Prikaži potpunu verziju : 2 ili 4GB RAM memorijie
Dejan2311
11.6.2011, 16:31
Uzeo bi novi kompijuter, plocu sa integrisanom grafickom hd 4200(512 memorija), procesor amd athlon x4 i sve bi to radilo na windows 7. Medjutim interesuje me da li bi pri obicnom radu, osetio razliku ukoliko bi umesto 2 stavio 4 gb ram memorije.
Igrice me ne interesuju , najzahtevnija stvar je gledanje blu ray videa.
Ne bi da dajem vise para nego sto je potrebno. Koliko bi prilikom kopiranja, istovremeno gledanja filma u hdtv formatu, skidanje sa neta bilo neophodno ram memorije.
Milsim da je 2gb uredu, ali interesuje me iz iskustv drugih koji (naglasavam ne koriste racunar za igrice) ne rade neke zahtevne stvari, a imali su 2 pa dodali jos 2 gb, da li su osetili neku bitnu razliku u obicnom radu? Hvala.
Ne bi osetio ama bash nikakvu razliku - ja sam imao 2x1, promenio na 2x2 i nisam se previshe obradovao sem u video encodingu/photoshopu koje koristim praktichno nikad. Za svaki sluchaj, uzmi jedan shtap od 2gb rama, ako kasnije bude potrebe za josh - samo dokupish josh 1 shtap za dual-channel ;). Uzmi recimo Kingston HyperX, njega cesh posle najlakshe naci.
water wizard
11.6.2011, 16:43
meni je 2 gigabajta na netbooku, a na desktopu 8 i to ću da menjam uskoro na 16 kako padaju cene :)
Netbook, otvorim 2-3 programa i već se vidi već nedostatak memorije :ciao:
Daj ne drami molim te. Sledeci screenshot sam uhvatio pre 2 minuta na svojoj konfiguraciji iz profila, Windows 7 64-bit natweakovan, eliminisao sam oko ~300mb korishcenja rama u leru gashenjem bespotrebnih servisa, chisto da se zna. Ukljucheno sledece:
- Opera 10.10 sa 3 taba, nakljukana keshom
- Windows Live Messenger, 3 konverzacije
- AIMP 2, pushtena 1000 kbps FLAC pesma
- NOD 32 64-bit, ukljuchen full system scan
- VLC Player, iskljuchena GPU akceleracija, pushten 1080p rip od 11gb
- uTorrent download
Rezultat:
http://www.dodaj.rs/f/3Q/w6/AAVOlRD/usage.jpg
...ne sumnjam da tebe niko nece ubediti da je daleko bolja investicija SSD od dodatnog rama jer si zadrt, ali bar nekom drugome mogu da dokazhem da nisi u pravu.
water wizard
11.6.2011, 16:57
ajde sad sa 2 gigabajta daj sliku :D
U chemu je poenta, iskorishceno je 1.34GB rama? Evo, daj mi 5 minuta da izvuchem 1 shtap, jesam toliko dokon :p. Iskorishcenje ce biti manje jer ce izbaciti silan kesh iz memorije pri restartu...
EDIT: Kao shto rekoh...
http://www.dodaj.rs/f/w/kc/1PqUurvH/usage-2gb.jpg
I, koja je poenta?
Nepotpisani Čitalac
11.6.2011, 17:11
Patriot G2 1600 MT/s 2x2 GB, na primer, košta ~3600 din. U suštini, može da uštedi pola od toga, dakle 1800 din, kupovinom "svega" 2 GB. Da li je 2 GB dovoljno? Za većinu situacija jeste. Da li je 1800 din mnogo za sledeći stepen komotnosti? Pa... Meni lično ne bi bilo, ali razumeo bih ako nekom drugom jeste.
water wizard
11.6.2011, 17:26
Kad već pita, verovatno ima tih 1700 din...
s druge strane može da kupi i samo jedan gigabajt ako će da štedi...
Pa bash u tome i jeste poenta, ti smatrash da ce on da dobije poboljshanja sa 1GB na 2GB i sa 2GB na 16GB, shto je smeshno.
U prvom sluchaju ce za njegove namene dobiti mnogo toga, u drugom praktichno nishta.
Slazhem se, 1800 dinara nije mnogo, ali ako je na budzetu, onda mozhe te pare da ulozhi i u neki tishi CPU kuler, vishe ce dobiti.
water wizard
11.6.2011, 17:32
znači 2 bi bio minimum, a ako ima pare nek kupi još 2 :D
2GB-a je i vise nego dovoljno za to sto mu treba, pogotovo sto se gleda da se ustedi. Lako moze kasnije da se doda.
HSVstoned
11.6.2011, 18:10
Doomche je u pravu, skoro sam sastavio jednu konf sa 2Gb ddr3 rama, bukvalno sve radi normalno, naravno office, multimedia, hd filmovi itd.
Normalno da 4Gb i 8Gb znace za igranje najzahtevnijih igrica na maksimalnim podesavanjima odnosno zahtevnu video obradu.
Licno nijednom nisam primetio nedostatak rama kada igram nesto, video obrada je posebna prica ali kod najzahtevnijih formata.
Jedini problem sa 2Gb moze da pravi mozilla, 3.6 npr ume da zabode do 70% ram usage, uz popaljene programe tipa msn, winamp, skype itd itd, to je bag koji sam resio instaliranjem memory fox addona, pa je uz sve uslove ram usage oko 33%, evo sada sa minimiziranim shift2 oko 58 %.
Dejan2311
11.6.2011, 18:39
Hvala drugari na pomoci, uzecu 2 gb, verovatno 1+1gb posot postoji dual chanal na ploci koju uzimam. Cuo sam da tako valjda brze radi, pa ako zatreba ostace mi jos dva slota za ram. :aplauz:
Nepotpisani Čitalac
11.6.2011, 18:54
Dual channel u praksi doprinosi sa 1-3%, slobodno uzmi jedan modul od 2 GB.
Postoje situacije u kojima dual channel donosi i 10-15% razlike, ali su malobrojne i vrlo specifične.
Da ,ali pogledaj u uputstvu u koje slotove da ubadas za dual channel,a inace dobices 2-3% posto ubrzanja
Ps.Nepotpisani me pretekao
Vise ce ti znaciti da uzmes jedan stap od 2gb radi eventualne kasnije nadogradnje :)
Ne verujem da će DDR3 memorija pojeftinjavati u doglednoj budućnosti (tj. gde ćeš jeftinije od ovog), uzmi odma 4 GB, neće da se baci.
Dejan2311
12.6.2011, 15:55
Interesuje me ukoliko otvorim odjednom oko 20/30 internet strana da li ce se tada osetiti razlika u radu izmedju 2 i 4 gb. Ovo pitam zato sto cesto to radim, nemam naviku da zatvaram stranice na netu, pa kada pocne da mi usporava racunar ja se setim da treba da ih pogasim i onda sve ispocetka :aplauz:
Nepotpisani Čitalac
12.6.2011, 16:11
U tom slučaju ima razlike. Većina novih browsera ume da pojede po 500+ MB RAM sa tolikim tabovima...
water wizard
12.6.2011, 18:40
Sad se setio da koristi više od 3 programa :D...
sledeći put kad neko pita slobodno mu kažite nek uzme 4 gigabajta...
Dejan2311
12.6.2011, 20:09
Hvala svima na predhodnim odgovorima. :aplauz:
Ako mogu da iskoristim temu da pitam nesto :)
Imam win 7 32bitni i na 2Gb RAMa sam dodao jos jedan stap od 2Gb i windows mi prepoznaje 4 Gb (3,22 usable).E,sad, jel moram da reinstaliram na 64bitnu verziju i sta bi time dobio?
^
Kao prvo i osnovno ako instaliraš 64bitni Windows 7 onda će svih 4gb memorije (koju imaš) biti na raspolaganju operativnom sistemu.
Game fever
6.9.2011, 20:44
Samo da dodam, ako se jos neko dvoumi, pre 4 dana sam kupio stap od 2 gb i stime nadogradio memoriju na 4 gb. Kada sam kupovao racunar bilo mi malo skupo da kupim 4 gb. A sad je 2 gb DDR 3 memorije manje od 1000 dinara, tako da i ako vam ne treba kupite, ne moze da skodi a jeftina je, i sumnjam da ce od ovog da bude jeftinije samo skuplja moze da bude ili da nestane.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.