Prikaži potpunu verziju : Čudno ponašanje kompa
Posle reinstalacije Windowsa 7 kompjuter radi normalno bez ikakvih problema. Ugasim ga uvece. Kada hocu sutra ujutru da ga upalim on podigne sistem i kad hocu nesto da radim on ukoci i kraj nece da mrdne. Restartujem ga ali tad cak nece ni da podigne OS nego pokazuje neku gresku kao da instalacija nije dobro uradjena. Probao sam sa raznim OS (XP, Win7 32bit) ali nista jednostavno nece da podigne sistem. Molim za pomoc :n_klanja:
MacGruber
23.5.2011, 15:55
Prvo i osnovno napisi konfiguraciju koju imas.
amd athlon 64x2 dual core processor 5000+2.61 Ghz
memorija 2 GB
water wizard
23.5.2011, 16:51
a napajanje neko kinesko od 5e?
-Djole_90-
23.5.2011, 19:43
Pre bih reko da je memorija...
worldwideweb
23.5.2011, 22:50
Je l ti RAM ok? Ja sumnjam na to jer sam imao slican problem. Uradi ujutru Memtest
Evo ista prica! Kada sam hteo jutros da startujem komp pojavi se text sledece sadrzine:" Reboot and select proper boot device or insert boot media in select boot device and press a key." Ima li ko neku ideju sta bi to moglo da bude?
MacGruber
24.5.2011, 11:50
Jesi testirao ram? Koje napajanje imas? Testiraj i hard.
Kada mi se ovo opet desilo,podigao sam sistem pritiskajuci ctrl+alt+del.
Da li neko moze da mi kaze free program za testiranje ram memorije.
Memtest 86+ sa bootabilnog cd-a
Pored memorije, testiraj i ispravnost hard diska pomocu programa HD Tune http://www.hdtune.com/download.html
Sto se tice poruke: " Reboot and select proper boot device or insert boot media in select boot device and press a key."
Imao sam problem sa ovom porukom koji sam resio resetovanjem BIOS-a i proverom kablova da li su dobro povezani sa hardom i ostalim komponentama.
Nije lose da probas neko drugo napajanje. Moguce da je ovo oslabilo.
Hard disk Sentinel ce odmah da kaze da li ima ili nema problema,
Memtest86 ili memtest 86+ narezi na cd i boot-uj sa njega on ce sam da odradi ostalo. Za napajanje uzmi HWmonitor i startuj ga i prati varijaciju napona (ne voltaze!!!) na +12V grani, ako je cifra konstatntna onda je OK ako skace onda je napajanje slabo.
Evo ista prica! Kada sam hteo jutros da startujem komp pojavi se text sledece sadrzine:" Reboot and select proper boot device or insert boot media in select boot device and press a key." Ima li ko neku ideju sta bi to moglo da bude?
Kako god, ali ja sam 99% siguran da nije u pitanju napajanje!!! Mislim, tokom & posle POST-a, sta moze da povuche toliko struje???
Primarno ti proveri HDD, kao i memoriju, mada mi je hard nekako najsumnjiviji u celoj prichi - ili je HDD, ili je SATA/ATA kabl, to prvo proveri & zameni po potrebi...
Nepotpisani Čitalac
24.5.2011, 20:39
Hard disk Sentinel ce odmah da kaze da li ima ili nema problema,
Memtest86 ili memtest 86+ narezi na cd i boot-uj sa njega on ce sam da odradi ostalo. Za napajanje uzmi HWmonitor i startuj ga i prati varijaciju napona (ne voltaze!!!) na +12V grani, ako je cifra konstatntna onda je OK ako skace onda je napajanje slabo.
Softverska očitavanja napona su u potpunosti beskorisna.
Što se tiče problema sa boot-ovanjem, ako se sistem instalira na HDD kako treba, onda nisu kablovi niti išta slično. Kako je particionisan disk? Koji je filesystem u pitanju? Imaš li na boot disku ikakvih osetljivih podataka?
Softverska očitavanja napona su u potpunosti beskorisna.
Što se tiče problema sa boot-ovanjem, ako se sistem instalira na HDD kako treba, onda nisu kablovi niti išta slično. Kako je particionisan disk? Koji je filesystem u pitanju? Imaš li na boot disku ikakvih osetljivih podataka?
Ne mora da znachi, i najchesce nije tako, obzirom da Marfi (& njegovi zakoni + dragi nam gremlini) nikada ne miruju... :Freddy: LM, kada sam jednom prijatelju popravljao komp, nebrojeno mnogo reinstalacija Wina je proslo bez problema, da bi, po RND principu, nekih 75% restartovanja kompa dovodilo do toga da sistemski WD ne bude prepoznat (umesto oznake diska tokom POST-a bi stajalo samo BzBzBzBzBzBz...)!!! Problem je, naravno, bio samo u felerichnom SATA kablu...
Nepotpisani Čitalac
25.5.2011, 3:20
Pa dobro, pretpostavljam da maler i feler mogu da se udruže, ali ako je jedini simptom samo pri bootovanju sa HDD-a odmah nakon instalacije, ne mogu da ne pomislim da je jednostavnije rešenje loš MBR/bootloader/whatever.
^ Ma, slazem se, ali ja i dalje ne znam (mozemo samo da nagadjamo) da li je kvitar-ov problem bas samo u bootovanju sa HDD-a nakon instalacije ili je nesto drugo u pitanju, jer mi njegov opis problema deluje poprilicno konfuzno?!?
Posle reinstalacije Windowsa 7 kompjuter radi normalno bez ikakvih problema.
Kada hocu sutra ujutru da ga upalim on podigne sistem...
Probao sam sa raznim OS (XP, Win7 32bit) ali nista jednostavno nece da podigne sistem.
Pa, jel' ga podize, ili ga ne podize??? :rofl:
Danas sam skinuo bateriju, vratio je resetovao bios i za sada radi.
Naravno prvi put kad sam probao da podignem sistem nisam uspeo.
Za sada sve provere koje ste mi savetovali sam isprobao i nista mi ne pokazuje da problema ima.:facepalm
plazmakeks
31.5.2011, 0:50
Iskoristicu ovu temu,da ne otvaram zasebnu.
Na konf. iz profila imam instal. W7 Ult. 32-bit. Tj.,imao sam do juce.2 god. koristim W7,3-4 puta sam ga instalirao u tom periodu.Otprilike,1 u 6 meseci reinstaliram windows.Interesantno je to sto kod mene,prilikom instalacije W7,dolazi do ''zamrzavanja'' na 1. ekranu (''Starting Windows'') i posle 1. restarta kojeg sam sistem uradi,sto sam resavao smanjivanjem mnozioca za CPU na 5x/6x i restartovanjem na dugme dok ne proradi.W7 sam instalirao na 7-8 drugih masina ali bez ovoga.
Pre par dan sam primetio da Opera i Chrome ''do not responding'' u toku rada,pa prorade posle 1',sto nisam imao do sada.MBAM nije nista pronasao.U nedelju sam uzeo da reinstaliram W7,ali posle prvog restarta sistema i posle mog restarta na dugme dobio sam onaj ekran na kom mogu da biram ''Safe mode'',...,''Start windows normaly'' sto naravno nije pomoglo jer sam tek hteo da instaliram sistem.Zatim sam dobio i error ''Windows setup could not configure Windows to run on this computer's hardware''.Pogledao sam na Net-u,i saveti za ovaj error uglavnom upucuju na AHCI,sto moja ploca nema...
Nisam uspeo,pa sam instalirao XP SP3.Posle instaliranja drajvera za MB i VGA radi XP ali u brauzerima secka i usporen je.
Danas sam probao da instaliram W7,uspeo sam,ali kada sam hteo da instal. drajvere za MB dobio sam error da nije podrzan ovaj sistem (W7)!?Posle restarta,sistem se nije podizao,pa sam morao ponovo da instaliram XP.,koji takode po restartu (posle instaliranja drajvera) nije hteo da se podigne!?Nista,reinstaliram XP jos jednom i sada,dok ovo kucam,sam ovakav :paranoia: jer ocekujem da kresuje svakog trena...
Ako je neko imao strpljenja da ovo cita,zamolio bih za misljenje.Po meni ovo je ''swan song'' MB,sto nije ni cudno,posle 4+ god. teskog rada.
Ja sam procitao i mogu odma da ti kazem da to napajanje STO PRE ZAMENIS. To napajanje je najgori kinez i nema sanse da bez problema moze da tera tu masinu, pogotovo ako je arcilo vec godina/izgubilo na snazi.
plazmakeks
31.5.2011, 21:34
Da,i sam sam razmisljao o 2.-om napajanju (npr.:http://itsvet.com/proizvod/lc-power-silent-green-power-lc6650gp3-650w/comp_comp_powersupply/204/435),ali sa kolikom sigurnoscu je navedeni problem zbog napajanja?
water wizard
31.5.2011, 21:41
ti zameni u svakom slučaju napajanje jer je slabo, mrzelo me da čitam, ali ako te izbacuje iz igrica, resetuje se... menjaj
Ako si vec razmisljao o tom napajanju,onda uzmi 6650 gp3 i sigurno ces biti miran,nije velika razlika u ceni,a sto se tice tvog problema trebalo bi da testiras memoriju Memtestom 86 sa bootabilnog cd-a
@kvitar:
Ne valja ti hard ili kablovi, posle toga proveri napajanje.
plazmakeks
16.6.2011, 12:56
Samo da napišem da je problem bio sa jednim modulom 1GB Kingston 800 MHz.Kupio sam ga oko Nove god.,i riknuo je pre 10-ak dana!?Danas sam dobio nov sa reklamacije.Hvala svima na pomoći!
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.