PDA

Prikaži potpunu verziju : Hard Disk : Seagate ST3250823AS (250Gb)

Pachino
11.11.2011, 17:02
Seagate ST3250823AS (250Gb) Primetio sam da mi nešto koči komp, pa sam onako napamet zamenio grafičku (posle reinstalacije sistema) ali ništa se nije promenilo. Onda sam malo proguglao i našao da je možda do hdd. Skinuo sam neke programe i testuirao hard.
Po onome što sam našao na netu za moj hard stoji: Maximum speed 68,2 mb/s. Međutim testovi koje sam uradio kažu ovako:
Da li da ga odmah spalim i zakopam ili nešto ne razumem.

Picard
11.11.2011, 17:14
Šta kažu SMART parametri (Health tab)?

Pachino
11.11.2011, 18:08
Ako je to ovo

Beagle
11.11.2011, 18:11
Jel to SATA ili PATA hard?

Mozda ti ne radi UDMA mod (otvoris device manager, nadjes tu HDD, pa pogledas properties). Ako stoji PIO, odradi Uninstall grane iz dev. menagera, resetuj komp, pa vidi jel se aktivirao UDMA mod.

EDIT: Probaj da zamenis kablove i da ga povezes na neki drugi SATA port. Ako ne pomogne, verovatno je hdd neispravan.

orange47
11.11.2011, 19:10
Jel to SATA ili PATA hard?

Mozda ti ne radi UDMA mod (otvoris device manager, nadjes tu HDD, pa pogledas properties). Ako stoji PIO, odradi Uninstall grane iz dev. menagera, resetuj komp, pa vidi jel se aktivirao UDMA mod.

EDIT: Probaj da zamenis kablove i da ga povezes na neki drugi SATA port. Ako ne pomogne, verovatno je hdd neispravan.

i ja mislim da je do kablova zbog tih CRC gresaka. takodje bi bilo dobro da obezbedis malo bolje hladjenje. inace, ima mala vbs skripta za vracanje DMA moda: http://winhlp.com/node/10

Pachino
11.11.2011, 20:14
Gurnem u drugi sata port i neće nikako, pa u treći gde isto neće, onda u četvrti gde radi kao što vidite iz testova. I opterećenje procesora je višestruko manje što se takođe vidi u testovina. Ne znam zašto je tako "šareno"

Beagle
11.11.2011, 21:59
Probaj druge kablove. Ako imas gde, isprobaj hard na drugom racunaru.

Pachino
14.11.2011, 17:11
Prvo brobana zamena kabla i nije pomoglo.
Konačno sam našao priliku da probam hard u drugom kompu, sve radi perfekno i sa starim i sa drugim kablom. probano više puta. Testovi odlični. Vratim u moj komp, i naravno opet po starom. Drugar kod kojeg sam ovo probao misli da je do mog napajanja. kod njega se ne čuje buka iz mog harda a kod mene u kompu se iz harda čuje neko seckanje kao da neko nešto sitno neravnomerno čekića. Akod njega kao što rekoh ne čuje se ništa.

Flamel
14.11.2011, 18:15
Reinstaliraj drajvere za maticnu i hdd kontroler.

BMLW
15.11.2011, 1:27
Jedno glupo pitanje, kad kažeš da si menjao kablove, da li si menjao i kabl za napajanje harda, tj. granu koja ide iz napajanja?

orange47
15.11.2011, 11:21
pa nazalost onda moze da bude do ploce odnosno cipseta. mislim da bi trebalo proveriti ventilator na cipsetu (ako postoji) i kondenzatore na ploci. ili malo cackati po biosu. ali da bi se iskljucila 'softverska' mogucnost (tipa losi drajveri), mogao bi da probas neki OS sa LiveCD i vidis onda brzinu diska.

Pachino
15.11.2011, 18:21
@BMLW
Oba kabla sam zamenio i ništa se nije promenilo. Onda sam zamenuo napajanje (pozajmljeno na probu) i opet ništa.

@orange47
1.Probali OS sa Live cd i sve radilo ok.
2. Instalirali sedmicu (bio hp) i sada sve radi kao na priloženim testovima.

Pachino
15.11.2011, 19:56
J... .. držalo je "sve do sada"

I onda opet po starom :mad:

Pachino
16.11.2011, 0:47
Šta mislite da li je ovo uzrok?
I da dodam da sam merio i unimerom koji pokazuje 11v

orange47
16.11.2011, 13:17
J... .. držalo je "sve do sada"

I onda opet po starom :mad:

mislim da je taj rezultat ok ako je to jedini (sistemski) disk. verovatno nesto u pozadini pise-brise dok radis test. sto se tice voltaze, trebalo bi da je ok, jer je manje od +- 10% (ako se dobro secam).

Pachino
16.11.2011, 16:53
Pre instalacije sedmice meni je sve seckalo što je u full hd_u, sada ne secka uopšte, sve ide glatko. Ne bih ni radio testove niti ovde mahao bilo kakvim diagramima da sam mogao nešto čestiti odgledati u 1080p rezoluciji. Jer bilo mi je iritantno da pored 3,3ghz cpu i grafe hd3850 ne mogu odgledati film u hd_u na 20-21" monitoru. znači ne nekakve zahtevne igrice već samo film.

Sada je situacija što se testova tiče ovako:

Pachino
16.11.2011, 17:02
Zahvaljujem svima na ovom forumu za učešće u pronalaženju mogućih uzroka kod problema koji me je mučio. Malo saveta ovde malo od drugova i problem rešen.
Pozdrav