Prikaži potpunu verziju : Problem sa rezolucijom monitora
xp professor
24.12.2011, 15:56
Imam benq g2220hda i kad povecam rezoluciju npr. na 1680x1050 slova budu nekako nepotpuna i pomalo zamagljena na nekim delovima ekrana. E sad ne znam da li je to do graficke kartice (GeForce 4 mx440) ili do monitora. Mozda je monitor nekvalitetan ili je graficka preslaba(prestara) za tako velike rezolucije . :confused:
Evo da okacim 2 slike pa ako je do graficke, onda bi i kod vas trebalo da se vide mutna slova, a ako je do monitora, onda samo kod mene.
http://www.dodaj.rs/t/1P/7h/3cro2et7/untitled-1-copy.jpg (http://www.dodaj.rs/?1P/7h/3cro2et7/untitled-1-copy.jpg) http://www.dodaj.rs/t/Q/12H/1BuVZyYO/untitled-2-copy.jpg (http://www.dodaj.rs/?Q/12H/1BuVZyYO/untitled-2-copy.jpg)
Red_Devil_89
24.12.2011, 16:25
To je full hd monitor, stoga drzi native rezoluciju(1920x1080). Normalno je da ce biti slika malo mutnija kad ga drzis na manjoj rezoluciji od native.:) Ako ne mozes da podesis na 1920x1080, probaj sa update-om drajvera za graficku.
Ti očigledno ne znaš kako se radi sa LCD monitorima. Ti kod njih doduše možeš da namestiš razne rezolucije, ali slika neće valjati. Rezolucija mora da se izjednači sa rezolucijom samog panela (brojem piksela koji je fabrički napravljen) i to je jedina rezolucija koja valja i koju treba koristiti.
Tvoj monitor ima hardversku rezoluciju 1920 x 1080 i tako treba da namestiš. Sve drugo imaće loša slova i mutniju sliku.
E sad, ako nemaš i odgovarajuću grafičku i ostatak računara, onda si džabe kupio ovakav monitor.
xp professor
24.12.2011, 17:11
To je full hd monitor, stoga drzi native rezoluciju(1920x1080). Normalno je da ce biti slika malo mutnija kad ga drzis na manjoj rezoluciji od native.:) Ako ne mozes da podesis na 1920x1080, probaj sa update-om drajvera za graficku.
Mogu ja da podesim 1920x1080 samo mi je to presitno.. Drajvere sam instalirao kada sam kupio ovaj monitor, tako da je to u redu. I ovako je ovo stara graficka pa novi drajveri za nju ni ne izlaze vise..
Ti očigledno ne znaš kako se radi sa LCD monitorima. Ti kod njih doduše možeš da namestiš razne rezolucije, ali slika neće valjati. Rezolucija mora da se izjednači sa rezolucijom samog panela (brojem piksela koji je fabrički napravljen) i to je jedina rezolucija koja valja i koju treba koristiti.
Tvoj monitor ima hardversku rezoluciju 1920 x 1080 i tako treba da namestiš. Sve drugo imaće loša slova i mutniju sliku.
E sad, ako nemaš i odgovarajuću grafičku i ostatak računara, onda si džabe kupio ovakav monitor.
Nisam bas dzabe kupio, kada budem uzimao novi komp, posluzice ovaj monitor dosta dobro kako za igrice tako i za filmove..
Mogu ja da podesim 1920x1080 samo mi je to presitno.. Drajvere sam instalirao kada sam kupio ovaj monitor, tako da je to u redu. I ovako je ovo stara graficka pa novi drajveri za nju ni ne izlaze vise..
Nisam bas dzabe kupio, kada budem uzimao novi komp, posluzice ovaj monitor dosta dobro kako za igrice tako i za filmove..
Instaliraj win7 pa u control panel\apperiance and personalization \ make text or other items smaller or larger stavi na medium i reshio si posao :opanachke
pozzz.svima imam jedan problem,pa sam hteo da vas pitam za pomoc i sta uraditi...imam monitor samsung syncmaster 793df,jako mi je tamna slika,pokusao sam da meniju da pojacam sliku tj.da pobelim ali opcije su na maksimali,slucajno sam ga restartovao i pojavio se crno na ekranu i mali kvadrat koji seta na njemu je oznaka "ZH ?" nista vise a upaljen je,nisam znao sta da radim pa sa izabrao safe mode poslednja konfiguracija ali i dalje je tamna!!!molio bih za pomoc kako da vratim ta podesavanja,ako neko zna unapred mnogo zahvalan veliki pozdrav
xp professor
26.12.2011, 3:38
Mozda ti se monitor namagnetisao, pa stisni dugme menu na monitoru i izaberi opciju degauss.. Ako ne pomaze, onda je kvar izbio. Meni se isto desilo, monitor je dobio neku rozu boju pa sam zato kupio ovaj novi . :)
Markonije
26.12.2011, 4:11
A to je fazon znaci,pa je se ubi ko budala kod sestre da joj namestim rezoluciju odgovarajcu,a monitor Samsung solidan (oko 150 evra) a slova (crna boja) bledunjava necitljiva,umara oci odma fazon.Ubo sam na kraju pravu rezolucija ali nisam znao zbog cega je ona 'prava'.
E jesam nubara :boodala:
pozzz.svima imam jedan problem,pa sam hteo da vas pitam za pomoc i sta uraditi...imam monitor samsung syncmaster 793df,jako mi je tamna slika,pokusao sam da meniju da pojacam sliku tj.da pobelim ali opcije su na maksimali
Pokušavao si da posvetliš sliku u meniju samog monitora. A da li si pokušavao isto i u Windowsu (drajver za grafičku)?
orange47
26.12.2011, 12:34
da ali ja bih dodao da to obicno ne vazi za igrice. mislim bilo bi mnogo ocekivati od graficke i procesora da u fullHD teraju 60fps ove nove igrice. inace kod njih i nije bitno ako je slika malo zamucena. i mozda je bolje vise trositi procesorsku snagu na efekte.
ne mora da bude bas identicna rezolucija, vec moze i deljena sa 2^n. to nekad koristi kod starih igrica, mada verovatno ne mnogo obzirom da nije 4:3.
Danas sam kupio monitor ViewSonic 27" fullHD 1920 x 1080. Imam grafičku NVidia GeForce 9800 gt koja prema specifikaciji podržava maksimalnu rezoluciju 2560x1600. Spojeno je HDMI kablom. E sad nikako ne mogu da podesim da mi monitor pravilno prikazuje 1920 x 1080 što mi windows i preporučuje pošto mi se tada u task baru ne vide početak Start levo, kao ni sat sa desne strane, a i sam task bar jedva viri dole. To se popravi tek kad smanjim rezoluciju ekrana na 1824x1026? Pomoć.
Pored odgovarajuće rezolucije potrebno je da se podesi i odgovarajući "refresh rate".Takav problem zna da se pojavi ako to nije podešeno na potrebnu vrednost.
Ja sam dosad koristio/baratao uglavnom sa monitorima spojenim na analogni (VGA) ulaz.Takav problem sam,pored podešavanja spomenutih parametara sređivao i stiskom na tastar "Auto",na samom monitoru :) .
Ne znam može li to da pomogne kad monitor ide prego digitalnog izlaza (HDMI,DVI,...) ...
Imam benq g2220hda i kad povecam rezoluciju npr. na 1680x1050 slova budu nekako nepotpuna i pomalo zamagljena na nekim delovima ekrana. E sad ne znam da li je to do graficke kartice (GeForce 4 mx440) ili do monitora. Mozda je monitor nekvalitetan ili je graficka preslaba(prestara) za tako velike rezolucije . :confused:
Pored već rečenog,ako ti je sitan font itd.,postavi lepo veći font i veće ikonice u Win podešavanjima ;) i izgledaće sve OK.Bez obzira što si toliki BenQ povezao na taj matori GF 4MX ;) .
Rešeno. U opcijama monitora za povezivanje nisam odabrao HDMI.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.