Prikaži potpunu verziju : Pregrevanje grafičke kartice
Nash Knight
17.2.2012, 21:59
U poslednje vreme mi se dešava da mi se grafička kartica pregreje i ugasi tokom igranja zahtevnijih igara. Prvo mi se to desilo u Skyrimu ali sam pročitao na netu da se to dešava mnogim ljudima jer je u pitanju neki bag pa sam ignorisao, ali onda je krenulo da se dešava u Saint's Row The Third tako da sam posumnjao da je u pitanju neki pravi problem.
Znači problem se manifestuje na sledeći način: monitor se ugasi i javlja da nema signala, a onda i ostatak kompa zablokira, i pomaže samo hard reset, posle koga se sistem podigne normalno. Testirao sam grafičku preko FurMark-a ali sam dobio nedosledne rezultate, tj nekad sve šljaka odlično a nekad umre u roku od nekoliko minuta. Probao sam da instaliram najnovije Catalyst drivere što mi nije pomoglo, kao i da očistim kućište od prašine čime sam jedino postigao da s*ebem sebi garanciju na isto.
Neki savet šta mogu još da pokušam pre nego što odnesem komp u servis?
Grafička kartica je AMD Radeon 5750 Powercolor 1GB/DDR5,/DVI/HDMI/128bit
Podigni ventilator na 100% putem programa kao što je MSI Afterburner.
jesi siguran da te grafa zeza
Nash Knight
17.2.2012, 22:49
Nisam, ali, šta drugo može da bude?
Neki program poput everesta ostavi da snima kako bi video temperature procesora, graficke pa i cipsetova i ostalog sto se meri.Prasine unutra nema tako da nije to. Moguca je opcija da je napajanje oslabilo vremenom mada ne znam sta imas nisam gledao u profilu. A mozes testirati komponente pojedinacno skini hirrens boot i narezi na cd. Evo spisak alata na njemu i link za download.
http://www.hiren.info/pages/bootcd
Nash Knight
17.2.2012, 23:47
Procesori se ne pregrevaju definitivno, to sam proverio, grafička se greje do oko 80 stepeni ali ne znam uopšte kolika temperatura je previsoka. Moguće da je napajanje pošto je neko generičko, da ne kažem krš.
Pa veoma moguce, ipak su te komponente nesto iznad proseka da bi se ubacio obican Kinez, ali vidjao sam vec "gotove" konfiguracije no dobro oni garantuju pa kad su to sklopili ti im nosi to je najbolje, kako sam shvatio kupio si vec sastavljenu konfiguraciju?
Ako nije tako nego si je ti pakovao ne bi bilo lose ako imas od nekog neko malo bolje napajanje da probas tu bi neko osrednje klase 500W zavrsilo odlican posao, cisto da se uveris sta je.
Bogami svakojakih gluposti sam video do sada sto se tice kvarova da je to cudo jedno, najgore i jeste kada cas radi cas ne mora se sve testirati, jesi li primetio od kad je to pocelo da si menjao drajvere za grafiku ili nesto slicno?
Za grafiku pa pazi ajd da se zazmuri do 90 treba da radi, ali ja licno to ne volim preko 75c, u sustini rekao bih da je ta tvoja malo toplija mislim da su neki imali do 65c najvise ali bi svakako trebala i tako da radi bez gasenja i na 80c.
Nash Knight
18.2.2012, 0:02
Konfiguracija je gotova, nisam sam sastavljao. Od kad mi se javilo gašenje kartice instalirao sam samo nove catalyst drajvere, ništa pre toga ništa ni posle.
Probaću kasnije da stavim cooler na grafičkoj na stotku preko MSI Afterburner-a pa ću da vidim kako reaguje. Nego jel to bezbedno, jel može nešto time da se s*ebe?
Ma ne slobodno stavi, nece nista da se zezne i ako te opet zeza lepo ocisti drajvere nekim softverom namenjen za to i vrati starije drajvere oni koji su bili pre, eto cisto za test ima i toga desavalo se, pa ce neka druga verzija katalista koja dolazi biti ok. Pokusaj na kraju i to.
Nemoj samo da se uplais kad krene da se cuje to mora hehe.
Evo ti TDP nekih grafickih ima i tvoje.
http://i.neoseeker.com/a/powercolorhd5750green/Temperature.png
Nesto mi mirise na napajanje
Nash Knight
18.2.2012, 0:57
Sad sam se igrao Saint's Row sa coolerom na 100% i nije mi se ugasila grafička, mislim da je ipak u pitanju bilo pregrevanje. Pitanje je zašto??
Pa, ako nije prasina mozda si pomerio hladnjak sa GPU-a? Da nije pod garancijom posavetovao bih te da mu promenis pastu ovako bolje reklamiraj ako se gasi zbog grejanja. Klokovao i dizao napone nisi tako da nije to.
Nash Knight
18.2.2012, 5:08
Hm. Mislim da sam nabasao na nešto čudno.
Upravo sam podvrgao komp žestokom testiranju i sve radi savršeno. Dizanje brzine hladnjaka na grafičkoj na 100% je rešilo sve probleme. I probleme koje niko pre nije mogao da reši.
Gašenje grafičke kartice mi se prvi put manifestovalo u Skyrim-u. Odmah sam posumnjao na kvar ali sam sa malo guglanja saznao da stotine drugih ljudi ima isti problem (http://forums.nexusmods.com/index.php?/topic/456889-skyrim-complete-pc-crashes/). Svi su pokušavali da reše problem na ovaj ili onaj način, ponuđena su mnoga rešenja ali jedini rezultat je svima bio da igra radi duže pre nego što se se bag manifestuje. Jedini zaključak je bio da je to nešto do same igre tj. njene nekompatibilnosti sa Radeon karticama i da nema pomoći dok ne izađe patch koji rešava problem.
Onda sam digo ruke i nabavio Saint's Row The Third, i kada mi se tu ponovio problem posumnjao sam na neispravnost grafičke kartice.
E sad: od kada sam nabudžio fan speed, nemam više pucanje ni u Skyrim-u! I to sam baš opteretio igru, sve na ultra, HD texture pack, igrao sam nekoliko sati i sve radi ko švajcarski sat.
Primetio sam da se kartica jače čuje (očekivano) i smrdi, hm, ne na paljevinu, ali na vruć vazduh, i kućište se dosta ugrejalo mada je temperatura i kartice i procesora ista (dobro u rangu normalnog).
Recimo da sam zbunjen. A i zabrinut sam oko nekih stvari:
-Jel ste vi sto posto sigurni da ovo povećanje brzine fan-a nikako ne šteti grafičkoj kartici i kompu? Mislim, ako ne šteti, zašto fan ne radi na tom settingu po default-u?
-Da li treba da očekujem probleme kad dođe leto i vrućine?
-Šta je izazvalo problem??
Pazi, grafici i kompu ne steti sto posto. E sad, teoretski, verovatno malo skracuje radni vek samom ventilatoru, ali ja licno sam retko nailazio na slucaj da ventilator stane pre same graficke, a ako se bas i desi, sto je mala verovatnoca, do tad ce ti isteci i garancija (osim ako nisi bas maler), pa ces vec moci da skarabudzis i neki drugi vent na karticu (ako ne resis da zamenis samu grafiku). A razlog zbog koga nije fabricki podesena na 100 % si verovatno primetio i sam: buka. A HD 5xxx serija bi trebalo da je hladna, ali i ja sam imao 5770 cucore, koja ima bolji hladnjak (bar bi trebalo) od referentne, pa je temp u furmarku znala da ode i do 90 C ali nije pucala ni tada. To sam sredio lapovanjem kulera i stavljavanjem dobre termoprovodne paste (arctic ceramique). Ovaj zahvat je smanjio temperaturu za desetak C, ali ako ti je kartica u garanciji i ne mozes da skines kuler a da se ne primeti da je skidan bolje nemoj.
Mada, vidim da kazes da ti je porasla temp u kucistu. Ne znam koje kuciste imas ali ne bi bilo lose da da stavis jos jedan vent ako imas gde da izvlaci vazduh iz kucista. Ja sam coler master elite 332, koje je je budzetsko kuciste, modovao i stavio dve dvanaestice sa strane, jednu da duva pravo u karticu, a drugu pri vrhu, da izvlaci vaduh posto se tu pravio ,,dzep" vruceg vaduha, sto je dodatno pomoglo hladjenju za nekih 3-5 C za procesor i graficku.
A sto se tice leta, savet ti je da taj most prelazis kad stignes do njega i da se ne nerviras unapred. Ako bas hoces da znas sada, vidi koja ti je prosecna temperatura sada u sobi, uporedi sa letnjom temperaturom u sobi, zatim max temperaturu kartice u opterecenju sada i na nju dodas razliku letnje i zimske sobne tempertature. Ako ti na taj nacin dobijena temperatura bude negde oko temperature na kojoj graficka blesavi, moguci su problemi. Naravno, ovo nije nikakva zvanicna formula i u stepen precizna, ali za tvoje (i moje, uostalom) potrebe zavrsava posao.
Moguće je da su koristili lošu pastu na kuleru za grafičku, ili se ona brzo osušila, uglavnom može da pomogne tako što ćeš da rašrafiš ceo kuler, očistiš staru pastu, staviš svežu i probaš onda kako će da radi.
Recimo drugar je imao Radeon HD 4770 koji je 40-nm čip i ne bi trebalo da se mnogo greje, a temperature su mu išle u nebesa jer je fabričko hlađenje bilo loše (ne u smislu da je cela serija bila loša, nego njegov konkretan primerak hlađenja).
Ali zbog garancije nosi ti njima, moze da bude problema ako to diras. Naravno uvek se preporucuje zamena paste, neke bolje ako temperature nisu kako treba.
I nemoj da ostavis tako sa kulerom 100% kao neko resenje, ne zbog toga sto ce se to pokvariti vec sto tako nisu predvideli, kartica bi trebala sama bez dodatnih programa da radi kako treba bez "zabadanja". Istina to ti sad koristi a sta ces kada budu vrucine, ili pak prodje garancija? Ipak ne radi bas kako bi trebalo imas zamrzavanja i resetovanja dovoljan znak da ga reklamiras.
Nash Knight
19.2.2012, 0:49
Ne čitate pažljivo
kao i da očistim kućište od prašine čime sam jedino postigao da s*ebem sebi garanciju na isto
Mogu da se oprostim od garancije
Nosi komp njima prvom prilikom, traži da ga izduvaju, zamene termalnu pastu, podmažu i odrade sve što treba :)
markovokic92
24.7.2012, 20:31
Pozdrav svima na forumu. Imam slican problem kao decko koji je otvorio temu. Do pre neki dan komp mi se grejao i gasio i pri najmanjem opterecenju. Onda sam promenio pastu na kuleru procesora i radio je normalno do danas. Danas instaliram Assassins Creed, igrao nekih pola sata i komp se ponovo ugasi. Zna li mozda neko u cemu je problem? Inace imam Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ i ATI Radeon X1600. Hvala...
Nutsbre@ker
25.7.2012, 12:31
Pod uslovom da se ne pregreva usled lose montaze kulera ili nanosenja termalne paste, prva sledeca stvar na koju bih posumnjao je napajanje. Kada smo vec kod napajanja napisi koje je, i koliko je staro?
markovokic92
25.7.2012, 14:13
Napajanje sam prvo menjao kad je poceo da se gasi i nije do toga. A skidao sam i kuler sa graficke i kad sam vracao nisam menjao pastu, a skoro i da je nema tamo. Procesor se vise ne greje uopste.
Sam si sebi dao odgovor. Stavi pastu na grafičku kartu...
marjan77
13.11.2012, 20:55
e ljudi ija imam problem sa pregrevanjem imam 5770 i temperatura ide do 54 stepena u normalnom radu,napajanje je lc 420 w staro nekih 5-6 meseci,sta da radim
Masingerac
1.12.2012, 1:34
Zameni pastu i ocisti kuler na njoj toliko od mene:ciao:
Masingerac
1.12.2012, 1:35
marjane to je normalna temp za graficku... :D
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.