Prikaži potpunu verziju : Pomoc za CRT monitor Molim Vas
Danijel068
6.3.2012, 20:42
Imam CRT monitor Philips 107E5 bele boje, star 9 godina. Slika je pocela da treperi prvo male linije pa onda posle 15 minuta sve vise do treperivanja. A zelena lampica je takodje treperila a 15 min. pre nije treperila. Znam da to moze biti do magneta, telefona, zvucnika ali sve to nisam nista imao blizu monitora. Naravno povecao sam mu refresh rate od 60hz na 75hz i gle hvala Bogu nije treperilo, osim sto sam poceo citati na netu i pisao podatke citavih 12 sati nije treperilo. E tek sutra dan ja upalim i bilo odlicno sve, ali posle 15 minuta problem se vratio i nije bilo slike ali je radila lampica i ja sam ga izvukao iz uticnice i ponovo da stavim uticnicu da vidim da radi, teperi zeleno svetlo ali nista na ekranu. Recite mi sve kako ga mogu resiti, ovo je jedan stari komp i monitor od oca pa daj Boze da se sredi, slobodno recite sta da radim i kako. Znam da dans niko skoro nema CRT ali bolje i to nego nista. Ako ne razumete slobodno pitajte sta Vas sve zanima da vam objasnim samo da resim ovo. :) Unapred se zahvaljujem.
Koraci ti idu od prilike ovako:
1. Ako možeš probaj monitor na drugom kompjuteru. Ako ne možeš pređi na korak 2. Ako na drugom radi, problem je najverovatnije do grafičke.
2. Nosi ga kod majstora.
Danijel068
6.3.2012, 21:12
Koraci ti idu od prilike ovako:
1. Ako možeš probaj monitor na drugom kompjuteru. Ako ne možeš pređi na korak 2. Ako na drugom radi, problem je najverovatnije do grafičke.
2. Nosi ga kod majstora.
Probao sam i nista ali lici mi problem na onaj kabel crni uticnica i onaj plavi za komp, pa sad ne znam ko tu vise zeza
NemanjaGranger
20.3.2012, 8:43
Da ne otvaram novu temu, pitacu ovde.
Od juce je slika na monitoru pocela da bude zelenkasta. Kontrast je svuda izmenjen i jako nervira. Cuo sam da se to moze desiti. Mislim da se i mom drugaru to vec desilo.
Ima li neke nade ili da kupujem novi?
I da, monitor je Samsung SyncMaster. CRT, star je vec 8 godina.
Ako imaš sreće, samo ti prekida kabl između kompjutera i monitora. To obično biva negde blizu konektora koji ide u računar, pa probaj malo da ga mrdneš i gledaj ima li kakve promene. Pogledaj i da li je konektor dobro uključen (gurnut do kraja, šrafovi zavrnuti) u grafičku karticu.
Ako nemaš sreće, onda je kvar najverovatnije u izlaznoj RGB sekciji monitora, tj. delu koji dolazi neposredno pre ekrana (kratak spoj dela koji obrađuje zeleni signal) ili u samom ekranu, mada može biti i u drugim delovima elektronike. To se u nekim slučajevima može popraviti, ali pošto je monitor star osam godina, takav kvar samo ukazuje na to da je celokupna elektronika odradila svoj vek i da uskoro možeš da očekuješ i druge kvarove.
Dakle, ako nije u pitanju nešto tako jednostavno kao kabl koji prekida, mislim da ti se ne isplati popravka.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.