PDA

Prikaži potpunu verziju : Sta po vama mora da sadrzi jedan distro da biste ga koristili?


Lich_king2
17.6.2012, 9:58
Dakle zanima me vase misljenje, sta distro mora da sadrzi da biste uzeli da ga koristite? Koji shell, koji programi, koji dodaci, na sta treba da se najvise oslanja i gde bi trebao da se fokusira danas najvise? Hvala.

voodoo_
17.6.2012, 10:12
Treba da bude kao Ubuntu 10.04, samo sa osveženim softverom :kreza:

maxx10
17.6.2012, 11:19
Samo ono sto ja hocu, aka arch :)

LoneWolf
17.6.2012, 12:27
Treba da bude vizuelno dopadljiv, da ima sve što mi treba (stabilnost, pouzdanost u radu, da ne crashuje, da ima dobar community...) i da nema ništa od onoga što mi ne treba (bloatware, reklamni sadržaji, nepouzdan softver, nekompatibilne segmente samog distroa, neke "previše revolucionarne gluposti" koje ničemu ne služe, gomilu nepotrebnog sadržaja i programa koji ničemu ne služe) tako da se držim kombinacije Arch + Ubuntu + Win7 Ultimate x86, gdje Arch ima prednost nad Ubuntuom, a Win7 je tu samo zbog svakodnevnog rada u Adobe softveru i sličnim programima koji su za sada nedostupni na Linuxu.

Eni
17.6.2012, 12:42
Ne sme da me nervira.

Apostrof
17.6.2012, 13:00
Da nema Gnome3.

toxic
17.6.2012, 14:18
Meni je trenutno najprihvatljiviji Mint 13 Cinnamon upravo zbog Cinnamon interfejsa. To jeste Gnome 3 shell, ali mi je lepsi i funkcionalni od klasicnog Gnome 3 ili Ubuntu-ovog Unity-a (isto Gnome 3) i cini mi se kao stabilniji i brzi od KDE-a. Trenutno mi smeta sto josuvek nema widget-a za njega, a Conky-je ne volim i ne rade bas najbolje ovde (ili se ja nisam dovoljno trudio).

Podrazumeva se da bude stabilan i pouzdan.

Programi koji idu uz distro su uglavnom isti svuda. Znaci neki office paket (Libre uglavnom), programi za reprodukciju multimedije (opet uglavnom isti svuda) i kodeci, WinE,... To mi se i svidja kod Linux-a (gotovo svih distroa), posle instalacije mi je potrebno da update-ujem sistem, podesim neke sitnice, skinem Audacious, instaliram drajvere za TV kartu i lirc ubacim i podesim.

Posto pravim dual boot, ubacim i BURG boot loader i Grub Customizer da lepse izgleda i jednostavnije se podesi. Kako i mnogi (kontam vecina) prave dual boot, mogao bi i ovo da ima.

blast beat
17.6.2012, 14:38
Sve ono što Arch ima - jednostavna konfiguracija, friški paketi, rolling release i mogućnost instalacije isključivo onoga što mi treba. Zato ga i teram već par godina, u poslednje vreme koristeći KDE i MATE. Probao sam mnoge distribucije, i jedina na kojoj bih se mogao zadržati je Slackware kada bih imao vremena da ga još malo čačkam, prvenstveno zbog veoma jednostavne konfiguracije.

orange47
17.6.2012, 17:37
meni je najvaznije da ima dobar repository.

Lich_king2
18.6.2012, 13:13
Izgled? Inovacije ili klasican izgled file manager-a. Inspiracija - Windows ili Mac OS X?

Laskaris
18.6.2012, 13:42
Inicijalno, meni distro treba da je sto laksi pa cu da instaliram meni neophodne programe. Istini za volju, svi distroi pruzaju iste ili slicne mogucnosti jer platforma oko koje se "zida" operativni sistem tj celo okruzenje je zapravo isto pa je samo pitanje redosleda radnji kako doci do onoga sto nama treba (inicijalni minimum kao kod Archlinuxa, Gentoo-a, ili minimalne Ubuntu instalacije) pa instaliranje okruzenja i programa po zelji ili inicijalno kompletni paket (Ubuntu, Mint) pa deinstaliranje nepotebnih stvari i instaliranje svojih "favorita".
Zato i ne razumem kada neko kaze: ovaj distro je dobar za multimediju, ovaj za office rad..a takve smo recenice vec svi negde (i to ne jednom) procitali. Svaki se distro moze doterati da radi i izgleda potpuno isto, samo je pitanje truda i vremena. Najlakse je naravno da nam sve "out of the box" odgovara i radi ali to, skoro po pravilu, nije slucaj.
Pri odlucivanju za neki distro veliku ulogu igra i kvalitet zajednice koja ga razvija tj koristi. Tu su u evidentnoj prednosti Mint, Ubuntu, Debian, Fedora, OpenSUSE i Arch kao "veliki" igraci. Moje iskustvo je da najkompetentniju zajednicu imaju Fedora, Debian i Archlinux od vecih dok se na forumima Ubuntua i Minta moze procitati i dosta gluposti (najmasovniji su pa verovatno to igra ulogu). Takodje je od znacaja pri izboru da li se zeli rolling distro ili "klasicni". Rolling varijanta, kada se jednom instalira moze da traje godinama. Predefinisani repozitorijumii i lakoca instalacije novih paketa su takodje veoma bitni.

enaB
18.6.2012, 19:45
Da bude kao Slackware :)

Kerber
20.6.2012, 21:13
Stabilnost na prvom mestu jer dosta mi je eksperimentisanja, LTS, da ima solidnu podršku zajednice...

Lich_king2
22.6.2012, 22:02
Masovni update release (Service Pack) ili mini updates?

Kerber
24.6.2012, 9:24
Pre sam za manji update. Masovni retko kad prođe bez većih problema.

blast beat
24.6.2012, 12:13
Pre sam za manji update. Masovni retko kad prođe bez većih problema.

U svakom slučaju je lakše locirati "kvar" kada si updateovao par paketa nego par desetina. :)

Space Beer
24.6.2012, 13:01
meni je najvaznije da ima dobar repository.

Takođe. Kad bi se iskombinovali Ubuntu i OpenSUSE repoi, gde bi nam bio kraj :D

maxx10
24.6.2012, 14:26
Ziveo AUR! :)

Geomaster
24.6.2012, 18:57
Da bude što brži, lagan i da mi dozvoli potpunu slobodu izbora. Tipa, XFCE, bash, jaki i dobro ažurirani repoi, poželjno neki rolling update system. To bi bilo to, nemam neke prohteve. I da ne bude distro orijentisan na ex-Windows korisnike, to pokušavam da izbegnem :D

singularity
1.7.2012, 10:08
Kada se bira distro ne gledaju se programi koje on sadrzi, jer se programi naknadno dodaju.

Ja licno gledam kakav je distro, gledam kako radi sa mojim hardverom, jako mi je bitno koje mu je podrazumevano graficko okruzenje.
Posto volim gnome, znaci gledam da je gnome okruzenje.
Posto volim sisteme bazirane na debianu, gledam da su svi debian based sistemi.

Takvi sistemi u velikoj meri mogu da koriste ubuntuov launchpad, znaci u prevodu znaci ogromna riznica softvera izmedju ostalog.

Sve ostalo se da promeniti...Izgled, kao i programi se uvek mogu dodati po zelji tako da to nije bitno..

Meni je samo bitno da nije rpm paket menadzer, jer ga ne volim.

Naravno gledam i kako taj novi OS vidi moj hardver, kako radi pod njim, ne rade svi isto...