PDA

Prikaži potpunu verziju : Torrent upload!?

CaptainCrash
1.2.2012, 19:57
Zanima me kakva je procedura da se upload-uje neki fajl na torrent sajt,mozda sam pogresio mesto za postavljanje teme i mozda nije o tome dozvoljeno ali ajde da probam...?
Ono sto mene zanima je sledece,da li ja moram da uploadujem taj fajl na net ili jednostavno mogu da kliknem na fajl i create torrent i onda tih 50-100kB upoadovati,da li ce ostali moci da downloaduju,naravno to sve da mi racunar bude ukljucen i da mogu bukvalno od mene da preuzimaju?
:D
Koliko je to pametno,sigurno i uopste izvodljivo jer sa mojoj upload konkecijom trebala bi mi vecnost da ceo fajl kao npr na warez i megaupload ucitam.
Nekome mozda izgleda smesna poruka i mozda sam ovo samo lepo umislio da mzoe ali stvarno nisam nikada petljao sa torrentima ali od kada su poceli da povecavaju download i ogranicavaju neki download pa ne mogu ni 50% da skidam od pune brzine,definitivno se najvise isplati dobri stari torrent :kreza:

Accuphase
1.2.2012, 20:39
Torrent nije sam po sebi ilegalan, tu se često dele Linux distribucije, freeware programi, itd.

Ti postavljanjem torrenta ne radiš upload kompletnog fajla, već samo taj mali create fajl, ali da bi to krenulo u podelu, moraju ostali korisnici skinuti od tebe u kompletu.

Program to radi dosta inteligentno, tj. ako se recimo nakače 10 korisnika na tebe, neće svi dobijati iste fragmente, tj. od početka, već će program pokušati da svakom korisniku koji skida dodeli različite delove.

Kasnije, kada se dodatni korisnici zakače na torrent, ne skidaju recimo samo od tebe, već i od ostalih, koji su dobili fragmente, tako se proces dosta ubrzava, i ravnomernije deli teret.

Ali ako imaš slab upload, i staviš veliki fajl, inicijalna raspodela će trajati prilično dugo, tj. teoretski najmanje onoliko dugo koliko tebi treba da punom brzinom uploada taj fajl postaviš negde. U praksi će trajati i duže od toga.

CaptainCrash
1.2.2012, 21:55
Torrent nije sam po sebi ilegalan, tu se često dele Linux distribucije, freeware programi, itd.

Ti postavljanjem torrenta ne radiš upload kompletnog fajla, već samo taj mali create fajl, ali da bi to krenulo u podelu, moraju ostali korisnici skinuti od tebe u kompletu.

Program to radi dosta inteligentno, tj. ako se recimo nakače 10 korisnika na tebe, neće svi dobijati iste fragmente, tj. od početka, već će program pokušati da svakom korisniku koji skida dodeli različite delove.

Kasnije, kada se dodatni korisnici zakače na torrent, ne skidaju recimo samo od tebe, već i od ostalih, koji su dobili fragmente, tako se proces dosta ubrzava, i ravnomernije deli teret.

Ali ako imaš slab upload, i staviš veliki fajl, inicijalna raspodela će trajati prilično dugo, tj. teoretski najmanje onoliko dugo koliko tebi treba da punom brzinom uploada taj fajl postaviš negde. U praksi će trajati i duže od toga.

Aha,lepo objasnjenje :D a reci mi molim te sta se desava ja postavim taj od 50kB i onda recimo idem da spavam i hocu da ugasim komp,njima se nista ne desava(pre toga naravno ni jedan nije dovrsio download od mene) da li mogu da nastave sutra ako ostave torren file u nekom programu za skidanje ili...?
Da li ti koji koriste to od mene i preuzimaju mogu jos nesto drugo da vide u mom kompu ili nista i ne postoji nikakva mogucnost da ti neko preko toga nesto radi,mislim konkretno kada ti nekog pustats da upload-a od tebe,odnosno u ovom slucaju od mene!?
:D

Accuphase
1.2.2012, 22:01
da li mogu da nastave sutra ako ostave torren file u nekom programu za skidanje ili...?

Da, mogu da nastave.

Da li ti koji koriste to od mene i preuzimaju mogu jos nesto drugo da vide u mom kompu

Mogu da vide one foldere, i da pristupaju njima i njihovom sadržaju, koje si dozvolio za podelu (share).

Dakle, ako odrediš folder za share, i tamo staviš samo jedan fajl koji deliš, samo njega mogu videti i skidati, ostalo ne.