PDA

Prikaži potpunu verziju : Kraj desktop računara

JS81
7.7.2011, 12:51
Ovaj naslov možemo vidjeti u najnovijem broju SK, pa me zanima šta mislite ima li istine u ovom naslovu? :)

Kojic_M
7.7.2011, 13:11
Ja mislim dok je racunara,bice i desktop racunara. Nece lap top da premasi snagu deska :to_care: (ako sam dobro protumacio naziv teme :D )

water wizard
7.7.2011, 13:13
ma to oni iz apple reklamiraju ipad, ne brini

Nergal
7.7.2011, 13:15
Diskutovali smo o tome već u drugim temama, pošto je Steve Jobs (povodom njegove izjave je i tekst pisan) mnogo puta u svojoj karijeri objavljivao "kraj PC-ja" i "kraj klasičnih računara".

Ne, ne mislim da ima istine, bar ne ovako bukvalno shvaćeno (čini mi se i da je autor teksta sličnog mišljenja). Naravno Jobs ima dobar razlog zašto kroz marketing svoje kompanije promoviše takvu ideju, on skreće i zadržava pažnju potrošača na novom tržištu na kome Apple (bar trenutno) dominira. Ma kako bili (trenutno) zanimljivi i zabavni, tableti nisu alternativa kućnim računarama. Za bilo kakve poslovne primeni (uključujući tu i najobičnije kucanje teksta) oni ne nude ništa. Za ozbiljno igranje i druge vrste multimedijalne zabavne (HD filmovi na velikom ekranu, muzika za audiofile) takođe. Oni svoj prostor nalaze na tržištu gedžeta, zezalica, malih zabavnih uređaja i sl. To tržište je veliko i potencijalno ogromno ali ne uzima prostor ni PC-ju a ni ozbiljnijim konzolama (može se govoriti o nekom preklapanju sa ručnim konzolama).

Uostalom, poslednja ekonomska statistika pobija i tvrdnje o naglom padu prodaje desktop računara, laptopa, netbook-a i sl.

bzvz
7.7.2011, 13:20
Ovaj naslov možemo vidjeti u najnovijem broju SK, pa me zanima šta mislite ima li istine u ovom naslovu? :)

Sve zavisi od razvoja softvera prevashodno igara, i od toga koliko je hardver koji se ugradjuje u laptop u stanju da pogura softver. Najverovatnije je da ce drasticno opasti prodaja desktop racunara i komponenti u narednim godinama a da li ce nestati to niko nemoze da zna.

Nergal
7.7.2011, 13:22
Sve zavisi od razvoja softvera prevashodno igara, i od toga koliko je hardver koji se ugradjuje u laptop u stanju da pogura softver. Najverovatnije je da ce drasticno opasti prodaja desktop racunara i komponenti u narednim godinama a da li ce nestati to niko nemoze da zna.

Moguće, ali tekst nije bio o smanjenju broja desktop nasuprot laptopa već, navodno, nestajanje desktop (a i laptop, dugoročno) računara u korist tableta.

Kojic_M
7.7.2011, 13:24
Ok,ja sam za to,odmah bih presao na samsung galaxi tab :kreza:

water wizard
7.7.2011, 13:25
Vidoviti Steva Jobs najavio kraj desktop računara, LOL, to je kao ono kao kad najave smak sveta :facepalm

bzvz
7.7.2011, 13:30
Moguće, ali tekst nije bio o smanjenju broja desktop nasuprot laptopa već, navodno, nestajanje desktop (a i laptop, dugoročno) računara u korist tableta.

Nisam citao tekst ali ako misle da ce tablet zameniti i desktop i laptop jednostavno nema sanse..

Kojic_M
7.7.2011, 13:33
Nisam citao tekst ali ako misle da ce tablet zameniti i desktop i laptop jednostavno nema sanse..

Ma pusti,vidis sta ljudi iznad kazu :cool:

JS81
7.7.2011, 13:50
Pa ipak mi je skoro nezamislivo da bi igranje na tablet računaru moglo biti kao na desktop PC- u, ali što neko prethodno reče zavisi i od proizvođača softvera. Nisam siguran da igranje na malom ekranu može imati takvu draž kao na npr. 22- inčnom monitoru. Ali vidjećemo. :):)

Nepotpisani Čitalac
7.7.2011, 14:38
Steva Poslovi sanja Star Trek trikordere u skorijoj budućnosti...
Not gonna happen. I dalje su ljudima važne performanse jednako koliko i mobilnost, a mnogima i daleko više. Možda se tehnologija i menja, ali za promenu ljudske psihe i ljudskog stava treba daleko više vremena.

water wizard
7.7.2011, 15:09
evo mog ličnog primera...
Imam desktop sa 8 giga ram, GF gts450 1g ddr5, par hard diska.. imam netbook od 10 inača, i sad mislim da taj touchpad nije loša stvar, mada bih pre išao na neki manji do 7 inača, čak i 5... 10 mi je mnogo veliko, mogu samo da uzmem netbook i da gržim u rukama i sve mi je jasno da je nezgodno za držanje u rukama, dok neki mališa od 5 inča bi mogao lako da se nosa... nažalost nema takvih, drugo cena za ono što pruža je velika, merkam neke od 150e u vr glave, jer sam ja više ubeđen da će da se obistini proročanstvo Bila Gatesa da će hardver da bude jeftin... sad jedino zašto još nisam kupio neki touchpad od 150e ili neki ebook reader od 100 je da ne znam da li to uopšte radi kako treba, ili ću samo da ga gurnem negde da skuplja prašinu kao netbook
Ono, nije loše imati neku spravicu koja služi za čitanje, surf internetom, muziku filmove i slično, ali eto najjeftiniji tablet sa 3G nema ispod 400evra a ne daju mi se tolike pare za nešto što ću možda da koristim ponekad, kad za te pare mogu 2 netbooka da kupim :)
Baš tako, kao što neko već reče, tablet je samo gadget a ne naslednik PCa

JohnnyNT
7.7.2011, 15:35
Al' se ljudi pale na sve što SJ kaže.Tablet budućnost, tablet je in, PC mrtav, ljudi počnite da jedete svoje fekalije - Apple je utvrdio da je to lekovito.
Mislim, nisu tableti loša stvar, ali da su ubice PC-a, to teško.To je samo još jedan gedžet, koji ima prenaduvanu reklamnu kampanju.

Mr.Eco
7.7.2011, 16:01
Kada cene tablet računaru budu pale na neku prihvatljivu cenu ~150€ a sigurno će pasti, samim tim će se procenat pc korisnika smanjiti a zašto ? pa ko želi da bude stalno pred računarom kod kuće ili u kancelariji ako je moguće (u pokeretu, na terenu, provera maila, facebook) da obavi svoj posao... samim tim računar će biti više alatka za profesionalnu upotrebu i igranje igri, a što se tiče audio/video doživljaja za to već postoje uređaji koji pružaju više od pc računara ;)

doctor
7.7.2011, 16:28
SJ predviđa takve gluposti jer se u njegovoj firmi ne naplaćuju dobre performanse i slično već trajanje baterije, estetika i user expirience (u tu kategoriju i spadaju i prve dve stvari koje sam naveo).

Oko user expirience-a se sve vrti danas, i ide se ka tome da uređaje svako može da koristi i da pritom, čak i prilikom navigacije kroz menije korisnik doživljava neko iskustvo. To je dobro što se tiče širokih masa koje ne zanimaju stvari "ispod haube" već kupe tablet i "za*ebavaju" se sa njim. Ja bih lično sebi prvo kupio manji laptop/netbook a tablet tek kada pretekne para jer znam koliko bih ga koristio (tačnije koliko ne bih). Tableti neće moći da zamene tek tako desktop računare (odnosno PC-jeve uopšte), jer će uvek biti profesionalaca koje boli uvo kakav expirience pruža program u kom rade kada od njega oni zarađuju za hleb. Nadam se da shvatate šta mislim.

Majku mu pa i ti tableti se "dizajniraju" uz pomoć PC-jeva... Kada SJ bude izbacio sve računare iz svoje firme, i podelio svim zaposlenima tablete i mobilne telefona da na njima obavljaju svoj deo posla, i profit krene da raste, skidam mu kapu. Do tada, svako ko mu veruje je budala.

Moguće je da će se tableti omasoviti, ali ne onoliko koliko on predviđa. To i dalje nije malo kao telefon, i dalje zahteva torbicu da biste ga nosili a pritom nema performanse koje može da pruži jedan netbook koji je 50% jeftiniji (pritom su, dakle, i skupi!) a slične je veličine.

Ovakve uređaje će koristiti samo casual korisnici kojima treba lagan uređaj na kome mogu da provere poštu, odu na net i malo se zabave kada nemaju previše obaveza (i pritom imaju dosta para - jer mogu da kupe i znatno jeftiniji mobilni telefon koji može sve ovo, manji je i ima bolju autonomiju baterije). Za sve ostalo slabašan hardver i odsustvo tastature/miša (+non-Windows/Linux operativni sistemi) definitivno nisu pogodni. To je to što se mene tiče.

voodoo_
8.7.2011, 19:18
Slažem se da Jobs pretenciozno lupeta i da je to sve marketing, ali zaboga, "kraj desktop računara" znači "kraj desktop računara U KUĆI", ne na poslu, ne za CAD, ne za programiranje, nego za bleju na Internetu i muziku što radi 90% kućnih korisnika kompjutera. Radne stanice će biti radne stanice uvek.

Što se tiče performansi, ne treba zaboraviti da ARM-kompatibilni čipovi grabe napred toliko brzo da to nije normalno. Ja sam se šokirao ( :D ) kad sam video kako izgledaju i rade 3D igre na Tegri 2, što je pre samo dve godine bilo nezamislivo. Šta će biti za dve godine, ne smem ni da pomislim. Netbukovi tapkaju u mestu već par godina, tableti će ih prešišati samo tako u dogledno vreme. Telefon je ipak telefon, premali ekran za bilo šta (recimo meni bi tablet bio izuzetno zgodan da čitam PDF-ove kad legnem, pošto počinju da me bole leđa od sedenja za kompjuterom, uprkos redovnom fizičkom vežbanju).

Prosto, PC u ovakvoj formi NIJE ni predviđen ni pogodan za prosečnog kompjuterski nepismenog Đoleta kućnog korisnika, što zna svako ko ima ili je imao moralnu dužnost da održava kompjutere rodbini i komšiluku. Što više ljudi pređe na platforme kao što su Android zarad Interneta i multimedije, to bolje za nas ostale, da se PC napokon vrati u "ozbiljne vode".

White Ripper
8.7.2011, 22:44
Napisao sam šta sam mislio u temi vezanoj za julski broj.
Pouzdano vam kažem da su ovo izjave oko kojih se ne treba cimati.;)

doctor
9.7.2011, 2:49
...
Kao što rekoh:
...Ovakve uređaje će koristiti samo casual korisnici kojima treba lagan uređaj na kome mogu da provere poštu, odu na net i malo se zabave kada nemaju previše obaveza...

I da dodam tu čitanje PDF knjiga :D Jasno je da su tableti upotrebljiviji za muziku/filmove/čitanje/net/bilo šta slično, ali ne verujem da ćemo sutra imati domove u kojima svako ima svoj tablet a uz to nema bar jedan PC na stolu :)

Ah, da i ta ARM arhitektura koja, kao što kažeš "grabi napred"... To jeste istina, ali ne grabi dovoljno brzo :)

Vreme će pokazati sve, ali garantujem da je kraj klasičnih PC računara daleeeko daleeeko ispred nas. Još dugo vremena će dobre performanse zahtevati mnogo struje, mnogo prostora i dobro hlađenje :)

JohnnyNT
9.7.2011, 8:32
Prosto, PC u ovakvoj formi NIJE ni predviđen ni pogodan za prosečnog kompjuterski nepismenog Đoleta kućnog korisnika, što zna svako ko ima ili je imao moralnu dužnost da održava kompjutere rodbini i komšiluku. Što više ljudi pređe na platforme kao što su Android zarad Interneta i multimedije, to bolje za nas ostale, da se PC napokon vrati u "ozbiljne vode".

Slažem se, dobro rečeno.Zločin je dati dobar PC osobi koja misli da je FB i internet ista stvar.

todos
9.7.2011, 13:41
Nema šanse sve razumem sve je u redu ali da buljim u 7'' monitor ili ekran :eek:. Još su mi oči u kakvo takvom stanju da ne nosim naočare. Telefon je za razgovor i poruke, i brze instant pretrage, ajde još i slušanje muzike. Laptop još može i da se podnese, ali da masnim prstima čitaj burek) švrljam po high - tech škropociji i da se time divim, pa šta reći. Dok je god potreba za vrhunskom grafikom sve što ide sa tim desktop i monitori preko 20'' su nezamenjivi. Tako će biti i tako će ostati i kad se pojave u masovnoj proizvodnji kvantni računari.

White Ripper
9.7.2011, 17:01
Ma meni je samo milo što ću i da lje da budem korisnik PC-a, a ovima sa padovima sve najbolje! Znam da sam tri koplja ispred dok god koristim PC umjesto glupih tablet-a.

dzangrizalo
10.7.2011, 5:08
Ljudi, dzaba vi to pricate, jednostavno, postoji odredjeni procenat ljudi koji se lozi na "Splinter Cell, High-Tech, Info-Data Processing Everywhere Gadgets k*rac-palac", i to je uglavnom profil ljudi koji nisu bliski i slabo im ide shavatanje nacina procesuiranja podataka, pa zato daleko vise polazu na vizuelnu impresiju koju ostavljaju njihovi aparati, i beskrajno su u stanju da lazu sami sebe, i pored svih predocenih neoborivih dokaza da ti tableti nikada nece moci da ponesu snagu jednog, pa cak mozda ni prosecnog, desktop PC. Tako da nam ostaje samo da im citiramo Doktora, koji ovde sve sto mi pokusavamo da im objasnimo saze u jednu jedinu recenicu; "Kada SJ bude izbacio sve računare iz svoje firme, i podelio svim zaposlenima tablete i mobilne telefona da na njima obavljaju svoj deo posla, i profit krene da raste, skidam mu kapu. Do tada, svako ko mu veruje je budala.":aplauz: I to je to.

Mr.Eco
10.7.2011, 13:15
O čemu vi pričate kakve bi vi radnje da radite na tablet-u pobogu... da nebi možda da kompresujete video visoke rezolucije na tabletima kada vam trebaju performanse :kreza: bitno je da radi posao za koji je predviđen, a ne za igranje igri (konzole su za igre), a što se tiče knjiga, format knjiga A5 formata je 5.8 × 8.3 inča tako da ne vidim razlog zašto se nebi moglo čitati. E sada što se čitanja tiče u svakome slučaju prijatniji je neki e-reader zbog veće autonomije i ne umara oči tablet ekrani...

dzangrizalo
10.7.2011, 15:36
O čemu vi pričate kakve bi vi radnje da radite na tablet-u pobogu... da nebi možda da kompresujete video visoke rezolucije na tabletima kada vam trebaju performanse :kreza: bitno je da radi posao za koji je predviđen, a ne za igranje igri (konzole su za igre), a što se tiče knjiga, format knjiga A5 formata je 5.8 × 8.3 inča tako da ne vidim razlog zašto se nebi moglo čitati. E sada što se čitanja tiče u svakome slučaju prijatniji je neki e-reader zbog veće autonomije i ne umara oči tablet ekrani...
Moj komso je ubedjen da ce se na svom i-podu od 600e, nem pojma nija kojem sit izigrati igrica. Zvao me juce da idem da vidim kako mu radi neki need for speed od pre 3-4 god, zaboravih. Pa dobro, ako je to tako kao sto ti kazes, znaci i ti se slazes sa nama da od zamene PC-jeva tabletima nema nista, naravno:D.

water wizard
10.7.2011, 15:38
i kad bi moglo need for speed kako će da vozi :icon_scra

dzangrizalo
10.7.2011, 15:40
i kad bi moglo need for speed kako će da vozi :icon_scra
nem pojma, valjda ima ziroskop u tom Ipodu kad je tako napredan, pa nek ga ljuska gore dole:D.Valjda touch pad, sa kursorom nekim, nem pojma, posle cu da preletim da vidim.

Mr.Eco
10.7.2011, 16:04
Al ste navalili na te igre padovi nisu predviđeni za to :D evo pogledajte ovo 2dSHnVE2I0c

dzangrizalo
10.7.2011, 16:10
Dobro je sto si linkovao ovaj video, sad znam kakvo predavanje da ocekujem. Znaci na*ebao sam, isprace mi mozak. Ima da idem kuci i ponavljam "Ipaaad" ko zombi:paranoia:.

water wizard
10.7.2011, 16:20
sad kad vide klinci, svaki ima da poželi po jedan

dzangrizalo
10.7.2011, 16:25
http://www.youtube.com/watch?v=ynpnYh4o_Qo
Haos, sad nadjoh zadnje najave iz Apple-a na utube, stvarno su napredni, nema sta:p

player1
10.7.2011, 20:33
Da se razumemo, jednu prednost koji imaju tableti je softver.

Programi i igre za njih su pravljeni tako da odgovaraju performansama tih uredjaja.

Dok sa druge strane netbook treba da radi sa softverom koji je predvidjen za jake desktop masine. I naravno, uvek ce se osecati kako je spor.

P.S.
Slicnu igru sam video na samsungovom wave telefonu.

Asmodeus
11.7.2011, 2:11
Imao sam sa jednim drugarom raspravu na ovu temu pre neko vece, koja je pocela na google chat-u i koja je na kraju imala 2000 linija. Zezali smo se posle kako smo mogli otkucati 2000 linija koda za to vreme :)
Inace, dosli smo do zakljucka da su tablet/smartphone uredjaji, a narocito modeli koje je proizveo Apple, vrlo korisna stvar korisnicima koji sve sto znaju o racunarima i IT-u je ono sto su morali da nauce u srednjim skolama. Ovde se uglavnom misli na zapadnoevropske zemlje i americki kontinent, ostala boranija nema para za kupovinu tableta ili telefona od 500e.
Cena im jeste generalno visoka, bilo da je to telefon ili ipad, oko 500 eura mora da se pukne na takav uredjaj. Kod takvog profila ljudi PC u desktop formi ce izumreti, svi ce preci na laptop-ove i tablete/smartphone uredjaje.
Kako izgleda americki ili generalno zapadnjacki prosecan moderan dom kad je IT u pitanju?
Vecina korisnika koristi neki od popularnih pretplatnickih servisa za gledanje TV-a, narucivanja filmova, serija, muzike, generalno sve multimedije - mala kutijica pokraj LCD TV-a koja pusta sve, moze da snima sve, cak moze i netom da surfuje, ili umesto male kutijice stoji xbox360 ili ps3.
Tome govore u prilog i poslednja Microsoftova istrazivanaja, koja pokazuju da vlasnici xbox360 konzola, posle igara, najvise vremena ih koriste za multimediju, tj video, slagacu sad malo, ali mislim negde oko 40% ukupnog vremena!!! Znam da je bio neverovatan podatak. Poznato je da su konzole postale multifunckionalne i da podrzavaju brojne pretplatnicke servise, tako da korisnicima zaseban SetTopBox i nije neophodan za sve sadrzaje za gledanje/slusanje na njihovom tv-u.
Za slusanje muzike, on the move ili kod kuce, uglavnom se kupuje ipod, sluske u usi i uzivaj kad negde krenes, a kod kuce kaci ga na dock i uzivaj.
Uglavnom imaju laptopove za "rad" na racunaru, bilo to Apple, HP ili Dell ili neko drugi, nebitno je, njima je laptop vise nego dovoljan za sve potrebe.
Isto je poznato da su mobilni uredjaji po prvi put pretekli broj prodatih desktop racunara pre skoro godinu dana, a sada su smartphone/tablet uredjaji pretekli laptop racunare.
Takvom profilu ljudi PC kao Windows based desktop masina ne treba ama bas ni za sta. Sve to na mnogo lepsem interfejsu i uz bolju efikasnost danas nudi Apple a uskoro ce i Google. Zasto bi Microsoft svoj sledeci os dizajnirao tako da moze da radi na svim mobilnim platformama, ako je PC i dalje dominantna platforma? Zato sto je ta oblast mobilnih uredjaja od trzisne nise postala dominanto tehnolosko trziste.
Apple nudi savrsen user interface uz podrsku svim servisima koje su potrosaci spremni da plate i zato je dominantan u tom segmentu. A njihove izjave da je PC mrtav su prepotentne, ali ako se pogleda razvoj trzista, vidi se da ce PC kakav poznajemo od dominantnog trzista postati trzisna nisa. Mozda nece u skorije vreme u zemljama treceg sveta, ali u modernim zemljama hoce.
PC nece izumreti, i mozda je ovo desavanje na trzistu dobro, jer ce mozda PC ponovo biti spravica za entuzijaste i IT profesionalce...
Jedini koji moze da ugrozi Apple je Google, koji je uspeo da pretekne Apple po broju mobilnih uredjaja koji koriste njihov OS.
Po meni, mozda jos jedan potencijalni PC killer, koji ce mu oduzeti jos malo kolaca, je koncept koji je najavio google predstavljanjem novih ultramobilnih Cloud Based laptopova, koje Google ponosno naziva Chromebook (po chrome OS-u), jer sav intenzivan procesorski posao se odradjuje u oblaku (serverskim masinama) dok hardver koji se nalazi u chromebook-u je uposljen za prikazivanje interfejsa i runovanje klijentskih aplikacija.
Uredjaji ce biti poprilicno jeftini, imace vrhunsku autonomiju rada, a placace se usluga koriscenja cloud servisa, tipa 20e mesecno.
Za sad google ima na nisanu korporacije i univerzitete, tj skolske ustanove, ali i obicne korisnike, jer je sva funkcionalnost laptop-a tu. Ovo se pokazalo kao izvodljivo, gledao sam demonstraciju gde su korisnici pokretali aplikacije kao sto su Adobe PS i Premiere, preko 4G konekcija i koristili cloud za rendering. Sve moguce aplikacije je moguce runovati u cloud-u, sto znaci da ce neki poslovi koji na destkop PC-u trajati nekoliko dana/nedelja ovde biti izvrseni u par sati/dana...
Brzina cloud-a je mnoooogo brza i od najbrzih desktop racunara...
Uglavnom, otisao sam u sirinu, ne zamerite, samo sam hteo da iznesem par cinjenica kao i svoje misljenje i misljenje jos nekih ljudi na temu daljeg razvoja trzista racunara... :)
Edit:
Zakljucak: :D
PC is not and will not be dead. :D

todos
11.7.2011, 13:21
Svaka čast komšija na tekstu.
Ali nije problem u samom uređaju nego u veličini monitora. Ni jedan tablet neće imati dijagonalu 20+ inča. A servisi koji će nuditi usluge će se sigurno razvijati.
Međutim sam računar koji funkciniše sa hercima i jezgrima biće izbrisan kad zažive kvantni računari. Ne znam kako bi takav jedan računar funkcionisao na tabletu nevezano sa tim da će i zasebne usluge biti razvijane po strani i kao što ti kažeš rasteretiti bilo kakav računar.

Asmodeus
11.7.2011, 13:53
Hvala :)
Ovde govorim o većini, tj prosečnim potrošačima, a ne o kompjuterskim entuzijastima i ljudima koji profesionalno koriste PC i od toga zarađuju život.
20+" monitor nije ni potreban ovom profilu prosečnih korisnika, koje sam gore naveo, za sve aktivnosti koje su im potrebne posao ce završavati smartphone/tablet sa svojih 7-10 inča kad su u pokretu, ili laptop sa 13-17 inča kad su kod kuće.
Zašto im ne treba 20+" monitor? Zato što u taj skup aktivnosti koji oni rade na tabletu/laptopu ne potpada multimedija da bi im bila bitna veličina monitora.
Za te potrebe se koristi TV, što je mnogo logičnije i bolje sa njihove tačke gledišta. Ako provode vreme i uz igre, kupiće konzolu, ako ne, imaće SetTopBox.

Zuti Bar
11.7.2011, 23:10
Dok sam citao tekst pomislio sam da su tableti smece nasuprot desktop i laptop racunara. Za igre nisu, jer je daleko bolje uzeti rucnu konzolu. Za posao nisu. Kao ni za siru upotrebu na polju multimedija. Jedino su prakticni za krstarenje netom.

Apostrof
12.7.2011, 8:42
Zasto bi bilo ko dao tolike pare na nesto sto ce posle 30 sekundi koriscenja biti toliko umazano da ce vise liciti na plasticni tanjir iz pekare na kome je neko jeo burek nego na high-tech skupu spravicu. Nekako ubija tu prakticnost kad sa sobom moras da nosis dve magicne krpe i litar sredstva za ciscenje.

I jos sto za te pare moze da se uzme neki netbook i da se u njega ubaci ziroskop, ako bas mora da ima touch screen neki overlay i dobije 10 puta korisnija jako mobilna spravica. I ofarbas ga kako hoces. Tek onda sto mozes da glumis IT strucnjaka...

player1
12.7.2011, 9:19
I jos sto za te pare moze da se uzme neki netbook i da se u njega ubaci ziroskop, ako bas mora da ima touch screen neki overlay i dobije 10 puta korisnija jako mobilna spravica...

Sta bi bilo kad bi bilo. Za sada postoji samo Asus Transformer, koji je de fakto tablet sa tastaturom, a ne netbook (mada lici).

JohnnyNT
12.7.2011, 10:52
Zasto bi bilo ko dao tolike pare na nesto sto ce posle 30 sekundi koriscenja biti toliko umazano da ce vise liciti na plasticni tanjir iz pekare na kome je neko jeo burek nego na high-tech skupu spravicu. Nekako ubija tu prakticnost kad sa sobom moras da nosis dve magicne krpe i litar sredstva za ciscenje.

Slažem se, po meni je to jedna od prednosti klasičnog desktopa: lakše je obrisati mast od bureka ili pljeske sa geniusa od 500 dindži nego sa skupocenog touch ekrana :D

Apostrof
12.7.2011, 11:01
@ player1
Mislio sam u kucnoj radinosti

@ JohnnyNT
Prljava tastatura mi ne smeta da citam sa cistog ekrana

Kojic_M
12.7.2011, 14:44
Sta bi bilo kad bi bilo. Za sada postoji samo Asus Transformer, koji je de fakto tablet sa tastaturom, a ne netbook (mada lici).

I tu je razlika sto nemas mis vec tapkas po ekranu :kreza:

Meni su tableri zanimljivi,cak sam i planirao da kupim jedan,ali suzdrzacu se dok ne padne cena win 7 tabletima,android mi je nekako neozbiljan. Ipad je razocarao sto nema flash,multitasking i kameru,cak i moja nokia 5800 ima :dedica: Najfunkcionalniji su za internet (osim ogranicenja u vidu malog ekrana),a sto se hardvera tice,on napreduje munjevito,koliko mi se cini. Da,i kucanje je problem.

player1
12.7.2011, 14:57
I tu je razlika sto nemas mis vec tapkas po ekranu :kreza:

Koliko se secam, ima USB port na koji moze mis da se prikaci.

water wizard
12.7.2011, 15:09
ima valjda mini usb port :dedica:

Kojic_M
12.7.2011, 15:42
Koliko se secam, ima USB port na koji moze mis da se prikaci.

I to onda bude...? Nabudzeni tablet koji lici na netbook :kreza: Fora je da mozes jednostavno da ga koristis bilo gde, a ne vucaras mis,tastaturu... Zamisli u autobusu da prikljucis mis i tastaturu :cool:

Asmodeus
13.7.2011, 1:30
Tableti su odlični za:
Surfovanje Internetom,
Email,
Ebooks,
Sve druge aplikacije koje su vam potrebne u pokretu ili krevetu.:cool:

Nisu loši za:
Brzo sastavljanje kratkih office dokumenata.
Igranje casual igrica,
Korišćenje zanimljivih jednostavnih, mini verzija aplikacija koje se koriste za ozbiljniji rad na PC-u - recimo Final Cut za video editing, mobilni Demo Music Studio, Composer, Sampler i slično.

@kojicm:
Inače, iPad 2 ima dve kamere, sa prednje i zadnje strane.

Nergal
13.7.2011, 9:09
Oprosti, Asmodeus, ali posle dvodnevnog isprobavanja Prestigio PMP7100C tableta koji je kupio moj drug, mogu da konstatujem da...

...su tableti solidni (jačem izrazu stvarno nema mesta) za:
- surfovanje netom
- igranje mini-igara (igrica)
- slušanje muzike

prilično loši za:
- duže čitanje e-knjiga (zbog prirode ekrana, e-book readeri su ovde mnogo prirodniji i, uostalom, bezbedniji)
- pisanje čak i e-mailova dužih od jedne rečenice
- gledanje videa (prosto ne mogu da svarim buljenje u malecki ekran iz blizine)

katastrofalni za:
- kucanje (kucanje?) bilo kakvog office dokumenta
- rad sa bilo kojom aplikacijom koja traži iole intenzivniji unos podataka

Ne verujem da je neki od ovih problema vezan čisto za konkretnu platformu ili operativni sistem (Android 2.2). Nisam u poziciji da isprobam Ipad pošto košta astronomski (naravno, za naše uslove) a ne znam nikoga ko bi ga kupio. Dodao bih i to da je održavanje tj. čistoća ekrana priličan problem, mada sam ga koristio isključivo sa čistim rukama.

kovacm
14.7.2011, 1:37
Što se tiče performansi, ne treba zaboraviti da ARM-kompatibilni čipovi grabe napred toliko brzo da to nije normalno. Ja sam se šokirao ( :D ) kad sam video kako izgledaju i rade 3D igre na Tegri 2, što je pre samo dve godine bilo nezamislivo.

voodoo_, trebao bi da znas malo bolje ;) : danas se odusevljavas sa 3Dom na chipu starom skoro 2 godine (??) :D

http://www.anandtech.com/show/2911 ili Tegra 2 = Januar 2010.

jos pre dve godine (jun 2009.) si mogao da se odusevljavas (kao i novinari Gamespota, IGNa...) sa: http://firemint.com/real-racing/

koji, btw, radi na hardwareu iz 2007. (aka prvi iPhone) i ne vidim da se nesto bitno promenilo za ove 4 godine... (za novi GPU u iPadu 2 ne postoji jos ni jedna igrica koja bi ga iskoristila).

inace se slazem sa ostatkom ("to bolje za nas ostale, da se PC napokon vrati u "ozbiljne vode""), kao sto je i Mr. Eco lepo objasnio u postu #14: "samim tim računar će biti više alatka za profesionalnu upotrebu i igranje igri, a što se tiče audio/video doživljaja za to već postoje uređaji koji pružaju više od pc računara"

mada ima i dosta PRO aplikacija koje jednostavno rade bolje i brze na multitouch tabletu... ;) (ili su pak, odlicna dopuna PRO programima na desktopu). U svakom slucaju, tableti donose nesumnjivo nesto sasvim novo u koriscenju i uopste u poimanju racunara. Mislim da citat iz Star Treka sasvim lepo pase ovde: http://www.youtube.com/watch?v=fL8nnMpV2Eo :D :D :D

"to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before."

btw, da, uvek ce nam trebati desktop racunari za 3D Max, Logic, Visual Studio, xCode, Cubase, AutoCad, PhotoShop, InDesign, Aperture, FinalCut, AVID, ProE... ali ljudi koji rade u ovim programima cine mozda 10% racunarske populacije ;)

jos propo buljenja u mali ekran...
Real Racing 2 HD - iPad 2 Video Out Demo @ 1080p
http://www.youtube.com/watch?v=tpQ7GamEfnI

i btw3, ili je mozda 4. :D, SJ nije rekao da je Desktop mrtav (kao sto vecina ovde potencira) vec da: at "PCs are going to be like trucks" (ko slusa, razumece ;)) link (http://blog.seattlepi.com/microsoft/2010/06/02/steve-jobs-at-d8-pcs-are-going-to-be-like-trucks/)

Asmodeus
14.7.2011, 13:33
Oprosti, Asmodeus, ali posle dvodnevnog isprobavanja Prestigio PMP7100C tableta koji je kupio moj drug, mogu da konstatujem da...

...su tableti solidni (jačem izrazu stvarno nema mesta) za:
- surfovanje netom
- igranje mini-igara (igrica)
- slušanje muzike

prilično loši za:
- duže čitanje e-knjiga (zbog prirode ekrana, e-book readeri su ovde mnogo prirodniji i, uostalom, bezbedniji)
- pisanje čak i e-mailova dužih od jedne rečenice
- gledanje videa (prosto ne mogu da svarim buljenje u malecki ekran iz blizine)

katastrofalni za:
- kucanje (kucanje?) bilo kakvog office dokumenta
- rad sa bilo kojom aplikacijom koja traži iole intenzivniji unos podataka

Ne verujem da je neki od ovih problema vezan čisto za konkretnu platformu ili operativni sistem (Android 2.2). Nisam u poziciji da isprobam Ipad pošto košta astronomski (naravno, za naše uslove) a ne znam nikoga ko bi ga kupio. Dodao bih i to da je održavanje tj. čistoća ekrana priličan problem, mada sam ga koristio isključivo sa čistim rukama.

Razumem te. ;) Koristio si Prestigio tablet sa Android 2.2, koji nije natively prilagodjen za tablet uredjaje, da jeste, Google ne bi razvio 3.0 (Honeycomb) koji je namenjen iskljucivo tabletima. Sigurno nije ni blizu odzivan kao ovo parče hardvera. Pitanje i kakav je kvalitet ekrana na tom Prestigiu. Ja inace nemam problema sa višečasovnim čitanjem sa LCD ekrana, pa mi čitanje na njemu nije smetalo uopšte. Da si koristio ASUS transformer ili neki sličan android 3.0 tablet sa snažnim hardverom i boljim ekranom, verovatno bi imao drugačiji utisak.

E sad, ja sam koristio iPad 2 i znam već dvojicu ljudi koji ga imaju, ljudi koji se bave muzikom profesionalno, i koji pored svih funkcionalnosti žele da imaju odlican on the go snimač/procesor/demo studio/sampler/voice procesor i šta sve ne. Oni imaju demo studije u kućama, ovo im je samo kao dopuna.
Inače, nisam mogao da verujem koliko ima tih pro muzickih aplikacija koje se (inace rade i za PC) za ipad, a kvalitet zvuka koji može da usnimi ili sempluje iPad2 je vrhunski za jedan PC sa diskretnom zvučnom, a kamoli za mobile uredjaj. Inače zvučna karta u iPad-u je Apogee-eva, proizvožača koji se bavi proizvodnjom muzičke opreme.
Čak su i na to mislili kad su dizajnirali uređaj. Inače multitouch na iPadu dobija puno značenje, kad ti možeš deset prstiju da koristiš istovremeno, bez i najmanjeg laga. Jedan od ova dva drugara svira na klavijaturama i nije imao nikakvih problema da koristi virtuelni piano, ne sad za sviranje na nastupu naravno :), već za određene operacije, sampler, studio itd itd...
Ljudi koji imaju svoje mini studije su oduševljeni njegovom funkcionalnošću na polju muzike.

Radi dobro za šta je namenjen, tj nećeš se nervirati ni oko čega za šta ti treba. Ali opet, nije za sve. Ja sam još ranije rekao kome je ovaj uređaj namenjen i u koje svrhe.
Sve ono što sam naveo kao odlično na njemu radi odlično, uzevši u obzir da ga držiš u rukama, tj ne možeš mu navoditi kao manu veličinu ekrana.
Filmovi? O tome sam već pričao. Nije tablet za filmove.
Pa 90% Srba filmove gleda i dalje na monitoru, jer nemaju HDTV, i zato iz glave ne mogu da izbace 22" monitor :), i to je jedino za šta ga koriste, pored fejsa, maila i povremenog otkucavanja nekog word dokumenta na svakih par meseci....

Nergal
14.7.2011, 14:23
Ekran na Prestigio-u, naravno, nije ništa naročito. Ali ne radi se o tome, neka je i vrhunski ekran svodi na isto. Ja slučajno zbog posla buljim u ekran po 8-10 sati dnevno i čitave knjige čitam sa ekrana. Iako se radi o velikom monitoru (što je svakako udobnije nego čitanje sa malog ekrana koji ti je zabijen u lice) opet se javlja zamor. Bilo kakva površina koja emituje svetlost dodatno zamara oči. Nikad čitanje s ekrana neće biti tako udobno kao čitanje teksta na papiru.

Neke probleme sa odzivom hardvera i brzom nisam primetio, da jesam napisao bih. Veličina ekrana je, po meni, objektivan problem jer ne želim da buljim u mali screen iz blizine. Drži se u rukama? Takođe problem, navikao sam na veći komfor u radu od toga. "Al' može lako da se nosi!" To jeste ključni argument ali ne u mom slučaju.

Mogu da koristim i deset tastera bez najmanjeg laga? Lepo, samo je to u suštini povratak u vreme od pre trideset godina, sa Atari 400 i Sinclair ZX80 gde je tastura bila ravna ploča i gde korisnik nije imao osećaj da li je pritisnuo taster ili ne. I da, i dalje imam problem sa pipkanjem i prljanjem ekrana. Na klasičnoj tastaturi ćeš svaki tekst otkucati, recimo, 10 puta brže i uz neuporedivo manje zamora. Ukoliko korisnik nije išao na daktilografski kurs i ne ume da krosti više od par prstiju (što je slučaj s većinom) utoliko je na klasičnoj tastaturi lakše.

Argumentacija u vezi korišćenja tableta (kao i boljih telefona, ranije) se uvek svede na to: "Ali ako se nađeš na ulici, u pokretu, u pustinji, na obali Amazona... a zatreba ti nešto da uradiš, onda to možeš na tabletu." Samo što se ja, a verujem i ogromna većina ljudi, nikad neću naći u takvoj situaciji. Imaju studio u kući a ovo im je samo dopuna? Čemu dopuna, šta dopunju?

Radi dobro za šta je namenjen, tj nećeš se nervirati ni oko čega za šta ti treba. Ali opet, nije za sve. Ja sam još ranije rekao kome je ovaj uređaj namenjen i u koje svrhe.

U redu, molim te napiši jasno i glasno: ZA KOJU SVRHU JE TABLET NAMENJEN? Ja to u gornjem tekstu nisam našao.

Filmovi? O tome sam već pričao. Nije tablet za filmove.
Pa 90% Srba filmove gleda i dalje na monitoru, jer nemaju HDTV, i zato iz glave ne mogu da izbace 22" monitor :), i to je jedino za šta ga koriste, pored fejsa, maila i povremenog otkucavanja nekog word dokumenta na svakih par meseci....

Što je, inače, potpuno legitimno kao upotreba. Napisao si ovo kao da je korišćenje računara za filmove, Internet i word dokumente nešto za osudu. I dalje je mnogo jeftiniji kupiti kompjuter + monitor nego dobar HDTV i ljudi se prilagođavaju kako mogu. I da, takav računar je i dalje dosta jeftiniji od IPad-a.

Asmodeus
14.7.2011, 17:19
Iz tvoje perspektive ti ne treba, jer si uz komp (PC) 99% vremena, što profesionalno što za razonodu, kao i ja. Ja iz svoje sobe, gde imam laptop, idem na posao, gde imam PC i opet dolazim kući za laptop, odnosno PC. Ne treba mi tablet jer nemam vremena da ga koristim. Nismo mi ljudi kome ovo treba. Mojoj kevi ovo treba, neće žena da se krivi na stolici, kaže hoće da se zavali na terasu u fotelju i iz ruke ovo da koristi i baš joj se dopala stvarčica, a završavaće njene jednostavne potrebe. Moraću da joj uzmem kad mi preostane kinte, prodam moj stari desktop koji sad mrzovoljno koristi. :)
Pitaš me za ove drugare koji ih imaju, za šta im treba? Evo ukratko.
Jedan od njih putuje na posao svaki dan po sat vremena busom pa može tu da ga koristi da ubije vreme, 10% vremena stigne da bude kući, a laptop mu treba za sve živo od rada u školi u kojoj radi, za KUD u kome raspisuje aranžmane, usnimava orkestar, zasebne instrumente itd, za svoj bend koristi kao procesor i ne znam šta sve ne... Ovo su njegove reči. Čovek je akademik inače i bavi se komponovanjem pored ovih aktivnosti.
Promenio je 5 skupljih ultraportabilnih laptopova u zadnjih nekoliko godina, kupovao prodavao, poslednji je prodao i za te pare (480 eura) je uzeo iPad2 i prezadovoljan je sa njim, jer mu za dobar kvalitet zvuka ne treba uz laptop portabilna muzicka kartica, preamp, procesor za gitaru itd itd, nego stavi ovo u džep i završava posao... Njegove reči. Opet videćemo, skoro ga je uzeo, a nije mu problem i ovo da proda i vrati se na laptop ako mu ne bude odgovaralo.

On ima dovoljno novca da živi standardom koji nije prosečan za srbiju i za njega tih 500 evra nije kao za ostale ljude sa prosečnim primanjima, možda je negde kao 200-250e.
A to što ljudi u Srbiji nemaju para nema nikakve veze sa temom, mnogi standardi i trendovi na tržištu nas zaobilaze jer nemamo para :) Niko ovde ne priča o prosečnom Srbinu nego Zapadnjaku, koji kad vidi reklamu za novi Citroen ne uzdahne, nego ode do najbližeg dilera i kupi ga.
Kad analitičari pričaju o dešavanjima na IT sceni, ne uračunavaju Srbiju previše i zemlje koje imaju BDP manji od jednog godišnjeg obrta jednog malo većeg grada u Americi ili Evropi.

Nergal
14.7.2011, 18:23
OK, to razumem, nisam ni mislio da širim priču na onu (previše često ponavljanu) floskulu: "Znate li kolike su plate u Srbiji?! To niko neće ovde da kupi!" :) Mada, i siromašno tržište je tržište, i nisam siguran da će nas OVAJ konkretan trend zaobići. Ljudi neće kupovati iPad ili Galaxy, ali će uzimati Prestigio, Blueberry, ViewSonic ili već neku povoljniju alternativu.

Slažem se sa ovim što si rekao (napisao), ali mislim da ipak treba da razgraničimo racionalnu potrebu od povođenja za trendom, modom, reklamom. Mislim da će na jednog čoveka koji zaista uspe da nađe neku profesionalnu primenu tabletu (kao taj poznanik koga si pomenio) doći njih 100-200 kojima je to, prosto, zanimljiva zezalica za slušanje muzike, skakutanje po facebook-u i hvaljenje pred komšijama. Ponovo, to je sasvim u redu, opravdan razlog da neko troši svoj novac i sl. ali ne vidim kako to ugrožava upotrebu klasičnih (desktop i laptop) mašina, što je i tema ove diskusije.

I kad već prepričavamo iskustva sa poznanicam, evo i jedan moj primer. Negde u maju me je jedna koleginica sa studija, onako uzgredno, pitala šta mislim od iPad-u i koliko to košta. U pitanju je, inače, fancy cica iz centra Beograda, ima novca (dečko je hirurg, tata ima privatnu firmu). Ona već ima dva laptopa (jedan Dell i jedan MSI, koristi ovaj drugi iako je hardverski slabiji jer joj se "više sviđa") i jedan Asus netbook koji nosi sa sobom (sve tri računara su pokloni od dečka). Ja je pitam a zašto misli da joj je potreban tablet, povrh tolikog hardvera, a ona odgovori: "Kako zašto?! Videla sam ga kod drugarice - to je tako lepo i šareno. A i svi pričaju o tome." :D

Trend. Moda. Laka zabava. "Svi pričaju o tome." Ali ne, bar ja tako mislim, i značajan tehnološki napredak, nešto što može da unapredi posao, kreativnost a, uostalom, i zabavu, pošto se sadržaji koje tableti nude svode na ono što svi već imamo u nekom vidu.

water wizard
14.7.2011, 18:31
pa svetleća jabuka je vrh :p

Nepotpisani Čitalac
14.7.2011, 18:41
Uh, sad znam kako je vama kad vidite moje zidove teksta...
Ovom prilikom se izvinjavam za iste :p

Asmodeus
14.7.2011, 18:55
@Nergal:
Ne mislim da će tablet da ubije laptopove, već će Lap Topovi/tableti da ubiju PC kod prosečnih korisnika isključivo. A da li će oni da imaju laptop, ili laptop/tablet kao što je asus transformer ili samo tablet biće stvar lične preferencije. A sa ostalim stavkama se uglavnom slažem sa tobom...

el_corona
15.7.2011, 8:24
Nisam hteo da postujem nista da ne pisem "zidove teksta" ko sto kaze Nepotpisani Čitalac, no sa ovim moram da se slozim:

Ne mislim da će tablet da ubije laptopove, već će Lap Topovi/tableti da ubiju PC kod prosečnih korisnika isključivo.

Samo sto ce ovo najpre da se desi na zapadu a kod nas, e to je vec relativno ali sigurno da ce biti znatno kasnije.

Markob
15.7.2011, 20:17
od tableta nema nista , ali neki novi multimedijalni uredjaji ce sigurno zameniti kutije, podaci ce se skladistiti iskljucivo na internetu, prgrami i igre pokretati on line, a slobodan softver biti jedini koji je u ponudi :)

Asmodeus
15.7.2011, 22:31
:tapsh:
Gde si do sad bio, o proroče, da nam otvoriš oči.
Mi ovde tupimo i bezbeze se svađamo, slijepi pa ne vidimo istinu koju nam ti otkri.
Bog te blagoslovio, svijeti čovječe!

Daj ti argumente bajo, kad smo već u diskusiji, nemoj da mi bacaš ove tipične srpske komentare, tipa
"nema od tog k*rca ništa..." ;)

Kojic_M
15.7.2011, 22:39
od tableta nema nista , ali neki novi multimedijalni uredjaji ce sigurno zameniti kutije, podaci ce se skladistiti iskljucivo na internetu, prgrami i igre pokretati on line, a slobodan softver biti jedini koji je u ponudi :)

Pa ja i ne bih bio siguran. Ne verujem da ce ista sto se masi ne svidja zavladati svetom. Poslovni ljudi ce morati da imaju parce hardvera da bi obradjivali podatke za posao... :dedica:

Markonije
17.7.2011, 21:30
Cloud computing je najveci neprijatelj covecanstva sto se tice IT univerzuma.

Neces imati nikakve resurse kod kuce vec sve sto radis bice pod budnim okom velikog brata.

A u tajnosti ces napraviti nista,jer neces imati cime.

Tableti su kul jedini problem dimenzije monitora,zato ce desktop ostati desktop zauvek.

JohnnyNT
17.7.2011, 22:57
^ Ali ako gledas nekog prosecnog korisnika (nema mutne radnje, ne koristi pirateriju itd.), njemu od clouda više i ne treba, i za to je pogodan.Samo je problem ako nekako pokuša da se nametne i ostalim kroisnicima (ali sumnjam da je to moguće, uvek ćemo imati izbora - nadam se).

Geomaster
18.7.2011, 13:10
podaci ce se skladistiti iskljucivo na internetu
A šta su serveri na Internetu? Da nisu možda tableti?

Kojic_M
18.7.2011, 13:27
A šta su serveri na Internetu? Da nisu možda tableti?:rofl:

mvasic
24.7.2011, 14:28
Ipad 2 sam dobio na poklon od poslovnog partnera (16 GB WiFi). Do pre nedelju dana sam ga koristio samo kao citac za .cbr i .pdf fajlove. Od pre nedelju dana sam zamenik direktora sportskog kampa od nekih 75 polazanika (kamp traje ukupno dve nedelje). Resim da ponesem iPad umesto laptopa, da vidim kako ce da se pokaze u "terenskim" uslovima.

Pokazao se iznenadjujuce upotrebljivim. Kamp koristi dve sale, menzu i spavaonicu, koji su u krugu od 15-20 minuta hoda. Moja obaveza je da obilazim sve lokacije u toku dana. Da vucem laptop na ledjima od 10 ujutru do 7 uvece, ne ide, da trckaram u kancelariju svakih pet minuta, ne ide. Tu se masa iPad-a pokazala kao veliki plus.

Ono sto koristim najvise (osim surfovanja i citanja) je:

Mail - u toku dana primim masu mailova, cinjenica da mogu odmah da odgovorim mi dosta znaci.

Quickoffice - liste polaznika i tabele upotrebe sala. Uvek su mi pri ruci.

Koder - html editor sa ftp podrskom. Za promene i dorade na sajtu kampa.

Notes - za poruke. Deluje smesno, ali je stvarno lako i brzo zapisati i sacuvati poruku, bez da moram da imam papir pri ruci.

Na telefonu sam ukljucio WiFi tethering na koji se iPad kaci bez problema.

water wizard
24.7.2011, 14:47
:cool: jedino mi fali taj html koder na telefonu... nabavio sam Android telefon... i potpuno sam odustao od tableta... ovo je baš ono što mi završava sve poslove, ima i gps, WiFi..

Markonije
26.7.2011, 0:32
Ipad 2 sam dobio na poklon od poslovnog partnera

Ahhh zapadni poslovni bonton :opanachke

drale000
26.7.2011, 22:19
Konzumacija pornografije na desktopu i tabletima nije ista stvar. :dzavo:

BlaziX
20.8.2011, 13:28
i.

Na telefonu sam ukljucio WiFi tethering na koji se iPad kaci bez problema.

ovo mi se svidja, ja na telefonu imam 2GB mesecno pa bi hteo preko nekog tetheringa da prikacim i na tablet (kad ga kupim, a planiram u skorije vreme da kupim)

Kazi mi samo kad se uvezbas koliko je brzo kuckanje

tipa jel se mogu hvatati beleske sa nekih predavanja gde nema potrebe da vucem sveske podloge i olovke...

el_corona
30.9.2011, 9:32
Nisam znao da vec ima hibrida kao sto je ovaj Dell-ov ali ovo je pun pogodak http://www.youtube.com/watch?v=eWWNUmMUR-k Netbook+Tablet u jednom.

player1
30.9.2011, 9:39
Nisi do sad video Asus-ov transformer?

http://www.asus.com/Eee/Eee_Pad/Eee_Pad_Transformer_TF101/

mvasic
30.9.2011, 14:14
ovo mi se svidja, ja na telefonu imam 2GB mesecno pa bi hteo preko nekog tetheringa da prikacim i na tablet (kad ga kupim, a planiram u skorije vreme da kupim)

Kazi mi samo kad se uvezbas koliko je brzo kuckanje

tipa jel se mogu hvatati beleske sa nekih predavanja gde nema potrebe da vucem sveske podloge i olovke...

Zavisi kako brzo kucas :)

Iskreno, nisam imao potrebe za hvatanjem beleski (tom brzinom, kao na predevanju). Eventualno da uzmes olovcicu uz njega, pa jednostavno rukom da pises.

nicpid
5.10.2011, 17:48
ubica klasicnog pc-ja osim tableta je i cloud commputing, jer cloud moze u perspektivi kompletno da zameni pc, tako da ti nije potreban ni procesor ni graficka ni sta god...

recimo u perspektivi ja hocu da igram sve najnovije igre a ne bi svakih godinu dana da kupujem novi komp, i onda lepo izaberem mesecnu predplatu za servis koji ce mi omoguciti da pikam sve u fullu stalno, znaci meni ne treba pc nego samo monitor.

i tako deo uzme tablet deo cloud deo ovo deo ono i ode pc u penziju, a posto je IT industrija ultra dinamicna danasnji giganti koji su slavu stekli u eri pc-ja vrlo lako mogu da propadnu za par godina...

thebluephoenix
5.10.2011, 18:12
Jeste, i plaćaš mesečnu pretplatu 60 evra :paranoia: ili možda više.

http://www.guardian.co.uk/technology/2008/sep/29/cloud.computing.richard.stallman

Cloud computingu, posebno servisima GaiKai i OnLive želim brzu i sigurnu propast.

player1
5.10.2011, 21:39
ubica klasicnog pc-ja osim tableta je i cloud commputing, jer cloud moze u perspektivi kompletno da zameni pc, tako da ti nije potreban ni procesor ni graficka ni sta god...

Probaj Onlive, pa ces videti da takav sistem (bar sto se tice gejmina, kad vec spominjes graficku) treba jos mnogo da napreduje, da bi bio prihvatljiv (najveci ubica je la.a.a.a.g).

JohnnyNT
5.10.2011, 22:25
recimo u perspektivi ja hocu da igram sve najnovije igre a ne bi svakih godinu dana da kupujem novi komp, i onda lepo izaberem mesecnu predplatu za servis koji ce mi omoguciti da pikam sve u fullu stalno, znaci meni ne treba pc nego samo monitor.

Mnogo stvari treba znatno unaprediti da bi cloud postao to što je gore rečeno.Sad je sve to nekako traljavo i u začetku u odnosu na to o čemu govoriš.Ne verujem da će u bližoj budućnosti cloud u tom tvom smislu reči postati svakodnevnica.

NjegovaWisost
7.10.2011, 1:10
Konzumacija pornografije na desktopu i tabletima nije ista stvar. :dzavo:

Za te pare koje daješ za tablet možeš da priuštiš živu djevojku :P

Markonije
7.10.2011, 18:47
Sto se tice cloud computinga,nepotreban (komponete su skoro dzaba u poredjenju se pre 5-6 godina),njega forsiraju obavestajne sluzbe i mega-korporacije radi dodatne spijunaze korisnika.Pogledajte BRAZIL od Tery Giliama i sve ce vam biti jasno,sta je cloud computing.

Vec sam postovao ovde al ajde da ponovim,iluzorno je raspravljati o tabletima i pc-jima kad im je osnovna razlika velicina,3-4 incha nasparam 19-21 incha.

Tako da kad radis u Mayi ili 3dMaxu nishta tablet,ili kad putujes basom nista 24 incha monitor.

Tema je kao: 'da li je hodanje novo trcanje?',ili 'dremka tera spavanje u zaborav?'.

Kad ti sta odgovara to koristis,ne mozes biti iskljuciv po pitanju dve tako jasno razlicite stavri,mislim na pc(desktop) i tablet(palm-hand top kako god).

nicpid
7.10.2011, 20:55
a fejsbuk je filantropsko udruzenje mladih zoologa, pa svejedno ima 700 miliona korisnika, tako da ti post bas i nema smisla.

kovacm
9.10.2011, 9:12
i pre 10 godina (2001.) se pricalo o tome kako je PCju dosao kraj:

9046oXrm7f8

poruka za modove:

zasto kada se klikne na ikonu za youtube (u editoru poruke) pojavi prozor koji kaze: "Molim unesite opciju za youtube tag" generise _pogresan_ kod:

[ YOUTUBE="9046oXrm7f8"][/YOUTUBE] ???

... koliko vidim, pravilan kod bi bio: [ YOUTUBE="neki naslov"]9046oXrm7f8[/YOUTUBE]

ezenkiel
29.10.2011, 15:35
Sto se tice cloud computinga,nepotreban (komponete su skoro dzaba u poredjenju se pre 5-6 godina),..

Pa i neka su i džabe, i neka im je garancija 100 godina, i neka su djelovi dostupni istog sekunda - šta ako moraš da ih zamijeniš? garantuješ li da će OS i aplikacija na njemu uopšte raditi, ili bar raditi bez problema ako npr. zamijeniš ploču i CPU stare desetak godina sa onima najnovije generacije? Koliko sve komplikacija može to da izazove? Virtualizacija omogućuje bezbjedne zamjene komponenti i upgrade-ovanje, bez ikakvog zastoja servisa. A o uštedama struje, pa na broju servera, olakšanom podizanju novih servera, smanjenju potrebnog prostora, manjem broju kablova svih vrsta, da i ne govorim.

Pretpostavljam da nisi vidio neki npr. Vmware Cluster u funkciji; da vidiš, obožavao bi virtualizaciju.

Tačno je, centralizovanje podataka i davanje kompanijama svojih podataka na tacnu se može zoupotrijebiti. Ali, može i nož za hleb. Ako ništa drugo, možeš napraviti privatni cloud, u npr. svojoj firmi.

orange47
30.10.2011, 1:09
Pa i neka su i džabe, i neka im je garancija 100 godina, i neka su djelovi dostupni istog sekunda - šta ako moraš da ih zamijeniš? garantuješ li da će OS i aplikacija na njemu uopšte raditi, ili bar raditi bez problema ako npr. zamijeniš ploču i CPU stare desetak godina sa onima najnovije generacije?

ako se koristi dobar OS poput Linuxa, nema problema oko zamene hardvera. takodje Linux se nonstop unapredjuje. taj 'cloud' sistem je cisto bacanje para po meni. neko da mi iznajmljuje cpu vreme i koriscenje softwera? ne hvala.

orange47
30.10.2011, 1:17

mora da se salis. ili si za 'cloud commputing' saznao iz nekih Holivudskih filmova.. i 'glupom terminalu' je potreban nekakav procesor i graficka. a tesko ces igrati "sve najnovije igre" sa tolikim kasnjenjem, bar dok ne smisle kako da prenose informacije brze od svetlosti.. sem ako ne mislis na razne FarmVille

nicpid
30.10.2011, 2:08
mora da se salis. ili si za 'cloud commputing' saznao iz nekih Holivudskih filmova.. i 'glupom terminalu' je potreban nekakav procesor i graficka. a tesko ces igrati "sve najnovije igre" sa tolikim kasnjenjem, bar dok ne smisle kako da prenose informacije brze od svetlosti.. sem ako ne mislis na razne FarmVille

Svet se razvija burazeru. Da svi misle ko ti jos bi racunali na abakus-u.Mreza sa ovim stepenom razvitka vrlo lako u nekoj bliskoj buducnosti moze da premosti tu granicu kasnjenja, i ja sam u tom postu govorio o toj nekoj bliskoj buducnosti. Ovo je samo jedna od ideja koja je u opticaju i koja moze uz ostala tehnicka dostignuca dovesti PC do izumiranja, jer PC nije tocak...

orange47
30.10.2011, 2:45
ne, to nije razvoj, vec korak unazad. ponovo oni terminali. da su ljudi razmisljali kao ti, koristili bi i dalje ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Televideo925Terminal.jpg buducnost je u 'distributed computing'-u i 'mesh' mrezama.

player1
30.10.2011, 11:31

Inace, to vec postoji: Onlive (http://www.onlive.com)

Mada je ping ocajan, bar sto se tice naseg podrucija. To je realno mnogo veci problem za video igare, nego protok, koji je vec danas dovoljan za takvu uslugu.

Cak i kad su serveri relativno blizu, odziv je los za kontrolu misem (prihvatljiv u slucaju gamepada).

ezenkiel
2.11.2011, 17:12
ako se koristi dobar OS poput Linuxa, nema problema oko zamene hardvera. takodje Linux se nonstop unapredjuje. taj 'cloud' sistem je cisto bacanje para po meni. neko da mi iznajmljuje cpu vreme i koriscenje softwera? ne hvala.

Nije baš tačno to "nema problema," nego "uglavnom nema problema." Za kućnu konfiguraciju je to ok razmišljanje, ali kad posmatraš servere koji su planirani da rade 24 X 7 X 365, ako dođe do problema, neće ti pomoći objašnjenje korisniku "da se to dešava jednom u 1000 slučajeva."
A što se tiče linuxa, slažem se da u većini slučajeva radi stabilnije od Windowsa, ali još uvijek pod Windows-om ima mnogo više podržanog hardvera, Pa kod Linuksa ima mnogo više problema kad se radi neko prekonfigurisanje - zamjena kartice, update drajvera, update softvera, itd. jer se jako često strogo mora voditi računa o verziji softvera, koji može zahtjevati neke pečeve za OS i koji u 90 % slučajeva radi samo sa tačno određenom verzijom drajvera za karticu, a ona sa tačno određenom verzijom firmvera, a firmver se može upload-ovati samo na tačno određenu reviziju npr. HBA kartice.

A i kad ne bi bilo apsolutno nikakvih problema, kad bi sve u 100% slučajeva prolazilo glatko - baš bi volio da vidim taj operativni sistem koji će neprekidno da radi dok serveru na kome je instaliran mijenjaš ploču :)

A ovo za bacanje para ... Pa i nije baš tako. Ako želiš sistem otporan na probleme u radu i veoma dostupan, u velikoj većini slučajeva je jeftinije "iznajmiti CPU vrijeme i softver," nego kupiti skupe servere i storidže, praviti cluster-e, platiti usluge kreiranja plana, instalacije, itd. i sve to zajedno održavati, administrirati, plaćati struju, obezbjediti adekvatni prostor, obezbjeđivati rezervne djelove, obezbjediti fizički pristup, video nadzor, itd. O svemu ovome vodi računa onaj koji ti hostuje servis. Problem je što većina klijenata gleda samo početne troškove, a ne računa koliko ih npr. godišnje košta sve ovo nabrojano.

Ili recimo, zašto kupovati skupe servere sa jakim procesorima koji npr. samo jednom mjesečno intenzivno rade neku obradu, analizu, itd. i procesori su zauzeti do maksimuma, a ostale dane ne rade skoro ništa?

Opet, kažem, sve zavisi od potreba korisnika. Nema potrebe za cloud-om u nezahtjevnim procesima.

E, jedini problem cloud-a je, očigledno, privatnost.

orange47
3.11.2011, 18:29
@ezenkiel ne slazem se. ako ti ili tvoja firma nije u stanju da update-uje racunare i pravilno ih odrzava onda i ne treba da se bavi njima niti da ih koristi. neka se drzi digitrona ili onih apple telefona i slicno. nije toliko problem u privatnosti (to je, zasad, resivo sifrovanjem) vec u kontroli. a sto se tice pouzdanosti, nema tog internet provajdera koji ti garantuje 100% vezu ka tom cloudu. jasno mi je zasto ONI guraju taj prevazidjeni koncept. to je fin nacin za mlacenje para. lepo su to smislili da ukinu pirateriju i uvedu harac/pretplatu. ali kasno je, potencijalni korisnici (bilo privatni ili poslovni) nece zrtvovati slobodu. barem vecina koja zna da je ceni i zna sta je ta MAGLA.

doctor
10.11.2011, 2:01
Da se složim sa nekim od prethodnih postova: cloud je dobar samo za firme, dakle, privatni "oblaci". Dalje od toga taj koncept, po meni, nema budućnost, jer nema privatnosti, sigurnosti, konstantne i sigurne dostupnosti...

Starface
16.11.2011, 0:33
Ljudi, dajte molim vas :). Kakav kraj kompjutera itd. hahaha :aplauz::p.

Ja ne znam da li je iko od vas koristio iPad ili bilo koji tablet.
Oni za sad ne mogu da zamene PC niti laptop i to je to,nema ali nema ipak ...

Prvo performanse: jesu mocni, da se razumemo, posebno ipad 2 dual core, grafika itd., ali on ne moze da nabaca vise od 6 ili 8 instrumenata u garagebandu bas zbog ogranicenosti hardvera. Moze da se radi sa njima, to stoji, ali ne mogu da prismrde nekakvoj zameni ozbiljnog PC/laptopa.

Kucanje na njima: prihvatljivo, ali bolno ako duze kucate. Znaci, moze da prodje neki mail ili da ostavite neki komentar, poruku itd., ali da se dopisujete sa nekim duze - teesko :). Zato i postoje spec tastature za njih. Znaci, netbook sije tablete sto se tice tastature iako su iste velicine ;).

Apps: ima stvarno dobrih, pocevsi od celog iWorka na tabletima do raznih programa, ali oni i dalje nisu toliko kompleksni. Moze se odraditi nesto, ali cesto izgubite volju (barem u mom slucaju) jer je dosta uprosceno za njih, a i nije to to.

Zato batalite tu pricu. Dobri jesu za za*****ciju, igranje Angry Birds, fb i proveru maila, ali za nesto ozbiljnije JOK.

Najveca prednost jeste sto su ULTRA PRENOSIVI, mana - zasad jos uvek SKUP i OGRANICEN OS !:ciao:

Markonije
8.12.2011, 21:27
Naslov teme prosto izaziva trola u meni ali bihejvovoacu se:

Svi dizajneri,programeri,administartori mreza,inzinjeri,doktori,pravnici,vodoinstalateri( eto trola ),3d artisti,fotografi se apsolutno ne bi slozilio sa konstatacijom iz naslova.

thebluephoenix
8.12.2011, 21:31
http://games.slashdot.org/story/11/12/02/2232246/video-game-consoles-are-fundamentally-doomed-says-lord-british
:D

kovacm
8.12.2011, 23:32
Naslov teme prosto izaziva trola u meni ali bihejvovoacu se:

Svi dizajneri,programeri,administartori mreza,inzinjeri,doktori,pravnici,vodoinstalateri( eto trola ),3d artisti,fotografi se apsolutno ne bi slozilio sa konstatacijom iz naslova.

..koji svi zajedno ne cine ni 10% korisnika racunara (ukljucujuci i vodoinstalatere ;))

Nergal
9.12.2011, 9:48
..koji svi zajedno ne cine ni 10% korisnika racunara (ukljucujuci i vodoinstalatere ;))

Ali su ekonomski i društveno mnogo značajniji od mase ostalih... Kompanije, administracija, usluge, industrija - sve to u najvećoj meri zavisi od profesionalaca koji rade na računarima.

el_corona
9.12.2011, 15:20
... a svi ti nabrojani ne bi bili tu da nije onih drugih kojima se prodaju te usluge i servisi koji ovi prvi prave i odrzavaju. Desktop kao desktop moguce je da opstane ali samo kod manjeg broja korisnika. Nemoj da mesate desktop i servere. Za one koji nose posao kuci tu su sasvim dovoljni i prenosni racunari za odrzavanje servera a normalno je da ce da ima i onih koji jednostavno zele komociju koju pruza desktop tako da ce tesko on odumreti u potpunosti.

Sinisa Cubrilo
10.5.2012, 6:43
Tableti su, po mom misljenju, najbolji za surfovanje po netu. Jer nisi vezan za jedno mesto, sto meni bar mnogo znaci. Sto se tice filmova i igara, mnogo je bolji osecaj gledati film (ili igrati igricu) na velikom ekranu. Meni je nezgodno da igram igrice na mom 15-incnom laptopu, a kamoli na tabletu. Desktop je ipak za tako nesto i dalje najbolja stvar.

Smatram da polako dolazi vreme tableta i vidim da se prodaja desktopa smanjuje. Sada svi pretenduju ako imaju para da uzmu tablet, a ako nemaju onda laptop. Mada, pre svega toga su svi ti imali bar jedan desktop racunar koji im i dalje stoji u kuci i koji koriste bas za igre. :)

nicpid
10.5.2012, 7:02
Tableti su, po mom misljenju, najbolji za surfovanje po netu. Jer nisi vezan za jedno mesto, sto meni bar mnogo znaci. Sto se tice filmova i igara, mnogo je bolji osecaj gledati film (ili igrati igricu) na velikom ekranu. Meni je nezgodno da igram igrice na mom 15-incnom laptopu, a kamoli na tabletu. Desktop je ipak za tako nesto i dalje najbolja stvar.

Smatram da polako dolazi vreme tableta i vidim da se prodaja desktopa smanjuje. Sada svi pretenduju ako imaju para da uzmu tablet, a ako nemaju onda laptop. Mada, pre svega toga su svi ti imali bar jedan desktop racunar koji im i dalje stoji u kuci i koji koriste bas za igre. :)

globalno prodaja desktopa se ne smanjuje nego je rast prodaje smanjen. Uglavnom se manje kupuje u visokorazvijenim drzavama, ali zato emerging markets kao kina imaju bum.

dzaba dizana tema btw...

todos
10.5.2012, 20:15
Ali su ekonomski i društveno mnogo značajniji od mase ostalih... Kompanije, administracija, usluge, industrija - sve to u najvećoj meri zavisi od profesionalaca koji rade na računarima.

Sve vise u firmama su instalirani all & one racunari. Tako da trend ide u tom pravcu.

DeCoy
11.5.2012, 15:47
All-in-one, todose ;)

Novica89
24.5.2012, 17:12
99% ljudi je medijski nepismeno. 'nough said.

Zuti Bar
25.5.2012, 13:32
Meni i da neko pokloni tablet ne bi znao šta da radim sa njim.

Apostrof
25.5.2012, 14:57
Bogami u kom pravcu se krecu operativni sistemi, pocevsi od Ubunty Unity preko mega razocarenja koje je za mene Gnome 3 pa sada sve do Windowsa 8 koji umesto start menija ima ogromne sarene ikone prako celog ekrana, ispasce na kraju da je zapravo udobnije raditi na tabletu nego na PC-u :)

Dokle god neko sredjuje BB4WIN ja sam happy

voodoo_
5.6.2012, 23:27
Meni i da neko pokloni tablet ne bi znao šta da radim sa njim.
Čitaš knjige i stripove, igraš igre, gledaš filmove, ideš na internet...

sidewinder989
6.6.2012, 8:38
ako pod igrama podrazumevas fruit ninja, angry birds i slicno.. a i za filmove nije bas praktican, netbook je mnogo bolji za tu svrhu pogotovo kod putovanja, spustis ga na krilo i gledas, ovamo moras da ga drzis sa obe ruke non stop ;)

jedino gde je tablet stvarno korisniji su knjige i stripovi.. i to mnogo korisniji..

Markonije
10.6.2012, 19:23
Kad nestane 'desk' tad ce nestati i 'desktop racunar'

U prevodu Nikad

Tablet ima svojih predonsti,al da vecina ljudi izgleda kao polu-debili dok ga nosaju okola stoji (bez namere da uvredim bilo koga,moje mishljenje)

Hocu reci malo je nezgrapna stvarcica za nosanje okolo...

LoneWolf
10.6.2012, 19:29
Meni je vrlo tragikomično kad po kafićima sa besplatnim WiFi internetom gledam čobane sa tabletima koji aktivno koriste Skype, Live messenger ili neko treće čudo u razgovoru posredstvom integrisane web kamere, da samo čujete to urlikanje sve bi vam bilo jasno :rofl:

P.S. Čast izuzecima koji znaju koristiti tablet, ali ovi "vrištači" su hilarious :rofl:

zelenooki
11.6.2012, 19:09
Ljudi,meni se lično dopadaju sve te spravice poput smartphone-ova,tableta i sl. jer ponekad volim da se zavalim u fotelju i da surfujem netom,slušam muziku ili tako nešto...
Ali nijedna od tih spravica meni ne može da zameni računar! On možda jeste glomazan,ali je neuporedivo jači i jedina je sprava na kojoj mogu da uživam u FullHd igrama sa ultrarealističnom grafikom i svim čudima koje je omogućio 21.vek...
Zato za mene bez desktopa nema života!

voodoo_
12.6.2012, 10:53
Koncept desktop računara je bitan za radne stanice i kancelarijske poslove, odnosno za rad i produktivnost, a to što si ti navikao da se zavališ u fotelju i igraš full HD igre, to je sa tehnološkog stanovišta potpuno nebitno. Kako si se navikao da se zavališ u fotelju i surfuješ na desktopu, tako se možeš navići da isto to radiš na tabletu.

mentolbrebombona
12.6.2012, 11:45
Ne nazire se kraj desktop računara :cool:

Starface
12.6.2012, 12:17
Ne verujem da ce u skorije vreme biti.

Primetio sam da dosta ljudi na forumu mesa babe i zabe.Tablet i laptop nije isto niti je cilj tableta da zameni laptop.

Tablet vam je vise za to ako vam ne zelite da vucete laptop,netbook,treba vam dobra autonomija,light use (surf,skype,mail,twitter,koja igrica,dorada office dokumenta).

Laptop je koliko toliko zamena za dekstop,prenosna stanica sa punokrvnim OS-om.

Zato nemojte da ocekujete da tablet zamenjuje laptop kad prosto ne moze :).

Moze stvarno svasta da se uradi sa tabletima,pocevsi od kreiranja prezentacija sa sve animacijama pa do skidanja torrent fajlova ali nije to to.Mnogo je lakse pisati esej na desktop-u nego na tabletu right ;)?

thebluephoenix
10.10.2012, 19:01
http://slashdot.org/story/12/10/10/1556231/once-valued-at-18b-onlive-was-sold-for-only-5m

http://media.tumblr.com/tumblr_mahh0wDoyS1qfyhxl.jpg

http://www.pcworld.com/article/2011391/10-reasons-why-the-desktop-pc-will-live-forever.html

pmale
15.10.2012, 14:01
Za mene je ovo glupost, kakav bre kraj! Ajde neka meni neko objasni kako je moguce pisati neki seminarski, diplomski, kjnige..... na tabletu, da ne govorim o pisanju nekog programa? Kod prijatelja sam uzeo tablet u ruke, utisak je pozitivan, lepo i simpaticno, ali za ozbiljan rad nema sanse! Mozda meni ova nova touchscreen tehnologija tesko pada, ipak sam ja naviko na tastaturu, ali i dalje ne verujem da je doslo do kraja desktop racunara. Mozda za 100 godina, ali za sada :dzavo:

BTW kako brzo kucam poruke na touchscreen mobilnom telefonu, uso bi u Ginisovu knjigu rekorda po brzini :rofl: