Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : 48fps filmovi

xandar
30.7.2012, 19:21
Citao sam da su neki novinari nakon desetominutnog previewa, zalili zbog izbora kamere za snimanje Hobita. Navodno upotrebljen je brzi 48fps format, koji odaje utisak tellevizije uzivo, nesto nalik velikom bratu ili slicno. Suvisno je reci da su im takav snimak filma odvlacili paznju. Pa zbog toga postoji bojazan kako ce publika reagovati na to. Sam P.Dz. je rekao da nece nista menjati, tako da cemo videti kako ce se stvari odvijati...

pentraksil
30.7.2012, 19:56
U sustini, film sa tolikim frejmom ce izgledati slicno ovome (samo bolja slika naravno)
B5wNBwqVafk

Kako ce sve to izgledati na kraju ne znam, ali trebace vremena dok se ne naviknu ljudi ako ovo uopste zazivi.

nexexcalibur
30.7.2012, 21:57
Citao sam da su neki novinari nakon desetominutnog previewa, zalili zbog izbora kamere za snimanje hobita. Navodno ubotrbljen je brzi 48fps format, koji odaje utisak tellevizije uzivo, nesto nalik velikom bratu ili slicno. Suvisno je reci da su im takav snimak filma odvlacili paznju. Pa zbog toga postoji bojazan kako ce publika reagovati na to. Sam P.Dz. je rekao da nece nista menjati, tako da cemo videti kako ce se stvari odvijati...

Takodje je spomenuo da je bilo revolta i kad se 24fps pojavio...pa su se ljudi navikli...

Anceloti`85
30.7.2012, 22:10
Ne razumem potrebu da se Hobit razvlači na tri dela, onda je LOTR mogo da bude 9 filmova, ko Hari Ploper.
Ovo sa 48 fps čisto ''moram nešto novo da izmislim jer sam ja ****** taj i taj'' iživljavanje.

pentraksil
30.7.2012, 23:24
Ne razumem potrebu da se Hobit razvlači na tri dela, onda je LOTR mogo da bude 9 filmova, ko Hari Ploper.
Ovo sa 48 fps čisto ''moram nešto novo da izmislim jer sam ja ****** taj i taj'' iživljavanje.

Pa ne bih bas rekao da je izivljavanje, jer on nista novo nije izmislio, ali eto hoce da odrzi taj trend. A kako ce to da ispadne trebamo tek da vidimo. Prvi film sa ovolikim frejmom bio je Avatar (samo sto ta verzija nije bila u bioskopima).

Pa sada ni vi ne znate sta hocete, ovamo se bune sto je dosta izbaceno iz filma, a sad se bunite sto ce da ubaci jos....LOTR je mnogo obimnija knjiga od Hobita, i za to bi bilo potrebno nenormalno mnogo para i vremena. Hobit je dosta manja i sa tri filma bi mogao da se pokrije bas svaki detalj iz nje. Hari Poter je imao princip jedna knjiga=jedan film, nije jedna knjiga pretvorena u 9 delova. I naravno dosta stvari je izbaceno i izmenjeno.

Anceloti`85
31.7.2012, 0:09
Malo si preozbiljno (pod malo podrazumevam previše) shvatio opasku o Hari Ploperu, a mrzi me da stavljam ''sarkazam'' tag na svaku drugu rečenicu. :) Elem stvarno ne vidim da u Hobitu ima materijala i za dva filma, a kamoli za tri al' evo skoro pročitah da će da ubacuju neiskorišćene delove iz trećeg filma, tako da kako god. Videćemo. Više love za njih i 9 sati mog života za koja ne moram da mislim kako da ih iskoristim.
U vezi 48 fps, jeste iživljavanje, nije ga izmislio, naravno da nisam bukvalno mislio da je Džekson izumitelj te tehnologije, ali će prvi da pusti film u tom formatu, nije šija nego vrat. I narvno onda će da tvrdi kako, kao i autor ''Avatara'', menja lice filmske umetnosti. :rolleyes: Ako zaživi taj trend onda će moći sa ponosom da upre palac u sebe i izjavi ''Ja sam zaslužan za to. JA!'' Bar znam kom da psujem kevu ako se ikada nekim mračnim spletom okolnosti, sudbine i zavera tajnih službi, zateknem na recimo, ne daj bože, daleko bilo, projekciji glumačkog debija Džastina Bibera u HD rezoluciji, 3D, 48 fps.
Nemojte pogrešno da me razumete, nemam ništa protiv tehnologije i stalnog usavršavanja, naprotiv, dopada mi se recimo 3D za neke filmove, ali imam utisak da se samo to radi zadnjih deset godina, uz veliku pompu, a na uštrb kvalitetnog pripovedanja, pa mi sad svaka novotarija ide na želudac.
Čak i nezavisno od toga ne dopada mi se ta ideja, 24 fps lepo funkcioniše, i mislim da će to biti promena na gore, previše brzo za takav tip filma.
Bilo kako bilo, konačan sud o svemu dva dana po gledanju filma.

pentraksil
31.7.2012, 2:24
Malo si preozbiljno (pod malo podrazumevam previše) shvatio opasku o Hari Ploperu, a mrzi me da stavljam ''sarkazam'' tag na svaku drugu rečenicu. :) Elem stvarno ne vidim da u Hobitu ima materijala i za dva filma, a kamoli za tri al' evo skoro pročitah da će da ubacuju neiskorišćene delove iz trećeg filma, tako da kako god. Videćemo. Više love za njih i 9 sati mog života za koja ne moram da mislim kako da ih iskoristim.
U vezi 48 fps, jeste iživljavanje, nije ga izmislio, naravno da nisam bukvalno mislio da je Džekson izumitelj te tehnologije, ali će prvi da pusti film u tom formatu, nije šija nego vrat. I narvno onda će da tvrdi kako, kao i autor ''Avatara'', menja lice filmske umetnosti. :rolleyes: Ako zaživi taj trend onda će moći sa ponosom da upre palac u sebe i izjavi ''Ja sam zaslužan za to. JA!'' Bar znam kom da psujem kevu ako se ikada nekim mračnim spletom okolnosti, sudbine i zavera tajnih službi, zateknem na recimo, ne daj bože, daleko bilo, projekciji glumačkog debija Džastina Bibera u HD rezoluciji, 3D, 48 fps.
Nemojte pogrešno da me razumete, nemam ništa protiv tehnologije i stalnog usavršavanja, naprotiv, dopada mi se recimo 3D za neke filmove, ali imam utisak da se samo to radi zadnjih deset godina, uz veliku pompu, a na uštrb kvalitetnog pripovedanja, pa mi sad svaka novotarija ide na želudac.
Čak i nezavisno od toga ne dopada mi se ta ideja, 24 fps lepo funkcioniše, i mislim da će to biti promena na gore, previše brzo za takav tip filma.
Bilo kako bilo, konačan sud o svemu dva dana po gledanju filma.

:D Oprosti, u poslednje vreme od ovih vrucina ne hvatam bas najbolje kada je sarkazam u pitanju, totalno sam sludjen ovih dana pa odmah hvatam za gusu i skacem bez mnogo razmisljanja :D. Nazalost sve se vrti oko novca, sta tu da se radi. Jos nije katastrofa ali i mene brine navala 3d filmova od kojih retko ko iskoristi tu tehnologiju kako valja ili sto je jos gore, ceo film zasniva na tome (bez price likova itd.) Ja mislim da je treci film najverovatnije zbog para i zarade, ali ako odrade kako valja nece biti steta. I mene brine 48 nemoj da mislis da sam ja za to, ali videcemo kako ce to ispasti. Sto se tice 3d efekata u Hobitu mislim da tu nece biti problema.....ako je nesto idealna postavka za 3d dozivljaj onda je to Tolkinov svet. Videcemo, nemam prevelike nade za ovo, samo se brinem da ce ljudi ocekivati tip filma poput Gospodara, a Hobit to sigurno nije (osim ako ga Dzekson ne pokusa da kopira svoj uspeh sa LOTR, a to ce biti jako jako losa stvar.)

player1
31.7.2012, 2:31
Na kompjuterskom forumu, a gomilu ljuidi brine frejmrejt od 48 slika.

Svasta...

P.S.
Inace, veci frejmrejt ce naizad da izbaci "seckanje" iz filmova, koga itekako ima, ako se malo obrati paznja.

rudar
31.7.2012, 2:41
Moze li neko da objasni ukratko u cemu je fora sa fpsom? Zar ljudskom oku nije svejedno da li je 16fps ili 100fps, dok god to vidi kao pokretnu sliku?

player1
31.7.2012, 2:43
Probaj da igras neku igru na 16fps, pa nam javi utiske. :D

P.S.
E sad realno, i 16fps bi moglo da prodje u sporim scenama. Ali bilo kakva brza akcija ne bi uopste valjala.

rudar
31.7.2012, 2:52
Moguce da sam corav (sto vjerovatno i jesam), ali ja najozbiljnije ne vidim nikakvu razliku. Bar ne kod 30+ kao na ovom snimku (http://www.youtube.com/watch?v=Cu2pFLqz41k) (dok izmedju 15 i 30 zaista primjecujem razliku (http://www.youtube.com/watch?v=utQEUKMojRY)).

E sad, da li je isto kod filma i kod igara... "Real-life" scene vs. 3D modeli. Neko ce vec pojasniti.

player1
31.7.2012, 3:08
Pa sad, flim je 24, ne 30fps.

Gde ja primetim "seckanje":

Scene sa sporim pomeranjem kamere, gde se primeti seckanje slicno onom u FPS shooterima. Nije totalno glatko.

Letelica u sporom letu: takodje moze da se primeti seckanje, ako se obrati paznja. Ovo je najvidljivije u SF ostvasrenjima, jer su tamo takvi objetki najcesci (sporo ploveci svemirski brod ili slicno).

Obicne situacije, ljudi, razgovor, tu i ne primecujem. Takodje ne ni u veoma brzim scenama, gde sve leti toliko brzo da nema vremena da se primeti da nije glatko.

xandar
31.7.2012, 3:23
Razlika je 24 pruza ''topliji'' filmski format poput Indijane dzounsa i sl. Dok 48 je kod fudbalske utakmice ili talk show emisije.

pentraksil
31.7.2012, 3:25
Moguce da sam corav (sto vjerovatno i jesam), ali ja najozbiljnije ne vidim nikakvu razliku. Bar ne kod 30+ kao na ovom snimku (http://www.youtube.com/watch?v=Cu2pFLqz41k) (dok izmedju 15 i 30 zaista primjecujem razliku (http://www.youtube.com/watch?v=utQEUKMojRY)).

E sad, da li je isto kod filma i kod igara... "Real-life" scene vs. 3D modeli. Neko ce vec pojasniti.
Nije isto fps u igri i na filmu.
Odgledaj onaj klip sto sam postavio ispod iz "Ja, Klaudije" , to ti je 40 frejma...posle toga pusti trejler iz nekog filma pa ces da vidis razliku. Sve u svemu 40 frejma izgleda kao snimak uzivo, a ljude brine da ce to oduzeti onaj filmski osecaj koji imamo i da ce efekti i ostalo u filmovima izgledati isuvise vestacko, a manji frejm to prikriva donekle.

player1
31.7.2012, 4:26
Jos malo na ovu temu:
http://www.48fpsmovies.com/high-frame-rate-example-videos/

P.S.
Za moderatore: ako smo se previse udaljili od teme, molim vas samo prebacite poruke u novu temu. Previse je dobvra diskusija da bi se obrisala.

P.P.S.
Posle gledanja "fejk 48fps" trejlera za Hobita sa gornjeg linka (u stvari standarni trejler konvertovan na 60fps), gledanje obicnog 24fps trejlera daje utisak da film "mnogo secka". :D

ZoNi
31.7.2012, 9:04
Inace, veci frejmrejt ce naizad da izbaci "seckanje" iz filmova, koga itekako ima, ako se malo obrati paznja.
Seckanje? Hm, nikad nisam primetio bilo kakvo seckanje :)

Ni meni nije jasna ova razlika između 24fps i 48fps. Naročito me zbunjuje ta podela - prvo više liči na film, drugo na "live TV"? Zar postoji takva razlika uopšte?

Ima li neko neki kvalitetan video klip, rađen u 48fps i 24fps, da može lako da se uporedi?

@ pentraksil: kako misliš da izgleda kao "snimak uživo"? Šta kod tebe stvara takav utisak? Kao što sam već napisao u obrisanom postu, meni slika tu izgleda samo blago mutnija nego što bi možda bilo savršeno, ali bi mi posle 5 minuta gledanja izgledala normalno.

player1
31.7.2012, 9:34
Pogledaj moj link iznad, i naci ces razne primere klipova sa vecim frejmretom od filmskog.

jedan od efektivnih primera:
http://www.stopmotionpro.com/media/video/48fps_cameramove2.mov

ZoNi
31.7.2012, 10:16
jedan od efektivnih primera:
Aha... Pa, priznajem da sam posle više ponavljanja ovog videa uspeo da (jedva) primetim razliku. Sve u svemu, na ovom monitoru (Samsung 940BW 19" wide) i sa MPC-HC (i sa mojim očima :D ), razlika je teško uočljiva. Ne znam kakva je situacija na npr. nekom kvalitetnom TVu veće dijagonale.

player1
31.7.2012, 10:24
Mozes da probas i onaj fejk 48p trailer za hobita (sa www.48fpsmovies.com), pa onda iza njega da odgledas obican trailer sa youtube-a.

nexexcalibur
31.7.2012, 10:24
Vidim da ste kacili YT klipove koji su kao na >24fps...sto je ne moguce, jer ih YT zakucava na ~24...

Evo npr, ja sam se odusevio uncharted 3 video na 60 fps (jes malo vise, ali da dam predstavu ljudima)

http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-what-if-uncharted-3-ran-at-60-fps

Prvi je na 60, drugi na 30...

player1
31.7.2012, 10:37
Da, nikako ne treba gledati neke nazovi 48fps klipove sa youtube-a (i ne, nisam video da je neko ovde kacio).

Inace youtube zakucava na oko 30fps. Bar po frapsu.

ZoNi
31.7.2012, 11:43
A kakav hardver treba da bi se to primetilo, onako realno?

Da li se očekuje da se to jasno uočava na, npr, mom latopu* ili je ipak potreban jači hardver (brži CPU, jača grafika, veći monitor/TV)?

_____
* Asus M51Va: Win7 32bit SP1 | Core2Duo T5800 2GHz | 3GB DDR2 | 320GB SATA | ATi Radeon HD3650 512MB | 15.4" 1440x900

thebluephoenix
31.7.2012, 12:12
Za 720p 60fps može (~duplo veća zahtevnost od 720p 30fps, petpostavljam da je ekran 60Hz).

720p 48fps može, sa eventualnim artefaktima (zbog 60Hz refresh rate-a).

1080p ne može, zbog ekrana.

SirDuck
31.7.2012, 12:26
Ovo će biti bolno za skidanje sa zaliva :D

Nije ovo ništa novo, samo je neko rešio da pusti u bioskopima, a ljudi su navikli na ovakvu "filmsku" brzinu, pa kada gledaju nešto u 48 il 60 fps, ne osećaju se kao da gledaju film nego neki kućni snimak. A ljudsko oko definitivno vidi razliku između 24 i 48. Preko 60 je naravno glupost snimati jer dalje nema razlike, pogotovo jer su ekrani uglavnom 60Hz.

Igre su loš primer, a pošto youtube zakucava na 30fps, samo skinite neki snimak koji je 54fps i 24fps pa uporedite

pentraksil
31.7.2012, 12:59
@ pentraksil: kako misliš da izgleda kao "snimak uživo"? Šta kod tebe stvara takav utisak? Kao što sam već napisao u obrisanom postu, meni slika tu izgleda samo blago mutnija nego što bi možda bilo savršeno, ali bi mi posle 5 minuta gledanja izgledala normalno.

Ljudi se krecu brze i izgleda realnije, nema one filmske usporenosti. Onaj snimak je los jer je star, zato ti je mutno. Najidealniji primer (po meni) su ti televizijske serije. Ako ste gledali ALO ALO ili Mucke verovatno ste primetili razliku izmedju scena snimljenih u studiju (obicno snimane unutra kafic, stan) i scena napolju (snimane pod vedrim nebom). To ti je otprilike ta razlika.

Andross
31.7.2012, 13:37
Oseti se razlika itekako, ako ste u nekim filmovima/serijama primetili da scena odjednom ide nekako tecnije, gladje i prirodnije to je ta razlika u frejmovima.

ZoNi
31.7.2012, 14:01
Moram ja na proveru očinjeg vida (ili u kupovinu novog TVa i kompa ;) ). Mislim, kakva "filmska usporenost"? :)

SirDuck
31.7.2012, 14:07
Stvarno ne primećuješ razliku između filmova i npr. kućnih snimaka?

ZoNi
31.7.2012, 14:17
Stvarno ne primećuješ razliku između filmova i npr. kućnih snimaka?
Pa, primećujem - filmovi su bolje snimljeni, kvalitetnije. Ali ne primećujem nikakvu "filmsku usporenost" u filmu u odnosu na kućne snimke...

SirDuck
31.7.2012, 14:25
Ne znam šta da ti kažem. Na kolko ti radi ekran?

PS: Sa wikipedije, lepo napisano:

The human eye and its brain interface, the human visual system, can process 10 to 12 separate images per second, perceiving them individually.[1] The visual cortex holds onto one image for about one-fifteenth of a second, so if another image is received during that period an illusion of continuity is created, allowing a sequence of still images to give the impression of motion. Early silent films had a frame rate from 14 to 24 FPS which was enough for the sense of motion, but it was perceived as jerky motion. By using projectors with dual- and triple-blade shutters the rate was multiplied two or three times as seen by the audience. Thomas Edison said that 46 frames per second was the minimum: "anything less will strain the eye."[2][3] In the mid- to late-1920s, the frame rate for silent films increased to about 20 to 26 FPS.[2] When sound film was first introduced in 1926, variations in film speed were no longer tolerated as the human ear was more sensitive to changes in audio frequency. From 1927 to 1930, the rate of 24 FPS became standardized for 35 mm sound film;[1] a speed of 456 millimetres (18.0 in) per second. This allowed for simple two-blade shutters to give a projected series of images at 48 per second. Many modern 35 mm film projectors use three-blade shutters to give 72 images per second—each frame flashed on screen three times.[2]

ZoNi
31.7.2012, 14:33
60Hz... Pogledaću ponovo, mada sam ja generalno veoma nezahtevan po pitanju kvaliteta većine stvari :) Nisam dobar pripadnik potrošačkog društva :D

orange47
31.7.2012, 15:33
Nije isto fps u igri i na filmu.
Odgledaj onaj klip sto sam postavio ispod iz "Ja, Klaudije" , to ti je 40 frejma...posle toga pusti trejler iz nekog filma pa ces da vidis razliku. Sve u svemu 40 frejma izgleda kao snimak uzivo, a ljude brine da ce to oduzeti onaj filmski osecaj koji imamo i da ce efekti i ostalo u filmovima izgledati isuvise vestacko, a manji frejm to prikriva donekle.

verovatno je bilo takvih razmisljanja i kad su uvodili 'ton film' ili 'film u boji'.

xandar
31.7.2012, 17:14
Eto bezveze sam bacio komentar i pri pomenu fps-a otvorila se pandorina kutija. Shoulda saw it coming:D

ZoNi
31.7.2012, 18:09
Hvala ti, da nisi to uradio, ja ne bih ni znao o ovoj vrsti evolucije filmske tehnike.

Anceloti`85
31.7.2012, 18:11
verovatno je bilo takvih razmisljanja i kad su uvodili 'ton film' ili 'film u boji'.
Nije baš ista situacija, nije da nisu mogli da snimaju filmove sa većim fps-om i dosad, ali nisu, to je ostalo rezervisano za televiziju. Sad kako će ovo da se razvija, videćemo, ja imam dozu skepse. Problem je što može da pokvari takozvani ''suspension of disbelief'', i to brine većinu ljudi od jutros, osim jeftine kavurme i čvaraka, naravno...
Eto bezveze sam bacio komentar i pri pomenu fps-a otvorila se pandorina kutija. Shoulda saw it coming:D
Kutija sa crvima je otvorena, izmilela gamad napolje, sad nema nazad. :)

thebluephoenix
23.8.2012, 15:42
http://www.red.com/learn/red-101/high-frame-rate-video

Aibo
24.8.2012, 10:26
Pre ili kasnije će ovo sigurno postati standard, ma kakve bile početne reakcije. Navika je jedno i ljudi su naviknuti na 24 fps, ali zdrava logika govori da će 48 fps dati jasniju pokretnu sliku sa više detalja. Onda će doći neke nove generacije, koje su inače najveći potrošači svakakve multimedie pa i filmova, i neće ni imati nostalgiju ka 24 fps već će se čuditi na nas matorce koji preferiramo "seckavu" sliku. :D

Pitajte starije audofile zašto više vole gramofonske ploče od cd-a (navodno topliji, prirodniji, mekši...zvuk), pa pitajte mlađe šta od ta dva ima bolji zvuk. Nostalgija je čudo i ovakve smene su krajnje prirodna stvar.

P.S. Ovom prilikom prilažem citat iz jedne divne pesme:

"Svako vreme ostaje u sećanju vršnjaka svojih
kao vreme ludosti strahova i radosti
al' ono što mu daje sjaj
to je neko drugo vreme"

orange47
24.8.2012, 11:30
ne vidim zasto bi to bio problem, jer verovatno svaki plejer moze lako da od 48fps 'napravi' 24fps za te 'nostalgicare'. pa kako ko voli..
a nasi bioskopi verovatno jos dugo nece menjati tehnologiju. bice (valjda) uvek tu kinoteka i slicni.
inace, mislim da bi se i mladji slozili da dobra ploca zvuci bolje od prosecnog .mp3 (koji su izgleda jos uvek vise zastupljeni nego audiocd/flac)

SirDuck
24.8.2012, 13:01
Kolko sam razumeo tehnologija je odavno tu i svi projektori imaju mogućnost da puštaju 60fps.

player1
24.8.2012, 18:08
ne vidim zasto bi to bio problem, jer verovatno svaki plejer moze lako da od 48fps 'napravi' 24fps za te 'nostalgicare'. pa kako ko voli..

Pa zato su i izabrali 48fps, a ne npr. 60fps.
Samo preskocis po jedan frejm i dobijes stari sistem od 24fps.

BlackArrow
25.8.2012, 10:53
Voleo bi da 48 fps postane standard u holivudu. Mnogo je bolje za akcione scene :)

xandar
20.12.2012, 4:02
Mane HFR-a po Vincentu Laforetu.

http://blog.vincentlaforet.com/2012/12/19/the-hobbit-an-unexpected-masterclass-in-why-hfr-fails-and-a-reaffirmation-of-what-makes-cinema-magical/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+wordpress%2FjvaG+%28Vincent+L aforet%27s+Blog%29

Prief Lirator
20.12.2012, 13:08
Meni nije jasno kako višak frejmova po sekundi može naškoditi osjećaju gledanja kao što ovaj link kaže... trebalo bi da od viška glava ne boli. :) Recimo, kod igara, 24 FPS je relativno malo i potrebno je više za fino igranje, a itekako je primjetna razlika između 30 i 60 FPS u igrama.

E sad, ovo nisu igre, ali opet ne kontam. Može samo da bude bolje, ako ne isto. :D

uros@3D
20.12.2012, 15:17
Po 1000. put framerate u igrama i filmovima nije ista stvar i ne moze se porediti.

Ali sigurno je da svi mozemo da primetimo razliku izmedju live reportaze i filma, zar ne?

Live reportaza izgleda nekako zivlje, brze bas zato sto obicno ide u vecem framerate-u nego film.

Po meni je veci framerate pogodan samo za 3D filmove jer doprinosi tom 'zivom' dozivljaju i cini brze akcije gledljivijim.

Sto se tice 2D projekcija mislim da je 48fps nepotreban, nekako mi unistava filmsku atmosferu. Ono sto treba da se povecava je svakako rezolucija. (IMAX (http://en.wikipedia.org/wiki/IMAX))

ZoNi
20.12.2012, 15:24
Ali sigurno je da svi mozemo da primetimo razliku izmedju live reportaze i filma, zar ne?
Ne baš :)

uros@3D
20.12.2012, 15:33
^ Fair enough :D

Sad se setih da sam jednom prilikom video u nekom izlogu TV na kome je bio pustan Avatar (mozda, nisam siguran) u visokom framerate-u, izgledalo mi je bas bez veze. 24-29 mi je nekako optimalno za gledanje filma, immersive sto bi se reklo.

Prief Lirator
20.12.2012, 17:31
Po 1000. put framerate u igrama i filmovima nije ista stvar i ne moze se porediti.Interestingly enough, to sam i ja napisao. :D Napisao sam da to nije isto, ali sam ipak uporedio, vise u svojoj glavi, jer se ne razumijem u tematiku sa frejmovima u filmovima. Ali hvala sto si mi laicki objasnio u drugom dijelu posta. :) A sad mi pade na pamet, kako se prave serije (bar vecina njih)? Jesu li i one sa vecim frejmrejtom pa sam zato u stanju da razlikujem seriju i film za samo 1-2 sekunde?

water wizard
20.12.2012, 17:56
meni se sviđa ideja, primećujem razliku između 23 i 29 FPS kad gledam filmove i serije, jedino što će video fajl bude veći zbog više sličica u sekundi

xandar
20.12.2012, 22:44
3D HFR= ''the magicians revealed the truth of his illusion and the magic has gone''

Prvo sam odgledao 3D i bilo mi ok, medjutim nakon odgledanog 2D 24fps filma nisam primetio one tehnicke mane filma koje su tokom 3d bile primetnije. Jednostavno CGI izgleda mnogo uverljivije nego na 3D iako je ironicno trebalo suprotno da bude. U 3D, CGI se nekako postavlja in your face odnosno ostrina slike potpuno otkriva da je animacija u pitanju stoga je uocljivije, i jednostavno izgleda previse nedovrseno, nerealno dok 2D 24fps donekle prikriva tu manu. Mislim da je CGI animacija jos uvek nezrela da isprati brzi frame rate.
Za ostalo ne mogu da sudim jer se ne moze videti 3d 48fps kod nas i u svetu.

water wizard
20.12.2012, 22:51
taman sam se naviko da mi animacija izgleda realno :D

xandar
20.12.2012, 22:56
HAHA very funny:)
Ne mislim doslovno naravno...
"Couple that with 3D and the movie looks so hyper-real that you see everything that's fake about it, from painted sets to prosthetic noses. The unpleasant effect is similar to watching a movie on a new HD home-theater monitor, shadows obliterated by blinding light – yikes! – reality TV.

Prief Lirator
21.12.2012, 2:46
Ja uradio jedan mali test, pogledao sam na Youtube normalni, 24 FPS trailer Hobbit-a, pa sam zatim download-ovao (valjda tako treba) varijantu sa 48 FPS. Razlika je itekako primjetna, ovaj od 48 izgleda baš kao TV reportaža, izgleda nekako ubrzano... čudan je osjećaj, a nikad nisam razmišljao o tome. :) Mislim da mi je bolje 24, ako ništa, bar zato što sam navikao.

ZoNi
21.12.2012, 11:08
Ja uradio jedan mali test, pogledao sam na Youtube normalni, 24 FPS trailer Hobbit-a, pa sam zatim download-ovao (valjda tako treba) varijantu sa 48 FPS. Razlika je itekako primjetna
Daj linkove.

Iris
21.12.2012, 11:13
Ne umeš da koristiš Google pretragu?

Prief Lirator
21.12.2012, 14:50
Umije, ali svi smo ponekad malo lijeni. :p

Evo link: http://www.youtube.com/watch?v=fXlslz-la3Y
Pazi sad, u OPISU ovog klipa imaš YT link prema 24 FPS, njega pogledaj na YT; a imaš i link prema 48 FPS, ali njega moraš skinuti (Desni klik -> Save Link As), jer u opisu piše da nema efekta da gledaš u browseru. ;)

VojaM
21.12.2012, 15:45
Imajte u vidu da je potpuno različita stvar gledati 48 fps na kompjuteru i u bioskopu.

ZoNi
21.12.2012, 17:37
Evo link: http://www.youtube.com/watch?v=fXlslz-la3Y
Pazi sad, u OPISU ovog klipa imaš YT link prema 24 FPS, njega pogledaj na YT; a imaš i link prema 48 FPS, ali njega moraš skinuti (Desni klik -> Save Link As), jer u opisu piše da nema efekta da gledaš u browseru. ;)
Skinuo sam oba i pustio ih iz PotPlayera (madVR), pa iz MPC-BE (EVRcp).

Primećujem razliku, ali ne nešto bitno - čak nisam siguran ni šta mi se sviđa više. Mada, i rezolucije ta dva snimka se PUNO razlikuju (640x272 i 1280x544), što, pretpostavljam, već puno utiče.

Takođe, ovaj 48fps je u stvai 60fps!

Prief Lirator
21.12.2012, 17:45
I ja sam oba skinuo, pa ih pustio u GOM playeru i meni se cini da ima dosta razlike, pogotovo u dijelu sa borbom. Jeste, drugi ima duplo manju rezoluciju, jer imam vise frejmova, a velicine (megabajtaza) su im iste, ali kada uzmem fullscreen to se ne primijeti puno. Ali meni je razlika u FPS jako vidljiva. :)

Kidja
21.12.2012, 17:53
Uocljiva je razlika dakako.
Samo jos nisam siguran sta mi se vise svidja ipak je navika cudo.
Steta samo sto nema nigde Hobbit da se gleda u 48fps.

ZoNi
21.12.2012, 17:58
velicine (megabajtaza) su im iste
Kako su isti? :)

http://i.imgur.com/7AXzK.png

player1
21.12.2012, 18:04
Imajte u vidu da je potpuno različita stvar gledati 48 fps na kompjuteru i u bioskopu.

Stim sto u bioskopi ni nema nigde 48fps u 2d rezimu...

Prief Lirator
21.12.2012, 18:32
Kako su isti? :)

http://i.imgur.com/7AXzK.png

Ne znam kako si ti skinuo, ali ja sam za skidanje 24 FPS fajla sa YT koristio ovaj program (http://www.dvdvideosoft.com/products/dvd/Free-YouTube-Download.htm) i izabrao opciju ''Best Youtube Quality'', pa je zato veći nego kod tebe.

Sad vidim da nisu ni kod mene isti, mislio sam da su približno isti, iako drugi ima puno manju rezoluciju. To je, naravno, zbog više frejmova. :)

http://upload.slike.com/slike/GTHsk.png

Rainman
21.12.2012, 19:56
Pogledao oba trailera.

Mnogo frke ni oko cega.

Prief Lirator
21.12.2012, 19:59
Eto i mene je zanimao cemu tolika frka tih novinara i kriticara, ali stvarno ima razlike u smislu da film izgleda kao reportaza, kao serija, kao dnevnik i nekako ubrzano. :D Moze se reci da ubija atmosferu, ne dizu oni frku bezveze.

ZoNi
21.12.2012, 20:07
nekako ubrzano
Zato što je 60fps, a ne 48?

U svakom slučaju, mislim da ne mogu da se porede snimci tako različitih rezolucija, za koje je pitanje da li su uopšte pravi - tj. za početak: zašto ovaj snimak koji je predstavljen kao 48fps, ima zapravo 60? Što reče Voja: nije isto gledati na kompu i u bioskopu. Pitanje je i da li su video plejeri, grafičke karte i monitori sposobni da prikažu sve kako treba, da li možda treba "tvikovati" grafičke drajvere.

Prief Lirator
21.12.2012, 20:11
Zato što je 60fps, a ne 48?

Nema to valjda veze, oba klipa traju vremenski isto, i imaju isti sadrzaj, samo su razlicito "iscjepkani" u slicice, frejmove. Da ga gledam u 5 FPS izgledao bi sporije.

A slazem se sa tvojim postom, ovo nije relevantno, ali znam da sam imao utisak da gledam izvjestaj, reportazu iz dnevnika, a ne film (trailer). :) Hocu reci, razlika je jako vidljiva.

Aibo
23.12.2012, 14:51
Malopre sam pogledao ovaj trailer. Nisam očekivao veliku razliku a ostao sam zapanjen. U par navrata me je totalno izbacilo iz filmskog tripa, kao da gledam neki low-budget ili još uvek neobrađeni snimak, TV emisiju itd. :eek: Znam da je tehnički bolje, glatkije... ali navika je čudo.

Za sada bih definitivno izbegao da gledam filmove u 48fps jer bi mi suviše skretalo pažnju sa samog sadržaja. Možda za neko ponovljeno gledanje i tako dok navika ne učini svoje. Još me samo zanima kako bi ovo izgledalo u 3D. 3D ionako ima problem sa glatkoćom pokreta, a ovo je mahom zbog toga i uvedeno...

nexexcalibur
23.12.2012, 15:09
Odgledao sam oba istovremeno, definitivno se vidi razlika u akcionim, brzim, naglim scenama i moram reci da cak izgleda smesno, kao skech neki ala beni hil :D

Ali mozda je ono 60fps, nisam gledao, tako da ostajem ravnodusan za sada...

Prief Lirator
23.12.2012, 15:35
Jest, u brzim scenama se najbolje vidi i dobro kazes da izgleda smijesno. :D Ja sam prvo napisao da izgleda cudno, ali uglavnom ne lici na film.

ZoNi
23.12.2012, 15:36
Ma, ne mogu ovi trejeleri da se koriste za poređenje - prvo, u pitanju je 60fps, a drugo - postoji enormna razlika u rezoluciji. Za pravo poređenje, imho, potrebno je da su svi tehnički uslovi što sličniji, a da se razlikuje samo broj fps.

Takođe, ne znam koliko je važno koji se plejer koristi, tj. kakva je podrška današnjih uobičajenih plejera za "brze" filmove.

EDIT: http://www.48fpsmovies.com/high-frame-rate-example-videos/

Prief Lirator
23.12.2012, 15:38
I kako Voja kaze, drugacije je gledati cijeli film u kinu. Svi uslovi su bitni. ;) Ali ovako na prvu ovo izgleda weird. :D

Kidja
25.12.2012, 15:55
Meni izgleda bezveze da li je to stvar navike ili ne, ne znam ali mi se ne svidja.
Dok sam gledao trailere razmisljam kako bi ovi 48fps filmovi "legli" u filmovima kao sto su Cloverfield ili recimo Paranormal Activity.

tomas
25.12.2012, 17:52
http://www.youtube.com/watch?v=cu1rwYt7tQA

The release of The Hobbit has prompted a debate about 48 frames per second. I asked Dave Norris - the UK's leading projectionist - for a definitive answer on whether it solves the problem of light loss in 3D

uhh ima i ta informacija ako vas interesuje (pogresan link xD)

hteo sam ovaj da postavim :)

http://www.youtube.com/watch?v=6wgFs0QaU6Q

Markonije
25.12.2012, 18:36
Kontam da je to ok zarad boljeg 'slow motion'-a u samom filmu ?

pentraksil
25.12.2012, 19:27
Kontam da je to ok zarad boljeg 'slow motion'-a u samom filmu ?

Ako si ikada gledao 3D primetio si verovatno da ima dosta "cepanja" tj. seckanja i mutnih detalja prilikom brzih scena. To bi 48 fps kao trebao da resi. E sada stvarno ne znam kako ce to izgledati jer kao sto rekose jedno je gledati modifikovani trejler a sasvim drugo gledati film koji je sniman tako. Otprilike je to taj osecaj ali tesko da se moze dati pravi sud dok se ne odgleda kako treba. Ne znam da li ce biti neki bluray sa 48 fps?

ZoNi
28.12.2012, 10:26
Ne znam da li ce biti neki bluray sa 48 fps?
"In fact, Blu-ray actually displays at 30 fps regardless of the source material."
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2403746,00.asp

Aibo
30.12.2012, 10:09
Video materijal se na blue-ray beleži u 24fps i većina playera i TV-a mogu da ga prikažu baš u 24fps (tzv. čisti ili filmski mod). Za 48fps bi trebalo i duplo više prostora na disku. U slučaju 3D u 48fps, to bi već doguralo oko 100 GB pa i više za neke filmove. Sama blue-ray tehnologija to može da podrži i u nekom trenutku verovatno hoće.

Tehnički je stvarno čudno kada se razmisli o tome. Najjeftiniji TV-i mogu da prikažu 50fps, bolji 100, 200... a izvor nam je i dalje u 24.

BiTrAtE
5.3.2013, 14:18
Procitao sam samo postove sa prve strane i jedno pitanje. Da li se salite da ne vidite razliku izmedju 24fps i 48fps? :eek:

Prief Lirator
5.3.2013, 14:41
Ja sam napisao da itekako vidim, jako je očgledna. Ne znam kako ostali ne vide. :D

ZoNi
5.3.2013, 15:20
Da li se salite da ne vidite razliku izmedju 24fps i 48fps? :eek:
Ja recimo ovde vidim razliku:

Stop motion 24 fps vs 48 fps sample movie download:

Međutim, ta razlika je toliko mala, da nisam siguran ni da je uvek primetim. Čini mi se da vidim u prvoj sceni da je kod 48fps malo "fluidniji" prikaz, dok u drugoj sceni (lutka na skejtu) razliku čak i ne primećujem.

U svakom slučaju, da bih to primetio, moram da se baš skoncentrišem, pa pretpostavljam da ne bih ni video razliku ako sam lepo zavaljen i gledam film.

Inače, upoređivao sam sad na WinXP, MPC-BE (evr-cp), 19" Samsung, ATi HD 4350...

Aibo
5.3.2013, 20:43
Procitao sam samo postove sa prve strane i jedno pitanje. Da li se salite da ne vidite razliku izmedju 24fps i 48fps? :eek:

Valjda je logičnije da lepo pročitaš i preostale strane, nego da svi mi opet kucamo isto. :kreza:

malo blesav
5.3.2013, 22:39
Ja recimo ovde vidim razliku:

Stop motion 24 fps vs 48 fps sample movie download:
Ko ovde ne vidi razliku, taj zaista ima problema sa vidom :D

Rockstar
6.3.2013, 2:15
ko ovde ne vidi razliku, taj zaista ima problema sa vidom :d

Заиста, разлика је очигледна. Али ја и даље волим "класичан филмски угођај", без кристализоване ХД слике - ДВД ми је идеалан медиј. И тих 24 фпса.

xandar
8.12.2014, 0:12
Odo u sredu da vidim film u HFR. Drzite mi palceve.:D

Dimo
8.12.2014, 1:10
Novi Hobit u Cineplexxu?

AwesomeDude
8.12.2014, 1:28

Ja u cetvrtak(Hobit).

xandar
8.12.2014, 14:03
Novi Hobit u Cineplexxu?

Da, naravno.

nexexcalibur
8.12.2014, 15:39

Zar nije u cetvrtak premijera?

tomas
8.12.2014, 16:02
ja sam gledao prvi hobit na 48fps i totalno razocarao. 24p je keva :)

marko13
9.12.2014, 2:11
Ne kapiram sto je razocarenje. Meni je izgledao sasvim dobro. Manje onog takozvanog blura u brzim scenama.
Jedva cekam da ga pogledam jos u bioskopu sa IMAX sistemom to ce biti ludilo :)

tomas
9.12.2014, 10:13
efekti,losa smika,kostimi,green screen... sve se izvali iz aviona na 48fps.

marko13
9.12.2014, 14:01
Pa dobro slazem se da se najmanje izvali sve kada gledas na nekom CRT ekranu i u nekoj rezoluciji maloj ali... Vreme ide napred tako da to mu je to.

uros@3D
11.12.2014, 23:52
Tesko da veci framerate filmova ima bilo kakve veze sa evolucijom filma kao medija. To je vise neki gimmick koji eto tako padne napamet nekom navikanom reziseru pa ga progura.

Eno ga Kamerun sad blebece o 60fps, pa ce se posle njega pojaviti isto tako neki biser sa 120fps i tako ce se ganjaju fps-ovima gore nego moderna gaming industrija.

nexexcalibur
12.12.2014, 0:30
Tesko da veci framerate filmova ima bilo kakve veze sa evolucijom filma kao medija. To je vise neki gimmick koji eto tako padne napamet nekom navikanom reziseru pa ga progura.

Eno ga Kamerun sad blebece o 60fps, pa ce se posle njega pojaviti isto tako neki biser sa 120fps i tako ce se ganjaju fps-ovima gore nego moderna gaming industrija.

Gledao sam na yt gameplay mario kart u 60fps, ono je presmesno. Ajde ka igras, fokusiras se na druge stvar, ali gledati nesto u 60fps i uzivati je nemoguce. Hobita prvog sam gledao u 48fps i zestoko se razocarao. Mislim da je u pitanju fad kao za 3d koji ce holivud brzo da iskoreni

marko13
12.12.2014, 4:42
A sto se prvo ne raspitate kao je nastao standard koji sada imamo. Pa isto je tamo nekome dunulo da to bude standard. Takodje to je postavljeno kao standard zato sto je bilo najjeftinije. Mi mozemo da primetimo puuunnooo vise od tog za sada standarda koji je inace zastareo.
A izjava da je to eto nekom dunulo se granici sa izjavom da je glupo sto smo presli na ton film! Posto eto i to je nekome jednom dunulu.
Mi Srbi izgleda imamo u genima nesto za otpor prema svakoj svrsti napredovanja! Kao u maratoncima kada Mirko razbija zvucnike!

Andross
12.12.2014, 16:18
Gledao sinoc Hobita u 48 frejmki, bilo mi je potrebno jedno 10ak minuta da se naviknem (dok se ne navikne covek utisak kao da je fast forward), ali od kako sam se adaptirao ne bih se vratio na 24 nikako.

altec.gs
12.12.2014, 22:24
Gledao sinoc Hobita u 48 frejmki, bilo mi je potrebno jedno 10ak minuta da se naviknem (dok se ne navikne covek utisak kao da je fast forward), ali od kako sam se adaptirao ne bih se vratio na 24 nikako.

Takodje.

Aibo
30.10.2017, 13:57
UP

Ne znam da li je neko primetio da FOX, FOXlife... puštaju povremeno filmove u 48fps. Već par puta mi se desi da listam kanale i naiđem na tako nešto. Evo upravo u ovom trenutku ide neki film sa Reese Witherspoon sa viskokim fps.

Tako da eto, počinje polako i na TV da se pojavljuje. Jeste malo čudno prvih 2 sata ali onda bude super. :D

ETR1
30.10.2017, 14:44
UP

Ne znam da li je neko primetio da FOX, FOXlife... puštaju povremeno filmove u 48fps. Već par puta mi se desi da listam kanale i naiđem na tako nešto. Evo upravo u ovom trenutku ide neki film sa Reese Witherspoon sa viskokim fps.

Tako da eto, počinje polako i na TV da se pojavljuje. Jeste malo čudno prvih 2 sata ali onda bude super. :D

E taman to htedoh da kažem, btw tema poslednji postovi iz 2014., još ja gledam koji novi hobit sad. :boodala: Meni lično smetaju ti brzi filmovi i čak kad je neki koji volim, ne mogu da ga gledam tako. Pogotovo kad je neki stariji film, pokvari mi ugođaj, mogu misliti kakav je onda Fast & Furious i takvi "brzi" filmovi još ubrzani.

srksi
30.10.2017, 18:37
Nije mi jasno cemu filozofija 48 > 24, bilo i bice bolje. Nisu oni snimali filmove u 24 zbog "filmskog osecaja" nego zbog stednje resursa i uvedenih standarda. Sad sto ljudima treba da odgledaju 3-4 filma u 48 da priviknu oko je skroz drugi problem. Oko ocete bolje da osetite razliku, probajte Battlefield hardline. Igra je genijalno odradjena. Sve scene su odradjene u 30 fps u endzajnu, a regularni gejmplej je bez ogranicenja, prelaz prosto ubija. Skoro pa idealni demonstrator.

Assassinator
30.10.2017, 21:08
Ima jedno dve godine od kada sam počeo da koristim SVP (Smooth Video Project) koji može da se nakači na BS player npr. i koji interpolacijom dodaje frejmove. Svi filmovi i serije koje sam odgledao za te protekle dve godine su bili sa dupliranim frejmovima dakle (24 na 48 ili 30 na 60). Toliko mi je postalo prirodno gledanje višeg frame rate-a, da kad gledam neki trailer za film na YT bukvalno mislim da baguje. Jednostavno, nema šanse da se vratim na 24 frejma, nije bahaćenje, jednostavno oku je sada mnogo prirodnije da gleda "smooth" kretanja.

Rockstar
30.10.2017, 21:12
Некада је мање заправо више. Мени, заправо, комплетан напредак филмске индустрије не одговара, аналогна технологија закон.

ZoNi
30.10.2017, 21:56
Ne znam da li je neko primetio da FOX, FOXlife... puštaju povremeno filmove u 48fps.
Kako to prepoznaješ? Ja često gledam FOXove kanale, ali nikada nisam to primetio. Ili možda PoštaNet "filtrira" i ipak pušta standardne filmove?

Meni bi i dalje bilo bolje kad bi neko osmislio neki brzi filter za bojenje crno-belih filmova, kao i ovih novih f*kin sepia filmova :)

ETR1
30.10.2017, 23:25
Kako to prepoznaješ? Ja često gledam FOXove kanale, ali nikada nisam to primetio. Ili možda PoštaNet "filtrira" i ipak pušta standardne filmove?

Meni bi i dalje bilo bolje kad bi neko osmislio neki brzi filter za bojenje crno-belih filmova, kao i ovih novih f*kin sepia filmova :)

Ma prepoznaš iz aviona, brže se kreću likovi i kamera se brže pomera, čak sam prvo pomislila da je neki dokumentarac ili neki kućni video pošto obično kad puste bluperse sa filmova, brža je slika. Meni nekako deluje nerealno, izveštačeno, nešto mi se ne čini da u stvarnom svetu sve tako leti u 60 fps. :D Primetila sam da u novim filmovima i serijama akcenat zvuka daju na muziku, a ne na dijaloge i to me baš nervira, treba da pojačam tv npr. na 20 kad je dijalog, a kad ona efektna muzika grune, smanjujem na 7.

ZoNi
30.10.2017, 23:53
akcenat zvuka daju na muziku, a ne na dijaloge i to me baš nervira, treba da pojačam tv npr. na 20 kad je dijalog, a kad ona efektna muzika grune, smanjujem na 7.
Jooooooj, to i mene izluđuje!!! :nov_mad2: Kretenski zvuk i kretenske boje su karakteristika skoro svih novih serija i filmova :paranoia:

Aibo
31.10.2017, 0:19

Što kaže ETR1 primećuje se čim naletim na njega, sve je luuudo glatko i kao ubrzano. :) Ja ih inače gledam u HD varijanti na Ikomu i meni su ovi FOX kanali pojam tehnički kvalitetno odrađenih kanala.

Ima jedno dve godine od kada sam počeo da koristim SVP (Smooth Video Project) koji može da se nakači na BS player npr. i koji interpolacijom dodaje frejmove. Svi filmovi i serije koje sam odgledao za te protekle dve godine su bili sa dupliranim frejmovima dakle (24 na 48 ili 30 na 60). Toliko mi je postalo prirodno gledanje višeg frame rate-a, da kad gledam neki trailer za film na YT bukvalno mislim da baguje. Jednostavno, nema šanse da se vratim na 24 frejma, nije bahaćenje, jednostavno oku je sada mnogo prirodnije da gleda "smooth" kretanja.

Nije mi jasno cemu filozofija 48 > 24, bilo i bice bolje. Nisu oni snimali filmove u 24 zbog "filmskog osecaja" nego zbog stednje resursa i uvedenih standarda. Sad sto ljudima treba da odgledaju 3-4 filma u 48 da priviknu oko je skroz drugi problem.

Promene su uvek teške, pogotovo kada neko navikne decenijama na nešto, pa makar to bili blur i judder od 24fps-a. A i kada se dobije visok fps (ja volim da ga zovem i vremenska rezolucija) mnogo se lakše primete mane samog snimka - sitni pomeraji kamere, gluma i pokreti lica, razni specijalni efekti ako ih ima... Gomila tih stvari je prosto bila prikrivena manjkom frejmova i onda to mozak dopuni maštom, a sada kada odjednom progledamo to što vidimo iako je realnije nije uvek privlačno za oko.

Mada se ja potpuno slažem da to nije razlog da večno ostanemo na zastarelom formatu. Ja sam se lično već privikao i spreman sam za promene jer koristim umerenu interpolaciju na TV-u već 2 godine koja daje osećaj kao nešto između 24 i 48. Sad ako se vratim na sirovih ničim ublaženih 24 stvarno mi smeta.

zdravkelja
31.10.2017, 17:17
Primetio sam i ja da na Foxu nekad daju tako filmove, skroz weird. Pogledao sam ih par, ali sam jedino zapamtio onaj sa Vin Dizelom kada cuva decu, pa obratite paznju kad bude bio, ti kanali stalno ponavljaju filmove :D

ZoNi
31.10.2017, 20:40
koristim umerenu interpolaciju na TV-u već 2 godine koja daje osećaj kao nešto između 24 i 48
Kako? Koji TV? Važi li ta interpolacija za TV program, USB filmove ili samo za nešto pušteno sa kompa preko TVa?

Aibo
31.10.2017, 22:16
Može da se ukljiči za bilo koji izvor jer se radi direktno u TV-u, samo nije dobra za video igre jer unosi nešto dodatnog laga. Meni je uključeno za TV, PC, Netflix i YT aplikacije. Moj TV je Samsung 40 H6400 i poseduje dva razdvojena dela u Motion sekciji: Blur Reduction i Judder Reduction. Mogu pojedinačno da ih štelujeom od 0 do 10 i ako se oba napucaju do kraja dobije se skoro isti ovakav efekat kao kada se gleda 48fps za bilo koji materijal, ili kako u opisima vole da ga zovu "efekat sapunice". Blur Reduction može i treba da se nasvira na maksimum, on prosto samo smanji blur u pokretima bez ijedne negativne posledice. Ova druga stavka, Judder Reduction, je ustvari ona koja vrši interpolaciju tj. umeće dodatne frejmove, smanjuje seckavost prilikom rotacije kamere i sl. Meni najviše odgovara negde na 4 od 10 jer tu već lepo ugladi pokrete i sve deluje čistije a i dalje nema preteranog efekta sapunice niti se pojavljuju artifakti (štucanje slike prilikom promene kadra jer se TV malo zbuni i na trenutak zastane sa interpolacijom a naše oko to registruje kao štucanje).

Neki tv-i to rade bolje, neki lošije... ispašće da svaki cigo svoga konja hvali ali moj model to radi vrlo dobro jer ima 120Hz panel i dobro odrađene te opcije sa velikom slobodom štelovanja. Da ne bude zablude, i modeli sa 50/60 Hz panelima mogu da ih maju ali je finalni rezultat ipak slabiji. Na nekim markama i modelima su ova dva, Blur i Judder, spojeni i npr. mogu da se biraju samo 3 nivoa jačine. Obično se zovu Motion plus, Clear motion i sl. Ako su tako spojena najbolje je držati ih zajedno na nekim nižim ili srednjim vrednostima gde se već dobije na čistini pokreta ali bez preteranog efekta i pojave artifakta koje sam već opisao.

Iako će filmski puritanci često da napljuju ove motion opcije, one su ništa drugo do simuliranje povećanog fps-a (koji je opet napljuvan od strane istih tih ljudi) i ja lično volim da ga koristim u toj nekoj umerenoj količini koja je za moje oko negde na pola puta između 24 i 48 fps.

polarnimeda
5.11.2017, 0:27
a ima li ko preporuku ili jos bolje spisak filmova koje bi mogli naci i vredelo bi pogledati ih u 48/60fps? :D bas bih probao. :D

Dimo
5.11.2017, 0:54
Je li ovaj (https://www.youtube.com/watch?v=orwXmkQXfzc) spot rađen u 48fps, može li mi ko reći? Izgleda neviđeno smiješno, a pritom ne mislim na muziku :)

zdravkelja
5.11.2017, 1:50
Pise ti dole u uglu kad biras rezoluciju 1080p50, znaci 50fps. Ali da, poenta je da je fluidnije.

ZoNi
10.11.2017, 1:27
Je li ovaj (https://www.youtube.com/watch?v=orwXmkQXfzc) spot rađen u 48fps, može li mi ko reći? Izgleda neviđeno smiješno, a pritom ne mislim na muziku :)
G-đa i ja sada odgledali taj spot u 720p50 i 1080p50 na Firefoxu i Operi / Windows 7 i konfa iz mog profila... Nismo primetili nikakvu razliku ili fluidnost :(

S druge strane, pesma uopšte nije loša, podseća na milion sličnih grčkih pesama. A mlada u spotu dobila od nas oboje čistu desetku :D

polarnimeda
10.11.2017, 1:42
G-đa i ja sada odgledali taj spot u 720p50 i 1080p50 na Firefoxu i Operi / Windows 7 i konfa iz mog profila... Nismo primetili nikakvu razliku ili fluidnost :(

S druge strane, pesma uopšte nije loša, podseća na milion sličnih grčkih pesama. A mlada u spotu dobila od nas oboje čistu desetku :D

meni pravi BAS veliku razliku.
i generalno, svaki put kada se kamera npr. krece sleva udesno ili obrnuto, video bas mnogo secka.
a sa 48/60 fps je raj za oci, vidi se i u najobicnijim scenama jasna razlika.

e sad, poenta je da je mozda to i do mog tv-a, tj. mozda na tvom monitoru 24/30fps izgleda mnogo bolje. :)

ZoNi
10.11.2017, 12:38
Hm, da. Probaću da skinem taj 720p50 i 1080p50 video, pa da ih pustim na TVu (ili direktno iz njegove YT aplikacije).

EDIT: kad sam skinuo 1080p50 video, vidim da Windows 10 prijavljuje da je 25fps, dok MediaInfo vidi 50fps.

https://i.imgur.com/0BDfKQs.png

tomas
11.11.2017, 14:12
nije losa stvar za dokumnetarce ali za filmove sa dosta cgi-a nije preporucljivo.
NDBW53cgWjs

Aibo
11.11.2017, 14:31
za filmove sa dosta cgi-a nije preporucljivo

Pa da jer se totalno razotkriju sve mane CGI-a. Malo je offtopic ali se sećam kada je jedan recenzant prvi put gledao nativno snimljenu seriju u 4K na ogromnom TV-u i kaže jasno video da glavna glumica nosi puder i gde na vratu prestaje da ga ima... i kako mu je to bilo malo bezveze.

Znači 48fps + 4K ima da nam sruše mnoge iluzije, među kojima su "fotorealističnost" animacija, "lepota" glumaca... :to_care: A James Cameron je inače hteo da preskoči jedan korak i odmah ide na 96 fps ali bi izgleda troškovi snimanja (a i bioskopskih projektora) tako bili preveliki pa su ga mahom svi iskulirali.

tomas
11.11.2017, 15:08
meni su hobiti izgledali kao da gledam dokumentarac nacionalne geografije ili history kanala :)

Picard
11.11.2017, 17:11
Ja ne osećam potrebu da vidim sve mane snimka/snimanja, radije ću ostati u iluziji da je sve savršeno.:) Stoga 24FPS FTW za filmove i serije, TV program/dokumentarci su nešto drugo.

zdravkelja
11.11.2017, 21:39
Da, secam se da mi je 3. deo Hobita bas bezveze bio u 48fps, kad god se pojavi zmaj kao video igru da gledam. Bas je lose za CGI.

polarnimeda
11.11.2017, 22:53
Da, secam se da mi je 3. deo Hobita bas bezveze bio u 48fps, kad god se pojavi zmaj kao video igru da gledam. Bas je lose za CGI.
eee kad bi mogli da ubiju dve muve jednim udarcem, vise fps i manje cgi. :qliranje:
a sigurno ima i do navike. kada bi mesec dva gledali 48+fps, mislim da bi bilo tesko vratiti se na 24. :)

mada kapiram da bi onda bili poprilicno ograniceni, ali eto... ni jedan alien posle skoro 4 decenije nije, niti ce biti za podmsevanje. :D

yfoUUaEt4Qw

ZoNi
13.11.2017, 10:52
nije losa stvar za dokumnetarce ali za filmove sa dosta cgi-a nije preporucljivo.
NDBW53cgWjs
E, ovde se jasno vidi razlika: na snimcima sa 24fps piše "24fps", dok na onima sa 48fps piše "48fps".

:to_care:

U svakom slučaju, pošto meni ovo deluje kao one rasprave sa audiofilima, bolje da se povučem :) Uostalom, meni je sasvim ok 720p na 43" FHD TVu, za sada mi je nebitan 4K i 48fps :) Heh, koliko se samo više isplati ne težiti "savršenstvu" :D

ETR1
13.11.2017, 15:08
E, ovde se jasno vidi razlika: na snimcima sa 24fps piše "24fps", dok na onima sa 48fps piše "48fps".

:to_care:

U svakom slučaju, pošto meni ovo deluje kao one rasprave sa audiofilima, bolje da se povučem :) Uostalom, meni je sasvim ok 720p na 43" FHD TVu, za sada mi je nebitan 4K i 48fps :) Heh, koliko se samo više isplati ne težiti "savršenstvu" :D

Ne znam kako ne vidiš, jedino ako gledaš sa malom slikom na 360p ili 480p, ako nisi, stavi full screen na 720p ili 1080p. :D Ako i tad ne vidiš, onda :odoK:

srksi
13.11.2017, 18:12
Djavola je 24 fps bolje. To je kao sto sam ja moju macku od malena ranio salamom od 200 dinara, pa naviko na to i sad se raduje vise toj salami nego pecenoj prasetini!
Ovo imate trejlere za privikavalje ociju https://www.youtube.com/watch?v=40sMS27Ql_w

tomas
13.11.2017, 18:23
cgi u svim filmovima trenutno nije dovoljno dobar za 48fps

DiNDiNBrE
14.11.2017, 0:33
Koliko se secam, 24 fps je standard zato sto je u to najmanji broj slika u sekundi sa kojima se postize efekat u mozgu da se nesto na slici pomera. 48 FPS filmovi deluju cudno, ali se covek navikne. I nekako zivlje deluju, bar meni tako deluje.

Prief Lirator
14.11.2017, 1:18
Na 48 frejmova (ili više) se stiče utisak kao da se radnja dešava odmah ispred gledaoca, kao u pozorištu, kao na TV emijisama, kao u dokumentarnim filmovima, ili serijama.
Na 24 frejma izgleda udaljenije, ozbiljnije, ne znam kako da opišem, uglavnom to je taj filmski efekat, koji se odavno koristi, mada nisam uopšte ljubitelj filmova pa ne znam šta je "bolje".
Ali ono što mene zbunjuje je da su neki napisali da ne vide razliku.
Onda nešto nije u redu sa vama, ili sa očima, ili sa mozgom, ili sa hardverom na kojem gledate, jer je razlika očigledna. :D
Ja sam oduvijek znao prepoznati razliku između igrane serije i filma na TV odmah čim pogledam, a nisam znao zašto, sada znam, filmovi su "isjeckani" na 24 frejma, a serije idu na 48 ili više.

ETR1
14.11.2017, 10:07
Na 24 frejma izgleda udaljenije, ozbiljnije, ne znam kako da opišem, uglavnom to je taj filmski efekat, koji se odavno koristi

E to i ja kažem, ozbiljnije, ono na 48 frejma kao kućni video, poput one postavljene svadbe i onih na skejtu. Zamisli da puste legendarne filmove Zelena milja i Forest Gamp u 48 fps, pa Forest bi istrčao za 5 minuta sve. Morao bi da radi brzim hodom da se film ne bi "završio ranije" :D

Pipboy
14.11.2017, 10:34
Nije 48fps, ali čisto da se vidi taj efekat "živosti" i manjka "sinematičnosti":

https://youtu.be/kgGJJbajXrc

dsnelim
14.11.2017, 17:18
Meni se nikada nije sviđao taj "Soap Opera Effect" koji sada imaju kvalitetniji televizori... prvo šta sam uradio kada sam kupio novi tv je da sam isključio tu opciju... bukvalno je sve izgledalo kao da gledam snimak sa kućne kamere.
Filmovi ne treba tako da izgledaju :icon_scra

Picard
14.11.2017, 18:03

Što se tebe tiče, nova bolest u najavi - videofilija, da ne kažem videofilština.;)

voodoo_
14.11.2017, 19:57
ZoNi, nije u pitanju nikakav pandan audiofiliji koji samo "odabrani" mogu da primete, nego verovatno gledaš na nekom laptopu sa TN panelom osrednjeg kvaliteta (takvi neretko imaju ukupan odziv od 30-50 ms, što omogućava frejmrejt u rasponu od 20-33 fps, pa zbog toga ne možeš ni da vidiš razliku). Na bilo kom krštenom monitoru se vidi razlika.

Evo sad na RTS-u ide Porodično blago, koje je (kao i sve starije serije) snimano TV kamerom u 50 frejmova (interlaced, ali to nije bitno jer oko ne zna da je interlaced, tako da može da se tretira skoro kao pravih 50 fps). Zato starije serije izgledaju kao live footage, tj. kao da si stvarno tamo. Novija produkcija (npr. Senke nad Balkanom) se snima filmskom kamerom u 24 fps, zato deluje "filmskije".

ETR1
14.11.2017, 21:17
A ja gledam na 10+ godina starom LG Flatronu L222WS i sve se vidi. Koji je to tek panel. :rofl:

voodoo_
14.11.2017, 21:27
Verovatno bolji od ovog užasa koji danas ugrađuju. Kod mene na Lenovo 100-15IBD nije ništa bolje (tipična ofis mašina), evo merili ljudi odziv osciloskopom, tragedija:

https://www.notebookcheck.net/Lenovo-IdeaPad-100-15IBD-Notebook-Review.158803.0.html

Srećom imam i dobar IPS monitor kad mi treba multimedija.

player1
14.11.2017, 22:13
Taj "soap opera" efekat je zbog 30fps, ne 48fps. 60Mhz interlaced, tj. 30fps je americki TV standard.

Kod nas je 25fps (50Mhz), tj. jedan frejm vise nego "filmskih" 24fps.

I ne, nema ni priblizno slicnosti izmedju 50Hz interlaced i novo-filmskih 48fps.

player1
14.11.2017, 22:16
Inace, mene vise na "audofiliju" poseca hardkore insistirane na 24fps, nego bilo sta drugo.

voodoo_
14.11.2017, 22:34
Ima sličnosti kad se gleda na katodnom ekranu (gde se interlacing oslanja na "sporost" gašenja fosfora) ili ako se odradi ispravan deinterlacing tako da se zadrži temporalna rezolucija. Poenta interlacinga uštedeti na bandwidthu a zadržati 50 diskretnih frejmova, dakle 50 herca interlaced NIJE 25 frejmova emitovanih duplo u vidu parnih i neparnih linija. Kamera koja snima u 50 herca zaista hvata 50 različitih trenutaka u sekundi, jedino što trpi je vertikalna prostorna rezolucija svakog od 50 uhvaćenih frejmova.

Ostaje problem rekonstrukcije nedostajućih linija. Ne pričam o primitivnom deinterlacingu koji samo slepi parne i neparne frejmove i prepolovi temporalnu (vremensku) rezoluciju. Bob algoritam je najbrži jer zadržava 50 različitih frejmova a nedostajuće linije samo duplira. Yadif x2 rekonstruiše nedostajuće linije složenom interpolacijom a takođe čuva vremensku rezoluciju i zato je odličan.

Ono što te možda buni su DVD-ovi koji podržavaju PAL i NTSC u obe varijante (25/30 progresiv i 50/60 interlaced). Progresiv se najčešće koristi ako je izvor 24fps film (NTSC se pravi koristeći 3:2 pulldown, a PAL je samo film ubrzan za jedan frejm). Ako je izvor TV recording (npr. extrasi i TV trejleri na disku) onda se obično ubaci as-is da se ne bi bespotrebno komplikovalo konverzijom u progressive (a DVD ionako ne podržava 50/60 progressive)

ZoNi
14.11.2017, 23:15
Ajd da još par reči prozborim ovde :)

Prvo, ovo smo gledali (Gđa i ja) na mom laptopu (Lenovo z51, FHD) i na TVu (LG 42LN575S). Mi smo došli do zaključka da razlika praktično nije vidljiva. Zašto, kako... Nemam pojma :)

E, sad... Znam da moja sestra i zet, kad god gledamo filmove kod nas, imaju primedbu da im filmovi na našem TVu izgledaju "kao da gledaju uživo, kao da je snimano u pozorištu, kao da je serija i slično". Ja to nisam nikada kontao, jer meni filmovi i serije deluju isto snimljene, a ne vidim ni neku bitnu razliku između filmova i dokumentaraca. Možda je kod mene nekako već uključena ta opcija interpolacije frejmova?

U svakom slučaju, ja jedino mogu da kažem da meni slika na mom TVu izgleda obično super, vrlo oštro, a, kao što sam već ranije pisao, meni je dobar 720p podjednako dobar kao 1080p...

Što se mene tiče, ja navijam za svako unapređenje kvaliteta slike i zvuka, ali se nikada neću truditi da jurim sva ta poboljšanja. Prosek mi je više nego OK :)

Aibo
15.11.2017, 11:18
Pa ako se drugi ljudi uvek žale kod tebe na taj efekat, velika je verovatnoća da imaš uključenu interpolaciju pa otud možda i problem da uočiš razliku jer finalno gledaš u visok fps kako god da okreneš.

zdravkelja
15.11.2017, 19:08
Ista stvar kad gledam film kod drugarice. Vecina televizora ima tu opciju ukljucenu po defaultu pa se onda od samog pocetka ljudi naviknu na takvu sliku i onda kad joj kazem ona nema pojma o cemu pricam jer ne primecuje toliko razliku.

polarnimeda
17.9.2022, 13:11
evo da ozivim temu iz mrtvih. sa novim tehnologijama, sve nizim pixel response time-om, vecim kontrastom i brightnestom, kao i sve vecom prosecnom velicinom televizora koji se kupuju, 24 frejmova umeju sve vise da paraju oci, pogotovo tokom panning shot-ova.

meni je ovo toliko nepodnosljivo da na samsungu MORAM da ukljucim malo interpolacije (od 3 do 6/10), a kod oled televizora je to, po meni, jos neophodnije.

48 frejmova je eksperiment koji je pokazao da to nije magican broj, ali se i dalje pitam zasto filmovi ne predju na bar 30 fps?
i dalje bi sacuvali ono sto nazivaju filmskom magijom, cgi ne bi izgledao smesno kao u hobitima @48fps, a pomeranje kamere ne bi izazivalo epi napade. ne bi remetilo ni postojece displeje, jer je svaki sposoban da prikazuje sliku u 30/60 Hz.
ni bandwith ne bi bio problem (uosalom tv emisije uglavnom i idu na 30hz, a sportovi na 50hz).

zasto se i dalje slepo drzimo 24fps, nije mi jasno. nijedno opravdanje mi nije dovoljno dobro.

Aibo
17.9.2022, 18:59
U pravu si za OLED, toliko je brz odziv da ako nemaš interpolaciju 24fps izgleda kao ona stop motion tehnologija. Ja interpolaciju držim na 4-5 od 10. Na višim podešavanjima se stvaraju artifakti, tu nege do 5 su mahom neprimetni a dovoljno je gladak pokret.

A zašto se držimo tih 24 još uvek... Rekao bih da svi razlozi koje smo ranije pominjali kroz ovu temu i dalje stoje. Mislim da će nekada konačno i do te promene doći, kada konzumenti filmova budu većinski generacije koje su odrasle na 120+ Hz monitorima, telefonima... Pa se malo više njih zapita - zašto pobogu još samo filmovi izgledaju kao slide show.

player1
17.9.2022, 20:28
Zasto na 24 jos uvek. Sem "tradicije" verovatno zbog kompatibilnosti.

Bilo sta sto je napravljeno na 24fps ne moze da se prebaci na 30fps a da ne izgubi na kvalitetu, zbog muljanja frejmova.

Zato se i jurio taj eksperiment sa 48fps, jel na taj nacin ne gubis ni jedan origianlni frejm.

N3n0
18.9.2022, 8:09
Često u specifikaciji videa na YouTube primetim različit frejm rejt 24, 25, 30 fps...

polarnimeda
18.9.2022, 11:23
Zasto na 24 jos uvek. Sem "tradicije" verovatno zbog kompatibilnosti.

Bilo sta sto je napravljeno na 24fps ne moze da se prebaci na 30fps a da ne izgubi na kvalitetu, zbog muljanja frejmova.

Zato se i jurio taj eksperiment sa 48fps, jel na taj nacin ne gubis ni jedan origianlni frejm.

na kompatibilnost sa cime mislis? gotovo svi uredjaji mogu da puste i 24 i 25 i 30 i 50 frejmova po sekundi.
ne mislim ja da se dira staro, vec da se novo pravi u 30fps.

@N3n0
ni oni ne mogu da se odluce sta ce. ali eto, sve je vise videa koji su 60fps i polako ce to, nadam se, da postane standard za yt. bilo bi i brze da su internet konekcije uvek bile dovoljno brze da to pustaju bez seckanja.
zasto filmska industrija kaska, nemam pojma. a bukvalno im je nauka kako da snime pan shot da ne secka jos vise nego sto sada secka. moraju odredjenom brzinom da pomeraju kameru ili im ode kadar dodjavola.

Aibo
18.9.2022, 11:48
Ne treba nikad zanemariti ni to da su filmski studiji kapitalističke korporacije kojima ja finalni cilj kinta. 48fps ne donosi više novca, šta više odvraća deo publike i dalje, a košta više (kamere, storage, editing, projektori...). Ako ne vide jasnu ekonomsku korist a pritom je makar par procenata komplikovanije/skuplje, čemu to njima služi.

polarnimeda
18.9.2022, 13:04
pa da, ali bi 30 fps mogli. :D

Aibo
18.9.2022, 13:17
Njima je bitan marketng, nešto što će naterati ljude da malo više idu u bioskop ili kupe neko novo reizdanje omiljenog filma. Sad kad udare u max rezoluciju (8K već ne uspeva da uzbudi ljude kao što je svojevremeno 4K jer se na većini dijagonala svakako ne registruje, znači preko 8K nema dalje verovatno) a ni HDR više ne bude novost... Setiće se neki glavonja da je high refresh rate next big thing. 😊

Edit: Uz rizik da zvučim snishodljivo - većina ljudi ne zna šta im "treba" dok im se to ne nametne kroz marketing i opšte trendove.

bachi
18.9.2022, 19:53
Ako se ne varam, PAL je 25fps, dok je NTSC 29.97fps.

Što se mene lično tiče, 50/60fps film meni izaziva glavobolju i imam osećaj kao da mi neko pomera mozak.

polarnimeda
18.9.2022, 20:07
to je malo i stvar navike. da si ceo zivot gledao 60fps i neko ti da da gledas 24fps, lakse bi progutao da gledas nemi film. :D

ali niko i ne smatra da filmovi trebaju da budu 60fps.
mada mislim da animiranim filmovima ili crtacima ne bi smetalo.