PDA

Prikaži potpunu verziju : Pitanje u vezi grafickih kartica

Zixth
28.6.2012, 14:25
Zasto je za graficku vazna memorija (MB,GB) i ,,memory interface'' (bit,128-bit,192-bit,256-bit)? Kako uticu na igru ova dva komponenta?

galebns
28.6.2012, 14:49
Zato sto se sve teksture, poligoni i ostala cuda koja cine 3d okruzenje u igri ucitavaju u memoriju graficke. Znaci bitna je brzina upisa/ispisa (64,128,256) i koliko mesta ima (memorija). Iz tog razlika cak i ako imas graficku sa 2GB i brzinom od 64bit neces se mnogo naigrati.

BMLW
28.6.2012, 15:54
Ne možeš da lažeš da je 64 bita brzina, jer nije to.
Radi se o širini magistrale. I to bukvalno :). Zamisli gomilu puteva jedan pored drugog, što je širina puta veća više će automobila proću u isto vreme. Put je magistrala, a automobili bi bili podaci koji kroz nju treba da prođu. Recimo, da bi se prikazao model automobila u nekoj NFS igri, on treba da bude učitan u memoriju grafičke karte i obrađen procesorom, što je magistrala veća iliti šira, to će se brže i agilnije odvijati.

galebns
29.6.2012, 14:09
Ae pretera ga sad, lazem...U pravu si naravno, propusna moc ... :) ja sam totalno laicki objasnio, jer ako je magistrala uza treba vise vremena tj. sporije ide protok. U svakom slucaju mislim da je shvatio.