PDA

Prikaži potpunu verziju : nvidia GeForce 8400M G, Problem!!

hello_hello
25.8.2012, 10:32
Pozdrav svima,

Imam problem sa grafičkom karticom, bar ja tako mislim... U pitanju je laptop Acer Aspire 5520G, a problem je sledeći:

Kada upalim laptop, ekran ostaje crn ali se nazire neka strafta vrlo bleda po sredini ekrana, dok se u pozadini čuje da komp radi. Odmah sam posumnjao u ekran, ali sam onda probao sledeće... Povezao sam laptop sa monitorom i, gle čuda, pokazala se slika, laptop zaista radi, ali slika je problem, na monitoru su se pojavile gomile glupih vertikalnih linija... I sad nemam pojma šta je u pitanju? Proverio sam drajevere za grafičku svi su na svom mestu, čak sam ih i reinstalirao i sve je prošlo u redu, ali linije su ostale...

Molim Vas ako neko zna šta je problem, pa da mi javi? I da, ako je u pitanju to da je grafička crkla (i ako sam proverio drajvere) šta je pametnije činiti, kupovati novu ili pokušati naći neku polovnu ako je to uopšte moguće?

Hvala svima na pomoći..

Nutsbre@ker
25.8.2012, 11:06
Graficku karticu za laptop ne mozes da kupis, barem ne u klasicnom smislu, kao karticu za desktop, tacnije ne mozes ni da je zamenis, jer je kartica sastavni deo maticne ploce laptopa. A sto se tice same graficke, za pocetak proveri temperature, jer je moguce da se ista pregreva, pa zato izlaze ti ''artefakti'' po monitoru. Naravno drzi palceve, da ti ''artefakti'' nisu posledica trajnog ostecenja.

flamingos
25.8.2012, 11:17
pre ce biti da mu crkava memorijski cip na grafici.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2

Nutsbre@ker
25.8.2012, 11:37
To sam mu i ja napisao, ali se ipak nadam da je samo posledica pregrevanja.:Freddy:

jozvan_Kg
25.8.2012, 12:50
Velike su vrućine, a lap je možda pun prašine i đubreta.
Probaj da ga očistiš detaljno od svega, a ako se opet ponovi, onda je najverovatnije grafika neispravna.
Dok sam radio u servisu, najčešće probleme sam imao sa Acerovim lapovima, dobri su ovako, ali im je hlađenje jad i beda.

flamingos
25.8.2012, 17:44
A koja serija acera jozvane?

hello_hello
25.8.2012, 21:10
Pre svega hvala Vam na brzim odgovorima

Što se tiče čićenja i pregrevanja, laptop sam zaista redovno čistio, otvarao i izduvavao prašinu iz njega, čak sam mu i kuler promenio, a i konstanto stoji na postolju sa ventilatorom već pola svog radnog veka. Ali opet moguće da je uzrok svemu ovome pregrevanj, ali kako sad da izlečim posledice.. :)

Bio sam i do servisa, a lik koji tamo radi kada sam mu rekao šta je u pitanju, sa vrata je rekao "otišla ti grafička, zamena je oko 100 evrića", nije hteo ni da pogleda komp...

E sad, šta mi je činiti, da li postoji neka varijanta, popravim samo nekako kod kuće ili mi ipak ne gine da dam čoveku njegove pare, i ako mi nešto baš i ne izlaze iz džepa tako lako?

Naravno i dalje ostavljam otvoreno pitanje šta je tačno problem ???

E, da ne znam tačno za kakvu seriju me pitate? I činimi se da je grafička eksterna, da nije integrisana, jer znam da sam to tražio kao obavezno kada sam kupovao laptop...

Nutsbre@ker
25.8.2012, 21:52
Malkice si zveknuo kada si pisao drugi post, u stvari zveknuo ( lupio ) si malo vise i ostao ziv. Pre svega pojam eksterna bi oznacavao grafiku koja se nalazi izvan kucista racunara, a to ovaj laptop pre svega nema. Doduse postojali su neki pokusaji ali je to teeeeska egzotika,ali opet ponavljam ovaj laptop je nema. Uostalom pogledaj ovaj (http://www.youtube.com/watch?v=by4yJ4fpJig) video klip pa zakljuci sam da li je moguce odvojiti graficku karticu od maticne ( odmah cu da ti kazem nije jer je ista integrisana, tacnije sastavni je deo maticne ploce ). E sada ko zna sta je mislio taj nadriserviser, mozda da cupa celu maticnu napolje i stavlja ti drugu, ali to je tesko izvodljivo, i da podpada pod cenu od 100 evra, jedino sto je jos iole izvodljivo je takozvano kuglanje cipa graficke kartice, ali nisam upucen u te stvari pa ces morati da sacekas nekog drugog da ti to objasni .

flamingos
26.8.2012, 0:38
A ti ne kapiras krckolomac da je on mislio na to da nece intergirsanu vec posebnu zato je pogresio pa rekao externa nije to lupanje narocito kad se ne razumes u tematiku. Sto se problema tice moguce da bi preklugavanje pomoglo jos neko vreme ali zaista ne vidim kako ce ti menjati graficku a da ne menjaju celu plocu jer nema mxm slot grafiku pa da mozes da je menjas.

Krcko nisu to pokusaji bili vec vrlo ozbiljne grafe externi modeli medju kojima je bila posebno pominjana amilo graphic booster sa hd3870.

Freško
26.8.2012, 1:27
"Crkla" je grafička najverovatnije.

Postoji generalno par opcija.

Da je čip zaista crkao i da je potrebna zamena novim čipom, što i jeste oko 100 eura.

Postoji i druga solucija a to je da su kontakti na čipu popustili od toplote i u tom slučaju će kvalitetno odrađen ribol završiti posao, što je cena do nekih 5k dinara za servis tog laptopa.

U svakom solučaju po meni se isplati probati ribol na tom laptopu jer nije u pitanju kršina.

flamingos
26.8.2012, 2:52
FreSko a koliko prekuglavanje donosi jos mira u kuci vremenski ? Cisto informativno me zanima

Freško
26.8.2012, 3:05
Zavisi kakav se repromaterijal koristi. Ako se koristi kvalitetan repromaterijal, i ako se posao odradi kako valja. Svakako duži vremenski preiod.

Nutsbre@ker
26.8.2012, 3:20
A ti ne kapiras krckolomac da je on mislio na to da nece intergirsanu vec posebnu zato je pogresio pa rekao externa nije to lupanje narocito kad se ne razumes u tematiku. Sto se problema tice moguce da bi preklugavanje pomoglo jos neko vreme ali zaista ne vidim kako ce ti menjati graficku a da ne menjaju celu plocu jer nema mxm slot grafiku pa da mozes da je menjas.

Krcko nisu to pokusaji bili vec vrlo ozbiljne grafe externi modeli medju kojima je bila posebno pominjana amilo graphic booster sa hd3870.

Izvinjavam se nisam bukvalno mislio da su ''pokusaji'' ali moras priznati da je pomalo egzoticno za nase uslove.

flamingos
26.8.2012, 9:57
Pa naravno da jesu kao i lapovi sa mxm slotom sta da se radi kad ne uvozimo.