PDA

Prikaži potpunu verziju : Srpski domen!

Bole-M
14.8.2006, 22:55
Koji bi po vama bio najbolji domen za Samostalnu Srbiju:alealeee: :alealeee: :alealeee: :alealeee: :alealeee: :alealeee: :alealeee: :alealeee:

Posto su domeni koji pocinju sa slovom "s" svi zauzeti slobodno se moze zaboraviti na "sr"....

Peka80
14.8.2006, 23:13
Pozdrav svima,
Glasam za .RS!!!
Mislim da najboje pristaje, nekako mi ne leži ovaj .DS!
A baš mi je simpatična .CP (kao ćirilična verzija), ali ne zvuči baš nešto kad bi se spelovala, odnosno izgovarala web adrasa!!!

Dimo
14.8.2006, 23:51
.rs-Republika Srbija naravno,najlogicnije je,ovo .cp je glupost,ne znam samo ko to predlozi :rofl:

Boza
15.8.2006, 0:00
da, *.rs ne moze zbog Srpske, a
*.cp mi je odlicna ideja!:alealeee:
Cirilica je ipak nase pismo!!!
Mada,sto rece Peka80,malo je nezgodno kada se diktira adresa!!!

Bole-M
15.8.2006, 0:03
Pa dobro...nevidim zasto je .cp glupost....treba da se zahvalimo tvorcima naseg jezika i pisma sto smo po tom pitanju jedan od najbogatijih naroda u svetu......

Uzmi u obzir (ja sam postavljao pitanje za glasanje) da sam glasao za .rs i da je jos troje procitalo ovaj post a vids da je trenutno (u trenutku pisanja posta 50/50 rs/cp) to znaci da je neko od vas dvoje glasao za .cp...malo detektivisanja:D :D :D ...salim se samo....dajte jos neke predloge...:ciao:

Bole-M
15.8.2006, 0:05
da, *.rs ne moze zbog Srpske, a
*.cp mi je odlicna ideja!:alealeee:
Cirilica je ipak nase pismo!!!
Mada,sto rece Peka80,malo je nezgodno kada se diktira adresa!!!

Koliko znam .rs nepostoji,mada mozda gresim....bilo je da je njihov domen .rs.sr, a i na kraju krajeva oni su u sastavu BIH ciji je domen .ba,a to bi bio isti slucaj da sad kosovo ima zvanican domen.....ispravite me ako gresim...
:ciao:

Dimo
15.8.2006, 0:14
Pa dobro...nevidim zasto je .cp glupost....treba da se zahvalimo tvorcima naseg jezika i pisma sto smo po tom pitanju jedan od najbogatijih naroda u svetu......

Uzmi u obzir (ja sam postavljao pitanje za glasanje) da sam glasao za .rs i da je jos troje procitalo ovaj post a vids da je trenutno (u trenutku pisanja posta 50/50 rs/cp) to znaci da je neko od vas dvoje glasao za .cp...malo detektivisanja:D :D :D ...salim se samo....dajte jos neke predloge...:ciao:
Da,ali trebalo bi da furamo latinicu koju svi razumiju kao sav normalan svijet,kako bi bilo da su Kinezi uzeli neki svoj domen napisan onim njihovim pismom :)

Rocker
15.8.2006, 0:19
Glasam za .cp! Baš me briga kako će ga stranci tumačiti (brdo njih nije ni čulo za Srbiju), nama će biti i više nego prepoznatljiv. .ds mi se ne sviđa jer previše aludira na jednu stranku (svi znamo koju) a država je iznad svih stranaka. .ss možda i liči na Sturm Staffel, ali je samostalna Srbija meni pomalo glup predlog, tako da i to otpada.

Grimm_SBL
15.8.2006, 0:37
Cirilica nase pismo? :rofl::rofl::rofl:

Flasam za .rs, .cp je glupo i neozbiljno uopste uzimati u obzir, a .ds mi jednostavno nezvuci kako treba...

Rocker
15.8.2006, 0:50
Cirilica nase pismo? :rofl::rofl::rofl:

Flasam za .rs, .cp je glupo i neozbiljno uopste uzimati u obzir, a .ds mi jednostavno nezvuci kako treba...
Ne znam šta je tu smešno?!:p Ako ti se ne sviđa, trebalo bi da znaš da je ravnopravno sa латиницом!:to_care: A .rs je rezervisan za Republiku Srpsku ako nisi znao.

Bole-M
15.8.2006, 0:58
Slazem sa da je .rs najprikladniji,mada evo cuh sad da je to domen repubilke srpske,mada sam vec dao objasnjenje u vezi toga....

Nego....vidite ovi nasi se nemogu ni skontati da li ce se Srbija vratiti u Kraljevine,pa taman registruju .rs a ono se proglasimo kraljevinom,i opet bi nam trebalo 5 godina da promenimo domen:dzavo: :dzavo: tuzno ali istinito

Grimm_SBL
15.8.2006, 1:00
Ne znam šta je tu smešno?!:p Ako ti se ne sviđa, trebalo bi da znaš da je ravnopravno sa латиницом!:to_care: A .rs je rezervisan za Republiku Srpsku ako nisi znao.Nisam rekao da mi se nesvidja, vec da cirilica nije nase pismo. Ako je .rs rezervisan, onda nek bude sta bude...

marko3581
15.8.2006, 1:11
Rs nekako najprirodnije deluje,e sad ako je to rezervisano jbg.Ds je ispolitizovana skracenica:D ,cp je malo konfuzno.Definitivno bi trebalo pocetno slovo d bude S,a do njega b,j..

Rocker
15.8.2006, 1:42
Nisam rekao da mi se nesvidja, vec da cirilica nije nase pismo.
Sad već ulazimo u off topic, ali ne znam na osnovu čega si zaključio da ćirilica nije naše pismo? Što, da nismo mi izmislili latinicu, pa je ona naša?! Glavna fora oko .cp domena je upravo zbog toga jer na ćirilici je to .rs, pa ispadamo originalni jer koristimo svoje pismo. Ovo je otprilike parafrazirano objašnjenje koje je navedeno i u SK-u.

Eni
15.8.2006, 2:10
ja glasam za SX... i napravimo da svaki nedodeljeni domen vodi na stranicu sa reklamnim linkovima koji pune budžet... pa kad neko pogreši u kucanju budućeg SEX domena, eto državi parica ;)

Offtopic:
Današnja Ćirilica koja se koristi u Srbiji potiče nedvosmisleno od Srpske redakcije slovenske ćirilice, tj. pisma kojim su se koristili govornici jezika koji se danas zajednički zovu staroslovenski (različito od samo jednog staroslovenskog jezika iz okoline vardara i soluna). iako je poslednji put reformisana od strane Vuka (komplikovano) veoma slična ćirilica se primenjivala još krajem sedamnaestog i početkom osamnaestog veka kod srpskog življa koje je naselilo vojvodinu pred bežeći pred turcima, a pre uništavanja pisma korišćenjem ruskoslovenskih knjiga. Primer potražite npr, kod Zaharija Orfelina, čiji srpski jezik toliko liči na današnji da je to dokaz da bi srpsko pismo došlo ovde negde i ranije (bez vuka) da austrija nije onemogućavala preštampavanje knjiga na srpskom, već dozvolila (kasnije, pod svojom upravom) samo ruske...

Dushan
15.8.2006, 2:43
Ma da trazhimo mi domen od 3 slova (SRB) i nek ide zhivot :D

Rocker
15.8.2006, 3:24
Ma da trazhimo mi domen od 3 slova (SRB) i nek ide zhivot :D
To bi bilo najbolje, kad bi moglo!:to_care:

mad_skillz
15.8.2006, 5:04
.rs , republika srbija , srpska zar je bitno , bitno je da ima SR..:)

Neuro
15.8.2006, 9:07
Cenim da smo domen trebali da promenimo još prilikom raspada poslednje Juge, te lepo da stavimo .xy i da budemo mirni dovijeka. :kreza:

player1
15.8.2006, 9:46
rs jedini ima smisla.
cp je ipak ce-pe a ne sr.

pyost
15.8.2006, 11:43
Glasao sam za .rs jer je najrazumnije, ali svaka cast onome ko je smislio .cp :D

Grimm_SBL
15.8.2006, 13:01
Sad već ulazimo u off topic, ali ne znam na osnovu čega si zaključio da ćirilica nije naše pismo? Što, da nismo mi izmislili latinicu, pa je ona naša?! Glavna fora oko .cp domena je upravo zbog toga jer na ćirilici je to .rs, pa ispadamo originalni jer koristimo svoje pismo. Ovo je otprilike parafrazirano objašnjenje koje je navedeno i u SK-u. Cirilica: Modernizovano grcko pismo
Latinica: Polatinjeno Grcko pismo

U svakom slucaju nijedno nije nase, te me neveze nista za njih. K'o da su u pitanju manuskript i mandarinski, s cinjenicom da ceo svet uglavnom razume latinicu...

Uostalom mi nebi imali domen na svom pismu, vec domen na latinicnom koje neznaci nista.

.cp - computer product
.cp - crazy people
.cp - central production
.cp - comunication product
.cp - communist party
.....

Bole-M
15.8.2006, 13:10
Glasao sam za .rs jer je najrazumnije, ali svaka cast onome ko je smislio .cp :D

hvala

exciter
15.8.2006, 13:23
Varijanta sa .cp je vrlo zanimljiva, ali je malo neprakticna i vecina ne bi skapirala o cemu se radi. Tako da je mozda najbolje .rs

vladale
15.8.2006, 14:12
Ne znam šta je tu smešno?!:p Ako ti se ne sviđa, trebalo bi da znaš da je ravnopravno sa латиницом!:to_care: A .rs je rezervisan za Republiku Srpsku ako nisi znao.

Rezervisan, ali koliko ja znam još nije u upotrebi. Njihov domen je sr.ba, još iz 2003.

player1
15.8.2006, 14:19
Ne, nije rezervisan, inace ne bi ovde u Srbiji ozbiljno razmatrali .rs kao domen Srbije.

Ako oni oce poseban domen, neka uzmu sp (slobodan), jer su Rep. Srpska.

PAIN
15.8.2006, 14:22
Zar ne bi bilo lose .SER.Po meni najbolje ovo zvuci i mom drugu Kidi-ju.

Neuro
15.8.2006, 15:07
Nije mi baš najjasnija rasprava oko domena .rs i Republike Srpske. S obzirom da su sastavni deo Federacije BiH, mogu eventualno da traže nešto kao i Crnogorci do sada - .cg.yu. Jednostavno, niti imaju pravo, niti će im dozvoliti domen van .ba. A možda i grešim...

DeCoy
15.8.2006, 15:38
Zar ne bi bilo lose .SER.Po meni najbolje ovo zvuci i mom drugu Kidi-ju.

Kako si to zamislio da .ser stane u dva slova:D

Bole-M
15.8.2006, 15:59
pogledajte ovo:

http://www.iana.org/cctld/cctld-whois.htm

vladale
15.8.2006, 17:08
Ne, nije rezervisan, inace ne bi ovde u Srbiji ozbiljno razmatrali .rs kao domen Srbije.

Ako oni oce poseban domen, neka uzmu sp (slobodan), jer su Rep. Srpska.

Oni već imaju domen, napisao sam. :ciao:

player1
15.8.2006, 17:25
Da, imaju sr.ba
A, kao sto rekoh, rs je slobodan, inace ne bi oziljne institucije u zemlji uopse uzele .rs u razmatranje (kao sto su novine objavile).

Inace druge opcije koje su nam slobonde su .ss i .sp, sve "bolje of boljega".

Dimo
15.8.2006, 17:30
pogledajte ovo:

http://www.iana.org/cctld/cctld-whois.htm

Lista im je zaista svjeza,zadnji apdejt krajem aprila 2005,a jos stoji Jugoslavija :rofl: Inace,nisam vidio Republiku Srpsku nigdje,mora da sam preskocio.

PS:Nije mi jasno sta ce Kongu internet domen kad jedva da znaju sta je komp,samo nama u CG zauzimaju domen :)

PAIN
15.8.2006, 17:35
Kako si to zamislio da .ser stane u dva slova:D
Budimo prvi sa domenom od tri slova:D :D .

player1
15.8.2006, 17:38
i tata bi sine...

Bole-M
15.8.2006, 18:48
Lista im je zaista svjeza,zadnji apdejt krajem aprila 2005,a jos stoji Jugoslavija :rofl: Inace,nisam vidio Republiku Srpsku nigdje,mora da sam preskocio.

PS:Nije mi jasno sta ce Kongu internet domen kad jedva da znaju sta je komp,samo nama u CG zauzimaju domen :)

Pa ako nisi malo prosvrljao po sajtovima gde je potrebna registracija,onda nisi video da retko gde stoji u rogistraciji opcija za zamlju SCG,nego je u 90% Jugoslavija...nima nije ni zameriti,vise treba zameriti nama sto po uspostavljanju vec bivse SCG nismo promenili domen,tj koristili .cs-koji je inace na toj listi koju sam dao.....

Domen rep.Srpske nije (po 100 put) .rs,i nemoze biti nikako.....ima i sad ianicijativa za bepslatnu registraciju ali u vidu .rs.sr-sto je samo poddomen Surinamija....

A reci mi sta ce Surinamiju domen .sr...mislim svako ima pravo da uzme prvi ono sto mu pripada...inace trebali bi se ovi nasi papani dogovoriti sa njima oko domena,ionako ga daju besplatno na www.co.sr

Dimo
15.8.2006, 20:32
Surninami je valjda na nekom vecem kulturnom nivou od Konga :rolleyes:
Znam da rijetko gdje stoji Serbia&Montenegro,ali isto je red da to promijene,proslo je vise od 4 godine od kad su zadnji put updateovali sajt,a da nam je drzava promjenila ime,koliko ce im samo sad trebati da dodaju dvije nove drzave,a izbrisu Jugoslaviju...
Kad treba da se donese konacna odluka o domenu Srbije,ima li neki fiksiran rok?

Bond_007
15.8.2006, 21:29
Zivela, zivela, nezavisna Srbija!!! :alealeee: ja sam za *.RS

nighthawk
15.8.2006, 22:53
Od ponudjenih domena *.rs deluje najrazumnije, ono .ds i .cp ne treba ni razmatrati, to je smesno. Nego, da li nam uopste treba da menjamo .yu. Za nekoliko godina ovo sto mi nazivamo drzavom ce menjati ime jos nekoliko puta, zar svaki put da menjamo i domen? Uostalom na mnogim sajtovima kada popunjavate formulare postoji samo Yougoslavia.

Dushan
16.8.2006, 18:08
Mozhe rs, ali me to jaaako podseca na Republiku Srpsku, ne Srbiju... Platimo Surinamu da nam oslobodi domen :D

Ghost
16.8.2006, 18:55
a .sb , је ли то слободно?

Bole-M
16.8.2006, 19:05
evo liste domena koji pocinju sa 's' a koji su zauzeti:

sa – Saudi Arabia
.sb – Solomon Islands
.sc – Seychelles
.sd – Sudan
.se – Sweden
.sg – Singapore
.sh – Saint Helena
.si – Slovenia
.sj – Svalbard and Jan Mayen Islands
.sk – Slovak Republic
.sl – Sierra Leone
.sm – San Marino
.sn – Senegal
.so – Somalia
.sr – Suriname
.st – Sao Tome and Principe
.sv – El Salvador
.sy – Syrian Arab Republic
.sz – Swaziland

FiresnakE
25.8.2006, 14:36
Ja sam glas'o za .sr ili .cp kako god.

Posto svi znamo da je .rs za Republiku Srpsku, onda je logicno barem po meni na nas domen bude .sr ili .cp

E do mojega, sad sam tek vid'o post od Bole-M.

U pm!!!

Pa neka bude ondak .ks kao Kraljevina Srbija, ako to ikad postane :)

player1
25.8.2006, 14:48
Kao sto svi znamo rs.ba je domen republike srpske, a ne .rs

FiresnakE
25.8.2006, 14:52
PaKao sto svi znamo rs.ba je domen republike srpske, a ne .rs

Cek bre sad, jel svi znamo da je rs.ba ili .rs domen Republike Srpske?:D

Ako je tako onda treba da bude .rs bez ikakve sumnje!:dedica:

dodgeme
25.8.2006, 14:57
ja sam za cp posto rs mnogo zvuci kao republika srpska

a moze i sr.bia :D

Dimo
25.8.2006, 15:50
Ako je neko nesto cuo za nas(crnogorski) domen,neka napise.Ja sam skoro citao da ce najvjerovatnije da bude .me

Wile E. Coyote
1.9.2006, 9:43
.rs namece republiku kao drzavno uredjenje.
.ds namece stranku kao resenje.
.ss je malo nezgodno zbog neke istorije, mada bi bilo skraceno od State of Serbia.
.cp je zgodno nama, al' je nezgodno strancima, pa je rogobatno.

Znaci .cp ili .ss bi bilo najmanje nesrecno resenje. Nazalost drzali smo se Juge iako je bilo jasno da od nje nece biti nista pa su drugi prigrabili domene koji su nama zgodniji. Tako sad kako god da okrenes, uvek ce neko biti nezadovoljan...

PeTkO
1.9.2006, 11:25
Po meni najbolji je .rs.Kao u prethodnim postovima i meni je .cp malo grubo jer kad bi neki englez reko tu stranicu izgledalo bi bla, bla dot SI-PI pa je malo glupo.A Er-si je ipak malo bolje, zar ne???

player1
1.9.2006, 12:00
.rs namece republiku kao drzavno uredjenje.
.ds namece stranku kao resenje.
.ss je malo nezgodno zbog neke istorije, mada bi bilo skraceno od State of Serbia.
.cp je zgodno nama, al' je nezgodno strancima, pa je rogobatno.

Znaci .cp ili .ss bi bilo najmanje nesrecno resenje. Nazalost drzali smo se Juge iako je bilo jasno da od nje nece biti nista pa su drugi prigrabili domene koji su nama zgodniji. Tako sad kako god da okrenes, uvek ce neko biti nezadovoljan...

I skracenica USA namece drzano resenje pa sta, mi i jesmo republika.

cp je neozbiljno
A ss je SS-divizija, glupost...

Wile E. Coyote
1.9.2006, 12:25
I skracenica USA namece drzano resenje pa sta, mi i jesmo republika.A sta ako se proglasi kraljevina? Da opet menjamo domen? :kreza:
A koje slovo u USA znaci republiku??? :icon_scra
A ss je SS-divizija, glupost...Znam, rekoh da je nezgodno
cp je neozbiljnoMislim da nije bas toliko neozbiljno, pogotovo ako nista drugo ne preostaje...

player1
1.9.2006, 16:04
A sta ako se proglasi kraljevina? Da opet menjamo domen? :kreza:
A koje slovo u USA znaci republiku??? :icon_scra

United States, iliti ujedinjene drzave. Da je kraljevina verovatto bi bilo United Kingdoms. :to_care:

Ron_Jeremy
1.9.2006, 22:32
Generalni sekretar međunarodne organizacije obavestio je ambasadora Slobodana Vukčevića u predstavništvu Ujedinjenih nacija u Ženevi da, nažalost, nije prihvaćen dvoslovni kod 'RS' i da su kodovi koje je predložila Agencija za održavanje standarda ISO 31 66 - 'SP' i 'SRB'", rekao je agenciji Beta direktor Instituta za standardizaciju Ivan Krstić.
izvor:B92

Ghost
1.9.2006, 23:34
Зар нису .sp и SRB прихваћени?

Carl Jonson CJ
1.9.2006, 23:51
CP (ЦП) је најбоље по мени... СР на ћирилици ;)

Bole-M
2.9.2006, 1:36
Po meni taj .sp je mnogo neozbiljniji predlog nego .cp....
Zasto?
.sp,sta to oznacava?Po objasnjenju iz SK,to bi trebalo da znaci "srpski"?Sta "srpski"? Web,net nerazumem......

Izgleda da je dobro da se nenamece prefiks REPUBLIKA i da bi posto smo ovde svi malo cvrknuti u glavu da izbegnemo moguce menjanje domena u roku od dve tri godine,najbolje bilo da se uzme u obzir domen .sw ......

.sw-serbian web
.sw-moguca transakcija domena se Sweden ciji je domen .se (Serbia)

Ja jasno i glasno glasam za .sw

(bio bi i dobar .sn-serbian ali to je senegalov domen)!

phoenix[illusion]
2.9.2006, 9:37
CP (ЦП) је најбоље по мени... СР на ћирилици ;)
Ма и мени је најбоље .ср, мало да странци науче ћирилицу!

Ron_Jeremy
2.9.2006, 9:49
Ma moze i SP samo da skinemo vise .yu

Bug[Su]
2.9.2006, 11:27
po meni bi trebalo .qq (kuku ) jer smo takva drzava :)
e kruha wam zivo me zanima kako cete cirilicno ukucati u broswer????

player1
2.9.2006, 11:42
Inace, sad od skoro, zvanicno je podnesen zahtev, od nase strane, za .rs i SRB skracenice, koliko pise Svetu Kompjutera.

A crnogorci ce najverovatnije biti .me

Dimo
2.9.2006, 15:41
A crnogorci ce najverovatnije bili .me
Kakav je ovo gramaticki sklop recenice,ne mogu da ukapiram,pomijesao si svako vrijeme u srpsko-crnogorskom ;) Za ovo dobijas jednu pozitivnu od mene :)
Cini mi se da sam procitao negdje da je vec to skoro prihvaceno,ostale su valjda jos neke formalnosti i sl.Kad vec ne moze .mn ili mg. :(

stefanmg
2.9.2006, 16:01
Što vam oznaka ne bi bila .cg Dimo?

player1
2.9.2006, 16:16
Kakav je ovo gramaticki sklop recenice,ne mogu da ukapiram,pomijesao si svako vrijeme u srpsko-crnogorskom ;) Za ovo dobijas jednu pozitivnu od mene :)

To se na eng. zove "typo" iliti greska u brzom kucanju.
(trebalo je biti umesto bili)

player1
2.9.2006, 16:27
UPDATE:
(direkto iz danasnje Politike)

"Не жалимо нарочито због тога што RS (Република Србија) није прихваћена за двословну интернет ознаку наше државе. Слажемо се да облик држабног уређенја, република или краљевина, не може бити у ознаци државе", наведено је у саопштењу министарства. "Препоручено нам је да изаберемо двословни знак између ознака SP, SQ, SS, SW и SX". Као препознатљиву двословну ознаку, која је у директној вези са трословном ознаком SRB, министар спољних послова препоручио је ознаку SS, у једноставном и разумљивом значењу - "Срби, Србија", каже се у саопштењу.

Dimo
2.9.2006, 17:11
.ss je najbolja oznaka iz tih ponudjenih,nema veze sto ima los istorijski predznak,nesto se mora zrtvovati.Gluposti tipa .sq i .sx nema razloga da komentarisem.

@stefanmg Zato sto je to internet domen Konga(.cg)

player1
2.9.2006, 17:59
Pa sad, jedino SS i SP imaju ikakvog smisla.

SuperG
2.9.2006, 18:21
Treba uzeti sp bez razmisljanja.

Psychon@ut
2.9.2006, 21:30
Naš domen nije RS!Svaka stranica iz RS je ovako www.psychonaut.RS.ba.Mi nemamo svoj domen jer nismo "država"(mi smo entitet).

Nema tu dileme RS je najbolje moguće rješenje za vas!:)
... a ono cp(communist party,nije loše:D )

Rocker
2.9.2006, 21:46
Mene zanima kada će "nadležni organ" :to_care: da donese konačnu presudu?! Džaba se mi ovde mlatimo, kad nas niko ništa ne pita! Možda da organizuju referendum na republičkom nivou?!:to_care:

player1
2.9.2006, 22:53
Pa kao sto clanak rece, vec su doneli presudu da .rs nece da bude, a da je SRB prihvacen.
Steta...

Dimo
3.9.2006, 14:13
Znaci,imacete troslovni domen?

player1
3.9.2006, 14:31
Znaci,imacete troslovni domen?
:boodala: SRB je prihvacen kao troslovna oznaka, a ne ko domen. Znas, ono YUG/SCG na kolima?

stefanmg
3.9.2006, 15:46
Mislio sam da sam već odgovorio ovde :confused:

Treba da bude .rs!!!

.ss i .sp nema apsolutno nikakvog smisla!!! :mad: Hoće samo da unište srpski nacionalizam i patriotizam.

Ako ne može .rs Republika Srbija onda treba ukinuti:

.uk - United Kingdom
.us - United States
.ae - Arab Emirates
.cd - Democratic Republic of the Congo
.eu - European Union
.fm - Federated States of Micronesia
.su - Soviet Union

Ne slušajte glupave budaletine i lažovčine sa zapada!!!

Bole-M
3.9.2006, 16:11
na .ss-srbi,srbija...mogao je dati obrazlozenje State of Serbia....

Definitivno najpametniji domeni su trenutno .sw-serbina web i .cp-србија

Dimo
3.9.2006, 16:30
:boodala: SRB je prihvacen kao troslovna oznaka, a ne ko domen. Znas, ono YUG/SCG na kolima?
Rekao si gore da je .rs odbijeno,a SRB prihvaceno i iz toga se logicno izvlaci zakljucak da je .srb novi domen,koliko god cudno bilo.Znaci,nisi lijepo skopio recenicu.Inace,to SRB je vama odlicno,kod nas je MNE :boodala:

Bole-M
3.9.2006, 16:51
Ajde da definisemo .cp domen....Sta briga mene za nekog iz zapadnih zenalja zbog kojih treba da prilagodjavamo domen,on treba da odrazava pripadnost web prezentacije nekoj oblasti na zemaljskoj kugli u ovo slucaju za nasu zemlju...

1. Mislite li svi vi koji ste ismejali .cp (na racun kako se speluje i da nema nikakve logike) da tamo neki surfer iz bog zna koje zemlje ako bude trazio hrvatsku stranicu da ce pretpostaviti da im je domen .hr,ne probace sa .cr ili vec nekom kombinacijom sa .c*...ili sa slovenskim domenom da ce odmah probati .si,ne nego ce probati .sl i u tom slucaju ce isto pogresiti kao sto bi trazio srpki domen a da on bude .cp....

2. Onda ce ukucati u google croatin domain/slovenian domain i dobiti informaciju koji im je domen,u ovom slucaju ce isto tako i biti sa srpskim domenom....

3.A kome se nesvidja domen zbog "nelogicnosti" uvek moze da plati .com/.net/.org/.info

Psychon@ut
3.9.2006, 21:18
Ajde da definisemo .cp domen....Sta briga mene za nekog iz zapadnih zenalja zbog kojih treba da prilagodjavamo domen,on treba da odrazava pripadnost web prezentacije nekoj oblasti na zemaljskoj kugli u ovo slucaju za nasu zemlju...
Mene koji razumijem o čemu se radi ovaj domen totalno buni.Zato što su sve stranice napisane na latinici, i prvo kad pogledam čitam ce pe, i tek onda se sjetim!I da, nemam ništa protiv ćirilice(koristim je gdje mogu,odnosno gdje treba, a internet i nije pravo mjesto)

1. Mislite li svi vi koji ste ismejali .cp (na racun kako se speluje i da nema nikakve logike) da tamo neki surfer iz bog zna koje zemlje ako bude trazio hrvatsku stranicu da ce pretpostaviti da im je domen .hr,ne probace sa .cr ili vec nekom kombinacijom sa .c*...ili sa slovenskim domenom da ce odmah probati .si,ne nego ce probati .sl i u tom slucaju ce isto pogresiti kao sto bi trazio srpki domen a da on bude .cp....
Misliš da će da budu toliko uporni/pametni da otkriju vaš domen?Ne znam možda.Znam samo da je cilj interneta(i stranica) da bude dostupan što širem pojasu ljudi.A i RS je mnogo logičnije za strance (republic of serbia)

2. Onda ce ukucati u google croatin domain/slovenian domain i dobiti informaciju koji im je domen,u ovom slucaju ce isto tako i biti sa srpskim domenom....Ako ukucaju CROATIN neće ništa naći,vjerovatno:D .

........
U svakom slučaju biće kako bude:)

todos
5.9.2006, 22:02
Ja sam za SS,salim se.Tu bi bilo dosta zloupotrebe sto nam ne manjka po drugim stvarima. Mislim da bi SQ bilo najbolje pomalo i originalno,(mi se i onako razlikujemo od drugih po mnogocemu).

Dimo
5.9.2006, 22:09
Valjda domen treba da asocira na ime drzave,na engleskom ili vlastitom jeziku drzave,zar ne?.sq bi mozda bio pogodan domen za rijec "Srbija" na eritrejskom jeziku :D

Bole-M
6.9.2006, 2:13
Ako ukucaju CROATIN neće ništa naći,vjerovatno

:boodala:

Znas dobro na sta sam mislo....isti je andrak....

I na kraju krajeva,ja barem,i ostalih 99% korisnika interneta neidemo da trazimo u fazonu-e ocu srpsku stranicu za dowload strane muzike,iliti blablabla.....

Ode bre lepo preko googla,pa ga boli uvo da li je i azerbejdzanski domen,jer nepretrazuje po domenu nego trazi sadrzaj koji njemu treba....

A sad da li cemo drzati mi do sebe i dopustiti domene tipa
.sq ili .sx.....:nov_explo

Ghost
7.9.2006, 16:51
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Beograd, 7. septembra 2006. godine

SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Začudjeni smo zbog nekih komentara da dvoslovna medjunarodna oznaka "SS" za Srbiju, u jasnom i prepoznatljivom značenju: "Srbi - Srbija", asocira na Hitlerove SS - formacije.

Srbi i Srbija vekovima su stariji od Hitlerovog rajha, koji je naneo ogromne nesreće i Srbima i Srbiji. Naš dvoslovni znak "SS" prilika je i da se neupućeni svet upozna sa zločinima Hitlerovog "SS" počinjenih na Srbima i Srbijom, kao i sa otporom Srba i Srbije protiv fašizma i nacizma.

player1
7.9.2006, 18:07
Pa naravno da asocira, kad je napisana istim slovima.
Sta bre ima da se cude?!?

Koliko ljudi na svetu zna za oznaku SS?
Mnogo vise nego broj ljudi koji je ikad culo za novostvoreni termin "Srebs, Serbia"?
Veoma "prepoznatiljivo, nema sta.

Toliko sam ocajan da mi .sw izgleda kao bolje resenje (Serbia Web).

Ghost
7.9.2006, 18:24
Naš dvoslovni znak "SS" prilika je i da se neupućeni svet upozna sa zločinima Hitlerovog "SS" počinjenih na Srbima i Srbijom, kao i sa otporom Srba i Srbije protiv fašizma i nacizma.

А тек ово....некако ми нејде у главу како преко домејн нејма можеш да причаш и покажеш свету страдања Срба.

VojaM
7.9.2006, 19:53
Hoće samo da unište srpski nacionalizam i patriotizam.
Ako ne može .rs Republika Srbija onda treba ukinuti:
.uk - United Kingdom
.us - United States
.ae - Arab Emirates
.cd - Democratic Republic of the Congo
.eu - European Union
.fm - Federated States of Micronesia
.su - Soviet Union
Ne slušajte glupave budaletine i lažovčine sa zapada!!!Prijatelju, budaletina i lažovčine sa zapada se pitaju, a ne mi.Ti nisi nikakav faktor da bi naterao komisiju za domene da uradi ovo, a ne ono.

Ako ti je tako lakše na srcu, idi kod njih pa im se načestitaj mile nove godine i pokaži im lakat svima odreda, ali time nećeš ništa postići.

Diplomatija i kurobecanje su dve dijametralno suprotne stvari.

Ako hoćeš nešto da postigneš u ovoj stvari, a ti moraš da imaš čvrst i jedinstven stav o predlogu koji daješ, takođe i dobro obrazložen.

Inače, nisam nigde pročitao razlog zbog kog .rs nije prihvaćen. Tek kada to čujem, mogu da komentarišem pravednost ili nepravednost odbijanja predloga. Takođe, tak kada vidim tekst predloga, mogu nešto da kažem o kompetentnosti ili nekompetentnosti našeg tela koje je dalo taj predlog.

Ghost
7.9.2006, 20:33
Уместо да кажемо да .rs значи Република Србија, кажемо да значи рашка(Rasca или како се већ пише на енглеском).

MilosP
7.9.2006, 20:36
nisam nigde pročitao razlog zbog kog .rs nije prihvaćen. Tek kada to čujem, mogu da komentarišem pravednost ili nepravednost odbijanja predloga..

.rs je odbijen jer sadrzi drzavno uredjenje drzave u nasem slucaju r- republika pa nije zato prihvacen, jer drzavno uredjenje nemoze da bude u domenu.

Dushan
7.9.2006, 20:53
Oznake za Srbiju SP i SRB
1. septembar 2006. | Beta

Međunarodna organizacija za standardizaciju ISO obavestila je predstavnike
Srbije da međunarodne oznake za Srbiju mogu da budu SP i SRB, rekao je direktor
Instituta za standardizaciju Ivan Krstić.

"Generalni sekretar međunarodne organizacije obavestio je ambasadora Slobodana
Vukčevića u predstavništvu UN u Ženevi da, nažalost, nije prihvaćen dvoslovni
kod RS i da su kodovi koje je predložila Agencija za održavanje standarda ISO
31 66 - SP i SRB", rekao je Krstić.

O toj odluci obavešten je ambasador pošto je iz Ženeve i podnet predlog Vlade
Srbije, u kom je traženo da oznake budu "RS" i "SRB". Institutu za
standardizaciju Srbije stigla je kopija tog pisma, kazao je Krstić.

Zavod za standardizaciju ranije je predložio da dvoslovna skraćenica za Srbiju
bude SP jer sadrži slova iz reči "srpski" i jer su druge oznake koje sadrže
slova iz naziva Srbija zauzete, a kao troslovnu oznaku je bila predložena
skraćenica SPA do koje se došlo dodavanjem slova A.

U više nadležnih institucija koje je kontaktirala agencija Beta nije bilo
moguće proveriti da li Vlada Srbije treba da se izjasni o odluci ISO-a.

Znachi, sad nam je domen SP. Da li iko zna shta znachi ovo ? SrPski ? WTF ?

Ghost
7.9.2006, 21:14
SrPski

DorianGrey
27.9.2006, 11:06
Evo raspleta...

"Međunarodne skraćenice za Srbiju biće RS i SRB, odlučila je Međunarodna organizacija za standardizaciju. Umesto oznaka SX, SS ili SF koje su se ranije pominjale kao moguće međunarodne oznake za Srbiju, ipak je doneta odluka da Srbija u svetu bude prepoznatljiva po oznakama RS i SRB.

Posle uspešnog lobiranja ministarstva za nauku organizacija sa sedištem u Ženevi je ipak prihvatila prvobitno odbijeni predlog Beograda, da dvoslovna skraćenica bude RS.

Čedomir Šuljagić, pomoćnik ministra za nauku kaže da će se ta oznaka prvenstveno koristiti na internetu i da je ova oznaka “osnova za više kasnije izvedenih skraćenica. Ona koja privlači najviše pažnje javnosti je primena koju Međunarodna organizacija za internet domene preuzima kao dvoslovnu skraćenicu za novi nacionalni internet domen. Pored toga iz nje će se izvesti i skraćenica za valutu.”

Novinar Zoran Stanojević smatra da je današnja odluka uspeh Beograda i to iz dva razloga. “Jedan je da je prihvaćena inicijativa vlade da ipak skraćenica za internet bude RS, a ne SP ili SS što su predlagali iz Međunarodne organizacije za standardizaciju što govori da izvestan uticaj i ugled vlada zaista ima jer nije mala stvar promeniti jednu odluku koja je delovala prilično čvrsto.

Drugo je da se sada kada je taj domen dodeljen uradi što je moguće više na njegovoj promociji, znači da što veći broj sajtova koji su sada na .yu pređe na .rs”, kaže Stanojević.
Oznaka SRB korisitiće se za automobile, ali i na sportskim takmičenjima. Srbija sada ima obavezu da u naredni godinama zameni oznaku YU. Čedomir Šuljagić i Zoran Stanojević objašnjavaju kako će nove adrese domaćih sajtova važiti od onog trentuka kada nadležno telo, a to je registar nacionalnog internet domena Srbije u saradnji sa međunarodnom organizacijom za internet i zvanično registruje promene i da bi ”oznaku RS mogli da koristimo od januara sledeće godine”.

Dvoslovne i troslovne oznake koriste se za obeležavanje države, imena sportskih reprezentacija, internet domena države. Do skoro je troslovna oznaka bila je SCG, a dvoslovna YU. Crna Gora je takođe i zvanično dobila svoje međunarodne oznake, a to su ME i MNE.

Međunarodna organizacija za standardizaciju ISO obavestila je početkom meseca predstavnike Srbije da međunarodne oznake za Srbiju mogu da budu SP i SRB i da dvoslovna oznaka RS nije prihvaćena s obrazloženjem da oblik vladavine ne može biti deo njene internet skraćenice.

Nakon toga, pojavile su se reakcije u domaćoj internet-zajednici da oznaka SP ni na koji način ne asocira na Srbiju i da više podseća na Singapur. U međuvremenu su se pojavljivali i predlozi da Srbija od bivše holandske kolonije Surinama otkupi skraćenicu SR ili da od Solomonskih ostrva otkupi znak SB, ali po međunarodnim pravilima trgovina internet-domenima nije dozvoljena."

todos
27.9.2006, 14:28
Bezveze novi domen rs,nista ne znaci.Ono cp je interesantnije sto bi licilo na nasu cirilicu.Nije lose ni ss,sq.:dedica:

Dushan
27.9.2006, 14:45
Al kad god chujem skracenicu RS, uvek mi prvo na pamet padne Republika Srpska... :icon_scra

player1
27.9.2006, 14:45
Hvalim te boze da su prihvatili razionalan domen, tj. RS.

Psychon@ut
27.9.2006, 15:51
Al kad god chujem skracenicu RS, uvek mi prvo na pamet padne Republika Srpska... :icon_scra
Pa sve je to isto,Republika Srpska=Republika Srbija:) .

Dark Rider
27.9.2006, 15:57
A zasto srpski domen ne bi mogao da se sastoji iz 3 slova npr SRB:Freddy:

player1
27.9.2006, 16:37
Zato sto su 3 slova rezervisana za ne-drzavne domene, tipa com, org i slicno...

SuperG
27.9.2006, 17:17
Pa sve je to isto,Republika Srpska=Republika Srbija:) . :tapsh:

iMa_NeKo_PljUgU
27.9.2006, 19:05
isao sam na pretragu i izvalio da niko nije uporedio RS = Red Star
Kao prvo ja nisam zvezdas ali je ni ne mrzim... ali opet mi smeta a nisam jedini koji je to izvalio

Dimo
27.9.2006, 20:09
Bezveze novi domen rs,nista ne znaci.Ono cp je interesantnije sto bi licilo na nasu cirilicu.Nije lose ni ss,sq.:dedica:
A na sta .sq asocira?Na Zimbabve?

Rocker
27.9.2006, 21:11
Pa sve je to isto,Republika Srpska=Republika Srbija:) .
'f course! Reputacije za tebe!:n_klanja:

SuperG
27.9.2006, 21:12
'f course! Reputacije za tebe!:n_klanja:

Hehe... i ja sam to uradio pre tebe :D

NjegovaWisost
27.9.2006, 21:47
najbolji je .xy Kakve vajde od mjenjanja domena, kad će se za koju godinu opet mjenjati, imam osjećaj.....

Psychon@ut
27.9.2006, 22:37
A da,taj osjećaj...
izgleda da smo osuđeni da "osjećamo" svakih 20-ak godina...
valjda krv herojskih predaka se probudi u nama...:rolleyes:

@Rocker i SuperG
tnx za repove:)

Wile E. Coyote
28.9.2006, 12:08
Menjacemo mi opet domen, vidim ja... Poznati smo mi po tome sto uvek donosimo kratkorocna resenja...
Ali dobro, to je ipak moje misljenje i ne mora da znaci da sam u pravu.

todos
28.9.2006, 16:09
A na sta .sq asocira?Na Zimbabve?
Na nesto novo.S kao Srbija,a ono q kao nesto sto nema niko.Bas mi se ovo najvise dopada.

Simke
29.9.2006, 5:06
Na nesto novo.S kao Srbija,a ono q kao nesto sto nema niko.Bas mi se ovo najvise dopada.
Dopadanje je stvar ukusa i imaš pravo da ti se dopada sve ono što ti se dopada ali u ovakvim odlukama treba da postoji i neka logika, zar ne?

Inače SQ bi mogao da ima neku logiku da smo mi eSQimi, pa i onda imamo viška jedno slovo koje smo morali da progutamo... :)

Nicolas
29.9.2006, 5:44
Jel "se" zauzeto? Jeste valjda. Ja sam glasao za RS. Ionako ce nam se RS pripojiti uskoro. A sta je izglasano? Odluceno je, zar ne? Ono ss ne zvuci prikladno, ipak nam na umu treba biti prvo ono sto ce pomisliti u inostranstvu pa tek onda kod nas, ako nas to ss malo teze asocira na Srbiju kako bi onda to tek zvucalo strancima. Treba da potplate onu drzavu koja je prisvojila sr i da zavrse s tim. Koliko sam upucen to je neka afrcika ili zapadno azijska drzavica:a_whistli a mi smo Srbija ipak. Ipak bi SRB bilo najprikladnije, ali sta reci kada ne moze tri karaktera...
A sw, nema sanse, StarWars fanovi bi bar bili obavesteni o postojanju zemlje Serbie.
cp nikako, nismo mi nikakav ControlPanel.
sq, mene ovo Q odmah asocira na Quzmu a mozda bi neko to sq poistovetio s "prevodom" znacenja skracenice qrc jer nema nikakve slicnosti sa Serbia.

Zakljucak: RS je definitivno najbolji predlog i jedini vredan pomena, cp bi bilo u igri da je ceo svet upucen u postojanje cirilice ali nije tako i u tom slucaju bi bili pogresno shvaceni. A jos veselije bi bilo da nam dodele cp domen a site da bude na latinici, sto je najverovatnije moguce resenje u tom slucaju.

Dimo
29.9.2006, 11:34
Pa zar to nije izglasano,vec je odluceno da bude .rs ????

player1
29.9.2006, 12:07
Pa zar to nije izglasano,vec je odluceno da bude .rs ????

Pa jeste, izglasano .rs

Psychon@ut
29.9.2006, 18:59
Hm...pa onda bi valjalo lockovati temu,pa je otključati za nekoliko godina,kad dođe do finalne organizacije teritorija:).

Ghost
29.9.2006, 20:38
.rs
није лоше, република Србија, рашка, а може да значи и краљевина србија на латинском, мада би ја хтео .ср, али може и овако...

todos
4.10.2006, 22:31
Ja mislim da je Evropa odbila RS,i da nam je dala sansu da izaberemo izmedju sest ostalih domena medju kojima je i SQ koji se meni dopada.Sta mu fali.A ono RS sto rekose da asocira na Republiku Srpsku,moze da znaci jos i Radna Srbija.:opanachke