Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : Da li iskljucujete monitor?

xp professor
5.6.2012, 11:25
Pitanje je jednostavno, a i zanima me da li ga ostali gase ili ne. Pritom sta je bolje? Ja ga gasim skoro svaki put (uvece kada iskljucujem komp).

malo blesav
5.6.2012, 13:32
Ja isključujem. Samo zato što me nervira ona lampica po noći :D

pedjastudio84
5.6.2012, 14:14
Ne. LG 700s CRT vec 10 godina 24/7/365 i radi bez problema.

dacajak
5.6.2012, 14:27
Ja ga ne gasim.
Kada iskljucim pc, monitor ode u standby rezim rada gde trosi <1 W, verovatno to ode na lampicu :) koja se sa jarko drecavo zelene boje prebaci u bledo narandzastu, mislim koliko mala sicusna led lampica moze da trosi.

Markonije
5.6.2012, 15:18
Ja da posle kurshlusa,kad mi je 'dupla faza' zapalila monitor samo zbog toga sto nije bio iskljucen... (majstor je radio nesto u razvodnoj pa spojio duplu fazu na shuko u sobi,samo monitor je overio)

huuvii cela soba je bila puna toksicnog belo-zuckastog dima koji je smrdeo na 'lekove'

Samo da sam klikno dugme za power off,to se ne bi desilo

bobiv
5.6.2012, 15:40
JA gasim samo u slučajevima kad negde krenem a ostavim ga da skida sa neta.I još u slučaju jače grmljavine..

Prief Lirator
5.6.2012, 15:43
@dacajak Mislim da ovo nema veze sa potrošnjom, nego sa trajanjem monitora ili nečim drugim. ;)

Ja ne isključujem monitor, ali sam do prije par godina isključivao kućište po noći na zadnji prekidač jer je jednom došlo do kvara usljed nestanka, dolaska struje, velikog napona... ali to više ne radim.

Neutrino
5.6.2012, 15:49
Ja da posle kurshlusa,kad mi je 'dupla faza' zapalila monitor samo zbog toga sto nije bio iskljucen... (majstor je radio nesto u razvodnoj pa spojio duplu fazu na shuko u sobi,samo monitor je overio)

huuvii cela soba je bila puna toksicnog belo-zuckastog dima koji je smrdeo na 'lekove'

Samo da sam klikno dugme za power off,to se ne bi desilo
To je realno krivica majstora ne monitora. Zato je uvek pametno osetljive uređaje kačiti na varistorski zaštićene power surge produžne kablove (bilo koji APC power surge je dovoljan).

dacajak
5.6.2012, 16:13
@dacajak Mislim da ovo nema veze sa potrošnjom, nego sa trajanjem monitora ili nečim drugim.

Potrosnju sam samo spomenuo da bih obajsnio da nema potrebe za gasenje monitora (LCD) jer ne vidim kako bi negativno uticalo to sto radi non stop, tj. na minimalan rezi rada kada je ugasen pc. Jer monitor sam detektuje da nema konekciju sa PCjem ,pa se prebaci u standby i time je prakticno "iskljucen". Sto bezveze habati power dubme :)

Osim naravno da napomenem da ga iskljucujem kada su jake grmljavine.

I like games
5.6.2012, 16:15
Ja ga ne gasim.
Kada iskljucim pc, monitor ode u standby rezim rada gde trosi <1 W.:D

bobiv
5.6.2012, 16:29
Kako ne kapirate kada je monitor u st by režimu takođe je vezan na mrežu..
U situacijama grmljavine i skoka napona stvara se rizik da strada..
Meni je skoro stradao adsl ruter jer je usled grmljavine veliki napon došao
kroz tell kabal iako je sklopka za struju trenutku izbacija..Al ruter nije preživeo..

Bokile
5.6.2012, 16:30
Nikad. Jednom sam ugasio i optuzio graficku karticu da ne radi.

simke85
5.6.2012, 16:47
Jel može neko od vas što ne isključujete monitor da mi kažete razlog zašto to ne radite? Jel samo zato što vas mrzi da pritisnete jedno dugme, da bi se pravili važni ili postoji stvarno neki praktičan razlog?

Milan1997
5.6.2012, 16:48
Onda da javimo svim projzovđačima monitora da prave bez dugmeta za paljenje. :D

Prief Lirator
5.6.2012, 17:00
Jel može neko od vas što ne isključujete monitor da mi kažete razlog zašto to ne radite? Jel samo zato što vas mrzi da pritisnete jedno dugme, da bi se pravili važni ili postoji stvarno neki praktičan razlog?Čuj pitanja... niti nas mrzi da pritisnemo, niti se pravimo važnim nego jednostavno nismo navikli, nemamo potrebu, ne padne nam na pamet. Bilo bi dobro ga isključiti jedino zbog grmljavine i skokova u naponu struje itd. :ciao:

zvucnjak
5.6.2012, 17:10
Meni bi trebala opcija "Ugasim ga a on se upali ponovo sam".

Bokile
5.6.2012, 17:15
Jel može neko od vas što ne isključujete monitor da mi kažete razlog zašto to ne radite? Jel samo zato što vas mrzi da pritisnete jedno dugme, da bi se pravili važni ili postoji stvarno neki praktičan razlog?

Mrzi me do zla boga... Ziva istina.

dzangrizalo
5.6.2012, 17:19
Ja ni komp ne gasim po 15 dana, kamoli monitor:D.

doctor
5.6.2012, 17:30
Ugasim ga kad god se setim, ne škodi ničemu samo koristi - štiti monitor od strujnih udara i ne troši mi struju ni ta jedna LED dioda (nisam škrtica već samo navodim prednosti). Trudim se da gasim monitor i dok je računar uključen ali ne planiram da radim bilo šta na njemu u narednih 5 minuta i više. Od kako sam morao da zamenim invertor koji je crkao nakon skoro 4 godine svakodnevnog rada i maltretiranja trudim se da sačuvam ovaj novi koliko god je to moguće. Računar inače ne gasim klasično već ide u hibernaciju a nakon toga skoro uvek ugasim i pozadi dugme na napajanju jer mi je pristupačno - nije "dole iza stola" već mi je baš na dohvat ruke, samo se malo sagnem. Ne škodi u svakom slučaju :)

Packypfc
5.6.2012, 18:22
Gasim komp preko daljinca iz kreveta, pa me mrzi da ustajem zbog jednog dugmeta. Što se tiče grmljavine, o tome smo već diskutovali. Nikakvo bijelo pa ni crno dugme neće pomoći. Odma' vadi sve strujne kablove iz uticnice, antenske kablove iz kartica, televizora, telefonske iz rutera inace - poslednja reč tehnike: kvrc.

Nutsbre@ker
5.6.2012, 20:34
Bukvalno kako se kad setim. Jedino eto gasim monitor kada spavam u sobi gde je komp, a on nesto skida preko noci... ionako sam kratak sa zivcima posle posla:kreza: samo mi jos fali monitor da me nervira , dok bljesti u mraku.

Packypfc
5.6.2012, 20:41
Bukvalno kako se kad setim. Jedino eto gasim monitor kada spavam u sobi gde je komp, a on nesto skida preko noci... ionako sam kratak sa zivcima posle posla:kreza: samo mi jos fali monitor da me nervira , dok bljesti u mraku.

Ja ne mogu da zaspim ako je mrkli mrak. Mora nesto da bljesti. Makar TV radio celu noc. :D

dacajak
5.6.2012, 20:43
Ja kad nesto skidam dok spavam namestim da monitor ode u standby posle 1 min. Taman dok legnem on se sam "ugasi", uspava.

Qoozma
5.6.2012, 20:57
Uglavnom pred spavanje, jer monitor ima belo led svetlo koje u mraku treperi kao ona dioda na upaljaču.:kreza: Ali ozbiljno.
Kada je jača grmljavina nepraktikujem često da isključim uređaje iz zida, uglavnom samo na prekidač.

el_corona
5.6.2012, 20:58
Prvo, bez uvrede za bilo sta sto cu da kazem :D.

Jedino sam video da drug sa sela gasi monitor kad ugasi komp a razlog je sto mu na selu slaba struja pa se desavaju oscilacije napona pa ga stah da mu ne crkne nesto pored toga sto mu je novi komp na gradskoj mrezi, ostala mu navika jer iskljucuje redovno na selu.

Po meni ti ljudi, sto iskljucuju monitor na dugme a TV ne vec samo na preko daljicna, su licemeri. Istina da postoje kombinacije kad komp treba da radi a vi niste trenutno za njim narednih par sati pa iskljucite monitor ili kad treba da spavate a kuciste treba da radi a monitor vam smeta, kao sto vec neko pomenu.

Kao sto vec Neutrino pomenu za surge protector (produzni kabal sa zastitom). Cak i najjeftiniji ce da sluzi svrsi.

Levčanin
5.6.2012, 20:59
mrzi me da ga gasim i nemam tu naviku. ugasim ga samo ponekad ako me plava blinking dioda nervira.

Packypfc
5.6.2012, 22:04
Dobro si primetio ovo za TV. Možda neki misle da je to drugačije jer se teže pritiska i često je na nepristupačnijem mestu nego na monitoru. :D

Nemanja NS
5.6.2012, 22:11
Ne gasim ni računar...:Freddy:

JohnnyNT
5.6.2012, 23:20
Sto godina nisam ugasio na dugme, jer su mi monitor i kućište priključeni na razvodni koji ima na sebi prekidač i onaj osigurač (valjda za žaštitu od visokog napona), a stoji mi na stolu (pa uključujem i tel. punjače na njega) tako da kad se komp ugasi, ja samo taj prekidač stavim u položaj 0 i to je to. Mada realno i nemam neke posebne potrebe i taj prekidač da isključim, ali mrzim kad svetli :D

lobanja
5.6.2012, 23:44
Nikad!!! Dok je ziv nece biti gasen,NIKAD!!!

altec.gs
5.6.2012, 23:44
Gasim.... Nerviram me to treptanje lampice :D

A sto se tice eventualnog udara groma, taj sam problem resio. Thanks to APC.

Rockstar
6.6.2012, 0:27
Питање: Је л` гасите ТВ на дугме, или само преко даљенског? Иста ствар и са монитором, нема потребе. Иначе, ни рачунар нисам искључио већ пет година :) Али, имам одличну струју, бољу него 99% домаћинства код нас, никад ни један једини проблем. Црко ми је АДСЛ модем приликом удара грома и то је то, што је испало добро, јер сам онда добио рутер од провајдера :)

BMLW
6.6.2012, 12:59
Jok, ponekad kad skidam preko noći, ujutru radim a ne spava mi se, još mi to fali :).

Neutrino
6.6.2012, 17:18
Citat na temu "gasiti ili ne gasiti monitor"...

Večita rasprava o tome da li treba gasiti elektroniku na dugme ili ne.

Kratak odgovor: ne Koga ne interesuju detalji ovde može da stane sa čitanjem.

Duži odgovor (ovde počinjem da davim sa tehnikalijama)

Kad se govori o životnom veku elektornike uglavnom se misli na sposobnost materijala unutar elektronskih komponenti da parametre koji su bitni za funkcionisanje elementa drže u okviru zadatih granica. Pošto je jasno da ne funkcionišu svi elementi na istom principu različite komponente imaju različit životni vek. Dve najosetljivije grupe elektronskih komponenti su poluprovodnici i kondenzatori pri čemu su u suštini jedino poluprovodnici bitni za našu priču.

Na životni vek poluprovodnika najviše utiču dve stavke: polarizacija i temperatura.

Polarizacija bukvalno znači "trenutak dovođenje radnog napona na komponentu" (diodu, tranzistor, FET) i tokom nje se uvek određen broj električnih čestica koje daju poluprovodničke karakteristike materijalu "otkinu" iz kristalne rešetke. Ovaj proces se najčešće zove "semiconductor wear-off" (negde "semiconductor wear-out") ili po naški rečeno "habanje" poluprovodnika. Kada poluprovodnik prođe određen broj polarizacija (naravno taj broj je veliki) i u međuvremenu ne dođe do "crkavanja" iz nekog drugog razloga (proboj itd.) njegova kristalna rešetka biće toliko oštećena da više neće moći da vrši funkciju za koju je namenjen. Međutim, zbog usavršavanja poluprovodničke tehnologije "wear-off" faktor nije više toliko dominantna stavka kad je u pitanju životni vek komponente... Mnogo veći uticaj ima temperatura...

...ili da budem precizniji razlika između temperature okoline i nominalne radne temperature elementa (temperatura koju postiže element na svojoj površini u toku rada). Milion puta ste verovatno čuli upozorenje prodavaca elektronike (a verujem i starijih ljudi) da uređaj koji donosite spolja ne uključujete odmah već da sačekate malo, posebno ako je napolju hladno ili čak sneg. Postoje dva razloga za ovo. Prvi je da naglo zagrevanje elektronike može da izazove kondenzaciju i da neka komponenta bude bukvalno spaljena usred kratkog spoja. Drugi razlog je što se poluprovodnici tokom zagrevanja šire a prilikom hlađenja skupljaju pa što je veća razlika između početne i krajnje radne temperature komponente veći je i stres tj. napad na strukturalni integritet komponente usled njenog uključivanja. Čak i kada ne dođe do "crkavanja" komponente svako uključivanje "troši" poluprovodnik usled pomenute razlike u temperaturi i kad tad komponenta će otkazati. Zato se za svaki uređaj obavezno navodi njegova nominalna radna temperatura i komponente većeg kvaliteta (recimo vojna tehnologija) imaju veći opseg dozvoljenih radnih temperatura (doduše radna temperatura se propisuje i zbog optimalnog funkcionisanja komponente).

Da skratim priču. Kod savremene elektronike veća je šansa da uređaj "crkne" zbog toga što neka komponenta u startu nije bila dovoljno kvalitetna nego zbog toga što nije isključivana na "dugme" u toku korišćenja. Dakle da li ćete da ostavite uređaj u stand-by ili nećete na vama je da odlučite jer su realno jedine dve pogodnosti koje stand-by nudi manja potrošnja uređaja (umesto kompletne elektronike radi samo njen mali deo) i komfor (ne mora stalno da se pali-gasi "na dugme"). Dakle ko sebe smatra ekološki svesnim i ne želi dodatan trošak na računu za struju (a on i u stand-by-u ume da bude solidan) neka jednostavno u potpunosti isključi uređaj i tačka.

Da dodam kad sam već ovde i još nešto u vezi radne temperature uređaja. Rekao sam već da razlika u temperaturi može da bude pogubna za komponentu međutim i stalna visoka radna temperatura sama po sebi može znatno da skrati, pa čak i ubije, uređaj / komponentu. Razlog leži u činjenici da povećanje radne temperature doprinosi i povećanju čestica koje doprinose radnoj temperaturi pa tako neobuzdano povećanje temperature komponente može da dovede veoma brzo do termalnog ili lavinskog proboja komponente. Nešto slično se može videti kad se recimo procesor ostavi da radi bez hladnjaka (ako ima elektronaca ovde nemojte da me linčujete za malo politički nekorektan primer ali ovo je samo u svrhu demonstracije ) i nakon čega u roku od samo par desetina sekundi procesor biva spašen samoisključenjem ili nagradnim putovanjem u večna lovišta.

Bokile
8.6.2012, 9:00
http://static.fjcdn.com/pictures/Little+Blue+Light.+creds+to+loadingartist.com+obvi ously_42c9eb_3769663.jpg

Ziva istina.

player1
8.6.2012, 9:30
Sto se tice uopste racunara i gasenja, moj glavni razlog za gasenje, kad ne koristim komp je da bi sacuvao ventilatore. Za elektroniku i onako znam da moze dugo da pozivi, ali ventilatori... posle par godina intezivnog rada pocinje iritantno brujanje.

mentolbrebombona
8.6.2012, 9:33
@Neutrino Gde je tu atmosferski uticaj - udar groma ?
Ja zato i gasim kako mi dođe, ponekad, tako sam i glasao, jer obrni okreni ono ima da radi dokle može.

svarog84
8.6.2012, 10:00
Ja uopste ne gasim komp :)

vedran80
8.6.2012, 15:55
ja gasim jer mi je na dohvat ruke :), a inace komp mi radi citav dan.

Rajko92
8.6.2012, 16:16
Ne znam sto svi to gasenje monitora vezuju za neki strah od groma, kvara, itd... Ja monitor gasim oduvek, i nikad razlog nije bio takve prirode. Jednostavno nema sanse da zaspim dok mi treperi ona lampica. To je razlog i zbog gasim zvucnike, pa i racunar uostalom (mada me u toj situaciji i zvuk nervira :D). U poslednje vreme cak i tv iskljucujem na dugme zbog lampice. Jednostavno, volim mrkli mrak kad hocu da spavam. :)

Neutrino
8.6.2012, 16:20
@Neutrino Gde je tu atmosferski uticaj - udar groma ?
Ja zato i gasim kako mi dođe, ponekad, tako sam i glasao, jer obrni okreni ono ima da radi dokle može.

Pa možeš da ga gasiš i iz straha od EMP talasa nakon eksplozije hidrogenske bombe ali ja govorim o normalnim uslovima eksploatacije. Naravno preporučljivo je isključivati uređaje sa električne mreže na početku nevremena jer je tada električni naboj najači (prvih desetak minuta).

Bata86
9.6.2012, 17:13
Oduvek sam ga gasio. Nervira me lampica koja nocu flashuje po celoj sobi.

Bujosh
9.6.2012, 17:29
Evu sutra je sedam dana kako nisam gasio kompjuter a kamoli monitor :) ...

Rockstar
9.6.2012, 19:02
evu sutra je sedam dana kako nisam gasio kompjuter a kamoli monitor :) ...

Мени пет година :) И вентилатори се чују само мало гласније него када су били нови, ето...

pantelicdragan
9.6.2012, 19:16
Evu sutra je sedam dana kako nisam gasio kompjuter a kamoli monitor :) ...
bas tako

orange47
12.6.2012, 22:53
ja ga gasim, mislim da mu to produzava vek trajanja a i stedi se malo struje.

Packypfc
12.6.2012, 23:27
Sto monitori na laptopu nemaju dugme za gasenje? Ili to nema samo moj. :icon_scra

Neutrino
12.6.2012, 23:30
Sto monitori na laptopu nemaju dugme za gasenje? Ili to nema samo moj. :icon_scra
Paneli na laptopovima se zbog uštede energije automatski kompletno gase kad laptop ode u stand by ili se isključi.

OWERKLOKER
12.6.2012, 23:33
Gasim ga ali samo zato sto me nervira lampica. :D

orange47
13.6.2012, 2:55
Paneli na laptopovima se zbog uštede energije automatski kompletno gase kad laptop ode u stand by ili se isključi.

gase se i kad se zatvori laptop. imaju mali 'prekidac' za to.

Packypfc
13.6.2012, 4:43
gase se i kad se zatvori laptop. imaju mali 'prekidac' za to.

Pa zasto onda nisu uradili isto i za desktop racunare. Ili bar opciju da korisnik izabere, ako misli da je to "zdravije" za njegov monitor? Mislim na standby, ne na preklapanje :D

orange47
13.6.2012, 4:51
Pa zasto onda nisu uradili isto i za desktop racunare. Ili bar opciju da korisnik izabere, ako misli da je to &quot;zdravije&quot; za njegov monitor? Mislim na standby, ne na preklapanje :D

pa, drugacija je veza ekrana i ostatka racunara. a laptop moze direktno da kontrolise napajanje ekrana jer nije odvojeno.
mozda bi i moglo da se izvede totalno gasenje preko desktopa, ali kako bi ga kasnije upalio (osim na prekidac)?