Prikaži potpunu verziju : Stampač na lokalnoj mreži
problemNo1
24.1.2013, 11:14
S obzirom da sam noob u ovoj kategoriji molio bih za pomoć. Treba mi da u fotokopirnici povežem štampače sa ruterom (imam i switch, koji trenutno nije povezan) i kad na PC-iju (Win XP) hoću da štampam nešto da izaberem kojim štampačem bih štampao. Pre mene je to neko već podešavao i radilo je ranije pa su menjali nešto u medjuvremenu i trenutno ne radi. Dakle, imam štampače u "Printers and faxes" i na njima je podešen port 192.168.0.2 (Properties na desni klik ikonice) na prvom a na drugom 192.168.0.3. Kad idem na "Add Printer" i posle "local printer" ili "network printer", ne sećam se tačno ali pokušao sam sve opcije, ne pronalazi nijedan štampač. Ruter koji koristim je podešan bežično na PC i preko njega imam net. Kakva podešavanja trebam da podesim i gde da bi radilo to što treba? Molio bih ako bi moglo objašnenje u nekim koracima.
Hvala puno,
Aleksandar
Druze navedi prvo koliko stampaca ima u mrezi i kako su oni povezani na mrezu.Postoji vise nacina da ti postavis stampac da bude na mrezi i da ga svi koriste,da li je neki od stampaca direktno povezan na neki od racunara?
Ako te ne mrzi da pogledas i da napises tacno kako je svaki stampac namesten u mrezi to bi bilo od velike koristi u razresavanju problema.Takodje postoji mogucnost da dolazi do konflikta IP adresa i da zbog toga nista ne radi vise kako treba
problemNo1
25.1.2013, 10:20
Spomenuo sam ali verovatno me nisi najbolje razumeo pa ću ponoviti. Ima 2 štampača (za sada) koji su povezani na ruter, moj komp je takodje povezan na ruter bežično, znači nijedan štampač nije direktno povezan sa kompom. To su oni veliki fotokopir štampači. Najbitnije od svega mi je da mogu, kad štampam sa kompa, da izaberem koji štampač bih koristio. Jedan štampač ima 192.168.0.2 a drugi 192.168.0.3 (to je podešeno od ranije).
Proveri koju IP adresu imas na kompjuteru, tj. da li je u istom opsegu sa adresama koje su podesene na stampacima (posto kazes da je nesto menjano od vremena kad je radilo).
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.