PDA

Prikaži potpunu verziju : 6/2012 "S kim si, onakav si"


oluja
2.6.2012, 12:44
Ako imate neko svoje misljenje na temu aktuelne kolumne molimo vas da ga podelite sa ostalim forumasima u ovoj temi.

Kolumna je lični komentar istaknutog novinara nekog lista na neku pojavu. Za razliku od reportaža i ostalih tekstova koji bi trebalo da budu objektivni, kolumna podleže subjektivnosti autora, zato se grafički drugačije predstavlja od ostatka časopisa.

:ciao:

yoshida
3.6.2012, 11:59
apel Oluje me je naterao da još jednom pročitam teskt Ivana Vesića.

ja sam skoro emotivno vezan za nokiju , svi telefoni (osim prvog filipsa) su mi bili finci, čak i sada imam NOKIA E5 jer su uvek bili pojam fizički jakog telefona, sa dobrom baterijom i dobrim dizajnom.

Ivan lepo navodi suštinu posrtanja finskog giganta - prosto nisu imali dovoljno osećaja za buduće tokove u mobilnoj tehnologiji, ostali su uljuljkani u svoj simbian dok je android polako ali sigurno preuzimao tržište. apple i blackberry ne pominjem, mislim da je android budućnost. i to samo zato što je otvoren za razvoj.

možda čak i uz dozu egoizma i samodovoljnosti nokija nije primetila oluju na horizontu, misleći da (iako je dobar) simbian nema zamenu za nešto bolje. i to im se sada sveti. vezu sa mikrosoftom neću ni da pominjem, zna se kako prolaze "brakovi na silu".

iako ja lično nemam nikakvu satisfakciju ako finska fabrika uspe da se postavi na noge i krene onako kako je nekad radila, voleo bih da se to desi. razlog za to je činjenica da u trenutnoj ponudi touch screen modela više nikeo ne može da razlikuje model od modela, sve se svodi na procesor, memoriju, amoled itd, da će ovim tempom za godinu dve već biti nevažno imamo li korejanca, tajvanca ili kineza u džepu. Nokija a zatim i "jabuka" su bili nešto što je dugo vremena davalo nove ideje na polju dizajna, sad više dizajna skoro da nema. kad pogledam slike modela jedne do drugih samo izostanak dioptrije mi daje šansu da uočim razlike u konstrukciji, a to ranije nije bilo tako. zato se nadam će finci preživeti.

Dreamfall
13.6.2012, 2:01
U jednom delu teksta se kaze da je Nokija htela da tuzi Apple sto je prepravio Siri...Mislim da je Nokia u neku ruku upravu...Apple je 'ispravio bug' u Siri tako da sad kaze da je iPhone najbolji telefon, a svima je jasno da je Samsung Galaxy S III, sto svetlosnih godina ispred njega...o Androidu kao platformi da ne govorim ;)

Sonic
13.6.2012, 9:27
U jednom delu teksta se kaze da je Nokija htela da tuzi Apple sto je prepravio Siri...Mislim da je Nokia u neku ruku upravu...Apple je 'ispravio bug' u Siri tako da sad kaze da je iPhone najbolji telefon, a svima je jasno da je Samsung Galaxy S III, sto svetlosnih godina ispred njega...o Androidu kao platformi da ne govorim ;)
:rofl:
Što je babi milo, to joj se i snilo. :D

Constantine
13.6.2012, 13:01
:rofl:
Što je babi milo, to joj se i snilo. :D

Pa Samsung Galaxy S linija telefona je najbolja i najprodavanija na svetu, a Android je platforma iza koje stoji ogromna kompanija i zajednica, zato postoji mnostvo, besplatnih, aplikacija...rezultat toga je potpuna upotrebljivost, ne samo Samsungovih, vec i svih ostalih telefona koji rade pod ovom platformom... ali to se ne moze objasniti Apple fan-u :kreza:

DeCoy
13.6.2012, 15:04
Ne hranite trolove (da ne upotrebim neku težu reč), samo iskulirajte njihove poruke...

Strider
13.6.2012, 22:27
Meni je krajnje neozbiljno ovo sto je Nokia dozvolila sebi. Jedna mega kompanija,koja je imala izuzetan renome,je potpuno zapostavila istrazivanje trzista i razvoj. Tako je jasno bilo,svakome,da Win nema buducnost,a da je Android prava stvar. I posle ovakvog faila (nedopustivog na surovom trzistu danasnjice),Nokia je glavacke napravila jos jedan los potez,uzimajuci pare u zamenu za vezivanje za neperspektivan sistem. Ne znam uslove dogovora izmedju njih,ali je jasno da Nokia stagnira,i da je moguce da zavrsi kao najobicnija fabrika za ekrane i baterije koje ce Samsung ugradjivati u svoje telefone. Microsoft nije jedini igrac sa kapitalom,Nokia mora da menja kurs brzo. Ono preostale popularnosti valja iskoristiti dok je jos ima

LoneWolf
14.6.2012, 0:16
Nokia debelo kaska za konkurencijom i po pitanju operativnih sistema i po pitanju podrške, dizajna telefona, istraživanja tržišta i cjelokupnog planiranja poslovanja. Nisu htjeli Android, nisu htjeli crossplatform rješenje niti su podržali inovacije na polju razvoja mobilnih tehnologija i samog upravljačkog softvera. Symbian je po mom mišljenju totalno zaostao i treba da se mijenja, a samo okorjeli fanovi Nokie mogu da tolerišu ovu bahatost koja dolazi iz Finske danas. Siri takođe nije naišao na pozitivne reakcije, poput Samsungovog faila sa Bada OS-om. Jedino što valja na Nokia telefonima su kamera i optika, Carl Zeiss Vario-Tessar je do danas neprevaziđen po tom pitanju. Nažalost, Nokia će uskoro propasti i od svih mobilnih rješenja spašće na pravljenje GPS navigacija za kamione (Scania jelte, da sve ostane u Skandinaviji)...ili će im se to desiti, ili će ih otkupiti Kinez koji će preraditi telefone, dodati im dual sim funkciju i pola metra antene za "free for use all over the world analog TV" + krš softver, pa sve to upakovati po cijeni od 30-50 dolara i prodavati kvarljivu robu za male pare.

Strider
14.6.2012, 14:24
Ne slazem se u potpunosti. N9 recimo,ima fantasticnu izradu,dobar ekran i sve ostalo (uostalom,kad si poslednji put cuo da je nekome crko GPS cip?). Dizajn telefona je globalno uproscen,ali Nokia nije losa tu. Kvalitet nije los takodje. Medjutim,zasto bi iko kupovao golfa 1 kad za iste pare ima mercedesa c klasse? Zasto bi iko kupio neperspektivan sistem,kad ima mnogo bolji. Nokijini poslovni potezi su teske greske,apsolutno se slazem

nicpid
14.6.2012, 15:30
zasto je ta kompanija toliko posebna da bi se neko uopste potrudio da je spase i zbog cega to je pitanje...

JohnnyNT
14.6.2012, 15:54
^ Pre svega jer kompanija ima "ime" i staru slavu, daleko je teže iznova izgraditi takav brend, a treba i više vremena. Mislim, ne kažem ja da treba ili mora da se spašava, već da bi se nekome daleko više isplatilo da izvede Nokiu na pravi put, nego da pravi nešto novo. Naravno, bilo bi lepo kad bi se našao neko takav. Nokia srlja u propast, samo još jedan fail potez poput šurovanja sa MS je dovoljan da nestanu.

Strider
14.6.2012, 17:23
Upravo tako. MS je ulozio u Nokiu kako bi izvukao svoj sistem iz bule. Podseticu da su svi proizvodjaci okrenuli ledja win phone, vec samo s vremena na vreme bace telefon kako bi pokrili celo trziste. MS kao last resort koristi Nokiju,ime koje jos ima snage u sebi...neuspesno,doduse,zato sto odelo ne cini coveka,vec i operativni sistem

Sonic
14.6.2012, 22:32
Pa Samsung Galaxy S linija telefona je najbolja i najprodavanija na svetu, a Android je platforma iza koje stoji ogromna kompanija i zajednica, zato postoji mnostvo, besplatnih, aplikacija...rezultat toga je potpuna upotrebljivost, ne samo Samsungovih, vec i svih ostalih telefona koji rade pod ovom platformom... ali to se ne moze objasniti Apple fan-u :kreza:
iPhone je najprodavaniji smartfon u US:
http://www.huffingtonpost.com/2012/02/24/top-selling-smartphones-us_n_1299089.html
U UK:
http://www.phonesreview.co.uk/2011/11/13/best-5-selling-smartphones-2011-in-uk/
I u svetu uopšteno:
http://www.forbes.com/sites/connieguglielmo/2012/02/15/apples-iphone-no-1-in-smartphone-sales/

Upoređivanje obe platforme po broju aplikacija (o kvalitetu da ne pričamo):
http://androidandme.com/2012/01/applications/android-now-has-400000-apps-still-a-ways-to-go-to-catch-ios/

Benčmarke bolje da ti ne postujem, tek onda ti neće biti dobro kad pogledaš svoju plastikanersku šljamsung kopiju. :kreza:

Dreamfall
15.6.2012, 1:03
^ You don't say :rofl:

After narrowly beating Apple last year, Samsung's smartphone sales exceeded Apple's by a large margin in the first quarter. Strategy Analytics said Samsung became the world's top smartphone maker, selling 44.5m handsets in the January-March period, followed by Apple's 35.1m.

Izvor (http://www.guardian.co.uk/technology/2012/apr/27/samsung-apple-smartphone-sales-profit)

Android finished the quarter as the overall leader among the mobile operating systems, accounting for more than half of all smartphone shipments. In addition, Android boasted the longest list of smartphone vendor partners. Samsung was the largest contributor to Android’s success, accounting for 45.4% of all Android-based smartphone shipments. But beyond Samsung was a mix of companies retrenching themselves or slowly growing their volumes.

Izvor (http://www.bgr.com/2012/05/24/android-ios-market-share-q1-2012-blackberry-idc/)



:Freddy:

Kako inace izgleda Samsung koji ja koristim ( poklon od zene za rodjendan :alealeee: )

Slike sa neta (http://www.mobilnisvet.com/mobilni-slike-uzivo/2889/Samsung/I9100-Galaxy-S-II-16GB/1/)

SirDuck
15.6.2012, 9:18
@Sonic, čujem da se i ovo( http://www.powerbalance.com/ ) prodaje ko ludo u americi :)