PDA

Prikaži potpunu verziju : Struja pravi smetnje?

smilja
30.11.2011, 0:31
Pozdrav!

ranije sam postavio temu u vezi smetnji na monitoru koje se javljaju kada pokrenem 3D intezivnije aplikacije. Smetnje su u vidu treperecih horizontalnih linija vidljivih na crnoj podlozi. Nakon temeljnog testiranja grafike, napajanja, maticne i mjenjanja pozicije kompa kao i uticnice u stanu smetnje nisu otklonjene. Monitor takodje nije u pitanju. Posto je komp testiran i na drugoj lokaciji ustanovio sam da je pitanje struje (jer se na drugom mjestu ne pojavljuju smetnje) jer se u citavom stanu javljaju. Ja koristim APC produzni sa prednaponskom zastitom pa me zanima da li mislite da je u pitanju struja i da li bi mi UPS pomogao?

konfiguracija:

i7
GTX275
Gigabyte maticna
naponska 750W Chiftec

OWERKLOKER
30.11.2011, 0:45
I meni su se videle te linije(samo na crnoj podlozi i to ne bas primetno) i, cini mi se, da su nestale kada sam otkacio tv karticu. Ali, to i nije bas neki problem. A UPS ti svakako preporucujem da uzmes ako si u mogucnosti. ;)

smilja
30.11.2011, 2:07
I meni su se videle te linije(samo na crnoj podlozi i to ne bas primetno) i, cini mi se, da su nestale kada sam otkacio tv karticu. Ali, to i nije bas neki problem. A UPS ti svakako preporucujem da uzmes ako si u mogucnosti. ;)

Pa nalazio sam komentare na netu u vezi slicnih smetnji ukoliko graficka ima TV karticu... ali moja nema :(

Porsche
30.11.2011, 2:34
Imao sam ja taj problem pre jedno 2 godine na starom monitoru i tada sam imao UPS i nije ništa pomoglo i sve komponente su radile kako treba, znači sve OK, a to se dešava. I od jednom problema više nema. A evo od pre par dana sam opet to primetio ali ne smeta mi.
Što se tiče UPS-a za tebe trebao bi da izdvojiš veću sumu novca za odgovarajući UPS jer imaš jaku mašinu.

Thaedass
30.11.2011, 2:44
Koji je Chieftec u pitanju? Odredjene serije su poznate po odbijanju rada kada se UPS uredjaj koristi.

Extreme Player
30.11.2011, 2:54
U pitanju je grafička kartica gotovo 100%. Ona pravi probleme. Ako imaš drugu karticu probaj da je ubaciš i vidiš šta će se desiti.
Mada opet... Tvrdim da je gtx275 kriva.
Nikakvo napajanje nije u pitanju.

Thaedass
30.11.2011, 2:58
Meni vise deluje kao neka druga smetnja jer je lepo rekao da komp radi normalno na drugom mestu (van stana),ali bih ipak voleo vise detalja da znam o racunaru.

Porsche
30.11.2011, 3:16
Ja sam barem sve pokušavao, menjao sam sve i uvek je bilo isto. Nekad ga bude nekad ne bude. Na primer tačno sam znao u kom delu neke igre će se videti ta smetnja.

smilja
30.11.2011, 11:33
napajanje je Chiftec APS-750C

A sto se tice graficke testirana je vise puta i vracena je od prodavca nakon intezivnih markova i ostalih stvari... nisu nasli nikakvu gresku.

Neshi
30.11.2011, 13:20
Imao sam sličan problem,male trepereće linije po monotoru (kad sam igrao TF2 najviše su dolazile do izražaja ,zbog tamno sive pozadine) prestalo je kad sam razdvojio vga kabal od ostalih.

smilja
30.11.2011, 16:58
Imao sam sličan problem,male trepereće linije po monotoru (kad sam igrao TF2 najviše su dolazile do izražaja ,zbog tamno sive pozadine) prestalo je kad sam razdvojio vga kabal od ostalih.

Pozdrav!

Na koji nacin si razdvoio kabal?

Neshi
30.11.2011, 20:32
Kompjuter mi stoji sa desne strane i samo sam povukao kabal sto sam mogao vise u levo, kablove od napajanja povezes i drzs ih podalje od vga.

smilja
1.12.2011, 0:57
da, pa prije sam pokusavao sa slicnim stvarima ali nije to :(

Ima li neko sa iskustvom u vezi UPS uredjaja? Ja planiram uzeti APC pa sta bude ali ne znam koja jacina ce mi biti dovoljna?

Porsche
1.12.2011, 1:18
Treba da isporučuje snagu tvog napajanja ili jače, nikako slabije.

smilja
1.12.2011, 4:16
ok, hvala na detaljima. Ovih dana uzimam UPS i javljam rezultate... uzdam se u peglanje napona kako bih rijesio ovu misteriju.

Thaedass
1.12.2011, 21:15
Nije li malo prebrza ta reakcija? Kvalitetan UPS uredjaj ce te izaci prilicno skupo,a postoji i dobra sansa da ti racunar nece raditi dokle god je povezan na UPS. Da ne spominjem cinjenicu da tvoje napajanje pravi problem tj odbija da radi sa on line UPS uredjajima. Treperenje slike se najlakse primecuje na tamnoj pozadini sto se desilo i kod tebe. Za to se moze okriviti sve i svasta,ali neka univerzala su los video kabal koji dobija smetnje u signalu zbog blizine strujnog kabla/potrosaca,cudna podesavanja za monitor i graficka kartica. Koliko god da je struja "losa" ona ce proci kroz napajanje tako da realno male su sanse da zbog toga imas smetnje sa treperenjem slike.

smilja
1.12.2011, 21:39
jel se zna koji modeli napajanja ne rade sa UPSovima? Moj je Chiftec APS-750C.
Imas li bilo kakav prijedlog sta da radim prije UPS investicije? Da rusim sistem mozda, ako su neka podesavanja poremecena...

Porsche
1.12.2011, 22:21
Nije do sistema. Kažem ti imao sam i ja UPS i to se dešavalo i sa njim. Mislim da ti nije potreban UPS zbog toga.

Nemanja NS
1.12.2011, 22:53
Loše uzemljenje.
Probaj da povežeš komp sa napojnim kablom kojem ćeš izolir trakom prekriti konakte sa strane koji služe za uzemljavanje. Imao sam sličan problem (u pitanju su bili projektori koji su treperili), rešio sam ga (slučajno) tako što sam u utičnicma otkačio zemlju.

smilja
2.12.2011, 19:23
problem rijesen!

http://mustrabecka.com/2011/08/resenje-za-drhtanje-lcd-monitora-pri-crnoj-pozadini/

hvala za savjete!

Thaedass
2.12.2011, 19:50
Glupa sitnica koja ti je ustedela barem 200e :)

smilja
2.12.2011, 20:06
da, zovem elektricara sutra da mi popravi uticnice...