PDA

Prikaži potpunu verziju : Dell UltraSharp U2312HM kako podesiti boje-pmoc

duke mirceta
8.6.2012, 15:48
Dell UltraSharp U2312HM sam kupio pre 2 dana i nisam bas zadovoljan fabrickim podesavanjima,da li neko ima sacuvan profil ili zna vrednosti.Sto vise predloga ili profila to bolje :)

galebns
8.6.2012, 15:56
Uh pa tesko da ce profil sa drugog monitora odgovarati, bez obzira sto je isti model. Njabolje da nadjes nekog sa kalibratorom i da odradi hardversku kalibraciju. Ja sam platio pre par meseci 1000din kalibraciju.

Srlisone
8.6.2012, 16:11
Ja sam stavio kao sto je i "Svet" preporucio ovde Dell U2312HM (http://www.sk.co.rs/2011/11/sktd06.html) i zadovoljan sam. Sad, da li pravilno prikazuje boje 100%, to nisam siguran. Obzirom da se ne bavim pripremom za stampu, da boje budu tacne u nijansu nije mi toliko bitno. Sve u svemu, sjajan monitor.

duke mirceta
8.6.2012, 16:19
Hvala druze ja sam lutao dosta, ovo je do sada najbolje podesavanje boje su jasne i bela je najzad bela.Monitor je odlican tu se slazemo ali bio sam malo razocaran prikazom bele boje.Tek sa ovakvim podesavanjem sam zadovoljan.Kao i uvek SK ftw :)

duke mirceta
8.6.2012, 16:26
Jos jedno pitanje kako da udejm u fabricka podesavanja,kod Samsunga BW200 je samo trebalo spustiti Bri. i Contrast sto ocito kod Dell-a nije slucaj :)

Prief Lirator
10.12.2012, 4:43
Kako se uopšte kalibrišu boje, je li se koristi softver ili neki fizički alat sa tačnom bojom i kontrastom pa se ručno ''ganja'' odgovarajuća nijansa? Može li se to samostalno uraditi bez 'profesionalca'?

Acanen
10.12.2012, 12:04
Kako se uopšte kalibrišu boje, je li se koristi softver ili neki fizički alat sa tačnom bojom i kontrastom pa se ručno ''ganja'' odgovarajuća nijansa? Može li se to samostalno uraditi bez 'profesionalca'?

Nije tesko kalibrisati monitor niti ce ti biti potrebna necija pomoc. Dovoljno je da podesis monitor kao sto je predlozeno u tekstu Sveta Kompjutera (30/74 za Brightness/Contrast i 93/89/95 za RGB) ili da nadjes druga podesavanja na netu. Procitao sam na jednom forumu da je covek morao iz servisnog menija da podesava pozadinsko osvetljenje jer je bilo prejako ali tesko da ces i ti morati to da radis. Procitaj pre kupovine na kutiji koja je revizija monitora npr. na kutiji od mog Dell-a U2311h pise da je rev A02.

galebns
10.12.2012, 12:15
Rucno mozes da podesis onako odokativno da ti prija za oko, ali tako neces iskoristiti punu mogucnost monitora po pitanju kvalitetnog prikaza slike. Kad si se vec odlucio za kvalitetniji monitor onda uradi i kalibraciju kako treba tj. hardverski sa uredjajem za kalibraciju.

Prief Lirator
10.12.2012, 12:23
Ok, hvala vam. :ciao:

Prief Lirator
10.12.2012, 12:29
Drugi post: samo da kažem da znam za ručno odokativno podešavanje na monitoru, ali me je zanimalo kako se to radi profesionalno, čime, pa sam pronašao kako izgledaju te stvarčice na ovom linku (http://www.google.com/search?hl=en&q=calibration+tool+monitor&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bpcl=39650382&biw=1024&bih=643&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=QrjFUPP1McKItQau0oGICw). :)