PDA

Prikaži potpunu verziju : HDD se konstantno čuje

Emix
22.4.2012, 23:21
Konfiguracija je stara oko 1 mesec u pitanju je WD 500GB Caviar Blue.
Od samog starta hard disk se konstantno cuje cak i kada nista ne radim. Led lampice neprekidno rade pale se i gase.
Hard disk se cuje kada kopiram neki fajl sto je i normalno ali recimo surfujem i dok otvaram tabove 4-5 za redom cuje se posebno zvuk za svaki tab. Ne znam kako bih vam lakse objasnio.

Bukvalno hdd se stalno cuje kao da konstantno u pozadini nesto radi cak i kada ne koristim kompjuter. Zvuk je onako kao krljanje neko kao kada krce creva :)
Pa me zanima da li je to normalno za 1 mesec star hdd? Hvala

Emix
22.4.2012, 23:31
Da napomenem da sam skinuo WD data lifeguard diagnostic.
Odradio quick test i sve je ok.
Takodje odradio i extended test koji je trajao oko 2 sata i u rezultatima je pisalo samo PASS zelenim slovim.

Nikakvih problema nema sa instalacijama i pokretanjem aplikacija ali taj zvuk mi je malo cudan jer moj stari hdd se nije cuo toliko.

orange47
23.4.2012, 9:01
ima tisih i glasnijih diskova, trebalo bi da je ta buka normalna (pomeranje glave zvuci kao krljanje). mozda bi pomoglo malo da defragmentujes disk. zavisi i od kucista. neka imaju gumene nosace da bi disk bio tisi. verovatno ima negde na forumu opisano kako da se smanji buka.

HSVstoned
23.4.2012, 11:00
Meni je to cudno, ja npr imam Black kao sistemski koji se cuje kao lud u nekim momentima ali eto, bar je brz.

A WD Blue 1Tb EALX je stealth u odnosu na black.. retko kad ga cujem uopste mada sluzi kao storage disk ali svejedno, i kada se kopira nesto na njega to krcanje je zanemarljivo..

orange47
23.4.2012, 11:16
nije to cudno, jer glava mora brzo da se pomera, naglo zaustavlja.
neki od tih diskova imaju ono softwersko podesavanje buke (AAM: https://en.wikipedia.org/wiki/Automatic_acoustic_management ). ali na racun brzine.

Emix
23.4.2012, 12:12
Mozda sam malo i preterao, bas malo pre sam ostavio da se skida nesto i posmatrao sta se desava, hdd se ne cuje kao kada sedim za kompjuterom. Skoro da se ne cuje uopste s vremena na vreme trepne crveni led sa obe strane i cuje se na sekund ali skroz tiho.
Evo sada dok ovo kucam isto tako.

Ali cim otvorim 5-6 tabova u browseru ili kopiram neki fajl cuje se malo jace i zvuk je konstantan, kada zavrsi kopiranje ili kada se ocitaju stranice zvuk nestane.

OWERKLOKER
23.4.2012, 12:41
Ako koristis Chrome onda racunaj da ce da krlja stalno. :D

Emix
23.4.2012, 12:42
Koristim mozillu.

tuborg
23.4.2012, 23:42
Imam isti hard, kod mene se isto nekad cuje blago "krljanje" svakih par sekundi kada koristim Chrome!
U pocetku me je nerviralo ali sam vremenom navikao pa i ne primecujem vise..:qliranje:

Levčanin
24.4.2012, 11:15
ja sam prošle god kupio ovaj terabajtni sata 3 caviar blue. čuo se malo jače dva meseca i posle toga se skroz utišao sam od sebe.. sad ga i ne čujem da je u kućištu...

Sale013
24.4.2012, 11:52
Ja sam moj problem glasnog HDD ublazio postavljanjem amortizera ;) Naime uzmes pertlu, upletes je na mesto gde ce ti lezati HDD kao osnovu. Postavis HDD na tu osnovu od pertle i ne vezujes za kuciste! sigurno ce ti se smanjiti buka upola ako ne i vise.. Posle nekog vremena postane neprimetna.

Emix
24.4.2012, 12:22
Hvala svima na odgovorima, bice da je ovo sve normalno sa hdd-om ali kuciste izgleda jako slabo izoluje same zvuke iz njega...

HSVstoned
24.4.2012, 12:51
Kuciste prima i prenosi vibracije, zato se i cuje tako. Ima raznih fora na netu kako da ''utisas'' ;)