PDA

Prikaži potpunu verziju : Kako podesiti da stiže email u Outlook Expressu u LAN mreži

styx
28.9.2006, 8:55
Kako podesiti da na primer posta sa verat-a stize odredjenom korisniku u LAN-u, a pritom mreza radi pod 2003 server-om (DHCP).

korisnik
28.9.2006, 11:33
isto ko i da si na dialupu. Samo ti se pri send/recieve ne dize linija.

korisnik
28.9.2006, 13:09
Ajde nam reci malo vise sta ti javi, koju gresku.

styx
28.9.2006, 13:18
ma nema greske, nego imam staticku IP, i server 2003 koji mi rutira konekciju na 10 racunara, hocu da na svakom od tih racunara mogu da primim mail i da posaljem, naravno koristeci vec postojeci mail account na veratu!

holodoc
28.9.2006, 14:50
Lepo. Maneš se Microsoft "magije" i instaliraš "Mercury Mail Transport" i nema da boli glava kolega ;)

Uvek sam bio za varijantu nezavisnog rešenja jer moraš priznati da je potrebno da dooooobro poznaješ serverske Windows operativne sisteme da bi mogao da se "šegačiš" sa njima.

Meni je "Mercuryl" savršeno odrađivao posao. Videću da postavim ovde jedno uputstvo vezano za njegovu instalaciju i podešavanje jer taj deo može da bude malo konfuzan a i nisi jedini koji ga je tražio. Al nećeš da zameriš ako prvo odem kod komšije na vruće čvarke :D

styx
28.9.2006, 15:58
nemoj da me zezas, e m se sa ovim vec 5 dana

korisnik
28.9.2006, 17:05
Pa tu nebi smelo biti frke. Samonastavis po3 i smtp od verata inaravno verovatno je uslov da ti je i provajder interneta verat.
Ako je jedan mail acc onda jos moras da kazes da ti ne brise postu po preuzimanju.

VojaM
28.9.2006, 19:26
nemoj da me zezas, e m se sa ovim vec 5 danaČovek ti je savetovao da batališ Microsoftova rešenja za to i da staviš neki drugi program za distribuciju maila. To ako nećeš da se zezaš sa onim MDaemonom koji Microsoft obično daje za te stvari (bar uz W2000).

Ideja je da tvoj lokalni mail server na serverskoj mašini za celu mrežu kupi poruke sa određenih accounta i stavlja ih u svoje foldere prema imenu primaoca. A onda pušta korisnike lokalne mreže da pristupaju svaki svom folderu. Problem je što ćeš za svakog novog korisnika morati da nov definišeš mail nalog kod provajdera...

Ako hoćeš da imaš mail server za ceo lokalni domen, to je malko frčno. Onda ili moraš da imaš mail server koji će non-stop biti na Internetu, biti upisan kao MX rekord u DNS tablicama i, nažalost, trpeti sve one dosadne pokušaje spamovanja i krekovanja koji su u poslednje vreme veoma česti...

...ili postoji treća solucija - ono što se zove "multidrop-mailbox" ili "catchall mailbox". Kod provajdera se sve poruke za odredjeni domen (koji treba da je dobila od NIC-a, dakle neki .co.yu) trpaju u zajednički mailbox, tvoj MDaemon ih kupi POP3 protokolom i razvrstava u foldere, a lokalni korisnici kupe. Dakle, sve što ima adresu xxx@tvojdomen.co.yu ide u taj mailbox. Prednost je što ne moraš non-stop biti na vezi zato što je MX (Mail Exchanger) za tvoj domen server provajdera, a ne tvoj server - poruke će čekati na serveru provajdera dok ih ne pokupiš ili se ne napuni kvota. Mana je što se u tom formatu zapisa gube podaci o tzv. SMTP envelopi, pa će poruke sa BCC hederom i neke mail liste završiti neraspodeljene jer se izgubio podatak kome treba da se uruče (to ne piše u hederima nego samo u toj envelopi).

holodoc
29.9.2006, 1:19
Pošto nisam baš siguran da ću u dogledno vreme uspeti da ispoštujem ono što sam rekao danas za ono uputstvo evo par smernica za podešavanje „Mercury-ja“. Napominjem da ga nisam odavno koristio za bilo šta komplikovanije od slanja email potvrda prilikom aktivacije naloga na nekim od mojih foruma ili sl. S druge strane trenutno nemam trenutno pristup nijednom domenu koji nudi otvranje višekorisničkih email naloga u okviru domaina tako da ne mogu da proverim da li je sve ovo što navedem dovoljno za stopostotno funkcionisanje onoga što ti treba. Znači još jedanput proveri sve ovo što napišem u dokumentaciji „Mercury-ja“ koja je usput odlična.

Prvo što treba da uradiš u njemu je da aktiviraš module koji su ti potrebni. To radiš pod opcijom „Protocol modules“ u „Configurations“ meniju. Za jednostavno slanje mailova putem SMTP „relay-a“ i za primanje mailova putem POP3 protokola dovoljno je da ti budu uključeni sledeći moduli: „MercuryS SMTP“, „Mercury C SMTP“ i „MercuryD POP3“ modul.

Kako se koji podešava uglavnom imaš veoma dobro objašnjeno u uputstvu a ja ću da ti kažem na šta treba da obratiš pažnju prilikom podešavanja POP3-a pošto je SMTP uglavnom boza.

Pre nego što kreneš na podešavnje samih modula trebaš da podesiš „Mercury core module...“. To ti je gore u „Configuration“ meniju Obavezno popuni polje „Internet name for this sistem“. U upustvu ti piše šta treba da upišeš u zavisnosti da li hoćeš da ideš DNS-om ili na neki drugi način. U „Local domains“ tabu dodaj ona tri polja koja su napomenuta u uputstvu (znači kratko ime, puno ime i statička IP adresa oivičena zagradama). Kada dodaješ puno ime ispred stavi „proxy“ odnosno adresu svog proxy servera. Kada sve to uneseš u jedno polje dole upiši sledeće „DM=“ + dodaj naziv nekog accounta koji ćeš da koristiš kao „Domain mailbox“ . Znači, ovde recimo možeš da ukucaš „DM=DomainMailbox“ i da kasnije dodaš jednog korisnika pod imenom „DomainMailbox“ koji će da skuplja sve mailove koji ti dolaze pod tvojim xxx@verat.net account-om. To je ono o čemu ti je VojaM pričao. Ako budeš hteo da koristiš i grupe i ostale pogodnosti „Mercury-ja“ onda konsultuj slobodno uputstvo koje je stvarno detaljno. Ovde ti pričam osnovne stvari koje ti trebaju za tvoj problem.

Rekoh da treba da dodaš par korisnika. To ti se nalazi u meniju „Configuration“ pa na opciju „Manage local users“. Tu ti stoji par naloga kao što su „Admin“ i „postmaster“. Stoji u uputstvu šta oni rade. Dodaj sad onaj nalog što sam ti rekao malopre. Znači dodaj korisnika „DomainMailbox“ i stavi mu neku šifru ako hoćeš.

holodoc
29.9.2006, 1:21
Sada treba da podesiš POP3 modul koji sam naveo. Važno ti je da kod C(lient) varijante podesiš parametre „Verata“ sa kojima se kačiš. Pretpostavljam da si na tom domenu koji održavaš otvorio za svakoga u firmi zaseban email nalog. Recimo ako imaš „Peru“, „Miku“ i „Žiku“ pretpostavljam da već imaš naloge pera@nazivdomena.net itd.
Sve što treba da uradiš je da napraviš u lokalnim korisnicima nalog za svakoga od njih ali tako da se lokalni nalog zove isto kao i ono ispred „@”. Znači, napravi naloge „pera@localhost” ili “pera@naziv_lokalnog_domena” (zavisno kako si konfigurisao lokalnu mrežu) itd. POP3 modul će na vreme koje si odredio da radi „poll“ na Verat-ovom serveru i ako postoje novi mail-ovi biće slinuti prvo u „DomainMailbox“ account pa će na osnovu imena da se izvrši kopiranje na odgovarajuće lokalne naloge.

Primanje i slanje pošte sada možeš da uradiš veoma jednostavno putem Outlook-a ili bilo kog mail klijenta samo treba da g apodesiš za komunikaciju putem SMTP-a za slanje i POP3 primanje za tvoj lokalni nalog. Ostali u gruipi treba isto to da urade, naravno za svoj nalog.

U suštini mislim da nisam ništa zaboravio ali ti ne gine malo eksperimentisanja pošto kažem ovo pišem samo uz pomoć malog podsećanja putem uputstva i načina na koji sam ja to radio pre par godina.

Javi šta si uradio pa da eventualno rešimo problem ;)

Pozdrav.

styx
29.9.2006, 10:33
Kada sve to uneseš u jedno polje dole upiši sledeće „DM=“ + dodaj naziv nekog accounta koji ćeš da koristiš kao „Domain mailbox“ . Znači, ovde recimo možeš da ukucaš „DM=DomainMailbox“ i da kasnije dodaš jednog korisnika pod imenom „DomainMailbox“ koji će da skuplja sve mailove koji ti dolaze pod tvojim xxx@verat.net account-om.

e ovo mi treba ali ne uspevam nikako!

styx
29.9.2006, 12:15
jedno malo pitanje da li mozda ima veze to sto mi je mail na veratu a internet provider donet?

holodoc
29.9.2006, 14:43
To ne bi trebalo da bude problem. Naravno jedino u slučaju ako Verat ne insistira konekciju preko njihovih servera ako želiš da pristupiš POP3-u ali mislim da su ovaj način pristupa odavno svi provajderi napustili. Jedino PTT i Eunet još uvek insistiraju na kačenju preko njihovih pristupnih brojeva ako je u pitanju dialup. U svakom slučaju, ako možeš da skineš mail putem "Outlook-a" na regularan način (i on koristi POP3) u tom slučaju problem nije do načina konekcije. "MercuryD POP3" modul se ponaša na apsolutno identičan način kao deo koda u bilo kom mail klijentu koji treba da "dovlači" poruke sa POP-a.

Za početak demistifikacije ovog problema par pitanja. Da li je nalog koji je otvoren kod "Verata" onaj klasični koji se dobija za hostovanje sajta ili je u pitanju neki specijalni ugovor sa njima? Hoću da pitam, da li je u pitanju klasično host-ovanje prezentacije pri čemu normalno registrujete svoj domen ili je u pitanju neki paket vezan samo za prosleđivanj emaila i tako to. Pitam zato što odavno nemam pojma šta se sve na Verat-u nudi :)

Ako je u pitanju klasičan host onda bi trebalo da imaš pravo da otvaraš klasične višestruke naloge za mail. U tom slučaju potrebno ti je da "MercuryD POP3" podesiš za svaki otvoreni "naziv_korisnika@naziv_domena". To možda nisam bio jasan u prethodnom postu ali sam strašno žurio pa sam propustio da preciziram :) Ovaj modul je inače idealan ako hoćeš da ga koristiš sa dialup-om mada je dobar i za wireless.

Sledeća stvar. Da li ti "Verat" dozvoljava da se na njega kačiš preko proxy-ja? Opet kažem nisam nikada imao iskustva sa njim tako da moram i ovo da pomenem.

U svakom slučaju zainteresovao si me ponovo da se prisetim ama baš svakog detalja tako da ću videti da nabavim ovih dana negde ako mogu pristup "punokrvnom" SMTP, POP3 serveru na nekom hostu da bih ovo proverio ali ti kažem da je za ono što tebi treba "Mercury" idealna stvar. Jedini je problem malo nakaradan interfejs i malo "zategnuto" podešavanje jer moraš da imaš u vidu da je program pisao profesor univerziteta i da je prvobitno bio namenjen NetWare-u ;)

holodoc
29.9.2006, 17:11
Poprilično sam siguran da će neko sutra ujutro da mi pominje najbližu familiju zbog "pozajmljivanja servera" na sat-dva ali šta da mu radim :D

Evo kako stoji situacija. Nisam imao administrativnu šifru za nalog hosta na kome sam isprobavao pa sam mogao samo da ispitam kako se šta radi na veštački način. Pokušao sam prvo da eksperimentišem sa GMail-om ali on zahteva TLS pa sam odustao posle nekih problema. Ukratko, skidanje poruka POP-om radi odlično a i posredno slanje putem SMTP-a na mailove van radi takođe odlično.

Znači skidanje mailova radi odlično i pokušao sam da sa navednog naloga, za koji znam koje aktivne mail naloge ima, da putem POP3 protokola skinem u konfigurisani DomainMailbox, kao što sam ti napisao prethodno i posle završenog konektovanja i provere od strane NOD-a pravilno raspodelio mail-ove u odgovarajuće foldere kojima sam mogao iz Thunderbirda bez problema da pristupim preko "nalog@localhost" i to za svakog korisnika pojedninačno.

SMTP relay je takođe odlično radio. ZNači bez problema kucaš (uz podešen SMTP Server modul u Mercury-ju i SMTP nalog u Thunderbirdu) kao lokalnog korisnika recimo "marija@domen.co.yu" ili ako hoćeš čak i "marija@localhost" i SMTP relay radi posao besprekorno pri sledećem poll-u. Ako koristiš "localhost" varijantu moraš da pogledaš u priručniku kako se podešavaju identifikacije ako imaš dinamičku adresu ali ti ionako imaš statičku pa te boli uvo.

Onako sad gledano stvarno neznam šta može da bude problem kod tebe. Konfiguracija "Mercury-ja" jeste malo zahtevnija ali nije toliko komplikovana. U uputstvu je objašnjeno većina "bespomoćnih" situacija.

Ajde uradi sledeću stvar. U svim modulima uključi opciju "Enable session loging" i postuj ovde šta ti izbaci log fajl.

Mada kažem, može da bude i neka zvrčka sa podešavanjima proxy servera koji si podigao ili da Win2k3 zaje6ava :)

styx
2.10.2006, 8:07
U svakom slučaju, ako možeš da skineš mail putem "Outlook-a" na regularan način (i on koristi POP3) u tom slučaju problem nije do načina konekcije.

E jeste problem, ne mogu ni sa outlook-om da skinem mail !!!!

styx
2.10.2006, 8:39
Za početak demistifikacije ovog problema par pitanja. Da li je nalog koji je otvoren kod "Verata" onaj klasični koji se dobija za hostovanje sajta ili je u pitanju neki specijalni ugovor sa njima? Hoću da pitam, da li je u pitanju klasično host-ovanje prezentacije pri čemu normalno registrujete svoj domen ili je u pitanju neki paket vezan samo za prosleđivanj emaila i tako to. Pitam zato što odavno nemam pojma šta se sve na Verat-u nudi :)

E taj deo ni meni nije najjasniji, imam klasican account na veratu tipa ime@verat.net i naravno sa hostovanjem prezentacije dobio sam i mail-ove sa domenom ime@mojdomen.co.yu. E sad ne znam kako je i kad to dogovoreno sa veratom,ali situacija je sledeca, svi malovi poslati na bilo koju adresu na nekoime@mojdomen.co.yu stizu na office@mojdomen.co.yu a odatle se preusmeravaju ime@verat.net i dok nam je ISP bio verat to je sve funkcionisalo OK, ali od kako smo na donet-u, nema sansi da spustim mail sa bilo kojim mail manager-om.

VojaM
2.10.2006, 12:51
jedno malo pitanje da li mozda ima veze to sto mi je mail na veratu a internet provider donet?
Pošto je za POP3 potrebno uneti password, obično provajderi ne prave pitanje ako se nalogu kod njih pristupi preko konekcije nekog drugog provajdera, problem nastaje u obrnutom smeru, pri slanju poruka, jer je SMTP obično dozvoljen samo od istog provajdera. Međutim, možda je na Veratu drukčije. Možeš da probaš da popričaš s tehničkom podržkom Verata i da pitaš da li je problem kod njih ili ne. Takođe možeš da probaš da se ručno povežeš na Veratov pop3 server sa gejtvej računara (telnetom na POP3 port Verata, ali moraš da proučiš sintaksu pisanja usernamea i passworda i komande) i da vidiš hoće li to da radi, ili te odbija u startu.

styx
2.10.2006, 17:12
A evo i greske koja izlazi u outlook-u

The server responded with an error. Account: 'pop3.verat.net', Server: 'pop3.verat.net', Protocol: POP3, Server Response: '-ERR Cannot connect to POP server 85.222.160.130 (85.222.160.130:110), connect error 10060', Port: 110, Secure(SSL): No, Server Error: 0x800CCC90, Error Number: 0x800CCC90

styx
4.10.2006, 8:50
e skoro da sam resio, i evo za sve one koji imaju potrebe da skidaju mail sa verat-a, a pritom koriste ISP-a koji nije verat evo parametara:

za pop3 koristi se pop3.verat.net,SSL mora da bude aktivan i port je 995
a za smtp koristite smtp ISP-a i to je to!

I ovako radi u Outlook express-u, ali gde podesiti SSL u Mercuty-ju za pop3 client!

zamlata
22.10.2006, 0:30
Jel moze kako ikako da se skine mail sa PTT ako se koristi neki drugi ISP??

nikola87
19.9.2008, 12:36
ja inace primam mail preko outlooka i koristim sbb nalog, e sad hteo bih da preko kablovskog neta primam mail koji mi stize na jednu sezampro adresu, kako to da podesim?

Ja sam isao na foru da u option/account napravim novi mail u kome bih uneo podatke sa pop3 i smtp koje inace daje sezampro ali je problem sto kad kucam user name i pass izbaci neki eror tj nece da mi prihvati pass(a sigurno je tacan)

edit: izvinjavam se modovima ako sam malo promasio temu ali nisam mogao vise da ceprkam da nadjem bas tacnu temu

Chivan
19.9.2008, 13:28
ja inace primam mail preko outlooka i koristim sbb nalog, e sad hteo bih da preko kablovskog neta primam mail koji mi stize na jednu sezampro adresu, kako to da podesim?

Ja sam isao na foru da u option/account napravim novi mail u kome bih uneo podatke sa pop3 i smtp koje inace daje sezampro ali je problem sto kad kucam user name i pass izbaci neki eror tj nece da mi prihvati pass(a sigurno je tacan)
Moraš da u opcijama OE, u podešavanjima za Sezam account, uključiš My server requires authentication i da podesiš podatke za logovanje. To je zato što tom mail nalogu ne pristupaš sa Sezama, već sa drugog provajdera.

nikola87
19.9.2008, 14:09
e ovako sve sam bio uradio ja kako treba nego sam imao nekativan nalog a na aktivan nisam stavio alternativnu adresu....somina:boodala:

U svakom slucaju fora je(za one koji ne znaju):

Napraviti novi mail account sa parametrima od tog provajdera ali obavezno postaviti alternativni pass i stiklirati "My server requires authentication"