Prikaži potpunu verziju : CINEMA 4D - Kako ubrzati render?
Pozdrav svima :ciao:
Naime, počeo sam da se "petljam" oko C4D na konfiguracijama sa profila pa me zanima postoji li način da se nekako ubrza proces renderinga 3D statičnog finalnog proizvoda ili animacije, šta treba uraditi i kako treba podesiti C4D da najkvalitetnije i najbrže obavi zadatak renderovanja?
Shvatam da je ovaj program gladan radne memorije, procesorske snage kao i grafičke memorije, pa bih htio da mu zadam što više resursa da brže obavi pomenute zadatke.
Kako ovo postići?
P.S. Vidim da na forumu nema neke ozbiljnije diskusije na temu C4D i da je primat u 3D-u zauzeo 3DMax, pa me zanima da li još neko radi u C4D? Ja sam apsolutni početnik što se toga tiče, počeo sam sa jednostavnim tutorijalima i ovo me zainteresovalo za dublje istraživanje i eksperimentisanje na polju 3D radova.
poz LoneWolf, ja koristim c4d za vecinu poslova u 3d-u. Vreme rendera mozes uvek da poboljsas, naravno zavisi od tezine scene u poligonima, materijalima, svetlima, partiklima, i postefektima... Svaki put bi trebalo da tvikujes opcije u samom renderu i da ih prilagodis trenutnom zadatku...
c4d inace zauzme resursa koliko joj je potrebno da odradi render, i tu ne verujem da mozes mnogo da postignes nekim tvikovanjem windowsa, ali naravno sto vise rama i cpu-a to bolje, i naravno 64bit-ni sistem za bilo koji ozbiljniji rad...
ako ti zatreba neka pomoc oko cineme, slobodno pitaj... pomocicu koliko budem mogao...
Pa, što kaže čovek, samo lepo podesiš podešavanja rendera da bi dobio optimum što se tiče brzine.
A, vidim, imaš dosta "starih kanti". Ako na njima može da se pokrene C4D, animacije možeš da renderuješ na svima njima (ako je komplikovan i zahtevan rendering). Na primer odradiš projekat, kratak je, ima 500 frejmova ali zahteva mnogo vremena za rendering: ti uzmeš 10 mašina, prebaciš projekat na svih 10, podeliš među njima da izrenderuju broj frejmova proporcionalan njihovoj snazi i eto ti dobitka :D
Ja sam ga koristio. Probaj malo sa renderovim podesavanjima, dobices malo na vremenu. Ja npr. nikad nisam uspeo to da uskladim kako mi odgovara...:D
Hvala na odgovorima ali ja sam vas pitao :
šta treba uraditi i kako treba podesiti C4D da najkvalitetnije i najbrže obavi zadatak renderovanja?
a vi odgovarate
Svaki put bi trebalo da tvikujes opcije u samom renderu i da ih prilagodis trenutnom zadatku...
Pa, što kaže čovek, samo lepo podesiš podešavanja rendera da bi dobio optimum
Ja sam ga koristio. Probaj malo sa renderovim podesavanjima, dobices malo na vremenu
i niko mi nije detaljno rekao šta i gdje treba podesiti...
Ako znate kako se podešava C4D za optimalnu brzinu renderinga statičnog 3D-a na mojoj rezoluciji desktopa koja je 1280x1024, bio bih vam zahvalan, kao i za neku pomoć kod poboljšavanja brzine renderovanja animacija.
Pravim manje zahtjevne low-poly modele i trenutno radim na modelu automobila po tutorijalu.
prijatelju pa ni ti nisi postavio konkretno pitanje...
rezolucija desktopa nema veze sa render rezolucijom, jel mislis da renderujes slike u 1280x1024?
jel koristis AO (ambient occlusion) i GI (global illumination), koja svetla koristis na sceni i koliko?
kakva su ti sad podesavanja u renderu, i kojom brzinom ti sad renderuje scenu?
koju verziju cineme koristis?
kakav kvalitet hoces da dobijes finalnim renderom?
evo nekog osnovnog setup-a
http://img854.imageshack.us/img854/5638/setupk.jpg
http://img6.imageshack.us/img6/5834/setup2g.jpg
http://img402.imageshack.us/img402/6503/setup3o.jpg
1.podesis rezoluciju izlaznog rendera (to vec sigurno znas)
2,3.u efektima nadjes AO(bez GI danas mozes, ali bez AO nikako)
podesis minimum samples na 32, ostalo mozes da ostavis po defaultu, eventualno da pomeris klizac malo vise u korist tamnijeg, ako hoces da radis neki clay render fancy modela kojeg budes odradio...
4. AA ti mnogo utice na brzinu rendera, ja ga ostavljam po defaultu sve dok nisam siguran da je to to, onda mozes sa geometry moda da ga prebacis u best.
5.ovde ostavis still image ako rendas jednu sliku, ako radis animaciju, prebacis na animation...
o nekim specificnim podesavanjima rendera mogli bi da pisemo na 100 strana, pa opet ne bi bilo dovoljno. Zbog toga, kada ti bude nesto trebalo, pitaj bas konkretno sta te zanima...
jedno je sigurno, da bi kvalitet izlaznog rendera bio lepsi, mora duze da se renda i tu nemas nekih kompromisa,naravno ako je sve ostalo odradjeno regularno (light setup, materijali) zavisi i koliko ces u postprodukciji dalje da obradjujes taj render.
Koristim zadnju verziju Cinema 4D na Windowsu 7 32bit (desktop) i 64bit (laptop, pogledati sve konfiguracije na profilu) a zanima me da li je moguće odrediti preset za rendering pa da iz padajućeg menija odaberem "preset za animacije" i "preset za statični 3D", da ga ne moram svaki put podešavati i mijenjati?
mozes, imas u opcijama render settingsa
http://img220.imageshack.us/img220/8305/preset.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/220/preset.jpg/)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.