Prikaži potpunu verziju : stari komp-temperatura procesora
komp je poceo da se gasi sam od sebe sumnjao sam u napajanje, i onda sam otisao u bios i sok...temperatura procesora 105c...proverio sam i preko HW monitora ista prica :kreza:...inace fan na procesoru se okrece najnormalnije.... sta raditi? da li da izvadim stock kuler i stavim malo paste i stavim ponovo ili da kupim novi kuler(za socket 775)?
neki najobicniji....
procesor je Pentium D 3.0ghz
1gb rama
kuciste cooler master, napajanje thermal master 350w
ima 1 fan kucite
ceo komp je star ~5god
Nutsbre@ker
26.3.2012, 23:22
Za početak skini kuler rasklopi ga, očisti od prašine, podnožje od stare paste, isto tako i procesor, podmaži sam kuler ako je moguće (ventilator)ali , nanesi svežu pastu, sve to lepo sklopi i vrati, pa ako su temperature i dalje jako visoke vreme je za zamenu. Probaj da nadjes neki aftermarket kuler koji odgovara tom ležištu procesora, tačnije procesoru.
a sto se tice paste, jer mogu bilo koju ili se razlikuju?
Nutsbre@ker
27.3.2012, 9:42
U principu ta pasta se zove termalna pasta (http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_grease), zaduzena je za provodjenje i odvodjene toplote dalje od procesora, tacnije da popuni sitne nepravilnosti u kontaktu sa kulerom, i ima je svaka iole opremljenija komjuterska radnja ili servis. Sada postoje nekoliko verzija i tipova, silikonska, srebrna pasta kako je ja zovem ( sadrzi odredjeni procenat srebra u sebi). E sada ovo su samo paste razlicitog sastava, neki preferiraju jedne, neki druge. A tebi ,pod uslovom da je pravilno naneses , ce svaka vrsiti posao. E sada neke su skuplje od drugih i ti ne moras da uzmes najskuplju ali nemoj ni bas najjjeftiniju.
P.s. Nadam se da znas kako se nanosi i montira/razmontira kuler ne snosim odgovornost za bilo kakvu stetu....
znam, ne snosis ne brini :) hvala na odg :)
sorry za dupli post...
kupio sam danas pastu, ocistio sam kuler koji je bio uzasno prasnjav u prljav :)... ocistio kuler i procesor od paste... naneo je i sve vratio...
sad je temp procesora oko 35-43c u ide, ide do 55 sa ukljucenih nekoliko tabova i slicno... sto je kolko vidim fino :D mozda bi kupovinom novog kulera dobio nekoliko stepeni ali me iskreno mrzi da se bakcem time :)
Nutsbre@ker
28.3.2012, 0:36
Nema potrebe, ako te vec mrzi da se cimas, ovo su zadovoljavajuce temperatuere....
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.