Prikaži potpunu verziju : Program za testiranja ispravnosti racunara
Reinstalirao sam windows i ubacio opet Xp sp3 ali desava mi se zamrzavanje racunara. Nema odredjeni vremenski interval kada se to desi ali racunar odjednom zamrzne i mora da se restartuje. BIlo nesto radio ili nista opet se desava. Sto da radim? Ima li neki program sa kojim bih testirao ispravnost?
Moze li biti da je do drajvera nesto?
Nutsbre@ker
18.5.2012, 19:57
Moguce mada bih ja pre pucao na ram memoriju. Nabavi memtest86 (http://www.memtest86.com/) ( koliko se secam nije besplatan) ili ga nabavi u sklopu hiren's boot-a (http://www.hiren.info/pages/bootcd) sa jos nekim dijagnostickim alatima pa istestiraj ceo racunar. Napomena za memtest , testiraj minimum nekoliko sati, i svako memoriju zasebno ako je moguce ( ako nije samo jedan stap memorije).
Windows sam reinstalirao zato jer je bio pun virusa i posle reinstalacije se ovo desava pa su mi zato drajveri sumnjivii. Prvo cu probat sa drajverima pa cu onda memoriju hdd itd... Zahvaljujem. Stavio sam za grafiku druge drajvere za sad radi dobro ko zna vidjecemo. Prvi put kad sam instalirao drajvere za grafu imale su 2 verzije pa sam mozda pogresnu instalirao.
Sad mi je opet zakocio i pojavio se plavi ekran na kojem pise:
A problem has been detected and windwos has been shut down to prevent demage to your computer
DRIVER_IRQL_LESS_OR_EQUAL
If this is the first time you 've seen this stop error screen, restart your computer. If this screen appears again, follow these steps.
Check to make sure any new hardware or software is properly isntalled.If this is a new installation, ask your hardare or software manufacturer.
If problems continue, disable or remouve any newly installed hardware or software. Disable bios memory options such as caching or shadowing.
If you need to use safe mode to remouve or disable components, restart your computer, press F8 to select advanced startup options, and then select safe mode.
Tehnical Information:
*** STOP: 0x000000D1 (0x00000060, 0x00000006, 0x00000000, 0xb7f136ab)
***atapi.sys - Adress b7f136ab base at b7F0B000, datestamp 4802539d
Beginning dump of physical memory.
Dakle ovaj blue screen mi se pojavio kad sam stiskao ctrl alt i delete. Vjerovatno drajveri a? Pomagajte? :D
Grafick kartica mi je Gigabayte GeForce 8600GT to mi prijavljujeu AIDA 64.
Koje drajvere od ovih da skinem http://me.gigabyte.com/products/select2/vga/geforce_8_series/nvidia_geforce_8600gt/
Koliko je dobro da pustim driver pack solution 11 da instalira sam drajvere? Imao sam problema na laptopu jer ovaj program nije mogao dobro da instalira drajvere. Da li je ok sad?
dario_cile
19.5.2012, 10:11
zavisi koja ti je 8600GT da li od 256mb ili 512 mb,pogledaj specifikacije pa ces znati koja ja tvoja i skini samo driver-e :D
256 je. ne pise tacan model kao sto ima na giga sajtu. Ne znam da li si promijetio ali svaki od ovih drajvera je za 256MB na linku ispod.
Sad cu da reinstaliram windows i instaliram drajvere sve sa cd-a koji su doslu uz komp. Ne znam da li valja instalirate te dravere koji su stari 5-6 godina?
Sad cu da reinstaliram windows i instaliram drajvere sve sa cd-a koji su doslu uz komp. Ne znam da li valja instalirate te dravere koji su stari 5-6 godina?
Skini najnovije drajvere sa sajta od maticne ploce, mada ti ni stariji drajveri nece smetati na XP-u.
Posle instalacije windowsa, ako instaliras XP, obavezno instaliraj drajver za maticnu plocu.
Za grafiku skini drajver sa NVidijinog sajta http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us
Ja bih na tvom mestu obrisao sve particije i napravio samo jednu tokom instalacije windowsa kako bi bio 100 % siguran da na sporednoj particiji nema virusa. Naravno ako nemas puno bitnih podataka.
Ako te ponovo zeza komp i zabada onda ces bar da znas da imas neki hardverski problem.
Moguce da je virus! Ali kad sam instalirao OS cim sam ga pokrenuo odmah sam formatirao i particiju drugu nijesam ulazio u nju vec odma format tako da ne bi trebalo virus da predje kad nijesam kliknuo na nju? Evo memtest vrti vec satima i nema gresaka. Uradio sam sistem restore unazad do dana kad sam instalira OS tako da cu sad vidjeti kako se ponasa ako bude da se ponavlja problem onda cu ga reinstalirati. Testirao sam i hard disk ni on nema bad sektora.
Sto se tice drajvera ja sam isto tako uradio samo sto sam za grafiku skinuo sa proizvodjaca kartice gigabayte sajta. Mada sam ih posle izbrisao i ubacio sa cd-a drajvere ali opet je bilo isto. Sledeci reinstal ide sa jednom particijom da bi se sve formatiralo da ne mislim.
Moguce da je virus! Ali kad sam instalirao OS cim sam ga pokrenuo odmah sam formatirao i particiju drugu nijesam ulazio u nju vec odma format tako da ne bi trebalo virus da predje kad nijesam kliknuo na nju? Evo memtest vrti vec satima i nema gresaka. Uradio sam sistem restore unazad do dana kad sam instalira OS tako da cu sad vidjeti kako se ponasa ako bude da se ponavlja problem onda cu ga reinstalirati. Testirao sam i hard disk ni on nema bad sektora.
Sto se tice drajvera ja sam isto tako uradio samo sto sam za grafiku skinuo sa proizvodjaca kartice gigabayte sajta. Mada sam ih posle izbrisao i ubacio sa cd-a drajvere ali opet je bilo isto. Sledeci reinstal ide sa jednom particijom da bi se sve formatiralo da ne mislim.
Upravo tako. Odradi jednu particiju, pa ako sve bude u redu napravi jos jednu particiju.
Drajver za graficku ipak skini sa Nvidijinog sajta i nabaci poslednji directX 9 ako instaliras Windows XP.
Mislim da je napravljeno posle reinstalacije. Ali vidjecu mozda zakoci kad se najmanje budem nadao :)
Bas me zanima kad instaliram sistem na jednoj particiju a drugu tek formatiram kad instaliram widnows da li postoji sansa da je sa te druge particije zarazeno sve opet?
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.