PDA

Prikaži potpunu verziju : Svet kompjutera 8/2011

oluja
27.7.2011, 10:43
Avgustovski broj „Sveta kompjutera” u prodaji će biti od ponedeljka, 1 avgusta.

Naslovna stranica izgleda ovako:

40500

Evo i kratkog izvoda iz sadržaja:

Google Plus vs Facebook
Prijatan i jednostavan dizajn, nezagađen digitalni protok sadržaja, kontrola deljenja, grupni video chat, savršen kôd... Google+ ostavlja utisak idealne društvene mreže i izgleda kao Facebook 2.0. Međutim, da li je to dovoljno? Hoće li tako i da ostane?

AMD A8-3850 Fusion APU
Pet godina je prošlo od kada je AMD kupio ATI, a toliko je trebalo i da AMD predstavi prvi proizvod u koji su ugrađene i AMD i ATI tehnologije...

Microsoft Office 365
Veoma ozbiljna kombinacija naprednih alata za komunikaciju, kolaboraciju i integraciju poslovnih procesa, koji ne samo što umešno koriste neke od prednosti cloud računarstva već nude i konkretne uštede...

HTC ChaCha
Tokom proteklih nekoliko meseci naslušali smo se svakojakih priča o „Fejsbuk telefonu”, a najviše onih u kojima se kao proizvođač navodi Cukerbergova kompanija. Srećom, ovog posla latio se iskusniji igrač, pa je zvanično prvi mobilni uređaj sa Facebook nalepnicom, štaviše i brendiranim tasterom, plasirao HTC i nazvao ga ChaCha...

Imagine Cup
Microsoft devet godina zaredom organizuje prestižno studentsko takmičenje u programiranju, koje se kotira kao nezvanično prvenstvo sveta za programere. Kako je bilo u Njujorku?

Igra meseca: F.E.A.R. 3
Treći F.E.A.R.... Još ni ne kliknusmo na desktop-šortkat, a ledena kugla jeze počela je da se formira u želucu i debelom crevu. Ne zbog slatkog iščekivanja nove doze horora, osnovnog i tradicionalnog obeležja ove hodnik-šuter franšize, već zbog...

40501

White Ripper
27.7.2011, 11:00
Google+ i FB će biti interesantno za čitanje, još ako Vesić bude autor teksta.:)
Šteta što Voja više ne postuje sadržaj.
Ati AMD priča djeluje zanimljivo. Čekam mišljenje Dekip-a i Todos-a. :kreza: Interesuje me šta oni misle.
BTW oluja, vrhunac svoje stvaralačke inspiracije doživio si naslovnom 10/2010. :)

Denis
27.7.2011, 11:31
Google+ i FB će biti interesantno za čitanje, još ako Vesić bude autor teksta.:)
Šteta što Voja više ne postuje sadržaj.
Ati AMD priča djeluje zanimljivo. Čekam mišljenje Dekip-a i Todos-a. :kreza: Interesuje me šta oni misle.
BTW oluja, vrhunac svoje stvaralačke inspiracije doživio si naslovnom 10/2010. :)

Haters gonna hate :)

ZoNi
27.7.2011, 11:31
Naslovna deluje OK.

Tekst o G+ me interesuje onako uzgredno, ali ću ga svakako pročitati.

HTC ChaCha mi deluje veoma interesantno, jer ima fizičku tastaturu (FB dugme me ne zanima :) ).

Ovaj Microsoft Office 365 - ne kontam šta je to, pa ću zato morati da pročitam text :D

Igre... pfff, sigurno i dalje zauzimaju previše prostora :(

Nutsbre@ker
27.7.2011, 13:57
Naslovna deluje OK.

Ovaj Microsoft Office 365 - ne kontam šta je to, pa ću zato morati da pročitam text :D

Veovatno neka do daske rasirena verzija microsoft office-a:dzavo:

Sto se mene tice i ja jedva cekam da vidim tekst o htc Cha-Cha mada mi telefon deluje nekako neozbiljno i pomalo jeftino.... kao za klince opsednte fejsom. mada to je samo moje misljenje

ZoNi
27.7.2011, 14:09
i ja jedva cekam da vidim tekst o htc Cha-Cha mada mi telefon deluje nekako neozbiljno i pomalo jeftino
Uf, sad videh da je, imho, malo pretažak (125 grama).

todos
27.7.2011, 14:28
Facebook je napisan tri puta na naslovnoj strani i četiri puta u daljem tekstu. Zašto?! Zašto na naslovnoj telefon chacha, šta vam je to trebalo? Što se tiče boje koja preovladava naravno da je plava uvek dobitna kombinacija.
@White Ripper
Ne k*ki!

VojaM
27.7.2011, 14:46
Facebook je napisan tri puta na naslovnoj strani i četiri puta u daljem tekstu. Zašto?! Zašto na naslovnoj telefon chacha, šta vam je to trebalo?
To je zato da onima što vole da teraju mak na konac, prebrojavaju i prigovaraju damo malo posla :p

JohnnyNT
27.7.2011, 14:56
Naslovnica deluje baš dobro.
Iako sam pročitao gomilu tekstova o G+, baš bih da vidim mišljenje autora iz SK (Vesić, pretpostavljam?).

Dukes
27.7.2011, 14:58
Jedno malo obaveštenje uz ovaj broj:

Čitaoci iz cele Bosne i Hercegovine će od ovog broja moći da glasaju u SMS nagradnim kvizovima. Uskoro ćemo ovo proširiti i na druge zemlje.

Sayonara
27.7.2011, 15:27
Kad cete prosiriti i na Crnu Goru :nov_mad2: inace naslovna ekstra izgleda , smorio sam se cekajuci da izadje novi broj :qliranje:

Dukes
27.7.2011, 15:30
Crna Gora je sledeća ;)

miša topola
27.7.2011, 17:45
Dobra naslovna. Sviđa mi se izdvojen sadržaj, nadam se da će i ostatak broja biti dobar.

Mario Pavićević
27.7.2011, 18:48
Crna Gora je sledeća ;)
Jel ovo SK ima neke pretenzije da siri svoje prisustvo u regionu i sire?:p

urke
28.7.2011, 12:53
Jel ovo SK ima neke pretenzije da siri svoje prisustvo u regionu i sire?:p

SK je odavno prisutan u regionu, a i šire ;)

White Ripper
28.7.2011, 13:02
SK je odavno prisutan u regionu, a i šire ;)

Ne, ne, on ovo pokušava da vrijeđa Crnu Goru.;)
Pozdravljam vijest o proširenju.

Mario Pavićević
28.7.2011, 13:06
Pa oni koji se malo bolje razumeju u Crnu Goru bi po mom prezimenu mogli da zakljuce ponesto, ali dobro...:p Vise prozivam naseg glavnog i odgovornog urednika, kako je napisao, zvuci kao da ima plan da se prosiri po celom kontinentu a i sire :D

Dukes
28.7.2011, 13:13
@Mario
???
"...na druge zemlje" + "CG je sledeća" = kontinent(i)
Čudna matematika :icon_scra

Hmmm, izgleda da je ipak - kome čavka na glavi, viče "iš, iš, iš"...
;)

Mario Pavićević
28.7.2011, 13:38
Ne, ne, ne, nego kada god krene prica o regionu i sirenju, uvek su u pitanju neki politicari i kao cilj im je zelja za prodor na trziste evropske unije i slicno, nema veze sa matematikom, nego sa izborom izraza:D

Dukes
28.7.2011, 14:35
Da sam napisao:
"Dragi moji,

Mislim da je svakom dobronamernom i poštenom građaninu ovog foruma jasno da je ovo samo izraz sveopšte volje i želje za ukupnim napretkom i borba za blagostanje u regionu. Ne treba mnogo razmišljati kako bi zaključili da uprkos neprijateljskom unutrašnjem i spoljašnjem faktoru, mi smo bili i ostaćemo pokretač sveopšteg dobrog raspoloženja u regionu, a i šire. U nama će uvek svi pošteni i dobronamerni građani da pronađu dobrog prijatelja, koji će im pomoći kada je najteže i nasmejati ih kada je to potrebno. Bez obzira na protivljenje pojedinaca, mi smo sigurni da većina podržava ovu SMS inicijativu i da će ona biti prihvaćena u regionu na pravi način, a i šire. Očekujemo da i svi dobronamerni ljudi iz EU i SAD daju podršku ovoj našoj inicijativi, a nikada nećemo okrenuti leđa ni našim dragim prijateljima iz Rusije i Kine, kao i iz celog sveta."

razumeo bih tvoj komentar.
Ovako - mislim da je ipak u pitanju čavka :opanachke

pedjosav
29.7.2011, 17:32
Da sam napisao:
"Dragi moji,

Mislim da je svakom dobronamernom i poštenom građaninu ovog foruma jasno da je ovo samo izraz sveopšte volje i želje za ukupnim napretkom i borba za blagostanje u regionu. Ne treba mnogo razmišljati kako bi zaključili da uprkos neprijateljskom unutrašnjem i spoljašnjem faktoru, mi smo bili i ostaćemo pokretač sveopšteg dobrog raspoloženja u regionu, a i šire. U nama će uvek svi pošteni i dobronamerni građani da pronađu dobrog prijatelja, koji će im pomoći kada je najteže i nasmejati ih kada je to potrebno. Bez obzira na protivljenje pojedinaca, mi smo sigurni da većina podržava ovu SMS inicijativu i da će ona biti prihvaćena u regionu na pravi način, a i šire. Očekujemo da i svi dobronamerni ljudi iz EU i SAD daju podršku ovoj našoj inicijativi, a nikada nećemo okrenuti leđa ni našim dragim prijateljima iz Rusije i Kine, kao i iz celog sveta."

razumeo bih tvoj komentar.
Ovako - mislim da je ipak u pitanju čavka :opanachke

I jos da si napisao na pocetku: ``Ja kao predsednik`` umesto:``Dragi moji``- svi bi znali o kome se radi. :) Mada i ovako je lepo sroceno, znaci ti si taj :)

ZoNi
1.8.2011, 10:55
"Drugove u krugove"? Čemu ovakav anti-socijalistički/komunistički naslov? :D

Hehe, eto malo levičarskih teorija zavere :D

Rocker
1.8.2011, 13:23
Naslov je sasvim staljinistički, ne znam što se buniš? :D

kljajajunior
1.8.2011, 15:44
Haha obradovao me tekst o super deki gejmeru!Ima dobrih testova hardvera ssd liano am3+ ploce..od pc naslova nista narocito(FEAR ste ocenili sasvim realno)

Sayonara
1.8.2011, 16:39
Zanima me mogu li kako da pomognem Svetu Kompjutera radeci nesto za vas .

Inace u cijelom broju mi se najvise svidjela reklama za Viva magazin i tekst o Google + :dzavo:

voodoo_
1.8.2011, 17:12
Vrlo zanimljiv broj, sve aktuelne teme su tu (i dobro obrađene), avgust neće biti dosadan :)

kljajajunior
1.8.2011, 20:28
Ocekujem do kraja godine neki mega test ssd-ova.Mozda koji test napajanja kada vec od hardvera nema nista novo.Extra bi bilo da u svakom broju bude po neki test kucista.

Budimir_Trajkovic
1.8.2011, 20:34

A gde nestade pismo meseca? Nije bilo inventivnih pisama tokom vrelog jula? :D

Denis
1.8.2011, 22:15
Zaista zanimljiv broj, odlični tekstovi o novim AMD tehnologijama, Kuzma sa osvežavajuće zanimljivom kolumnom i pametnim telefonima :aplauz:

Luka Filipovic
1.8.2011, 23:33
Ocekujem do kraja godine neki mega test ssd-ova.Mozda koji test napajanja kada vec od hardvera nema nista novo.Extra bi bilo da u svakom broju bude po neki test kucista.

Jel se varam ili dosad nije bio nijedan tekst o napajanjima?

Levčanin
1.8.2011, 23:43
Jeste, ja sam odavno kukao kako bi bilo lepo da istestirate neka krštena napajanja srednje klase ala Džoni Guru :kreza:

Znam da ne može baš toliko dobro kao Džoni da se odradi ali može dosta dobro verujem, da ne bude da se o napajanjima samo prepucavaju pojedini u temi na forumu, nego da čujemo i mišljenja nekog dobro obaveštenog o tom delu harwera please, onako lepo sa slikama i u sitna crevca :n_klanja:

sutra idem do trafike po nov broj ;)

Rocker
2.8.2011, 3:23
Jel se varam ili dosad nije bio nijedan tekst o napajanjima?

Bilo ih je. Što se testiranja napajanja tiče, Voja je to jednom prilikom lepo objasnio...SK prosto ne raspolaže potrebnom (profesionalnom) opremom da bi mogli da se sprovode testovi poput ovih koje čitate na netu. A to je, složićete se, nerešiv problem, zato i nema textova o napajanjima.

Žexonije
2.8.2011, 8:03
I ja sam primetio da nema pisma meseca, a takodje sam primetio na str. 28 ( test dva monitora ) da ima slika kako je jos mogla da izgleda naslovna strana ( na drugom monitoru slika Facebook Google + ) kao i sadasnja naslovna samo u drugoj boji.:)

voodoo_
2.8.2011, 19:55
Kad ćete da promenite Kuzmi sliku u "ja igrač"?

oluja
2.8.2011, 23:46
Kad ćete da promenite Kuzmi sliku u "ja igrač"?

Hahahaha, skoro svaki dan mu pricam da je krajnje vreme za update te slike :)

Zuti Bar
3.8.2011, 4:36
Je li i jedna igra dobila 90+? Ako nije da se dzaba ne trzam.

M.C.
3.8.2011, 5:42
Nope. Fallout ekspanzija... close, but no cigar.

Dushan
3.8.2011, 8:39
Odličan broj, prvi put posle ne znam ni sam koliko vremena sam pročitao sve od korice do korice :D

yoshida
3.8.2011, 14:45
stvarno dobar broj :)

posebno mi se dopao tekst o teoriji singularnosti i sve većoj spregi čoveka i tehnologije.

sve to me podseća na SF knjige i filmove, na neke dobre a neke i ne baš tako dobre vizije budućnosti (terminator itd ).

Aibo
5.8.2011, 14:20
Takođe mi se svideo tekst o teoriji singularnosti. Odličan je i članak Google+ vs. Facebook. U principu mi se baš sviđa o čemu i kako piše Ivan Vesić. Svako može da piše o novom proizvodu i njegovim karakteristikama, ali su ovakvi nepopularistički i analitički tekstovi (često o nečemu neopipljivom i teško sagledivom) ono zbog čega volim i kupujem SK.

Svideo mi se i detalj na vrhu strana 8, 9 i 10. Zanimljiv i nenapadan prelaz sa slike neba na čisto belu pozadinu, taman dovoljan da naruši monotoniju. Ne sećam se da li je pre bilo ovakvih detalja, ali mi ne bi škodilo i da se malo rašire po ostatku časopisa.

altec.gs
5.8.2011, 15:29
Svidja mi se broj.
Dobro sam se nasmejao kuzmanovicevom testu fear-a 3. :D

Takodje, jako je lepo videti dedu za volanom :D

AMD APU takodje odlican proizvod. Samo da cene padnu jos malo..

voodoo_
7.8.2011, 15:30
http://www.sk.rs/1999/07/sktd02.html

Jel ovo isti Stevan Josimović kao onaj koji se potpisuje u novim brojevima u par tekstova? Nije baš tako česta kombinacija imena i prezimena...

miša topola
9.8.2011, 18:33
Ajd da i ja pohvalim ovaj broj. Zaista je dobar, ima dosta dobrih Internet i Software tekstova, jedino mi se nije svideo tekst o najstarijem srpskom gejmeru, jednostavno mi nije zanimljiv.
Google+, odličan tekst Vesiću.

Dukes
10.8.2011, 9:58
http://www.sk.rs/1999/07/sktd02.html

Jel ovo isti Stevan Josimović kao onaj koji se potpisuje u novim brojevima u par tekstova? Nije baš tako česta kombinacija imena i prezimena...

Da, to je on.

ZoNi
10.8.2011, 16:33
Evo i mog mišljenja:
- naslovna: mož' da prođe
- oni kratki tekstovi na početku: standardno ok
- M$ imagine cup: grafički mi se MNOGO sviđa, tekst sam samo "preleteo" (inače ne volim tu rubriku NL)
- singularnost: meni potpuno nezanimljivo, baš kao i text o RGZu
- test drive: standardno ok :)
- google+: samo sam bacio pogled, nije mi interesantna tema (ionako sam svoj g+ nalog obrisao pre par dana :D )
- voucher: nezanimljivo
- softver (rubrika TR): ok, ali za moj ukus suviše ne-freeware programa :) (textove o shareware i komercijalnim programima samo "protrčim")
- phonezone: ok
- pingvini: ok
- igre: ne čitam to
- test fun: solidno
- deda gejmer: pfff...

todos
11.8.2011, 12:46
Pre nego što nešto pametno kažem o ovom broju, može li neko pametniji (uslovno rečeno) da mi pojasni onu tabelu o progresu?!

Zuti Bar
14.8.2011, 4:27
"Deda gamer" je bas mocan tekst. :dedica::dedica::dedica:

Samo nastavite sa takvim tekstovima. :aplauz:

todos
21.8.2011, 16:28
Neku rec o ovom broju. Moram da se nekako slozim sa kolumnom ja igrac. Ali ne do kraja. Nikako divljenje bilo kome narocito nekom politicaru koji pokusava da ispliva na povrsinu. Znamo kroz istoriju gde su takvi primerci odveli tadasnja drustva.
Broj kao broj je prosecan. Odskace veliki broj hardvera. Zapao mi tekst o monitorima. Ali mi nije jasna ona crna boja kojom je ofarban viewsonik. Meni vise lici na sivu. Takodje sam opis je kao da je u pitanju teska katastrofa kod oba modela narocito onog drugog, ali se na kraju konstatuje da je sve to vrlo kvalitetno i za preporuku. Ostali hardver je u ovirima korektnog pisanja. Ono sto bi zeleo da posedujem je univerzalni daljinac. Najbolji tekst aod koga bi drugo bio je nego Vesicev o teoriji singularnosti, koja je zapravo kao sto i sam pisac kaze prekretnica u drustvu koju mi obicni smrtnici tesko da mozemo razumeti. Da dopada mi se da i mi mrdamo po pitanju tehnologija u ovom slucaju digitalnog arhiviranja. Ne znam da li sam se dobro izrazio, mislim na to tehnologija.
Ima dobrih jos tekstova interesantnih ali i preskupih programa.Meni je zapao za oko Akvis Cameleon koji zapravo ima neverovatne mogucnosti. Naravno tu su i gedgeti u vidu telefona. Sve isti kalup, u pitanju su samo nijanse a u stvari najveci problem kod tih uredjaja je nenormalno velika cena. Nadamo se da ce za dve godine takve spravice biti u okviru 100 evra. To je HTC prvi skrenuo paznju da su najveci kocnicari u napretku zapravo mobilni i telekomunikacioni provajderi koji takve uredjaje provlace kroz razne pakete. Kada sam otvorio stranicu laki pingvini(linuks slavi rodjendan) pomislio sam da je na slici Voja.:D
Eto toliko od mene, i da dodam da je pisma citalaca vrlo korektno dobili odgovor sto je prvi put posle dosta godina.

voodoo_
26.8.2011, 21:24
'Oće l' biti opis Deus Ex-a u septembarskom broju?

Dukes
26.8.2011, 22:51
'Oće l' biti opis Deus Ex-a u septembarskom broju?
Errr - a šta ti je to?;)

Vavilon
29.8.2011, 23:46
Errr - a šta ti je to?;)

Guglao sam :D i video da je to neka RPG igrica

_0-YmIje5uk

Nesto mi ne izgleda vredna opisivanja, mozda gresim :dedica:

Bathoryy
30.8.2011, 0:48
Guglao sam :D i video da je to neka RPG igrica

_0-YmIje5uk

Nesto mi ne izgleda vredna opisivanja, mozda gresim :dedica:

Nisi svestan koliko grešiš. ;)

DeCoy
30.8.2011, 1:31
Sarcasm, anyone? :rolleyes:

Dukes
30.8.2011, 2:54
@DeCoy
Errr - a kakva ti je to slika sa strelicom nasred prethodne poruke? ;)

Denis
31.8.2011, 8:41
@DeCoy
Errr - a kakva ti je to slika sa strelicom nasred prethodne poruke? ;)

Čudan smisao za humor imaš prijatelju :rolleyes: