Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : Matematičko pitanje?!

todos
22.6.2011, 9:35
Dakle u pitanju je opklada. A pitanje glasi :
Koliko je metara u sekundi pri brzini od 100km/h?
Data su dva odgovora:
1. 30m/s,
2. 36m/s.
Kontam da ni jedan nije tačan, ali ako može neko da mi izračuna koliko je tačno u pitanju, i način kako se to dobija?

nerro7
22.6.2011, 9:56
100kmh, podelis sa 60(minuta) i dobijes 1.666, to je 1666metara, iliti 1.66km po minuti. onda 1666 podeliš sa 60(sekundi) i dobijes 27.7, to je 27.7mps(metara po sekundi...

a ako pratimo sve decimale i brojeve baš tačno, dobije se da je brzina kretanja 99.72kmh

a moze i ovako:

100km = 100,000m
1 h = 3600s

100km/h = 100,000/3600
=27.78 m/s

ZoNi
22.6.2011, 10:52
Ili proporcija ;)

100.000m prema 3.600s
je isto što i
Xm prema 1s

odatle je x = (100.000 x 1)/3.600 = 27,78m

Bokile
22.6.2011, 10:53
Posto obojica niste u pravu nerro dobija pice... :D

boshkodj
22.6.2011, 11:02
Km/h pretvaras u m/s tako sto taj broj pomnozis sa 10/36.

Znaci to ti je : 100 * 10 / 36 :)

A to se dobija tako sto ti je : 1km/1h <-> 1000m/3600s, skratis dve nule i ostane ti 10/36.
Pa onda moze jos da se pojednostavi tako sto skratis za jos jednu nulu, i ostane ti da samo trebas
da podelis sa 3,6 :)

nerro7
22.6.2011, 11:49
Posto obojica niste u pravu nerro dobija pice... :D

hvala hvala... :alealeee:

todos
22.6.2011, 15:34
hvala hvala... :alealeee::alealeee:

nerro7
22.6.2011, 19:05
hvala hvala... :alealeee::alealeee:

nema hvala, nego 10€ :to_care:

NIx Car
22.6.2011, 19:07
100 podelite sa 3.6 i to vam je 27.7

todos
22.6.2011, 19:24
nema hvala, nego 10€ :to_care:

Ma popicemo negde pice!!! Sto rece nema dzabe ni u babe!!!

nerro7
22.6.2011, 19:49
Ma popicemo negde pice!!!
e držim te za reč. :D

Neutrino
22.6.2011, 19:49
Dakle u pitanju je opklada. A pitanje glasi :
Data su dva odgovora:
1. 30m/s,
2. 36m/s.
Kontam da ni jedan nije tačan, ali ako može neko da mi izračuna koliko je tačno u pitanju, i način kako se to dobija?
Ni jedno ni drugo. Tačan odgovor je 0 (nula). Pri kojoj god brzini da ideš u sekundi neće biti ni jedan jedini metar.

Beagle
22.6.2011, 19:57
Stvarno, pitanje je nesrecno forumulisano...

todos
22.6.2011, 21:40
Kako?!

Nikola95
22.6.2011, 21:51
Pitanje je lose formulisano, treba da glasi 'Kolika je brzina 100km/h izrazena u m/s' (ili nesto slicno)?
Nepravilno je pitati koliko ima 'metara u sekundi', sekunda ne sadrzi metre.

nerro7
22.6.2011, 22:14
pa da, ali se čitanjem da shvatiti koncepcija...

imam manje isustvo u dragu, pa mogu pomoći.

ako auto za 15s predje 402m, to znači da u 1s predje oko 26m. i ajde ti meni sad pojasni kako u 1s ne predje ni metar? u prvih 5-6s prelazi manje, da bi posle presao vise i tako nadoknadio nedostatak sa početka, razumeš? jer se postiže ubrzanje, a ne ide iz mesta 200.

tako dolazimo do njegovog pitanja:

Ako se vozilo kreće brzinom od 100kmh, koliku dužinu puta će preći tom brzinom u trajanju od jedne sekunde? (ovako je trebalo da glasi pitanje)

Sun Tzu
22.6.2011, 22:24
Da doprinesem sveopštoj zabuni.. :D

Gugl kaže 1 km/h = 0.277777778 m/s.

Luka Filipovic
22.6.2011, 22:53
Vise je problem iz Fizike al ajd'

100km/h=
= 100*10/36
= 1000/36
= 27.7777778
~27.8 m/s :icon_stud

doctor
23.6.2011, 0:10
27.77 :) Baš je prosto ovo šta ste se zbunili :D

RUSuper
23.6.2011, 0:15
Istripovali ste se vi jako ortaci.Na zadatak su odgovorili vec u prvom postu,a ovde posle toga jos brdo postova od kojih 80% je ustvari odgovor koji je kao sto rekoh dat u prvom postu.Svi kao pisu nesto novo ne bi li ispali pametniji od drugih a ustvari odgovaraju isto.I to ste uspeli iz najobicnijeg zadatka koji je lose formulisan(ali svi tacno znamo sta se trazi u zadatku) da izvlacite nekih 0 m/s i jos ko zna cega ste pronasli ovde.Stvarno :tapsh:

Luka Filipovic
23.6.2011, 0:20
Cudno je to sto je dobio dva netacna odgovora
Data su dva odgovora:
1. 30m/s,
2. 36m/s.
:icon_scra

SirDuck
23.6.2011, 0:21
Kolko mlatite praznu slamu nije vam dobro.

http://www.digitaldutch.com/unitconverter/speed.htm

doctor
23.6.2011, 0:23
Istripovali ste se vi jako ortaci.Na zadatak su odgovorili vec u prvom postu,a ovde posle toga jos brdo postova od kojih 80% je ustvari odgovor koji je kao sto rekoh dat u prvom postu.Svi kao pisu nesto novo ne bi li ispali pametniji od drugih a ustvari odgovaraju isto.I to ste uspeli iz najobicnijeg zadatka koji je lose formulisan(ali svi tacno znamo sta se trazi u zadatku) da izvlacite nekih 0 m/s i jos ko zna cega ste pronasli ovde.Stvarno :tapsh:

Daj, GTFO, ne pokušavaj da ispadneš smart-ass... Ono, kao, mi trolujemo ovde :rolleyes:

Haha, meni 'ladno nije palo na pamet da uzmem da koristim konvertor... :D Verovatno zato što volim da računam (kao i ostali) :p

Neutrino
23.6.2011, 1:27

To je možda za vidovnjake i Milana Tarota ispravan odgovor ali ne i za pismene ljude ;)

Poprilično sam siguran da taj konvertor ne ume da objasni kako je došao do rezultata ;)

Pjanovic
23.6.2011, 1:45
Ni jedno ni drugo. Tačan odgovor je 0 (nula). Pri kojoj god brzini da ideš u sekundi neće biti ni jedan jedini metar.

Brzina, u ovom slucaju kretanja, se uvek izrazava brojem metara / kilometara u sekundi ili chasu ili bilo kojoj drugoj mernoj vremenskoj jedinici.
Brzina recimo protoka vode iz cevi se meri u litrima u sekundi, ili mililitrima u minuti ili cm kubnih u...

Pokusavas da ispadnes pametan, a dogodi se suprotno.
Kako li samo to uspevas :facepalm.

Da, tacan odgovor je 27,777 METARA U SEKUNDI.
Jer ce upravo u svakoj sekundi (ako je brzina konstantna) auto prelaziti 27,77 metara.
Sta tu ima nejasno ?

Neko rece, metar ne sadrzi sekunde, pa ne moze X metara u sekundi :paranoia:. Pa to U, nije 3 jabuke u korpi, to U oznacava deljenje jedinice duzine (puta, rastojanja) sa jedinicom vremena.

Kao sto je vec napisano, ako je brzina data u km/h, da bi se dobila vrednostu u m/s, velicina brzine se deli brojem 3,6.

A ti Todose treba da se sramis, matora drtina a to ne zna :D.
Kapiram da je skola bila davno, ali ovo je opste obrazovanje.

Neutrino
23.6.2011, 3:41
Brzina, u ovom slucaju kretanja, se uvek izrazava brojem metara / kilometara u sekundi ili chasu ili bilo kojoj drugoj mernoj vremenskoj jedinici.
Brzina recimo protoka vode iz cevi se meri u litrima u sekundi, ili mililitrima u minuti ili cm kubnih u...

Pokusavas da ispadnes pametan, a dogodi se suprotno.
Kako li samo to uspevas :facepalm.

Da, tacan odgovor je 27,777 METARA U SEKUNDI.
Jer ce upravo u svakoj sekundi (ako je brzina konstantna) auto prelaziti 27,77 metara.
Sta tu ima nejasno ?

Neko rece, metar ne sadrzi sekunde, pa ne moze X metara u sekundi :paranoia:. Pa to U, nije 3 jabuke u korpi, to U oznacava deljenje jedinice duzine (puta, rastojanja) sa jedinicom vremena.

Kao sto je vec napisano, ako je brzina data u km/h, da bi se dobila vrednostu u m/s, velicina brzine se deli brojem 3,6.

A ti Todose treba da se sramis, matora drtina a to ne zna :D.
Kapiram da je skola bila davno, ali ovo je opste obrazovanje.

Ti ono beše saobraćajac? :rolleyes: Onda mora da si pobegao sa predavanja iz fizike dok se učio SI? Svrati sledeće godine na prvi čas iz fizike da se ne obrukaš kad te neko kasnije bude pitao "koliko ima metara u sekundi" ;)

Jedinica "metar u sekundi" ne postoji u SI niti u bilo kom drugom mernom sistemu! Postoji samo nešto što smo mi rogobatno tako preveli a u originalu se zove "metara po sekundi" (meters per second). Ne može nijedna jedinica da sadrži drugu osim ako nisu u pitanju multipli mada se i tada radi o jednoj te istoj jedinici.

Evo banalnog primera. Na novčanici od 100 dinara se nalazi lik Nikole Tesle po kojem je nazvana SI jedinica za magnetnu indukciju. Tesla se u elektrotehnici i fizici dimenziono najčešće definiše kao odnos intenziteta magnetnog fluksa i površine kroz koju taj fluks prolazi (http://www.sizes.com/units/tesla.htm). Vodeći se tvojom logikom Tesla bi mogao da se definiše kao "Veber u metru kvadratnom" što je valjda jasno samo po sebi da nema apsolutno nikakvog smisla. I to je samo jedan od najpoznatijih primera.

Dakle, jedini ispravan način da se definiše odnos između bilo čega je da se upotrebi reč "po" jer "u" nema nikakvog matematičkog smisla a posebno ne kod odnosa. Čak se i u jedinicama koje se dobijaju dimenziono kao proizvod ne koristi "u" (primera radi jedinica za moment Nm se čita "njutn-metar").

I na kraju nije mi cilj da osporim upotrebu našeg rogobatnog prevoda "metar u sekundi" (izraz se previše odomaćio) već da ukažem na to da tek
nema nikakvog smisla jer direktno "pita" koliko ima jedinica za dužinu u jedinici za vreme ("koliko ima metara u sekundi"). Odgovor je jednostavan - nula.

todos
23.6.2011, 7:54
Vrlo zanimljiva tema!!!:D
Da pojsnim kako je došlo do opklade. Ja sam radio noćnu smenu i ujutru bunovan smo došli do priče o kilometraži i kilometrima. Već sad se ne sećam o čemu smo pričali ali odjednom ajde da se kladimo (u pitanju je da neko plati gulaš). I ja lupim 36m, a kolega 30. Ja sam u sekundi permutovao i zbrkao jer sam znao da atletičar ako konstantno ide 10 m/s da je to 36km/h. A do 100km sam došao jer sam pomešao 100m/s sa 360Km/s. Valjda ste razumeli šta je pisac hteo reči.:kreza:

Bokile
23.6.2011, 8:38
Valjda ste razumeli šta je pisac hteo reči.:kreza:

Hteo je reci da si izgubio... :D

Placaj gulas. Mmmmmmmmmmmmm,gulas....

mentolbrebombona
23.6.2011, 10:44
Sta bi bilo da je covek pitao za neki integral?

Pa neki bi mozak slomili :bibidu::eek2:

Temu je trebalo zakljucati posle prvog posta

Highlander
23.6.2011, 11:23
Rešeno.