Prikaži potpunu verziju : Omiljeni japanski RPG
Мени лично је најомиљенији Shining Force 2. Генијалан у сваком погледу.
Имам их још подоста.
Који је Вама омиљени јапански RPG и због чега (у пар речи или реченица).
:)
Chrono Cross, obrnuo ga 3, 4 puta a i dalje nisam sve karaktere otkrio, odlicna prica, battle system mi se najvise svidja iako se mnogima ne svidja, takodje soundtrack kida! Mozda cu jos koji put da ga obrnem, nisam odavno!
Od Final Fantasy-a obrnuo 7, 8, 9 i 10, osmica mi se najvise svidja ali sam devetku najvise puta obrnuo, 4 puta.
Ima tu jos dosta igara tipa Legend of Dragoon, Grandia 2, Breath of Fire serijal, Dragon Warrior itd...ali one gore spomenute su mi omiljene.
Kasno sam poceo sa jRPG-evima, negde od PSX ere tako da pre toga nista nisam igrao iako znam da ima dosta kvalitetnih naslova. Nikako da pocnem Chrono Trigger kojeg merkam odavno...
Dakle Chrono Cross, numero uno! :D
923fVDDwaHo
Да, људе обично од старијих наслова отера или графика (када осећају као да се играју с пикселима) или то што су игре старе.
За мене је посебно уметничко дело убацити толико емоција и буквално ''душе'' у пар мегабајта.
Од FF серијала преферирам највише Final Fantasy VI који ме је пријатно изненадио. Наравно, сваки FF је прича за себе али емоције су оно што битно утиче на самог играча без обзира који јапански ЕрПиЏи је у питању.
Други омиљени RPG ми је, дефинитивно, Skies of Arkadia.
Имам Shining Force Exa на PS2 али није то ''то'' као моје одушевљење Shining Force 2 делом.
У почетку сам се лоше сналазио, дошао до кракена и попио батине али од тада па на даље колико год да сам играо крај никако да дође... 4 мегабајта информација, а нема краја... то је за мене умеће.
Иначе, често ми је ирационално када неко каже да мрзи јапански RPG, а разлози мржње су често ирационални.
Иначе, једна од потврда к томе колико је FF армија за себе
http://www.youtube.com/watch?v=20ahPMEZPG0
http://www.youtube.com/watch?v=o3WPwRqZdEg
А за љубитеља Chrono серијала имам један леп клип који потврђује чисто уметничко дело ;]
http://www.youtube.com/watch?v=NITRZK8z0ek
Иначе, од популарнијих ево и Kingdom hearts дела :]
http://www.youtube.com/watch?v=rYq5NOj23BQ
И мој омиљени део, односно почетак омиљеног дела FF-a
http://www.youtube.com/watch?v=W7RPY-oiDAQ
WhenDarknessFalls
8.7.2011, 4:21
Nemam samo jedan, previse ima dobrih igara.
PS1:
Final Fantasy VII - Fenomenalna atmosfera. Odlican combat sistem. Dobri likovi. Jedan od najboljih OSTova ikad, i to sve u midi formatu :)
Vredni pomena: Suikoden 2, Parasite Eve 1/2, Legend of Dragoon
PS2: Ovde se dvoumim izmedju Final Fantasy X i Rogue Galaxy. FFX ima sve isto sto i FF VII, s tim da je potezni borbeni sistem ovde doveden do perfekcije, igra ima jos jacu atmosferu, mada su dijalozi i VA u najmanju ruku smesni, sto je jedini minus igri. Neverovatno duboka prica.
Rogue Galaxy sa druge strane dolazi kao neka jRPG varijanta Star Warsa. Istina, prica nije bas epic kao u FFX, ali je atmosfera u igri jedna od najboljih na PS2 definitivno. Interesantni likovi, borba u realnom vremenu, dobar weapon upgrade sistem, jednako dobar OST. Igra ima mnogo dobrih elemenata, ali jedan od najbitnijih razloga je bas taj feeling iliti smek koji igra ostavlja na igraca. S obzirom da je igra izasla relativno kasno za PS2, retko ko ju je igrao, tako da ozbiljno preporucujem.
Van ovih igara, igre vredne pomena: Grandia 3, Persona 4
Btw, zar ne postoji vec neka slicna jRPG tema?
Kod mene bi bilo otprilike ovako:
PS1: Final Fantasy Tactics je za mene na prvom mestu, bez konkurencije. Pravi ozbiljan gritty/dark fantasy RPG. Veoma teška, brutalna priča, politika, spletke, izdaje, način na koji igra tretira religiju... Da je FFT Martinovo delo sigurno bi bio ponosan.;) Oni "nastavci" za handheld konzole su... neprihvatljivi.
Vagrant Story je na drugom mestu. OK, neki još uvek tvrde da je akciona avantura a ne RPG ali iskreno, zabole me! Sjajna, takođe veoma teška priča, neverovatna atmosfera, prilično dubok i inovatnivno rešen crafting i način na koji glavni lik napreduje i sjajan sistem borbe (iako neki kukaju na njega). I da, verovatno najbolja grafika na PS1. Borbe sa bossovima su izgledale spektakularno!
PS2: Sve SMT igre osim dva Devil Summonera i FF XII. FFX i X-2 nekako nisam mogao da svarim, posebno X-2 koji nisam mogao ni da završim. XII je sa druge strane sjajan, odlična (najbolja do sada imo) implementacija real-time with pause sistema u borbi, sjajna priča i likovi (osim Vaana, ali njega podnosim jer je sve ostalo toliko dobro).
Zapravo temi je mesto ovde http://www.sk.rs/forum/forumdisplay.php?f=80
Јапански rpg постоје и за компјутер.
Rpg је rpg небитно од тога да ли је за играчки систем познатији као ''конзола'' или компјутер.
Hint : The Last Remnant
Такође, RPG ентузијасти се окупљају и овде, а једна тема мање-више неће ништа учинити нажао cRPG-у тако да, заиста, нема потребе за премештањем.
Ovde se nabrajaju igre za konzole ,tako da im je tamo i mesto. Ja za neki noviji JRPG za PC nisam cuo.
"Role Play"je podforum za PC RPG igre,za ostale je podforum "Konzole".
Нигде не пише PC RPG већ је подфорум Role-Play.
Свака даља дискусија је завршена.
Sve konzolaske igre idu u tu temu. Zato RDR tema postoji u podforumu "Konzole" ,a ne u "Akcione Igre". RDR tema se u podforumu "Akcione Igre" zakljucava (jer igra nije potvrdjena za PC). Tako da i ovu temu treba premestiti tamo. Svaka dalja diskusija je zavrsena.
Ovo nije tema o konzolnim jRPG naslovima, ni o PC jRPG naslovima, nego o jRPG nalovima uopste, tako da ne vidim razlog za prepucavanje.
Forum Sveta Kompjutera > Test Play, teme o kompljuterskim igrama > Role Play, FRP/RPG
ne bas najbolja lokacija za temu omiljeni console rpg, cak i kad je preimenujes u omiljeni japanski rpg.
Nisam neki fan jrpg igara, ne lezi mi njihov Kawaisa! cute pristup dizajnu svega. FF8 i Tactics Ogre su jedini koji su ostavili neki utisak i to samo zbog odlicnog sistema borbe i razvijanja/unapredjivanja likova.
Metaplot, prica i radnja u svakom jrpg bez obzira koilko su dobri ili losi za mene ostaju u senci male dece koja jasu pilice i slicnih dizajnerskih resenja koja ja licno ne mogu da svarim.
Metaplot, prica i radnja u svakom jrpg bez obzira koilko su dobri ili losi za mene ostaju u senci male dece koja jasu pilice i slicnih dizajnerskih resenja koja ja licno ne mogu da svarim.
Licno, i meni to smeta. Sto bi se reklo pitanje ukusa i stila je ono sto izdvaja ovaj tip igara od drugih RPG-ova. Prosto dosta ljudi ne moze da svari prezentaciju u takvim igrama (pa ni ne mogu da dodju do sustine, bila dobra ili ne).
Od ovih old school naslova - Final Fantasy 6.
Sto se tice ovih novijih naslova tu mi je bez konkurencije favorit - Nier. U pitanju je konzolna igra izdata prosle godine. Ogroman je hit u Japanu, ali je na zapadu slabo prosla zato sto su je kriticari mainstream sajtova unistili zbog slabe grafike i siromasnije produkcije. Ali je i ovde (na zapadu) stekla kultni status.
Nier je nastavak Drakengarda (Drag-on Dragoon) i nastavlja se na Drakengardov cuveni E kraj kada Kaim na zmaju upadne u savremeni Tokijo i biva oboren. Medjutim, sama prica Niera nema veze sa radnjom iz Drakengarda vec sa kataklizmicnom posledicom prisustva elemenata iz Drakengard dimenzije u nasem svetu.
Gameplay je u real time i manje vise odgovara igrama iz Zelda serijala. Dakle nije klasican JRPG, ali je struktura i nacin pripovedanja u stilu karakteristicnom za JRPGove.
Moja topla preporuka svima.
x6OXbqTbtHs
PS: A i za finu promenu, ne vodite pederka sa Emo frizurom :P
Уколико немате шта да кажете о својим омиљеним јапанским RPG-евима, немојте писати нити покушавати да стварате непотребну дискусију типа wRPG vs jRPG.
Тема остаје овде зато што јој је у овом подфоруму и место. Постоје и ''емулатори'', а о моровинду или Обливиону који су игриви на Xbox & Xbox 360 нећу писати у делу о ''конзолама'' већ овде обзиром да су то RPG-еви. Одређене игре су мултиплатформске, а компјутер поседује могућност играња јапанских RPG-ева путем разноразних емулатора тако да није потребно за сваку игру тражити и отварати теме у односу на систем где се играју већ у односу на тип игре (жанр) који представљају. :qliranje:
---
Инсталирао сам The Last Remnant и надам се да ће ме изненадити. У последње време никако да одиграм неки добар RPG наслов. Square Enix (бивши Square Soft) ме још увек није разочарао својим играма. :]
http://na.square-enix.com/remnant/pc.html
WhenDarknessFalls
8.7.2011, 14:23
'Ladno sam zaboravio da pomenem Vagrant Story. Odlicna igra :) A FFXII mi nije bas najbolje legao, previse grinda ima, cak i za jednu jRPG igru :)
Preporučite me nekoliko dobrih jrpg za PC ako nije frka :)
WhenDarknessFalls
8.7.2011, 14:29
Pa bas i nema mnogo jRPGova za PC. Jedina igra koja je iole novija je ovaj The Last Remnant, pa probaj to. Od malo starijih imas Grandia 2, koja je fenomenalna igra, ali je grafika vec ozbiljno zastarela. FF VII/VIII/IX postoje i u PC varijanti, i za njih postoji brdo modova koji poboljsavaju grafiku. Ja bih licno poceo sa VII :)
Ako ti ne smeta starija grafika, onda definitivno PS1 emulator + igre, jer tu imas bas veliki izbor igara :)
Mislim da nema potrebe dalje diskutovati da li je tema na pravom mestu. Čak i da nije na najboljem, definitivno nije na pogrešnom - jRPG postoje i na PC-u, retki jesu i obično prođu ispod radara šire javnosti, ali postoje. Eto, meni na kompu već neko vreme stoji The Last Remnant (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Last_Remnant) i nikako da ga odigram. Obrtao sam Witchera, Mass Effect pa sada Final Fantasy 12, a njega preskako jer mi se prosto nije igrao. Da, može čovek da voli više podvrsta RPG-a, nije zabranjeno. :)
Inače, dva omiljena su mi:
Chrono Trigger, fantastična igra u svakom pogledu.
Final Fantasy 7, koji sam upravo na PC-u i igrao.
Pa bas i nema mnogo jRPGova za PC. Jedina igra koja je iole novija je ovaj The Last Remnant, pa probaj to. Od malo starijih imas Grandia 2, koja je fenomenalna igra, ali je grafika vec ozbiljno zastarela. FF VII/VIII/IX postoje i u PC varijanti, i za njih postoji brdo modova koji poboljsavaju grafiku. Ja bih licno poceo sa VII :)
Ako ti ne smeta starija grafika, onda definitivno PS1 emulator + igre, jer tu imas bas veliki izbor igara :)
Ne smeta mi starija grafika, ja i preferiram da igram starije naslove jer mi se čini da su nekako bolje odrađeni. Jedino nisam siguran dal PS1 emulator i igre mogu da rade normalno na kompu iz profila.. Ako će mi raditi bez problema onda mi predloži neke i za PS1 :)
WhenDarknessFalls
8.7.2011, 14:41
Ma radice ti bez problema. Emulator mozes da nadjes ovde (http://www.epsxe.com/download.php). Fali ti BIOS fajl samo, bilo koji za PS1. Ako se bas ne snadjes, pusti PM :)
Sto se igara tice, ajmo redom: Xenogears, Suikoden 2, Vagrant Story, Threads of Fate, Chrono Cross, The Legend of Dragoon, Persona. Final Fantasy VII mozes da igras i u PC verziji, zbog nesto bolje grafike ako nista drugo :)
@Whisper_in_The_Dark
Final Fantasy 7 i Grandia 2 su odlični. Drug mi je preporučio jednu noviju Ys: The Oath in Felghana (http://www.youtube.com/watch?v=0VXL8bEiZ-k&feature=related) (PC i PSP), on je odigrao na PSP-u i kaže da je odlična, ja još nisam probao ali mi izgleda zabavno a ima i lepu retro grafiku. Sve 3 igre su za PC, dakle bez emulacije, i radiće ti super.
'Ladno sam zaboravio da pomenem Vagrant Story. Odlicna igra :) A FFXII mi nije bas najbolje legao, previse grinda ima, cak i za jednu jRPG igru :)
FFXII има сличан начин борбе као у DA:O. додуше, у FFXII тај систем борбе је далеко бољи.
Што се тиче емо ликова и слично томе, јапанци заиста личе једни на друге и уколико мушкарац има дугу, неговану косу тешко је провалити да ли је женско или мушко. То јесте истина, а исто је виђено и у аниме-има, односно јапанским RPG-евима. Стоји клише да је скоро па увек у питању тинејџер (као главни лик, односно ликуша) али то је занемариво уколико је прича одлична, односно уколико прича надахњује. Такве ствари, односно толико емоција заиста фале многим cRPG-евима где је повезаност с причом и ликовима једна од најслабијих тачака.
Пример је Dungeon Siege 3. Уколико има некога ко се баш емотивно везао за те ликове, нека се слободно јави.
---
Иначе, тренутно најпопуларнији наслов од јапанских игара на западу, а да је RPG, јесте Demon's Souls
Trailer (http://www.youtube.com/watch?v=XgPkFtlVkFA)
A bit of gameplay :} (http://www.youtube.com/watch?v=x948_TUL4-g)
Иначе, једна од најтежих игара последње генерације.
Такве ствари, односно толико емоција заиста фале многим cRPG-евима где је повезаност с причом и ликовима једна од најслабијих тачака.
Mislim da je izraz koji trazis - melodrama. A moderni JRPGovi je imaju djuture (cast retkim izuzecima). I to ona najgora melodrama - srednjoskolska, sa 'rpama teen angst sluzi koja curi iz nje.
Zapadni RPG je uglavnom stivo koje izaziva intelektualnu ( a ne emotivnu) stimulaciju, sto naravno ne znaci da u njima nema ljudskih emocija i bogatih likova.
Moderni JRPgevi se, sa druge strane, oslanjaju na najbanalniju emotivnu manipulaciju njihove adolescentske publike.
Pogledah ovaj klip za Demon's Souls i mogu reci da mi deluje nekako bezveze. Troma makljaza sa nevelikim brojem neprijatelja koju eventualno vade bitke sa bossevima, a sto se tice RPG komponente nje u ovom snimku nema. Mozda je sve to uzivo drugacije, ali ovaj klip bas i ne obecava...
Mislim da je izraz koji trazis - melodrama. A moderni JRPGovi je imaju djuture (cast retkim izuzecima). I to ona najgora melodrama - srednjoskolska, sa 'rpama teen angst sluzi koja curi iz nje.
Zapadni RPG je uglavnom stivo koje izaziva intelektualnu ( a ne emotivnu) stimulaciju, sto naravno ne znaci da u njima nema ljudskih emocija i bogatih likova.
Moderni JRPgevi se, sa druge strane, oslanjaju na najbanalniju emotivnu manipulaciju njihove adolescentske publike.
Мелодрама? Као да си рекао шпанска серија. Такође, интелектуална (ментална, тачније) стимулација јесте један од битнијих фактора када је реч о jRPG-у. Заправо, ментална стимулација је везана за све љубитеље RPG жанра, док остатак људи сматра да је то губљење времена (рецимо, CallOfDutyMW Funboiz) :]
Колико си ти јапанских RPG-ева одиграо када можеш донети такву тврдњу? :] Не више од десетак, сигуран сам... И то је пуно за такву констатацију. Трагедија је једна од тачака које се врсно стављају у jRPG наслове, сходно мојој процени. То не спада у мелодраму. Што се модернијих наслова тиче (рецимо, Persona и сл) - то је типично адолесцентско смеће, наравно, али рецимо један од наизглед најдечијих наслова ''Kingdom Hearts'' је нешто што може да надахне и најокорелијег wRPG играча, у то сам сигуран.
Што се тиче jRPG и трагедије - то поготово када омиљени ликови трагично 'гину. Нисам знао да се емоције не важе за ''одрасле људе''. Једна од најгорих предрасуда које постоје према јRPG јесте да ''су то игре за децу''. :] :icon_stud која, иначе, настаје из изузетне гадљивости или нетрпељивости према свему што је јапанско, а поготово аниме ликовима.
Иначе, слажем се да модерни jRPG ''нису нешто'', али далеко од тога да су то неквалитетне игре, односно игре намењене искључиво за млађу популацију играча.
@Andross : Делује ти безвезе, али пробај да играш па онда донеси закључак. Једно је YouTube, а сасвим друго играти нешто. :]
Иначе, да се разумемо, ја сам љубитељ старијих RPG наслова. Како cRPG (wRPG) тако и jRPG. Код новијих игара ме повређује мањак приче, обзиром да сам велики љубитељ квалитетних прича. Експлорација ми није толико битна колико след догађаја, односно аспекти како драме тако и комедије. ВОлим да лагано упознајем ликове (компањоне), али не и да им постављам милион питања к'о да заседамо у чет соби :]
Рецимо, код RPG-ева релативно новије генерације и то поготово wRPG-а (котор и сл) приликом приче с ликовима нема осећаја те повезаности и дружине, не види се да су заиста ''партија'' већ више људи који у зависности од својих интереса раде оно шта им импонује, а ретке су сцене жртвовања за нешто. Заправо, у wRPG су људи који прате један циљ или желе да се жртвују за нешто често цинично одбачени као будале. (част Dungeon Siege 2 - могао сам да се повежем, рецимо с Lothar-ом, још пар наслова је ту). Али те повезаности заиста много фали у wRPG-у. Никада се нећу моћи повезати с, рецимо Гералтом из Witcher-a. Лик је оперисан од емоција. То је један од примера. Никада се нећу моћи повезати с Гладијатором из Diablo II. Препуштен сам машти. Док с ликовима који су често компањони у jRPG се увек могу повезати и увек су занимљиви зато што се често свађају, препиру и не труде да сакрију своје мане.
Итд, генерално причам.
Мелодрама? Као да си рекао шпанска серија.
Колико си ти јапанских RPG-ева одиграо када можеш донети такву тврдњу? :]
Vise nego dovoljno.
Трагедија је једна од тачака које се врсно стављају у jRPG наслове, сходно мојој процени. И то поготово када омиљени ликови трагично 'гину.
Po toj logici, Call of Duty bi bio Magbeth.
Нисам знао да се емоције не важе за ''одрасле људе''. Једна од најгорих предрасуда које постоје према јRPG јесте да ''су то игре за децу''. :] :icon_stud
Ne. Za njih vazi da su igre za nafurane tinejdzere.
Знам многе људе који имају преко 40 година, а играју видео-игре.
Моја баба је играла Super Mario Bros :aplauz:
Него, то ''више него довољно'' ми је јако сумњиво. Наведи ми неки пример мелодраме у jRPG. Ја доста дуго пратим и играм дотични жанр тако да ми је ово посебно занимљиво, па желим да видим да ли нам се ставови слажу.
Не бих волео да причам и дискутујем с особом која мало зна о чему пише, без увреде. :)
Што се тиче call of Duty, то није RPG и трагедија је једна од основних тачака сваке ратне игре. Аргумент је ирелевантан.
Наведи ми неки пример мелодраме у jRPG.
...kad umire onaj elf u 1.poglavlju u W2... mada nije japanska igra.
Знам многе људе који имају преко 40 година, а играју видео-игре.
Моја баба је играла Super Mario Bros :aplauz:
Svaka cast tvojoj babi, ali ko je uopste pominjao starosne granice za video igre ?
Него, то ''више него довољно'' ми је јако сумњиво. Наведи ми неки пример мелодраме у jRPG
pnYuzDGXc4I
Што се тиче call of Duty, то није RPG и трагедија је једна од основних тачака сваке ратне игре.
Sigurno. Hogs of War, Army men i Battlefield Bad Company potvrdjuju tvoju tvrdnju.
Нисам баш најјасније разумео... :icon_scra
Мислиш ли на бандита елфа из Witcher 2?
Eng dub? Are oyu for real :kreza:
Ни у лудило DUB на енглеском језику. Иначе, то и није мелодрама већ прошња. Е сада, када си навео тај клип, да ли заправо знаш која је прича између то двоје те због чега је сам поступак, односно прилазак такав? :] Такође, да би се адекватно разумело потребно је макар малчице познавати културу јапанског народа. Код њих и за њих је акт овог типа далеко више од обичне мелодраме. (надао сам се да ћеш узти нешто из Kingdom Hearts, али добро сад :D ). FF је најгори избор за потврду да су осећања банална, односно да је ту много мелодраме.
Edit : Army men? :kreza:
Нисам баш најјасније разумео... :icon_scra
Мислиш ли на бандита елфа из Witcher 2?
... ne, onaj pored drveta sto umire, kad mu pratis trag krivi...
Ни у лудило DUB на енглеском језику.
Da je i na siptarskom - isto *****e.
Иначе, то и није мелодрама већ прошња.
Znas li ti uopste sta je melodrama ?
Е сада, када си навео тај клип, да ли заправо знаш која је прича између то двоје те због чега је сам поступак, односно прилазак такав? :]
Postupak je takav da bi se ,usled viska hormona, emocionalno nestabilni tinejdzeri sazaljevali nad tuznom sudbinom tragicno zaljubljenih omladinaca.
Оригинал је увек најбољи. ENG dub увек уништи доживљај и емоције се не пренесу најбоље, а Јапанци су специфични што се тиче тога.
Оригинал FF XIII сцена (http://www.youtube.com/watch?v=xSsLioiF58g)
Разлика је енормна.
Такође, ниси ми дао одговор на то да ли заиста знаш због чега тако поступају, односно због чега су такви људи?
Заправо, да ли си у општем смислу па и играо (прешао тачније) FF XIII?
Иначе, прича је прича. Не видим шта је проблем око тога поседовати љубавну причу у RPG наслову. Мени је далеко лепше видети један млади пар који се воли и који делује искрено с својим осећањима него јурити голе жене по игри и третирати их као трофеје што је, иначе, сан сваког адолесцента. :] далеко од тога да су искрене емоције двоје људи који се воли нешто што је потребно схватити као ''дечију ствар''.
Nisam upucen u jRPG ali ovaj klip je stvarno :facepalm
Iako svi moji ortaci prate anime i mange i obozavaju japansku/azijsku kulturu nesto neobjasnjivo me odbija od tog sveta. Postujem ih, ali nikako ne mogu da se povezem sa njima.
Свако воли нешто другачије, сви смо различити, али далеко од тога да је клип '':facepalm''. :]
Када ти направиш бољи CGI онда кажи да је '':facepalm'' ;]
Такође, ниси ми дао одговор на то да ли заиста знаш због чега тако поступају, односно због чега су такви људи?
Заправо, да ли си у општем смислу па и играо (прешао тачније) FF XIII?
Ne razumem zasto toliko insistiras na tome da li sam igrao FF 13. Ko da je za igranje igre potrebna neka inicijacija ili sta-ti-ja-znam.
Jeste, igrao sam FF13 i jos ako je to bitno za socijalni status u JRPG plemenu - imam original. Ali ne, nisam je presao. Stigao sam do Orphan's cradle (interdimenzionalni, crveni mind fuck) i tu stao jer me posle 40 sati smorilo.
Нема потребе вређати се. Ја то добронамерно питам пошто многи кажу да су к'о бајаги играли, а нису и аргументи су им просто-проширене реченице. jRPG код нас једноставно није нешто што је популарно. Једноставно сам те питао да ли си играо, односно прешао пошто желим да знам причаш ли напамет или из сопственог искуства. И ти би мене исто питао да сам писао нешто о wRPG насловима, а ниси сигуран да ли се заиста разумем. Иначе, хвала на потврди.
Мени се, рецимо, аспекат везан за љубав заиста свиђа. Емоције које су приказане у том клипу су заиста приближно људским. Та врста музике није мој фах и то је било глупо, али за разлику од многих ствари које се виде у играма (а углавном је насиље) много је лепо видети нешто благо и фино (поготово уколико се може поделити и с девојком).
И насиље, једноставно, смори након неког времена. То је све. :ciao:
Ja obozavam japansku istoriju i kulturu, Kurosawine filmove, Mifunea.. ali, ove njihove igre, anime (cast izuzetcima, kao npr. Ghost in The Shell, Akira..), su pateticna *****a, koja samo tinejdzere mogu da opcine. Secam se kada sam pre igrao JRPG-ove (sve sam ih pozaboravljao), kada ti bace te neke jeftine emocije, a ja ono WTF!!
Inace, moj omiljeni JRPG sam odigrao na PC-u, ali ne znam kako se zove; vodis nekog deckica sa siljatom crnom kosom, secam se da ima neki level unutar nekog ogromnog crva, treba da spase svet i zaljubljen je u neku malu..:icon_scra
P.S. Ako mislite da podj*bavam, zaista nije tako, vec je to sve cega se secam..:kreza:
Када ти направиш бољи CGI онда кажи да је '':facepalm'' ;]
Istu stvar bih ja mogao reći za tvoju neracionalnu mržnju prema mnogim kultnim cRPG naslovima.
Kada napraviš dobar cRPG onda možeš da ideš i pišeš kako je VTMB budalaština i svi fanovi istog debili. I kada napišeš dobar roman o vampirima koji poštuje 'uspostavljene vampirske kanone' onda možeš da drviš i o tome.
Na svu sreću, diskusije ne funkcionišu tako.
Što se teme tiče, jedini jRPG koji sam probao bio je "The Last Remnant", i isti mi se ogadio zbog užasnog portovanja na PC. Ako developer nema volju da portuje igru kako treba, ne pada mi na pamet da se bahćem sa njom.
Моја мржња не постоји према cRPG. :opanachke у супротном не бих ни био овде на форуму. Постоји према одређеним играма, да, али не и према читавом жанру. Такође, то није ''мржња''. Претерујеш. Такође, није ни место о томе овде расправљати, то си могао и преко PM-a да завршиш са мном.
Иначе, вечерас почињем да играм The Last Remnant. Надам се да ће бити одличан!
@ nameless1 : Пробај Alucard, односно "Hellsing anime".
Mržnja Malog Mrava nije bila usmerena ka svim CGI animacijama ikada, već ka samo toj jednoj, ali si ipak našao za shodno da mu napišeš to što si napisao (i to ne preko PM-a). ;)
Btw. Zašto sakatiš moje poruke, lepo sam napisao
Istu stvar bih ja mogao reći za tvoju neracionalnu mržnju prema mnogim kultnim cRPG naslovima.
Nigde nisam pomenuo kompletan žanr.
@ nameless1 : Пробај Alucard, односно "Hellsing anime".
Evo i ja da zajemcim za Hellsing. Medjutim postoje dve Hellsing serije. Jedna je Hellsing serija za TV a drgua je Hellsing OVA. TV serija je ekstra u prvih 5-6 epizoda, ali posle sa svakaom sledecom gubi na kvalitetu. Takodje, ona je dobrim delom lisena uobicajenih animizama (ali ne potpuno) i ima dobru noir atmosferu.
OVA je tipican anime, ali je dobar anime. Za razliku od TV serije, ona je sa svakom epizodom bolja a vanserijska postaje tek od 4. epizode.
Tuzna istina o Japanu:
http://images.stuffofawesome.com/japan-back-then-japan-today-1281114622-1431.jpg
Ок, али поредиш кинематографију с Visual Kei.
Има и оваквих
http://tokyo5.files.wordpress.com/2010/04/x.jpg
Али ни код нас није ништа боља ситуација.
Имаш слично и на западу типа
http://www.theblazingcenter.com/wp-content/uploads/2008/11/cowboys1.jpg
и сада
http://www.emo-site.com/images/emo/emo%20kids.jpg
http://www.motifake.com/image/demotivational-poster/0806/wannabe-emo-wannabe-kid-gothic-celebrity-sports-mma-cats-vid-demotivational-poster-1213310416.jpg
А има и горе од тога, увек и наравно.
Али свако може да ти направи тај фазон, додуше j-rock нема много за понудити и углавном је фантазија младих клинкица које се ложе на њих као што смо се ми можда некада ложили на моћне ренџере, нинџа корњаче и слично томе (ако не, и сада је лепо то видети).
Код јапанаца је то модни тренд као што је некада код нас тренд био носити исцепане фармерке, као што је тренд у Гранд Шоу машинерији, као што је тренд да се на свим већим журкама пушта ''народно после дванаест''. једноставно, начин културе и живота. :]
поента је да такве ствари нису нужно повезане с читавим народом већ одређеним појединцима који то преферирају. И код нас можеш наићи на емосе (само што се то код нас често јури мотиком).
Nash Knight
8.7.2011, 19:00
Nisam bash fan jRPG-ova, u sushtini ne volim zanr ali naravno ima puno igara koje su mi se bash dopale.
Moj prvi susret sa jRPGom je bio bash na PCu sa chuvenim Knights of Xentar koji mi je i dalje jako drag. Solidan sistem, zanimljiva pricha, gomila fazona i naravno puno hentai slika :)
Kada sam otkrio emulatore (tj kada su izmishljeni) probao sam gomilu poznatih igara ali kao shto rekoh vecina mi se nije dopale. Npr FF serijal prezirem, ali necemo o tome. Igre koje mi se JESU dopale su Chrono Trigger, Tales of Phantasia, Beyond Oasis, Soul Blazer (favorit, ovo morate probati, iako i nije bash chist RPG), Crusader of Centy... Naravno gomilu igara josh nisam ni probao, nadam se da cu da naletim na josh neshto zanimljivo.
Shining Fore 1 i 2 su mi takodje super i jako dragi, ali ne znam bash dal bi ih svrtao u RPG, nekako mi vishe imaju strateshkih elemenata nego RPG. Ali eto, i njih volim.
Shining Force делови су заиста уникати. Њих некако посебно волим и доживљавам... као шах су ми некако :D
Него, Beyond Oasis је игра и по! Сећам се само колико сам је играо раније :D
А, од тактичних RPG-ева за људе који и не готиве много jRPG :dzavo: дефинитивно пробајте игру
Grotesque Tactics : Evil heroes.
Сигуран сам да би се многима свидео хумор.
А, од тактичних RPG-ева за људе који и не готиве много jRPG дефинитивно пробајте игру
Grotesque Tactics : Evil heroes.
Сигуран сам да би се многима свидео хумор.
Nisam znao da ta igra ima veze sa japanom... Na toj igri radi glavni programer Pravog Gotika (do G3). Mislim da je nemac ...Carsten Edenfeld
Pa i nema, glavni sajt igre je na nemačkom domenu, što je indikator da je igra gRPG.
Nisam znao da ta igra ima veze sa japanom... Na toj igri radi glavni programer Pravog Gotika (do G3). Inace nemac
Nemacka je igra, ali manje vise dodje spoof JRPG taktickih igara.
Cuo sam da je jako bagovita pa nisam ni probao.
edit:
ups, sri.. nisam dobro procitao
А, од тактичних RPG-ева за људе који и не готиве много jRPG дефинитивно пробајте игру
...ja sam procitao samo gotive
Ali ipak nije napomenuo da igra nije jRPG, jer se često susrećemo sa rečenicama tipa "RPG koji se takođe dopao ljudima koji inače ne gotive RPG".
Nisam igrala nijedan jRPG, ranije sam baš htela FF da probam, al' nemam konzolu.
Ontopic: nisam igrala nijedan jRPG, ranije sam baš htela FF da probam, al' nemam konzolu.
Čemu služe emulatori i dva nastavka koja si izašla za PC?
Čemu služe emulatori i dva nastavka koja si izašla za PC?
Rekoh ranije sam htela da probam, sad me ne zanima više. Odustala sam od toga. ;)
Иначе, за љубитеље jRPG препоручио бих наслов познатији као Tales of Phantasia.
линк к YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=yPUJ-Ed40pQ)
ИНДИГУНЕЈШУН !!!
ЛАЈТУНИНГУ!!! :D :nov_guita:nov_guita
Такође, а у скоро истом рангу на конту графике и сл јесте Star Ocean.
линк к YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=pMKtzddDe8c)
Ti nisi napisao da igra u pitanju nije jRPG što je zbunilo čoveka in the first place.
Ne brini se, za razliku od tebe, nemoj očekivati da ću ti sakatiti poruke kako bih ispao baja.
...nabrajali su se jRPG-evi i onda odjednom Grotesque... svako je mogao da se zezne.
Danas se to desilo meni, a sutra ko zna kome:dedica:
...nabrajali su se jRPG-evi i onda odjednom Grotesque... svako je mogao da se zezne.
Danas se to desilo meni, a sutra ko zna kome:dedica:
Cela poenta mojih poruka je bila da nisi ti kriv, nego je on napisao loše struktuiranu poruku (upravo zbog toga što si napisao). ;)
Ljudi, vratimo se na temu. Nikakve vajde od ove diskusije nema.
Nighty i svi jRPG fanovi, dajte predlog!
Nista od jRPG-a nisam igrao u svojoj igrackoj karijeri, iskljucivo su to bili wRPG-ovi.
A taman malopre odgledah Princezu Mononoke, ako ima neki RPG koji je bar priblizan po kvalitetu price i likova, kao i samog stila ovog crtanog filma, rado bih probao da igram.
WhenDarknessFalls
9.7.2011, 0:56
Nighty i svi jRPG fanovi, dajte predlog!
http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1366593&postcount=21
Pokemon definitivno. Kao klinac sam obozavao anime. A i realno je najprodavanija i najpopularnija RPG fransiza. Ispred je samo Mario.
Meni je Digimon franšiza draža, ali, nažalsot, japanski nisam znao dok je američka verzija koristila cenzurisane nazive svega pa mi je nekako bilo bljak da igram dok sam imao vremena za igre.
Покемон је, заиста, изузетно популарна игра. Мени то није јасно.
Али ја то никада нисам волео нешто посебно :odoK: ипак су дигимони, покемони и ЈуГиОх намењени за млађе узрасте. :]
---
@ Asmodeus : Ако си гледао Мононоки, предлажем ти и да погледаш аниме Howls Moving Castle рађен такође од стране Studio Ghibli. :]
Поред њих може и Animatrix као и Appleseed
JuTjubic (http://www.youtube.com/watch?v=uzpqjz0YJIs)
А од сличних игара које су на тај фазон, дефинитивно Ni No Kuni
JuTjubitj (http://www.youtube.com/watch?v=1_-biN0vOGA)
@ Asmodeus : Ако си гледао Мононоки, предлажем ти и да погледаш аниме Howls Moving Castle рађен такође од стране Studio Ghibli. :]
Поред њих може и Animatrix као и Appleseed
Hebote, kakve veze imaju Animatrix i Appleseed sa princezom Mononoke, vam di sto svi imaju buljooke likove.
Веза је та што су то одличне ствари. Више од тога није ни потребно.
Gledao sam Animatrix, a appleseed i ghost in the shell nisam, oni imaju slicnu tematiku.
Howl's Moving Castle je skinut kad i Princeza Mononoke tako da je on sledeci na redu :)
Ne moraju igre tematski da budu iste, samo da imaju kvalitet produkcije i price, znaci dobar voice acting i directing, ok gameplay i zanimljiva prica, pa da spremam download :)
Je li iko probao Super Mario RPG? Kako vam se cini? :)
Da, SMRPG je odlican, takodjer sam obrnuo i Paper Maria koji je jednako dobar, Paper Mario The Thousand Year Door sam presao malo a onda je poceo da mi crashuje na istom mestu stalno i nisam mogao da nastavim...
Pored Pokemona igrao sam i Shining Force. To je po meni najbolji RPG za Mega Drive. Shining Force II je najbolji dio. Kec je takodje dobar dok su Shining Force CD sveli samo na borbe i taktiziranje bez drugih RPG elemenata.
Kad sam bio klinja imao sam snes i psx i igrao sam dosta jrpg-ova tj. gomile ali mi je samo par ostalo u secanju, ostalo je sve na isti fazon
Secam se ovih legendarnih naslova:
chrono trigger :n_klanja:
FF VII :n_klanja:
Xenogears
FF Tactics
Secret of mana
Grandia
chrono cross
Meni su omiljeni Grandia 2 i The Last Remnant
Shining Force II je najbolji dio.
Тако је. Shining Force 2 је толико посебна и лепа видео-игра да је једноставно немогуће не заљубити се у читав концепт, мале али тешке борбе као и чиби ликове који одишу поштењем. Реткост је данас пронаћи некога ко заправо спречава зло уместо да изиграва главног мадафака лика с петнаес' тона челика и милион скролова. Сатисфакција постоји и изван лута, односно типичних RPG елемената. Овде је тактика одлична ствар и ово је оно што ову игру чини подједнако одличном као и сваки други SNES RPG. Јeдноставно је толико добра иако је за ''слабији'' систем. :]
Таман када се игре ''наигра'' човек, дође још толико материјала да једноставно константно држи пажњу. Стално се нешто дешава, стално је у питању дружина и сваки лик је битан. Ово је једина игра која је мене успела да одушеви у толикој мери да ће ми заувек остати у срцу, једноставно - игра живота.
Nash Knight
21.7.2011, 14:29
Meni se vishe dopao prvi deo Shining Force, nekako mi ima vishe dushu. Drugi su malo zapetljali i previshe produzili, batalio sam da igram u jednom trenutku, dok sam prvi preshao..
Btw ajd preporucite mi jos koju igru na ovu foru, znaci jRPG/TBS, za konzole (NES, SNES, SEGA..)
meni se vishe dopao prvi deo shining force, nekako mi ima vishe dushu.
Можеш ли ми дефинисати ово?
High life
21.7.2011, 15:00
Можеш ли ми дефинисати ово?
Sta tu ima da se definise ? SF1 mu ima vise duse od dvojke.
Možda želi da započne filozofsku raspravu oko 'prave' definicije termina 'duša'. :kreza:
Вулее, немој да какиш много.
Желим да видим који су то аспекти игре који се подразумевају као чињеницом да Shining Force 1 има ''више душе'' од Shining Force 2 игре, обзиром да су поприлично различите не само приче већ и ликови. Упркос томе, игре су поприлично исте у смислу gameplay-а, но графички дизајн је био за октаву лепши у SH2.
http://www.youtube.com/watch?v=3jHQZe9cRLo
http://www.youtube.com/watch?v=E1MCLMRKklQ
Желим само да знам који су то аспекти обе игре који су довели до тога да кец има ''више душе'' :]
Нема овде расправе тако да помињање истих спада у спам :]
Не мора да значи да сваки пут када нешто напишем или кажем да хоћу неку борбу, шта ли. Када не би било људи који се мешају у све шта их се не тиче, било би и више него одлично.
У сваком случају, питање није упућено дотичним тако да не разумем ту потребу да се мешате у све :] и још потпомажете расулу апсолутно занемарујући чињеницу да питање није упућено вама. ЈА немам потребу да се свађам с Наш Кнајтом, чиста радозналост је у питању, јасно? Кул.
:odoK:
High life
21.7.2011, 15:53
Желим да видим који су то аспекти игре који се подразумевају као чињеницом да Shining Force 1 има ''више душе'' од Shining Force 2 игре
To da Shining Force 1 ima vise duse od Shining Force 2 nije nikakva cinjenica, vec licni utisak. Igre, kao apstraktni pojmovi, nemaju dusu. Pri tom, i za ljude se vodi visemilenijumska rasprava o tome imaju li dusu ili ne.
У сваком случају, питање није упућено дотичним тако да не разумем ту потребу да се мешају у све :]
Ovo je forum, javno mesto koje sluzi za razmenu misljenja. Ako ti se ne svidja to sto drugi komentarisu tvoje izjave, ili komuniciraj iskljucivo preko privatnih poruka, ili odleprsaj sa foruma kao taj smajli kog mnogo volis.
Nash Knight
21.7.2011, 16:39
High Life je objasnio shta sam hteo da kazem. A svaka bliza definicija je malo za*ebana jer ide u abstraktno. Neka se zavrshi na tome da mi je prvi deo simpatichniji. I u prvom delu mozes da vodish jJogurt :)
Inache tu su negde obe igre, prvi deo mi sa samo malo vishe dopao. Drugi sam batalio najvishe zato shto je more of the same.
Ne razumem zašto pojedinci imaju potrebu da stalno upadaju u ovu temu a sami su priznali da nikada nisu odigrali ni jedan jRPG i da ih žanr ne interesuje...
Btw ajd preporucite mi jos koju igru na ovu foru, znaci jRPG/TBS, za konzole (NES, SNES, SEGA..)
Imaš Fire Emblem igre za GBA i GC i sistem borbe u njima baš liči na Shining Force i imaju sličan look i top-down kameru. Jedinu što u FE nemožeš slobodno da istražuješ i lutaš okolo već se sve sastoji od bitaka i dijaloga između njih.
Nash Knight
21.7.2011, 17:38
Imam jedan deo toga, probacu.
Неш Кнајт, дакле ниси прешао sh2 а судиш о истом?
То је за мене неприхватљиво. Уколико би се мени, рецимо, допао први део (као што јесте, као и део ПРЕ првог дела) сигурно је да ми не би досадило ''све на исту фору'' пошто је за мене у rpg наслову најбитнији фактор - прича.
Mad Penguin
21.7.2011, 22:14
Уколико би се мени, рецимо, допао први део (као што јесте, као и део ПРЕ првог дела) сигурно је да ми не би досадило ''све на исту фору'' пошто је за мене у rpg наслову најбитнији фактор - прича.
Heh, Shining Force i "priča".:D Sećam se kako sam nekada preskakao dijaloge k'o manijak. Niko(bar niko koga ja znam) nije igrao Shining Force 2 zbog priče.:)
Nash Knight
22.7.2011, 2:32
Pricha je ista ko i u 99% jRPGa, sto ce reci gotovo potpuno nebitna. Taktichki deo je ono sto drzi igru.
Ne može se suditi u kvalitetu priče u RPG igri ako se igra nije prešla ili ako još gore neko preskače sve dijaloge... To ne možete da radite jer je to isto kao kada bi ste o nekoj knjizi donosili ocene a pročitali ste samo prvih par stranica ili ste preskakali svako drugo poglavlje.
Толико о томе. :opanachke
Заиста, смејурија шта све нећу прочитати.
Nash Knight
22.7.2011, 15:17
Najvishe me odushevljavaju ljudi koji tvrde da je radnja u jRPGovima genijalna, ispade da je FF serijal vrhunac ljudske kreativnosti. I sve to potkrepljuju time shto su igrali puno drugih jRPGova :facepalm. Ja sam igrao nebrojeno igara svih mogucih zanrova, pocev od C64 preko vecine konzola do danashnjih hi-end PCa, od platformi do RPGa. A takodje sam i prochitao tonu knjiga isto tako shirokog raspona zanrova, shto bi i vama preporuchio, ne mora tonu, za pochetak jednu. Kad malo proshirite vidike videcete da je pricha u npr Shining Force taman toliko dobra da drzi radnju u toj igri, ali daleko od bilo chega shto obara s nogu.
Inace ja ne preskachem dijaloge.
Evo, i ja da se umešam sa svojim svemoćnim i večito najtačnijim mišljenjem :P Šalu na stranu, prvo, meni najbolji jRPGovi dolaze sasvih strana i platformi
Chrono Trigger - jako zarazan RPG. Redovno navođen kao jedan od najboljih jRPGova ikada sa mnogo krajeva i mnogo slobode za zezanje.
Final Fantasy VII - realno ništa posebno, ali došao mi je na volej u savršenom trentku. I zabole me za Aerith, Tifa zauvek :P Realno, više sam se zamlaćivao sa FFXII autamtizujući borbe i jureći specijalne lovine ali sedmica mi je ostala u lepšem sećanju.
Knights of Xentar - Loš gameplay, smešna grafika, očajna priča, softcore crtana pornografija i najbolji humor u igri ikada. Samo zbog toga ovu igru OBOŽAVAM!
Shadow Hearts: Covenant - Zanimljivi likovi (makar deo njih), parodiranje tabua, odličan humor i veoma zanimljiv sistem borbe. Šta bolje tražiti. E, da, i tužna scena prema kojoj je smrt Aerith komedija...
Persona 4 - Ovde moram reći da su likovi ošišali sve ostalo. Svaki lik, iako su ženski likovi krojeni prema otaku ukusima, ostavlja utisak prave osobe sa manama i strahovma! Upravo to čini čitav deo sa socijalnim interakcijama tako zanimljivim. Još i da je i priča ispunila moja očekivanja, napumpana fantastičnim početkom, i da su borbe manje crno-bele , igra bi bila savršena.
Disgaea: Hour of Darkness - Japanski ekvivalent Rogue igara. Grindtastic u najboljem mogućem smislu. Poješće vam ne sate i dane nego godine i decenije!
Ovo je samo sada, šta mi je palo na pamet. Iključujem mnoge druge igre koje sam igrao ko manijak, kao Final Fantasy VI, Lufia 2, Rogue Galaxy, Grandia 3, Dragon Quest VIII, Speterra Core, Xenogears itd, itd...
A sada malo i o večitoj jRPG-wRPG raspravi.
U pitanju su dva totalno različita podžanra igara koji samo vuku korene iz istog mesta. Jedan nije bolji od onog drugog ni po čemu. Igra je možda bolja od druge ali žanr je samo žanr.
Na primer, jRPG često nema neku posebnu priču ali ima fantastične likove koji nas vežu uz igru. Opet Final Fantasy XII ima jaku priču i jadne likove a igra je veoma dobra (pljuvana baš zbog promene fokusa sa likova na priču). Sa druge strane wRPGovi su hvaljeni zbog epskih priča, a možda i najbolji wRPG svih vremena, Fallout 2, nema nikakvu priču. Sve je pitanje ličnog ukusa i momenta.
Ja ne podnosim dečije likove i Xenogears sam zamalo batalio kada je Maria ušla u priču, ali to ne znači da je Xenogears loša igra.
Isto tako, iako sam veliki fan FRPova, ne mogu da svarim Baldur's Gate igre. Arcanum? Genijalna igra. Planescape Torment? Najbolji cFRP ikada, Ali Baldur's Gate? Ne hvala...
Dakle se varira od čoveka do čoveka i od igre do igre Aelier Iris 3 mi je fantastičan, kao i Mana Khemia, nezvanični Atelier Iris 4. Ali ostale igre iz tih serijala mi ne leže... ali opet, to sam samo ja. Stoga nemojte ljudima da namećete svoje mišljenje kao bogomdano (jer znamo da je moje bogomdano :P) jer svako ima svoj ukus.
Nash Knight
25.7.2011, 14:40
Slazem se i slazem se da treba rasprava da se zavrsi na tome. Jedno pitanje, malo offtopic: kad stizes da odigras sve ovo leba ti?
Ovo što sam naborjao, tokom zadnjih desetak godina :D
"jRPG često nema neku posebnu priču"
Апсолутно нетачно. Сваки jRPG који сам играо има, пре свега, одличну причу па тек онда остале компоненте. Увек је прича та која држи овај жанр.
Dragon Quest V
Star Ocean
Tales of Phantasia
Final Fantasy (буквално сваки, генијална дела)
Skies of Arkadia итд.
Борбе су те које су генеричне, репетативне и тако даље али најјачи атрибут свих jRPG наслова лежи управо у причи, ликовима, свету итд. То је најбитније, схватити свет у којем се играч проналази, истраживање, причање итд.
Што се тиче Chrono Trigger-а, упркос чињеници да постоји негде око деветнаест могућих завршетака као и путовања кроз време, али далеко од тога да се сматра најбољим jRPG-ем свих времена. Чисто напомињем обзиром да постоје далеко бољи упркос чињеници да су линерални.
Imaju oni priču (http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1377967&postcount=386) nego sta :)
(http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1377967&postcount=386)
WhenDarknessFalls
27.7.2011, 3:59
@Carnex Rogue Galaxy sam tek nedavno odigrao, pre mozda par meseci. Mislio sam da nijedan jRPG ne moze vise da mi zadrzi paznju na duze od sat vremena dnevno. Opasno sam se zeznuo. Neverovatno lepa igra. Kad kazem lepa mislim na atmosferu, dijaloge, likove. Ima dusu sto bi se reklo :)
Rogue Galaxy, иако акциони jRPG поприлично наличи игри Phantasy Star IV.
Путовање летећим бродом, нисам сигуран када се први пут појављује у jRPG насловима.
Али највише сам уживао у Skies of Arkadia истраживању. Три неба, различите струје, ојачање брода ради притиска, пролазак кроз неколико торнада, камење које лебди кроз небо, неколико врста месеца који се смењују на конту чега кристали у мачу постају или јачи или слабији, један од најлепших система учења нових скилова итд...
http://img60.imageshack.us/img60/4691/skies1dl9.jpg
Skies of Arcadia је реткост чак и међу jRPG играчима, а вредна је игра сваке пажње. :]
Nash Knight
27.7.2011, 14:51
A kako igrate ove igre koje su samo za konzole (PS2, Dreamcast..)? Jel imate neki emulator koji radi ili jednostavno imate pomenute konzole?
evil_geko
27.7.2011, 16:17
A kako igrate ove igre koje su samo za konzole (PS2, Dreamcast..)? Jel imate neki emulator koji radi ili jednostavno imate pomenute konzole?
Ja sam na emulatorima dosta jRpg-a odigrao bez ikakvih problema: Skies of Arcadia, Final Fantasy X, Kingdom Hearts 1, 2 itd...
Nash Knight
27.7.2011, 17:13
Koje emulatore si koristio? Koliko sam chuo josh uvek nema dobrih emulatora za PS2
evil_geko
27.7.2011, 17:35
Pcsx2 je dosta napredovao, ne podrzava bas sve igre ali sa jacim procesorom mozes mnogo toga da odigras bez problema.
Final Fantasy X odigrao sa brzinom 50-55 fps, znaci savrseno, Kingdom Hearts mi je jos bolje radio!
Dakle samo jak procesor, nista vise! Jos kad bi ubacili podrsku za sva 4 jezgra u Pcsx2 onda bi sve moglo bez problema full speed da se pokrece.
Тренутно најбољи емулатор јесте за N64, али и остали постају све бољи и бољи. Битно је само имати јак процесор као што каже Геко.
Упркос томе, бољи је шмек играти на играчком систему - онако како је предвиђено да се игра. Игре типа Jet Grind Radio, Sonic Adventure, Shenmue и сл је за мене глупо играти на PC, али ако нема боље... то је то...
Но, пар гличева, багова и слично ће увек бити присутно. Ја сам младост проводио по играоницама тако да ми је упућеност, односно близина према играчким системима познатијим као ''конзоле'' није страна те сам многе игре и одиграо управо ту.
Nash Knight
27.7.2011, 18:14
Naravno da je bolje igrati na konzolama, ali kupovina konzole u mom slucaju nikako nije opcija.
Znam za N64 emulatore, to imam i shljaka savrsheno, radilo je savrsheno i na prethodnom matorom kompu. Probacu i neki za PS2.
Probao sam juce po preporuci Dragon Quest V i iako me je prica zaintrigirala shvatio sam da nemam vishe zivaca i vremena da igram ovako nesto. Kad sam bio klinac josh sam i mogao ali sad stvarno ne mogu.
Ajde vi jRPG fanatici, preporucite mi neki jRPG za starije konzole (NES, SNES, SEGA..) koji ima dobar, techan, po mogucstvu ali ne i neophodno arkadni gameplay. Nesto kao Beyond oasis, Soul Blazer ili Tales of Phantasia (te igre su mi se recimo dosta dopale, pogotovo Soul Blazer). Moze i neki sa poteznim borbama ali ako su brze i pregledne.
EDIT:
Josh malo besramne reklame :) (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=36132&highlight=shadow+quest)
Narochito me interesuje sta ce Nighty da mi kaze na ovo.
Star Ocean (snes) је у истом фазону као и Tales of Phantasia. То су убедљиво два најквалитетнија (графички, музички) RPG-а за super Nintendo.
Од игара за NES не бих предлагао било шта.
Од игара за Genesis (Gens) - нема скоро ништа квалитетно, а да није поменуто. Неке од игара немају превод уопште. Остатак лежи у Sega Saturn систему...
Мој предлог за одличан акциони RPG јесте игра која се зове "Silver"
lRTM4FqIt4g
---
Могуће је да би те заинтригирале игре за Gameboy Advance. Ретро фазон старијих игара пребачених у модерно доба. Неке од игара још увек излазе, а да су на тај стил...
Заиста не знам шта би те могло заинтригирати. Beyond Oasis је баш врхунска игра, Dragon Quest V није довршен адекватно (превод) тако да многе ствари остају веома конфузне али прича као и заплет остављају довољно простора за размишљање. Није ми један од најомиљенијих али сам свакако уживао у аспекту приче и тока дешавања...
Иначе, разумем то нервирање око jRPG старијих, потребно је сести и потпуно се одстранити од остатка света. Ја имам још неколико таквих игара да пређем из е ере али не да ми се, једноставно, изнервирам се и због обавеза и због осталих ствари, а знам да су јако добре игре.
можда би ти се допао Earthbound, FF Mystic Quest, Lord of the Rings (за snes, јако, јако тешка игра), има и Soul Blazer 2 & 3...
---
Преузео сам фајл, но хоће сестрић да игра Fate тако да ћу тек сутра имати времена да видим о чему је реч. Захваљујем на реклами хехе. :]
Поздрав
WhenDarknessFalls
27.7.2011, 20:27
Kako preporucujete da se igra Skies of Arcadia, preko Dolphina ili Chankasta/NullDCa? Odnosno Gamecube ili Dreamcast verzija? Citao sam po netu da GC verzija bolje izgleda i da ima manje random encountera, dok DC verzija ima nesto bolji zvuk i podrsku za ono VMU cudo, zbog kontrolera. Ali sta bolje radi kad se emulira, ako je neko pokusavao, da ne jurim i jedno i drugo? :)
@Nash Knight
Možda Secret of Mana(Seiken Densetsu 2) i Seiken Densetsu 3? Seiken Densetsu 3 je po meni najbolji akcioni jRPG za Super Nintendo. Tu je i njihov američki "klon" Secret of Evermore i OK je ali je ipak dosta slabiji.
Nash Knight
27.7.2011, 23:10
Neke od navedenih igara sam probao, neke cu da probam.
-Star Ocean sam tek nedavno nabavio verziju na engleskom, josh nisam stigao da je probam.
-Za Silver sam samo chuo, videcu.
-Earthbound mi se mnogo dopao na pochetku i mnogo me smorio kasnije. Zar OPET putovanje kroz vreme? Mora da japanci mnogo vole film Terminator :D A i borbe su previshe repetativne i ubile su me u pojam u jednom trenutku.
-FF Mystic Quest je prvi FF koji sam igrao i jedini koji mi se dopao makar malo. Isto me je na kraju smorio repetativnoscu, ali u sustini je ok.
-Lord of the rings imam ali ga nisam probao.
-Soul Blazer 2 (Illusion of Gaia) mi se nije nesto svideo. Slozeniji je i ima mnogo lepsu grafiku ali su mu skroz ubili poentu i pretvorili ga u tipican jRPG. Prvi deo mi je neuporedivo bolji. Nisam ni chuo da postoji treci deo
-Secret of mana moze, to je bash ono sto trazim.
Hvala na preporukama!
@Nash - Дошао сам до дела када сакупљам два дела драгуља. Допала ми се игра, приметио сам да си додао доста својих ставова у главног лика по питању генералног jRPG жанра. У почетку нисам се надао шетњи по свету, али касније ми је било баш пријатно. Играћу још касније, покушавам да сакупим новац за конанов мач :cool:
---
@ WhenDarknessFalls : Апсолутно nullDC. Ако не буде радио ок, онда Chankast. И апсолутно ићи с ISO's, зато што комбинована верзија има велики баг пред улазак у мрачни вортекс. Оригинално, има два диска од по 700MB.
Што се тиче DC, нисам играо али предлажем да се игра директно на конзоли (како једној тако и другој) првенствено због VMU игре која је један од Side Quest-ова.
Иначе, поседујем Sega Dreamcast. :] И још увек ради одлично. Додуше, постоје проблеми приликом учитавања новијих Verbatim дискова...
---
Seiken Densetsu 3 (secret of mana?) је могуће играти у двоје, зар не? :]
Da dodam i meni lično omiljen akcioni RPG sa SNES-a
Terranigma
Igra ima slatku pričicu i dobro izvođenje.
rCnfHFiUuvE
Kako to da niko ne spominje Exile.
Da li neko zna za jos koji "arabian" jRPG? :D
88UqYdQcgLs
High life
29.7.2011, 10:48
Evo i ja da preporucim jedan wjRPG :p. U pitanju je Anachronox. Igru je pravio Ion Storm (Deus Ex, Thief: DS).
Potezne borbe, "random encounters", mini igre, prica na prvom mestu, mala druzina spasava svet... Sve je tu. Jedina razlika je u tome sto je ovo americki ispricana prica, sa americkim humorom.
6U4JRbIfmsw
tSoko3qsJII
Ne znam zašto me svaka tema u kojoj se pominje FF i jRPG odmah natera da se raspišem. Verovatno zato što sam veći deo osnovne škole posvetio igranju super nintenda i plejstejšna. Sa jRPG-ovima sam relativno rano stupio u kontakt, u četvrtom razredu osnovne škole, i odmah su me kupile, i ostale omiljeni žanr u igračkom svetu. Prva igra mi je bila BOF 2 super nintendu, i sećam se da sam u to vreme prešao pola grada da bih otišao kod dečka koji je završio igru da ga pitam kako da pred kraj igre nadjem neku devojčicu sa plavom kosom koju nikako nisam mogao da nadjem, jer u to vreme nije bilo neta :) Posle toga sam prešao BOF 1, pa onda FF VI, a onda su se naslovi ređali sami od sebe: Secrets of Mana, Chrono Cross, pa onda na plejstejšnu FF VII, VIII, IX, Legend of Dragoon i još mnoge druge, više i ne mogu da se setim šta sam sve odigrao, kako na super nintendu, tako i na plejstejšnu :) Meni omiljena i neprevaziđena definitivno FF VII, o njoj mogu da pričam i pišem do prekosutra. Sećam se jedne anegdote vezane za igru i za jednu ćurku koja je radila tamo. Kada je FF VII stigla u igraonicu, bila je prva igra za plejstejšn koja je bila na tri CD-a. Ja došao i uplatio dva sata da igram i probam igru po prvi put, i ona dođe sa sva tri diska, i počne da ih ređa ko palačinke u plejstejšn, a ja počnem da vrištim da ne ogrebe diskove i da tako može da pokvari sve. Žene su oduvek bile talentovane, šta reći... Za mene definitivno najveće razočaranje je poslednji deo FF-a, koji sam probao kod ortaka koji je kupio plejstejšn 3. Zajedno smo odrastali na FF VII, prešli ga više od desetak puta, a mislim da je sa poslednjim delom stari dobri potezni FF zvanično otišao u večna lovišta (na žalost)...
Ne znam kako niko nije spomenuo igru Lufia sa super nintenda, Lufia II je jedna od jačih jRPG-ova sa snesa, a i ubitačno teška...
Spoemenuo sam Lufia 2 Rise of Sinistrail
I ne znam zašto misliš da je igra teška. Sem one specijalne tamnice i 2-3 ekstra logičke zavrzlame igra je boza.
Nash Knight
29.7.2011, 15:42
Ja sam skapirao da ja vishe volim ideju jRPG igrara nego sam igre. Privlachi me grafika, stil, muzika, ideja konzolnog rpga ali kad krenem obichno me smore neke stvari najcesce random encounteri, prevelike lavirintaste tamnice i potezne borbe (mada ovo drugo zavisi od igre do igre).
Evo probao sam sad Star Ocean i svidja mi se, uprkos tome shto igra "poshtuje" 90% jRPG klishea, ali ne mooooogu da se bijem sa svakakvim neprijateljima po pola sata na svakim 2 minuta igranja, jednostavno nemam vishe vremena i zivaca za takve stvari. Primetio sam da mi recimo vishe lezi nesto sto ima brzi ili arkadni gameplay, evo neko mi je preporucio Secret of Mana (za koji sam saznao da je FF spinoff, hah), to sam krenuo bash da igram i verovatno cu je zavrshiti (kako je lepo imati joypad za ovakve igre! :)). Znaci na kraju ispade da nisam toliko fan jRPGa koliko jRPG/arkadih avantura :)
Ova Terranigma deluje odlicno, to mi je sledece na listi (nije, sledece je Secret of Mana 2, ali posle nje :))
Exile se secam da sam probao i nesto mi se nije dopalo, samo se ne secam sta. Medjutim sad kad sam video da su borbe arkadne-desnoskrolujuce mozda joj dam jos jednu shansu.
U slucaju da nisam naglasio, preporucujem Soul Blazer, Shadow Quest :p, i ActRiser 1 koji nije bash jRPG nego je mnogo vishe od toga.
J Znaci na kraju ispade da nisam toliko fan jRPGa koliko jRPG/arkadih avantura :)
Uredu je, ja te razumem.:) Na ovom forumu je... opasno biti fan jRPG-a.:kreza:
Ovo bi trebalo da bude po tvom ukusu:
OvYfbywIHBI
Igra nije toliko poznata, zapravo verovatno je potpuno nepoznata, nikada se nije zvanično pojavila izvan Japana ali tu je fan made prevod.
Ja sam skapirao da ja vishe volim ideju jRPG igrara nego sam igre. Privlachi me grafika, stil, muzika, ideja konzolnog rpga ali kad krenem obichno me smore neke stvari najcesce random encounteri, prevelike lavirintaste tamnice i potezne borbe (mada ovo drugo zavisi od igre do igre).
Evo probao sam sad Star Ocean i svidja mi se, uprkos tome shto igra "poshtuje" 90% jRPG klishea, ali ne mooooogu da se bijem sa svakakvim neprijateljima po pola sata na svakim 2 minuta igranja, jednostavno nemam vishe vremena i zivaca za takve stvari. Primetio sam da mi recimo vishe lezi nesto sto ima brzi ili arkadni gameplay, evo neko mi je preporucio Secret of Mana (za koji sam saznao da je FF spinoff, hah), to sam krenuo bash da igram i verovatno cu je zavrshiti (kako je lepo imati joypad za ovakve igre! :)). Znaci na kraju ispade da nisam toliko fan jRPGa koliko jRPG/arkadih avantura :)
Ova Terranigma deluje odlicno, to mi je sledece na listi (nije, sledece je Secret of Mana 2, ali posle nje :))
Exile se secam da sam probao i nesto mi se nije dopalo, samo se ne secam sta. Medjutim sad kad sam video da su borbe arkadne-desnoskrolujuce mozda joj dam jos jednu shansu.
U slucaju da nisam naglasio, preporucujem Soul Blazer, Shadow Quest :p, i ActRiser 1 koji nije bash jRPG nego je mnogo vishe od toga.
Terranigma je treća igra u nezvaničnom Gaia serijalu. Prva je Soul Blazer, zatim Illusion of Gaia (Illusion of Time u Evropi) i na kraju Terranigma koja nikada zvanično nije izašla u Severnoj Americi.
High life
10.8.2011, 19:38
Jupiter je u konjukciji sa Marsom, a meni se zaigrao JRPG. Narucih Lost Oddysey, pa sta bude.
Jupiter je u konjukciji sa Marsom, a meni se zaigrao JRPG. Narucih Lost Oddysey, pa sta bude.
Piše se Lost Odyssey...
To je po meni najbolji RPG koji je Sakaguchi napravio od kako je napustio Square i definitivno među pet uopšte najboljih RPG igara za Xbox 360 i nezasluženo je pao u zaborav kod većine igrača. Verovatno si se već informisao o igri kada si je već izabrao ali da znaš da je zaista ogromna i dugačka pa ćeš verovatno morati da zaboraviš na druge igre na duži vremenski period.
И Јупитер није у коњукцији с Марсом. Јупитер је у Бику, а Марсић је у Раку. :d
Мораћу да набавим psp. Или неки ему добар. Греота је оно све пропустити.
Kakogod. U svakom slucaju, nabavih Lost Odyssey. Na prvi pogled, igra deluje fino. Mnogo vise podseca na stare FF naslove nego novi FF.
Обзиром да нисам љубитељ новијих RPG-ева изузетну вредност приписујем старијим насловима FF игара. Поготово
Final Fantasy VI
7Xd0PQhr4Fk
http://1.bp.blogspot.com/_FjciXAGe44U/SxPy4DHPH2I/AAAAAAAAAOs/FFPqX7Tjmtk/s1600/final-fantasy-vi.jpg
Наравно, свако ко је иоле упознат с FF насловима зна да се ради о генијалној музици, односно генијалним причама као и да је сваки део прича за себе, невезан за остале. Свако к оје упознат с FF насловима, односно франшизом зна да је то једна армија која се може поредити с армијама типа Star Wars & LotR.
У Final Fantasy VI (III у U.S.) на почетку смо постављени у улогу девојке која се зове Terra и, како се испоставља она је једини корисник магије у свету где увелико влада steampunk, односно друга револуција индустрије. За постојање магије није се чуло још од великог рата између Magi-ја. Током приче постављени смо у улоге не само Terre већ и осталих чланова партије који ће пратити своје циљеве, односно идеале. У генијалну причу је постављено много реалних људских емоција, а сам концепт играња је врло сличан читању књиге (зато ми се допао још више обзиром да нисам ентузијаст графике, односно анимације зато што сматрам да то није пресудно код RPG наслова).
Ово је моја препорука љубитељима RPG наслова, а врло лако се може играти преко SNES емулатора. :]
OU1W7b4B2tY
zsGA0Aiq6uA
Nash Knight
21.8.2011, 15:33
I ovu igru sam stvarno pokushao da igram i da se nateram da mi se svidi ali nikako nisam uspeo. Ista mi je kao i svi drugi FF-i, sve jKlishe do jklishea, chak shtavishe, ovaj deo mi je posluzio kao inspiracija za onu parodiju. Jedino mi se dopala tehnichki, grafika i zvuk su super.
Ова игра вреди због изузетно одличне приче сваког од појединаца партије. Апсолутно није клише који је типичан, напротив. Steampunk, no magic? Невероватан обрт негде на половини игре и искрено сматрам да је Кефка далеко ''гори'' од Сефирота (не мислим на лика овде на форуму него иначе лика из игре). Заиста, ја нисам фан FF VII и не видим шта је људима толико специјално, али као и увек Hype won the awesome :}
За мене је VI неприкосовени део FF франшизе.
Сloud Strife
23.8.2011, 14:45
Tesko mi je da izaberem JRPG koji mi je bas omiljeni pored toliko kvalitetnih i divnih igara iz ovog podzanra... Final Fantasy serijal je naravno neprevazidjen i svaka igra je donosila neke inovacije. Revolucije na polju grafickih endzina, inovativni sistemi borb, vrhunski dizajn, nenadmasene price... Square nema konkurencije ni na istoku ni na Zapadu po tim pitanjima. Moj fvorit iz celog serijala bi bio VIII ako vec moram da napravim taj izbor. Prica osmice me je najvise dirnula i likovi su mi najdrazi od svih ostalih igara iz serijala. Inace ovaj zanr svake godine ponudi toliko neverovatnih igara... Evo sada igram Xenoblade Chronicles i igra me ostavlja bez daha. Taman sam bio potpuno zaboravio na svoj Wii a onda dodje ovakav jedan biser koji bi vrlo lako mogao da bude RPG GOTY ako ne i jedan od najboljih RPG-a ove generacije.
Једна игра ми је ухватила пажњу
E_ZsaEcvox0
http://elshaddaigame.com/uk/game/index.html
У питању је акциона игра за коју би се могло рећи да поседује RPG елементе. Овде постављам зато што сам сигуран да би се љубитељима SciFi & RPG допао концепт дизајна, односно приче која стоји иза свега.
Boondock Saint
25.9.2011, 22:36
Cudi me da skoro niko nije pomenuo Persona 3 i 4. Ja retko igram jRPG-ove jer me random encounteri i karakterizacija nerviraju ali ovaj serijal me je kupio po svakoj tacki. Likovi, atmosfera, sistem borbi.....stvarno genijalno. Preporucio bi Rogue Galaxy koji mu dodje kao Japnski mix Treasure Planeta i Kotora radjenog u Fable stilu.
Rouge Galaxy је одлична игра с тим што је многе аспекте узела од Phantasy Star + Star Ocean + Skies of Arcadia, а уствари је Action based RPG.
Што се персоне тиче тренутно је убедљиво најпознатији jRPG у свету, али мене никада није успео да добије на било који начин.
http://www.videogamesblogger.com/wp-content/uploads/2009/09/shin-megami-tensei-persona-wallpaper-4-1900x1200.jpg
Не волим модеран setting и празне главне ликове.
Хитлер?!?!?!
Boondock Saint
26.9.2011, 19:46
Each to it's own, I guess. Meni se recimo svidja kad je glavni lik prazan kao papir pa ti sam igras kako hoces(zato recimo obozavam Witchera iako je wRPG) ovako kad igram kao predefinisan lik onda sam ogranicen na izbore koje bi taj lik (dobar ili los) napravio u skladu sa svojom licnoscu. Mada ima i slucaja kada je predefinisani lik kul
Da li je iko čuo za Ni NO Kuni? Igra izlazi 17.og novembra za PS3! Meni se mnogo dopada. Šta vi kažete?
ajXaP-5iiTk
SiTddMKnA3A
Studio Ghibli је у питању с оригиналним сетингом смештеним у њихов свет фантазије.
По квалитету се може мерити с фантазијама које само Disney може да пренесе, а обзиром да је игра за PS3 и да је релативно новија нисам сигуран у квалитет дотичне. Видео сам трејлер, у питању је једна врста авантуре, видео сам и мало Gameplay-а и много тога се ослања на истраживање пре него ли причу.
Права игра за сањаре и људе који су вечита деца у себи, мада мени лично се овакав систем не допада.
Nash Knight
5.11.2011, 20:03
lol studio Ghibly je tri koplja iznad Disney-a po svakom kriterijumu.
Po ovom traileru igra izgleda predivno, ali mi ne lici toliko na tipicni rpg, vise na nesto iz Pokemon asortimana.
Ма нема везе с покемонима. Слично је принцези Мононоки у комбинацији с анимеом Howl's Moving Castle.
http://farm2.static.flickr.com/1394/910152091_06621933fa.jpg
http://images.hollywood.com/cms/300x375/2441186.jpg
Ni no Kuni мене, једноставно, не може одушевити толико. Искрено, нисам баш љубитељ Ghibli анимације ( и не знам зашто је многи воле, додуше фини су им цртежи ) али Студио 5 је ок. О игри колико сам видео - права правцата аниме авантура. За оне који су упућени у свет аниме-а ће знати да је ово квалитетан рад, а сада колико тачно - питање је.
Разлог због којег не преферирам Studio Ghibli јесте тај што умеју да буду исувише childlike и то не зато што су ликови анимирани већ зато што никада нисам осетио неке праве зликовце у њиховим делима.
Мене више привлачи оваква врста анимације
enHpp05hFjA
KobvYENVxtI
За сада једино је Персона донекле популарна, а ја и даље тумарам по ретро стварима зато што ништа ново не може да ме одушеви. Прелазим ускоро на GBA емулаторе и тражим солидне RPG-еве. Проблем је што мање-више не нам јапански, а луди јапанци све избацују само за своје тржиште. Колико ли је само аутомата изашло тамо као и игара, а које Еу или US нису ни угледали...
Све шта желим су оригиналне игре оригиналног концепта. Ова игра је донекле успела да покаже да је могуће направити комбинацију 2D / 3D, одличне музике и атмосфере надреалног.
c3Wr4GIJ0N0
Подсећа у великој мери на Ookami, у комбинацији с елементима GoW и примесама које су евидентне у атмосферама игара попут Portal 2 & Mirrors Edge. :}
Nash Knight
6.11.2011, 13:44
Mislio sam da podseca na Pokemone po gameplay-u, shetash, istrazujesh, a u borbama prizivas slatka mala stvorenja koja se shibaju umesto tebe.
Shto se tiche animacije i radnje, ajde bicu fin i reci cu da nam se ukusi (ponovo) potpuno razlikuju.
Никада нисам играо Покемоне, али капирам шта желиш рећи. мене, ипак, одбијају овако нацртани ликови. Волим простију анимацију, али не и просте ликове који изгледају као да су изашли из бојанке за децу... Волим цртеж типа модернијих shounen-a
High life
17.11.2011, 12:22
Nakon nekoliko pokusaja, konacno krenuo da ozbiljno prelazim Lost Odyssey i negde sam na oko petnaest sati vremena u igri. Uprkos dubioznoj kostimografiji i genericnom "leave me alone" glavnom liku mogu reci da je medju 5-6 JRPGeva koje sam odigrao na ovoj generaciji konzola, ovo (meni barem) najbolji naslov.
Zuti Bar
19.11.2011, 19:53
Хех. Pokémon! :D Колико их само знам напамет. Без варања, ево да набројим неке из главе:
Булбасор, Ајвсиор, Венисор, Чармандер, Чармилион, Чаризард, Скврл, Вартотл, Бластоиз, Катерпи, Метапот, Батерфри, Видли, Какуна, Бедрил, Пиџи, Пиџиото, Пиџиот, Ратата, Ратикејт, Пикачу, Раичу, Понита, Рапидаш, Ликитанг, Слубро, Слоукинг, Слоупок, Венонат, Веномот, Нидоран, Нидорина, Нидорино, Нидокинг, Нидоквин, Оникс, Стиликс, Мегби, Магмар, Артикуно, Заптос, Молтрес, Лугиа, Мју, МјуТу, Ентеи, Елекид, Електабаз, Старју, Старми, Сикинг, Голдин, Свикун, Тогапи, Џиодуд, Гравелер, Голем, Кофинг, Визинг, Белспраут, Еканс, Арбок, Вабафет, Виктрибел, Тотодајл, Фералигатор, Синдиквил, Квилава, Драгонер, Драгонајт, Кабуто, Кабутопс, Одиш, Аеродактил, Милтенк, Сајтер, Сизор, Рајхорн, Рајдон, Хут-Хут, Ноктаул, Иви, Магнемајт, Магнетон, Мистер Мајм, Амбрион, Флерион, Поригон(или Пјугон), Вапорион, Грајмер, Маак, Спироу, Фироу, Судо Вудо, Чикорита, Гастли, Хаунтер, Генгар, Абра, Кадабра, Алаказам, Урсаринг, Тедиурса, Мјаут, Перзиан, Жирафари, Милтенк, Додуо, Додрио, Лапрас, Ментаин, Меџикарп, Геридос, Мачок, Мачоп, Мачемп, Хитмонтоп, Поливрл, Поливаг, Поливрат, Политод, Сенслеш, Сенчру, Меровак, Мерил, Егзекјутор, Егзекјут, Снорлакс, Манки, Пичу, Драузер, Хипно, Смиргл, Граулит, Арканос, Хопип, Макарго, Ченси, Тангела, Прајмип, Кангаскан, Хитмончан, Електроид, Волторб,...
едит: Парас, Парасект, Зубат, Голбат, Кробат, Клефери, Клефејбл, Џиглипаф, Хитмонли... стално ми падају напамет нови :D
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.