PDA

Prikaži potpunu verziju : Problem gasi se racunar

Shofer09
17.3.2012, 15:40
Evo ovako,drug je pre neki dan uzeo nov racunar,isti kao moj u profilu samo sto je nesto izmenjeno.Neki decko iz nase okoline mu je to sklapao,sve radi super,racunar leti,instaliran win7 sp1,medjutim posle nekoliko sati rada racunar se sam ugasi,i odmah posle toga kad pritisnemo power dugme upali se normalno.E sad,malocas me zvao drug i kaze mi da je sinoc ostavio upaljen komp i jutros kad se probudio bio je ugasen,kad ga je upalio odmah mu se win ulogovao kao da je bio u sleep modu ili ono kako se vec zove.Sada nas to buni.
Napajanje je hantol 500w,ali ovaj decko kaze da ce gurati bez problema,zato sto racunar ima integrisanu grafiku ali je isto rekao da u skorijem vremenu kad se skupi lova promeni napajanje.I jos da kazem,probali smo da otkljucamo procesor kad smo stavili u biosu unlock core na enable racunar se sam gasi i pali,ugasi se pa posle 3 sekunde se upali i sve tako na po 3 sekunde a na monitoru nista,pa smo zvali ovog,vadio je bateriju na maticnoj koliko sam video i reko da to ne diramo.Sad nam nije jasno,kako se moj x3 450 otkljucao i nije se gasio ovaj nece ni da cuje.

Nikolattt
17.3.2012, 16:07
Proveri tamo u propeties da nesto nije podeseno da se on ugasi posle odredjenog vremena...mada je mozda i napajanje lose.90 posto je napajanje...osim ako nemas tamo nesto sto ti gasi racunar u softveru...ili mozda je u biosu podeseno nesto da gasi racunar.Whatever,trebalo bi da stavis drugo napajanje pa da proveris.

Shofer09
17.3.2012, 16:44
Napajanje je hantol 500w,neka daje realnu snagu recimo 250w,opet je to dovoljno za ovu konfiguraciju,jer je grafika integrisana.Ono sto napaja to je dvd-rw,hdd 320gb,procesor x3 450,i jedan modul 4gb rama.Racunar se ne restartuje,vec kao sto sam rekao ugasi se,ali gledaj,to jutros sto mu se desilo kad je upaljen na power dugme windows se odmah ulogovao,bio je u sleep modu.Kako to da se pogasi u win7

Nutsbre@ker
17.3.2012, 22:39
Pa upravo je nasilno gasenje jedan od sindroma loseg napajanja. Isprobaj na tvojoj masini neko krsteno napajanje pa vidi sta ce da se desava.

Shofer09
17.3.2012, 23:21
Nije to moj racunar,vec sam rekao da je buraz uzeo.Niste mi odgovorili na sva moja pitanja konkretno.Objasnite mi problem oko otkljucavanja i zasto ovaj hantol 500w ne bi radio kako treba,kad moja ista ta konfiguracija samo sa otkljucanim procesorom i to na phenom II x4 6mb l3,a napajanje je slabije bluebery 420w ???

Nepotpisani Čitalac
18.3.2012, 0:19
1) Nije svaki procesor isti. Neki se otključavaju jer se pojavila veća tražnja za x3 procesorima, neki sa razlogom imaju zaključana jezgra - jer su zaista neispravna.

2) Blueberry od "420"W nije slabiji od Hantol "500"W, u to budi apsolutno siguran. Imao sam oba na servisu, znam šta je u njima, i nema priče da ijedno daje i blizu svog imaginarnog rejtinga, ali Borovnica svakako prilazi bliže. BTW, to da Hantol može davati 250W unutar propisane specifikacije je vrlo optimističan stav, i verovatno pogrešan. Zavisi od primerka.

3) Jeste moguće da je do napajanja, mada može biti i problem u postavljanju power state-a. Postoje globalna (Gx) i uspavana (Sx) stanja, pa tako imaš G0/S0 - potpuno uključen, G1/(S1-S4) - uspavan, G2/S5 - logički isključen, G3/S6 - mehanički isključen. Prelazi između S-stanja su definisani unutar BIOS-a, pod ACPI podešavanjima. Postoji nekoliko revizija ACPI implementacije u BIOS-u, kao i u operativnim sistemima. Moguće je da postoji neki problem (neodgovarajuća podešavanja, tipa OS je instaliran dok je bio uključen ACPI v1.0 u BIOS-u, a kasnije je promenjen na ACPI v3.0, na primer)... Moguće je i da taj kinez od Hantola "šara" sa "Power Good" signalom, pa se ploča "spašava" isključivanjem... Pokušajte, za svaki slučaj, sa drugim napajanjem, pa ako se pokaže da je sve isto, i ako imate sigurnih, proverenih 4-5 minuta u okviru kojih se mašina ne gasi (recimo odmah po uključivanju ili kad već), možda flash BIOS-a pomogne? Koji je model ploče u pitanju? Samo ne reci Biostar, ECS ili MSI... :p

/ S1 = idle sleep, procesor izbaci podatke iz keš-memorije u RAM, i prestane da izvršava zadatke, ali je još uvek pod strujom i spreman za brz povratak. S2 = CPU off, isto kao prethodno, s tim da procesor operativne podatke keša briše, a isključuje se potpuno. RAM i dalje pod naponom. S3 = Suspend to RAM, gasi se sve osim RAM-a. S4 = Hibernate, svi radni podaci i memorija idu u RAM, čiji se sadržaj zatim kopira na HDD, i računar se potpuno isključuje. S5 = soft-off, klasično gašenje gde samo napajanje još uvek radi, obezbeđujući 5V stand-by napon ploči, i opciono mrežnoj kartici, za uključivanje "na dugme" ili preko wake-on-LAN. G3/S6 = full-off, prekidač na napajanju stavljen u nulu, ili kabl izvučen iz zida - jedino što radi je baterija na ploči, koja održava BIOS podešavanja. /

Shofer09
18.3.2012, 16:16
Evo ovako,stavili smo drugo napajanje zito 500w,koliko je ono bolje od hantola 500w? Pogledali smo u biosu ali ne znamo sta da podesimo,maticna ploca je gigabyte 880gm d2h??
Pozvali smo decka koji nam je sklapao racunar i on tvrdi da hantol bez problema vuce tu konfiguraciju i da je on to testirao,sad nama nije jasno zasto se racunar gasi,evo na pimer juce je radio 12h i nije se ugasio,posle toga buraz kad je dosao kuci on je bio ugasen?
Sad smo stavili zito napajanje od 500w pa cemo videti.Jel ima neki test za napajanja ili tako nesto slicno? Da li bi ovaj zito gurao konfiguraciju dok se ne skupi novac za bolje i kvalitetnije napajanje,isto tako moramo da utvrdimo da je uzrok gasenja pre nesto malo od 12h i posle 12h rada racunara napajanje??
Hvala na odgovoru

Shofer09
18.3.2012, 20:08
Evo screenshota,uradili smo test u linx http://www.freeimagehosting.net/v3pdj

Nutsbre@ker
19.3.2012, 0:43
Okaci bolju sliku ovo je previse sitno. P.s sva ta kineska napajanja mogu da napajaju jace konfiguraciju samo je pitanje koliko kvalitetno , u kojim uslovima, i koliko dugo. To tvoje radi ali pitanje je koliko ce drzati pouzdano konfu, moze da drzi narednih godinu ipo dana bez problema, a moze da se sutra ne upali ( mozda malo dramim :kreza:), i ne daj boze povuce nesto sa sobom. Na kraju gledaj realno. zasto ta napajanja kostaku 1000, 1500 dinara maks. ( jeftine komponente) a kvalitentija 60+ evra ( mada i to je diskutabilno za neke masine )?

Shofer09
19.3.2012, 1:00
Nama je bitno da utvrdimo da li je do napajanja.Ako stvarno ono pravi problem onda ce se mora promeniti za nesto kvalitetnije.Evo drugog screenshota http://photoupload.org/images/10017018241905642479.png

A evo jos jedan screenshot iz orthosa: http://photoupload.org/images/58041898735800129539.png