Prikaži potpunu verziju : Osnovno pitanje o deljenju kablovskog neta
Drug je skoro potpisao ugovor sa SBB za kablovski net, pa sad hoće da poveže dva računara na jedan modem (jedan priključak za jednu kuću sa dve porodice). Dali mogu da se oba kabla spoje na isti modem i da se na oba koristi net bez nekog dodatnog rutera ili druge opreme?
Hoće li biti problem što su računari udaljeni oko 15 metara pa će kabl najverovatnije biti dugačak 30 m? Na jednom racunaru će biti XP a na drugom najverovatnije W7. Net će se koristiti najverovatnije samo za skajp i ponekad jutjub (na oba računara), bez onlajn igara ili bilo kakvog skidanja filmova i igara. Pre par godina sam video kod drugova da su tako povezali 2 PC na jedan Telekomov ADSL modem i sve je radilo kako treba, a sad mi je neko rekao da nema šanse da to radi bez dodatnog rutera?
Pozdrav i hvala.
Puritania
27.12.2012, 19:54
Ne secam se kako bese,ali teorijski je moguce,ja radim u internet kafeu gde su 8 racunara povezana na jedan telekomov adsl. Kablova koliko hoces,brzina i nije neka,ali radi posao. U svakom slucaju mislim da treba da se kupi neki adapter,koji se prikaci na ruter,pa se preko njega kacis na net,ne mog da se setim kako se zove,ali neko sigurno zna na sta mislim.
orange47
28.12.2012, 12:25
ne moze tako jednostavno jer oni daju samo jednu IP adresu. najbolje ih pitaj, mozda ti iznajme neki ruter odnosno modem sa ugradjenim ruterom.
jozvan_Kg
28.12.2012, 15:14
Što se tiče kablovskog neta, da bi ste delili, potreban vam je ruter.
Klasičan switch ne radi na kablovskoj.
Ruter može bilo koja varijanta, žična ili bežična, zavisi sad samo od daljine.
Komšija i ja tako delimo net od 2006. godine bez ikakvih problema, stavljen ruter žični, TP linkov najjeftiniji kod mene, i provučen kabal do njega i sve šljaka kao sat, nema nikakvih podešavanja niti šta, samo ubodeš kablove i voziš.
Naravno uz periodično resetovanje kablovskog modema kad se zaglupi :D
Dakle nema šta da ih pitaš, jer ima onda da te oderu od para.
el_corona
28.12.2012, 17:10
Ako je dobio onaj Webstar Scientific Atlanta kablovski modem onda moze jedan racunar (preporucljivo onaj koji je blizi modemu) da poveze preko USB konektora a drugi UTP kablom jer taj modem ima oba prikljucka. Provereno radi.
jozvan_Kg
28.12.2012, 17:52
Da, može i ta varijanta, ali ako dodje do skoka napona u kablovskoj mreži, može da se pozdravi od kompa, video sam gomilu kompova kod mene u servisu koji su bili spaljeni preko usb kablovskog modema.
Sad sam ga sreo u gradu, kaže da će uzeti neki ruter za 1200 din. Tako da će biti ta opcija.
Nutsbre@ker
29.12.2012, 9:07
Imas Tendine rutere, oni su bas povoljni, kada sam ja kupovao ruter pre dve godine oni su bili oko15€. Bagatela, a vrše posao.
Sent over section_one subnet :)
orange47
29.12.2012, 14:24
Klasičan switch ne radi na kablovskoj.
nije tacno, switch moze da radi kablovskoj. ja sam ga koristio bez problema dok su bile privatne adrese. onda je bilo, samo ih nazoves i dobijes nekoliko adresa besplatno. mislim da moze nesto da se nabudzi sa switchem i ovako (da jedan racunar bude proxy i slicno), ali je ruter bolje resenje. tako da zavisi od provajdera i od onoga sta oces.
inace, sbb nije jedini kablovski operater.
jozvan_Kg
29.12.2012, 15:24
nije tacno, switch moze da radi kablovskoj. ja sam ga koristio bez problema dok su bile privatne adrese. onda je bilo, samo ih nazoves i dobijes nekoliko adresa besplatno. mislim da moze nesto da se nabudzi sa switchem i ovako (da jedan racunar bude proxy i slicno), ali je ruter bolje resenje. tako da zavisi od provajdera i od onoga sta oces.
inace, sbb nije jedini kablovski operater.
Na to sam mislio, nekada dok smo imali privatne adrese na SBB-u, switch je bio odlična opcija za umrežavanje.
Doduše, van Bg-a te ostale provajdere je teže naći nego antimateriju.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.