PDA

Prikaži potpunu verziju : Poklon dodatak uz SK - o čemu biste voleli da pišemo?

Rocker
28.12.2011, 23:49
Uz januarski broj čitaoci su na poklon dobili i dodatak o Androidu. Pošto bi ovo trebalo da bude praksa i u narednim brojevima, pišite o čemu bi želeli da čitate ubuduće. :)

Eddy
29.12.2011, 0:08
Ja bih voleo da pravite male skole odredjenih programa ili programskih jezika. PHP naprimer. Ponajvise bih voleo da nastavite sa poducavanjem linuxa. Takodje bih dao sanse projektima sa mikrokontrolerima. Mislim da bi se MikroElektronika rado upustila u ovakav joint venture.

todos
29.12.2011, 0:18
Rado bi video jednu svešćicu gde bi bili opisani procesori od praistorije do danas. Kako rade?! Kako je moguće da je neki sporiji procesor brži od bržeg procesora. O keš memoriji... mnogo, mnogo stvari ima da se piše o procesorima. Ipak su oni i srce i mozak svakog kompjutera.

Eddy
29.12.2011, 0:38
LoL, ko da pratimo jedan drugog. Ljudi zbog takvih stvari upisuju fakultete. No ukratku ima dosta veze sa minijaturizacijom proizvodnog procesa i sa optimizacijom arhitekture mikroprocesora.

doctor
29.12.2011, 0:45
Zavisi da li su vam ciljna grupa redovni čitaoci ili želite da privučete nove čitaoce.

U prvom slučaju bi to trebalo da bude uvod u neki programski jezik/web jezik, neki mini geek-rečnik ili pak nešto "stručnije" o nekoj računarskoj komponenti/delovima računara, nešto o servisiranju...

Može i mini-serijal o nečemu, tačnije da izlazi svaki mesec (ukupno 5-6 meseci) novo "poglavlje" i na kraju, sedmog meseca, uz časopis dođe neka vrsta korice u koju se ta "poglavlja" ubace kako treba i dobije se sažeta knjižica, pocket izdanje...

Ako su vam cilj novi čitaoci, onda ne znam šta da kažem... :) Možda nešto o ponašanju na netu, uputstvima i pravilima...?

wladimir98se
29.12.2011, 1:16
Bilo bi lepo izdati Top 10 knjizicu RPG igara u periodu 2000-2010. Dakle opis 10 najboljih i najuticajnijih igara u tom periodu, igara koje su i danas aktuelne i koje su imale i imaju uticaj na igracku scenu. Sve to zacinjeno zanimljivim detaljima, ponekim statistickim podatkom i slicno. Dakle 10 najboljih koje svako treba da odigra.
Sledeceg meseca 10 strategija, pa 10 avantura..itd

Equilibrium
29.12.2011, 2:05
Licno smatram da ako bi ikako mogli dodate tih par strana u casopis jer ko ce posle skupljati i ganjati ove svescice vec sam se latio coravog posla skupljanja casopisa jos i svescice da azuriram to bi bio kraj.

Uz sve postovanje wladimir98se-u ne bih vam preporucio da radite ovako nesto sa top 10 itd jer jedan pogresan korak i neko ce vam zapaliti redakciju :)

Ali ako ste bas utvrdili da bude svescica zalazem se da bude Svet igara kao sto je bio onomad sa Burning Crusadeom, ne mora da bude temtski po igri nego onako da ima svega pogotovo stvari koje nisu za Test Play to bi moglo da bude zanimljivo.

Naravno govorim ovo iskljucivo subjektivno jer je to jedno sto bih citao (naravno tu su i opisi hardvera ali za to imate i previse prostora u casopisu tako da nema poente) ove how to svescice nisam ni citao jer kad mi nesto zatreba to naucim ocas posla usmenim putem ili praksom. Ima i ljudi bas pocetnika koji vole nesto ovako obrazovno ali opet come on koliko mozete nekom nesto da objasnite na 10 strana A5 formata.

Ali opet ponavljam najbolje bi bilo da iskoristite taj papir i mastilo da ubacite jos jedan blok (16 strana?) u casopis i kakav god sadrzaj da vam se priprema stavite tu, prilicno sam siguran da je tako lakse za sve.

krahi
29.12.2011, 2:19
Može i mini-serijal o nečemu, tačnije da izlazi svaki mesec (ukupno 5-6 meseci) novo "poglavlje" i na kraju, sedmog meseca, uz časopis dođe neka vrsta korice u koju se ta "poglavlja" ubace kako treba i dobije se sažeta knjižica, pocket izdanje...

:alealeee::alealeee::alealeee:

Rocker
29.12.2011, 2:38
Ali opet ponavljam najbolje bi bilo da iskoristite taj papir i mastilo da ubacite jos jedan blok (16 strana?) u casopis i kakav god sadrzaj da vam se priprema stavite tu, prilicno sam siguran da je tako lakse za sve.

Nisam nadležan, niti nešto naročito upućen u detalje, ali mislim da je tehničkim uslovima predviđeno da to bude u ovoj formi (kao poseban dodatak). To nije odluka SK-a, nego Politike. I meni kao čitaocu je lakše da skladištim samo redovne brojeve i slažem se da bi to bilo praktičnije rešenje, ali tako je kako je. :)
Jako mi je drago što se ovoliko ljudi odazvalo u ovako kratkom roku i nadam se da će biti još mnogo predloga. Hvala svima koji se trude da SK bude još bolji. :)

altec.gs
29.12.2011, 15:38
Voleo bih da vidim mnogo vise testova hardware-a u SK-u i mnogo manje reklama. To je sve.
;)

Mario Pavićević
29.12.2011, 19:31
Mislim da tako nesto za sada necemo videti, nazalost mora biti dovoljno sto makar nema reklama u samim tekstovima kao u ponekim privatnim casopisima koji se bore za opstanak u ova krizna vremena.

Miki1987
30.12.2011, 1:36
takodje bih dao sanse projektima sa mikrokontrolerima. Mislim da bi se mikroelektronika rado upustila u ovakav joint venture.

+1

Веома интересантна тема.
Раније је електроника била неодвојива од компјутера. Правили су компјутер Галаксију по упутству.
Данас да им даш диоду не би знали чему служи.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Galaksija_1984.jpg

orange47
30.12.2011, 12:03
mislim da bi najkorisniji bili tekstovi o programskim jezicima, uvod u programiranje, neki primeri i tako to.

Vavilon
30.12.2011, 19:57
Ja sam odusevljen sa januarskim dodatkom, i voleo bi da u narednim mesecima vidjam nesto za Androide, ali bi ipak bilo bolje neke osnove za neki programski jezik

altec.gs
30.12.2011, 20:40
Naravno da su reklame neizbezne, znam to, but still.:a_whistli

Sto se hardware-a tice, mislim da bi jos jedno 10-tak strana zadovoljilo svacije potrebe.
Sto znaci, vise testova manje iscekivanih stvari kao sto su napajanja, kucista, hard diskovi, ssd diskovi, ventilatori, kuleri, itd..:dedica:
Takodje bilo bi lepo videti vise testova vec izbacenih grafickih kartica, odnosno od svakog proizvodjaca svaki model koji izbaci(npr. Sapphire HD6850, Sapphire HD6850 Toxic, HD6850 Vapor-X, Dirt3,.). Na to mislim.:dedica:

Ti testovi nisu niti komplikovani, niti ih je tesko ostvariti, a mnogo vise pomazu citaocima od nekih sklj testova nevaznih programa. :a_whistli :rolleyes:

I'm all hardware baby! :nov_guita

PS: Vise testova igrara takodje je pozeljno.

Eddy
30.12.2011, 21:04
Takodje bilo bi lepo videti vise testova vec izbacenih grafickih kartica, odnosno od svakog proizvodjaca svaki model koji izbaci(npr. Sapphire HD6850, Sapphire HD6850 Toxic, HD6850 Vapor-X, Dirt3,.). Na to mislim.:dedica:

Verovatno vec znas, ali TomsHardware to sasvim lepo obradjuje. Ja, licno ne bih voleo da se dodatak bavi testovima hardvera, a verovatno nece ni redakcija pristati na tako nesto.

JohnnyNT
30.12.2011, 21:30
Ako su vam cilj novi čitaoci, onda ne znam šta da kažem... :) Možda nešto o ponašanju na netu, uputstvima i pravilima...?

Heh, ovo je i meni palo na pamet, neki bonton o ponašanju na netu, šta je šta itd.
Veliki broj ljudi u Srbiji koristi računare i internet a blage veze nemaju o nekim osnovnim pojmovima ili ponašanju na istom. Naravno, oni su uglavnom na relaciji FB-YT i kada slučajno zalutaju negde totalno su sluđeni :kreza: Znam ljude koji već više godina svakodnevno koriste računar i net, a ne znaju šta je forum ili blog.

Doduše, upitno je koliko bi ovakav dodatak bio koristan jer oni kojima je namenjen sigurno ne čitaju SK i slične časopise, a i kad bi dobili taj dodatak, sumnjam da bi ga pročitali (veoma mala želja za samousavršavanjem) :D

Flavio
30.12.2011, 23:36
To o "bon ton"-u msm da nije dobra ideja.Naprosto što većina tih kojima bi bila namenjena,na pomen SK lista (a tek 4uma :paranoia: ) tiltuju u taktu "geek,geek" :rofl: .Pitanje da li bi se ko latio toga :paranoia: .

Btw,januarski dodatak je prijatno iznenađenje :D .
Korisno štivo za mene koji još koristim DumbPhone :kreza: .

Za dalje,podržavam već date predloge na H/W temu :) .

Dodaci sa školama programiranja isl. nzm koliko bi bili opšte popularni.Msm da mi se još negde vucaraju dodaci o Ajax i PHP programima (od pre 2-3 godine),iz kojih nisam pročitao ni 2 stranice :o .

Na temu softvera možda bi bilo zgodno izdati par sveščica u smislu nekog opšteg pregleda,tematski.Ono,najpopularniji programi za obradu slika,pa za obradu videa,pa ... Za svaku oblast po jedna sveska,svaki program unekim osnovnim crtama pa ko iz toga vidi da ga nešto zanima neka kopa dalje po samom programu (FAQ,HELP,itd.).

thebluephoenix
30.12.2011, 23:54
Uz januarski broj čitaoci su na poklon dobili i dodatak o Androidu. Pošto bi ovo trebalo da bude praksa i u narednim brojevima, pišite o čemu bi želeli da čitate ubuduće. :)

Photoshop kurs for dummies (Illustator/Corel, Premiere/After Effects, InDesign...).

player1
31.12.2011, 10:07
Sve zavisi sta ce biti fokus dodaka.

Da li se bavi samo ozbiljnim stvarima, ili moze da bude nesto kao Svet igara.

Evo predlog za oba.

1)
Skola modovanja racunara. Uz onoliko iskustvo od ranije, u modovanju kucista, nesto ovako moze da se napravi. Ne mora da bude ni samo klasicno modovanje, mogli bi da se ubace i zahvati tipa postavljanje vodenog hladjenja, kako srediti kabolove, ventilaciju i slicno.

2)
Opis gomile modifikacija (tj. modova) za razlicite video igre. Slicno kao "staro za novo", al u mnogo vecem obimu, i za sto siri obim igara.

zajchik
31.12.2011, 11:20
Heh, ovo je i meni palo na pamet, neki bonton o ponašanju na netu, šta je šta itd.
Veliki broj ljudi u Srbiji koristi računare i internet a blage veze nemaju o nekim osnovnim pojmovima ili ponašanju na istom. Naravno, oni su uglavnom na relaciji FB-YT i kada slučajno zalutaju negde totalno su sluđeni :kreza: Znam ljude koji već više godina svakodnevno koriste računar i net, a ne znaju šta je forum ili blog.

Doduše, upitno je koliko bi ovakav dodatak bio koristan jer oni kojima je namenjen sigurno ne čitaju SK i slične časopise, a i kad bi dobili taj dodatak, sumnjam da bi ga pročitali (veoma mala želja za samousavršavanjem) :D

Ti sto ne znaju sta je blog i forum ni ne kupuju svet komjutera.Ali moze da bude neki dodatak o tome zbog mladjeg narastaja to jest osnovaca koji se interesuju o tome i takva brosura bi im dobro dosla.Ja ocekujem dodatak u vidu nekog opisa programa,osa kao sto jebio ovaj sa androidom.Recimo sledeci bi mogao biti i OS,malo pingvina ali mnogo opsirnije nego u samom casopisu.

stepanov
31.12.2011, 14:35
evo par ideja nakon brainstorming-a (inace jako mrzim tu rec...)
1. znam da je vec pisano, ali uvek moze jos. Mogao bi dodatak jedan biti o televizorima (lcd/plazma) i monitorima. Saveti pri kupovini nacin rada, povezivanja, vise monitora na jedan komp, pustanje filmova sa kompa na tv, odgovarajuci softver itd.
2. Mislim da je neko slicnu stvar spomenuo: kako sklopiti racunar od komponenti, servisirati ga sam (u nekim granicama) testiranje komponenti (i sa hardware i sa software strane) cesti kvarovi, itd. (godilo bi svima onima koji hoce sami da sklope komp od komponenti ili hoce da cackaju po svom/menjaju komponente/budze itd.)
3. Kao sto sam spominjao pod 1 kupovina/saveta o televizorima/monitorima tako bi moglo i o drugim periferijama (stampaci, zvucnici, gejmerski misevi, skeneri)
4. +1 za bilo kakvu pricu o procesorima :)
5. Ne mogu da se setim da li je bilo reci o mrezama i povezivanju vise racunara, kucne mreze i sl. Nesto mi u glavi da jeste, al eto ako nije...

Luka Filipovic
31.12.2011, 17:20
Ja bih voleo da pravite male skole odredjenih programa ili programskih jezika. PHP naprimer..

+1
Slazem se sa idejom, samo mislim da bi prvo trebao da izadje broj o HTMLu pa tek onda PHP...:opanachke

Gibli
31.12.2011, 17:58
Možda bi jedan umetak trebalo posvetiti prošlosti.
Autori SK bi mogli da pišu o svom prvom računaru, konzoli, igrama, prvom povezivanju na BBS i internet, prvim radnim danima u SK ili na nekom poslu koji ima veze sa temetikom časopisa.

Tekstove takvog tipa vrlo rado čitam u nekim drugim časopisima. Zanimljivo je bilo čitati o projektovanju računara Galaksija, prvim danima interneta u Jugoslaviji itd.

todos
1.1.2012, 14:19
evo par ideja nakon brainstorming-a (inace jako mrzim tu rec...)
1. znam da je vec pisano, ali uvek moze jos. Mogao bi dodatak jedan biti o televizorima (lcd/plazma) i monitorima. Saveti pri kupovini nacin rada, povezivanja, vise monitora na jedan komp, pustanje filmova sa kompa na tv, odgovarajuci softver itd.
2. Mislim da je neko slicnu stvar spomenuo: kako sklopiti racunar od komponenti, servisirati ga sam (u nekim granicama) testiranje komponenti (i sa hardware i sa software strane) cesti kvarovi, itd. (godilo bi svima onima koji hoce sami da sklope komp od komponenti ili hoce da cackaju po svom/menjaju komponente/budze itd.)
3. Kao sto sam spominjao pod 1 kupovina/saveta o televizorima/monitorima tako bi moglo i o drugim periferijama (stampaci, zvucnici, gejmerski misevi, skeneri)
4. +1 za bilo kakvu pricu o procesorima :)
5. Ne mogu da se setim da li je bilo reci o mrezama i povezivanju vise racunara, kucne mreze i sl. Nesto mi u glavi da jeste, al eto ako nije...

Tu bih dodao i bežićno povezivanje raznih bokseva, kompjutera i sporednih uređaja sa LCD, Plazma televizorima. Ma kad bi hteli da se raspišete krenuli bi odavde, zadnja stanica bi bila Mesec!

ZoNi
1.1.2012, 14:30
Dodatak "Sta sa novim kompjuterom?"

Kupljen nov PC, bez softvera i OSa. Sta sada? Kojim redom i kako instalirati drajvere, programe (uz predlog programa za razlicite namene, gde freeware i opensource imaju prednost), kako testirati stabilnost, kako proveriti mrtve pixele i slicno.

SaT|WarLord
1.1.2012, 14:54
Ја бих волео неки додатак о програмирању за почетнике.
Програмирање је једина ствар која ме је занимала у животу, али нисам уписао жељени смер (а и електротехничка школа због програмирања, као да ме струја занима на било који начин, WTF).
Пробао сам и Visual Basic и Java и Pascal и C++, али сам брзо одустајао због гомиле ствари којом сам затрпан од почетка, а електронске књиге и разна упутства на интернету ми нису много помогла око тога.

NaraYan
13.2.2012, 20:19
Da, to zvuči vrlo zanimljivo, kao neka vrsta osnovnog kursa u nekom jeziku u nekoliko dodataka :)
Mene je oduvek zanimalo programiranje, ali, zbog drugačijih naučnih tendencija odoh u drugu stranu a jedina stvar gde sam se (nekada) lepo snalazio i čak pravio svoje kreacije je bila dbase III+. I to zahvaljujući svom odličnom i zainteresovanom profesoru u ekonomskoj.
Nisam tada ni imao komp al smo u školi pravili konta, bilanse, dnevnike... eee nisam se setio toga odavno ^^

Novica89
13.2.2012, 21:00
Ја бих волео неки додатак о програмирању за почетнике.
Програмирање је једина ствар која ме је занимала у животу, али нисам уписао жељени смер (а и електротехничка школа због програмирања, као да ме струја занима на било који начин, WTF).
Пробао сам и Visual Basic и Java и Pascal и C++, али сам брзо одустајао због гомиле ствари којом сам затрпан од почетка, а електронске књиге и разна упутства на интернету ми нису много помогла око тога.

Lynda.com, torent , covek sa nicknameom bucky na YT (http://www.youtube.com/user/thenewboston?ob=0) koji ima 1000 tutorijala prve klase za sve sto pozelis da ucis (programiranje,dizajn,php,html,3D modelovanje,pravljenje igara)...

Da te stvarno "toliko" zanima,znao bi za ova mesta.

Savska
18.2.2012, 22:09
Mozda da napisete nesto o telefonima koji su osetljivi na dodir....za pocetnike...da objasnite kako da uradim ovo ono itd...neke igre da ocenite nove telefone itd

Vavilon
19.2.2012, 2:04
Nemoj da se ljutis, ali to bas i nema smisla da pisu kako da uradis ovo ono na telefonu koji je osetljiv na dodir (jer koji je to telefon? O andoidima je vec pisano) Ako imas male probleme pitas na forumu... :dedica:

Bokile
19.2.2012, 2:58
O tome koji su bili prvi racunari koje su koristili autori/urednici iz SK.

Bilo bi lepo procitati tako nesto.

ghost32
19.2.2012, 9:37
Неки додатак у вези хардвера. Тестови кућишта,напајања,кулери,вентилатори,матичне плоче,графичке картице,рам меморије, хард дискови... И неки користан савет на шта обратити пажњу приликом куповине. Мислим да би то било корисно.
Могло би нешто и о линуксу за нас почетнике :)

Luka Filipovic
20.2.2012, 0:04
Sto se tice onoga sto je @ghost preporuci, voleo bih da vidim testove procesora (i drugog hardvera) kao sto je bilo za graficke, ne mora u dodatku, vec u samom casopisu.
A u dodatku bih voleo da vidim web programiranje za pocetnike, mozda zato sto se trenutno time bavim :D

Bokile
20.2.2012, 9:05
A sta je sa nama koji ne programiramo?

Luka Filipovic
20.2.2012, 12:29
A sta je sa nama koji ne programiramo?

A sta je sa nama koji ne koristimo telefon?

Bokile
20.2.2012, 15:34
A sta je sa nama koji ne koristimo telefon?

E sad vec preterujes.

Stranger2
21.2.2012, 17:11
Uz januarski broj čitaoci su na poklon dobili i dodatak o Androidu. Pošto bi ovo trebalo da bude praksa i u narednim brojevima, pišite o čemu bi želeli da čitate ubuduće.
Posle Android-a najlogičnije i najprirodnije m je da sledi Windows Phone 7 a možda i iOS kasnije. Inače mene lično najviše interesuje šta bi kao korisnik Windowsa (na desktopu) računaru mogao da dobijem sa telefonom koji ma Windows Phone 7 operativni sistem?

Treći predlog je da pišete o tabletima.
Nekada davno sam razmatrao one palm PC-e il ikakko su se vec zvali ali sam odustao jer mi se činilo da je poprilično nestandardno... onda sam razmišljao o tome da kupim Netbook da bih mogao da radim i kada putujem negde. ...Ali evo nakon iPad-a su tableti konačno postigli onu pravu popularnost i sad mi se čini da je tablet možda još praktičnije rešenje nego netbook... E sad me naravno zanima kakav je tablet konkurencija netbooku? Da li se stvari koje mogu da radim na netbooku (pisanje, web dizajn, održavanje web stranica, dodavanje sadrzaja...) mogu uopšte danas raditi na tabletima?

Četvrti predlog, softver za navigaciju za (pametne) talefone. Šta treba znati, kakve su cene, da li postoje besplatni... i najvažnije, koji od njih su upotrebljivi u Srbiji?

Peti predlog, IPTV u Srbiji. Šta se nudi, šta se sprema, poređenje, izbor kanala...

Šesti predlog, umasto knjižice ponekad CD sa softverom.

Vavilon
22.2.2012, 11:09
Peti predlog, IPTV u Srbiji. Šta se nudi, šta se sprema, poređenje, izbor kanala....

Bolje bi bilo za satelitski TV u Srbiji (nesto kao Total TV i koji jos postoje)

vozar.b
23.2.2012, 0:52
ja se slazem sa altecom i ghostom za hardware. znaci uporedjivanje ili neki testovi procesora, maticnih, napajanja, grafickih,...

Rocker
23.2.2012, 5:49
Dodatak bi trebalo da bude nešto poput teme broja. Klasični opisi hardvera prisutni su u svakom broju, a posvetiti čitav dodatak npr. testu grafičkih nije neizvodljivo, ali nije baš ni jednostavno. Treba odrediti o čemu će se zapravo pisati - da li će to biti neki clash par najpopularnijih modela iz oba tabora ili prosto izbor najboljeg modela iz određene serije jednog tabora... Uglavnom, treba da se potrefi trenutak u smeni generacija da tako nešto bude zanimljivo. U suprotnom bi se svelo na obično proširenje test drive rubrike.

doctor
26.2.2012, 4:05
Dao sam već jedan "golem" predlog odavno (http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1479372&postcount=5) ali eto nešto o istorijatu razvoja PC-ja možda, najzanimljivije stvari... Sećam se da mi je kao klincu bilo zanimljivo kada sam saznao da je 8086 radio na 4.7MHz, da prvi PC nije imao color adapter (samo opcionalno) itd. Tako ćete malo mlađe čitaoce edukovati i zainteresovati možda...

(Da, svega toga ima na internetu ali ima i tutorijala za programiranje i informacija o Androidu itd.)

NaraYan
27.2.2012, 14:13
heh onda šta je bi to moglo da bude - da pišu u dodatnku a da ga nema na internetu? To bi bio najbolji predlog :D

xp professor
28.2.2012, 0:36
Po meni mozda da dodate nesto o gotovim konfiguracijama, koliko su isplative, da li valjaju itd. Neki test gotovih konfiguracija npr. Striker (lupam) ....

Hurricane
1.3.2012, 19:25
N.pr. vodic za kupovinu LCD(LED) tv-a,sa objasnjenjima o bitnim karakteristikama i savetima na sta treba obratiti paznju i sl.

NaraYan
1.3.2012, 19:37
heh super ideja za ovaj dodatak, potpuno neočekivano. Mi ovde dajemo raznorazne predloge a u stvari je uvek super da se piše/istakne nešto o "očiglednim" stvarima koje su btw sveprisutne. Lepo :)

illusion_88
2.3.2012, 0:46
N.pr. vodic za kupovinu LCD(LED) tv-a,sa objasnjenjima o bitnim karakteristikama i savetima na sta treba obratiti paznju i sl.
I obavezno 3d da se ukljuce u to;)

Eni
2.3.2012, 0:56
Jedan dodatak o hi-tech usisivačima, frižiderima, šporetima i sličnim stvarima bi mogao da padne u budućnosti. Ne šalim se već razmišljam da li je već sad moguće, i ako jeste je li kod nas "nabavljivo" sve što treba, da se 5 minuta pre polaska sa posla preko neta sa mobilnog aktivira "program" na šporetu koji će da spremi ručak (npr skuva pirinač, dinsta meso itd.) za vreme koje je potrebno da se dođe do kuće...

Highl1
2.3.2012, 21:11
Kuzminu autobiografiju :icon_stud

zaneobre
19.3.2012, 15:47
Zdravo pisite o zaradi na internetu ,svim servisima za placanje ,kako da se prepoznaju i da li je moguce lazni poslodavci i to sve iz ugla citaoca iz Srbije, secam se da ste imali neki takav dodatak ali ne mogu nikako da ga nadjem trenutno bas sad kad mi treba :facepalm:),
pa eto predlog ako moze nekako bar na forumu da sakupite sve dodatke i tu ih objavite da mozemo i online da ih nadjemo kad nam treba a drugo posto ovog trenutka neznam kad ste tacno izdali taj dodatak mislim da su se neke stvari i promenile generalno itd.
inace neke retrospektive nisu lose dali sto se tice hardvera ili softvera vec mislim da to uospte nije lose onako sa nekim zakljuckom i pogledom u buducnost ,onako malo vidovnjacki da vidimo koliko imate dara za vizionarstvo :kreza:(SK"ti ces nam kazes ")
E sad sto se tice tutorijala to moze i u nekom tekstu na primer o dobrim lokacijama sa kvalitetnim tutorijalima i gde moze da se nesto nauci itd, jel danas na internetu sve moze da se nadje ali je pitanje poverenja i naravno vremena a posto nam je SK postao i "online frend " mislim da ce mnogi da cene vase predloge i savete e da voleo bih i da procitam nesto mozda o ovim servisima "video on demand " isto iz perspektive coveka iz Srbije , koje mozemo da koristimo ,da li vrede da ih koristimo itd snaci ce te se vi vec :)
Voleo bih da cujem i kako testirate monitore i TV-vejeve:D, da li vrede da se kupuju najnoviji modeli ne iz objektivnih razloga kao sto je mozda da mogu da ga kupim nego onako sa tehnicke strane na pr. naj noviji samsungov TV ima 800Mhz koliko je to presudno itd
:opanachke:odoK:

Srdjan J.
19.3.2012, 16:11
Da se samo nadovežem na prethodnu poruku, super bi bilo da tema bude "Kako zaraditi na Internetu?" U martovskom broju časopisa koji izlazi u našem komšiluku (Bug), upravo je to tema. Bilo bi super da vi ovo obradite, da vidimo kako stoje stvari u "našem dvorištu", sa osvrtom na sve zakonske aspekte, nemogućnost Paypal-a itd...

Inače, hvala vam na dodatku o Android svetu (01-2012). Za mene kao početnika u Android vodama, taj dodatak je više nego korisna literatura.

Žexonije
20.3.2012, 10:38
Mozda o tehnologiji u vezi sporta ( to mi pade na pamet kad sam video one kopacke sto imaju cip u sebi ):)

VojaM
20.3.2012, 11:00
Uzmi u obzir da to treba da je tema koja je dovoljno široka da može da se obradi na 32 "male" strane (minus korice), što je nešto manje od 16 klasničnih strana u SK-u. To što predlažeš teško može da se razvuče na toliko strana, a da skrene u vode koje nemaju veze sa kompjuterima.

sudo_su
20.3.2012, 16:07
Napravite dodatak "GNU/Linux za pocetnike", nesto slicno kao onaj o Androidu. :dedica:

GoranSTX
20.3.2012, 16:24
Ja mislim da bi to bio pun pogodak! ;)

arab strap
20.3.2012, 18:03
Da li je bilo u starim dodacima nešto o HTML i CSS-u? Nešto za početnike i slično?

Eni
20.3.2012, 18:13
Ja mislim da bi to bio pun pogodak! ;)

Da se samo neko ranije setio toga, ali avaj!

sudo_su
20.3.2012, 18:21
Ako prihvatite moj predlog, ima li nekakve sanse da on bude objavljen u aprilskom broju?

Eni
20.3.2012, 18:25
Rečeno je mnogo puta, svi članci se u lekturu/štampu predaju najkasnije 15-20. u mesecu, za dodatke verovatno mora i ranije. Dakle, da bi jedan dodatak o GNU/Linuxu bio objavljen sad 1. aprila uz sledeći SK, morao bi biti planiran još u januaru, započet rad u februaru i odavno dovršen. Kakva je šansa da se baš to desilo?

GoranSTX
20.3.2012, 18:36
Pa da se tako nešto dešavalo pretpostavljam da bi saradnici bili obavešteni i uključeni u projekat?

urke
20.3.2012, 18:41
Ха! Ако стигнемо да убедимо главног и одговорног уредника да баш тема о Линџи буде тема априлског уметка, и стигнемо да преведемо 19 страна неких текстова о линуксу са нета за два дана, ето нама таквог СК уметка на киосцима већ првог априла!

Одох да убеђујем Васу да ово успе, а ви скупите кинту да му купимо сок од парадајза.

pa da se tako nešto dešavalo pretpostavljam da bi saradnici bili obavešteni i uključeni u projekat?

Сарадници мање—више, али би бар измештена кацеларија редакције то требало да сазна на радном састанку који се редовно одржава код планирања магазина. Јер тако?

GoranSTX
20.3.2012, 18:45
Ja mogu da prevodim! Imam čak i nešto od pre što sam pisao po blogu što bi moglo da se "ubudži" :)

Eni
20.3.2012, 18:45
Ako iko može da natera da ovo proradi, to je sudo su. Samo je pitanje jel poznat root pass.

urke
20.3.2012, 18:52
Каже ми екипа у редакцији „Не ложите људе по форуму, такав уметак би читали само ти и твоји сарадници“. :(

KMU0tzLwhbE

sudo_su
20.3.2012, 18:53
Mozete angazovati one sa LugoNS foruma, oni ionako prave svoj elektronski casopis o Linuxu i FLOSS.

urke
20.3.2012, 18:59
Mozete angazovati one sa LugoNS foruma, oni ionako prave svoj elektronski casopis o Linuxu i FLOSS.

Слабо се линуксаши пелцују на обавезе (http://blog.urosevic.net/2012/01/11/2469/ishod-konkursa-za-lake-pingvine/). Ретко може да се пронађе добар сарадник који није елитистичан, има неко предзнање о писању и хоће да учи. Углавном сви хоће да пишу текстове у форми блога, али за писање по неким правилима веома мало са ових простора.

Eni
20.3.2012, 19:00
Sad jedan ban zbog reklamiranja fino. Inače, tražili su saradnike za taj "časopis" i na ovom forumu, nema dve sedmice.

urke
20.3.2012, 19:05
Sad jedan ban zbog reklamiranja fino. Inače, tražili su saradnike za taj "časopis" i na ovom forumu, nema dve sedmice.

Одох да се самобанујем (а тебе ће Воја, кад се појави) :odoK:

sudo_su
20.3.2012, 19:08
To je bio predlog, a ne reklama.

VojaM
21.3.2012, 11:20
Nije bitno. Cela ova priča je ionako na nivou "Al' bi se pilo kad bi ga bilo". Ne sumnjam da će se u nekom trenutku pojaviti i mogućnost da se napravi umetak o nekim (zanimljivim širem krugu čitalaca) aspektima Linuksa jer smo mi u obavezi da pravimo dodatak svakog meseca pa će drugih tema sigurno ponestati.

A kad taj trenutak dođe, okupljanje saradničke ekipe biće najmanji problem. To jest, možda će i predstavljati problem, ali ćemo ga rešiti zajedno.

Inače, nije problem da se na ovom forumu traže saradnici za online časopis o Linuxu, i da se raspravlja o tome, samo ne na ovom mestu (pogledajte ime teme).
A ako neko želi da bude banovan, samo nek kaže. Radimo non-stop :a_whistli

Uzgred, kakav sad pa root password, zar na sistemima koji imaju naredbu sudo uopšte postoji root nalog? ;)

urke
21.3.2012, 14:45
to je bio predlog, a ne reklama.

Не брини, алудирао је на бановање мене због линка на мој блог (где сам правио конкурс за нове сараднике Лаких пингвина), а не на тебе :)

inače, nije problem da se na ovom forumu traže saradnici za online časopis o linuxu, i da se raspravlja o tome, samo ne na ovom mestu (pogledajte ime teme).

Неко је покренуо тему о ФЛОСС магазину у делу форума о слободном софтверу, тако да за то већ знамо (и пратимо из прикрајка и саветима ;) ).

a ako neko želi da bude banovan, samo nek kaže. Radimo non-stop :a_whistli

Бануј овог што је био мој екстра сарадник па је онда побег'о код Тиће да пише о играма јер је тамо већа лова него у Линукс свету ;)

uzgred, kakav sad pa root password, zar na sistemima koji imaju naredbu sudo uopšte postoji root nalog? ;)

Да видиш баксуза, мора да постоји иначе неће да ради :)

voodoo_
21.3.2012, 17:11
Ja mislim da bi se izradi tog dodatka trebalo pristupiti ne sa kilometarskim uvodom od kulina Bana kako je GNU mnogo dobar jer je slobodan ko 'tica, kako je Stolman car slobodarskog duha i slično (što se verovatno preklapa sa elitizmom koji Urke spominje), nego da se to "hvalisanje" kompletno preskoči ili makar spomene tek usput, a da se opisu Linuxa pristupi kao opisu sistema pisanog po uzoru na Unix sa svim naprednim (i nekim u međuvremenu prevaziđenim) mehanizmima koje je takav sistem obezbeđivao decenijama i zbog toga bio tata i mama u svom svetu. Mislim da bi se time drastično povećala verovatnoća da takav dodatak pročita još neko osim saradnika, jer imam neki filing da su ljudi postali alergični na filozofiranje gde mu često nije mesto i da ih prosto interesuje "how to get the job done" na ovaj ili onaj način.

Odnosno,
1. da se ne troši prostor na prednosti GPL-a nad vlasničkim licencama, nego da se to što konciznije prepriča u jednom ili dva pasusa, a ljudi će već prepoznati upotrebljivost GPL koncepta u situacijama u kojima se eventualno budu našli
2. da se dalji prostor potroši na to kako sa Linuxom OBAVITI razne često ili manje često rađene poslove na raznim tipovima računara, i to u što pragmatičnijoj formi

Neki se neće složiti, al' šta da im radim.

Eni
21.3.2012, 18:43
Бануј овог што је био мој екстра сарадник па је онда побег'о код Тиће да пише о играма јер је тамо већа лова него у Линукс свету ;)

Ne diraj Đomlu, on je insajder koji opisuje Calibre u Windows kutku ;)

Dekip
21.3.2012, 21:38
Каже ми екипа у редакцији „Не ложите људе по форуму, такав уметак би читали само ти и твоји сарадници“. :(

А додатак о Андроид телефонима су читали само они који имају дотичне?
:rolleyes:

VojaM
22.3.2012, 13:26
Ne, oni koji ga imaju i oni koji se lože, ali nemaju para. Šta ćeš, fenserica ;)

Slavisa83
22.3.2012, 20:42
Evo da se i ja ukljucim.Sto se tice ovih umetaka mislim da je dobra stvar.Kako vidim izgleda da ce sada da bude tema Linux.:alealeee:To je za svaku pohvalu.Nego jednom davno ste izdali i umetak o programiranju,konkretno tema je bila cini mi se javascript.Mogli bi nekad u nekom od narednih brojeva da se nadje i nesto u vezi programiranja.Pozdrav

JohnnyNT
22.3.2012, 20:47
Nego jednom davno ste izdali i umetak o programiranju,konkretno tema je bila cini mi se javascript.

Pre par godina bio je Ajax, upravo posmatram dodatak (danas sam nešto pokušavao da uradim :D).

Slavisa83
22.3.2012, 21:02
Pre par godina bio je Ajax, upravo posmatram dodatak (danas sam nešto pokušavao da uradim :D).

Kada se pogledaju stari brojevi SK tamo negde iz '80-tih godina mogu se naci listinzi programa itd.Ne mora sad to da bude zadiranje u dubine ali neke osnove pregled razvojnih alata itd.

DeCoy
22.3.2012, 21:39
Da, samo što je tih osamdesetih struktura vlasnika računara (a samim tim i čitalaca SK-a) bila mnogo drugačija nego danas, kada je PC postao sastavni deo kućne tehnike poput televizora, frižidera, šporeta...

JohnnyNT
23.3.2012, 2:04
^ Tačno, samo što računari nisu pojednostavljeni do nivoa frižidera recimo. Zbog toga mi pade na pamet dodatak o usb, sata, pata, pci, pci-e, agp, ddr i ostalim standardima (recimo podnožja procesora i tehnologije koje koriste i blabla, neke slične detalje, znate na šta ciljam) i njihovim verzijama. Ljudima koji slabo poznaju hardver bi dobro došlo prilikom kupovine računara, ili nadogradnje. Valjda bi ovo bilo korisno ne samo širem krugu ljudi (od kojih većina NE čita SK) već i čitaocima koji su više u svetu softvera. E sad, nemam pojma da li bi moglo da se rastegne na sve strane dodatka... To je negativna strana predloga, a možda ima još po koja :D

Slavisa83
25.3.2012, 23:29
^ Tačno, samo što računari nisu pojednostavljeni do nivoa frižidera recimo. Zbog toga mi pade na pamet dodatak o usb, sata, pata, pci, pci-e, agp, ddr i ostalim standardima (recimo podnožja procesora i tehnologije koje koriste i blabla, neke slične detalje, znate na šta ciljam) i njihovim verzijama. Ljudima koji slabo poznaju hardver bi dobro došlo prilikom kupovine računara, ili nadogradnje. Valjda bi ovo bilo korisno ne samo širem krugu ljudi (od kojih većina NE čita SK) već i čitaocima koji su više u svetu softvera. E sad, nemam pojma da li bi moglo da se rastegne na sve strane dodatka... To je negativna strana predloga, a možda ima još po koja :D
Hm zanimljivo.Ovo bi mogla biti dobra ideja.Cesto me malo slabije upuceni korisnici pitaju npr: sta je dual chanel kod memorije, ili koji procesor na koju plocu ide itd.

Bokile
26.3.2012, 8:36
Mogao bi dodatak o "mikro" racunarima,o tome kakav softver/hardver koriste, gde bi im bila najbolja primena? Medicina,vojska,kucna upotreba.

I da konkretno da dam primer:
http://www.raspberrypi.org/
Cotton candy (http://gizmodo.com/5888888/this-is-the-worlds-smallest-pc-and-you-can-buy-it-now)

voodoo_
26.3.2012, 11:22
Takvi racunari se vec odavno koriste pri vojsci i medicini

http://en.wikipedia.org/wiki/Embedded_system

Strider
25.5.2012, 20:05
Ja bih u dodatku najradije citao o grafici- ali bas onako sve- Sta je teselacija,ROP,SP,cemu sta sluzi,sta odredjuje sta,tipovi kulera za graficke,podnozja,CF/SLI i sl. Nesto ste skoro pisali,ali je to bio vise istorijat. Necu da pominjem da bih ovakav dodatak potpisao i drzao u zastakljenoj kutiji na zidu,blindiranoj i obezbedjenoj sa dve patrone kalibra 12 :) Dakle svaki dodatak o hardveru je dobrodosao,pisan opsirno a opet jasno shvatljivo i manje iskusnima. A sto se tice linuxa...to moze posle Kuzmine biografije :D

Novarac23
4.6.2012, 17:43
Ja mislim da bi bilo zanimljivo da pisete o platformama za zaradu novca online, kao sto su elance.com ili odesk.com :) Malo se zna o njima a ima ljudi koji sede kuci imaju znanje (web design,video editing ,photo design etc )...Tako da upoznate narod s tom vrstom sajtova.

tosheen
20.9.2012, 13:22
Da li postoji mogucnost da se naruci dodatak o elektronskoj trgovini tj placanju?

VojaM
21.9.2012, 11:31
Ako misliš na već objavljeni dodatak, možeš da ga skineš u elektronskoj formi na našem sajtu (bio je uz broj 1/2011).

Ako misliš na neki novi, budući dodatak, to će morati da sačeka.

carloss
29.10.2012, 14:44
Mogao bi detaljan tekst o elektronskom, digitalnom, biometrijskom potpisu. Kako doci do kvalifikovanog elektronskog potpisa, primena, sigurnost, autenticnost, itd.

Ne znam da li je vec bilo reci o ovome.

Strider
30.10.2012, 14:16
Carloss, ovo staje u tekst jedan na dve strane lagano :P Ja sam i dalje za spremanje dodataka o osnovama o komponentama

lijenština
30.10.2012, 17:30
Ja bih voleo tekst o problemima novinarstva o IT-u i igrama u svetlu otkaza novinaru Eurogamera koji je pisao o vezama između ljudi koji pišu o toj temi i industrije - promocije, pokloni, žurke, pritisci i mogući uticaji na objektivnost tekstova. :)
http://www.rockpapershotgun.com/2012/10/30/rpss-position-on-the-eurogamerflorence-debacle/
Zanimljiva tema, ali nije jednostavna za pisanje.

caine
30.10.2012, 20:00
Ima li toga u Srbiji? :) Mislim da ne mozes da dobijes podjednako kvalitetan tekst u SK-u na tu temu kao oni na blogu Dzona Vokera, prosto jer zivimo u Srbiji i nemamo toliko (uopste?) dodira s tim koliko imaju Britanci

De-Lux
4.11.2012, 18:20
Interesuje me da li neko ima dodatak android za pocetnike u el. formi ili tako nesto, bio bih puno zahvalan ako mi neko posalje, ubih se trazeci ga kuci!

doctor
4.11.2012, 21:17
Može i meni to ako ima negde u elektronskom obliku, čisto da vidim o čemu se pisalo, propustio sam dodatak... Ako je samo how-to onda mi ne treba ali ako se zalazi u crevca i zanimljive stvari, onda može :)

Strider
10.11.2012, 19:22
Interesuje me da li neko ima dodatak android za pocetnike u el. formi ili tako nesto, bio bih puno zahvalan ako mi neko posalje, ubih se trazeci ga kuci!

To bi trebalo da imate na sajtu, angazujte se malo :P

ThugZ
11.11.2012, 0:29
To bi trebalo da imate na sajtu, angazujte se malo :P
Ma kakav bre sajt, nisu ga updejtovali ima pola godine. Počinjem da se pitam da li iko uopšte vodi računa o tome.

Strider
11.11.2012, 13:16
Cokoladu ako nadjem dodatak na sajtu ? :D