Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : Pomoc oko monitora :)

Sladjan85
10.8.2012, 18:11
Ljudi imam par pitanja. Konacno skidam krsh od CRT monitora (imao sam 2 komada povezana na graficku karticu) i hocu da kupim TFT LCD ,pa me buni par stvari ...

Da li je kod TFT-a generealno bitno osvezavanje ? Posto zna se da na CRT-u ,na 60 hertz oslepis ,na 72 imas blaze glavobolje, na 75 te samo malo vise peckaju oci, na 85 je podnosljivo ... Radio sam na firmi na TFT monitorima ,ali oni su imali vrhunske neke Benqove koji su bili raj za oci.

E sad ja sam danas primio isplatu od 6000 dinara (50 evra) i hocu da kupim polovan monitor dijagonale 20-22 incha. Znaci zanima me Widescreen. Posto nemam nikakvo iskustvo sa monitorima, i menjao sam ih samo 2x u zivotu ,a kucista 50x ,mozete li mi reci na sta da obratim paznju ?

Ovaj model mi zapao za oci sa `smesnom cenom` :

Dell™ 2001FP Flat Panel Color - 35 evra , 20.1 inch... rezolucija 1600x1200...

zatim nasao sam LG flatron 22 incha koji je upravo 50 evra i ima ogromnu rezoluciju.

Onda mi u oko pao ovaj :

benq g2010wp lcd monitor 20 inca - isto 6000 dinara...

PRO VIEW AI2237W 22" - 6000 din

Jel valjaju ovi necemu ? u principu meni je bitna veca rezolucija. Ne zanima me monitor za igranje ,vec me zanima da odmorim oci (ali na vecoj rezoluciji)... Onaj CRT me je poceo ubijati ,posebno 2 komada u paru, posto sam imao hrpu prozora zbog posla.

I zadnje pitanje ,ako se iko ovde bavi ili razume u cene polovnih monitora (nisam jak da kupim nov) koji monitor bi mi preporucio do nekih 50ak evra ?

Hvala puno na odgovorima ,ako ih bude.

bobiv
10.8.2012, 19:26
Što se tiče osveženja nema kod lcd monitora nikakve veze kao na crt.
To je vezano za katodnu cev više..Kod lcd je drugačije i normalno radi na
60 ili 70 hz ne vidi se razlika..
Ta 1600x1200 bi ti bila super..
Kod kupovine polovnih lcd obrati pažnju i preporuka je da vidiš
monitor koji kupuješ..
Dal ti se sviđa prikaz boja,ima li mrtvih piksela da li je ogreban po displeju i ostalo..
Ako je ovo sve ok onda kupuj..Nema tu šta mnogo da se mozga ili je super
ispravan ili mu nešto fali..
Naravno gledaj da kupiš što veći za tu kintu 20 tica bi bila solidna..
Mrtav piskel se vidi na jednobojnoj površini ili bude plav ili crven..

Sladjan85
10.8.2012, 19:37
E hvala puno na odgovorima ,eto to i nisam znao. Posto najvise zelim da zastitim oci. Koliko toliko. Stvarno mi kidalo oci osvezavanje na CRT. E sad ovaj Dell izgleda super i specifikacija mu nije losa (ali ni najbolja), pa me muci sto je `malo` stariji. Mislim da je u pitanju 2006ta. Koliko je njima obicno vek trajanja ? Cena mu je jeftina 35 evra ,boje su mu za nijansu tamnije, ali to i prija mojim ocima, samo ne znam da li mu se blizi kraj :) Nesto sam davno citao da oni ne traju bas dugo ... Sto se tice piksela vlasnik se kune da ih nema i da nema ni najmanju ogrebotinu (a preuzecu ga licno), samo me zanima koliko im je vek trajanja ?

U pitanju je ovaj monitor :

http://reviews.cnet.com/lcd-monitors/dell-ultrasharp-2001fp/4505-3174_7-30588561.html

bobiv
10.8.2012, 19:43
Pazi u tvom je interesu da nađeš nešto što novije..
Dal je tamna slika to je nebitno jer ćeš sam da podesiš osvetlenje kako tebi
odgovara..Bitno je da nađeš ispravan monitor..
Evo nešto ovako ..
http://www.kupujemprodajem.com/benq-g2010wp-lcd-monitor-20inca-lcd-2689663-oglas.htm?filter_id=5779030

Sladjan85
10.8.2012, 19:54
Ubedio si me ! Video sam taj monitor posto sam izvrteo sve na KP. Evo zvao sam coveka ,vidimo se u Milosevu ,uzeo monitor. Izgleda odlicno ! Stavio bih ti 2x thanks da mogu :) dao ga je za okruglo 50 ,taman koliko sam imao :)

bobiv
10.8.2012, 19:57
Nema problema samo nek te dobro služi i uživaj u slici .;)

Sladjan85
10.8.2012, 20:03
naspram ovih katoda ovo ce biti raj ! :D

thebluephoenix
10.8.2012, 20:24
CRT>LCD TN :wink: