Prikaži potpunu verziju : nVidia ide na 80nm
http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=3879
http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=3879
Значи ово стварно нисам очекивао :opanachke
Доста је важно да л' ће касније све GPU-ове пребацити у 80nm јер ако је ATi на истом производном процесу(90nm) био мање конкурентан од nVidia-е онда би ово можда могло да ублажи ''ударац'' који ATi планира са новим 80nm GPU-ова, тако да ће хардверски гледано јесен бити далеко топлије од лета :D
Значи ово стварно нисам очекивао :opanachke
Доста је важно да л' ће касније све GPU-ове пребацити у 80nm јер ако је ATi на истом производном процесу(90nm) био мање конкурентан од nVidia-е онда би ово можда могло да ублажи ''ударац'' који ATi планира са новим 80nm GPU-ова, тако да ће хардверски гледано јесен бити далеко топлије од лета :D
Ja sam ovo i ocekivao s obzirom da i za ATI i za nV cipove radi TSMC koji je osvojio 80nm.Takodje, prelazak sa 90 na 80nm ne zahteva bitnije promene, kao kod prelaska sa 110 na 90nm.Mada nVidia i ovako ima veoma male cipove, sa malom potroshnjom.
Ja sam ovo i ocekivao s obzirom da i za ATI i za nV cipove radi TSMC koji je osvojio 80nm.Takodje, prelazak sa 90 na 80nm ne zahteva bitnije promene, kao kod prelaska sa 110 na 90nm.Mada nVidia i ovako ima veoma male cipove, sa malom potroshnjom.
Да, али за ATi-јев прелазак се знало одавно, а за nV тек сад, чини ми се да nV ово жели да уради ''тише'' од ATi-а јер малтене неће избацивати нове моделе, осим оваквих ''егзибиција'' (http://www.benchmark.co.yu/article.php?sid=11410), очигледно је да ће је убацити између 7300GT и 7600GS, ал' ''рупа између'' ова 2 модела ионако није тако велика тако да не знам шта ће им ово.
Mr. Garrison
23.8.2006, 20:39
sta god da bude, potpuno je nepotrebno, jer nvidia za sad ima dobro izbalansiranu gamu proizvoda...imace i ATI, ali od oktobra.
sta god da bude, potpuno je nepotrebno, jer nvidia za sad ima dobro izbalansiranu gamu proizvoda...imace i ATI, ali od oktobra.
Poshto toliko trubish o jeftinim 80nm ATI karticama, koliko bi samo bile povoljne nV 80nm kartice kad su i ovako povoljne.:qliranje:
Mr. Garrison
23.8.2006, 21:52
dok se one pojave, ATI ce ih imati u 65nm :D
dok se one pojave, ATI ce ih imati u 65nm :D
Mislish? TSMC radi i za nV i za ATI, pa kad ovlada sa 65nm imaju ga na tacni i ATI i nV.
Mr. Garrison
23.8.2006, 22:59
tacno, ali u poslednje vreme ATI prvi dobija sitniji proces...
I Intel je prvi dobio 90nm pa ga je AMD prebio sa Winchesterom.
Fora je shto nV ceka da se novi proces ispegla do kraja pa onda izbacuje nove kartice.Sve prednosti toga smo videli kod poredjenja X1900XT i 7950GX2.
Mr. Garrison
23.8.2006, 23:37
sa novom cenom XT je mnogo isplativiji od GX2...
sa novom cenom XT je mnogo isplativiji od GX2...
Ta nova cena nije josh stupila na snagu, a i kada stupi verovatno ce i GX2 biti jeftiniji.Uostalom, to je najbrza kartica pa kome to treba ne obraca paznju na cenu.
Mr. Garrison
24.8.2006, 2:01
moguce, samo kazem da je XT isplativiji...
moguce, samo kazem da je XT isplativiji...
...ali i sporiji.Ko hoce 1920x1440 ili vishe ne gine mu GX2.
Што nVidia-у није спречило да за сада буде исплативија.
Није само ствар у производном процесу већ и у архитектури GPU-а, и једнима и другима кад би направили слаб GPU или GPU који није довољно софтверски подржан не би помогло ни 22nm, тако да је у суштини потребно и једно и друго.
mad_skillz
24.8.2006, 6:54
...ali i sporiji.Ko hoce 1920x1440 ili vishe ne gine mu GX2.
ili ko hoce da shibne 10k u 3d 06.Mada toliko je glomazna , cenim da zauzima mesta koliko pola mog kucishta.
ili ko hoce da shibne 10k u 3d 06.Mada toliko je glomazna , cenim da zauzima mesta koliko pola mog kucishta.
Nishta veca, niti bucnija od X1950XTX.Takodje troshi isto struje iako je u principu SLI kartica.
mad_skillz
24.8.2006, 9:48
Evo sad sam bash pogledao onaj test shto si stavio , zaista mi nikad nije bilo jasno , ati kao da hoce da njihovi korisnici stavljalju kilovatska napajanja.Ranije dok nisu izashli novi modeli onaj x1800xt je troshio kao sumanut , jedina kartica koja je troshila vishe od njega je bila x1900xt(x).Bash se na testu lepo vidi , i stvarno je gx2 ushio atija.Jedini problem bi bila cena , ali kako ce skresati njega , i ostale ce pasti..voleo bi da naprave neki 7600ultra , da ne moram da shtekam dodatno za 7900gt kad padnu cene...
Evo sad sam bash pogledao onaj test shto si stavio , zaista mi nikad nije bilo jasno , ati kao da hoce da njihovi korisnici stavljalju kilovatska napajanja.Ranije dok nisu izashli novi modeli onaj x1800xt je troshio kao sumanut , jedina kartica koja je troshila vishe od njega je bila x1900xt(x).Bash se na testu lepo vidi , i stvarno je gx2 ushio atija.Jedini problem bi bila cena , ali kako ce skresati njega , i ostale ce pasti..voleo bi da naprave neki 7600ultra , da ne moram da shtekam dodatno za 7900gt kad padnu cene...
Koliki je to samo uspeh, dva high end GPU-a troshe manje od jednog.
Najavljena cena za X1950XTX je 450$ a GX2 je sada 530$ i verovatno ce ici na dole pa razlika i nije velika.
mad_skillz
24.8.2006, 12:05
Najavljena cena za X1950XTX je 450$ a GX2 je sada 530$ i verovatno ce ici na dole pa razlika i nije velika.
I da je 100$ skuplji opet bi vredeo..a nije , pa samim tim josh bolje :D
A cekjte molim vas vi ste mislili da ga neko tera sa 500w Chieftec.Taj ko daje pare za tu kartu dace sigurno i sto evra za napajanje.Mene uopste ne bi brinulo 130w koliko trosi jedna karta.Zasto postoji Thermaltake ToughPower 700w, da bi se neko igrao na 7600GT, pihhh.
A cekjte molim vas vi ste mislili da ga neko tera sa 500w Chieftec.Taj ko daje pare za tu kartu dace sigurno i sto evra za napajanje.Mene uopste ne bi brinulo 130w koliko trosi jedna karta.Zasto postoji Thermaltake ToughPower 700w, da bi se neko igrao na 7600GT, pihhh.
Ko prica o tome ko ce shta da kupi uz GX2? Ja govorim o uspehu nVidia-e u smislu da su napravili kartu sa dva GPU-a koja troshi kao i jedna ATI kartica.
Pa kada je HIGHEND u pitanju zar je vazno koliko w trosi.I Enzo je nabrzi na svetu ali trosi 20l pa niko se ne buni.
Pa kada je HIGHEND u pitanju zar je vazno koliko w trosi.I Enzo je nabrzi na svetu ali trosi 20l pa niko se ne buni.
Naravno da je bitno koliko troshi.Potroshnja u zadnjih par godina postaje veoma bitna pogotovu u domenu servera gde se gledaju performanse po vatu potrosnje.Tu nVidia dominira.
Naravno da je bitno koliko troshi.Potroshnja u zadnjih par godina postaje veoma bitna pogotovu u domenu servera gde se gledaju performanse po vatu potrosnje.Tu nVidia dominira.
Mozda je potrebna stednja za servere ali ja sam mislio na gamere.Mislis da je nekog briga da li ce da potrosi 2kw vise.Makar ima i da se greje zimi pored tog kompa.
Mozda je potrebna stednja za servere ali ja sam mislio na gamere.Mislis da je nekog briga da li ce da potrosi 2kw vise.Makar ima i da se greje zimi pored tog kompa.
Ne radi se ovde o shtednji vec o enormnoj potroshnji.nVidia je dokazala da sa puno manje potrosnje nudi gotovo iste performanse.
Shto je onda tishina sve bitnija u zadnje vreme? Tako bi mogao da kazesh, neka drnda koliko hoce sve dok je brz.;)
Paonda bu svi trebalo da imamo karte sa silentpipom i cpu sa 3kg bakra.Uz to bi imali i losije performanse.Meni nikad nije smetalo ovih mojih 10 kulera koje imam u makini.
Paonda bu svi trebalo da imamo karte sa silentpipom i cpu sa 3kg bakra.Uz to bi imali i losije performanse.Meni nikad nije smetalo ovih mojih 10 kulera koje imam u makini.
Pa gameri i imaju bar 1kg bakra u mashini.Cemu oni proc. kuleri sa pola kile bakra i heatpipe-ovima nego zbog dobrog i tihog hladjenja?
Meni sem estetike pasivci ne ulivaju mnogo poverenje.
Meni sem estetike pasivci ne ulivaju mnogo poverenje.
Ja ne pricam o pasivcima, vec o proc. kulerima sa puno bakra koji naravno imaju i ventilatore ali su po pravilu tishi i bolji od BOX kulera.Isto vazi i za graficke, puno metala i shto tishi ventilator..
mad_skillz
25.8.2006, 0:54
Ja ne pricam o pasivcima, vec o proc. kulerima sa puno bakra koji naravno imaju i ventilatore ali su po pravilu tishi i bolji od BOX kulera.Isto vazi i za graficke, puno metala i shto tishi ventilator..
Kao na primer CM hyper6..stavish 2 venta i ne chuje se...a hladi boli glava...ali jes' zaista ima pola kile..:D
Kao na primer CM hyper6..stavish 2 venta i ne chuje se...a hladi boli glava...ali jes' zaista ima pola kile..:D
Ima Boga mi i preko kila! Sam je težak 800g, još kad mu zakačiš Dual Storm ventilator (kao ja :to_care: ) koji je težak 150g s prednje i onaj vent što ide uz njega sa zadnje strane...izvedi računicu!;) Inače, 'ladi u PM! Nikad ne držim ventilatore preko 3/4 a temp proca u full loadu nikad nije preko 60C (P43GHz1.2875V@3.75GHz1.4V)!
mad_skillz
25.8.2006, 17:05
Ima Boga mi i preko kila! Sam je težak 800g, još kad mu zakačiš Dual Storm ventilator (kao ja :to_care: ) koji je težak 150g s prednje i onaj vent što ide uz njega sa zadnje strane...izvedi računicu!;) Inače, 'ladi u PM! Nikad ne držim ventilatore preko 3/4 a temp proca u full loadu nikad nije preko 60C (P43GHz1.2875V@3.75GHz1.4V)!
chuo sam da onaj titan vannesa hladi bolje od hyper-a , a i manji je dosta..
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.