Prikaži potpunu verziju : zakucavanje računara za vreme igranja
Problem koji se javlja isključivo tokom igranja nekih igara, blokira kompletno kompjuter, monitor ulazi u power save mode, dok se zvuk čuje još nekoliko sekundi i onda prestaje. Jedino pomaže kompletno gašenje na dugme i ponovno paljenje, ne pomaže čak ni restart dugme. Problem je zaista veoma iritantan, i ponavlja se bez nekih pravila i redosleda, totalno random.
Prva igra u kojoj je ovo počelo da se dešava je Skyrim, a zatim se problem proširio i na Darksiders I i II, Borderlands, i još par igara, nevezano za zahtevnost. Drajveri su unapređivani nekoliko puta od onda, bez efekta, kućište je bez prašine, grafika testirana na fumarku i ne prelazi dozvoljene temparature...
Moja konfiguracija:
Operating System: Microsoft Windows XP Professional Build 2600
Service Pack: Service Pack 3
Processor: AMD Phenom II X4 945 (3000.0 MHz)
Motherboard: GIGABYTE GA-870A-UD3
Memory: 4 GBytes (Dual-Channel)
Hard Drive: SAMSUNG HD103SJ (1000 GB)
Optical Drive: TSSTcorp CDDVDW SH-S223C (DVD+R DL)
Display Adapter: GIGABYTE RADEON HD 6850
Audio Adapter: ATI SB800/Hudson-1 - High Definition Audio Controller ATI Barts - High Definition Audio Controller
Network Adapter: RealTek Semiconductor RTL8168D/8111D PCI-E Gigabit Ethernet Adapter 1394 Net Adapter
Monitor: DELL [Unknown Model: DEL4072]
napajanje je chieftec CFT-600-14CS
Napisao si sve osim možda najbitnijeg. Koje je napajanje u pitanju?
da, napajanje je chieftec CTF-600-14CS
Prvo što mi pada na pamet je da proveriš memoriju sa Mem testom.
Proverio sam, nema grešaka... :/
Kontam da je i temperatura procesora normalna ?
Memoriju imaš 2x2 gb ? A da izvadiš jedan stik pa da probaš ?
A da turiš win 7 ? :confused:
Nego ortak je uzeo prošle godine komp i 6850 powerkolor verziju, instalirali os i sve igre koje su nam pale na pamet i konkretno kad se uđe u total war/tiberium wars/metro itd dešavale su se čudne stvari.
Npr cnc tiberium wars radi i posle minut pojave se zelene tačkice i monitor se samo ugasi.
metro/total war šogun uđe u igru(i posle par minuta) ceo komp blokira, doduše kod njega je radio restart.
Odneo komp zamenili mu grafičku, kad posle dan-dva dana ponovo bagovi !
I tek kad su gospoda iz nije bitno koje radnje(veoma poznata) se setila da probaju npr 3d mark skontali su da su obe grafe falične i tek treća 6850 je radila (i još uvek mu radi).
Ovako komp je sa tim grafičkama radio savršeno. Internet,filmovi,muzika,instaliranje,konvertovanje ma sve u fulu ali zato kad upališ neku igru... :paranoia:
I njemu su sve temperature bile normalne.
Tuga, takva konfiguracija i WinXP. Mozda ti je sistem nestabilan, mozda da instaliras windows 7?
Samo se u nekim igrama ovo javlja, nevezano za zahtevnost. Metro mi radi odlično npr. Da, i ovaj problem je počeo sa Skajrimom, pre toga su sve igre radile kako treba.
Nisam stavio win 7 jer nisam ljubitelj trošenja rama na os, svrha os-a je da bude lagana i funkcionalna platforma za druge aplikacije. Sam sebi nije svrha, a ni cilj. Win XP troši oko 300mb rama, dok sedmica ide mnogo više.
U ostalom, po nekim forumima sam video da se ovaj problem javlja i na sedmici.
Hm, vadjenje rama i pored ispravnog mem testa? Nisam baš siguran da je to rešenje.
Probaj vađenje jednog modula rama ako imaš 2, može da bude puno razloga za probleme bez obzira na memtest, to ionako ne zahteva puno vremena.
Windows 7 ne troši previše rama, pa zašto, pobogu, imaš 4gb? Uzgred, jel imaš 32-bitni ili 64-bitni XP? 64-bitni ume da baguje opako.
32-bitni. Probaću sa vađenjem memorije, možda i uspe.
sedmica troši "samo" oko 1gb rama...
Stvarno si car, ali ono realno. :tapsh::to_care: :D
Znači brineš se da će ti potrošiti sedmica 1 gb rama, a imaš win XP 32-bita koji vidi samo ~3.2 gb(nekad i manje) ? I kad na to dodaš da xp vuče kako si sam rekao 300 mb(a vuče i više zavisi šta staviš) opet dođeš na tu cifru od 3 gb čak i manje.
Samo ti turi sedmicu 64 bita, i nećeš imati problema ni sa ramom verovatno ni sa igrama jedan stik rama od 4 gb je oko 2000 dinara.
Dokupiš to i mirno spavaš...iako ti je tvojih 4 gb sasvim dovoljno.
I sve će ti raditi normalnije na sedmici...držati na takvom kompu XP još 32 bita je ludost. :opanachke
3,25 > 3,0 :D
Šalu na stranu, imam stari printer koji nema drajvere za sedmicu. Ista priča je i sa starom tv kartom. Trenutno nemam sredstava za novo tako da ću ostati na XP-u do daljnjeg.
Stvarno si car, ali ono realno. :tapsh::to_care: :D
Znači brineš se da će ti potrošiti sedmica 1 gb rama, a imaš win XP 32-bita koji vidi samo ~3.2 gb(nekad i manje) ? I kad na to dodaš da xp vuče kako si sam rekao 300 mb(a vuče i više zavisi šta staviš) opet dođeš na tu cifru od 3 gb čak i manje.
Samo ti turi sedmicu 64 bita, i nećeš imati problema ni sa ramom verovatno ni sa igrama jedan stik rama od 4 gb je oko 2000 dinara.
Dokupiš to i mirno spavaš...iako ti je tvojih 4 gb sasvim dovoljno.
I sve će ti raditi normalnije na sedmici...držati na takvom kompu XP još 32 bita je ludost. :opanachke
Jos da se doda da win7 ima podrsku za hardversku akceleraciju, te da bi iskoristila pun potencijal te konfiguracije.
Sto se ram memorije tice ,samo izguglaj "SuperFetch (http://www.osnews.com/story/21471/SuperFetch_How_it_Works_Myths)" i videces da bez obzira sto vuce 1GB rama u stanju mirovanja mnogo bolje rasporedjuje ram od windows XP, sto direktno utice na performanse i programi ucitavaju tecnije.
A sto se tice stampaca i TV kartice, mozda da nam izdigtiras nazive ,mozda uspemo nesto da nadjemo na netu za drajvere. Cudno mi da jos nisu izbacili podrsku za njih da rade na Win7, mora da su neke bas matore komponente.
Ma možda bi mu i radilo, ja sam isto od štampača hp stavio driver od xp i radili su takođe sam to uspeo sa sound blasterom 24bita.
Znači orginal driver za xp sa cd stavio sam samo na setup da bude compatibility za xp service pack 3 i radi. Naravno ne radi uvek za sve...
Crowen :
Meni je glavni osumnjičeni Gigabyte 6850. Retko koji je dobro radio. Nešto je tu Gigabyte veoma fabrički zeznuo.
Štampač je matrični Epson LQ-300, i star je kao biblija... Nema odgovarajući drajver ni za xp, radi nekako i sa ovim, ali moram da štampam jednu po jednu stranu :/
TV karta je Xpert TV - PVR 878 koja takođe ima problema sa instalacijom drajvera u xpu, mada sam to nekako rešio sa nezvaničnom zakrpom sa nekog levačkog foruma.
Dakle obe stvari su pravljene ne za xp, nego za 98-icu :o
I meni deluje da je glavni krivac 6850, samo ne znam kako to da proverim.
Proveri tako što ćeš pozajmiti drugu grafu ili odneti tvoju kod nekog i videti kako se ponaša. Ili ako je računar kupljen kao sklop na jednom mestu, nosi na reklamaciju, ako imaš garanciju, a trebalo bi da imaš.
Imaš hard od terabajt, napravi virtualnu mašinu u kojoj ćeš instalirati Win 98 recimo i koristiti TV kartu i štampač kako je zamišljeno. A i nove TV karte nisu skupe.
Uzgred, LQ-300 je iz doba pre Windowsa 98, koliko ja znam :)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.