Prikaži potpunu verziju : Pomoć! [pregrevanje]
Nadam se da sam potrefio mesto gde da postujem.
E sad da predjem na stvar:kompjuter mi se gasi sam od sebe posle 3-5 minuta igranja bilo koje igre.Moram da priznam dosta sam ga koristio bez gasenja ali je sve to bilo gledanje filmova i skidanje fajlova preko noci.Interesuje me kako da resim problem i okacio sam sliku sa speed fan-a.
Hvala unapred. :)
http://imageshack.us/photo/my-images/135/unledruog.png/
Red_Devil_89
11.7.2011, 14:39
Napisi koju konfiguraciju imas(procesor, maticnu, graficku i naravno napajanje) i nisi okacio sliku.;)
jesam al ne znam sta joj je
http://postimage.org/image/15sl9gatg/
AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5000+ 2.60 GHz
ATI Radeon HD 3600
2 GB of RAM
a napajanje ne znam kako da nadjem koje mi je
molim vas da mi pomognete
Najverovatnije ti se pregreva graficka. Jesi li je cistio skoro? Isto i tebi predlazem cisto reda radi da mi bacis sliku iz HWMonitora da vidim temperature, jer nemam poverenja u Speedfan...
evo slika iz hwmonitora
http://postimage.org/image/16sbxkb0k/
a graficku cu sad da ocistim
na grafickoj mozes i da vodu prokuvas... cisti to brzo i ako imas uslove promeni pastu...
Iskreno se nadam da ti je jasno u cemu je problem, ako su ovo idle temperature tebi graficka gori, kao i procesor... Dakle, kompletno ciscenje kompa ti ne gine. :)
ocistio sam sad je dosta bolje
http://postimage.org/image/1739jgwjo/
da li je moguce jos nekako smanjiti temperaturu
Bolje jeste, ali moze mnogo bolje. Moraces deo po deo detaljno da cistis, nema druge, ovo mi se cini kao da je povrsno ocisceno (tako temperature pokazuju).
nisam imao vremena al nisam nigde vise mogao da vidim prasinu.razmisljam da uzmem novu grafu jer ova stvarno posustaje
Red_Devil_89
11.7.2011, 17:28
I drzi otvorenu stranu od kucista, to ce ti takodje spustiti temperaturu na komponentama.
Koliko je star PC?,kupi kvalitetnu termo pastu za CPU,fino raspodijeli pastu na procesoru nemoj da ti bude debel sloj,ako ima stara pasta od prije skini je i ostisti da se sjali tako isto i na hladjenju...vrati to sve na mjesto gdje je i bilo,zatim isto to i uradi i na grafickoj..PS kupi sivo-srebrenu pastu (pazi da te ne dodirne plocu) kosta odprilike 3-4 eura...ja to sebi radim svaki 2-3 mjeseca i nikada se ne grije,,usput mozes i izduvat sve sa ploce i kulera (prasina i naslage od prasine usporavju proces hladjenja,ja licno to radim na kompresoru ) ....:) sretno
nexexcalibur
11.7.2011, 21:33
Ja uopste ne mogu da igram igre ovih dana, previse je toplo, cak i sa otvorenim kucistem ako krenem nesto da igram, posle nekoliko minuta usledi bsod...:(
Red_Devil_89
11.7.2011, 21:36
Proveri temperature sa HW monitor programom i ocisti kuler od procesora i graficke.
nexexcalibur
13.7.2011, 19:35
Setio sam se da imam 2 kulera u kucistu od starog kompa, koji je i tako na izdisaju...uzecu ih i stavicu u novi komp (samo nemam pojma gde se jackovi ukljucuju, valjda cu da nadjem)
Teshko da se rachunar moze gasiti zbog pregrevanja graficke...koliko vidim sa SS_a njemu se PROC pregreva i to debelo tih 50ak stepeni je mnogo vishe jer ti programi speedfan\everest etc daju pogreshna ocitavanja <bar sto se tiche mog iskustva> ,uzmi i ocisti ventilator na procu i hladnjak sa nekom cetkom pa vidi, to bi trebalo da rechi problem a ukoliko se i dalje pregreva promeni pastu i to je to :)
Meni se cini da je mnogo za procesor 1,84v:confused:
davidhaker26
15.7.2011, 21:29
Pogresno ocitavanje, za tu voltazu treba dry ice/liquid nitrogen ;)
ocistio sam sad je dosta bolje
http://postimage.org/image/1739jgwjo/
da li je moguce jos nekako smanjiti temperaturu
To su sad potpuno OK temperature za ovu vrućinu, ako su u load-u. 70-ak za grafiku je skroz OK, CPU je malo više nego što treba, ali za taj AMD je to opet potpuno normalno.
Ja uopste ne mogu da igram igre ovih dana, previse je toplo, cak i sa otvorenim kucistem ako krenem nesto da igram, posle nekoliko minuta usledi bsod...:(
Jel si namestio smartfan za cpu fan kako treba? Ako ga ne pustiš do minimum 4000rpm nema šanse da se ohladi u load-u. Meni je i tako išao do 65 stepeni (sa otvorenom stranom na kućištu), vrlo vruć CPU. Pretpostavljam da je cpu kuler čist.
Inače, skoro mi je drugarica donela komp, CPU išao preko 80 stepeni :D, samo sam usisao kuler i spustio se na 55. Ali samo je babaroga falila da izađe iz njega šta je sve tu bilo :).
Moj CPU u full loadu radi na 88C .. U idle je oko 60..
U pitanju je 4200+ .. Cooler je skroz ociscen i sve... Ne znam da nije neka greska u ocitavanju.. Tu temperaturu mi pokazuje Core Temp program.. menjao sam pastu pre 3 meseca i sve cistio i nece da se spusti..
EDIT:
Evo sad ubacih speed fan program i pokazuje temperaturu od 58-63C
Moj CPU u full loadu radi na 88C .. U idle je oko 60..
U pitanju je 4200+ .. Cooler je skroz ociscen i sve... Ne znam da nije neka greska u ocitavanju.. Tu temperaturu mi pokazuje Core Temp program.. menjao sam pastu pre 3 meseca i sve cistio i nece da se spusti..
EDIT:
Evo sad ubacih speed fan program i pokazuje temperaturu od 58-63C
Jesi li proverio pastu?
Nadam se da nisi naneo previse paste, to moze dovesti do kontraefekta.
Pa mislim da nisam stavio previse.. samo sam stavio velicine zrna graska (prethodno sve ocistio i sve) na sredinu procesora i spustio cooler.. Kako da proverim kad to uradim dal je lepo rasporedjeno kad ne moze :confused:
Hypnotized
21.7.2011, 13:04
Ljudi jel su meni normalne temperature na kompu? Komp mi se resetuje svaka 2 ili 3 minuta kad upalim igru...
Red_Devil_89
21.7.2011, 13:06
Nisu normalne.;) Ocisti od prasine kuler od graficke i procesora. A takodje ubaci neki ventilator u kuciste.
MacGruber
21.7.2011, 13:29
ljudi jel su meni normalne temperature na kompu? Komp mi se resetuje svaka 2 ili 3 minuta kad upalim igru...
Температуре су мање више добре, а рестартовање је вероватно проблем са напајањем. Које напајање имаш?
Hypnotized
21.7.2011, 13:48
napajanje je CoolerMaster Extreme Power 550W.. Kuciste je ThermalTake Armor MX+,kuler na procesoru Culler master HperTx Silent.. Jel treba samo da usisam prasinu oko tih ventilatora? posto ja ne znam nista oko te vase PASTE koja se nanosi,ako ima neko upustvo kako se to radi jos bolje :) hvala svima na odgovorima.. Inace te temp su odmah posle resetovanja kompa..
Red_Devil_89
21.7.2011, 13:50
Velike su to temperature za idle.Ocisti ti prvo kuler od procesora i graficke, makar usisaj, pa onda javi kakve su temperature.
I zamena termalne paste, obavezno ;)
dzangrizalo
21.7.2011, 16:45
nisam imao vremena al nisam nigde vise mogao da vidim prasinu.razmisljam da uzmem novu grafu jer ova stvarno posustaje
Moj covek, kad dodje do ciscenja i rasklapanja odnah razmislja o kupovini:D. Btw, graficka moze "onload" da ti ide do 90c, istu imam na drugoj konfi, pa sam sinoc gledao nesto po netu.
Hypnotized
29.7.2011, 8:55
Kad upalim Football Manager2011 temperature su sledece (pre toga sam usisao prasinu):
Proveri da li ti rade ventilatori(posebno na grafi), i zameni pastu na grafi i procesoru.
musculus4
29.7.2011, 16:06
Ljudi ja takodje imam problem sa lap top-om temeperatura CPU mi se krece do 80 stepeni, pa me interesuje jel ti normalna temparatura ili nije???:confused:
Nutsbre@ker
29.7.2011, 19:46
Da jeste, ocisti lap od prasine, ali ako nisi strucan, najbolje u servisu da ne bi prosao kao jedan nas kolega ovde sa foruma :opanachke.
Red_Devil_89
29.7.2011, 20:05
Ili da kupi hladjenje za laptop.
Kad upalim Football Manager2011 temperature su sledece (pre toga sam usisao prasinu):
Meni ovo smrdi na single slot karticu :o Usisavanje prasine iz racunara nije dovoljno da bi racunar "prodisao" vec je sa vremena na vreme potrebno ocistiti kulere procesora i graficke kartice.
Hypnotized
30.7.2011, 10:32
samo da napomenem da komp imam oko 4godine i nikada nisam usisavao prasinu,a kamoli nesto drugo :D inace proverio sam,radi kuler na grafickoj :S
Temperaturu grafe smanji pomoću EVGA Precision alata, povećaj brzinu okretanja ventilatora.
Nutsbre@ker
30.7.2011, 19:23
Temperaturu grafe smanji pomoću EVGA Precision alata, povećaj brzinu okretanja ventilatora.
Slaba vajda od toga ako je kuler zagusen prasinom, najbolje resenje je kompleto ciscenje kulera, i moguce zamena paste izmedju hladnjaka i cipa.
Da, naravno, prvo nekа skine plastičnu masku, produva vent sa kompresorom i stavi novu pastu, pa onda EVGA.
Nadam se da nisi naneo previse paste, to moze dovesti do kontraefekta.
Mislim da to nema veze jer je logično, ako staviš dosta paste i spustiš kuler pod pritiskom će se pasta opet lepo rasporediti pa čak višak otići sa strane. A ako se stavi "tanko" u većini slučajeva ljudi će staviti nedovoljno!
Kada sam ja prvi put menjao pastu na mom radeonu 4850, ne bi verovali koliko su oni fabrički nagurali paste na GPU, i ja sam se tada iznenadio i pomislih kakvi su ovo inženjeri botovi nagurali ovoliko paste. Posle toga ja stavim "tanko" novu pastu i posle par dana temp počela neverovatno da skače. A pre toga skoro godinu dana sa njihovim "debelim" slojem radila fino :) Trebalo je samo da izduvam prašinu i da ne diram njihovu pastu.Tako da bih ja ipak verovao tim inženjerima, jer ipak oni znaju šta rade :) ili bar su rekli onom malom kinezu da stavi toliko paste na proc :)
BTW, "žvake" na stock kulerima jesu problem i moj je savet to pre stavljanja kulera na CPU odmah skinuti i staviti pravu pastu!
Mislim da ovde važi ona stara: od viška glava ne boli :)
Tako bih ja preporučio ljudima da slobodno stave paste, naravno bez preterivanja ali da stave slobodno dovoljno i da na sredinu dodaju veći sloj da se to lepo rasporedi. Takođe zavisi od tipa paste, tu preporučujem da se ne štedi, uzmite slobodno malo skuplju - do 1000d (neki brend poželjno).
Još nešto za prosečne korisnike koji ne kupuje custom nabudžene kulere, nemojte očekivati mnogo od stock kulera za CPU intel npr ili za grafičku stock kuler. Tu se temperature kreću od 45 - 65C za CPU, a u zavisnosti od GPUa normalno je da ide od 60C - 90C (mislim na ukupnu skalu temperaturu od idle do load). Novije grafičke su bolje po pitanju temp i potrošnje, ali nema razloga za paniku i ako temp izađe preko 80C.
Meni ati radeon 4850 stock kuler bez overclocka od starta radi na idle 80C u Winu :D a u igrama ide i do 95C i tako radi već 3 godine. Ne fali njima ništa, projektovane su te komponente da trpe temp. Treba se zabrinuti ako temp izađe preko 100C - 110C. Drugo, i ta granica od 120C je safety zone, a mislim da mogu da rade i na preko 120C ali naravno sa limitiranim vekom trajanja :D
dejan_osipaonica
2.8.2011, 9:18
^ Pa nece biti bas da od viska glava ne boli pogotovo ako se uzmu paste koje su strujno provodljive pa onaj visak malo iscuri okolo po elektronici. Manjak paste nije dobar posto ne pokrije citav cip tako da ne sprovodi temperaturu sa citave povrsine ( mada ponekad i nema zagrevanja cele povrsine jer je sam cip u sredini kucista koje mi vidimo) debeo sloj usporava odvodjenje toplote tako da jhe situacija slicna kao i sa malo paste. Sto se tice onog inzinjera i malog kineza njih dvojica se verovatno i ne poznaju i briga kineza sta prica inzinjer situacija slicna ko na nasim gradilistima pa pricam iz iskustva :P
Licno koristim obicnu belu pastu posto se deze dolazi do nekih boljih a i sam komp nije OC ali kad se promeni pasta na grafickoj ,cpu i cipsetu na ploci oseti se ,pogotovo ako je ranije na tim mesima bila gore pominjana zvaka pa se posle godinu dve dobro skorela tako da dodje kao guma izmedju cipa i kulera.
Najbolje je staviti malo paste na cpu i nakaciti kuler zatim skinuti kuler da se proveri kako se pasta rasporedila i ima li je dovoljno . Naravno praksa cini cuda pa se posle nekog vremena naucite koliko je paste dovoljno. Za sam nacin nanosenja paste ima i vise slikovitih uputstava zavisno od cpu-a pa idu linije i X rasporedi mada ja i dalje preferiram staru dobru tacku na sredini.
BlackAdder
2.8.2011, 22:50
Pozdrav ljudi,
Malo da se nadovežem na temu, najkraće što mogu.
Ovo sa pregrejavanjem procesora tipa AMD X2 5000+ i svih njemu sličnih je postalo uobičajen problem. Posle čitanja velikog broja foruma i postova još nisam došao do nekog konkretnog zaključka.
Imam od skoro AMD X2 5000+ Brisbane, rev G2, ploča MSI K9N6vgm-v rev 1.3 (stavio sam nov BIOS) i 2 GB ram, ati 1650 pro ddr2, i napajanje iz codegena briza 400W. Pokrenem prime 95 i posle dobrih sat vremena temp se popenje na 100+ C. Komp se ugasi sam, ja brzo u bios, ono temp ~90C ('ajde za tih 1min se i oladio).
Saveti idu uobičajenim redom:
1. očisti sve kulere
2. stavi novu pastu
3. dodaj u kućište +dve 12 kulere
4. flashuj bios na najnoviju verziju
5. Kupi CM Hyper 212+ da ti ladi procesor (iako on sad košta koliko i procesor)
I na kraju padne temperatura par stepeni i to je sve (bar tako ljudi napišu).
Od svega toga ja sam očistio kulere, dodao pastu Titan nano blue (drugu nemam) i imam jednu 80-icu u kućištu. Dobitak - slab.
Sad sledi glavna stvar. Pokrenem prime na drugom kompu (Phenom X4 9500, ECS 780GM-A, 4 GB Geil BL.Dragon i Radeon 3850 i LC5550 v2.2), on posle nekog vremena dođe na max 58C i to je to. Kućište otvoreno, pipnem čipset/hladnjak matične vreo, hladnjak kulera na procesoru isto vreo. Odem do drugog kompa (onaj sa X2 5000+) temperatura 93C , pipnem čipset/hladnjak vreo, pipnem hladnjak kulera na procesoru HLADAN (malo se oseti mlak vazduh), u kućištu nema velike temperature.
KAKO? Ploča ne učitava dobro temperaturu ili je ona usko grlo na konfiguraciji?
OK, ako ploča ne meri dobro temperaturu, kako to da isključim, a da opet imam neku granicu na kojoj će se gasiti procesor sam (da ne bude isključim zaštitu od pregrevanja i on onda rikne).
Još jedino da počen da prebadam procesore iz kompa u komp al' to mi je opasno, jednom mi se pin iskrivio na AMD 3000, ne bih se zezao.
Molim sve koji imaju isti procesor da mi jave ako su rešili problem (na većini stranih foruma kaže da ga rešava flash biosa)
Evo i slika u attachmentu. Jel normalan napon za proc 1.304V? Kuler je box, 2400rpm, ne može da se poveća brzina
dejan_osipaonica
3.8.2011, 14:08
Imam codegen briza kuciste ali sam napajanje zamenio pre godinu dana. Za samo napajanje iz tog kucista se moze reci da je posteno napravljeno ,ima sve delove na ploci i sve kondenzatore za razliku od nekih troslovnih brendova kojima je ploce ispremoscavano zicicama ili imaju dosta praznih kondenzatorskih mesta.
Sada malo natrag na pravu temu....Ponekad hoce da problem pravi i napajanje s tako cudnim efektima temperature sto je znak da je napajanje oslabelo poprilicnotako da mozes da probas s drugim napajanjem ... To sto programi pokazuju visoku temperaturu a hladnjak na cpu je hladan ili jedva mlak nikako nije dobar signal i samo je znak da nesto nije kako treba. Efekat toga moze da bude i predebeo sloj paste,takodje neke paste imaju i vreme "razradjivanja" posle koga rade posao savrseno. Mozda i kuler ne naleze dobro na procesor.....itd
Drugar je ima athlona x2 5000+ ( mozda i veca cifra nisam bas siguran) koji se grejao kao lud.Zimsko vreme i orthos test je radio max 5 minuta do gasenja kompa,nije pomogla ni zamena box kulera. U servisu su se kleli da je stavio previse paste u sta licno sumnjam jer smo obojica menjali kuler na tom procesoru a namenjali smo se kulera dosada tako da ......
Pretpostavljamo da je procesor zamenjen posto se posle te posete servisu-radnj gde su komponente kupljen pregrevanje nije desavalo, normalno opet smo mi zamenili kuler kuci boljim.
Licno sam box s x2 3800+ zamenio na svom kompu s cm x tx2 samo zarad buke koju je u vrelim danima poceo da stvara vent na boxu. Danas taj isti cm hladi athlona x4 640 i maksimalna temperatura koju sam video ja bila u testovima kada je dolazilo da 55-56 stepeni. Box koji je dosao uz cpu nisam ni probao ,nikako mi ona siturija nije ulivala poverenje da moze da ohladi 4 jezgra
BlackAdder
3.8.2011, 16:21
Čini mi se da su očitavanja za napajanje dobra. Kad budem imao vremena možda probam i sa ovim LC5550 da vidim kako radi...
Greota je stavljati na tu starudiju ekstra kuler, koji vredi ko procesor ili ploča. To je trebao da bude komp za net, filmove, ponekad igre. Stabilno radi u tim stvarima, al mene nervira ovo sa prime95 što nije u stanju ni dva sata testiranja da izdrži :kreza:
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.