PDA

Prikaži potpunu verziju : Problem sa Acer TravelMate 524TE

badza83
21.5.2012, 14:02
Uguraše mi u ruke pre neki dan ovaj laptop, kažu sve lepo radilo, pa odjednom prestalo. Kad upalim komp, izbacuje 3 greške:
1. Cmos date and time error ;
2. Ide Primary Channel Master Drive Error;
3. Equipment Configuration Error;
Posle toga mi daje dve opcije: F2 za bios podešavanja i F1 za podizanje sistema. Kada nastavim sa F1 izbacuje:
PXE - E61 : Media test failure, check cable.
Prvu sam rešio zamenom Cmos beterije (CR 1220) a za ove dve ne znam šta ću. U biosu za hard disk piše:''None'' , a kad sam rasklapao laptop nisam video nikakve kablove vezane za hard disk. Vadio sam hard disk iz ležišta, nije bilo nikakve prašine ili loših kontakata. Kada upalim laptop lampica za hard disk zasvetli nekoliko puta (zeleno).
Gledao sam na netu, nekima se dešavalo da kad baterija crkne posle zamene bios ne vidi hard disk ili optički uređaj ali to su rešavali ''clear cmos'' opcijom koja u ovom slučaju nije pomogla. Čak ima saveta gde kažu da samo treba kucnuti hard disk pa će sve da proradi ali to nisam pokušavao.

Svaka pomoć je dobrodošla, hvala

LoneWolf
21.5.2012, 17:37
Flešuj BIOS, probaj ubaciti drugi hard disk ili zamjeniti kablove (čudi me da "ne postoje" kako kažeš).

badza83
21.5.2012, 22:39
Evo sad sam jos jednom pogledao, hard disk se vadi iz laptopa preko fiksiranih šina, tako da su konektori fiksirani i na njemu i na ploči. Isti je slučaj i za cd rom i za bateriju ( koja je mrtva pa napajanje ide preko kabla). Hard disk je IBM Travelstar DJSA-210 10GB ATA/IDE.
Ne znam da li mogu da flešujem bios zato što je baterija mrtva, a čak i da može morao bih to da radim preko usb memorije pošto na mom kompu nemam flopi a i nisam siguran kako to da izvedem.
Druga stvar je što je sam laptop star i izgleda da je padao više puta pošto kad sam ga rasklopio, ispadaju sitni komadići plastike a vide se oštećenja na ćoškovima na zadnjem delu, tako i da me je strah da ga u potpunosti rasklopim.
Inače ne bavim se opravkom računara već je ovo usluga koleginici sa bivšeg posla. Odneću sutra hard disk u neki servis da proverim šta je sa njim, pa šta mu Bog da...