Prikaži potpunu verziju : Pregrevanje graficke
Nisam hteo da stavljam novu temu, ali nisam mogao da nadjem nista slicno, pa sam pokrenuo novu.
Elem, brat igrao LoL, graficki totalno ne zahtevnu igru. U jednom trenutku komp mu se ugasio, a graficka je pocela da se cuje ko da polece dzambo dzet. Pretpostavio sam da se pregrejala, ali mi nije jasno sta je uzrok pregrevanja. Komp redovno cistim, graficka nikad nije presla temperaturu od 70 stepeni (stvarno non stop pomno pratim temperature u ovim letnjim danima). Ne verujem da bi sama graficka registrovala pregrevanje da ne dostigne temperaturu manju od 90 stepeni. Sta bi mogao biti uzrok pregrevanju i to odjednom (igrao sam MP3 po najvecim vrucinama i nije se dogodilo nista slicno).
Koliko je opasno da se ovakve stvari desavaju, i jel moguce da je u pitanju neka zabuna u biosu koja je dovela do ovakvog ponasanja?
Moguce je da se pregrejala, ili grafika ili procesor. Takodje, moguce je i da je sistem pukao pa se komp restartovao. U svakom slucaju prati temperature jer nije dobro da se pregreva.
Temperaturu grafike citaj preko MSI Afterburner (http://event.msi.com/vga/afterburner/download.htm)-a, preko njega mozes da podesis i automatske vrednosti za vent na grafici. Ostavi ga upaljen u pozadini, on ima log pa ces viditeti kako se temperatura kretala dok igras. Ja sam podesio (za ove letne vrucine) tako da od 40 stepeni vent krene da se vrti po temperaturi (41 stepen 41%, 42-42, 43-43,...), tako da su temperature dosta manje nego sa fabrickim setovanjima.
liam_howlett
28.6.2012, 19:33
mene je ovo spasilo... http://www.dvhardware.net/news/2011/titan_pci_vga_cooler.jpg
dobio sam ga na poklon... ne prelazi 45C ni na igricama...
a vidio sam da ima nekih sličnih isto za PCI slot po 15e...
pa vidi...
Moguce je da se pregrejala, ili grafika ili procesor. Takodje, moguce je i da je sistem pukao pa se komp restartovao. U svakom slucaju prati temperature jer nije dobro da se pregreva.
Temperaturu grafike citaj preko MSI Afterburner (http://event.msi.com/vga/afterburner/download.htm)-a, preko njega mozes da podesis i automatske vrednosti za vent na grafici. Ostavi ga upaljen u pozadini, on ima log pa ces viditeti kako se temperatura kretala dok igras. Ja sam podesio (za ove letne vrucine) tako da od 40 stepeni vent krene da se vrti po temperaturi (41 stepen 41%, 42-42, 43-43,...), tako da su temperature dosta manje nego sa fabrickim setovanjima.
Stavio sam, i podesavanja se dosta razlikuju od onoga kako se ponasala moja grafika. Sad me brine procesor, dal se on pregrejao. Koji su simptomi pregrevanja procesora? Jel se isto ugasi, a svi ventilatori odu na maximalne brojeve obrtaja?
Mislim da je kuler sasvim dovoljan i ovaj fabricki. Ogroman je. Temperature stvarno nikad nisu presle 70 stepeni po najvecim vrucinama (bilo pre neki dan 35 stepeni i tad je prvi pud graficka otisla na 70). Planirao sam da ubacim jos jedan kuler svakako u kuciste, ovo me je samo ubedilo da to uradim brze no sto sam mislio.
Ista prica i kad se procesor pregreje, restartuje se komp da se ne bi ostetio. Za grafiku je do oko 70 stepeni u loadu OK, moze ona puno vise, a da bi se resetovala cini mi se da treba da predje preko 90 stepeni.
Red_Devil_89
28.6.2012, 20:05
@Dragomix
Napisi koje napajanje posedujes.
LC Power 500w, mislim da je sasvim dovoljno.
P.S. Komp se nije resetovao, Ispisao je no signal na monitoru i svi kuleri su poceli da rade ko ludi. Dok ga ja na dugme nisam ugasio komp je radio. Kad sam ga upalio sve normalno.
Problem se dogodio opet, samo sad sam gotovo siguran da nije u pitanju grafika (temperature su se kretale izmedju 60-62 dok sam igrao), a komp se zamrzo dok sam cackao nesto po netu. Dal je moguce da CPU moze da se pregreje toliko? Cudno mi da igram igre i nisa se ne dogadja, a kad nesto manje zahtevno radim ono se pregreje. Dal je moguce da se maticna pregreva, mada za takav slucaj nisam cuo. Cip juznog mosta je bio poprilicno vruc na dodir!
EDIT: Zamolio bih moderatore ako mogu temu da prebace u kvarove. Hvala.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.