Prikaži potpunu verziju : Sbb i Wireless- savet
Puritania
20.12.2012, 22:09
Skoro kupih laptop,pa sam dosao i do interneta. Sad,imam problem,imam vec sbb kablovsku,ali posto iznajmljujem stan,internet ruter je kod mojih stanodavaca,a nece da ga prenesu kod mene,vec mi kazu da kupim wifi prijemnik,sto znaci da kad ja uplatim net,isti mogu da koriste i oni,a da ja to ne znam,plus sto cu imati ogranicen pristup ruteru. E sad ima li neko resenje za ovu situaciju. Voleo bih da cujem i druga mišljenja. Meni se licno ne svidja to sto ce mozda da se grebu o konekciju.
znaci neces da delis internet a oces wireless? mislim da ti je mnogo bolje koristiti kabl u tom slucaju. trebalo bi i da mozes da stavis neku sifru na taj ruter. ali najbolje se lepo dogovori sa vlasnicima. u krajnjoj liniji, trebalo bi da moze i dva (ruter)modema da se nakace na obican spliter, pitaj sbb.
Puritania
21.12.2012, 0:48
Pitao vec,kazu ne moze,mora da se placa novi prikljucak,jer ne daju dva rutera na isti. Imam ja kabl do rutera,malopre sam kupio,ali posto je laptop u pitanju ipak bih i wireless. Mogu li kad se prikljucim i preko kabla da stavim sifru na ruter,i da li to znaci da cu samo ja moci da koristim isti?
cane.prebranac
21.12.2012, 0:54
Mozes da nakacis na taj kabl ruter stavis sifru i taj wireless koristis samo ti, sam protok ukupnog neta ces deliti sa gazdama. Ok je ako placate to po pola, a posto je sbb u pitanju, ako su potpisali ugovor sa njima,a verovatno jesu imacete da delite 10Mb/s sto ce vam biti sasvim ok.
Puritania
21.12.2012, 1:22
U tome je stvar. Nece da placamo po pola,a sigurno ce se kaciti na net. Nemaju nikakav ugovor,ja bih da uzmem postpaid na god dana,on je oko 10mb valjda, 1590 din. Ali ,što reče,pri tolikoj brzini valjda necu ni osetiti kad se prikljuce na net,osim ako baš ne pocnu da divljaju. E sad,ako bih uzeo wireless prijemnik,koji bi bio najbolji izbor,i dali je ako sam ma wirelessu brzina ogranicena,ili mi dodje isto kao na kablu.
water wizard
21.12.2012, 1:27
pa malo sporije od kabla zavisi i koja je brzina rutera i te mrežne kartce koju imaš ali ono nije ništa strašno samo da imaš dobar signal
cane.prebranac
21.12.2012, 1:31
Nadji drugi stan :) Ne bi trebalo da se oseti puno. Brzina wirelessa je ista kao da si na kablu, a sto se tice rutera sacekaj nekog ovde da javi ja ne znam mada sa TP-LINK uredjajima neces pogresisti, a ima ih za oko 20 evra, ali ipak sacekaj neki predlog.
inace, skoro svi laptop-ovi imaju ugradjen 'wireless prijemnik', pa proveri, da ne kupujes bez potrebe.
Mario Pavićević
21.12.2012, 10:26
Nazalost tesko da ti ima pomoci. Ti mozes postaviti sifru za wireless pristup, promeniti sifru za pristup podesavanjima rutera, izfiltrirati pristup i dozvoliti da se na net kace samo racunari sa odredjenih MAC adresa, na boljim ruterima cak i iskljuciti/promeniti funkciju LAN portova kako bi ih sprecio da se prikljuce kablom, ali posto je uredjaj kod njih, svako ko se imalo razume ce ga veoma lako resetovati i promeniti to sto si podesio.
Naravno video bi da su cackali, ali uzevsi u obzir da oni ocigledno zele da se grebu o ono sto ti placas, slaba vajda od svega toga.
Licno smatram da treba da popricas sa njima, ako zele da ruter stoji kod njih, onda neka placaju pola racuna, ako im to ne odogovara, trazi alternativu.
Puritania
21.12.2012, 10:50
Alternativa mi je neki usb net aka telenorci ,mtsovci,vipovci ali mislim da za te pare ne dobijam dovoljno kvalitetan net. Plus ugovorna obaveza. U pravu si Orange,ja potpuno smetnuo sa uma da imam ugradjen wifi x( Lepo cu ja da popricam sa njima ponovo,pa sta bude. Ima li neki tutorial za podesavanje rutera na forumu? Ili neki program preko koga se to podesava?
cane.prebranac
21.12.2012, 10:56
Ove mts, vip, telenor varijate zaobidji, to ako bas mora, a u tvom slucaju ne mora.
Nutsbre@ker
21.12.2012, 13:29
A one Orionove Wi-fi. wi-max, ili kako se već zovu, varijante, gde sa bazne stanice hvataš signal, tu bi mogao da postaviš prijemnik u svoj deo stana?
Sent over section_one subnet :)
NjegovaWisost
22.12.2012, 6:57
Stvarno kakvih pokvarenih ljudi ima, dobijaju kiriju i još se cicijaju za 15 evra :( Ja, dok se nisam preselio u svoj stan, imao sam sreće da imam gazdu kompjuteraša, pa mi je čak nudio da mi kupi ruter =)
Probaj neki Wireless, ali sve je to štap i kanap naspram tog SBBa...
Počupaj im te kablove za TV, pa kad pozovu tehničku službu gurni im koju crvenu da im kažu da će im stalno pucati tako i da moraju da provuku tako da ruter stoji kod tebe :)
Puritania
24.12.2012, 14:13
Uspeo sam da iskamcim ruter,pod uslovom da im dozvolim da se prikace na net kad im zatreba. A to cemo vec da vidimo :D :D :D ima da im odbijem od kirije to,he he. Danas cem da uplatim net . Nadam se da ce sve da radi kako treba.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.