PDA

Prikaži potpunu verziju : Laptop ne daje svu snagu

Quattro
14.1.2013, 3:20
Poz svima, imam problem sa laptopom. U pitanju je Dell Vostro 1015, 15.6", 2gb DDR2 800mhz, hdd 250gb, t6570 c2d 2.1ghz, intel gma 4500mhd 128mb dedicated.

U zadnje vrijeme, racunar jednostavno ne izvlaci svu snagu procesora. To sam primjetio po igricama i surfovanju neta. Da uzmem za primjer pes 2013 sam igrao lagano na 1024x768 medium, i kompjuter se mnogo grijao, procesor radio punom snagom.
Sad u zadnje vrijeme, lap top pod opterecenjem se ne grije, a isto tako ne daju svu snagu, pes koci, slab je i slicno. Probao sam reinstalacijom da rijesim problem, drajveri, sve instalirano kako treba, i dalje se desava problem.
Takodje, ranije mi se to desavalo po nekad, i to sam rijesavao tako sto strikiram u cpanelu>easy of acces center> turn of all unnecesary animation itd, stavljao na high pefromance mod, ali ni sad to ne pomaze.
edit: da li je mozda prifalilo paste na procesoru, i racunar prepoznaje da se mnogo grije?
Moze li mi ko ukazat' pomoc, jer trenutno nemam para za nista drugo, da li je stvar do softvera ili do hardvera. Unaprijed hvala! :)

Nutsbre@ker
14.1.2013, 9:25
Pa nabavi neki program tipa Hw Monitor, ili Aida 64, pronadji stavku za merenje temperature, i prekontrolisi ih kakva su pod opterecenjem, i ovako u idle-u. Paste ne moze da tafali, pre svega sto laptopovi ne koriste,samo termalnu pastu, vec imaju malo drugaciji sistem odvodjenja toplote sa komponenti ( termalne jastucice ). Moguce je da se desava throtling procesora ( snizava se radni takt , da bi se smanjilo prekomerno zagrevanje istog, a samim tim i ostecenje ). Ali prvo proveri temperature da vidimo da li je uopste do toga.
Sent over section_one subnet :)

Prief Lirator
14.1.2013, 11:57
Pogledaj u Control Panel -> Power Management da li je postavljen Power saver mod ili slicno; ako jeste, odaberi High performance. Mozda ti se neko igrao laptopom pa zeznuo. ;)

Quattro
14.1.2013, 14:43
Podesen je na High Performance mod.
Ranije kad sam mjerio windows experience index za procesor mi je davao ocjenu 5.5, sad je ta ocjena na 3.1
Skinuo sam Hw monitor, temperatura u iddle : core 0 - 37
core 1 - 38

Stavio sam ponovo da racuna windows experience indeks, jer tada komp izvlaci sve iz sebe pa javljam temperature i rezultate u toku dana, ne bi li pronasli rijesenje problema, hvala, pozdrav! :)

Evo ih i slike za iddle i max performance :

http://www.dodaj.rs/f/1g/gh/3Y8aBUMC/iddle.png
http://www.dodaj.rs/f/2l/So/4cVqrzqj/max.png

Razlike gotovo da i nema,sto mi je cinjet. Danas planiram da ga rastavim cijelog, ocistim od prasine, stavim novu pastu i uradi reinstalaciju!
P.S. Mozda da probam sa Win XP-om?

Remedy
14.1.2013, 18:45
Skini HWiNFO, pokreni ga (čekiraj samo sensors) i ostavi da radi dok igraš igricu. Trebalo bi da dobiješ dosta informacija (clock procesora, temperature, da li se dešava thermal throttling...). U rasturanje laptopa i zamenu paste se ne bih upuštao dok nisam siguran da to mora da se uradi (pipav je posao, treba vremena), a i tako ćeš izgubiti garanciju (ako već nije istekla).

todos
14.1.2013, 18:49
Pogledaj u Control Panel -> Power Management da li je postavljen Power saver mod ili slicno; ako jeste, odaberi High performance. Mozda ti se neko igrao laptopom pa zeznuo. ;)
Ja tu opciju takođe za laptop ne mogu da nađem u windows sedam profesional? I meni je nešto sumnjiv procesor.

Prief Lirator
14.1.2013, 19:03
@todos
Loše sam napisao, treba Control Panel -> Hardware and Sound -> Power Options. :ciao:

Quattro
14.1.2013, 20:12
Istekla je garancija odavno, uradicu za koji minut test pa cu vidjet kako se ponasa i postavicu rezultate. Ali 100 posto sam siguran da ne daje 100% snage, znam svoj lap top, prije se grijao i bio bucniji dok je 'radio' .. P.S. To sam primjetio prvo po refreshu (f5) .. Ranije kad refresujem drzeci f5 ikonice su bile na desktop i treperile, a sad kad 'ne radi' ikonice nestanu tokom refresa i onda se vrate.

todos
15.1.2013, 21:29
@todos
Loše sam napisao, treba Control Panel -> Hardware and Sound -> Power Options. :ciao:

Eto kod mene je to bilo isključeno. Odma idem da ga opteretim i vidim kako se ponaša.:boxing: