PDA

Prikaži potpunu verziju : Wireless mreža sa statičkim ip adresama i proxy serverom, šta je potrebno?

NenadS
9.10.2012, 19:06
U firmi imamo računar server na koji se preko ethernet switch-a povezuje desetak računara lan kablovima. Switch je spojen pomoću ethernet bridge-a na server. Server obezbeđuje određeni opseg statičkih ip adresa, a taj server se preko proxy servera povezuje na internet.

Hteli bismo da napravimo bežičnu mrežu za sve te računare. Da li je dovoljan bežični ruter za ovu namenu, ili treba neka komplikovanija oprema i setovanje, tj. da zovemo servisera?

Može li bežični ruter da se poveže na net preko proxy servera i da li je u njemu potrebno i moguće definisati opseg ip adresa koje dobijaju računari?

igor7
10.10.2012, 19:14
kupite vajerles ruter i povezete ga na svic. Dodelite mu fiksnu IP adresu. Unutar rutera postaviti IP adresu gejtveja na adresu servera, i to je od prilike to.

NenadS
10.10.2012, 19:44
Pokušavao sam danas sa svojim ruterom i nisam uspeo. U podešavanjima za WAN stavljao sam sve za ip, od bilo koje od naših računara do našeg gateway-a koji je pretpostavljam adresa našeg internog servera. Čovek koji to kao radi kod nas ne zna kako podesiti iako on kao to radi, ja koji ne znam ništa više znam od njega. U LAN ništa nisam dirao, ostalo je ono 192.168.0.1 i DHCP sam ostavio uključenim. Ako stavim proxy u browser-u, računari više ne vide ruter... Pokušavao sam i da isključim dhcp na ruteru i računarima dodelio statičke ip adrese...

igor7
10.10.2012, 20:03
koji je u vas uredjaj na 192.168.0.1? I na kojoj je adresi server?
Pretpostavljam da vam je proksi na serveru.
I koli program se koristi za proksiranje?

NenadS
10.10.2012, 21:09
Radi se o akademskoj mreži. Proxy adresa je proxy.rcub.bg.ac.rs. Poenta je da moramo da se povezujemo preko proksija da bi nam određeni sadržaji bili dostupni.
Adresa 192.168.0.1 je default ip adresa bežičnog rutera, TP Link tr wl841n. U firmi imamo dodatni server koji obezbeđuje određeni opseg ip adresa za pojedinačne korisnike.

igor7
13.10.2012, 22:34
Radi se o akademskoj mreži. Proxy adresa je proxy.rcub.bg.ac.rs. Poenta je da moramo da se povezujemo preko proksija da bi nam određeni sadržaji bili dostupni.
Adresa 192.168.0.1 je default ip adresa bežičnog rutera, TP Link tr wl841n. U firmi imamo dodatni server koji obezbeđuje određeni opseg ip adresa za pojedinačne korisnike.

Ako najbolje razumem konfiguraciju mreze, trebalo bi da imate:

1. vajerles ruter na 192.168.0.1
2. lokalni server (pretpostavljam na adresi 192.168.0.2)
3. svic kojim su racunari povezani u mrezu
4. proksi na udaljenom racunaru

server treba postaviti da mu je gejtvej na ruteru (znaci, 192.168.0.1)
ruter podesiti da mu je server racunar preko koga izlazite na internet (u vas etf proksi). Na ruteru omoguciti server DHCP adresa a na racunarima IP adrese postaviti na automatic.

Zapisi sva podesavanja na vasem serveru i prebaci ih na ruter. Server zatim postaviti na automatic IP rezim. Naravno, moze ovo i sa fiksinm adresama ali za pocetak predlazem automatski rezim radi prostote.

Ukoliko nije bilo nekih nestandardnih podesavanja, ovo bi trebalo da radi bez problema. Racunari bi se obracali serveru kroz ruter a na isti nacin bi bili povezani na Internetom.

Munja666
7.8.2013, 21:24
Sličan problem, lokalna mreža u kojoj je nekoliko računara povezano na kablovima preko switch-a na lokalni server. Svakom računaru je dodeljena statička IP adresa kao i u podešavanjima brauzera adresa gejtveja za proxy server.
E, sad pošto bih stavio bežični ruter kako bi sve to radilo bez kablova, zanima me šta treba da podesim da bi to radilo. Jer da bih uopšte pristupio podešavanjima (TP Link WR) rutera iz brauzera mora u podešavanjima LAN adaptera da bude omogućeno automatsko dodeljivanje IP adrese i adrese DNS servera, a u tom slučaju Internet na računarima ne radi.

P.S. Da li moram bežični ruter da povežem direktno na svič ili mogu u WAN port rutera da ubacim bilo koji kabl koji već ide sa sviča do nekog od računara?

bachi
9.8.2013, 16:18
Ako sam ja dobro razumeo, vi lepo kupite neki od ovih (http://www.tp-link.com/en/products/?categoryid=1246) koje ćete staviti čist AP Client mode (dakle, mod bez rutera) i onda će se on ponašati kao najobičniji switch.

Dakle, od postojećeg switcha vučete kabl do WAN porta od AP Client rutera, a onda se bežični klijenti kače na njega.

Nakle, najobičniji bridge/switch, jer on u stvari u AP klijent modu bridguje LAN i WiFi.

Ovaj (http://www.tp-link.com/en/products/details/?categoryid=1246&model=TL-WA5110G) je zmaj po pitanju jačine signala, samo što je 54Mb.