Prikaži potpunu verziju : Izložba igara u Smitsonijanu
U bici da igre dobiju zasluženi status umetnosti dobila se još jedna bitka:
80 video games selected for Smithsonian art exhibit (http://techreport.com/discussions.x/20916)
Lista igara. (http://americanart.si.edu/exhibitions/archive/2012/games/winninggames.pdf)
Glasalo je 120000 ljudi i izabrali su 80 igara koje će predstavljati evoluciju igara u prošlih 40 godina. Izložba će biti otvorena 2012. godine.
Kopiraću komentar sa linka koji je postavio neko ko sasvim slučajno ima sličan nick kao moj.
But WHERE THE F*** IS HALF-LIFE??!?!?!?
Nash Knight
11.5.2011, 3:01
Lista je prilichno bullshit. Ima gomila gluposti a puno klasika se i ne pominje.
Ne mogu da verujem ni da Civilizacija nije pomenuta. Ako je neka igra umetnicko delo, to je to. Originalnost, kreativnost, spoj svih elemenata...
Diablo II, WoW, Fable, Fallout 3 su na listi a nema Max Payne-a?
Nemojte se za*ebavat.
Lista je bulls*t skroz. Mass effect 2 i Fallout 3 nikako nisu revolucionarne igre. To je ono što sam ja igrao. Mass Effect1 bi možda mogao da prođe, al teško, a Fallout3 zovu Oblivion with guns, kako to može da bude na ovoj listi uopšte?!
Edit: Zato je demokratija loša, idiot ima isto pravo kao neko ko se razume u materiju i istu težinu glasa.
Ima tu toga jos:
Jumpman
Doom 2
Diablo 2
Starcraft
Goldeneye
Worms Armageddon
Da se razumemo, sve su to OK igre, ali za muzej bas i nisu. Recimo, Diablo je bio mnogo bitniji za dalji razvoj H&S RPG igara od Diabla 2. Worms Armageddon je samo jedna od mnogobrojnih iteracija prvih Worms-a.
Bah, glasanje, pa jos glasanje preko interneta...
Doom-1&2
Civilisation-Svi
Fallout-1&2
Half-Life-1&2
Starcraft
Baldur's Gate-1&2
PlaneScape Torment
Quake-Svi
Homeworld-1&2
FreeSpace-1&2
TES 3: Morrowind
KotOR
Max Payne-1&2
Mass Effect-Svi
Ako bilo koja od ovih igara zafali na bilo kojoj ranking listi, to je za mene FAIL.
Dodajte šta sam zaboravio.:D
Treba u ovakvim igrama gledati i na kvalitet, ali i na to ako je neka od njih uvela nešto originalno u industriju. Kao npr. Dune 2 koja je pokrenula RTS žanr, PoP: SoT kao interaktivna bajka, Elite kao prvi opširni space-sim itd. itd. Komplikovano do zla boga.
Nema Max Payne-a ni HL, al' zato ima WoW :facepalm:boodala: :Battered: :n-hang: http://www.dbc-forum.net/images/smilies/smiley_puke.gif
Verovatno je prosek godina 13, tih koji su predlagali igre.
"Gdje je ovdje dugme Hvala" :icon_scra:tapsh:
Ma ovde fali gro igara... Bezveze.
Edit: a, naravno, pojedine spadaju u "prosek" kategoriju... Ne znam koji idiot sastavi ovu listu...
Sta im je target kategorija? Kako su u istu kategoriju stavili Fallout i Grim Fandanga?
Glupa lista, moglo je to mnogo bolje...
Ja imam 14,pa za pola ovih ne bih glasao.
Ja imam 15 pa opet ne bih glasao za WoW,ME2 i FO3 :facepalm
Ne znam da li da se nerviram ili da se smejem, nema CiV, EU, HoI alli ima WoW..omg...
Lista je bulls*t skroz. Mass effect 2 i Fallout 3 nikako nisu revolucionarne igre. To je ono što sam ja igrao.
A to što nešto nije revolucionarno odmah znači da nije umetnost? ;)
Lepo piše "art exhibit". Dakle, nije bitno da li je igra originalna, revolucionarna ili, u krajnjoj liniji, posebno kvalitetna. Posmatra se njena umetnička strana - da li ima potencijala da u velikoj većini probudi emocije, odnosno da na neki način duhovno obogati čoveka. Civilizacija, recimo, to ne može jer ni nema priču. Prema tome, ni ne treba da bude na listi.
Doduše, nemam pojma da li su se autori liste vodili tim načelom. Tako bih ja uradio prilikom biranja "najumetničkijih" igara.
Civilizacija, recimo, to ne može jer ni nema priču. Prema tome, ni ne treba da bude na listi.
Naprotiv, umetnicka vrednost Civilizacije je ogromna. Ne treba zaboraviti da video igre nisu samo kolekcija starih umetnosti (graficki dizajn, muzika, prica i slicno), nego umetnost za sebe.
Po meni sam koncept razvijanja civilizacije od pocetka istorije do danas, i na nacin na koji je ukomponovan u toj igri je ono sto bi nazvao umetnoscu. Genijalnost i razrada jedne odlicne ideje.
Naravno, ima i sitnica, kao npr. neprevazidjene recenice protivnickih lidera:
"Our words are backed by nuclear weapons!"
Ili pak kako je uradjen intro filmic, sve sa postankom suncevog sistema i zemlje.
Sve u svemu, video igre nisu knjige ili film, pa da se samo na takav nacin gledaju.
Jedan sam od ljudi koji su glasali i moram da kažem da me uopšte nije interesovalo ko će "pobediti", tako da nisam ni gledao...
Sama ponuda je bila sramota, igre su podeljene u nekoliko era, a u svakoj se izbor svodio na 1 glas od jedva 4-5 naslova, uglavnom skroz levih... Sramota za muzej čije ime nosi virtuelna izložba.
Sve u svemu, video igre nisu knjige ili film, pa da se samo na takav nacin gledaju.
Slažem se, ali mislim da ni gejmplej Civilizacije nema neku umetničku vrednost. Normalno, prvo treba da se složimo oko toga šta je umetnost... Ja smatram da je to nešto što "ima potencijala da u velikoj većini probudi emocije, odnosno da na neki način duhovno obogati čoveka". Pod ovim "duhovno obogati čoveka" pričam o tome da te dato delo natera na razmišljanje o nekom "životnom" pitanju ili da nakon konzumacije postaneš mudriji. :) Mislim da Civilizacija, ma koliko dobra igra i genijalna ideja bila, ne zadovoljava te uslove.
Kako ne?
Iako je gejmplej Civilizacije "fantastican" (amerikacni 4000bc, jedan lider vlada 6 milenijuma), tera coveka da pomisli na istoriju i razvoj civilizacija, kao i faktore koji uticu na to. I koliko je jedan ljudski zivot mali u odnosu na razvoj covecanstva. Ne bi pricao o ovome da me igra nije "dotakla" tako.
P.S.
Govorim o prvom delu. Nastavci, kao neoriginalne kopjie vise vuku na kic, iako su generalno dobre igre.
E, tu dolazi do izražaja ono "velikoj većini". Tebe je dotakla, ali većini to nije bilo ni na kraju pameti. S druge strane, 90 odsto ljudi koji odigraju, recimo, Planescape: Torment će pokupiti taj umetnički dojam. U Tormentu je to naglašeno, dok je u Civilizaciji to da je jedan ljudski život mali u odnosu na razvoj civilizacije ipak fusnota, ako i to. Mislim da je u tome razlika između igara koje zaslužuju da se kotiraju visoko na ovakvoj listi i onih ostalih (od kojih sve imaju neku umetničku vrednost, samo što je sitna).
Ne mozes da sudis o velikoj vecini, a govoris samo o sebi, cisto da znas.
A cak ni koliko ljudi nesto shvati ili ne, nije kriterijum koliko je nesto vredno umetnicki (razlika izmedju popularne literature i klasika).
Sass Drake
12.5.2011, 16:52
Osim Half-Lifea, Baldur's Gate-a nema nijednog Might and Magic i Heroes of Might and Magic naslova. :facepalm
Nikola16789
12.5.2011, 17:35
Lista je FAIL :facepalm
Od toliko legendarnih igara oni 3x stavljaju super maria... :boodala:
Ovu listu nikako ne uzimam za ozbiljno.... I totalno se ne slažem sa time. Imam 15 godina, i znam za mnogo bolje igre od ovih.......
Ne mozes da sudis o velikoj vecini, a govoris samo o sebi, cisto da znas.
A cak ni koliko ljudi nesto shvati ili ne, nije kriterijum koliko je nesto vredno umetnicki (razlika izmedju popularne literature i klasika).
Baš ne govorim o sebi. Ne mogu da budem u potpunosti siguran u vezi sa velikom većinom, ali mislim da visoki stepen sigurnosti mogu da dostignem.
Poenta nije u tome koliko je ljudi shvatilo, nego koliko je naglašena umetnička strana igre. Ako je sve u igri podređeno nekoj poruci (or something), koja je sročena na lep način, onda ima smisla da ta igra ima veću umetničku vrednost od neke druge čija je svrha najpre da čoveka zabavi. To što je većina (kadrih osoba, to je bitno) prepoznala umetničku vrednost prve igre, a druge ne, samo je posledica toga, zato sam to i pomenuo ranije. Dakle, ne pričam o ljudima koje boli uvo za sve to, već o onima koji su željni i u poziciji da shvate delo na "pravi" način. To je objektivna vrednost umetničkog dela, slično kao objektivni (ne)kvalitet igara, filmova itd.
My two cents. :) Tema je prilično... apstraktna, pa ko zna ko je od nas u pravu.
Lista je FAIL :facepalm
Od toliko legendarnih igara oni 3x stavljaju super maria... :boodala:
Super Mario zaslužuje iz višestrukih razloga. Broju izdanja, količini prodatih i instaliranih igara i dr. U svoje vreme je bila neprevaziđena a opstala je i do danas. Bar što se nje tiče i te kako zaslužuje svoje mesto u muzeju.
Super Mario zaslužuje iz višestrukih razloga. Broju izdanja, količini prodatih i instaliranih igara i dr. U svoje vreme je bila neprevaziđena a opstala je i do danas. Bar što se nje tiče i te kako zaslužuje svoje mesto u muzeju.
Da, al je nepotrebno 3 puta, to je hteo da kaže :)
Nema Tetrisa :D
Ni Castlevania-e :confused:
nema tetrisa :d
С обзиром какав је бум Тетрис направио осамдесетих, итекако заслужује своје место.
I bitka je dobijena:
http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1325423&postcount=521
:alealeee:
The Art of Video Games exhibit just concluded its run at The Smithsonian and the final number of visitors is in: 686,406. The exhibit ran for six months, from March 16 - September 30, so that's well over 100,000 people per month critiquing the art from such games as BioShock, Diablo 2, Donkey Kong, Fallout 3, Goldeneye 007, Doom 2, Minecraft, Jet Set Radio Future, Shadow of Colossus, Star Fox: Assault, Zaxxon and tons more, all chosen by fans via some smooth Smithsonian voting.
For reference, 686,406 people is slightly more than the entire country of Montenegro, more than six Grenadas, or 617,765 dollar-store items in Grenada (10 percent sales tax).:to_care:
http://www.joystiq.com/2012/10/02/heres-how-many-people-saw-the-smithsonians-art-of-games/
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.