Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : C-64 igre

Strane : 1 [2] 3 4

Elvir
28.1.2013, 21:36
Posle dugog odlaganja ,poslednjih dana sam odlucio da se malo vise posvetim jednoj od meni najomiljenijih arcadnih avantura ,(pored Dan Dare-a i Dizzy serijala)Draconus.Rezlultat je bio da sam konacno uspeo da obrnem original igru na real C64 ,znaci bez trainera.Priznajem,internet je bio jedino pomocno sredstvo.Tu pre svega mislim na mapu ,koja mi je ipak olaksala odredjene putanje.S obzirom da igra zahteva obiluje velikom tezinom ,zbog arcadnih elemenata gde se najmanja greska kaznjava zivotom manje a kojih je samo tri.Svaki screen/opasna deonica trazi primenu zasebne cake,zasebne tacke koja omogucava sto bezbolniji prelazak:Gde treba stati,kako treba stati,kako skociti...i naravno sve to memorisati u glavi da bi progres bio sto uspesniji.

Evo i mog longplay-a na Vice emulatoru :

XqGNuN3_LJ0

Sladjan85
28.1.2013, 22:16
Je li igrao neko igre na ovom cudu ?

http://www.old-computers.com/museum/photos/Commodore_128_System_s2.jpg

Commodore 128 ,imam i 20ak knjiga. Isao je uz Basic 7.0 ,podrzavao je CP/M sa disketne jedinice i 2 dzojstika. Jos ga imam i radi kao prvog dana. Uzgred to mi bio prvi racunar :)

Vidim svi pricaju samo o c64, pa se pitam da li je c128 uopste bilo u Srbiji :)

Oggy
28.1.2013, 23:22
Jeste bilo, ali ne znam koliko je bio zastupljen. Fora je sto njegove prednosti nisu dovoljno iskoriscavane.. ima svega par igara koje izgledaju lepse na njemu (jer je C64 usera bilo mnogo vise pa se nije isplatilo praviti za njega). Mozda neko moze nesto vise da kaze o tome.

Sladjan85
28.1.2013, 23:27
Davno sam ucio Basic ,secam se da je c128 imao bolji rad sa sprajt jedinicama. Imao ih je 16, a c64 osam ,ako se ne varam. C128 cuvam ,nudili su mi 30e ,ali nisam ga hteo prodati ,jer je odrzavan ,pa cak nije ni pozuteo ,savrseno ocuvan i jedva koriscen :) znam da sam pravio ping pong igru i crtao po sprajt editoru :)

DeCoy
29.1.2013, 10:17
C128 je bio prelazni eksperiment između C64 i Amige, sam računar više liči na Amigu bez flopija nego na 64-ku.

Sladjan85
29.1.2013, 12:14
pa da. . kad sam ga nabavio cela ekipa dolazila da vidi sta je to racunar. otisao je u penziju kada sam video bljestavi sjaj windows 95 i 486ice :-)

Drug je imao debeljka, ja moj platio tada 20 maraka a on 10. Nisam mogO na debeljka, bio mi je to downgrade sa 128 :-) posebno zbog mnogih basic komandi.

nisam mogao priustiti amigu 1200. .

Nergal
29.1.2013, 12:35
Jeste bilo, ali ne znam koliko je bio zastupljen. Fora je sto njegove prednosti nisu dovoljno iskoriscavane.. ima svega par igara koje izgledaju lepse na njemu (jer je C64 usera bilo mnogo vise pa se nije isplatilo praviti za njega). Mozda neko moze nesto vise da kaze o tome.

Zastupljen je bio vrlo malo jer kada su u pitanju video igre, nikakvih prednosti (osim veće memorije) nije ni bilo. C128 je imao dva grafička čipa koji su se međusobno isključivali: MOS VIC II (identičan kao na C64) za 160x200, 320x200 i 40x250 tekst mod i MOS 8563 za 640x200 monohrom mod sa 80x20 slova. MOS 8563 je bio vrlo veliki i komplikovan čip sa sopstvenom video memorijom (16K u ranim verzijama, čak 64K od 1986) i predstavljao je jedan od bitnijih uzroka visoke proizvodne cene C128. Nije imao ni sprajtove ni rastere ni druge grafičke modove i bio je od male koristi za igre.

Ukupno igara koje su na neki način koristile osobenosti 128-ice bilo je ispod 10. Infocom je 5 svojih tekstualnih avantuara prilagodio C128 u smislu da su mogle da koriste tekstualni mod od 80 slova u redu. Pored avantura, bilo je svega 4 (ČETIRI) igre koje su posebno pravljene za C128 (Last V8, Kickstart 2... ne mogu da se setim druge dve, googlajte). Poslednjih godine je Commodore 128 fan scena iznedrila još par desetina takvih igara (napravljen je, recimo, Elite 128).

Kad bi neko otvorio temu "C128 igre", plašim se da bismo materiju iscrpli u nekoliko postova.

Davno sam ucio Basic ,secam se da je c128 imao bolji rad sa sprajt jedinicama. Imao ih je 16, a c64 osam ,ako se ne varam. C128 cuvam ,nudili su mi 30e ,ali nisam ga hteo prodati ,jer je odrzavan ,pa cak nije ni pozuteo ,savrseno ocuvan i jedva koriscen :) znam da sam pravio ping pong igru i crtao po sprajt editoru :)

Commodore 128 je imao ugrađen Commodore 7.0 bejzik koji je bio jedan od najboljih BASIC interpretera iz 8-bitne ere (jedini uporedivi takmaci su mu bili Acorn Basic na BBC računarima, i Locomotive Basic na Amstrad CPC mašinama). Sprajtovi su bili podržani već u osnovnom bejziku pa je u tom smislu rad bolji. Inače, broj sprajtova je isti. MOS VIC II može u jednom ciklusu da šalje instrukcije na do 8 sprajtova ali brzom izmenom adresa se postiže do 256 sprajtova istovremeno (pošto VIC II gleda na adresi prostor veličine do 16K). Drugi način je bio upotrebom rastera, sa teorijskim maksimumom od 8 sprajtova po liniji piksela (8x200!). Naravno i jedna i druga cifra je mnogo veća nego što je potrebno a neke igre su koristile i predefinisane karaktere kao neku vrstu vrlo malih sprajtova (8x8 piksela).

C128 je bio prelazni eksperiment između C64 i Amige, sam računar više liči na Amigu bez flopija nego na 64-ku.

Razvoj C128 je počeo pre nego što je Commodore kupio Amiga Corp. Ideja je bila da pokušaju da se probiju na low-end poslovno tržište izbacujući mašinu koja je 100% kompatibilna sa C64 ali bolja za poslovne primene zahvaljujući, pre svega, grafičkom modu 640x200 sa 80 slova u redu, većoj memoriji, naprednijoj disk jedinici i CP/M kompatibilnošću. To se vidi i po software-u, od oko 200 programa namenski napravljenih za C128 jedva desetak su video igre, ostalo su razne poslovne aplikacije. Zato je i tako izgledao - velika tastaturu sa izdvojenim numeričkim delom i više funkcijskih tastera - da bi privukao poslovne korisnike.

Kad sam se već ovako raspisao, mogu i da dodam da nameravani cilj nije postignut. C128 je prodat u oko 4 miliona primeraka u periodu 1985-89 što je odlična cifra za ono vreme, ali primarni kupci su bili hobisti, entuzijasti za učenje programiranja ili prosto ljudi koji su njemu videli C64 sa boljom tastaturom. Kada opremite C128 sa par disk jedinica i odgovarajućim monitorom, koštao je malo manje od tadašnjih PC XT klonova koji su ipak bili mnogo bolje poslovne mašine i imali neuporedivo veću bazu software-a. Commodore, takođe, nije mnogo zaradio na C128 jer se prodavao po ceni malo višoj od troškova proizvodnje. Jedan C128 je koštao otprilike kao Amiga 500 da se napravi a prosto nije bilo poređenja - prodavao se po dvostruko manjoj ceni. C128 su prestali da proizvode 1989. a C64 je nastavio i da se proizvodi i prodaje sve do bankrota Commodore-a.

Po svom duhu i koncepciji (vrlo pristupačan kućni računar, jeftin za proizvodnju, jeftin i u prodaji a sjajnih mogućnosti za svoje vreme), pre je Amiga 500 naslednik C64 nego C128.

DragonSlayer
29.1.2013, 13:16
Imao je jedan moj ortak C128 .... u odnosu na moj C64 .. UUUUUUUUUUUUUU!!!!!!!!! Grdosija ...

I sve što je znao na njemu je da drži onaj taster, da udje u C64 MOD .. :D:D

Sladjan85
29.1.2013, 14:55
Tek sad ga ne dam nikom :D

mvasic
29.1.2013, 20:11
Tek sad ga ne dam nikom :D

I nemoj. Takvo nesto nikad vise neces nabaviti.

Meni i A500 i C64 stoje uredno slozeni.

Elvir
29.1.2013, 20:26
Meni i A500 i C64 stoje uredno slozeni.

I skupljaju prasinu ? :D

mvasic
29.1.2013, 20:33
I skupljaju prasinu ? :D

Jok :D

Uredno upakovani i zasticeni.

Razmisljam se da ih preteram preko okeana, al ne znam koga da cimam, odnosno kome da verujem da to odradi :D

Sladjan85
29.1.2013, 20:45
Necu ga dati ,samo zato sto imam 2 disketne jedinice ,2 dzojstika ,20 knjiga ,Commodore 128 i originalni monitor, imam i dosta disketa (cak i CP/M) ,tj full pack.

Necu ga vise nikad koristiti, to je sigurno ,ali ... toliko je cist ,kao da je iz fabrike izasao :)))

Sto se tice okeana, jeftinije ce ti biti da kupis preko okeana te 2 sprave nego "posiljka" ili se varam ? :D

mvasic
29.1.2013, 20:57
Sto se tice okeana, jeftinije ce ti biti da kupis preko okeana te 2 sprave nego "posiljka" ili se varam ? :D

Pa i ne mora da znaci :) Baci pogled na ebay. C64 ide do $130.

Elem, sa te dve sprave sam usao u svet kompjutera. C64 sam dobio '86, a A500 '90, tako da sam poprilicno vezan za oba.

pedjosav
29.1.2013, 23:49
Je li igrao neko igre na ovom cudu ?

http://www.old-computers.com/museum/photos/Commodore_128_System_s2.jpg

Commodore 128 ,imam i 20ak knjiga. Isao je uz Basic 7.0 ,podrzavao je CP/M sa disketne jedinice i 2 dzojstika. Jos ga imam i radi kao prvog dana. Uzgred to mi bio prvi racunar :)

Vidim svi pricaju samo o c64, pa se pitam da li je c128 uopste bilo u Srbiji :)

Kako da ne, ima ga moj kolega i dan-danas igra.

Kada sam ja prodavao moj c=64 (1992.godine u jednom servisu koji je preprodavao ) lik koji je doneo da proda c=128 dobijao je iste pare od tog servisa (140 DEM) kao i ja za moj c=64. Malo je falilo da ja kupim 128 ali nisam jer su mi trebale pare (bilo je to vreme hyper inflacije i plate su bile oko 5 DEM (s tim da ako odmah ne kupiš Marke pukao si jer vrednost Dinara je opadala na dnevnoj bazi) a nisam ni imao vremena za igru tada...
Želim ti da uživaš uz taj retro dragulj.

Sladjan85
30.1.2013, 1:09
Ja nasao na kupujem prodajem 2 komada C64 za 50 eura. Oba ispravna u paketu. Onda se on na eBay super drzi. Kod nas je dosta jefitniji.

Elvir
30.1.2013, 22:50
Ja nasao na kupujem prodajem 2 komada C64 za 50 eura. Oba ispravna u paketu. Onda se on na eBay super drzi. Kod nas je dosta jefitniji.

Dzabe :)

Elvir
2.2.2013, 12:50
Pa i ne mora da znaci :) Baci pogled na ebay. C64 ide do $130.

Ide i preko 500 dolara,u Australiji! ;) Evo primera sa Ebay-a.Poslednji bid je 510 dolara!

http://www.ebay.com.au/itm/Commodore-64-1570-Floppy-Disk-drive-Joystick-Over-20-disks-disk-box-/290850442935

Nergal
2.2.2013, 13:05
Ali taj je u full varijanti + 20 originalnih disketa, ima čak i 1570 disk drive koji je retkost. Mada, opet, 520 au $ je skoro 400e. :kreza:

Neki prodavac na Kupindu (ne dajem link, da ne ispadne reklama) upravo nudi Commodore 64C (sa 1541-II, 15 disketa i dva džojstika) za 7200din (ranije 8000din). Dakle, 65e?

Elvir
2.2.2013, 13:37
Ali taj je u full varijanti + 20 originalnih disketa, ima čak i 1570 disk drive koji je retkost. Mada, opet, 520 au $ je skoro 400e. :kreza:

Naravno.Samo sto to nisu originalne diskete ako mislis na same igre.Da je kojim slucajem drugacije,verovatno bi bilo jos vise ?! :eek:

mvasic
2.2.2013, 13:52
Originalne diskete podizu cenu drasticno. Pogotovo ako su u dobrom stanju.

Sladjan85
2.2.2013, 14:25
Dva Commodore 64 racunara, jedan kao nov, drugi je malo pozuteo. Uz kompjutere ide 1541 II disk drive sa kablom za povezivanje i strujnim adapterom, nesto starih disketa (ispravnost disketa relativna), 2x C64 napajanja. Joystick, kabal za povezivanje sa TV. Sve navedeno je ispravno. Dobijate i kabal za povezivanje 1541 diska sa PC-om koji mora da se doradi.

zajedno 50e ! (source : KP)

Nije losa cena za fanove :D

Elvir
2.2.2013, 22:13
U svetu vec duze vreme postoji magazin Retro gamer koji se bavi starim igrama ,kako za racunare tako i za konzole.Ono sto je zanimljivo su razni intervjui sa mnogim devolpeirma legendarnih igara.U poslednjem broju postoji veliki tekst povodom 30 godina od izlaska jedne od najboljih platformskih igara svih vremena:

http://i193.photobucket.com/albums/z280/mrkizza/RG111_zps22fe929c.jpg

DeCoy
3.2.2013, 0:30
Skinem svaki broj kada izađe, pregledam na brzaka i pročitam tek ponešto, ali nikad nisam uzeo da pročitam od korica do korica. Nije isto buljiti u ekran i držati časopis u rukama :o

mvasic
3.2.2013, 3:55
E za to je iPad majka.

Elvir
3.2.2013, 10:46
Skinem svaki broj kada izađe, pregledam na brzaka i pročitam tek ponešto, ali nikad nisam uzeo da pročitam od korica do korica. Nije isto buljiti u ekran i držati časopis u rukama :o

Ja imam u kolekciji i jedan "ziv" primerak.Radi se o broju koji je obelezio 30 godina od izlaska C64 i ima par tekstova o nekim mojim omiljenim igrama i devolperima.Takve stvari se moraju imati :)

http://i1220.photobucket.com/albums/dd456/Elvir79/Gamer.jpg

mrBurns
3.2.2013, 20:33
Za mene je igranje sa disketa na C64 potpuna nepoznanica. Mada sam uvek zalio za tim razbijenim igrama, kao sto su razvojeni eventovi onih Games sportskih igara i sl.

Nisi puno propustio!!!
Ja sam imao disk jedinicu i cak i kao klincu mi se nije svidjala. Stoji to da ti snimis igre i ne *****avas se preko ucitavanja, ali TADA je za mene stimung bio da se ti posle mucenja tj. stelovanja kasetofona izboris za igru.
To ti je kao emulacija NV debeljka na danasnjim konzolama.
Ko nije igrao debeljka osamdesetih i devedesetih taj je mnogo propustio. To je kod nas bilo familijarno, zapalimo svecu i pomolimo se bogu da se igra pokrene 20 minuta i onda losa igra pa jovo na novo :D Neko je napisao da su se i muve ubijale zbog ometanja potpune tisine u prostoriji.Buljis, buljite, bulje i onda uzdah olaksanja ili teskobe!!!

Oggy
3.2.2013, 20:40
←L
Press play on tape

Found "Ninja"
Loading.
Ready
Run

Elvir
3.2.2013, 20:44
Nisi puno propustio!!!
Ja sam imao disk jedinicu i cak i kao klincu mi se nije svidjala. Stoji to da ti snimis igre i ne *****avas se preko ucitavanja, ali TADA je za mene stimung bio da se ti posle mucenja tj. stelovanja kasetofona izboris za igru.
To ti je kao emulacija NV debeljka na danasnjim konzolama.
Ko nije igrao debeljka osamdesetih i devedesetih taj je mnogo propustio. To je kod nas bilo familijarno, zapalimo svecu i pomolimo se bogu da se igra pokrene 20 minuta i onda losa igra pa jovo na novo :D Neko je napisao da su se i muve ubijale zbog ometanja potpune tisine u prostoriji.Buljis, buljite, bulje i onda uzdah olaksanja ili teskobe!!!

True :)

Ali to je zato sto je kod nas postojalo piratsko trziste kakvog nije bilo u recimo UK gde su se prodavali iskljucivo kasetni originali na kojima su stelovanja glave bila retka.Mi smo zavisili od piratskih kompleta koje je mogao da napravi bilo ko je imao mini liniju sa dva kasetna deka i da to posle prodaje.Samim tim imao si gomile razlicitih azimuta na gomile razlicitih kasetofona.

Trenutno u kolekciji imam oko 30tak originala iz UK.Svaki radi 100% a azimut je isti za sve. ;)

mvasic
3.2.2013, 22:15
←L
Press play on tape

Found "Ninja"
Loading.
Ready
Run

?Loading Error

DeCoy
3.2.2013, 22:31
←L
Press play on tape

Found "Ninja"
Loading.
Ready
Run

LOAD "*",8

Isti đavo ;)

ili LOAD "$",8 da vidiš šta ima na disku

Shumsko_drvece
3.2.2013, 22:55
sys64738 :p

Elvir
3.2.2013, 23:05
Za sve ove komande postoje skracenice u okviru samog Basica i uvek mi je to bilo nekako zanimljivo,kada radim sa diskom na C64. :)

Ketridzi su posebna prica.Epyx fast loader :

Recimo za pregled diska dovoljno je samo $.

Za start diska ,dovoljno je samo C+runstop ,nakon cega se igra automatski startuje.

Ima jos gomile fora za koje kao klinac nisam znao :)

Elvir
10.2.2013, 17:21
S obzirom da Armalyte 2 uveliko i fazi izrade ,autori pominju njihov jos jedan "izgubljeni",vrhunski naslov za C64.Radi se o igri Deadlock,koja je trebala izaci 1990 godine.Medutim u istoriji je ostao samo jedan demo koji je mnogo obecavao.Na zalost sve je ostalo samo na tome :(

Ali,nova uvodna slika koju su coderi izbacili pre nekoliko dana ,onako iz "zezanja",zagolicalo je mastu na C64 sceni...

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/65255_420907047986805_724014234_n.png

Elvir
27.2.2013, 21:47
Juce mi je stigao original Last ninja u savrseno ocuvanom pakovanju.

I to je od onih igara koja mi je bila preteska i previse komplikovana kao klincu.Ali sada sam tek istinski sagledao kako ta igra zraci kvalitetom u svakom segmentu.Za soundtrack mogu slobodno reci da je mozda jedan od najboljih u istoriji gaminga,po meni.

http://i1220.photobucket.com/albums/dd456/Elvir79/ninja_zpsd2ab0ae9.jpg

Oggy
28.2.2013, 9:05
Ja sam ko klinac mislio da je cela igra onaj prvi nivo jer sam imao na kaseti. I tako mi je bila preteska i jedna od najboljih igara. I ta muzika sa prvog nivoa je neverovatno dobra (stavio sam u nekom drugom topicu kako je Dragonforce koji inace ponekad uzme neku melodiju iz igara, u jednoj pesmi, uz duzno navodjenje izvora, iskoristio deo ove muzike)

Elvir
28.2.2013, 18:20
Ja sam ko klinac mislio da je cela igra onaj prvi nivo jer sam imao na kaseti. I tako mi je bila preteska i jedna od najboljih igara. I ta muzika sa prvog nivoa je neverovatno dobra (stavio sam u nekom drugom topicu kako je Dragonforce koji inace ponekad uzme neku melodiju iz igara, u jednoj pesmi, uz duzno navodjenje izvora, iskoristio deo ove muzike)

Mislim da je Allo Allo Borilacki komplet imao prvi nivo Last ninje. :)

A inace ,original igra staje na citave dve kasete!

Elvir
13.3.2013, 15:20
Nikako ne mogu sebi da objasnim ,zasto sam toliko zavoleo Manic Miner, igru od pre 30 leta!!

Nema dana da ne upalim igru i pocnem svaki put da je igram sa uzivanvcijom.Nisam daleko dogurao ,za sada do onih mutiranih telefona ali ima nesto u igri sto me nagoni da probam da napredujem i da budem sto bolji. " Ajd jos jednom da pokusam..ma ajd jos jednom..." i tako svaki dan... :)

Oggy
13.3.2013, 15:37
To je taj recept koji ti se uvuce pod kozu i koji je uspseno ponavljan i kasnije. Ja sam na primer mnogo voleo Mouse Trap
http://www.lemon64.com/games/screenshots/full/m/mouse_trap_04.gif

Remedy
13.3.2013, 15:44
Nikako ne mogu sebi da objasnim ,zasto sam toliko zavoleo Manic Miner, igru od pre 30 leta!!
Nisam video tu igru 20 i kusur godina (nisam znao ni kako se zove), ali čim sam video onaj nivo gde te jure 2 WC šolje :D (postavio si snimak u temi o teškim igrama) setio sam se. I ja sam bio zaražen tom igrom, moraću da potražim rom za emulator.

DeCoy
13.3.2013, 16:51
Ima još dosta igara na foru Miner Willy-ja, ovo je samo onako iz glave:

Brian Bloodaxe
Top Hat Willy (ovo je za Amigu)
Dynamite Dan
Chuckie Egg
Technician Ted
Kokotoni Wilf
Blagger
Monty
Chubby Gristle

Elvir
15.3.2013, 10:37
Juce sam prvi put u zivotu presao prvi nivo u Last Ninja 1 ,bez pomoci sa YT of course. :) A onda ,kada sam cuo ovu numeru u drugom nivou na mom pojacalu....auuuuu majko moja! pa zar je moguce da je ovako nesto postojalo 1987 godine?!

1RsRszs2_9U

Laserstorm
17.3.2013, 12:19
Juce sam prvi put u zivotu presao prvi nivo u Last Ninja 1 ,bez pomoci sa YT of course. :) A onda ,kada sam cuo ovu numeru u drugom nivou na mom pojacalu....auuuuu majko moja! pa zar je moguce da je ovako nesto postojalo 1987 godine?!

1RsRszs2_9U

Ovo ko da je Daft Punk, jbt.

Elvir
9.4.2013, 20:41
Onako cisto iz dokolice i zaj....cije napravio sam svoj C64 kasetni komplet ,u fazonu 80tih/90tih u bivsoj Yugi. :D

Igre su mix od prastarih do najnovijih,koje sam poskidao sa neta i nasnimao na kasetu :)

http://i1220.photobucket.com/albums/dd456/Elvir79/komplet_zps297c8399.jpg

Oggy
9.4.2013, 21:51
E, pa ovo bi bio jedan od boljih kompleta :)

mvasic
10.4.2013, 3:48
Ne valja. Igre nisu razbijene po nivoima. :D

Elvir
18.4.2013, 22:12
Pre neki dan mi je stigao kasetni original iz Italije, Mask 3 :Venom strikes back

Fenomenalno pakovanje sa mini stripom u kutiji. :)

http://i1220.photobucket.com/albums/dd456/Elvir79/venom_zpsc2c0f15c.jpg

Nergal
19.4.2013, 12:03
Eh, Venom Strikes Back. To je dobra, kompetitivna platformska igra, bila mi je na prvom kompletu. Možda bi to mogli jednom da igram u okviru C64 takmičenja?

Elvir
19.4.2013, 13:14
Eh, Venom Strikes Back. To je dobra, kompetitivna platformska igra, bila mi je na prvom kompletu. Možda bi to mogli jednom da igram u okviru C64 takmičenja?

Imacu je i ja na umu ,u sledeceoj rundi . :)

Elvir
23.4.2013, 22:01
Na zapadu izlazi sve vise i vise novih igara za C64.Evo nekih koje preporucujem!Takodje mislim da su itekako primerne u okviru topica za C64 takmicenje kao buduci predlozi.

G7hBL-FpJGw

UQZbVKQnAGk

YGZ-6CayA-U

Elvir
13.5.2013, 19:23
Otkrio sam skoro jos jedan dragulj u C64 katalogu i po obicaju ,ne mogu da se odvojim. :D

U pitanju je Bounty Bob strikes back. Moze se okarakterisati kao nastavak Miner 2049 er ali mislim da je upravo ovaj bolji od originala.Jos teze,jos kompleksnije gomile mastovito osmisljenih nivoa kojima se stalno vracam.Slicno kao Manic Miner. :) Mogu je ladno svrstati medju najbolje igre za C64! Neverovatno kako su Amerikanci radili dobre igre u tom "classic" C64 periodu!

ijJq3yiwRlY

Oggy
13.5.2013, 20:07
Meni je ta igra uvek bila nekako teska I odbojna. Isto kao I njegov prethodnik - nekako mi je glavni cikic abio creepy, a pogotovo ona mala stvorenja sto idu na dve male nogice. Secam se onog radioaktivnog nivoa, pa nivoa sa topom, pa neki sa milon tobogana I teleporta. Doduse mesam ova dva naslova :)

Elvir
13.5.2013, 20:53
Meni je ta igra uvek bila nekako teska I odbojna. Isto kao I njegov prethodnik - nekako mi je glavni cikic abio creepy, a pogotovo ona mala stvorenja sto idu na dve male nogice. Secam se onog radioaktivnog nivoa, pa nivoa sa topom, pa neki sa milon tobogana I teleporta. Doduse mesam ova dva naslova :)

Teska jeste bruka.Ali je ovde malo drugacije resen skok jer moze da ga kontrolises i tako preciznije da nadskocis na odredjenu platformu.Vezba i samo vezba !

Moja preporuka je da se skine i igra.Odlicna je i kao izbor za takmicenje. :)

pedjosav
18.5.2013, 11:56
Danas samo, posle 25 godina, igrao ``Battle through time``

i jeste da sam stigao samo do 4.nivoa (Vietnam) i da sam igrao samo 15ak minuta (nema se vremena) ali mi je srce na mestu :)

Preporuka svima da probaju a predloziću je i za takmičenje i obećavam da ću učestvovati (bez obzira na igru koja bude izabrana).

Elvir
19.5.2013, 21:04
Kao sto sam postovao negde pred kraj godine,da je najavljen nastavak Armalyte 2 ,velike su sanse da ce igra izaci ove godine,jer autori su u punoj fazi rada!Trenutno se radi na dizajnu i kretanju neprijateljskih formacija.

Da li ce 2013 godina biti godina kada se "nebo otvorilo" ,za C64 fanove? :D

Elem,ja ne mogu da se odvojim od Bounty Bob strikes back! :)

Kakva igra!! :) Toliko varijacija,fazona i izazova...

CTOJAH
19.5.2013, 21:21
Bounty Boba sam igrao na Spektrumu i svaki put sam uredno cekao da one ptice donesu sva slova na Title Screenu :) ...sada me malcice nerviraju pa opicim emulator na 400% speed da brze preletaju :o
Na C64 sam igrao Miner 2049er i to mi je jedna od omiljenih igara za Komodor, a za Boba nisam ni znao onda da ima i za C64 :confused: Bob(C64) mi deluje prilicno tesko - vezbacu malo - mozda bude u takmicenju :icon_stud

Elvir
19.5.2013, 21:38
Bounty bob u odnosu na Minera 2049 se poprilicno razlikuje.Jeste isti lik ali ovde je "napredniji" .Recimo ,skok se razlikuje jer ovde ga mozes kontrolisati.Zatim nivou su prepuni raznih masinerija ,alata ,prekidaca..bilo je toga i u Mineru ali ne toliko kao ovde.Topla preporuka za svakog old school igraca! Jeste mnogo teska ali jbg...trening je majka zivota! :D

Ovaj lik je objasnio :) I da ne znam zasto ljudi cekaju te ptice?! Prekine se sa pucanjem.

whaK7jOQWAo

CTOJAH
19.5.2013, 21:43
Evo za sve koji vole Bounty Boba, postoji PC verzija (radi i na Windows 7 iako ne pise na web strani)
cHNm9pCXQkQ

Skinite odavde (http://www.acoders.com/acsite/viewsoftware.php?id=162) !

Elvir
19.5.2013, 22:07
Za ovu PC verziju,ne vazi ono pravilo "trening je majka zivota" :D

pedjosav
26.5.2013, 15:08
Danas sam uspeo da odigram još jednu od svojih omoljenih igara:
‚‚Raid over Moscow"

http://www.youtube.com/watch?v=0L5wMiQBS2U

Vidim da mnogi nisu znali da otvore vrata hangara: Neophodno je prvo malo povećati visinu aviona (fire button) pa onda dugme F7.
Mislim da je ova igra zaslužila remake.

pedjosav
5.6.2013, 14:07
Evo jedne igre za koju sam zaboravio da postoji , ali čim sam počeo da igram maltene sam znao šta me čeka na sledećem ‚‚ekranu".

U pitanju je "Outlaws", između ostalih tu su i braća Dalton.
http://www.youtube.com/watch?v=gCkvS5jRSjk

Elvir
5.6.2013, 18:10
U Outlawsu je animacija konja impresivna .Ima jos jedna igra sa konjem koja me je zadivila svojevremeno takodje zbog animacije konja.Ali trenutno ne mogu da se setim kako se zove :(

CTOJAH
5.6.2013, 18:25
U Outlawsu je animacija konja impresivna .Ima jos jedna igra sa konjem koja me je zadivila svojevremeno takodje zbog animacije konja.Ali trenutno ne mogu da se setim kako se zove :(

Kane. (Drugi nivo je bio sa jahanjem) Ovo se ne zaboravlja - ja je pamtim sa Spektruma ;)

Elvir
5.6.2013, 18:58
This!

Anm-ETdID7Y

Ova igra je "zapusila" usta svima koji su smatrali da je C64 bio previse ogranicen za prikaz kvalitetne animacije u ono vreme.

CTOJAH
5.6.2013, 19:53
Za ovog ShowJumpera nisam ni znao da postoji.
Animacija konja mi jako slici sa Kaneovom :
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=ZsR-rEuaeug#t=109s
http://www.c64-wiki.de/images/2/2a/Kane_Animation2.gif
P.S. Taman sam hteo da kazem da pamtim jahanje konja u igri Wrath of the Demon sa Amige, setio sam se da postoji port i za C64 ! (U to vreme vec sam presao na Prijateljicu i mislio sam da nema to za Komodore, ali tek nedavno sam otkrio ovaj dragulj za C64)

Zphh7sT4QaQ

...znaci ubedljivo najbolji horse riding na C64 :dedica:

pedjosav
6.6.2013, 9:51
Igra koju nisam ranije igrao. Pogledajte zašto je drugačija od space invaders i sličnih.
Proizvedena davne 1984. pa je malo lošija grafika ali sve ostalo "na nivou".

"Gyruss"

http://www.youtube.com/watch?v=yabHUJW2d8Y

Elvir
16.6.2013, 11:15
Drago mi je za odlican opis Lasti ninje u poslednjem SK! :)

pedjosav
2.8.2013, 19:34
Odavno nisam imao ovliko slobodnog vremena pa sam uživao isprobavajući igre na emulatoru.
jedina vredna pomena a koju nisam igrao preko 20 godina je
beach head 2.
Doduše nisam odmakao dalje od prvog nivoa -sa helikopterom iybacim sve vojnike ali nijednog nisam uspeo da dovedem do sledećeg zida/zaklona.
Kapiram da mogu više njih maltene istovremeno da napuste zaklon ali ne mogu da ih pokrenem odmah i ... gotovi su.

http://www.youtube.com/watch?v=XEr4rNB0wCQ

Elvir
4.8.2013, 13:36
S obzirom da se na C64 sceni nestrpljivo ceka Armalyte 2 ,koji u uvelikoj fazi rada, s vremena na vreme izadju i neke druge i zabavne igre. Evo ih nekoliko :

qvJX1uFHABU

TM4q0E78G3Y

Ovo je na foru ZX Jet packa! Neka vrsta rimejka. :)

HwdLcLzRuHw

USdUkFSE8Eo

Elvir
18.8.2013, 17:47
Dani druzenja sa C64 i otkrivanje nekih igara u poslednje vreme, naveli su me da to podelim i ovde.Ako je neko nesto od toga igrao,jos bolje zarad razmene utisaka. :)

Spelunker : Od tima koji je napravio Lode runner.Brøderbund.Zarazna platformica .
Bounty Bob strikes back : Ludilo! Pisao sam vec ranije o tome.
I.O. : Da ,nisam ovo igrao u proslosti.Pucacina koja sva blista od kvaliteta.
Drol : Jos jedna Brøderbund igra.Cool akcija/pucnjava i atmosfera.
Get em DX : Ovo je igra iz C64 modernog doba,izasla je 2012 -te.Mix Pacman-a i slicnih Oldschool igara i sve to u nekom "novom" C64 ruhu.Obavezno probati.
Stroke World : Arcada,Puzzle,Akcija. Takodje van C64 komercijlanog doba.
Slicks :Super cars clone.Brzo ,glatko,komande perfektne.
Dropzone : Defender clone ali jos bolje!
Hudson Hawk : Logicka arcada/platforma. Smekerica!
Speedball : Konverzija sa Amige.Ali ovog puta itekako uspesna.Arcadni fudbal,pure fun!
Super Bread Box Ovo je takodje novo.U pitanju je port PC igre sa Steama Super Crate Box .Za sada postoji neka vrsta Demo verzije koja je kruzi po Netu ali je dovloljno igriva. Jednom recju,kapa dole!
Nodes of Yesod : Na prvi pogled skroz konfuzna arcadna avantura u Spectrum fazonu ali predivna muzika i atmosfera cine je nekako privlacnom.Ali trazi puno vremenena zarad upoznavanja sa fazonima i mehanikom igranja.
Zybex : Od autora Draconusa ,vrlo dinamicna i zanimljiva pucacina.

Igre koje sam oznacio crvenom,bi bile odlican izbor za C64 takmicenje.

Elvir
26.8.2013, 18:14
Da li je neko igrao ovu ludu igru?! Kakav dragulj! Ovog vikenda sam je prvi put probao!

T3qvhQ_XYws

Nergal
26.8.2013, 18:58
Deluje vrlo zanimljivo. Nisam čuo za ovo ranije. Sudeći prema informacijama sa Lemon64 postoji i nastavak, Ultimate Wizard.

Oggy
26.8.2013, 19:22
Nisam igrao niti znam za igru. Ali i Lode Runner i ta me podsecaju dosta na Jumpaman-a i Jumpan Junior-a.

Elvir
26.8.2013, 20:03
Wizard je postojao samo kao disketno izdanje. Drago mi je da sam otkrio ovu igru! Obavezno probajte! Jest dosta teska ali moze se igrati i na beginner modu ,mada je i on poprilicno zaj***n.

Elvir
12.9.2013, 18:06
Ovog leta u Nemackoj odrzana je zanimljiva konferenicija jednog od devolpera novih C64 igara.

http://www.gdcvault.com/play/1019305/Porting-Contemporary-Games-to-a

Elvir
16.9.2013, 17:38
C64 ne prestaje da iznenadjuje! Na sceni vec duze vreme postoji Bomberman klon koji je po kvalitetu skoro rame uz rame sa Dyna Blaster na Amigi 500!

http://csdb.dk/release/?id=46073

ySSX5r6ho3s

Elvir
17.9.2013, 17:06
I posle skoro 30 godina,postoje sanse da ce C64 dobiti port originalnog Super Marija nesto slicno kao Prince of Persia u okviru danasnje C64 scene.

Neki formalni detalji same igre vec postoje kao snimci samog "preview" engina i muzike. Identicno je NES verziji a sto i jeste bio cilj programera.

http://www.flickr.com/photos/95918666@N08/8754036704/

Shumsko_drvece
30.9.2013, 20:50
Danas stiglo sa Amazona: The Commodore 64 Book - 1982-199x. 246 strana kvalitetnog masnog papira, preko 200 opisa igara (svaki opis ispraćen je sa dva skrinšota, malenom slikom covera i par ocena iz kompjuterskih časopisa). Igre su indeksirane po godinama i abecedi, ali na žalost, ne i po autorskim kućama. Format knjige mogao je da bude veći (otprilike je veličine malčice izdužene sveske). Izbor igara je sve u svemu dobar, kao i sam kvalitet tekstova. Super stvar - po jedna igra svakog jutra uz kafu, da odlazak na posao učini manje napornim, i dan manje sivim. :p

4739447395 47396

CTOJAH
30.9.2013, 21:56
^
Isto ovo, samo za Spektrum :
Skinite free PDF odavde (http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=2000926).

Oggy
30.9.2013, 23:12
Danas stiglo sa Amazona: The Commodore 64 Book - 1982-199x. 246 strana kvalitetnog masnog papira, preko 200 opisa igara (svaki opis ispraćen je sa dva skrinšota, malenom slikom covera i par ocena iz kompjuterskih časopisa). Igre su indeksirane po godinama i abecedi, ali na žalost, ne i po autorskim kućama. Format knjige mogao je da bude veći (otprilike je veličine malčice izdužene sveske). Izbor igara je sve u svemu dobar, kao i sam kvalitet tekstova. Super stvar - po jedna igra svakog jutra uz kafu, da odlazak na posao učini manje napornim, i dan manje sivim. :p

4739447395 47396

izgleda sjajno!

Elvir
14.10.2013, 18:35
Izlazi jos jedan Bomberman ! Ovog puta sa jos detaljnijom grafikom u High res modu ,odlicnom muzikom i sto je najvaznije i sto najvise iznenadjuje : Mogucnost igranja pet igraca u isto vreme! Bomberman nikada nije bio ovako zabavan!

5wRVizRda4I

CTOJAH
14.10.2013, 20:45
Da je sad kojim slucajem '88 ili '89, pa da sam ovu najavu video u SK ili Moj Mikro - iz cuga bi pomislio da su opet pomesali Commodore Amigu i Commodore 64...
...ali nazalost nije ni '88 ni '89... ...a opet na srecu nije pomesana Amiga i C64 :alealeee:

EDIT :
Odavde (http://csdb.dk/release/?id=113464) si skinite preview !

pedjosav
16.10.2013, 20:55
C64 ne prestaje da iznenadjuje! Na sceni vec duze vreme postoji Bomberman klon koji je po kvalitetu skoro rame uz rame sa Dyna Blaster na Amigi 500!

http://csdb.dk/release/?id=46073

ySSX5r6ho3s

Igrao malo danas na emulatoru.
Super igrivo i interesantno.

Covenant
17.10.2013, 13:20
Jel igrao neko ovo - ja sam je dosta često ljuštio za burazerom, mada nikad nisam uspeo da pređem više od 3. nivoa ili koji beše već

http://www.lemon64.com/games/details.php?ID=4143

Naziv me uvek asocira na Trojan kondome :rofl:

Elvir
17.10.2013, 17:30
@Pedjosav

Bomberland je jos bolji. Obavezno probaj.

@Covenant

Igrao jos 1991 godine. Dobra igra. :)

pedjosav
3.11.2013, 22:47
Danas sam (na emulatoru) igrao stunt car racer.
Davno sam je igrao na c=64 i obožavao je.
Ni dan danas nije izgubila draž...
Voziš kaskaderski auto (najbliži opis bi bio na kola u mad max filmovima) po zidu smrti (kao kineski zid) i paziš da ne padneš.Ako padneš podigne te dizalica,nastavljaš trku, uz malo ili veće oštećenje.
pored gasa imaš i nitro pogon.
grafika je vektorska (kao u igri ELITE) osim auta koji je detaljniji, čak i plamen izbija iz klipova dok radi nitro.

Elvir
4.11.2013, 17:58
U Australiji se odrzava jos jedan Commodore meeting.Fascinira me ta Australija i koliko je tu samo jaka Commodore fan baza.Nije ni cudo sto su tamo nastale neke od najboljih C64 igara.

http://postimg.org/image/gkhhx2xnp/

Pegaz
8.11.2013, 20:30
Nije to ništa čudno, Australija je jedna od onih zemalja gde je c64 dominirao, uz SAD i Nemačku na primer.
Sa druge strane spectrum je u Evropi imao najjače uporište, pre svega u UK i Španiji, zatim Irskoj, Portugalu, a u Rusiji je bukvalno doživeo drugu mladost.
Zanimljivo da je u Francuskoj Amstrad bio najpopularniji, a kod nas rekao bih da je spectrum vodio u prvoj polovini 80-ih, ali ga je c64 kasnije stigao i prestigao po masovnosti i držao se dobro bukvalno do dolaska pc multimedije i 16 bitnih konzola polovinom 90-ih.

Evo i jednog retro eventa održanog pre desetak dana u Francuskoj.
Dominiraju spectrum i amstrad ali ima i drugih modela:

http://forum.system-cfg.com/viewtopic.php?f=17&t=4486&start=60
https://picasaweb.google.com/116170763539265186179/AvignonModelShow26Et27Octobre2013?authuser=0&authkey=Gv1sRgCKTtz6SZ8tySqAE&feat=directlink

Samo da dodam i ovu sliku, obratite pažnju na modovani spectrum +2A u gornjem desnom uglu.
Umesto kasetofona stavljen lcd ekran, sa nekom membranskom tastaturom iz laptopa, a unutra je po svemu sudeći raspberry pi, koji tera spectrum emulator.
Sjajna stvar:
http://forum.system-cfg.com/download/file.php?id=1664

Elvir
8.11.2013, 20:48
Nije to ništa čudno, Australija je jedna od onih zemalja gde je c64 dominirao, uz SAD i Nemačku na primer.

U SAD jeste bio popularan ali ipak posle preuzimanja tog trzista od strane Nintenda ,C64 je polako poceo da bude bitan kao igracka masina.Postojao je doduse i tamo jednim delom i u kasnijim godinama ali ne onako kao u Evropi ,pre svega UK . ;)

Pegaz
8.11.2013, 21:15
Naravno da je c64 bio popularan i u UK, ali spectrum je ostavio neverovatan trag tamo, to je njihov nacionalni računar, koji je postao praktično simbol britanskog ekonomskog buma 80-ih godina.
Commodore je vodio stravičan rat cena, (u kome je na kraju i sam izgoreo), tako da ne čudi količina prodatih primeraka u celom svetu.
Ipak, značaj spectruma posebno u Evropi, daleko prevazilazi igranje video igara.
To je bio prvi zaista uspešan i masovno korišćen kućni računar, koji je uneo ovu tehnologiju u domove ljudi, pokazao im da računar nije bauk, već vrlo sposobna spravica.
Nešto slično samo u manjoj meri Sinkler je uradio i sa zx81, ali tek je spectrum bio pun pogodak.
Sa svojom otvorenom arhitekturom uz nisku cenu bio je idealan za edukaciju, prepravke, unapređenja, učenje programiranja i naravno igru.
Po mom mišljenju, u Evropi spectrum je otprilike podjednako značajan, koliko i Apple 2 za USA.

Acanen
10.11.2013, 23:11
Top 10 lista igara za C64

Mozda ovo nisu najbolje igre koje su napravljene za C64 ali sam njih najvise igrao.

1. Wizard Of Wor
2. Bubble Bobble
3. Barbarian
4. Microprose Soccer
5. Final Fight
6. Rick Dangerous 2
7. Street Sports Basketball
8. Rocketball
9. Burger Time
10. Outrun

Najbolji soundtrack Rob Hubbard - Commando

Pegaz
11.11.2013, 0:57
Od igara koje sam najviše igrao na c64, izdvajam sledeće:

1. Stunt Car Racer
2. Untouchables
3. Grand Prix Circuit
4. Soccer (Commodore)
5. Terramex
6. On court Tennis
7. Creatures 2
8. One on One
9. I play 3d Tennis
10. Pinbal Power

Ima ih još, recimo Uridium, Last Ninja 1,2, Defender of crown, Lemmings, Batman the movie, Intrenational Basketball, Pitstop 2, Shockway Raider, Grand Monster Slam itd.
Što se muzike tiče, tu je konkurencija strašna, recimo Driller i Parallax su stvarno moćne, takođe i Hubardove Ace 2 i Knuckle Buster itd.

Elvir
11.11.2013, 13:53
Untouchables je pored Navy Seals prilicno kvalitetno odradjena igra.Verno odradjeni high res sprajtovi likova i ima sav taj "arcade action" feeling.

@Acanen

Na koji tacno Final Fight mislis?! I svaka tebi cast ako si to mogao da igras. :eek:

Acanen
11.11.2013, 17:46
@Acanen
Na koji tacno Final Fight mislis?! I svaka tebi cast ako si to mogao da igras. :eek:

Kako si znao za koju igru da me pitas? :)
Bas me zanimalo da li postoje dve verzije Final Fighta jer ona koju sam igrao je imala bolju grafiku od one u Final Fight C64 snimcima na youtube-u.
Ja sam Final Fight igrao preko disk jedinice tj. Floppy disk-a pa mi se cini da je grafika bila ista kao za konzole a mislim da je postojala i verzija igre koja je mogla da se nadje na kompilacijama (kasetama).
Pored Final Fighta od igara na disketama sam imao Maniac Mansion, Rick Dangerous 2 i Street Sports Basketball.
Nadam se da ce Capcom posle izlaska rimejka Stridera (http://www.vg247.com/2013/10/08/strider-screenshots-and-video-released-ahead-of-nycc-2013-showing/) da napravi novi Final Fight ili bar HD verziju te igre. Pogledaj temu Rimejk platformskih igara (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=91453).

Elvir
11.11.2013, 18:16
Svojevremeno sam i ja cuo da je postojala jos jedna verzija FF i koja je kao bila nesto poboljsanija ,medjutim nisam uspeo tako nesto da iskopam.

Mozda si pomesao sa nekom drugom igrom? Ili mozda ti se ta jedina verzija,ipak dopadala u proslosti..a sto opet sumnjam. :(

CTOJAH
11.11.2013, 19:19
Ma, igrao je on to na Amigi. Final Fight je bio preveliki zalak za tadasnje kompjutere, cak i na Amigi je bio daleko od arkadnog aparata.

Elvir
11.11.2013, 20:31
Final Fight je bio preveliki zalak za tadasnje kompjutere, cak i na Amigi je bio daleko od arkadnog aparata.

U sustini tacno.Na Amigi 500 graficki je bilo poprilicno podnosljivo,velicina likova je bila identicna kao na aparatu .Ali opet ,igrivost je bila na niskom nivou ,kao i vecina arcadnih portova tog zanra. Ovi street beat em portovi su uvek bili usko grlo na tadasnjim racunarima ,najvise zbog kontrola jer i da si imao masinu dovoljnih hardwerskih kapaciteta (a bilo je toga kasnije ,citaj : Amiga 1200),kako bi na prilagodio single button na dzojstiku i tako dobio onu vernost kao na aparatu. :(

Acanen
11.11.2013, 20:49
Skoro sam siguran da sam igrao verziju igre sa boljom grafikom jer su mi Final Fight i Rick Dangerous 2 bile omiljene igre na C64. Secam se da sam probao vreziju sa kompilacije ali mi se nije svidela grafika. Ta verzija igre koju sam igrao je licila na onu koju sam igrao u fliperani.

Mountie Mick's Death Ride
Maniac Mansion
Decathlon
Blue Max
4x4 Off-Road Racing
Commando
Boulder dash
Frogger

Bubble Bobble c64 music
Microprose Soccer music

CTOJAH
11.11.2013, 21:05
Skoro sam siguran da sam igrao verziju igre sa boljom grafikom...

E stvarno si uporan ! Pomiri se s'tim da nema Fajnl Fajta za C64 sa "boljom" grafikom. Ova verzija igre pretstavlja skvernavljenje legende sa automata i totalni disgrace Komodora ;)

DeCoy
13.11.2013, 11:12
Hehe, zanimljiv kickstarter (http://www.kickstarter.com/projects/robhwson/hints-and-tips-for-videogame-pioneers) za knjigu ;)

Elvir
16.11.2013, 14:39
Hehe, zanimljiv kickstarter (http://www.kickstarter.com/projects/robhwson/hints-and-tips-for-videogame-pioneers) za knjigu ;)

Da. :)

Ujedno po mom misljenju, rec je o distrubiteru nekih od najboljih igara svih vremena.

Nergal
16.11.2013, 20:05
Jel' neko igrao Mancopter (http://www.lemon64.com/?mainurl=http%3A//www.lemon64.com/games/details.php%3FID%3D1589) na C64? Otkrio sam je pre neki dan zahvaljujući YouTube snimku. Deluje neverovatno originalno i primamljivo.

Oggy
18.11.2013, 22:58
@pedjosav: Probaj jos jednom u Death Ride-u, samo malo pazljivije :)

Elvir
18.11.2013, 23:28
Jos jedan skup Commodore fanova ! Ovog puta u Spaniji. :)

http://www.commodoreplus.org/2013/11/retrobarcelona-2013_18.html

Elvir
1.12.2013, 22:13
Na C64 sceni pojavio se jos jedan biser od igre :

-HZS0_RW3cg#t=86

pedjosav
1.12.2013, 23:45
Aha,
ima i za PC, bilo pre nekoliko meseci u SK.

Elvir
2.12.2013, 18:48
Aha,
ima i za PC, bilo pre nekoliko meseci u SK.

Ima ali fora je napraviti tako nesto i za C64 . ;) Bolje reci pravi izazov!

U poslednje vreme, sve je vise ovakvih projekata koji su na zapadu docekani sa odusevljenjem.Cak postoje i u komercijalnoj prodaji i imaju sasvim solidnu prodju,ako se uzme u obzir o kom se sistemu radi.

Naravno,u SK nikada nije bilo ni najmanjeg pomena o takvim desavanjima...:(

Willy
2.12.2013, 20:41
Moj dobri Elvire, Svet Kompjutera odavno nije "Svet Kompjutera", već "Svet PC-a"...

Elvir
3.1.2014, 18:31
Nova godina je vec uveliko lepo pocela za C64 i njegove fanove.

Izasao je port originalnog Tetrisa sa arcade. :)

http://csdb.dk/release/?id=126717

Garavi
5.2.2014, 18:05
Obrisao sam post i prebacio u gornju temu i tek onda potrazio neverending story. To je ta igrica :aplauz: sad se secam i onog duha i ostatka igrice, a mislio sam da je samo jahanje konja. Hvala :)

Oggy
5.2.2014, 19:14
Verovatno su bili razbijeni nivoi na kaseti pa se svaki ucitavao posenbo. A kako se pri skoku konjem nesto uvelica, kako si bese napisao?

Garavi
5.2.2014, 22:56
Kad preskoci trupac onda je dolazio drugi kadar. Pokusavam da nateram igricu da radi pa da vidim. Ubedjen sam da je to ta igrica, samo jos da namestim fire button na ccs64, nesto nece da radi.

Uspeo sam, samo radi sa dzojstikom 2, a kada stisnem dole na dzojstiku 1 onda preskace nivo cega se secam da sam radio kao klinac pa sam uglavnom samo igrao deo sa konjem, ostalo mi bilo dosadno.
Moguce da sam imao jos jednu igricu sa konjem gde je ona animacija iz blizine, ali u sustini sam trazio neverend story 2, znam da su ta suma i konj ostavili na mene neki utisak fantazije sto i pise na onoj knjizi, samo sto tad nisam nista citao :)

pedjosav
10.2.2014, 20:19
Youtube je mnogo dobra stvar-gledajući igru Thrust setih se slične (u memoriji mi ostalo da je slična a baš i nije) igre ali sa helikopterom. I evo našao sam je:
http://www.youtube.com/watch?v=AWiH7yReD1I

fort apokalypse, odlična je !

Oggy
10.2.2014, 20:32
Fort appo. jedna od mojih najomiljenijih igrica. Video sam da negde mogu da se skinu dodatni niovi (neko je hakovao), ko zna, mozda jednog dana ih nadjem i odigram, al' original je original. Navodno je autor hteo da ima mnogo vise nivoa ali nije moglo da stane u memoriju.

pedjosav
5.3.2014, 16:52
Danas sam uspeo da odvojima malo vremena da odigram malo (emulator).Pored moje omiljene Blue Max, izdvojio bih Decatlon.
Najviše mi se dopada skok sa motkom (pole vault) ali nisam odigrao sve discipline jer kad sam došao do trke 1500m-stvarno nemam volje da tako dugo pritiskam levo-desno i odvalim dugmiće (igrao na tastraturi).
Srećom ima opcija da se takmiči single event, to ostavljam za sledeći put.
Kao i igru Parallax za koju sada nemam vremena .

Elvir
30.3.2014, 10:43
Happy flappy ,posebna verzija Flappy Birda za C64 .Po nekim misljenjima,mozda bolja i od originala?!

N8PX1G48fMk

mrBurns
12.4.2014, 13:17
Da se pohvalim da sam juce kupio c64 u orginalnoj kutiji sa kasetofonom i dzojstikom. Naime, onaj moj komp na tavanu je nestao a koliko god se trudio ne mogu da se setim da li sam ga nekom dao ili ga je neko od ukucana poklonio. Na srecu ostala mi je disk jedinica i kasetofon sa nekoliko disketa i kaseta koji su na srecu bili u drugoj kutiji pa nisu "nestali".
Dok ovo kucam kraj nogu mi lezi kompic i rezi da ga probam ali lagano :to_care:.
Kada mi "dodje" spojicu ga sa diskom, kasetasem i prikopcati na stari tv koji mi je jos na tavanu pa cu otpaliti koju igru.
Eto cisto da se pohvalim da sam dobio novog konja za trku!!!
ps. ne gine mu ghoust, giana, tery i gren beret

Elvir
12.4.2014, 13:20
Da se pohvalim da sam juce kupio c64 u orginalnoj kutiji sa kasetofonom i dzojstikom. Naime, onaj moj komp na tavanu je nestao a koliko god se trudio ne mogu da se setim da li sam ga nekom dao ili ga je neko od ukucana poklonio. Na srecu ostala mi je disk jedinica i kasetofon sa nekoliko disketa i kaseta koji su na srecu bili u drugoj kutiji pa nisu "nestali".
Dok ovo kucam kraj nogu mi lezi kompic i rezi da ga probam ali lagano :to_care:.
Kada mi "dodje" spojicu ga sa diskom, kasetasem i prikopcati na stari tv koji mi je jos na tavanu pa cu otpaliti koju igru.

Nadam se da ces se kroz svoj rezultat u Ghoust i ostalim igrama pridruziti C64 takmicenju .;)

mrBurns
12.4.2014, 14:31
Nadam se da ces se kroz svoj rezultat u Ghoust i ostalim igrama pridruziti C64 takmicenju .;)
Nisam ja ni priblizno, ali ni PRIBLIZNO na vasem nivou.
Kada malo bolje vratim film, mislim da sam retko koju igru presao prvi nivo, ali sam UPORAN kao magarac :D.
Zato sam se i batalio novi igrica tj. onih iz pocetka 2000tih na pc jer ja recimo posle par nedelja igranja pobedonosno izjavim da sam presao recimo 3 nivo neke igra, a lik mi kaze da je on zavrsio igru nakon par dana. Da ne pricam o CS u mrezi gde nisam stigao da uhvatim misa propisno, a vec bi dobio metak.
Realno, nisam ja za ta nadmetanja, ja volim da igru krckam kao orah:to_care:

pedjosav
13.4.2014, 20:54
Nisam ja ni priblizno, ali ni PRIBLIZNO na vasem nivou.
Kada malo bolje vratim film, mislim da sam retko koju igru presao prvi nivo, ali sam UPORAN kao magarac :D.
Zato sam se i batalio novi igrica tj. onih iz pocetka 2000tih na pc jer ja recimo posle par nedelja igranja pobedonosno izjavim da sam presao recimo 3 nivo neke igra, a lik mi kaze da je on zavrsio igru nakon par dana. Da ne pricam o CS u mrezi gde nisam stigao da uhvatim misa propisno, a vec bi dobio metak.
Realno, nisam ja za ta nadmetanja, ja volim da igru krckam kao orah:to_care:

Montgomery, nemoj da si takav prema sebi...misliš da sam ja neki bolji igrač? NIsam -niti je poenta u takmičenju kao takvom. Veruj mi da kad vidim rezultat drugih mene to motiviše da igram još i nekako ne osećam se usamljen kao retro gamer ...
I naravno- svaka čast na dobroj kupovini neka te dugo služi ali i malo upozorenje u vezi starog TV: savetujem ti da prvo njega posebno probaš pre nego ga uključiš u komodor. Meni se prošle god. desilo da crkne i TV i sa sobom povuče i komodor i kasetofon. Na sreću bar je disc drive ostao živ. Dobro, možda je i komodor kriv, stvarno ne znam ali mi više žao njega nego TV-a.

Elvir
16.7.2014, 17:04
Evo i nekih ostalih opisa igara,neke od njih ce biti i u predlozima za takmicenje!

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-delta-1987/

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-last-ninja-2-back-with-a-vengeance-1988/

pedjosav
23.7.2014, 13:48
Malo sam gledao po drugom domaćem forumu, temu c64 noviteti i podseti me nešto na igru koju davno nisam igrao:

Bride of Frankenstein
http://www.youtube.com/watch?v=ejFIqCA1W1g

Elvir
5.8.2014, 17:23
Seca li se neko ove igre?

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-draconus/

Covenant
7.8.2014, 23:28
Od igara koje sam najviše igrao na c64, izdvajam sledeće:

1. Stunt Car Racer
2. Untouchables
3. Grand Prix Circuit
4. Soccer (Commodore)
5. Terramex
6. On court Tennis
7. Creatures 2
8. One on One
9. I play 3d Tennis
10. Pinbal Power

Ima ih još, recimo Uridium, Last Ninja 1,2, Defender of crown, Lemmings, Batman the movie, Intrenational Basketball, Pitstop 2, Shockway Raider, Grand Monster Slam itd.
Što se muzike tiče, tu je konkurencija strašna, recimo Driller i Parallax su stvarno moćne, takođe i Hubardove Ace 2 i Knuckle Buster itd.

Čoveče, Terramex, gde se toga neko setio :)
Prilično jedinstvena igra za svoje vreme, ja i brat smo je dosta igrali na C64 svojevremeno, ali nikad nismo uspeli da provalimo pozadinsku priču i cilj igranja - tek skoro posle toliko godina sam uz pomoć Lemona saznao o čemu se tu zapravo radi

Elvir
24.8.2014, 10:01
Ko je voleo Paju Patka... :)

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-donald-ducks-playground-1984/

Nergal
24.8.2014, 12:18
Ko je voleo Paju Patka... :)

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-donald-ducks-playground-1984/

Ovo mi je bila jedna od omiljenih igara kao klincu. Laka, nenametljiva (možeš da je igraš koliko hoćeš, kad hoćeš, sam doziraš) a grafika je vrlo blizu crtanog filma. Imala je čak i izvestan takmičarski potencijal - mogla je da se igra u društvu, u vremenski odvojenim partijama. A i čitao se "Mikijev almanah". ;)

Oggy
24.8.2014, 14:11
Jedna od najbolojih igara^ Cak sam jednom i sanjao da odem niz prugu levo, pa tamo pada sneg... :D

Nergal
6.9.2014, 11:52
Naleteh slučajno preko Lemon-a na ovu igru: The Last Fight (http://www.lemon64.com/?mainurl=http%3A//www.lemon64.com/games/details.php%3FID%3D1485) (http://www.gb64.com/game.php?id=4280)

49980

Vidim da je na Lemon-u dobila solidan, mada ne spektakularan, score i da podseća na IK i slične igre. Grafički deluje interesantno, čak imam utisak da sam je ranije negde igrao ali nisam siguran. Ne mogu da nađem baš puno podataka o njoj ili neki opis. Da li je ovo neko igrao?

CTOJAH
6.9.2014, 22:16
^
Igra je prilicno obscure i mogu reci da jedino sto valja je pozadinska slika. (ne znam dali se menja u toku igre ili je samo jedna ?!)
IK + jede ovo za marendu :dedica:

Elvir
11.9.2014, 17:27
Ko je voleo Pyjamaramu ! :)

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-pyjamarama-1984/

pedjosav
15.9.2014, 20:57
Jel uspeo neko ikada da završi detective game, opet se setih te igre ali nemam vremena da počinjem da igram.

Oggy
18.9.2014, 11:22
Ja sam sa Markom Riverom relativno skoro preko emulatora presao igru. Doduse, koristilo se malo i resenje jer nismo imali dovolno vremena da igramo kako bi trebalo. Moguce je preci igru, ima nekih itneresantniih caka. Igra mi je delovala zanimljivo, verovatno bi mi bila pravi hit da sam znao za nju u vreme C64.

pedjosav
18.9.2014, 21:36
Nisam je igrao proteklih 20 i kusur godina. Tada mi je izgledala kao čudesno dobra igra. Sada nemam vremena da se upuštam u takve igre-ni na 1 platformi. Nadam se da ću uskoro. Kako se na vice snima pozicija?

Elvir
18.9.2014, 21:45
@Pedjosav

Mislim da je malo nekomfornije snimiti poziciju u VICE.Bolje za tu opciju koristi CCs64 emulator.

U VICE ides na Save quicksnapshot a pustas sa Load quicksnapshot. Ccs64 je bolji jel mozes sortirati posebno snimljene fajlove.

edit: Ali cek ,moze i u VICE slicna stvar. Nisam dugo koristio pa se zaboravilo.

Rezime kao sto sam rekao : Ides na Snapshot snimas poziciju sa Save a pustas sa Load po potrebi.

Shumsko_drvece
19.9.2014, 21:12
Mrtvi hodaju šes'etčetvorkom (ali kobajagi). :p
http://kotaku.com/5983842/i-would-play-the-c64-version-of-the-walking-dead-until-the-end-of-days

Боле
21.9.2014, 0:19
Да ли се сећате овога текста? Тај текст ми је омиљени био из света компјутера.

КИКОМ пирати 1 (http://pc.sux.org/SK/1990/06/SK_90_06_060.jpg)

КИКОМ пирати 2 (http://pc.sux.org/SK/1990/06/SK_90_06_061.jpg)

Овај пират за Комодор и пиратица за Амигу су се звали YU.C.S - ДУТО И СОЊА (југословенски крекинг сервис). Има ли овде на форуму некога од пирата из тога времена?

Elvir
21.9.2014, 8:26
Ja sam ostao u kontaktu sa dva pirata.Ali nisu na forumu.

Ah kada se setim rubrike u SK bice,bice,decembar 1993 ,C64 gotovo umro a dole u najavi Uridium 2! :alealeee:

http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/yu/magshow.php?auto=&page=71&all=SK_93_12

Nergal
21.9.2014, 8:48
Ah kada se setim rubrike u SK bice,bice,decembar 1993 ,C64 gotovo umro a dole u najavi Uridium 2! :alealeee:

http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/yu/magshow.php?auto=&page=71&all=SK_93_12

Sećam se tog broja, osećao sam se užasno kada sam to pročitao. Mislim, imaš 13 godina i vidiš da ti je omiljeni (jedini, time i omiljeni) kompjuter na zalasku. Ništa, kažem sebi, jednog dana ću imati Amigu - šta čovek više da poželi? Kad ono, nekoliko meseci kasnije, Commodore bankrotirao! Tada sam se pomirio s tim da ne mogu ići protiv matice i okrenuo sam se PC taboru (a prošlo je još dve godine dok nisam zapravo dobio prvi PC :D).

Inače, mislim da ni jedna od te tri poslednje "najavljene" igre nije zapravo izašla za C64.

Elvir
21.9.2014, 8:59
A poslednja opisana igra u Sk je bio Mayhem ! Nisam mogao da verujem da ce se tako nesto desiti a tek su me ocene oborile sa nogu.(mada sam tekst nije bio potpuno objektivan u pojedinim delovima)Igru sam dobio iz Transcoma nesto kasnije kao kasetni original i oduvala me. Secam se perioda kada sam Mayhem igrao vise nego bilo sta na Amigi i PC-ju!

http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/yu/magshow.php?auto=&page=73&all=SK_94_09

Nergal
21.9.2014, 11:02
A poslednja opisana igra u Sk je bio Mayhem ! Nisam mogao da verujem da ce se tako nesto desiti a tek su me ocene oborile sa nogu.(mada sam tekst nije bio potpuno objektivan u pojedinim delovima)Igru sam dobio iz Transcoma nesto kasnije kao kasetni original i oduvala me. Secam se perioda kada sam Mayhem igrao vise nego bilo sta na Amigi i PC-ju!

http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/yu/magshow.php?auto=&page=73&all=SK_94_09

Pamtim i taj opis, negde u to vreme sam i prestao da kupujem "Svet kompjutera" i nisam ga posle kupovao godinama (kada sam kupio PC kupovao sam "Računare" i "PC Press"). U ono vreme nisam imao Mayhem i nisam znao šta da mislim: tekst je imao povremeno naglašenu kritičku notu a ocena je jedna od najviših koju je neka C64 igra ikada dobila!

Iz ove perspektive mi je jasno da je tu bilo i malo pro***avanja. "Što se tiče grafike, ona nije onako detaljna kao u Creaturesu, ali je zato dosta šarenija. Sprajtovi su nešto lošije nacrtani..." (Jeo bunike?).

"Skrol je prilično gladak, ponegde i dvoravanski (Doprinos Miloša Stankovića rečniku srpskog jezika?), mada ta druga ravan i nije nešto posebno..." (Jeo pa zalivao mastilom....).

"Mayhem in Mosterland više liči na Sonic the Hedgehog ili Tiny Toons Advantures sa igračkih konzola nego na Creatures." (I? Da li je to loša stvar?)

U zaključku se igra svodi na "smeo pokušaj" itd. Sve pohvale su date uslovno i samo sa zadrškom i nekako tekst i ocena nisu u skladu. Uzgred, opis je kasnio gotovo godinu dana za izlaskom igre.

Oggy
21.9.2014, 11:07
Secam se onog teksta iz Cveta Kompjutera, a i ja sam se razocarao kada sam video ukidanje rubrike za C64 :(

Elvir
21.9.2014, 11:15
Realno prema mogucnostima C64 ,Mayhem je trebao da dobije 10 i za grafiku.
Takodje,kritikovan je glavni sprajt kao lose nacrtran a ustvari sprajt je u visoj rezoluciji i mutlicolor varijanti! Prava retkost na C64!

http://i1220.photobucket.com/albums/dd456/Elvir79/slika03sk.jpg

CTOJAH
21.9.2014, 12:19
...Inače, mislim da ni jedna od te tri poslednje "najavljene" igre nije zapravo izašla za C64.

Nazalost u ono doba su nas cesto zaiebavali ovi iz SK ( a pogotovo N.V. - poznati zaiebant :) ), dalo im se - nije bilo informacija. (citaj : nije bilo interneta, ne u danasnjoj formi)
Te 3 igre su naravno bile za Amigu i to autor rubrike je znao :dedica:
Jednom je i izmislio igre u najavi, ako se secate ?!

A u vezi loseg recenziranja, da pomenem ovde samo Gem'X, jednu od najboljih puzzle igara za Amigu.
Igra je opisana u septembru devedes'prve. Autor opisa kaze da su autori Japanci ???
Ali dobro, to cu mu i nekako oprostiti posto igra je uradjena u JAP stilu, ali dao je 7 za grafiku i zvuk :confused:
Ajte molim vas poslusajte muziku (pogotovo taj smirujuci pijano/klavir) i recite da nije u samom vrhu Amiginih MOD-ova, cak i samim kvalitetom semplova - Secam se da sam tada ripovao bas taj sempl pijana i koristio u Sound Trackeru !
A o grafici cu reci sledece :
Nadjite mi bolje nacrtane dijamante/safire/rubine... na Prijateljici. A On sedmica za grafiku ! Fuj :mad:
Gem'X i dan-danas moze da se nosi sa svim puzzlerima... ...i graficki i muzicki, a tek igrivoscu :n_klanja:

http://pc.sux.org/SK/1991/09/SK_91_09_081.jpg

6HIy4ESws8M

Nergal
21.9.2014, 17:28
A u vezi loseg recenziranja, da pomenem ovde samo Gem'X, jednu od najboljih puzzle igara za Amigu.
Igra je opisana u septembru devedes'prve. Autor opisa kaze da su autori Japanci ???
Ali dobro, to cu mu i nekako oprostiti posto igra je uradjena u JAP stilu, ali dao je 7 za grafiku i zvuk :confused:

Miodrag Kuzmanović je napisao tekst... interesantno. I onda je imao problema sa Japancima.

Sad bez zezanja, igru su radili Evropljani ali, koliko sam uspeo da shvatim, ovo je konverzija Taitovog automata pa u tom smislu možda "Japanci".

Podstaknut tvojim komentarom bacim pogled na Lemon Amiga da vidim ocene po časopisima: Amiga Format - 88, Amiga Power - 92, The One Amiga - 88 (doduše, Commodore User Amiga 76%). Otkrio sam da je postojala i verzija za Commodore 64 i izgleda odlično: http://www.lemon64.com/?game_id=1040.

CTOJAH
21.9.2014, 17:48
...Sad bez zezanja, igru su radili Evropljani ali, koliko sam uspeo da shvatim, ovo je konverzija Taitovog automata pa u tom smislu možda "Japanci".
...Otkrio sam da je postojala i verzija za Commodore 64 i izgleda odlično: http://www.lemon64.com/?game_id=1040.

Gem'X je 100% original, ali je tako dobro uradjena da bi covek stvarno pomislio da je konverzija sa arkadnog aparata. U to vreme bi ovo bio vrhunski kompliment jedne kompjuterske igre ;)
To, da je konverzija Taitovog automata je isto tako misleading neke "bistre" glave iz SK. (mislim da su servirali tu laz u jednom od prethodnih brojeva u rubrici "Bice,bice" ili "Bonus level") Ali dobro, necemo sad o tome - SK je pored kasnjenja sa informacijama,aljkavosti,poluprofesionalnoscu,lose g kvaliteta papira... ...ipak dizao informaticku, a posebno gejming kulturu u onoj nasoj Jugi :)

Verzija Gem Ex-a za C64 je otprilike sve sto se moglo izvuci iz Debeljka - odlicna igra i za naseg takmicenja !

Elvir
23.9.2014, 18:22
U ono vreme nisam imao Mayhem i nisam znao šta da mislim: tekst je imao povremeno naglašenu kritičku notu a ocena je jedna od najviših koju je neka C64 igra ikada dobila!

Ipak je Creatures 2 dobio najvecu ocenu! ;) A sam opis..da li je mogao biti kraci? :biglaugh:

http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/yu/magshow.php?auto=&page=63&all=SK_92_09

Elvir
7.10.2014, 19:55
Opis za Pit stop 2

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-pit-stop-ii-1984/

Elvir
10.10.2014, 13:02
Opis za Spelunker :

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-spelunker-1984/

Oggy
13.10.2014, 18:29
Pustih muziku iz igre Treasure Island (avantura) na Lemonu - koji flashback, cuti nesto nakon 20 i kusur godina..
http://www.lemon64.com/games/details.php?ID=2708

Elvir
7.11.2014, 9:01
Opis za jednu od igara koja je bi I deo takmicenja! :)

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-the-way-of-the-exploding-fist-1985/

Oggy
14.11.2014, 13:27
Uvodna muzika iz Hunchbacka koji smo skoro igrali na takmicenju je zapravo ova pesma:
https://www.youtube.com/watch?v=uxFIGWm9M6w

Elvir
16.11.2014, 15:27
C64 je ovih dana dobio port Arcade odnosno Atari 7800 verzije Donkey kong Junior.

Jgox9nxh-cs

pedjosav
18.11.2014, 14:44
Probao sam Uridium 2- za Amigu, preko emulatora i
uopšte nisam oduševljen, previše je šareno. Više mi se dopada uridium na c64.

Elvir
18.11.2014, 17:59
Probao sam Uridium 2- za Amigu, preko emulatora i
uopšte nisam oduševljen, previše je šareno. Više mi se dopada uridium na c64.

Uridium na C64 je svakako ostavio veci trag i bio legendarnija igra u Commodore istoriji. Uridium 2 ima mana oko dizajna ali i kao takav to je akciono/arkadna igra kakvu recimo konzole tog vremena nikada nisu imale!

pedjosav
20.11.2014, 17:25
Danas sam, posle nekog vremena, ponovo igrao bomberman i bez gubitka zivota stigao do nivoa H Dragons Lair.
Kako ubiti tog zmaja?
kad ga strefi bomba on na kratko zatreperi/da li je samo tada ranjiv?
I da li je trag koji ostavlja poguban ?

Nergal
20.11.2014, 19:53
Danas sam, posle nekog vremena, ponovo igrao bomberman i bez gubitka zivota stigao do nivoa H Dragons Lair.
Kako ubiti tog zmaja?
kad ga strefi bomba on na kratko zatreperi/da li je samo tada ranjiv?
I da li je trag koji ostavlja poguban ?

Sa mnogo bombi... potrebno je pogoditi ga više puta. Zamisli da i on ima više života. Da, i trag je poguban.

pedjosav
26.11.2014, 1:10
Upravo sam prvi put igrao Zaxxon !!!
Odlična igra i ako ima još neko ko nije probao pod obavezno je !
Sećam se da sam je imao na kaseti ali nije mogla da se učita a ja nisam voleo da štelujem glavu kasetofona jer su mi sve ige bile na fabričkom podešavanju pa koja ne radi-nije mi bila važna.
probao sam odmah i super zaxxon i ona je odlična malo kao lepša grafika ali mi nekako preglednija ova prva.

Elvir
12.12.2014, 18:06
Opis za jednu od najgorih C64 igara...

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-bob-winner-1988/

Oggy
13.12.2014, 5:11
Elvire, ne bih se slozio!

Ali dobro si me nasmejao sa tekstom. Znaci i ja sam isto sve prozivljavao kao i ti. Neki ludacki zvuci dok upadas u zivo blato. Glavni lik koji padne na kolena ili sutira u cevanicu... :D
Ipak, meni je grafika bila vrhunska, ne secam se da sam cesto video tako dobre likove i prirodne pokrete. I ja sam se igri vratio posle hiljadu godina. I onda sam provalio , da kad pokupis tu cipelu, da na space postajes isti kao onaj kik bokser. Kada ga umlatis i predjes par ekrana... nazalost ne znam.. imao sam kasetnu verziju i ta prva celina je sve sto sam mogao da vidim.

Elvir
13.12.2014, 9:22
Elvire, ne bih se slozio!

Ali dobro si me nasmejao sa tekstom. Znaci i ja sam isto sve prozivljavao kao i ti. Neki ludacki zvuci dok upadas u zivo blato. Glavni lik koji padne na kolena ili sutira u cevanicu... :D
Ipak, meni je grafika bila vrhunska, ne secam se da sam cesto video tako dobre likove i prirodne pokrete. I ja sam se igri vratio posle hiljadu godina. I onda sam provalio , da kad pokupis tu cipelu, da na space postajes isti kao onaj kik bokser. Kada ga umlatis i predjes par ekrana... nazalost ne znam.. imao sam kasetnu verziju i ta prva celina je sve sto sam mogao da vidim.

Vec si tada imao primere igara sa boljom animaciom pokreta na C64 i grafike. Bob Winner je bio samo neuspesni pokusaj na polju izvedbe. Evo kako je ocenjena 80 tih u UK. Za 1988 godinu kada je C64 bio na svom vrhuncu.

http://www.zzap64.co.uk/cgi-bin/displaypage.pl?issue=038&page=027&thumbstart=0&mag azine=zzap&check=1

A evo uporedi grafiku i animaciju u jednom Barbarianu 2 ,iste godine.

E21I6bMR9wY

Oggy
13.12.2014, 17:59
Dobro, animacija u Barbarianu je fenomenalna. Ali, ja nikada nisam gledao iz koje je igre godina, samo sam ucitavao igre sa kasete. I Bob Winner je na mene ostavio prilicno jak utisak.

Elvir
13.12.2014, 18:31
@Oggy

Taj komplet imam jos u kolekciji. :D

Elvir
13.12.2014, 18:46
Poslednjih dana je izaslo par novih igara za debelog. Evo nekih od primera a obratiti paznju na novu varijaciju Snake-a od 2:00 snimka,Kao i Paper Plane! .Obavezno stivo za takmicenje!

btBfPNdBTkY

Evo jos nekih !

aswAu7NP6x0

Nergal
14.12.2014, 18:45
Pošto ovih dana igramo Boulderdash, a i praznici su blizu, mislio sam da će biti interesantno da podelim ovo malo otkriće. Igra je iz 1985. zove se Icicle Works i u osnovu je Boilderdashsa prazničnom (božićnom) temom. Umesto Rokforda, tu je Deda Mraz (Ili jedan od njegovih patuljaka? Teško je reći.), tuneli se kopaju kroz sneg, umesto kamenja tu su snežne lopte, umesto dijamanata paketi a smetala su u vidu belih medveda i pingvina. Kada se skupi dovoljan broj paketića, sa desne strane se iscrta poklon. I muzika je praznična.

5114051141

watch?v=qhvlSj_gTUU

Igra je mnogo kraća od bilo kog Boulderdash-a, ima svega 16 nivoa ali je mehanika igranja potpuno ista. Interesantno je da je igru napravio i izdao Commodore UK i da je bila među retkim igrama izvorno pravljenim za malo uspešnu Commodore 16/116/+4 seriju računara. Iste godine kada je izašao za C16 prebačen je i za C64.

Link za skidanje: http://www.gb64.com/game.php?id=3698&d=18&h=0

pedjosav
16.12.2014, 11:01
Previše bele boje, verovatno naporno za oči.

Elvir
25.12.2014, 11:45
Opis za Led storm,

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-led-storm-1988/

Willy
29.12.2014, 18:18
Kako je taj Led Storm dobra igra, uvek joj se vracam.

Elvir
29.12.2014, 22:59
Dragi C64 fanovi ,izasla je narodna verzija Bomberland-a.

http://csdb.dk/release/?id=131354

Pored Super bread box-a,Canabalta,Commando Arcade...,ovo je najkvalitetnija C64 igra u njegovom modernom dobu.

Elvir
6.1.2015, 11:04
Opis za Quedex.Period vrhunca C64 gaminga , :)

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-quedex-1987/

pedjosav
7.1.2015, 15:06
Ako se nekom u ove zimske dane igra stara dobra ELITE evo podsećanja našeg genija Dejana Ristanovića na njegov text u kome je napisao uputstvo i savete kao i programčić koji omogućava jak status, štitove i oružja (lasere i rakete).

Eto, ja recimo nisam znao za FUEL SCOOPS...

Još uvek ne znam kako se postaje rudar na asteroidu (kao da bi to stvarno i radili hahaha).

http://dejanristanovic.com/refer/elite1.htm

Nergal
8.1.2015, 11:35
Mnogo opširniji tekst je izašao u oktobarskom SK-u za 1991. godinu: http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/yu/magshow.php?auto=&page=66&all=SK_91_10. Napisali su ga Goran Krsmanović i Branko Kuzmanović. Sadrži i tabele robe, opreme i kompletan spisak tastera (uključujući i Amiga i PC verzije), šemu HUD-a itd.

Oggy
8.1.2015, 11:55
^ Posle tog teksta ja sam sanjao Elite. Zaboravio sam o kojoj igrici se radi ali sam znao da je imam na nekoj kaseti, pa sam je sutradan pronasao i ucitao. Nazalost, tada sam se razocarao posle ucitavanja, ali sam ipak u sebi znao da se tu krije nesto - mozda sam bio i previse mlad da bi nesto vise provalio. Nesto kasnije sam se razmahao u Elite plus na 286, mada mi se cini da je on nesto laksi. A kasnije sam uzivao kratko, ali jako lepo i uz Frontier.

pedjosav
8.1.2015, 12:30
Ja sam kasnije probao elite na 386
i jeste lakša (i lepša bila je u boji- ne samo vektorska grafika) iz prostog razloga što sam u početku imao 3 rakete pa sam mogao odmah da ih prodam i tako uvećam početni kapital za trgovinu.
zatim dugo vremena nisam imao prilike da radim -igram se na kompu ikakvom a kasnije ... bilo je kasno da se uživim u npr. frontier

Nergal
9.1.2015, 14:02
Nazalost, tada sam se razocarao posle ucitavanja, ali sam ipak u sebi znao da se tu krije nesto - mozda sam bio i previse mlad da bi nesto vise provalio.

Ovo je bila česta reakcija dece a vrlo je tipično i danas, za ljude koji hoće da provere šta se krije iza priče o legendi. Teško je danas preneti se u godinu 1984. i shvatiti šta je ta igra onda značila i predstavljala. Glavni razlog odbijanja je grafika: "žičana" (wireframe) vektorska grafika, objekti sastavljeni od malog broja uglova... Ali šta očekujete kada je taj 3D trebalo da pogone 8-bitni procesori poput MOS 6502, Zilog Z80 ili Intel 8088? Ovako igra ima neku brzinu, bitke u svemiru su čak dinamične. Pokušaj grafički detaljnijih 3D igara na 8-bitnim račuarima su se bez izuzetka završavali uz ubitačnu sporost. Freescape engine igre, par godina posle Elite-a, jesu imali detaljnije objekte, popunjene površine, čak i neke rane pokušaje sa teksturama ali cena toga je bila brzina od 2-3 frejma u sekundi.

Od verzija iz 80-tih možda je najbolje pogledati Amiginu. Grafika je brža i popunjena (iako i dalje bez tekstura) a postoje i 2D sličice, proširena muzika: http://www.lemonamiga.com/games/details.php?id=367

51354

Elite sam igrao uglavnom na C64, PC verziju (ali +) sam možda probao par puta. Igrao sam je dosta nikad nisam dostigao neki od viših rangova. Zato su neki moji prijatelji (pozdrav N.V. i M.A. ako ovo čitate :ciao:) fanatično pristupili ovoj igri i odigrali je do kraja.

Inače, Elite veteranima se Elite Plus nije dopala, bila je prelaka za njih (opis u decembarskom SK iz 1991.): http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/yu/magshow.php?auto=&page=81&all=SK_91_12

Pre manje od mesec dana je izašao i četvrti zvanični Elite, Elite Dangerous (https://www.elitedangerous.com/). Da li je ovo neko stigao da pogleda?

Oggy
9.1.2015, 16:59
Priznajem, tada nisam mogao da je svarim iako sam osecao neko strahopostovanje:). Opak sam tada zeleo mnogo vise brzih i aktraktivnijih igara.

o novoj Eliti za sada ima nekih ne bas pozitivnih komentara na:
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=84934

Nergal
9.1.2015, 19:52
o novoj Eliti za sada ima nekih ne bas pozitivnih komentara na:
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=84934

Samo multiplejer? Schade... :(

Mada, koga zanima dosledan remake retro-Elite-a može da pogleda i Oolite (Open Elite): http://www.oolite.org/. Praktično isto što i Elite, samo u modernijem odelu za moderne operativne sisteme (postoje verzije i za Linux i za MacOSX). Naravno, potpuno besplatno...

Elvir
26.1.2015, 10:58
Opis za jedan od najranijih C64 naslova,

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-choplifter-1982/

pedjosav
26.1.2015, 16:10
Odlična igra, baš sam juče malo igrao takodje odličan remake:
‚‚Choplifter HD", na PC-u.

pedjosav
30.1.2015, 2:43
Odigrao sam jednu dugu partiju
Barry McGuigan Box
stigao od početka do 4.na listi i od njega izgubio
nije laka igra nego se ja sećam, kao da sam juče igrao, poteza i udaljenosti protivnika da se plasira duži ili skraćeni udarac.
Kroše nisam primenjivao mnogo iako je to po defaultu mom boxeru najjači udarac.
izabrao sam tip ‚‚nice guy".
ne znam kako da iyaberem tj. koji tip boxera da mu bude najjači udarac npr. direct ili body shot...
preporučujem ovu odličnu igru

Oggy
30.1.2015, 3:20
^Slazem se, mnogo dobar boks. Uvek mi je izgledalo da pobednik podigne neki kofer iznad glave, a u stvari rukavice samo poprime neki cudan izgled :D

pedjosav
30.1.2015, 4:00
Sećam se pre tih 27- 28 godina igrali smo drugar i ja... on je recimo lako pobedio Barry McGuigana (1. na listi) a ja nikako. I onda se sastanemo Lazar i ja i igramo 1 protiv drugog i uvek ga lako pobedim. NIje mogao čudom da se načudi. E pa ljudski faktor...
tek kasnije sam uspeo McGuigana da pobedim.

Kako da u winvice "snimim poziciju"? stigao sam do tog 4. mesta a sad moram ponovo da gradim karijeru a nema se vremena toliko ..

Elvir
30.1.2015, 18:11
@Pedjosav

U toku igre ides na Snapshot pa na Snapshot image. Tu se onda formira fajl VSF koji spakujes pod nekim imenom negde u neki folder. Kada hoces da pustis taj fajl odnosno poziciju igre koju si snimio ,ides na Load snapshot image i kliknes na taj VSF fajl.

Elvir
2.2.2015, 9:18
Opis za Bomberland,

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-bomberland-2013/

Elvir
11.2.2015, 18:08
Opis za Turbo charge,

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-turbo-charge-1991/

Elvir
17.2.2015, 19:00
Opis za Dan dare

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-dan-dare-pilot-of-the-future-1986/

Elvir
18.2.2015, 23:31
Tim koji je odradio update verziju Commando prosle godine, istu stvar radi i sa G.N.G.
Kad ce izaci full igra,ko zna...

98dXC-OSL8M

Elvir
27.2.2015, 19:30
Opis za Princa,

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-prince-of-persia-2011/

Elvir
16.3.2015, 14:35
Opis za Green beret,

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-green-beret-1986/

CTOJAH
16.3.2015, 21:11
Nogom na SPACE - Priceless :aplauz:

pedjosav
22.3.2015, 15:00
Danas sam probao commando SE,
ne primećujem grafičko poboljšanje u odnosu na prethodno NOS izdanje...
doduše nisam danas uporedjivao već po sećanju na takmičenje koje smo mi upražnjavali ...
jedino što mogu da potvrdim na mi se ne dopadaju nova muzika i FX- izvorni su bili bolji.

Elvir
31.3.2015, 17:21
Opis za Manic minera,

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-manic-miner-1983/

CTOJAH
31.3.2015, 17:58
^
Elvire odlican ti je opis MM, ali imas samo jedan propust :
Kako to mislis da su kontrole traljave ???
Traljave kontrole ne idu sa pixel perfect platformu kakav je MM, naprotiv kontrole su precizne i sasvim dovoljne - inace bi igra bila neigriva, sto nije slucaj :dedica:
Zvuk je jedino trebao/morao biti bolji - greota za SID da cuci neiskoriscen - to si dobro primetio.

Elvir
31.3.2015, 18:48
^
Elvire odlican ti je opis MM, ali imas samo jedan propust :
Kako to mislis da su kontrole traljave ???
Traljave kontrole ne idu sa pixel perfect platformu kakav je MM, naprotiv kontrole su precizne i sasvim dovoljne - inace bi igra bila neigriva, sto nije slucaj :dedica:
Zvuk je jedino trebao/morao biti bolji - greota za SID da cuci neiskoriscen - to si dobro primetio.

Pixel perfect sistem preskanja postoji i u mnogim drugim igrama tog tipa. Recimo isto funkcionise i Bounty Bob strikes gde mozes kontrolisati skok u stranu dok u Miner 2049 er nisi mogao. Da ne budem lose shvacen: Traljavo ne treba kapirati kao nesto jako lose vec to je tako trebalo da bude da bi bilo jos izazovnije. ;) A i krajnja ocena igre koju sam dao, dovoljno govori.

Elvir
4.4.2015, 20:43
U pripremi je nova platforma za C64 , Sam's Journey ,deluje obecavajuce!

http://www.knights-of-bytes.com/media/image-000011-sam-running.gif

Elvir
5.4.2015, 12:38
Ladno u Iranu postoji C64/Amiga scena ! Evo i foruma!

http://www.c64persian.tk/forum/

Elvir
6.4.2015, 8:08
Opis za Bruce lee 2!

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-bruce-lee-ii-2015/

pedjosav
6.4.2015, 8:11
Svaka čast na aktuelnosti !

pedjosav
7.4.2015, 11:23
Odličan tekst Elvire,
isprobao sam novu Brus Li 2 igru. Prošao sam nekih 6-7 ekrana i nije to igra po mom ukusu, previše preciznog skakanja ...
Ne pišem da je loša ni loše uradjena-naprotiv.
Onaj crni sa afro frizurom-to je lik iz filma "U Zmajevom gnezdu".

Oggy
7.4.2015, 12:47
Ja cu to morati da probam jednog dana. Isto kao i nezvanicne dodatne nivoe za Fort Apocalypse.

pedjosav
7.4.2015, 13:05
Daj, molim te, link ka tim dodatnim nivoima za Fort.
Tu odličnu igru sam ponovo probao pre nekih 6 meseci (i pomenuo je ovde).
Igrao sam je dosta davnih godina....

Oggy
7.4.2015, 13:15
^ Mislim da je ovo:
http://www.gb64.com/game.php?id=21812&d=39

Nikad nisam probao.

pedjosav
7.4.2015, 16:42
Hvala Ogi, uporedio sam staru verziju koju sam skinuo ranije/sa ovom novom. ne znam za dodatne nivoe koje si pominjao...jer tek sam počeo
razlika je što u novoj verziji ima više letećih smetala ali recimo nisam naišao na protivnički helikopter a u staroj verziji se odmah pojavi.
u staroj verziji je dovoljno da letiš, lebdiš iznad označenog polja da bi se dopunjavalo gorivo a u novoj verziji moraš da sletiš- nevažan detalj ali eto da ga pomenem...
hvala još jednom. i još jednom preporuka za ovu igru.

Oggy
7.4.2015, 18:21
Javi ako prodjes oba nivoa i udjes u treci :)

pedjosav
18.4.2015, 15:06
Drugari, malopre na FB u jednoj od c64 grupa me član podsetio na odličnu igru
Skate Rock
https://www.youtube.com/watch?v=FZfIwNOPpuU

malo sam isprobao i jedva čekam da nadjem malo više vremena...
velika preporuka.

Elvir
27.4.2015, 17:36
Opis za Uridium,

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-uridium-1986/

CTOJAH
27.4.2015, 22:37
Ne znam kako je do sada bilo moguce da postoji @Elvir, a da ne postoji Elvirov opis Uridijuma :confused: :tapsh:
Bravo majstore !!!

Elvir
6.5.2015, 19:31
Opis za Samurai warrior...

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-samurai-warrior-the-battles-of-usagi-yojimbo-1988/

pedjosav
18.5.2015, 16:32
U okviru glasanja za omiljene c64 igre, na FB- naišao sam na igru koju sam nekada voleo a u medjuvremenu je zaboravio.

Metro-cross

https://www.youtube.com/watch?v=4U-KwD9mfV4

Oggy
18.5.2015, 16:54
U okviru glasanja za omiljene c64 igre, na FB- naišao sam na igru koju sam nekada voleo a u medjuvremenu je zaboravio.

Metro-cross

https://www.youtube.com/watch?v=4U-KwD9mfV4

Koju je opisan u poslednjem broju SK-a :)

pedjosav
19.5.2015, 2:44
Stvarno !?
Imam novi SK ali ga nisam ni pregledao skroz.
Neverovatna koincidencija !

Elvir
26.5.2015, 18:42
Opis za Gianu,

http://www.emuglx.org/opisi-i…/c64-great-giana-sisters-1987/

mrBurns
31.5.2015, 22:24
Opis za Gianu,

http://www.emuglx.org/opisi-i…/c64-great-giana-sisters-1987/
koliko lepog vremena provedenog uz ovu odlicnu igru. skoro uz rame ipak neprikosnovenom mariu :n_klanja:

Elvir
2.6.2015, 21:22
Opis za jos jednu igru iz takmicenja (Bice uskoro opet predlozena :D )

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-jeep-command-1986/

Elvir
14.7.2015, 19:55
Verovatno se vec videli ili culi, novi GNG arcade je izasao :

http://csdb.dk/release/?id=139257

Elvir
10.8.2015, 16:01
Opis za Zynaps,

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-zynaps-1987/

Nergal
15.8.2015, 18:37
Dao sam sebi nekoliko sati vremena juče i danas da najzad malo detaljnije isprobam nova "retro" ostvarenja koja su se pojavila u poslednjih nekoliko godina. Kad god vidim da je Elvir prokomentarisao ili opisao neku od tih igara kažem sebi da ću je probati već sledeći vikend... i eto, meseci prolaze a taj vikend nikako da dođe.

Juče sam potrošio nekih pet večernjih sati i, evo, danas još šest u toku poslepodneva. Ni sam ne shvatam kako su brzo proleteli. Probao sam desetak "novih starih" igara i potpuno sam fasciniran kako su pažljivo i pedantno urađene. Svaka bi bila hit da se pojavila pre 25-30 godina.

http://i76.photobucket.com/albums/j23/nemanjavuj/IMG_0248_zpsf9uz6mhb.jpg
http://i76.photobucket.com/albums/j23/nemanjavuj/IMG_0247_zpsicmvhpbb.jpg
http://i76.photobucket.com/albums/j23/nemanjavuj/IMG_0249_zps6vr3m1oy.jpg
http://i76.photobucket.com/albums/j23/nemanjavuj/IMG_0250_zps6lcdt04m.jpg
http://i76.photobucket.com/albums/j23/nemanjavuj/IMG_0243_zpsishh4esv.jpg
http://i76.photobucket.com/albums/j23/nemanjavuj/IMG_0244_zpsaomtfyzx.jpg

Neke stvari su ovde prosto neverovatne. U literaturi koju sam čitao navodi se da C64 ne može (ne može i tačka) da prikazuje grafiku i tekst u borderu, izuzev sprajtova. U uvodu Bomberlanda slike, tekst i animacija zauzimaju čitav ekran, bez bordera?!

http://i76.photobucket.com/albums/j23/nemanjavuj/IMG_0245_zpsvmu2r75i.jpg

Doduše u toku same igre je stanje sa borderom "normalno" :) .

http://i76.photobucket.com/albums/j23/nemanjavuj/IMG_0246_zpsyyqmv5za.jpg

Pogledao sam i poneki demo... sve sam ih uglavnom video na YouTubu ali moram da naglasim da je potpuno drugi doživljaj da ih vidim kako se izvršavaju na mom računaru.

http://i76.photobucket.com/albums/j23/nemanjavuj/IMG_0252_zps22b04nmi.jpg
http://i76.photobucket.com/albums/j23/nemanjavuj/IMG_0253_zpsvjrhazip.jpg
http://i76.photobucket.com/albums/j23/nemanjavuj/IMG_0255_zpsurjovfcu.jpg

Elvir
15.8.2015, 21:31
Neke stvari su ovde prosto neverovatne. U literaturi koju sam čitao navodi se da C64 ne može (ne može i tačka) da prikazuje grafiku i tekst u borderu, izuzev sprajtova. U uvodu Bomberlanda slike, tekst i animacija zauzimaju čitav ekran, bez bordera?!

Bilo je toga jos 80tih. Jbg u tome i jeste draz Commodore scene i generalno celog tog magicnog doba igara. ;)

Baci pogled na opis Delte . ;)

Nergal
16.8.2015, 17:54
Baci pogled na opis Delte . ;)

Pročitao sam tekst dva puta i ne mogu da nađem nikakve reference na trikove sa borderom. Ili sam pogrešno razumeo tvoju aluziju? :confused:

CTOJAH
16.8.2015, 18:35
Da, to sto si napisao u vezi bordera na C64 je tacno - samo sprajtovi i (brza) promena boja sto moze dati neke fine efekte.
A to sto si video tekst/grafiku na borderu, to su opet sprajtovi cije su definicije koriscene da bi se prikazao tekst. Znaci, recimo tekst "ABCD" ide kao izgled/definicija sprajta, pa se onda salje na border; sledeci sprajt je definiran kao tekst "EFGH" i opet na border i tako redom.
Isto tako i sa grafikom : Recimo deo planine ide u jedan sprajt, drugi deo iste planine u drugi do njega i tako redom, pa se onda recimo skroluju i dobije se efekat/iluzija da se planina/grafika/pozadina skroluje u borderu.

P.S. Mene licno su daleko vise fascinirali Border efekti na ZX Spectrumu... ...znate Spektrum nije imao sprajtove - UOPSTE !

Elvir
16.8.2015, 19:20
Pročitao sam tekst dva puta i ne mogu da nađem nikakve reference na trikove sa borderom. Ili sam pogrešno razumeo tvoju aluziju? :confused:

Ispod poslednje slike, text.

Elvir
23.8.2015, 22:49
Da li je neko igrao ovo ?

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-mike-reads-computer-pop-quiz-1988/

Nergal
25.8.2015, 17:43
Da li je neko igrao ovo ?

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-mike-reads-computer-pop-quiz-1988/

Ne, ali sad ću morati. ;)

Elvir
3.9.2015, 21:10
23 godine se cekalo na ovo...

http://csdb.dk/release/?id=140981

Nergal
3.9.2015, 21:18
23 godine se cekalo na ovo...

http://csdb.dk/release/?id=140981

Podseti me, koja priča stoji iza ovoga? Igra nije bila objavljena već izgubljena pa ponovo otkrivena ili tako nešto? Ili sam pomešao sa drugim naslovom? :confused:

Elvir
3.9.2015, 21:19
Podseti me, koja priča stoji iza ovoga? Igra nije bila objavljena već izgubljena pa ponovo otkrivena ili tako nešto? Ili sam pomešao sa drugim naslovom? :confused:

http://www.gamesthatwerent.com/gtw64/daffy-duck/

Боле
10.9.2015, 16:20
Видех Огијеве описе игара Арни 1 и 2. Да ли је неко играо игру љубичасто срце (парпл харт)? (:

Oggy
10.9.2015, 19:36
Ja nisam :P

Боле
11.9.2015, 0:44
Ево овде (http://www.lemon64.com/?mainurl=http%3A//www.lemon64.com/games/details.php%3FID%3D2023) о тој игри. Рекао би да је то најквалитетнија игра из овог жанра на комодору. Ми смо њу највише играли. Музика је једна од најбољих на комодору. Може два играча истовремено да играју. Може и у икари вориорс два играча, али ова игра је доста квалитетнија. Сећам се да нам није лако било да пређемо први ниво, а даље нисмо видели игру јер касетна верзија није имала други ниво.
Касније смо и на амиги играли сличну игру вор зоун. (:

Oggy
11.9.2015, 14:56
Interesantno mi je sto moze u dva igraca. Ima jos igara na tu temu koje nisu lose.

Боле
15.9.2015, 0:23
Елвире, прочитах опис маник минера који си написао. Лепо си одрадио опис, али има две ствари које нису тачне:

1. Комодорово издање није теже него лакше од Спектрумовог.

2. контроле никако нису траљаве. Веома су прецизне. Ограничене јесу јер је тако осмишљена игра, али то није разлог да се умањује оцена за контроле које треба да буду оцењене бар са 4,5.
И Енди Нобл који је направио римејк маник минера каже за оригинал да је перфектан (у упутству које иде уз игру). (:

Elvir
22.9.2015, 17:38
1. Комодорово издање није теже него лакше од Спектрумовог.

2. контроле никако нису траљаве. Веома су прецизне. Ограничене јесу јер је тако осмишљена игра, али то није разлог да се умањује оцена за контроле које треба да буду оцењене бар са 4,5.
И Енди Нобл који је направио римејк маник минера каже за оригинал да је перфектан (у упутству које иде уз игру). (:

Tezinu sam odredio prema sopstvenom iskustvu, igrajuci obe verzije i iskustva drugih ljudi sa kojima sam caskao o igri. U pitanju su neke nijanse oko tajminga skokova i brzine kretanja neprijatelja.

Kontrole su delovale precizno u momentu kada se igra pojavila jer za bolje se jos nije toliko znalo. Kontrole u igrama tog tipa su jednim delom i vodjene tehničkom izvedbom a obzirom da se radilo o 1983 godini, igra se prihvata takva kakva jeste. Mada je vec godinu dana kasnije izasao Impossible mission kao eksluzivna C64 igra i koji je kao platformska igra sa puzzle primesama bio daleko progresivniji i po pitanju kontrola. 1985 izasao je i Bounty Bob stirkes back, kao slican tip igre koji je imao bolje resene kontrole i preciznije jer se skok mogao dodatno kontrolisati prilikom doskoka. BBSB je bio nastavak Minera 2049 iz 1982 koji je i bio inspiracija za izradu Manic minera na ZX spectrumu i koji je po meni imao i nešto prihvatljivije kontrole a uz to, pojavio se ranije. Znaci ne mogu da dam 4,5 za kontrolu u MM kada igra to ne zaslužuje. Igre opisujem i ocenjujem onako kako ih dobro prostudiram na C64 a ne mora da znači da će se svi složiti sa mnom.

Sam izraz "Veoma precizne kontrole" se može pripisati samo za vrhunsko odrađene C64 igre u tehničkom smislu : Uridium, Mayhem in monsterland, Hawkeye, Turrican, itd, zbog pune upotrebe mogućnosti VIC II grafičkog čipa kod hardwerskog glatkog kretanja sprajtova.

Manic minera, velikim delom taj sistem kontrola ga čine takvim kakav jeste, a to sam najbolje dočarao krajnjom ocenom u faktoru zabavnosti.

Боле
22.9.2015, 23:38
Што се тиче контрола, рекох све, па нема потребе да понављам. Ако ниси, можеш погледати римејк маник минера који је урадио Енди Нобл, и прочитати у упутству уз игру зашто је тако одрадио игру. (:

А нисам приметио разлику у кретању непријатеља. Скоро сви нивои се прелазе на исти начин и на комодору и на спектруму. На комодору је екран ужи, и на више места је лакше прескочити са једне на другу платформу него на спектруму. Има разлике и у неким нивоима на платформама које имају покретну траку. Ако у првом нивоу са зида који је на покретној траци скочиш десно на покретну траку, на комодору после скока можеш наставити десно, а на спектруму не можеш. Због покретне траке је онај ниво са падобранцима доста тежи на спектруму јер кад скочиш на покретну траку, не можеш ићи у супротном смеру од траке, па треба ићи преко других платформи. Ова игра је можда на једном, два места лакша на спектруму, али је на доста више места лакша на комодору. (:

Elvir
23.9.2015, 9:58
Што се тиче контрола, рекох све, па нема потребе да понављам. Ако ниси, можеш погледати римејк маник минера који је урадио Енди Нобл, и прочитати у упутству уз игру зашто је тако одрадио игру. (:

Kontrole su takve kakve jesu ali to ne znaci da treba da dam 4,5/ 5.00 ocenu za iste, pogotovo sto su u slicnom periodu postojale igre sa tehnicki bolje izvedenim kontrolama. :) Ali kao sto rekoh, to ne utice na status MM kao istoriski bitne i kultne igre.

Elvir
15.10.2015, 17:39
Opis za GnG Arcade,

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-ghosts-n-goblins-arcade-2015/

rendzer25
15.10.2015, 18:57
Samo mi podjose suze na oci. Toliko neka me nostalgija trese kada gledam ovaj trejd, koliko je vremena proslo, svaka cast sto je neko posvetio paznju i sacuvao od zaborava igre uz koje smo rasli.

Elvir
19.10.2015, 17:44
Opis za Street Rod,

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-street-rod/

DeCoy
24.10.2015, 20:18
Novootkrivena do sad neobjavljena Dizzy igra - Dizzy Wonderland.

http://www.indieretronews.com/2015/10/wonderland-dizzy-oliver-twins-big-dizzy.html

Ovde može da se igra iz browsera...
http://www.wonderlanddizzy.com/

Elvir
12.11.2015, 20:33
Opis za Lemans..

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-lemans-1982/

CTOJAH
12.11.2015, 22:07
Opis za Lemans..

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-lemans-1982/

Prvo fala ti sto si me vratio 100 godina back in time u vreme bratstva i jedinstva :)
A kao drugo, ova igra je jako prikladna za nase takmicenje !

Elvir
12.11.2015, 22:29
A kao drugo, ova igra je jako prikladna za nase takmicenje !

Biće! ;)

Elvir
17.11.2015, 21:51
Opis za Black Tiger,

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-black-tiger-1990/

Nergal
18.11.2015, 11:18
Opis za Black Tiger,

http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-black-tiger-1990/

Ovo nikada nisam igrao, igrao sam SATAN (http://www.lemon64.com/?game_id=2221) za koji su govorili da je sličan. Odličan opis, moraću da probam.

CTOJAH
18.11.2015, 18:21
Ovo nikada nisam igrao, igrao sam SATAN (http://www.lemon64.com/?game_id=2221) za koji su govorili da je sličan. Odličan opis, moraću da probam.

Ta igra je sto bi rekli ljudi sa engleskog govornog podrucja : Blatant rip-off of Black Tiger... ...ali kao igra i nije losa.

Carnex
19.11.2015, 14:35
Black tiger je značajno igriviji od Satana. Možda deluje zbrčkano ali akcija je mnogo bolja.

mrBurns
22.12.2015, 20:30

Jos mi nije doslo, ali vas pomno pratim :D
Zapakovan je kao steka malbora!

Carnex
23.12.2015, 0:23
Evo i opisa jedne od najboljih igara koje je Debeljko iznedrio a koja je relativno malo poznata
http://i68.tinypic.com/2qu0oci.png
http://www.emuglx.org/opisi-igara/c64-starquake/

CTOJAH
23.12.2015, 18:04
Ne secam se za C64, ali na Spektrumu je bila i te kako poznata.
Po mome misljenju - preteska.

Nergal
23.12.2015, 20:23
Ne secam se za C64, ali na Spektrumu je bila i te kako poznata.

Jedna od onih igara koja je potekla sa Spectruma ali ubrzo doživela konverzije na sve iole relevantne kućne platforme... C64, Amstrad, Atari 800XL, Acorn BBC, Electorn, MSX... verovatno i za neke druge. I sve su manje-više dobro odrađene.

Elvir
27.1.2016, 20:37
Najavljeni projekat poboljšane verzije Bomb Jack-a, uveliko napreduje u izradi.

https://www.youtube.com/watch?v=L65H93CNor0&feature=youtu.be

pedjosav
19.2.2016, 3:53
http://wizardofwor.krissz.hu/

čuvena igra u browseru ...i još neke
online ili dva igrača na 1 tastaturi
nisam isprobao online pvp