Prikaži potpunu verziju : P2P mreza
Zanima me kako je mreza dobila ime, sta znaci "peer to peer" ?
Zanima me kako je mreza dobila ime, sta znaci "peer to peer" ?
mislim da, za razliku od klasicne klijent-server mreze (kao ovaj forum npr. gde je tvoj racunar klijent, a 'Vojin' server), u p2p mrezi imas na oba kraja konekcije obicno ravnopravne 'ucesnike' koji su istovremeno i klijent i server.
mislim da, za razliku od klasicne klijent-server mreze (kao ovaj forum npr. gde je tvoj racunar klijent, a 'Vojin' server), u p2p mrezi imas na oba kraja konekcije obicno ravnopravne 'ucesnike' koji su istovremeno i klijent i server.
Znam to, al' mene interesuje kakvo znacenje ima "peer to peer" (zasto se bas tako zove)
Znam to, al' mene interesuje kakvo znacenje ima "peer to peer" (zasto se bas tako zove)
videh u recniku da 'peer' izmedju ostalog moze znaciti 'isti po rangu' odnosno 'ravnopravni'. mislim da se to odnosi na racunare, kao sto sam rekao. s druge strane klijent i server nisu 'ravnopravni'. download i upload postaju isti, jer je download jednog peer-a isto sto i upload drugog.
Znači u ovom slučaju plemić ili vlastelin.
Izraz peer to peer označava ravnopravan odnos, dakle naški nešto kao vlastelin prema vlastelinu, za razliku od hipotetičnog peer to peasant iliti vlastelin prema kmetu.
Izraz je verovatno nastao kao analogan onome kako se bira sudska porota - porota mora biti sastavljena od ljudi istog društvenog statusa kao što je optuženi, što se kaže otprilike "trial in front of a jury of defendant's peers" (ili nešto slično tome, nisam stručnjak za pravo, a naročito ne anglosaksonsko).
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.