PDA

Prikaži potpunu verziju : Problem pri paljenju računara Fujitsu ESPRIMO 5700

GadzA
19.7.2012, 10:24
Pozdrav drugari.
U pitanju je fujitsu siemens ESPRIMO 5700.Prilikom paljenja desava se da nakon prolaza biosa racunar se ugasi.Nekad upali bez problema i tada radi sve normalno.Nakon nekoliko pokusaja kada nece da upali udjem u bios namestim da podigne sa harda i nekada pomogne a nekada ne.U cemu li je problem.Da li je neko imao takvih problema sa ovakvim racunarom.
Konfiguraciju ne znam da navedem ali znam da je ima na netu.Unapred zahvalan.

PS mode
19.7.2012, 10:47
Prodje li uvek onaj POST?To je slika koja stoji 1-2 sekunde i tad se ulazi u BIOS.Ako prodje POST,verovatno je nesto do instalacije Windows-a.Ako je tako,kad se pojavi POST,pritiskaj F8 i udju u Safe mode i vrati ga u vreme kad ti je radio kako treba.A pre toga probaj Last known goog configuration.

GadzA
19.7.2012, 11:22
post prolazi i nakon toga se ugasi.windows sam pre par dana instalirao nov misleci da sa njim nesto nije u redu ali se nista nije promenilo.inace imam windows home edition sp2 legalan

PS mode
19.7.2012, 13:42
post prolazi i nakon toga se ugasi.windows sam pre par dana instalirao nov misleci da sa njim nesto nije u redu ali se nista nije promenilo.inace imam windows home edition sp2 legalan

Kad si reinstalirao Windows,a pre nego sto si instalirao ijedan program,je l radio Windows normalno,dakle bez drajvera i ikakvih programa?

GadzA
19.7.2012, 14:18
e to nemam pojma jer sam mu odmah ubacio drajvere i programe

GadzA
20.7.2012, 10:33
Instalirao sam nov windows XP home edition sp2,sa sajta sam skinuo drajvere baš za taj model instalirao ih,nisam ubacio nijedan program i sve je kao pre. Upalim ga prođe post par puta zatreperi kursor i ugasi se. Ponekad pomogne kad prilikom paljenja stisnem f12 i namestim boot na HDD onda se upali a ponekad ni to ne pomaže. I čistio sam ga i menjao memorije,vadio bateriju,u biosu stavio sve na difolt i naravno opet ništa.
Ima li ko neku ideju.

VojaM
20.7.2012, 11:09
Pa, ako ti nije potrebno da se računar diže sa CD-a, onda možeš za stalno da namestiš u BIOS-u da se diže sa harda. To će ti možda pomoći.

Inače, nekako sve ukazuje na hardverski problem. Možda bi pomoglo da zameniš bateriju na ploči? Naravno, onda moraš sve ponovo da podešavaš u BIOS-u.

Ako to ne uspe, teško je smisliti nešto pametno. Može, recimo, da se desi da je napajanje neispravno pa se gasi. Isto može biti i zbog ploče. Ako postoji neka diskretna komponenta (kartica itd.), ona možda u nekim trenucima pravi kratak spoj pa se napajanje zbog zaštite ugasi. Itd., itd.

Ima mnogo mogućih razloga. Ako ništa ne upali, možeš ili da se nadaš da će se ovde naći neko ko je upoznat baš sa tim modelom računara, ili da ga odneseš u servis.

GadzA
20.7.2012, 12:14
hvala, po svemu sudeći moraće u servis,
ako ga sredim napisaću vam šta je bio problem,ko zna možda nekom zatreba

PS mode
20.7.2012, 12:43
Najlakse je reci da je hardverski problem.Al ti si instalirao sve programe nakon reinstalacije Windows-a.Sto znaci da komp radi normalno dok ne instaliras programe i drajvere.Moguce da si nesto lose instalirao ili si ukljucio Automatic updates ili si imao virus pa nisi formatirao primarnu particiju pre instalacije windows-a.

Aleksic01
20.7.2012, 13:05
da li se gasi uvek u istom stadijumu podizanja sistema ili nekad malo duze nekad krace 2,3,4,5 secundi ili nekad radi minut dva pa ugasi ? Ako se ne gasi uvek u istom trenutku onda napajanje oslabelo trebalo bi da nekad drzi duze barem i dve sekunde a nekad krace tako da prvo probas drugo napajanje ...Jos jedno pitanje da li se pojavljuje plavi ekran pre gasenja ?

GadzA
20.7.2012, 22:24
komp se uvek gasi u istom stadiumu a kada se upali onda radi bez problema i mogu ga paliti i gasiti normalno.tada radi kao da se nista nije ni desavalo.
prilikom gasenja nema plavog ekrana jednostavno je sve crno par puta zatreperi kursor i ugasi se

GadzA
20.7.2012, 22:31
komp se ponasa potpuno isto i bez instaliranih drajvera a program nisam ni jedan instalirao
kada uspem da ga upalim ja sve to odradim bez problema palim ga gasim itd.
onda ga ugasim i ostavim ga na neko vreme i kada hocu ponovo da ga upalim onda ponovo isto nece da upali i nakon vise pokusaja uspe da se upali

PS mode
20.7.2012, 23:00
Brate,i meni to sad zvuci kao hardver.Al posto uspevas bez problema da podignes sistem tj ne gasi se dok dizes sistem,hard disk je verovatno u redu.Mogao bi za pocetak da probas sa drugim napajanjem i RAM-om.Za pocetak,testiraj RAM memtestom.

Aleksic01
20.7.2012, 23:43
raskaci monitor od kucista iskljuci kabl i pokreni ga bez monitora vidi da li se pali uvek i da li radi bez monitora cuce se zvuk jer imao sam takav slucaj da monitor pravio problem...to je prvo sto mozes pokusati a ako nije moras probati drugo napajanje...

PS mode
20.7.2012, 23:51
raskaci monitor od kucista iskljuci kabl i pokreni ga bez monitora vidi da li se pali uvek i da li radi bez monitora cuce se zvuk jer imao sam takav slucaj da monitor pravio problem...to je prvo sto mozes pokusati a ako nije moras probati drugo napajanje...

Mozes i to prvo probati...iskljuci kabl od monitora sa maticne tj.kucista.Mozes iskljuciti i druge kablove od periferija,mis,tastaturu,zvucnik...probaj prvo tako da ti ostane samo kuciste.

IGRACH
22.7.2012, 23:29
Kolko ja kontam moguce je da napanjane za HDD pravi problem, ako je oslabilo tj. kabl za napanje HDD, moguce da je ostecen i ide kabl. Posto nekad radi nekad ne radi, verovatno HDD negde gubi kontakt.