Prikaži potpunu verziju : Game of Thrones
Strane :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
Marti Misterija
18.4.2011, 23:48
Odgledao malopre prvu epizodu serije Games of Thrones i na osnovu vidjenog stekao sam utisak da ce, ako nastave ovako, ovo biti jedna djavolski dobra serija!
Najteze je napraviti jako dobru prvu/pilot epizodu ali moram priznati da su vec prvom epizodom u kojoj nas tek upoznaju sa glavnim i sporednim igracima u igri za presto uspeli da ptevazidju i moja najsmelija ocekivanja tako da, iskreno govoreci, jedva cekam drugu epizodu.
Sent from my HTC HD2 using Tapatalk
Da li neko ima potvrdu za ovo...
Danas sam odgledao prvu epizodu serije Game of Thrones (http://www.imdb.com/title/tt0944947/) koja je juce imala svetsku premijeru.
Cim sam saznao za seriju potrcao sam da je pogledam zaintrigiran epskom fantazijom iako ne poznajem knjige uopste. Neko je u sali napisao da je ovo "Sopranovi u srednjem veku" i nije toliko daleko od istine. Naime, ako je sudeci po prvoj epizodi, akcenat ce dosta biti bachen na odnose izmedju likova, spletkarenja, afere i sl., i ono sto je verovatno osnova cele priche - borba za prevlast u mitskom kraljevstvu.
Ambijent je mnogo vise klasicni srednjevekovni nego fantazijski za sada, i to u nesto mracnijem tonu. Iako za sada i nema nekih spektakularnih scena u maniru Gospodara Prstenova, briga o detaljima je vidljiva koja doseze od scenografije utvrdjenja ili gradskog trga do najsitnijeg zareza na streli.
Kad smo kod "Gospodara", dobar deo hajpa koji je okruzivao seriju je naravno i zbog "Boromira" koji predvodi glumacku postavu kao vodja neke severnjacke pokrajine u kraljevstvu i daje potrebnu dozu harizme seriji. Pored Shona Bina, za sada niko nije posebno upecatljiv osim solidne mladje postave, a treba i spomenuti "novog Konana" u dolazecem filmu, koji bas ovde i ima ulogu vodje nekog varvarskog plemena pa mu ovo dodje i kao "generalna proba".
Posto nemam pojma o knjigama, ne mogu da sudim koliko je sve to verno preneseno, ali generalno "ako se po jutru dan poznaje", mozda sam malo vise ocekivao "Gospodare" a manje "Dinastiju", iako ne tvrdim da spoj ne moze biti ok i da nece naci svoju publiku, pogotovu jos kad se dodaju i obnazene grudi koje po pojavljivanju u prvoj epizodi ozbiljno konkurisu broju maceva i strela :to_care:
Zakljucak: Iako me prva epizoda nije odusevila, ispraticu u kom pravcu ce se serijal razviti.
Marti Misterija
19.4.2011, 0:39
Ako ocekujes nesto u stilu Gospodara sigurno te nece oduseviti ni kasnije jer je serija uradjena u sasvim drugom maniru, kao sto se uostalom i Martinova knjizevnost razlikuje od Tolkinove.
Ako neko mene pita, meni se obe svidjaju pa mi se tako i sama serija jako dopsla a mozda pre svega jer sam u globalu i znao sta da ocekujem.
Kad vec govorimo o ovoj seriji, grehota je ne postaviti video clip intro-a, koji je fantasticno uradjen:
iN8PKcNGcuI
^ slazem se, intro je veom zanimljiv.
kao velikom fanu Martina i Pesme Leda i Vatre ja sam veoma zadovoljan kvalitetom prve epizode. :)
Nesto nisam odusevljena pilot epizodom "Igre prestola".
Razumem da su scenaristi odmah morali da pocnu da jurcaju da predju sto vise materijala, obzirom na gigantsku kolicinu koja ih tek ceka, ali sam ocekivala bar nesto detaljniji prikaz setinga, likova i njihovih odnosa. Ovako imamo utisak da gledamo bilo koju tipicnu srednjevekovnu pricu (cak su i oklopi vojske Winterfella skoro isti kao engleske vojske u 14. veku), a originalna prica je daleko od tipicne. Nadam se da ce se to nadoknaditi u buducim epizodama, inace cemo svi ostati uskraceni za tu specificnost radnje i okolnosti, koja krasi ovo Martinovo delo.
Sto se likova tice, karakterizacija je uradjena ocajno! Jedino su klinci sjajni, svaka cast, tu su "uboli" bas kako treba... od ostalih, Imp i Daenerys deluju kao da ce imati sta da kazu u buducnosti... Ali je Sean Bean po milioniti put ponovio svoj prikaz turobnog ratnika, sva sreca pa ce ga ubiti uskoro Jon Snow-a i njegovo portretisanje je potpuno off-mark, sto rece jos jedan citalac knjiga - pi*kica, a inace je sjajan i dinamican lik a nekako su tako ispali i likovi Cercei i Jaimea - znate da treba da ocekujete Pandorinu kutiju, a dobijete kafu sa mlekom umesto toga. Ukoliko ne postanu odvratno podmukli, mrski i opasni uskoro, bas kakve ih i volimo, dizem ruke od serije.
Ne ocekujte Gospodara ali ni Dinastiju - ocekujte, recimo, Bordzije u fantazmagoricnom svetu. Bice krvi, bice spletki, bice seksa, bice fantasticnih prevrata i preokreta, samo se nadam da ce HBO sve to umeti da nam prenese kako treba :kreza: Ako ne, uvek imate knjige ;)
Sto bi se reklo, HBO-ov "Rim" u fanstazijskom settingu. ;)
Zapravo, Showtime-ova serija The Tudors (http://www.imdb.com/title/tt0758790/) u fantazijskom setingu... mada cemo za taj fantazijski deo, izgleda, da se nacekamo.
LoshMeeBre
22.4.2011, 16:10
Pogledah i ja sad prvu epizodu Game of Thrones-a. (nastavak sadrzi sitnije spojere :D)
Meni se generalno svidelo. Mada mislim da osoba koja nije procitala knjige ne moze da pokupi sve vazno iz serije. Ja sam knjige citao izmedju 2004 i 2007, pola sam pozaboravljao i sada mi ovo dodje super kao podsetnik :D Ali mislim da je iskustvo gledanja serije na suvo znacajno losije jer se mnogo informacija propusta. Doduse, podloska je stvarno pregolema, a i videli smo tek prvu epizodu (koja doduse pokriva prva 3 poglavlja knjige), otom potom. Za sada mi se svidja to sto je u seriju ulozena gomila novca, cesto na prave stvari (vecina scena mi se svidela, narocito Zid, Zimovrel manje - vise), to sto se skripta prati poprilicno verno (opet kazem za sada xD) i glumci su mi manje vise okej.
Meni je Serseji skroz okej za sada, mislim videli smo je tek u 2 scene i izgleda mi sasvim fino. Ja sam je (ako se dobro secam XD) uvek zamisljao kao otrovnu, lukavu, snaznu, nadmenu ali i ranjivu zenu (i lepu ^^). Za sada smo je videli samo na veceri gde mi se okej pokazala, Iris ne znam zasto si TOLIKO razocarana. Na samom kraju epizode je pokazala svoju ranjivu stranu, ali ona i jeste uvek ranjiva pored svog brata (u knjizi, barem u prvom delu).
E brat me vec nervira XD Dzejmi je zalizanko, ali i mocan lik. Ovaj je samo zalizanko.
I Dzon Snezni je mega puss.y.. :boodala:
A "Boromir" u ulozi Ned-a mi je okej, Ned i jeste Boromir, turobni ratnik zarobljen u tradiciji. Jedino me je sa njim nervirala ona prekich scena sa Kat na jednoj strani i Piselijem (ako se tako zove XD) na drugoj strani ramena. Ali ajde, kad vec planiraju da snime bog zna koliko sati programa za ocekivati je i kic scene s'vremena na vreme.
Tirion, Deneris, Bren, Ajra su mi najgotivniji. Viseris je bas divno iritantan. Etc. etc.
Nisam oooodusevljen, ali meni je fino legla. Ipak me plasi da je ovo previse za bilo koga da odradi valjano. Previse posla ima, previse. Zivi bili pa videli. Sve u svemu, sa nestrpljenjem cekam nedeljnu epizodu :)
^
po meni serija je ispala bolje nego sto sam ocekivao. Radnja prati knjigu i glumci su dobro odabrani (osim Pseta naravno, koji je totalno promasen). U pravu si da se nekome ko nije citao knjigu nece nesto svidjeti ali i njima ce biti zanimljivije u sledecim epizodama.
sve u svemu meni je serija ok :D
Marti Misterija
25.4.2011, 16:49
Odgledao upravo i drugu epizodu Game of Thrones i ostajem pri svom misljenju da je serija prilicno zanimljiva.
Nekako, sve je jos uvek uvod u desavanja i jos uvek bez fantazijske komponente no dobro...
Doduse nisam zamisljao da ce makar i mladuncad dire wolfa da izgledaju kao neki kucni psi (barem izgledom) ali hajde sad - preci cu preko toga.
I dalje mi najgotivniji lik ostaje Ayra dok ulogu najmanje gotivnog cvrsto drzi mladi princ - jbg nikad nisam voleo one koji su rodjeni sa zlatnom kasikom u du*etu i ciji je to jedini "kvalitet".
Inace, uvodna spica se razlikuje za drugu epizodu. Zadnja etapa prikazuje Dotracki kamp (umesto Pentos-a).
@Marti: Džofrijev glumac je, po meni, odradio odličan posao, čim sam ga video zamrzeo sam ga. :D
Džona su najviše promašili, IMO.
Marti Misterija
25.4.2011, 18:40
Džona su najviše promašili, IMO.
Za sada izgleda tako, mada videcemo kako ce izgledati u narednim epizodama u nesto drugacijem okruzenju.
Posle gledanja druge epizode moje blago razočarenje prvom se samo povećalo. Očigledno da HBO nije kuća koja će dopustiti fantastiku, pa su 'ladno izbacili sve "natprirodne" delove.
Nemam ništa protiv blagog prilagođavanja scenarija kakvo smo videli u prvoj epizodi, takve knjige jednostavno je nemoguće preneti doslovno, ali sad u drugoj se vidi da pokušavaju da preprave priču. Martin je jasno i detaljno oblikovao likove, a autori serije se ubijaju da gledaoci ne omrznu Kejtlin. Ne želim da kvarim "užitak" ovima što još nisu pogledali drugu, ali izgleda da ćemo o nekim stvarima čuti samo kroz prepričavanje likova, ako i tako...
Three-eyed crow
Kako bi bilo super videti borbu Rheagara i Roberta na trozupcu, u sred ogromnog sudara dve vojske, onako u maniru otvaranja dnevne straže... uh... al' šipak!
Odgledao sam obe epizode GoT i mislim da cu zadrzati konacan sud za sebe dok ne odgledam celu sezonu, tek onda mislim da cemo imati pravu pretstavu o kvalitetu ekranizacije, jer cemo onda imati celu prvu knjigu pred nama. Slazem se da mi je karakterizacija nekih likova slaba (meni je pre Pseto najveci promasaj zasad, a ne Dzon), mada svi oni imaju vremena da se razviju, tako da mislim da treba pokazati malo strpljenja.
Igra Prestola je definitivno nesto najbolje sto se desilo televiziji posle dugo vremena. :to_care:
Kome se ne svidja ili je "razocaran" (sta god to znacilo), nek se prepusti bogatoj ponudi retardiranih realiti sou programa. Ili dosadnih americkih pandursko-advokatsko-doktorskih serija koje su prezvakane milijardu puta.
HBO rules. :n_klanja:
ne znam sto se zalite na 'Game of Thrones' toliko... pa ne mogu svaku stranu knjige da vam snime. i kako nema 'natprirodnog'? a jaja od zmajeva, a utvare na severu u provoj epizodi? Martinove knjige su low fantasy, tako da ni serija nece biti nesto mnogo 'fantasticna'... a i tek su dve epizode izasle, tek treba da se zakuva corba - za sada je odlicno.
Anceloti`85
29.4.2011, 14:58
Obzirom da je i sam Martin deo producentskog tima ne znam koliko ima smisla žaliti se na pojedine stvari. Ukusi su različiti naravno, neko bi nešto uradio ovako a neko onako, svako zamišlja stvari na svoj način.
Svjetu se ne može ugoditi.
Nekako slična situacija (http://www.xenite.org/faqs/lotr_movie/news_0000/472.html) kao sa Kristoferom Tolkinom i LOTR trilogijom...
Gledao sam danas prve dve epizode i odusevljen sam.E sad samo me malo nerviraju ucestale erotske scene...
Što se tiče Game of Thrones #3,
Treća epizoda je odlična. Brian Kirk mnogo bolje vodi priču od Van Pattena, tačno se vidi da zna kako da pristupi materijalu ove vrste - malo je izmenio redosled i neke sitnice, ali sve deluje prirodno, slike vuku jedna drugu... odlično urađeno zaista! Tačno se vidi razlika između nekog ko je režirao za Dextera i Bordžije u odnosu na prve dve epizode, koje je radio "Sex and the City HBO employee".
BTW, ovi što im smetaju erotske scene, bolje da ne čitaju knjige, tamo je sve mnogo brutalnije, opscenije i uopšte.... preterano. Martin je poznat i kao "matori perverznjak" u nekim čitalačkim krugovima. Doduše, istom revnošću pristupa i scenama curenja creva iz rana na stomaku, tako da...
Marti Misterija
2.5.2011, 17:16
Jednostavno u GoT sve ide svojim tokom i onako kako bi trebalo. Niceg previse, niceg premalo. Ni nakon trece epizode nisam promenio svoje pozitivno misljenje o seriji, a ocekujem da sa svakom narednom bude sve bolje.
Kad smo kod Game of Thrones-a i curenja creva...
to je po meni najveci manjak serije,
fali joj prefinjenosti a to je veliki manjak.
Nisam citao knjige i za sada cuvam na kompu 3-cu epizodu nepogledanu ali sve mi se dopada i solidno je uradjeno i ulozeno naravno dosta para,znaci dobra serija,gluma,scene trtmrt...
Osim tih preteranih scena gde mora da se vidi odsecanje glave,utroba koja ispada ili liptanje krvi iz rane na grkljanu...
Mislim stvarno napravise potresnu scenu ubijanja kucica koja se ni ne vidi i mi treba tu da zaplacemo ili sta
a zato sa druge strane opusteno snimanje isecenih ljudskih ostataka uz lokve krvi...
To je nazalost stanje ljudskog duha i morala danas posebno u americi odakle nam sve dolazi i cija nam se kultura namece.
Nazalost jer bi serija kad bi se malo prefinjenije uradila bila sam vrh.
Marti Misterija
7.5.2011, 20:25
Seriju rade upravo onako kako je Martin zamislio i napisao. Ako vec teze da naprave seriju tako da bude dosledna knjigama onda bi trebali verno da prenesu sve detalje pa samim tim i prosipanje creva.
A jos kad dodamo da je Martin, da se tako izrazim, neki vid supervizora tokom snimanja serije...
Gledam odmah seriju kad završim knjigu! Nadam se da su ispratili odlično. Verovatno i jesu kad je Martin neki vid supervizora, joj, moram da vidim likove, da vidim koliko ću da se razočaram...
da vidim koliko ću da se razočaram...
Optimistično nema šta. :kreza:
Nemaj brige, serija je odlična, i Martinova vizija je verno prenesena u TV format (uz HBO budžet, naravno). :)
Znam. Optimista ko i uvek. ;) :D
Ajde da ti verujem da je serija odlična. Olakša mi ti malo.
Skida mi se sad, najbolji kvalitet slike. :D.. Gledaću seriju sama ipak za svaki slučaj. Ako su ispratili pervezije, na to mislim. Sestra ima običaj da me tuži. :p
Što se tiče likova, Cersei sam donekle zamišljala tako, -.-, Bren isto dobro, malo mi liči na nekog duha, valjda zbog očiju, al' simpatično dete. xD
Petira nisam tako, ali dobro. Nije ništa strašno. Ahaha, Edarda glumi ovaj što je bio u LoTR. Nije loš izbor, al' nekako sam ga drugačije zamišljala. Robert je dobro izabran. XD Džejmi nikako.. :( Ali nema veze, nervira me kao lik, a i ovaj me malo nervira. Ketlin nikako... Deneris mi je okej izabrana...Aaaaaa, Džona Snežnog sam mnooogoo drugačije zamišljala. -.- Razočarenjeee.. Sansa je dobra, i Arja ok deluje.
Nije ništa strašno samo mi krivo zbog Džona. XD E, sad gluma je najvažnija, verujem da su svi dobri glumci. A i visoko je ocenjena sestra, mada ne verujem ništa Imdbu.
Nemaj brige, serija je odlična, i Martinova vizija je verno prenesena u TV format
Diskutabilno, ne bi se bas slozila sa tim. U sustini, http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1308551&postcount=540
Odgledao sam prve tri epizode Game of Thrones...nije lose, samo me nekako podseca na spanske serije:facepalm, Shona obozavam (komadant Sharp i njegovi strelci su zagorcali zivot Napoleonu :D), a na eksplicitne scene nasilja sam navikao (predhodno sam odgledao Spartacus Blood and Sand i Gods of Arena, svaka preporuka za pomenute serije). u sustini odlgedacu do kraja :to_care:
Diskutabilno, ne bi se bas slozila sa tim. U sustini, http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1308551&postcount=540
Pa dobro, ipak je to subjektivno, kao i sam doživljaj knjige. Meni je recimo Sean Bean pun pogodak za Neda. :D
Trebao sam da dodam 'IMO', to stoji. :o
Pa dobro, ipak je to subjektivno, kao i sam doživljaj knjige. Meni je recimo Sean Bean pun pogodak za Neda. :D
Previse je mator za tu ulogu. Eddard Stark, lik u knjizi, ima svega 30 i nesto godina. Stvar je verovatno u tome da je vecina navikla na sliku Sean Bean-a kao ratnika (Boromir, anyone?), pa vam "lezi".
Richard Armitage (http://www.imdb.com/name/nm0035514/) bi mi vise odgovarao.
http://www.bbc.co.uk/nottingham/content/images/2006/10/06/robin_hood_07_300x400.jpghttp://farm4.static.flickr.com/3228/2762758561_188dbd3aa0.jpg
Svi likovi u seriji su malo ''ostarili'' u odnosu na knjige. To je, po Martinovim recima, zato da bi mogli da ubace scene sa seksom u seriju, npr. Deneris u knjizi ima samo 13 godina kada je udata za kala Droga, dok u seriji ima 17.
Razumem da su scenaristi odmah morali da pocnu da jurcaju da predju sto vise materijala, obzirom na gigantsku kolicinu koja ih tek ceka, ali sam ocekivala bar nesto detaljniji prikaz setinga, likova i njihovih odnosa. Ovako imamo utisak da gledamo bilo koju tipicnu srednjevekovnu pricu (cak su i oklopi vojske Winterfella skoro isti kao engleske vojske u 14. veku), a originalna prica je daleko od tipicne. Nadam se da ce se to nadoknaditi u buducim epizodama, inace cemo svi ostati uskraceni za tu specificnost radnje i okolnosti, koja krasi ovo Martinovo delo.
"Originalna" prica nije previse originalna, s obzirom da je zasnovana na Wars of the Roses, odatle i srednjevekovni stil. Cak ni ono preko mora nije cisto Martinovo delo, Dothraki su manje-vise zasnovani na Mongolima. Snaga ASOIAF serijala je u kompleksnosti radnje i dubini i broju likova, sto je tesko oceniti posle odgledanog pilota. :)
Sto se likova tice, karakterizacija je uradjena ocajno! Jedino su klinci sjajni, svaka cast, tu su "uboli" bas kako treba... od ostalih, Imp i Daenerys deluju kao da ce imati sta da kazu u buducnosti... Ali je Sean Bean po milioniti put ponovio svoj prikaz turobnog ratnika, sva sreca pa ce ga ubiti uskoro Jon Snow-a i njegovo portretisanje je potpuno off-mark, sto rece jos jedan citalac knjiga - pi*kica, a inace je sjajan i dinamican lik a nekako su tako ispali i likovi Cercei i Jaimea - znate da treba da ocekujete Pandorinu kutiju, a dobijete kafu sa mlekom umesto toga. Ukoliko ne postanu odvratno podmukli, mrski i opasni uskoro, bas kakve ih i volimo, dizem ruke od serije.
@Sean Bean: hm, nisam gledao Sharpea, ali Boromir i Ned Stark su suste suprotnosti, a Bean ih tako i predstavlja. Uopste, Bean ima tezak posao u ovoj seriji koji za sada obavlja na izuzetno suptilan i prefinjen nacin, uprkos tome sto Addy i mala Williamsova neprestano pokusavaju da mu ukradu scene. :D
@Jon: Snow je emo tokom cele prve knjige, koliko se ja secam. :) Seriji su tu tesko ima sta zameriti, bukvalno su preneli ono sto je zapisano na ekran.
@Lannisteri: moras imati na umu da su knjiga i serija dva razlicita pojma. U knjizi smo Lannistere videli samo iz perspektive Starkovih, pa su ispali dve karikature negativaca. S obzirom da su u seriji spadaju u glavne likove, morali su da im dodaju neke scene u kojima su njih dvoje sami (ili sa Joffreyjem), a u takvim scenama svakako nece ispasti onoliko podmukli kakvi su u knjigama.
A to da je Bean mator za Neda... on i ovako izgleda mladje od ove sto glumi Catelyn, Armitage bi mogao sin da joj bude. :D Deca su morala dobiti par godina vise u odnosu na knjige, sto je prouzrokovalo da i svi ostali likovi ostare koju godinu.
Pandemonium
8.5.2011, 3:39
Odgledao prve tri epizode "Igre prestola" i utisci su pozitivni. Ovo pričam kao neko ko nije čitao knjige, niti je veliki fan epske fantastike, dakle - serija mi se poprilično dopala.
Sviđa mi se što je ovo low fantasy setting, dakle nema veštica na metli, karakondžula od dva metra i tako to (s druge strane, otkud znam šta vreba iza Zida? :D ). U svakoj sceni se oseća HBO budžet, što, kad je reč o ovakvim serijama, ume dosta da znači.
Za sada mi je patuljak (Imp, Tyrol ili kako god), najjači lik, za njim odmah ide ona klinka sa "iglom", a novopečena kraljica onih "mongolskih" jahača je :love::love::love:
S jedne strane mi je žao što nisam pročitao knjige, pa ne mogu da palamoodim i ironišem kako seriji fali ovo ili ono, a opet, s druge strane, gotivno je što ću sve obrte doživeti po prvi put... biće mi gotivnije od vas, načitanih. :p
Marti Misterija
8.5.2011, 12:25
A to da je Bean mator za Neda... on i ovako izgleda mladje od ove sto glumi Catelyn, Armitage bi mogao sin da joj bude. :D Deca su morala dobiti par godina vise u odnosu na knjige, sto je prouzrokovalo da i svi ostali likovi ostare koju godinu.
Pravo u sredu. Kad pogledas koliko godina u seriji imaju "deca" tesko je zamisliti da Ned ima bas nesto preko tridesetak godina.
A nesto mi Lanisterovi ni u seriji ne izgledaju bas beningno.
Highlander
8.5.2011, 12:45
Kao neko ko takođe nije čitao knjige, sviđa mi se serija; priča, setovi, likovi su fantastični i jedva čekam novu epizodu. U određenim trenucima mi je sve bilo pomalo usporeno, ali to je valjda potrebno da bi se ispratila knjiga i produbila priča.
Kako mi krivo bilo što ubiše direwolfa, đavo da ih nosi... :(
Anceloti`85
8.5.2011, 13:34
Treca epizoda malo skrabudzena ali i dalje ok. Procitah prve dve knjige i jos vise sam se napalio. :D
Littlefinger bi trebao da bude malo vispreniji ali je lik vizuelno ok.
Ali Tirion pobedjuje na svim poljima, uboli su ga s glumcem :n_klanja: 101%
A i Joffrey je kraljevki pederko i isto tolika pus*y - moze se i njemu.
To je jedan od problema. Karakterizacija tog lika uopste nije ubedljiva, niti kompletna.
Ali Tirion pobedjuje na svim poljima, uboli su ga s glumcem :n_klanja: 101%
... i sa glumom! :aplauz:
Marti Misterija
8.5.2011, 17:08
Najmanji covek a najjaci lik - bar kad je gluma u pitanju.
A kad je Joffrey u pitanju, uopste ne mora da bude ubedljiv po pitanju glume - nekako mi je bljak sam po sebi i sama njegova pojava mi je dovoljna da ga poistovetim sa onim sto uopste ne volim, a to je kao sto sam vec jednom rekao tatin sincic odrastao sa zlatnom kasikom u dup*etu.:cool:
Uopste, Bean ima tezak posao u ovoj seriji koji za sada obavlja na izuzetno suptilan i prefinjen nacin, uprkos tome sto Addy i mala Williamsova neprestano pokusavaju da mu ukradu scene. :D
Nisam ga tako dozivela. Meni je u knjizi bio nevidljiv, bystander i kao takvog sam ga i ocekivala. Razumem da su vise prostora morali da daju poznatom glumcu, i da su njegovim izborom odmah povukli publiku, ali mi je to previse igranja na sigurno. Nadam se samo da nece na silu da pokusaju da mu produze vek trajanja u seriji :mad:
@Jon: Snow je emo tokom cele prve knjige, koliko se ja secam. :) Seriji su tu tesko ima sta zameriti, bukvalno su preneli ono sto je zapisano na ekran.
Zar? :eek: Ja ga se secam mnogo drcnijeg i samostalnijeg, posebno na putu ka Wallu... Oko njegovih razmisljanja se dosta toga vrti. But that again, davno sam citala prvu knjigu, a i ekranizaciji ocigledno prilaze sa potpuno drugacijim pristupom liku. Mada svejedno :facepalm
@Lannisteri: moras imati na umu da su knjiga i serija dva razlicita pojma. U knjizi smo Lannistere videli samo iz perspektive Starkovih, pa su ispali dve karikature negativaca. S obzirom da u seriji spadaju u glavne likove, morali su da im dodaju neke scene u kojima su njih dvoje sami (ili sa Joffreyjem), a u takvim scenama svakako nece ispasti onoliko podmukli kakvi su u knjigama.
Dobili su oni prilicno detaljan i raskosan tretman od strane Martina, jesu negativci, ali sa slojevima svega i svacega. Mislim da ce njih najteze portretisati u seriji, posebno sto se naracija vrlo brzo udaljava iz POV ugla... videcemo. Imam velika ocekivanja od Jaime-a, iako mi se do sada nimalo ne svidjaju ni glumac, ni njegova gluma.
Ko im je kriv sto biraju babe za glavne glumice, i sto paze na rejting? Poenta Martinovog setinga i jeste da deca moraju brzo da odrastu, i da nema vremena za igranje u pesku. Pa, Jon Snow ima svega 15-16 godina u knjizi, a Daeneris godinu vise. Halo! Meni je jasno da moramo da pazimo na modernu kvazi-moralnost i senzibilitet, ali da su imali vise cahones, pa da lepo puknu 15+ i idu sirovo, a ne u skladu sa parental guidance-om. Kao da se i u stvarnom zivotu ne desavaju ubistva, silovanja, i slucajevi kada te rodjeni brat proda za vec nesto...
A nesto mi Lanisterovi ni u seriji ne izgledaju bas beningno.
I ne treba da budu... treba da budu mnogo gori! :dzavo:
Marti Misterija
8.5.2011, 19:18
I ne treba da budu... treba da budu mnogo gori! :dzavo:
Znam da ne treba da budu i da treba da budu jos gori, ali hteo sam da kazem da ni ovako nisu bas predstavljeni kao dobrice. Polako, tek je pocetak i opipavanje pulsa publike.
Ma publika je vec kupljena, opsti je hype, pogledaj samo ocenu na IMDB :a_whistli
Isto kao i sa LotR-om svojevremeno... popularno delo i dobar marketing cuda cine :)
Marti Misterija
8.5.2011, 21:11
Ma kad samom Martinu kao nekom ko sudeluje u stvaranju serije ne smeta sto su mu junake malo postarili ili ublazili njihov evil karakter - meni smeta jos manje.
Ma naravno... nama ni iz dzepa, ni u dzep :D
Jedino me kopka - da je Hallmark imao mogucnosti da ekranizuje serijal, zanima me da li bi bilo isto... (znam, znam, sbb-kbb, ali opet...)
Marti Misterija
8.5.2011, 22:33
Ne mogu bas da procenim objektivno ali mislim da Hallmark nije bas u stanju da se finansijski meri sa HBO produkcijom tako da bi po meni sama serija sigurno izgledala drugacije. Ne kazem ni bolje ni losije ali drugacije - definitivno.
Ma naravno... nama ni iz dzepa, ni u dzep :D
Jedino me kopka - da je Hallmark imao mogucnosti da ekranizuje serijal, zanima me da li bi bilo isto... (znam, znam, sbb-kbb, ali opet...)
Pretvorio bi ga u "pricu za decu". :D
Anceloti`85
9.5.2011, 2:08
I ne treba da budu... treba da budu mnogo gori!Pa realno Tirion i Kraljeubica su cool (ako izuzmemo to sa sestricom sta radi), a Sersei i Dzofri su nedao ti bog, jedina dva lika koja su mi skroz negativni. Ni caleta im ne volim, al ume nekad da ispadne kralj. :D
Kad smo kod Lanistera obozavam i Sendora Cleganija samo steta sto je sporedan lik. U seriji je malo benigniji doduse...
Mislim i da je glumac koji igra kralja Roberta dobar, ali Kejtlin je fail...
Pandemonium
9.5.2011, 22:42
Je l gledao neko 4. epizodu?
Elem, predlažem da se ova diskusija oko Game of Thrones splituje u zasebnu temu (kao što je letos urađeno za Lost), kad već vlada tol'ko interesovanje. Makar u Brbljaonicu, pa da oni knjigama prosvećeni mogu nama neukima da pomognu oko nekih detalja i pitanja (sa što manje spojlera, naravno).
Na primer, negde sam čuo da je onaj tutor (imena nema šanse da popamtim i tako će verovatno da bude tokom cele sezone :o) na Zidu u romanima mnogo gori i suroviji od onoga što vidimo u seriji. To je vrlo moguće, pošto ovde liči na mog profesora fizičkog u prvoj godini srednje (na kraju su ga pijani i razulareni maturanti prebili na kraju godine, pa izbio skandal i lik pobeg'o iz škole glavom bez obzira, al ok, to je potpuno nebitno sad :D), pa me zanima, da li je to tačno i, ako jeste, u kojoj meri je dotični suroviji u knjigama?
Three-eyed crow
Bilo u 4. epizodi, koliko se secam.
Elem, predlažem da se ova diskusija oko Game of Thrones splituje u zasebnu temu (kao što je letos urađeno za Lost), kad već vlada tol'ko interesovanje. Makar u Brbljaonicu, pa da oni knjigama prosvećeni mogu nama neukima da pomognu oko nekih detalja i pitanja (sa što manje spojlera, naravno).
Done.
Na primer, negde sam čuo da je onaj tutor (imena nema šanse da popamtim i tako će verovatno da bude tokom cele sezone :o) na Zidu u romanima mnogo gori i suroviji od onoga što vidimo u seriji. To je vrlo moguće, pošto ovde liči na mog profesora fizičkog u prvoj godini srednje (na kraju su ga pijani i razulareni maturanti prebili na kraju godine, pa izbio skandal i lik pobeg'o iz škole glavom bez obzira, al ok, to je potpuno nebitno sad :D), pa me zanima, da li je to tačno i, ako jeste, u kojoj meri je dotični suroviji u knjigama?
Svi su likovi mnogo izraženiji u knjigama, kao i njihovi karakteri, koji često idu u krajnosti. Kao što već rekoh negde, zbog rejtinga i "tananih osećanjca" publike nije bilo šanse da idu do kraja i u skladu sa knjigom... ma koliko bi neki od nas to voleli. Na primer, žestoka je diskusija izbila na HBO-ovom zvaničnom forumu u vezi sa silovanjem Daenerys i mišljenjima za i protiv, sa sve citiranjem knjige...
A dobro, kad se ekranizuje neko knjizevno delo svaki reditelj ima svoju neku viziju tih glumaca, ne moze bas da bude kao u knjizi.
Nisam citao knjigu ali pretpostavljam kad bi "citirali" knjigu da bi imali manje gledalaca ipak je ovo kako jeste za siru populaciju ljudi.
Pandemonium
10.5.2011, 20:34
O tome ne mogu da sudim, mogu samo da nagađam da je 90% stvari razvođeno zarad osetljivih osećanja (američke) publike, kao što reče Iris.
No, odgledao 4. epizodu. I dalje je tempo upadljivo spor, ali meni lično ne smeta, nekako me fino uvodi u setting. Pretpostavljam da je to i svrha onih silnih dijaloga onog plavusana i ***** u kadi, kao i, odmah za tom scenom, dadilje i Nedove ćerke... mislim na različita tumačenja stvaranja Sedam kraljeva. I da, smrt onog viteza na turniru je odlična... kao i cliffhanger.
Tek sam skoro primetio seriju pa me zanima par stvari. Ne bih čitao radnju na wikipediji zbog spiler-a, pa me zanima da li će biti nešto od fantasy-ja: vilenjaci, patuljci, zmajevi...? Iz ranijih postova u temi sam shvatio da je reč o fantasy žanru ali mi trailer-i izgledaju kao "obični" medieval.
Vidim na IMDB-u da je najavljeno 10 epizoda, da li je to kompletna serija ili samo prva sezona?
Mali Mrav
10.5.2011, 22:44
Tek sam skoro primetio seriju pa me zanima par stvari. Ne bih čitao radnju na wikipediji zbog spiler-a, pa me zanima da li će biti nešto od fantasy-ja: vilenjaci, patuljci, zmajevi...? Iz ranijih postova u temi sam shvatio da je reč o fantasy žanru ali mi trailer-i izgledaju kao "obični" medieval.
Vidim na IMDB-u da je najavljeno 10 epizoda, da li je to kompletna serija ili samo prva sezona?
Bice fantasy-ja, doduse ne u nekoj ogromnoj kolicini, ali uvek ce biti tu negde ispod povrsine medieval okruzenja.
A serija bi, ako bude isla po knjigama, trebalo da ima 7 sezona. Trenutno je izaslo 5 knjiga, 6. knjiga izlazi u julu a pisac je rekao da ce biti jos jedna, 7. knjiga i to je kraj.
zmajevi, beli hodaci(nesto kao undeadovi) magije/carobnjaci, mozda resurrection i jos par stvari ali nema dwarfova/elfova/orkova
iskreno ovo sto si stavio u spojler je skroz pozitivno. Povraca mi se vise od reciklaze elfova orkova i patuljaka. Volim epsku fantastiku i smatram da bar tu moze da se pusti masti na volju i da se smisli nesto malo drugacije od Tolkina.
Super, baš ovo mi je trebalo, odavno nisam gledao ništa fantasy like (barem ne iole dobro).
Nash Knight
11.5.2011, 2:55
Sve u svemu serija je odlichna. Knjiga je preneta na ekran onoliko koliko je to moguce, a to je bio jako tezak zadatak. U stvari, ovakav poduhvat je bilo mnogo lakse za***ti nego izvesti iole dobro, aplaudiram HBOu za podvig. Glumci su dobri, pojedine likove nisam bas tako zamisljao ali nema ni jednog katastrofalnog promasaja.
A serija bi, ako bude isla po knjigama, trebalo da ima 7 sezona. Trenutno je izaslo 5 knjiga, 6. knjiga izlazi u julu a pisac je rekao da ce biti jos jedna, 7. knjiga i to je kraj.
Koliko sam nacuo (ne pitaj za izvor), ideja je da serija obradi prve 3 knjige.
Mislim da to zavisi od gledanosti. Cim su videli brojke, nadlezni su brze-bolje odobrili drugu sezonu (http://insidetv.ew.com/2011/04/19/game-of-thrones-renewed/), za dalje verovatno opet cekamo da vidimo kako ce proci ona itd.
^
To sasvim sigurno zavisi od gledanosti, zapravo ni od cega drugog. Mislim da je "Pesmu leda i vatre" znatno lakse ekranizovati nego "Gospodara prstenova" koji ima mnogo obimniju mitologiju,istoriju i uopste ono sto neki zovu "setting" a sto se jako jako tesko prenosi na ekran i zahteva sofisticiranije nacine pripovedanja. Pored toga, PLIV ne insistira nikada na fantazijskim elementima komplikovanim za snimanje (fantazijskih scena i bica ima relativno malo - zmajevi, strahovukovi, divovi, Drugi i to je manje vise sve za sada a od impozantnih gradjevina samo Zid je komplikovan za snimanje) dok su oni u GP neizbezni skoro u svakoj scen pa je GP i kostao papreno. Ocekujem dobru drugu sezonu.
Zavisi i od samog Martina. Dok je prve 3 knjige izdao u razmacima od 2 godine (96/98/2000), trebalo je jos pet godina za 4. (2005) i jos se ceka peta (valja ove godine). Ko zna kad ce stvarno zavrsiti serijal, vidi se da ima problema sa inspiracijom.
Takodje, 4. i 5. kniga bi trebalo da cine neku celunu (jedna obradjuje samo jednu grupu likova, a druga drugu, tokom nekog vremena), posto je prvo to trebalo da bude jedna knjiga, ali je bila prevelika. Tako da jedino ima smisla ih ekranizovati zajedno (a to nema smisla bar dok ne izadje 5. knjiga, pa se vidi sta se da ciniti). Tako da se te strane razumem ako se HBO odlucio za prve 3. knjige (ako gledanost dozvoli).
^zasnovano na wiki izvorima, nisam iscitao.
Pa zavisi kraj serijala od Martina (hoce li da pozivi da zavrsi sve jer je solidno mator) ali ima vec materijala za cetiri sezone bar. Ples sa zmajevima ce kod nas verovatno biti objavljen u septembru mada je ideja bila da knjiga izadje istovremeno svuda od cega se odustalo jer je Martin probio sve razumne rokove. Knjiga na engleskom izlazi 12.jula (http://www.georgerrmartin.com/)
A dobro i nemao problema sa inspiracijom (i sam je priznao) jer je prilicno zakomplikovao radnju, dao sebi prostorni limit sto je fer prema citaocima (ne kao R.Dzordan koji sa svojim "Tockom vremena" ne zna kada je dosta) ali njemu sada predstavlja problem a i dolazi najtezi deo - rasplesti sve na valjan nacin. I Tolkin je imao problema u nekoliko navrata pri pisanju GP - da razvije radnju i zavrsi pricu posle odlicnog prvog dela knjige (to je uvek najlakse napisati).
...(ne kao R.Dzordan koji sa svojim "Tockom vremena" ne zna kada je dosta)...
:offtopic: Njega sam malo probao da čitam ali mi se uopšte nije dopao sam stil pisanja koji je za moj ukus vrlo prost i prizeman. Ne znam da li je možda do našeg lošeg prevoda, jer ko sve danas prevodi ne bi me čudilo.
Great_Sun_Jester
11.5.2011, 18:47
Odgledao i cetvrtu epizodu, moram reci da sam scenu sa Kejtlin kada hapsi Tiriona u kafani zamisljao nekako bolje ali nema veze, za sad je sve manje vise ok! :)
Takodje cini mi se da mi zasad serija "lezi" daleko bolje nego knjige (relativno skoro sam poceo da ih citam) i iako me je pilot epizoda isprva pomalo odbila, naredne su potvrdile utisak koji sam stekao tokom citanja da ih je DzRRM pisao kao da je planirao da budu pretocene u filmski scenario (ne znam zasto, ali takav vibe su mi prenele) :opanachke All in all I'm looking forward to more!
Btw jel jos neko ima utisak da je uloga Tiriona Lanistera ustvari namerno izvedena da podseca na srednjovekovnu verziju Dr. Hausa u kompaktnom pakovanju (po ponasanju prevashodno)?
http://i55.tinypic.com/2r6nyp3.jpg http://i54.tinypic.com/i449rc.jpg
:D
za sad, on (mi) je ubedljivo najbolji lik u seriji^^
Anceloti`85
11.5.2011, 19:56
Pa ima istine u tome...mada sam ja vise misljenja da ce ova uloga biti za Pitera Dinklaza (ili kako se vec cita) ono sto je House bio za Lorija. Realno dobar je glumac ali nema bas puno vodecih uloga za male ljude, pogotovo ne OVAKO dobrih, tako da mu je ovo sigurno potencijalana uloga karijere.
Kad vec govorimo o ovoj seriji, grehota je ne postaviti video clip intro-a, koji je fantasticno uradjen...
Svima kojima se svideo intro ce mozda biti interesantno da procitaju nesto o tome kako je stvaran...
http://www.artofthetitle.com/2011/05/12/game-of-thrones/
http://d2mca3jhrjcsa8.cloudfront.net/tv/2011/game_of_thrones/interview/got_astrolabe_tb.jpg
Skenderevo
14.5.2011, 21:11
Ja sam odusevljen ovom serijom, jedva cekam petu epizodu. I knjigu cu gledati da zgrabim sto pre.
Kakva je knjiga u poredjenju sa LoTR trilogijom? Ako se mogu porediti.
Evo, Vulee je sve rekao. Tolkin i Martin se mnogo razlikuju, i vidim da Martin ne piše kao Tolkin, tj. drugačija je radnja mnogo. Meni je osobno ''Pesma leda i vatre'' zanimljivija od Tolkina. A i stilovi pisanja su takođe drugačiji. Uzmi kupi prvi deo, ako ti se dopadne prvih 50 stranica nastavljaj, ako ne, ništa, jbg, onda. Mada mislim da će ti se dopasti. :)
Uzmi kupi prvi deo, ako ti se dopadne prvih 50 stranica nastavljaj, ako ne, ništa, jbg, onda.
Auh, nemoj tako, uvod je, po meni, bio krajnje nezanimljiv u poređenju sa ostatkom knjige, zabava počinje kada Ned dođe u Kraljevu Luku (IMO). :)
Prilicno sam se navukao na seriju, knjigu nisam procitao, a u pocetku sam ocekvao nesto drugacije. Cim zavrsim ovo sto sad citam, prelazim na knjige. Nego gde se kod nas mogu naci i koliko ih ima?
Dobro, preterah ga sad. Ali iskreno, meni je cela knjiga bila zanimljiva. Skenderevo, ovako ćemo ipak, pročitaj celu, i kupi drugi deo jer će ti se dopasti prvi deo. nadam se. xD
Btw. verovatno sutra gledam seriju. :) Nikako da odgledam. -.-
Laguna je izdavač, i sad ima popust! Ima prve četiri knjige, tj. prvi i drugi deo i treći deo podeljen na dva dela i četvrti podeljen na dva dela, ako se ne varam. I treba da izađe još jedna knjiga u julu, ukupno je planirano 7 knjiga. Verovatno će Martin da umre pa nikada neće biti završene, tj. završiće ih neko umesto Martina, ali čitaj ti samo" :D
Verovatno će Martin da umre pa nikada neće biti završene, tj. završiće ih neko umesto Martina, ali čitaj ti samo"
Sumnjam, ima 68 godina ako se dobro sećam, poživeće nam bar još 15 godina, dovoljno da napiše i novi serijal (kao što je Džordan hteo). :)
Samo da se vrati na stari tempo od 2 god. po knjizi, i sve će biti super.
Marti Misterija
14.5.2011, 22:36
Prilicno sam se navukao na seriju, knjigu nisam procitao, a u pocetku sam ocekvao nesto drugacije. Cim zavrsim ovo sto sad citam, prelazim na knjige. Nego gde se kod nas mogu naci i koliko ih ima?
Ako imas srece naci ces ih u Laguni uz 50% popusta.
Inace za sada ima 4 dela sa ukupno 6 knjiga (poslednja dva dela - "Oluja maceva" i "Gozba za vrane" imaju po dve knjige), dok 12.07. izlazi peti deo.
Sumnjam, ima 68 godina ako se dobro sećam, poživeće nam bar još 15 godina, dovoljno da napiše i novi serijal (kao što je Džordan hteo). :)
Samo da se vrati na stari tempo od 2 god. po knjizi, i sve će biti super.
Ma Martin je mlađan momak. Ej, bre, 68 godina??? Baš mlado......XD Videćemo... Mislim da hoće zbog serije, popularnost serije = veća popularnost knjiga. I više $$$$$$$.... Nije ni on toliko lud. XD
Ma Martin je mlađan momak. Ej, bre, 68 godina??? Baš mlado......XD Videćemo... Mislim da hoće zbog serije, popularnost serije = veća popularnost knjiga. I više $$$$$$$.... Nije ni on toliko lud. XD
Zapadnjaci su to, doguraće do 80-te, visok životni standard, and all that... :D
Barem se nadam. :kreza:
Nash Knight
14.5.2011, 23:46
Ja sam odusevljen ovom serijom, jedva cekam petu epizodu. I knjigu cu gledati da zgrabim sto pre.
Kakva je knjiga u poredjenju sa LoTR trilogijom? Ako se mogu porediti.
Realistichnija, mrachnija, sa akcentom na interakciju izmedju likova, njihova osecanja isl. Po mom mishljenju i daleko bolja.
A deda-Martin bi stvarno moga da pozuri malo, 68 godina nije bash malo
evo i je da kazem koju... Tolkin je mnogo detaljniji sto se tice samog fantasy setting-a u kom se odvijaju njegove price dok je Martin mracniji, 'realniji' i mnogo se vise bazira na same likove... mogu slobodno da proglasim obojicu kraljevima epske fantastike - Tolkina one visoke, bajkovite fantastike, dobri momci vs losi momci itd, dok je Martin kralj one druge nazovimo je prizemnije i mracnije u kojoj i dobri momci nose crno. knjiga 'Igra Prestola' i 'Sudar Kraljeva' se od kako sam ih procitao 'kolju' sa 'Hobitom' za status moje omiljene knjige svih vremena. obavezno citaj(te) Martina! :)
Skenderevo
15.5.2011, 1:49
Thx everybody, cim dodjem u priliku uzimam Igru Prestola. :icon_stud
Uf bre, sta ste se svi toliko zabrinuli za Martinovo zdravlje, nista coveku ne fali, a i nemojte da mu dodajete godine, pa on je tek u prvoj mladosti sa svojih zivahnih 63! Covek samo sto se ozenio, malo razumevanja za njega molim, medeni mesec and all, a ipak je uspeo da zavrsi knjigu do obecanog roka 12. jula (jest da je to bio otprilike peti obecani rok, al' da ne cepidlacimo). Serija je zasad dobra, ali ja ocekujem vise od nje, zelim da bude fantasticna, mada najinteresantniji dogadjaji tek slede, pa zivi bili pa videli :)
Marti Misterija
15.5.2011, 10:55
...Covek samo sto se ozenio...
Pa to nas obzirom na njegovih 63 i plasi. :dzavo:
Ako nastavi ovim tempom tesko da ce da pozivi i zavrsi serijal uz sve opasnosti kojima se izlaze :dzavo:
Serija je bas onakva kakva treba da bude - nema tu potrebe za previse fantazije, a mislim da ni Martin ne bi insistirao na tome. Pesma leda i vatre za razliku od Gospodara prstenova ne stavlja naglasak na epsko i fantasticno vec u prvi plan stavlja ljude i njihove slabosti - likovi u GP su tu price i epa radi a kod Martina je bas suprotno - prica je tu zbog njih (i naravno nas :)) dok su fantazijski elementi manje vise nebitni. Neko ko ocekuje stepen fantazije i epike jednog GP bolje da ne cita ovo. U ovom romanu ima smrada znoja, mokrace, mesa u raspadanju, krvi, odesecenih delova tela, silovanja, incesta, oceubistva, izdajstva, ubistva dece, surove osvete i svakakvih strahota i nastranosti jos - ali uvek nekako do krajnje prihvatljive granice najsirem sloju citalaca (nekima zaista sve to bude malo previse). To nije nastavak price za decu tj "Hobita" kao sto je Tolkin zamislio GP da postane novi mitoloski sloj engleske nacije (uvek sve pocinje od decje price). Pa u Tolkinovim delima nema ni jednog jedinog negativnog "martinovskog" opisa a ima predivnih opisa prirode, "platonski ciste" zenske lepote (kolike su grudi ili bokovi Galadrijeli, Arueni ili Jovajni?) :) i hrabrih i plemenitih dela napretek. Ambicije Martina su sasvim drugacije - on se igra i istovremeno nas zabavlja i ponekad sablaznjava ali nikada nema ambiciju da pravi nesto za vecnost kao sto je to Tolkin zeleo.
Marti Misterija
15.5.2011, 14:54
U Laguni jeste popust na navedene knjige, samo sto prve knjige nema ni za lek (ima je u Vulkanu po punoj ceni).
U Laguninom klubu citalaca u Resavskoj (http://www.laguna.rs/statics.php?id=klub_citalaca) mogu se naci sve knjige. Uz clansku kartu i na kolicinu postoji pristojan popust.
A sto se Martina tice: on kao da mrzi tolkinovski model dobrog.
Sve "najsjajnije, najhrabrije, najcestitije" junake je do sada ubio, osakatio ili unakazio (tek jednog ili dvojicu pravih zlotvora je ubio), najvernije i najodanije zene takodje. Videcemo sta ce se desiti sa ono malo prezivelih (vecina nije ni idealno dobra ni pravedna osim tek par njih). Kod Martina zapravo ima jako malo tih krajnosti "dobrog" i "loseg" i to daje mnogo realniji ton celom delu (iako ponekad zna da nervira Martinova sklonost ubijanju glavnih junaka).
edit: Iris, nije tu bilo nicega za spoiler a nismo ni prijatelji.
Ocigledno nam se razlikuje tumacenje reci "spoiler". Obzirom da si bezmalo prepricao dobar deo zapleta u sledecih 5 knjiga, samo jos nisi dodao imena, mislim da mnogi citaoci teme ne zele to da znaju.
Plus, oni koji su citali knjige su u prednosti u odnosu na one koji nisu, te bi molila da se simpozijum na temu lika i dela Dz.R.R. Martina premesti u za to namenjenu temu (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=1639), a da se ovde fokusiramo na tv seriju.
Hvala.
Ako moze jos nesto, na pocetku diskusije desilo se da procitam veoma veliki spoiler, time sto sam otvorio jedan spoiler, misleci da se tice same serije (koju sam dotle sve odgledao), a ne price u knjigama.
Tako da ako moze, oznacite dal je u pitanju spoiler iz knjige ili serije.
Ja, na primer, zelim da diskutujem o svemu sto se tice serije (ukljucujuci i spoilere, jer gledam redovno), ali ne zelim da sazanam sta ce dalje da se desi po knjizi, dal ce neko da pogine i slicno.
Hvala unapred.
A da moderatori malo ohlade od konc-logor principa na ovim temama "iz donjeg doma" foruma? Vidim da podrzavaju jedno drugo.. Diskusiji uopste ne skodi mala digresija koja nije u najuzoj vezi sa temom, u spoiler tagovima nije bilo i nema imena a glavnih junaka ima napretek pa niko ne bi bio ostecen - naravno da ne bih stavio imena i dogadjaje van spoiler taga. Zapravo ovakvim intervencijama ometate diskusiju u temi. Da ne pominjem bahato pisanje moderatora sto me narocito iziritiralo, na sta sam zaista morao da reagujem a sto je sada obrisano. Ako nisi u stanju da vodis teme u tolerantnoj atmosferi bilo bi dobro da to prepustis nekom drugom sa vise strpljenja i takta.
Nash Knight
15.5.2011, 19:11
Nema rasprave sa Iris, ona je ishla u SS-ovsu shkolu za moderatore, imash srece do nije doshla kuci i ishibala te lenjirom :)
Doduse ovog puta je u pravu, jesi malkice spojlovao, kada si chitao knjigu lako je napraviti previd i zaboraviti da ovi koji nisu ne znaju ama bash nishta.
On topic :)
http://art.penny-arcade.com/photos/i-DwTVMBd/0/XL/i-DwTVMBd-151x151.jpg
Highlander
15.5.2011, 19:12
@Laskaris: Ako si mislio na moju zahvalnicu, ja ovde nisam moderator, već samo još jedan član foruma koji učestvuje u diskusiji o seriji, a ne o knjigama, za koje postoji mesto na koje te je Iris uputila. Kad si rekao dobrima se to desi, lošima ono, nama koji nismo čitali knjige a gledali seriju (i iz prve tri epizode zaključili koji su otprilike dobri a koji loši likovi) to predstavlja spoiler i voleli bismo da ako već pominjete knjige i buduće događaje koristite spoiler tag i ostavite odgovarajuće upozorenje.
Veruj mi da ste u prednosti vi sto niste citali knjigu u smislu pracenja serije jer je zaista dobra, zaista nisam ocekivao tako dobru ekranizaciju. Drzim im palceve da odrze kvalitet do kraja. Ovo sto smo videli likova nije ni cetvrti-peti deo onih koji ce se jos pojaviti.
Anceloti`85
15.5.2011, 19:57
Aj bre ljudi pa normalno je da se malo ocesa tema o knjige, nije to off topic (dokle god se drzimo prenosenja generalnih utisalka a ne prepricavanja)
Preteraste ga...
A vi sto niste citali knjige sta da vam kazem osim: "Mr's (m'rs) u bibloteku!"
Edit: A sad cekanje do sutra ujutro kad se pojavi na netu nova epizoda...
E da i ovo:
http://totallylookslike.files.wordpress.com/2011/05/prince-charming-of-shrek-totally-looks-like-jamie-lannister-of-game-of-thrones.jpg
Znao sam da mi je od nekud poznat :rofl:
Ako moze jos nesto, na pocetku diskusije desilo se da procitam veoma veliki spoiler, time sto sam otvorio jedan spoiler, misleci da se tice same serije (koju sam dotle sve odgledao), a ne price u knjigama.
Tako da ako moze, oznacite dal je u pitanju spoiler iz knjige ili serije.
Ja, na primer, zelim da diskutujem o svemu sto se tice serije (ukljucujuci i spoilere, jer gledam redovno), ali ne zelim da sazanam sta ce dalje da se desi po knjizi, dal ce neko da pogine i slicno.
Hvala unapred.
Hvala na sugestiji. Kao sto sam vec rekla, pokusacemo da se maksimalno ogranicimo na diskusiju o seriji i preskocimo informacije iz knjiga, osim kad dodjemo do tacke kada serija "pokrije" taj deo price pa mozemo da poredimo...
Takodje bi jos jednom zamolila da ne zaboravite da veliki deo gledalaca NIJE citao knjige, i da svaki suvisni detalj moze nekome da pokvari uzivanje.
Ontopic:
Dok mi lomimo glave oko sudbine junaka serijala, ceo svet je izgleda toliko potresen sto je ubijen direwolf! Toliko, da je cak i sam Martin morao da reaguje (http://grrm.livejournal.com/216015.html) na svom oficijelnom blogu:
But some people were reportedly so shocked and upset that they wrote angry blogs about it, and even declared that they would not continue watching the show.:D
I treba tako, taman da se proredi publika u onu koja moze da svari sav sadrzaj. :D
Kada dodje do kraja prve sezone pozeleces da likova ima manje :D. Ogroman ih je broj a uknjizi je svaki prilicno dobro prikazan - videcemo kako ce serija da se nosi sa tolikim brojem likova i jako zamrsenom radnjom kasnije. Za sada je sve sasvim dobro, a odstupanja od knjige su minimalna. Bilo je nekih dijaloga doduse koji ne postoje u knjizi ali to je minorno.
Anceloti`85
16.5.2011, 14:29
Dobra epizoda, par malih propusta ali dobra. Radnja se definitivno blizi vrhuncu.
Nash Knight
16.5.2011, 14:46
Ontopic:
Dok mi lomimo glave oko sudbine junaka serijala, ceo svet je izgleda toliko potresen sto je ubijen direwolf! Toliko, da je cak i sam Martin morao da reaguje (http://grrm.livejournal.com/216015.html) na svom oficijelnom blogu:
I don't know if any of those people are reading my Not A Blog. But in case they are, perhaps it will make you feel a little better to know that Zunni, the Northern Inuit who played Lady, is alive and well, and has been adopted by Sophie Turner, the lovely young actress who plays Sansa in the show. We didn't really kill her.
(Rhodri Hosking, the young actor who played the butcher's boy Mycah, was not actually killed either, though oddly, no one seems quite so upset about him). :rofl:
ljudi su imbecili danas...
Ovaj odgovor za dechaka je stvarno legendaran :tapsh:.
Kad vec ovako upadoh u temu (mada je motrim jer pratim seriju redovno, ali nisam imao nishta pametno da kazhem :p), ja sam imao drugu asocijaciju kada sam prvi put video Prince Charminga u oklopu, mada su lichnosti prilichno drugachije:
http://images4.fanpop.com/image/photos/17000000/Jamie-Lannister-game-of-thrones-17085044-450-338.jpg
http://www.dragonagenexus.com/downloads/images/189-1-1259375528.jpg
Stvarno je dizajn oklopa malo promashio vremenski period, po mom mishljenju :(.
Druge zamerke verovatno ne bi bile na mestu, jer nisam chitao knjige, pa cu se suzdrzhati, niti sam o tome razmishljao.
Stvarno je dizajn oklopa malo promashio vremenski period, po mom mishljenju :(.
Vremenski period?
U pitanju je fantastika. :rolleyes:
Jeste fantastika, ali meni dobar deo oklopa deluje kao da su skinuti sa Jovanke Orleanke :p. Naravno, chast izuzecima.
S obzirom na to da sam pre pochetka gledanja prvo prochitao neki storyline kako bih video o chemu se radi (ne secam se gde), nekako ih nisam bash tako zamishljao, vec nekako "starije" iako vremenski nisu odredjeni, ako znash na shta mislim.
Uostalom, ovo je toliko sitna zamerka da ne vidim neki razlog da se previshe hvatamo nje.
Anceloti`85
16.5.2011, 17:41
Ne, oklopi lordova i vitezova i treba da budu puni plocasti, kao iz doba Ratova ruza ili Stogodisnjeg rata (ili bar njegove druge polovine), znaci XV vek. Koza i pancir za nizerodjene. U stvari vecina oklopa u seriji je vrlo fantasticna i stilizovana verzija istih, sto je ok. Ali Lanisterski gardisti u nalik samurajskim oklopima WTF?! Mislim nekako mi ne ide s ovim ostalim, na stranu knjiga i sve...
Ali su recimo oklop Viteza od Cveca i Baristana Hrabrog genijalno odradjeni. :tapsh:
Pogledah i petu epizodu i ...tako je...HBO-ovska, tako da seriju vise necu gledati.
Jako sam razocaran sto je GRRM uopste to dozvolio. Samo fali da ubace neke vampire i eto je prava fensi HBO serija.
Serija pocinje polako ali sigurno da odstupa od knjige i to ne bas uvek na korektan nacin: pojavljuju se dijalozi kojih uknjizi nema, grade se odnosi medju junacima koji ne odgovaraju knjizi (eksplicitna homoseksualna veza Lorasa Tyrella i princa Renly-ja), Loras Tyrell je opisan u knjizi kao divan mlad covek "vitez bez mane i straha" a ovde je neki pederski ficfiric), dijalog Cersei i Roberta. Znacajno je promenjen sukob Eddarda Starka i Jaimea Lannistera da bi scena bila filmicnija - Eddard Stark i nije povredjen tako kako je snimljeno vec je polomio nogu..
Jeste jos uvek napeto i dosta dobro ali..moj utisak posle pet epizoda je da su knjige mnogo bolje, a odstupanja postaju vec zabrinjavajuca - dobro je pitanje kako je Martin to uopste dozvolio.
Nemanja NS
16.5.2011, 21:44
Pod obavezno pročitati Hedge Knight Stripove!!!
Mene su pogodili 99% u odnosu na doživljaj čitanja knjiga, serija je tek nekih 50%...
Serija pocinje polako ali sigurno da odstupa od knjige i to ne bas uvek na korektan nacin: pojavljuju se dijalozi kojih uknjizi nema, grade se odnosi medju junacima koji ne odgovaraju knjizi (eksplicitna homoseksualna veza Lorasa Tyrella i princa Renly-ja), Loras Tyrell je opisan u knjizi kao divan mlad covek "vitez bez mane i straha" a ovde je neki pederski ficfiric), dijalog Cersei i Roberta. Znacajno je promenjen sukob Eddarda Starka i Jaimea Lannistera da bi scena bila filmicnija - Eddard Stark i nije povredjen tako kako je snimljeno vec je polomio nogu..
Jeste jos uvek napeto i dosta dobro ali..moj utisak posle pet epizoda je da su knjige mnogo bolje, a odstupanja postaju vec zabrinjavajuca - dobro je pitanje kako je Martin to uopste dozvolio.
Eh, isti fazon kao sa Gospodarem, dalo se za ocekivati. Ipak, ono sto je tebi mozda promaklo ne znaci da ne postoji, i zato je mozda dobilo "zeleno svetlo".
Nisam gledala novu epizodu, ali npr.
i te kako se moze naslutiti homoseksualna veza izmedju Lorasa i Renly-ja u knjizi! Ili, kako je Laime rekao, "Now sheathe your bloody sword, or I’ll take it from you and shove it up some place even Renly never found!" :)
To sto je Loras (mozda, verovatno) gej ne znaci i da nije divan mlad covek... zasto jedno iskljucuje drugo? Samo, buduci da je to delikatna tema, Martin nam je na podjednako suptilan nacin prikazao.
Uostalom, Renly je imao Rainbow gardu, zar ne? :D
^
Beneton garda :) - nisam na to pomislio. :D Svejedno, mislim da je preterivanje a pogotovo u spoileru pomenuti nije prikazan u knjizi tako eksplicitno ali priznajem da se da naslutiti (u seriji su mu i faca i glas nekako ljigavi - visi lici na nekog trovaca-spletkara ili ubicu nozem..fuj) Martin suptilan bilo gde? Nigde nista ne stedi pa ne znam zasto bi u ovom slucaju bio obazriv? Milslim da je vise u pitanju "opsta tendencija" u umetnosti i morao je da istolerise...Ima sve vise i vise dijaloga koji u knjizi uopste ne postoje - vidi se da para nema za bacanje (kriza brale) pa se primenjuju nacini pripovedanja kroz neki dijalog-monolog sto je bas "jeftino" a sve da bi se gledaocu saopstile cinjenice koje bi citanjem svakako bez problema dobio kroz par pasusa. Sto serijal vise odmice sve mi se manje svidja. Jackson u LOTR takve stvari nije radio - doduse jeste imao pozamasan budzet ali i mnogo manje vremena za prikazivanje radnje u tri (istina podugacka) filma.
Anceloti`85
17.5.2011, 0:22
Pod obavezno pročitati Hedge Knight Stripove!!!
Mene su pogodili 99% u odnosu na doživljaj čitanja knjiga, serija je tek nekih 50%...
Pa ruku na srce ja jos nisam pogledao film ili seriju kaja je bila bolja od knjige po kojoj je snimljena. :)
Nem' pojma što se toliko žalite, meni je ok. Režija i montaža u prve dve su bile očaj, ali 3-5. su solidno urađene. Naravno da ima izmena, promašaja, zamena i svačega u odnosu na knjige, ali to je već sasvim druga priča koja nema veze sa kvalitetom izvedbe same serije.
Hm, sad sam tek skontao, u celoj 5. epizodi nema
Daeneris ni malo, osim pomena kad se svađaju oko nje u malom veću.
:)
Inače dopada mi se kako su uradili
dvoboj između Lanistera i Starka na kraju, jer pokazuje ono što je u knjigama nedostajalo, a to je da je Ned sasvim dorastao Džejmiju 1:1, za razliku od malo koga drugog u kraljevstvu, osim verovatno Baristana Hrabrog. Ko je čitao knjige zna za primere kad Džejmi po mrklom mraku svojeručno ubije desetak teških oklopnika za redom...
Nash Knight
17.5.2011, 0:23
Nisam jos odgledao petu epizodu (pushtam je za koji minut), ali shto se tiche komentara o preprichavanju knjige kroz seriju moram da kazem kako je to nuzno zlo. Postoje tri nachina da se onolika masivan radnja i dogadjaji prikazu u seriju:
1. Suptilno, gde se gledaocima ostavlja da hvataju detalje i sami zakljuchuju, koji je najbolji ali ujedno i najgori posto je pitanje koliko ce publika pohvatati i postoji shansa da niko (ljudi koji nisu chitali knjigu) nece shvatiti nishta i batalice seriju osudjujuci je na propast.
2. Kroz milion epizoda, pretvarajuci seriju u Kasandru/Coronation Street sa uzasnom produkcijom
3. Ovako, sa preprichavanjem. Jbg.
EDIT:
Režija i montaža u prve dve su bile očaj
Ocaj? Really? Bolje su od 90% svega shto je izashlo ove godine, racunajuci serije, crtace i filmove. Nesavrshene da, ali daleeeeko od ocaj. Taj izraz chuvaj za moderne domace, hrvatske i turske sapunice.
ni 5 epizoda nije pokvarila veoma pozitivno misljenje koje imam o ovoj seriji, kao sto Nash Knight rece: Bolje su od 90% svega shto je izashlo ove godine, racunajuci serije, crtace i filmove.
polako je pocelo da se zakuvava i jedva cekam naredne epizode, a moga bi da uzmem i knjigu da je procitam jos jednom.
Taj izraz chuvaj za moderne domace, hrvatske i turske sapunice.
Ne pratim Pokemone.
Ne gledam TV uopšte unazad... 5 godina. Pre tog eventualno Discovery ili VH1. Tako da nemam pojma šta pričaš i na koje serije/filmove misliš. Nema potrebe da pojašnjavaš, da me zanima verovatno bih gledao.
Nash Knight
17.5.2011, 2:39
Sem nekoliko odlichnih serija, nishta nisi propustio. U stvari, malo ti i zavidim :).
Odgledah epizodu, odlichna je. Malo su me iznervirale eksplicine gej scene, ali nishta strashno.
Upravo završih sa gledanjem 5. epizode. Do sada, serija mi je fenomenalna!
Utisak za sada, mogao bih da kažem "Rim" u epskoj fantastici, ali ne baš toliko bukvalno.
Jedina manja zamerka što lično očekujem više fantazijskih elemenata za ovakav tip serije: magije, zmajevi, stvorenja, duhovi itd. Ne u dijalozima i lore-u već vizuelizovano. Ima toga u obrisima do sada, ali ništa eksplicitno, pogotovu nema magije, ali videćemo.
Nisam čitao knjige, planiram nakon odgledane serije.
Upravo završih sa gledanjem 5. epizode. Do sada, serija mi je fenomenalna!
Utisak za sada, mogao bih da kažem "Rim" u epskoj fantastici, ali ne baš toliko bukvalno.
Jedina manja zamerka što lično očekujem više fantazijskih elemenata za ovakav tip serije: magije, zmajevi, stvorenja, duhovi itd. Ne u dijalozima i lore-u već vizuelizovano. Ima toga u obrisima do sada, ali ništa eksplicitno, pogotovu nema magije, ali videćemo.
Nisam čitao knjige, planiram nakon odgledane serije.
Klasicne "magije" u knjigama jednostavno nema, a ako se budu drzali dela nece je ni biti u seriji, toliko mogu da spojlujem. Ako to ocekujes odmah se spremi da se razocaras. Knjige su daleko bolje od serije - to se vidi vec posle pete epizode (narocito posle nje). Kada se pojavi jos tri puta ovoliko likova (a u knjigama ih ima) videcemo kako ce pisac scenarija to da resi a da se ocuva duh knjiga uz razumljivost price i "filmicnost" serije.
Uvodna muzicka tema je vrh. Prebacio sam je na mobilni telefon posle malo filtriranja (da ostane samo muzika bez drugih zvukova) i sada me budi i zvoni tako.
Martin je to dozvolio jer odstupanja ni nema. Je li slomio nogu ili ga je neko ubo kopljem, velika stvar.
A što se tiče homoseksualne veze, nauči da čitaš pažljivije pa će ti se kasti samo. U pravu si da Martin to nije nigdje eksplicitno napisao, ali jeste implicirao takav odnos više nego jednom. Pročitaj ponovo pa će ti biti jasno.
Ne zaboravite da je Martin primio mnogo manji honorar nego što je mogao, zato što je tražio da zadrži stepen kreativne kontrole nad serijom. Tako da je sve što u njoj vidite on lično i odobrio.
@Iris
Bravo za Rainbow, meni je promaklo, iako je očigledno.
Anceloti`85
17.5.2011, 11:57
Sto se tice "veselosti" Renlija i Lorasa http://www.afterelton.com/tv/2011/01/gays-game-of-thrones-series-george-martin
Martin je to dozvolio jer odstupanja ni nema. Je li slomio nogu ili ga je neko ubo kopljem, velika stvar.
A što se tiče homoseksualne veze, nauči da čitaš pažljivije pa će ti se kasti samo. U pravu si da Martin to nije nigdje eksplicitno napisao, ali jeste implicirao takav odnos više nego jednom. Pročitaj ponovo pa će ti biti jasno.
Ne zaboravite da je Martin primio mnogo manji honorar nego što je mogao, zato što je tražio da zadrži stepen kreativne kontrole nad serijom. Tako da je sve što u njoj vidite on lično i odobrio.
@Iris
Bravo za Rainbow, meni je promaklo, iako je očigledno.
Citam prilicno pazljivo i nije mi promakla ta veza ("beneton" jeste - hvala Iris) i jasno mi je sve ali eksplicitna NIJE u knjizi i nije trebala da bude ni u seriji - lobiranje za "sarenu" stvar su uzeli maha i u filmovima i u PC igrama tj u svakom obliku danasnje umetnosti, to je ono sto zaista bode oci. Da ne pominjem ljigavi lik Lorasa Tyrella koji nikako ne odgovara onom iz knjige a i izbor glumca je los. Slazem se da nije previse bitno kako se Ned Stark povredio alicinjenica je da tog dvoboja nema u knjizi.
pozdrav.
Citam prilicno pazljivo i nije mi promakla ta veza ("beneton" jeste - hvala Iris) i jasno mi je sve ali eksplicitna NIJE u knjizi i nije trebala da bude ni u seriji - lobiranje za "sarenu" stvar su uzeli maha i u filmovima i u PC igrama tj u svakom obliku danasnje umetnosti, to je ono sto zaista bode oci.
Da se razumemo, nisam citao knjigu, ali koliko kapiram, kniga se fokusira na pojedinacne likove, tj. dogadjaje iz njihove perspektive, tako da mnoge stvari u pozadini nisu opisane ili su ostavljene iterpretaciji.
Tj. materijal ostavlja materijala za dosta dodatnih scena, kojih nema u knjizi, a mogu da se uklope bez problema.
Ne kazem da je serija losa, naprotiv..ali..moglo se ostaviti interpretiranje pomenute homoseksualne veze kako je to Martin u knjizi ucinio. I ne samo to..isforsirani dijalozi u kojima se prepricava sta se (u romanu) desilo su uglavnom lose napisani i neuverljivi (ko zaista prica tako?). Dijalog Brana i Luwina u V epizodi je dobar npr a skoro svi ostali takve vrste su losi. Cak ne moram posebno ni da se naprezem (knjige sam citao pre par godina) da prepoznam koji dijalog je ubacen - kvalitet je drasticno u korist dijaloga iz knjige. Zapravo, sve sto je novoubaceno je losije, plice (ako ne i vulgarnije) nego u knjizi. Kapiram da serija ima trajanje, budzet itd..ali ovakvo delo zahteva posebnu paznju i moglo se vise poraditi na tome. Broj dosta bitnih likova ce uskoro drasticno porasti i bas me zanima na sta ce to sve da lici.
Podela uloga je mogla da bude bolja. Lysa Tully (udata Arryn) je (za sada, videcemo kasnije) promasaj - i fizicki cak (to se nece promeniti) - Martin ne stedi slova pri opisu svojih junaka pa tu i nema mesta interpretaciji vec treba samo citati. Eddard Stark, Arya, Katelyn, Brann, Robb, Jaime, Tyrion Lannister, Maloprsti i narocito Jon Snow su veoma dobro izabrani. Kralj Robert je mnogo krupniji covek (i rekao bih mladji od ovog glumca), ovaj ima OK facu i glas ali je sitan i lici na cinovnika sa onim povijenim oblim ramenima a ne na kralja cije je glavno oruzje ratni malj kojim je i zadobio presto, Cersei je dosta neubedljiva a cak i glumica nije zena neke znatnije upecatljive lepote kakva je u knjizi. Nekako joj je pogled smoreno-umorno-odsutno-zbunjen a ne prodoran. Theon Greyjoy, Loras Tyrrel, princ Renly ni fizicki ne lice na likove iz knjiga pri cemu je Loras bas promasaj. Sav je krzljav i bledunjav i rekao bih da ne moze ni kasiku da drzi a kamoli koplje ili mac. Pseto (Sandor Clegane) i nije toliko los samo je sitan i faca mu nije bas opasna, Gregor Clegane je dosta dobar s obzirom da je nemoguce naci glumca te visine i fizicke gradje.Denerys nije losa.
Podela uloga je mogla da bude bolja... Eddard Stark... Jaime i narocito Jon Snow su veoma dobro izabrani.
Za prvo se slazem, za drugo nikako! I Ned Stark, i Jaime, a narocito Jon Snow su po meni potpun promasaj! Upravo njihovi likovi nose radnju knjiga, i zahvaljujuci njima su se mnogi i "navukli" na njih, a ovde su toliko neubedljivi da su im deca (i direwolfi) potpuno preuzeli primat i ispali heroji serije! Dobro, i Tyrion :)
^
A dobro, jeste sve do licnog dozivljaja tih likova. Gledaocima (a narocito i citaocima) je nemoguce ugoditi. Kada malo bolje razmislim, Tyrion mi je i najsimpaticniji (doduse ima najbolje dijaloge i u knjizi) i Katelyn i Arya onako lepooka (Martin je pisao da nije lepa a ova mala ima bas zanimljive oci i pametan izraz), Maloprsti je dobar..priznajem da sam Jona tako nekako zamisljao (sigurno zato i mislim da je dobro odabran) - u glumacki deo ne ulazim jer tu zaista nisam kompetentan. Jaime - fizicki dosta odgovara Martinovom opisu i nalazim da je sasvim korektan. Od ostvarenja dece likova koje pominjes smo za sada videli jako malo ili nimalo - osim od Jona za koga kazes da je promasaj i Arye. Sansu jedva da sam primetio a ni Robba nisam bas upamtio po nekim znacajnim aktivnostima Zaboravih Brana - on mi je skroz OK.Glumac koji igra jedno od njih - Joffrey Lannistera je zapravo ruznjikav a Martin je napisao da je "kao i svi Lannisteri - lep"
Tyrion, Maloprsti i Arya su mi nekako najzapamtljiviji
A Ned je rekao Arji da liči na Lijenu, koja je bila lepotica, mislim. :) Svejedno, meni je Arja dobar izbor. Za Džona mi je mnogo krivo..
Marti Misterija
17.5.2011, 19:21
Vreme prolazi, epizode se redjaju ali meni su Arja i Tirion i dalje najgotivniji likovi.
Jednostavno od samog pocetka serije su uneli sebe u izgradnju tih likova i IMO su maksimalno iskoristili svoju sansu da docaraju likove onako kako bi trebalo.
Po meni, Tirion glumata. Njegove replike su ubjedljivo najbolje napisane, a on sve kvari tako što se dere kao da je u pozorištu.
Koliko ljudi toliko razlicitih utisaka i ocena. Za neverovati...
Svetu se ne moze ugoditi (http://sr.wikisource.org/sr-el/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%83_%D1%81%D0%B5_%D0%BD %D0%B5_%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5_%D1%83%D0%B3%D0%BE %D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8) ;)
Anceloti`85
19.5.2011, 15:34
Licno mrzim manga-style ilustraciju iz dna duse, ali neki od ovih stripica su vrlo duhoviti:
PAZNJA SADRZI SPOJLERE!
http://www.winterfell.altervista.org/extra.htm
A sto se tice Lorasa i Renlija:
http://www.winterfell.altervista.org/extra/ren-lor.jpg
Meni su neke od ovih njenih ilustracija verodostojnije i karakternije nego likovi u seriji... pa cak i one u manga stilu (http://www.winterfell.altervista.org/manga.htm).
Mora se priznati da je "ubola" Cersei: http://www.winterfell.altervista.org/gallery/cersei_skt.jpg
To je mnogo vise Cersei nego ova u seriji (mada ova na slici ipak deluje previse samosvesno i stabilno dok Cersei ipak nije bas sasvim takva).
Irisi si sviđaju ilustracije u manga stilu! Nemoguće!!!
A što se Tiriona tiče, priznaću da malo bolje zvuči u petoj epizodi, u svima prethodnim deklamuje kao sa pozornice. :P
Irisi si sviđaju ilustracije u manga stilu! Nemoguće!!!
Ne samo u manga stilu :) Jedan umetnik na DeviantArt-u radi sjajan pixel-art, i pravi dobre stilizacije i portrete likova u toj tehnici: http://evrach.deviantart.com/gallery/
Oni koji su citali knjige uzivace sa nekoliko sjajnih character evolution radova... ostali, bolje ih preskocite:
http://fc09.deviantart.net/fs70/f/2010/173/9/d/Jon_Snow___evo__meme_by_Evrach.jpg http://fc03.deviantart.net/fs70/f/2010/130/7/e/Jaime_Lannister___evo__meme_by_Evrach.png
negde sam procitao da veceras prikazuju epizode 6 i 7 jer preskacu sledeci vvikend, pa osmu ep. emituju za 2 nedelje.
edit:
aha evo ovde http://sf-fantasy.suvudu.com/2011/05/hbo-game-of-thrones-episode-7-early.html
znaci ko se registruje na hbo sajt moze da odgleda ep7 ranije...
Sve je to super, ali onda moramo cekati 2 tjedna za novu dozu:D
to da, pa ti sam biraj kako ces da rasporedis svoj nedeljni fix GoT-a, odma dupla doza ili ostajes na dosadasnjem tretmanu :D
Meni se nigde ne zuri, nastavljam po uobicajenom ;)
jedva sam cekao krunisanje! :)
Seansa me nista manje ne iritira kao sto me je iritirala u knjizi... po meni, mala Arja i Seansa su odlicno predstavljene. 2 epke bez Dzona, zanimljivo.
^
Zove se Sansa a ne Seansa :) Slazem se sa tobom - dosadna i kmezava za sada.
Pandemonium
23.5.2011, 20:20
Za koga ja, zapravo, treba da navijam u ovoj seriji? Tyrion mi je ubedljivo najveća faca, ali on je Lanister, a oni su bad guys...
Na živce mi idu: Nedova žena i njena poludela sestra sa onim sinom, Nedova ćerka koja nije Arya (Arya je awesome), Džofri (da su hteli iritantnijeg glumca, ne bi mogli da ga nađu) i onaj "zmaj" što su ga krunisali na kraju 6. epizode. Nerviraju me i homofobični pojedinci u ovoj temi sa svojim geek-rage-om oko nedoslednosti sa knjigom.
I da, zašto nema događaja sa Zida?
Za koga ja, zapravo, treba da navijam u ovoj seriji? Tyrion mi je ubedljivo najveća faca, ali on je Lanister, a oni su bad guys...
Na živce mi idu: Nedova žena i njena poludela sestra sa onim sinom, Nedova ćerka koja nije Arya (Arya je awesome), Džofri (da su hteli iritantnijeg glumca, ne bi mogli da ga nađu) i onaj "zmaj" što su ga krunisali na kraju 6. epizode. Nerviraju me i homofobični pojedinci u ovoj temi sa svojim geek-rage-om oko nedoslednosti sa knjigom.
he he to je dobro pitanje, navijaj za tebi gotivne likove - iz koje kuce su, po meni, je manje vazno.
'zmaj' te vise nece nervirati. :)
i meni je cudno da nema Dzona i zida vec dve epizode, al' dobro sad se zakuvava na jugu...
Navijaj za koga hoces - skoro da nema idealno dobrih, casnih i postenih u Pesmi leda i vatre (uz par zuzetaka). Dogadjaja sa Zida nema jer se tamo trenutno nista ne dogadja :) - Salu na stranu, fokus je sada na desavanjima na jugu. Radnje u knjigama se desavaju istovremeno ali je ovako u seriji bolje jer valja baciti akcenat na bitne dogadjaje pred pocetak prave drame.. Nista (bitno) nije izostavljeno od prica sa Zida.
DragonSlayer
23.5.2011, 21:34
Znači, da kupim, dobra?
Knjiga? Jeste, vodi racuna da ih ima vise i nisu bas jeftine za prilike u Srbiji ali na kolicinu imas popust u Laguninom klubu citalaca. Vidi ovu temu, par strana pre.
Wastelander00
23.5.2011, 22:42
kad bi epizode brze izlazile...brzo mi nekako prodje :D
Ja mislim da je Jon Snow najposteniji lik u seriji bar za sad...
Marti Misterija
23.5.2011, 22:46
Mozes da navijas za koga god zelis, ali kad likovima u seriji pocnu da lete glavice onako kako je cika Martin to radio u knjigama bice ti svejedno za koga navijas.;)
A da ih je Martin smicao u knjigama k'o Bata zivotinja svabe u nasim filmovima - bogme itekako jeste.:eek:
Btw. takav Martinov pristup u knjigama me je strasno nervirao narocito jer sam stekao utisak da Martin nije podjednako eliminisao i good i bad guys. Dovoljno je samo videti ko je ostao iz pojedinih kuca na kraju cetvrte knjige (dela) i odmah se da zakljuciti kome je nekako bio vise naklonjen.
Mada eto "za utehu" jedan koji me je nervirao je letnuo iz serije.:odoK:
Marti Misterija
23.5.2011, 22:53
2 epke bez Dzona, zanimljivo.
Za one kojima nedostaju Jon Snow i Wall da napomenem da ce u sledecoj epizodi imati prilike da vide oba navedena - zato don't miss the next episode.
jedna zanimljivost: scenario za 8. epizodu je pisao licno G.R.R. Martin. http://en.wikipedia.org/wiki/Game_of_Thrones_(season_1)
Nash Knight
24.5.2011, 16:45
U Pesmi leda i vatre nema pozitivaca i negativaca - svi su samo ljudi koji zele shto lepshe da zive. Jedini negativci u pravom smislu rechi su beli hodachi, ali o njima se i dalje ne zna puno (chak ni u knjigama)
Odgledao sam shestu epizodu i prvi put od pochetka gledanja sam nashao neke stvari koje mi se nisu dopale. Mislim na "amerikanizme" tj. fore koje su popularne u americhkoj kulturi i komedijama i sitkomima a kojima nikako nije mesto u knjizi:
Npt. kad mali lord Arin za vreme Tironovih lascivnih pricha kaze "What happened then?" ili kad Sansa kaze "Oh, I just realised I don't care". Davno sam chitao knjigu, ali se ne secam nesto da je toga bilo u knjizi.
Marti Misterija
24.5.2011, 17:07
Odgledao sam sedmu epizodu i prvi put od pochetka gledanja sam nashao neke stvari koje mi se nisu dopale. Mislim na "amerikanizme" tj. fore koje su popularne u americhkoj kulturi i komedijama i sitkomima a kojima nikako nije mesto u knjizi:
Npt. kad mali lord Arin za vreme Tironovih lascivnih pricha kaze "What happened then?" ili kad Sansa kaze "Oh, I just realised I don't care".
Kad vec govoris o "amerikanizmima" iz spojlera - zar to nije bilo u sestoj epizodi, a ne u sedmoj?
da to iz spojlera je iz seste, sinoc sam je gledao, a sedmu jos nisam, ali nebitno...
Nisam to doziveo kao amerikanizam vec kao nevaspitano deriste (kojih ima bilo gde na planeti :) ). Ta mala kao da je Lanister a ne Stark :)
Anceloti`85
24.5.2011, 18:30
U Pesmi leda i vatre nema pozitivaca i negativaca - svu su ljudi koji zele shto lepshe da zive.
A neki su jednostavno psihopate. :D
Gregor Planina
Remzi Bolton
Dzofri
Marti Misterija
24.5.2011, 18:39
A posle sinocnje scene sa Sansom pomislio bi da Joffria mozes da mazes na hleb koliko je dobar.
Cccccc, a ono on pravi http://cafe.mobil.hr/images/smilies/loco.gif.
ne bi nista pomislio, koliko god da je slatkoreciv vidi mu se u ocima da je psihopata :D
Marti Misterija
24.5.2011, 19:30
Gospo'jica od sinoc nije videla. ;) So far.
Inbreeding, sve je to zbog inbreedinga... a nesto je i do kucnog vaspitanja :kreza:
^ Mali Tomen je dobar, Džofri treba da upozna kaiš once in a while. :D
Pandemonium
24.5.2011, 21:53
Šta je to HBOGO?
online streaming service that lets subscribers catch up on HBO's TV content via iPhones, iPads and Android devices
http://www.engadget.com/2011/04/19/hbo-go-app-set-to-stream-its-way-to-iphones-ipads-and-android-d/
Ali:
To access HBO GO℠, you must reside within the fifty states of the United States of America.
Nije dostupno kod nas.
Nije dostupno kod nas.
Ako je mislio na ovo - http://www.sbb.rs/cms/view.php?id=5040, onda je dostupno....za neke ali ipak dostupno
Pandemonium
24.5.2011, 23:15
Pa da, danas video reklamu na jednoj autobuskoj stanici na Vidikovcu, pa mi bilo malo čudno...
Konačno odgledah prvu epizodu, hvala više Bogu... Prvi utisak je da je previše zbrzana, ali razumem to. Ko da sam gledala samo pet minuta, jako zanimljivo deluje. Promenjene su neke sitnice, ali očekivala sam i to.. Deneris, kad sam je videla na slikama, nije mi bila baš nešto posebno, ali ovako u seriji, baš sam se oduševila. Ista Deneris iz knjiga, ali apsolutno. Barem meni. :) I devojka ima prelepe oči, simpatičan mi je i Viseris. XD Ali je ovako užasan lik.. Ne sviđa mi se ona scena sa Deneris i Kal Drogom na kraju...
Ned mi izgleda malo matoro, ali sasvim mi se dopada što je izabran taj glumac, ne mogu da zamislim drugog u njegovoj ulozi. Robert je isto odlično odabran..
Sersei sam zamišljala mnogo lepšu, ali, ima ova glumica nekako taj opasan pogled, tako da može proći. Džejmi mi je sasvim okej, liči mi na onog princa u Šreku. XD
Ketlin... Pa, ne sviđa mi se i nešto, uopšte je nisam tako zamišljala.. Više sam imala na umu ovu Ketlin:
http://www.perfectpeople.net/photo-picture-image-media/Jennifer-Ehle-532x768-65kb-media-864-media-79815-1032833721.jpg
Džofri, eeee, njega ću mrzeti sa zadovoljstvom. :dzavo: Izgleda kao gnjida, a i to jeste. Verujem da ću se nervirati u kasnijim epizodama zbog njega....
Tirion, odlično je odabran, samo mislim da bi trebalo jedno oko da ima zeleno, a drugo crno(braon?) I ne znam što, ali me podseća na nekog mnogo!
Arja, biće od te male nešto, simpatična mi je mnogo, i nekako deluje onako muškobanjasto. :) Očekujem od nje mnogo u kasnijim epkama...
Bren...... Nije ostavio neki utisak na mene, pa neću da komentarišem...
Sansa, da, da, uglađena ''dama'', ali lepa je mnogo devojka, čekam da vidim kasnije epizode sa njom i Džofrijem...
Džon, promašen skroz. Barem u mom slučaju. Previše sam idealizovala Džona iz knjiga. xD
Rob, može, prolazi..
Teon, e, baš mi je takav pao na pamet, onako bljak
Jezovuci su mi mnogo slatkiii. :D
Verovatno sam zaboravila nekog lika, ali nema veze sad!
Ne sviđa mi se mnogo preterano što su neke scene eksplicitne, mislim, nisu morali baš da prikažu kako onom čoveku vire creva. Ali i knjige su same takve.
I da znam, serija je za 18+, tako da mi ne komentarišite u vezi toga....
Ukratko, sviđa mi se baš prva epka, zbrzano, ali dobro. :)
Skenderevo
26.5.2011, 18:57
Ja sam 100% jedini kome je Viserys Targaryen bio najgotivniji lik i bas sam se iznervirao zbog njegovog "krunisanja". lol.
Nisi jedini, čudno kako me je nervirao u knjigama, a ovako mi je baš gotivan. A možda je i to zato što ima zelene oči, na koje sam slaba, who knows. :D
Znači..Još šest epki, pa ga nema. :(
e al stvarno bi bila fora da jeste zmaj, pa da mu nije nista od krunisanja, ali da se zlato ohladilo i formiralo mu tu krunu preko cele glave :D
Great_Sun_Jester
29.5.2011, 21:28
Viseris je ispao stvarno "kul" lik u seriji sa tim se slazem. Al ono zlato sto se istopilo za 30 sekundi, to je stvarno :rolleyes:...mora da je magicna vatra u pitanju :kreza:
Viseris je ispao stvarno "kul" lik u seriji sa tim se slazem. Al ono zlato sto se istopilo za 30 sekundi, to je stvarno :rolleyes:...mora da je magicna vatra u pitanju :kreza:
A šta bi ti, da 15 minuta gledaš kako se zlato topi???
Great_Sun_Jester
30.5.2011, 9:14
Pa znam, ali prosecna temperatura na kojoj se topi zlato je 2800+ stepeni a da bi se onolka kolicina zlata prevela u tecno stanje onako brzo ta temperatura bi morala biti bar za 50% visa...a ako je ona "vatrica" iznad koje se krckao konjski paprikas u kazancetu stvarno gorela na ~4200 °C, ne samo da bi im corba zagorela nego bi realno ceo sator eksplodirao i prisutni deo kalasara ispario u jednom dzinovskom FIREBALLu (pa da vidimo onda ko je pravi zmaj! :kreza:).
Razumem ja da je sve to zbog serije itd., ali ipak te "sitne" omaske zarad AWESOME efekta znaju ponekad da mi zasmetaju (ne samo u GoTu nego bilo gde da naletim na nesto slicno; bau-bau sindrom) :D :opanachke
Kada vec nesto pises i zalis se trebalo bi i da znas sta pises: zlato se topi vec na oko 1065 stepeni a kljuca na pomenutih 2800 + stepeni celzijusa. Ono sto smo videli je bilo topljeno zlato i daleko od tacke kljucanja svakako (pocetak isparavanja). Govorimo o cistom zlatu a ne o leguri od koje je verovatno bio napravljen onaj pojas (tacka topljenja je verovatno niza od TT cistog zlata). Plamen ima razlicite temperature (u zavisnosti sta sagoreva) a cak i plamen svece dostize temperature u jezgru plamena i od cca 1400-1500 stepeni. Zakljucak: sasvim je moguce istopiti zlatni nakit "na vatri za paprikas" (ako je dovoljno velika) sve dok nije u pitanju cisto zlato, kao sto verovatno i nije bilo. Ako je kazance od livenog gvozdja npr tacka topljenja mu je oko 1500 stepeni celzijusa i zlato se moze teorijski istopiti u njemu a da on sam ne pocne da se topi.
@Jester:
slazem se skroz, ne znam kako je to opisano u knjizi ali i u epskoj fantastici i SF-u takvi propusti su uvek bili ismejani.
@Laskaris:
nije moguce istopiti zlato za par sekundi, izgleda smesno i pomiri se sa tim
@Laskaris:
nije moguce istopiti zlato za par sekundi, izgleda smesno i pomiri se sa tim
"Pomiri se sa tim" ? :DWTF? Ja nemam problem sa tim - treba verovatno da cekamo 20-30 minuta ili duze dok se sve ne zavrsi - to je film druze a ne reality show sa temom "topljenje zlata u kazanu za konjski paprikas pre krunisanja". Ovo je serija radjena po knjigama epske fantastike btw a ne po nekom udzbeniku metalurgije (koji sam za razliku od nekih ovde procitao, bas kao i knjige). Serija ima drugih slabih strana ali neplauzibilnost ove scene svakako ne stoji.
eye eye ste se ljutis :D
Videh da si izveo doktorsku disertaciju o topljenju zlata :n_klanja: ali ne pije vodu zbog brzine topljenja.
Naravno da ne treba da cekamo 20min, ali misljenja sam da je moglo vec nekako da se drugacije improvizuje. Zato sam i napisao da ne znam kako je opisano u knjizi.
Inace to je sitnica, i takve stvari mogu da budu pomalo smesne, ali uopste ne kvare dozivljaj ove fantasticne serije. ;)
^
No hard feelings - no harm done ;) Serija je sasvim dobra za sada.
Nash Knight
30.5.2011, 13:10
Hate vam je lepo objasnio, a kom se ne svidja nek batali seriju i ode na www.24hourlgoldmeltinginapotLiveStreaming.com pa nek uziva :)
Wastelander00
30.5.2011, 22:18
Kako u seriji ima pravih sabana a pogotovo deca kraljeva,ne sva deca,starija cerka Neda Starka,sin od sestre Cataylin Stark i Jofrey
Great_Sun_Jester
30.5.2011, 22:35
Kada vec nesto pises i zalis se trebalo bi i da znas sta pises: zlato se topi vec na oko 1065 stepeni a kljuca na pomenutih 2800 + stepeni celzijusa. Ono sto smo videli je bilo topljeno zlato i daleko od tacke kljucanja svakako (pocetak isparavanja). Govorimo o cistom zlatu a ne o leguri od koje je verovatno bio napravljen onaj pojas (tacka topljenja je verovatno niza od TT cistog zlata). Plamen ima razlicite temperature (u zavisnosti sta sagoreva) a cak i plamen svece dostize temperature u jezgru plamena i od cca 1400-1500 stepeni. Zakljucak: sasvim je moguce istopiti zlatni nakit "na vatri za paprikas" (ako je dovoljno velika) sve dok nije u pitanju cisto zlato, kao sto verovatno i nije bilo. Ako je kazance od livenog gvozdja npr tacka topljenja mu je oko 1500 stepeni celzijusa i zlato se moze teorijski istopiti u njemu a da on sam ne pocne da se topi.
YOUR HONOR, OBJECTION!
_VOzFl3kiuU
- Od tacno 3:53 do 3:55 (kao i u momentima 4:02-4:03 i momentu 4:05) na prilozenom snimku dokaznog predmeta A u slucaju "Zakoni Fizike Multiverzuma protiv Paradoxalnih Svojstava Dotracke Vatre za Paprikas", lepo se mogu primetiti mehurici vazduha koji izranjaju na povrsini istopljene mase.
Samim tim sto su se mehurici pojavili prakticno istog casa (u roku od svega 9 sekundi) to nas navodi na logican zakljucak da je potrebna temperatura bila vec dostignuta (ako ne i dobrano prestignuta) da bi omogucila samoj reakciji da se odigra u tako kratkom periodu.
*iako priznajemo da je doslo do permutacije i umesto TT treba da stoji TK u prethodnom iskazu tuzioca Great_Sun_Jester-a
- Od tacno 3:44 do 4:06 kazance stoji na vatri za paprikas i nakon toga Kal Drogo uzima drsku od nepoznatog materijala (pretpostavka je da je metal u pitanju...ali sama cinjenica da je Kal to ucinio GOLIM RUKAMA govori nam nesto interasantno na sta cemo se vratiti kasnije) i prekida kontakt kazanceta sa izvorom toplote, sto znaci da su Drogove zlacane toke sa pojasa bile zagrevano maximalnih 22 sekunde i za to vreme presle iz cvrstog u tecno agregatno stanje. Neverovatno zar ne?
- Ako bismo uzeli u obzir, kao sto je odbrana navela, da zlato nije 23 ili 24 karatno (iako mi to smatramo uvredom za nekoga kao sto je Kal Drogo) cak i tada da je zlato bilo od minimalnih 14 K Yellow (58% zlato, 4-28% srebro, 14-28% bakar) TT bi iznosila ~879°C ; prosecan plamen postojane logorske vatre iznosi izmedju 900°C do nesto ispod 1100°C (sto bi predstavljalo potrebnu temperaturu). Ali cak i tada bi bila potrebna koncentrisana temperatura iz nekog izvora (iz brenera npr. koji je van tehnoloskog dometa Dotraki Horde), ravnomerno i direktno rasporedjena na sve delove pojasa a ne preko nekog posrednika (kazance u ovom slucaju) da bi se reakcija odigrala u dostupnom vremenskom periodu.
- Pretpostavimo da su Dotraci dovoljno razvijeni da proizvedu jedno kaznace od livenog gvozdja (ili jos verovatnije da su ga poharcili od nekoga); TT za liveno gvozdje u proseku iznosi izmedju 1175 - 1290°C sto je veoma blisko maximalnoj temperaturi logorske vatre. Cinjenica da spoljna strana koju cini dno kazana nije ni rumena a kamoli usijana, govori nam da je temperatura campfire-a daleko od maximalne vrednosti (sem ukoliko kazance nije stavljeno na vatru nesto pre nego sto se pojavilo u kadru pa nije stiglo da se zagreje, u sta cisto sumnjamo jer Kal ubija i za manje a kamoli za hladnu veceru).
- Sam Drogo, kao sto je ranije u tekstu vec navedeno, GOLIM RUKAMA i u najboljem maniru Shaolin budista, podize sipku koja drzi kazance iznad vatre, nosi ga od 4:03 do kraja snimka (total of 44 seconds) ne pokazujuci nikakve znake ozleda niti poteskoca dok to cini. To nas navodi na zakljucak da sem ako:
a) Drogo nije iluzijom zamaskirani Human Torch iz Fantasticne Cetvorke (http://en.wikipedia.org/wiki/Human_Torch)
b) Poseduje mehanicke proteze od space age legura umesto ljudskih ruku (http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2007/08/vanderbilt_bioarm.jpg)
c) Ustvari je pravi naslednik loze Targarejna i najjaci Zmaj koji je ikad hodao Westerosom (http://fc08.deviantart.net/fs70/f/2010/182/0/d/Dragon_by_el_grimlock.jpg)
ili
d) Pati od CIPA (http://en.wikipedia.org/wiki/Congenital_insensitivity_to_pain_with_anhidrosis) poremecaja
temperatura vatre je daleko niza od potrebne za topljenje zlata bilo koje legure koja se koristi za izradu nakita...i sve to ide u prilog teoriji koliko je ceo ovaj proces besmislen i protivrecan sam sebi :opanachke
- Jedino u slucaju da su iz ove verzije izbaceni dodatnih pola sata scena (koje ce se pojaviti jedino u nekom Director's Cut Platinum Gold Box 3D Limited setu) u kojima se Dotraci smaraju i Viseris vristi ko promukla narikaca dok svi cekaju da se zlato skrcka (a za to vreme Kal Drogo ponosno bambusa svoju dragu) onda bi ovakva pojava bila moguca i paradox bi bio "nekako" odbranjen.
Ili to ili je vatra u Drogovom satoru svojevrsna termalna manifestacija Sredingerove macke^^
"Da li tuzba ima jos neki dokaz da predstavi u svom izlaganju?"
-Ne casni sude, to bi bilo sve.
"Dobro onda. Precasni sudija Geralt od Trivije prepusta rec odbrani. Please continue."
...
"Osnove alhemije" i "Baba-Martin kuvar" su predmeti iz 2. i 3. godine, koje necemo obradjivati na ovom kursu.
Ukratko, dosta o tome.
Hvala.
Marti Misterija
30.5.2011, 22:54
O bogo kako su samo failovali kod Joffrey-a i umesto da ga prikazu kao visokog, zgodnog i naocitog mladica (nek ne bude decaka kako je GRRM zamislio) u stvari prikazali ga kao sve, sve samo ne takvog. In fact, Joffrey je u seriji jedan prilicno ruznjikav princ/kralj i poprilicno odbojan celokupnom svojom pojavom - i stavom i ponasanjem sa jedne strane (as he should be) ali i fizicki (as he shouldn't).
Mislim da kod nijednog lika nisu tako failovali, kada je bar spoljasnjost u pitanju kao sto je to slucaj kod njega - naravno ako zanemarimo razliku u godinama u seriji u odnosu na knjige. Ostale likove sam citajuci knjigu manje vise i zamisljao takvim (neke manje neke vise) ali njega bas apsolutno nikako nisam zamisljao sa onako upadljivo neuglednom facom i stasom, narocito imajuci u vidu opis GRRM-a.
^
To je mali problem sa ekranizacijom - ljudi vizuelno dozivljavaju junake - pa se stoga autori vode logikom da je bolje za negativnog naci ruznjikavog nego lepog (na stranu to sto je zaista lepog i teze naci). U knjizi je sasvim druga prica jer ljudi ne obracaju paznju na opis fizickog izgleda previse. Ako cemo bas o fizickom izgledu, fail je i Cersei pa i Sansa. Mala Arya je nasuprot njima pun pogodak.
Anceloti`85
31.5.2011, 11:20
Pa meni Sansa nije losa...a ima tu i jos jedna zackoljica uz gore navedeno: bolje je naci dobrog glumaca koji mozda vise podseca nego sto lici na opisani lik nego nekog ko potpuno odgovara opisu ali je los ili prosecan glumac. Problem je kad stave prosecnog glumca koji ni fizicki ne podseca.
Recimo Kraljeubica, glumac fizicki mozda bas nije najsrecniji izbor, ali za sada dobro skida Dzejmijevu aroganciju i moci ce da nosi lik u buducnosti.
Onda Lord Tivin, Carls Dens nema opisane zlatne zaliske, ali ako on nije najbolji moguci izbor za ulogu ja ne znam ko je :dzavo:
Mene nervira glumica koja glumi Sersei, imam utisak da pokusava da je odigra mnogo blazu i osecajniju, jer zeli da publika saoseca sa njenim likom a ne da ga mrzi.
Sto je pogresno, jer je Sersei cutthroat bitch koju volimo da mrzimo. :D
Bila bi bolja Kejtlin.
Marti Misterija
31.5.2011, 12:45
@ Laskaris
Recimo ni malu Arju nisu bas pogodili jer je klinka prilicno simpaticna za razliku od knjige gde je GRRM nju opisao kao, ako se dobro secam, devojcicu sa "konjskim" crtama lica.
Pojedine ženske likove Martin jeste predstavljao kao izrazito ružne... the Maid of Tarth, npr. Mada mislim da je Arya više muškarača nego što je ružna i da je zbog toga predmet podsmeha, što joj je i donelo nadimak Horseface. Dosta toga se krije u njoj ;)
Anceloti`85
31.5.2011, 14:06
Mada mislim da je Arya više muškarača nego što je ružna i da je zbog toga predmet podsmeha, što joj je i donelo nadimak Horseface. Dosta toga se krije u njoj ;)
Da, ima jedana scena u knjizi kad Ned kaze Arji da mnogo lici na Lijenu, na njeno veliko iznenadjenje, jer ni sama Arja ne smatra sebe lepom.
Marti Misterija
31.5.2011, 16:16
Mada mislim da je Arya više muškarača nego što je ružna i da je zbog toga predmet podsmeha, što joj je i donelo nadimak Horseface. Dosta toga se krije u njoj ;)
"Sansa je umela da veze, plese i peva. Pisala je pesme. Znala je kako da se obuce. Svirala je i harfu i zvona. Jos gore od toga, bila je lepa. Sansa je nasledila fine visoke jagodice njihove majke i i gustu kestenjastu kosu Tulijevih. Arja je licila na njihovog gospodara oca. Kosa joj je bila bezivotna i smedja, lice duguljasto i ozbiljno. Dzejn je imala obicaj da je zove Arja Konjsko lice i da njisti kad god bi bila u blizini."
"Jednog dana se vratila ozarena svojim konjskim osmehom..."
Mislim da je Martin ipak mislio na fizicki izgled a ne na njeno muskobanjasto ponasanje...
Баш_Челик
31.5.2011, 23:56
Рекао јој је једном да га подсећа на Лијену и да чак и личи на њу. Баш сам јуче тај део прочитао.
Marti Misterija
1.6.2011, 0:25
Ma OK, to o poDsecanju na Lijanu joj je Ned rekao kao otac kcerci i to jeste neki vid pohvale, medjutim ja samo kazem kako je Martin objasnio to "horse face", a taj nadimak mi inace bas i ne ide uz karakter vec pre ide uz izgled. A inace se kroz knjigu vidi (ne samo kroz citirano) da je Sansa sve ono naj (lepa, uctiva, kulturna...doduse da se lako zakljuciti i prilicno glupa) dok je Arya njena suprotnost, cak tolika da se Sansa pita i da li joj je Arya stvarno sestra ili je mozda kao John.
Anyway, meni je Arya svakako gotivna dok je Sansa prototip devojke koju ne volim da vidim cak ni na "malom ekranu nasih TV prijemnika" - lepa ali do zla boga glupa i naivna.
Мене Санса опасно нервира... Једино Арја и Џон личе на Старкове, тако да претпостављам има Лијенине лепоте и у њој.
Али некако ми је Денерис за сада најбољи лик, и у књизи и у серији.
Nash Knight
1.6.2011, 16:42
Odgledao sam sedmu epizodu i jedino shto mogu da zamerim je shto stvarno preteruju u scenama seksa. Nije da sam gadljiv, ali ako hocu da gledam seks pusticu pornic, a ne fantasy dramu.
Ona scena sa Maloprsticem i lezbejkama je bila tako neprimerna, mnogo je eksplicitna i trajala je u nedogled, nema poentu a prilichno sam siguran da nije ni bila u knjizi.
Ostalo je sve cool.
Nije bila u knjizi. Čista HBOizacija. ;)
LoshMeeBre
1.6.2011, 18:18
Dosta toga se krije u njoj ;)
Ako ikada procitam sve knjige do kraja (nakon ove ogromne pauze preterano me mrzi), procitacu ih zbog Arje i Davosa :)
A maloprstic je u seriji ispao neki zestoki 'pimp' :kreza:
Anceloti`85
1.6.2011, 19:20
Covek drzi pola bordela u kraljevoj luci, prosto se covek zapita sta vidi u Kejtlin :D
Marti Misterija
1.6.2011, 19:30
Pa nesto sam i Kejtlin, bar prema opisu u knjizi, ocekivao da prikazu mnogo lepsom nego sto jeste prikazana. Na stranu to sto su u seriji svi stariji nego sto su u knjigama.
A plus da ne zaboravimo i onu staru da "ljubav stara zaborava nema.";)
Btw. one dve koje su pomenute u E07 u sceni sa maloprsticem su biseksualke a ne lezbijke a to ipak menja stvari.
Marti Misterija
2.6.2011, 19:32
Ako nekog interesuje ko je ko u seriji i medjusobna povezanost likova, evo male pomoci:
http://cdn.screenrant.com/wp-content/uploads/Game-of-Thrones-Houses-infographic-Westeros-101-f.jpg
Marti Misterija
2.6.2011, 19:47
Ma nema spojlera nego je velika slika pa da ne otvara bas svima vec samo onim koji zele da je vide.
EDIT:
Moj omiljeni deo u dosadasnjem serijalu:
http://tvmedia.ign.com/tv/image/article/116/1160731/tumblr_lk6sayF35K1qauecro1_250_1303738859.gif
DragonSlayer
4.6.2011, 8:02
Udario svog bratanca ... i sestrića .... :D:D:D
DragonSlayer
4.6.2011, 8:52
Što spoiler? Kome nije bilo jasno posle epizode kada malog baca sa kule da je ovaj tenkre sin od ono dvoje , onda .....
Pitas sto spoiler? I onda odma postvis novi spoiler. :facepalm
Malo kontrole, molim. Jeste da su u pitanju rane epizode, ali ipak...
Highlander
4.6.2011, 11:32
http://img2.imagetitan.com/img2/small/46/46_download8.png (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=46_download8.png)
Dobra je poslednja epizoda. Već pomenuta scena sa zlatom je i meni zasmetala malo, mogli su tu da ubace nešto da izgleda realnije, ali u svakom slučaju imam pozitivne utiske.
Skenderevo
4.6.2011, 20:48
Serija sabija. Jedva cekam osmu epizodu.
Pandemonium
5.6.2011, 19:18
Navuk'o sam devojku na GoT! To nešto znači, jer jedine serije koje smo gledali zajedno (a da nije neki sitcom) bile su Dexter i ponekad House. Elem, odgledao sam s njom svih sedam epizoda, praktično u dve sesije i samo sam hteo da kažem da me je Maloprsti na kraju sedme epizode jako razočarao!
Also, baš u toj sceni se vidi prednost nas koji nismo čitali knjige, zbog faktora iznenađenja i svega toga...Taman sam pomisilio da Ned može da mu veruje, kad ono...
Budimir_Trajkovic
5.6.2011, 19:26
Navuk'o sam devojku na GoT! To nešto znači, jer jedine serije koje smo gledali zajedno (a da nije neki sitcom) bile su Dexter i ponekad House. Elem, odgledao sam s njom svih sedam epizoda, praktično u dve sesije i samo sam hteo da kažem da me je Maloprsti na kraju sedme epizode jako razočarao!
Also, baš u toj sceni se vidi prednost nas koji nismo čitali knjige, zbog faktora iznenađenja i svega toga...Taman sam pomisilio da Ned može da mu veruje, kad ono...
A zamisli da to pročitaš? Iznenađenje je još veće kad se pročita u knjizi :love:
Pandemonium
5.6.2011, 20:52
Naravno. Ja sam mislio da smo u prednosti što se gledanja serije tiče.
edit: poruka br. 666 :D
Maloprstić mu na samom početku kaže da ne veruje nikome, čak ni njemu. :kreza:
odlicna 8. epizoda, poslednje dve ima da budu epic!:)
Anceloti`85
6.6.2011, 14:42
Najbolja do sad. :tapsh:
Stvarno najbolja... Jedino što možda nedostaje je titl "7 dana kasnije" pre scene u kojoj
Kejtlin dolazi do Robovog kampa.
Nash Knight
6.6.2011, 15:43
Svaka epizoda je kao ceo film :)
Nisam zadovoljna pojedinim likovima, posebno Sansom. Previse su je "intelektualizovali" za potrebe epizode u odnosu na knjigu, u kojoj samo klima glavom i biva vucena za nos od pocetka do kraja. Devojka jedva ume da sklepa neku normalnu recenicu, koja ne pocinje i ne zavrsava se sa "uh" i "ah", a sad odjednom drzi politicke govore... IMO, dobila je veliki prostor u epizodi zato sto nisu znali kako da je ispune, a da ne pokvare sledece dve u kojima ce biti svega i svacega; stoga su od Sanse napravili PR-a porodice Stark na dvoru, sto apsolutno nema veze sa njenim karakterom i sa njenim ponasanjem sjajno predstavljenim u knjizi, iz koga se vidi koliko je ono u velikoj meri doprinelo sr... u kome joj se porodica sada nalazi. Devojka je glupa i lakoverna, i ne ide to da se naprasno sabrala i pocela da zapravo kapira sta se oko nje desava.
Naprotiv, ta scena bas pokazuje koliko je naivna i izmanipulisana. I koliko u stvari nema pojama sta se desava.
Nisam zadovoljna pojedinim likovima, posebno Sansom...
Ma dobro, nije valjda od jednom da očekuješ da serija bude baš dobra? Za potrebe prosečnog "šta je to knjiga Amera/Srbende" je super limunadica i aj' ćao..."
I to je dobro. Ne valja ni da bude predobra.
Inače, ta scena u kojoj Sansa
moli za milost i Joff joj je obeća ako se Ned javno pokaje, postoji u knjizi.
Jel ovde bilo price koliko je planirano serijala da izadje?
Bilo je "planirano" da se po prvoj (od postojećih 4 / planiranih 6 knjiga, iako su postojeće 4 objavljene u 5 tomova do sad, a drugi deo 4. - A Dance of Dragons, će biti 6. tom ukupno) snimi i emituje 10 epizoda - a sasvim očekivano, objavljeno je da je potpisan i ugovor za drugu sezonu... Da li će se ona zvati po drugoj ili i dalje po prvoj knjizi (uopšte me ne bi začudilo - da se jadna publika ne zbuni otkud sad "A Clash of Kings" kad se nije tako zvala prošle godine...) još uvek nije jasno. Očekuje se i da bude 3. i 4. i tako dalje, ali to već zavisi od zarade i interesovanja publike i oglašivača tokom godina emitovanja.
Negde sam cuo, da je ideja bila da se ekranizuju prve 3. knjige (pod uslovom da serija dozivi uspeh).
S obzirom da druga polovina 4. tek treba da izađe u julu, to je jedino logično što su i mogli da okvirno isplaniraju... ali samo pod uslovom da im se produži ugovor posle prve - što se jeste dogodilo.
Marti Misterija
6.6.2011, 17:55
...iako su postojeće 4 objavljene u 5 tomova do sad...
U stvari, postojece 4 knjige su kod nas objavljene u 6 dela, tako da A Game of Thrones i A Clash of Kings izdate u po jednom delu dok su sledece dve - A Storm of Swords i A Feast for Crows izdate u po dva dela/toma.
Inace ne bi me zacudilo da sledeca sezona, za jadnu i lako zbunjivu americku publiku, tj. pojedince koji jos uvek ne znaju da se serija radi po knjizi dobije naziv Game of Thrones: A Clash of Kings.
Apropo Irisinog opisa Sanse moram da kazem da se slazem sa svakom pojedinacnom recju iz spojlera jer sam i ja Sansu kroz knjige doziveo upravo takvom i strasno mi smeta sto su pokusali da je predstave kao drugacijom i manje odgovornom za sve sto se desava.
U stvari, postojece 4 knjige su kod nas objavljene u 6 dela, tako da A Game of Thrones i A Clash of Kings izdate u po jednom delu dok su sledece dve - A Storm of Swords i A Feast for Crows izdate u po dva dela/toma.
Mislio sam na originalno izdanje Martinovog izdavača... ne možeš gledati prevode, jer svaki strani izdavač (pa i ovaj naš) može da razdeli/spoji knjige kako mu je lakše...
Bilo je "planirano" da se po prvoj (od postojećih 4 / planiranih 6 knjiga, iako su postojeće 4 objavljene u 5 tomova do sad, a drugi deo 4. - A Dance of Dragons, će biti 6. tom ukupno) snimi i emituje 10 epizoda - a sasvim očekivano, objavljeno je da je potpisan i ugovor za drugu sezonu... Da li će se ona zvati po drugoj ili i dalje po prvoj knjizi (uopšte me ne bi začudilo - da se jadna publika ne zbuni otkud sad "A Clash of Kings" kad se nije tako zvala prošle godine...) još uvek nije jasno. Očekuje se i da bude 3. i 4. i tako dalje, ali to već zavisi od zarade i interesovanja publike i oglašivača tokom godina emitovanja.
Uf bas si zamrsio situaciju ovde ovim postom, da pokusam malo da razjasnim ljudima koji nisu bas upoznati sa serijom.
Za sada, izaslo je 4 dela serijala (1. A Game of Thrones, 2. A Clash of Kings, 3. A Storm of Swords, 4. A Feast for Crows) a planirano je 7 delova (pored ova 4 tu su jos i: 5. A Dance with Dragons, 6.The Winds of Winter, 7. A Dream of Spring)
Dance with Dragons izlazi u svetu sad u julu, sto znaci da su ostale jos 2 knjige.
Kod nas, 3. i 4. knjiga su podeljene na dva dela, sto znaci da je kod izdato za sada: 4 dela serijala u 6 knjiga ukupno.
Sto se tice serije, planirano je da svaki deo serijala bude zasebna sezona (ispravite me ako ovo nije tacno) sto znaci bi trebalo da bude 7 sezona serije.
A Feast for Crows i A Dance with Dragons su jedna knjiga, samo je izdavač naterao Martina da je podeli u 2 toma. Sam je rekao da ih slobodno možeš iseći na poglavlja i pomešati da sastaviš jednu... dakle, to nisu 4. i 5. već 4. u dva toma. ;)
Marti Misterija
6.6.2011, 21:01
OK, al' ja pokusavam da kazem da je kod nas tih 4 knjiga izaslo podeljeno u 6 delova jer je to bitno za one koji planiraju da kupuju knjige posto ce to svakako da rade ovde kod nas, a ne preko Martinovog originalnog izdavaca.;)
Cisto da se neko ne bi zeznuo pa kupio 4 knjige sa 5 delova ukljucujuci tu i samo jedan deo oluje maceva pa da se posle ne nadje u cudu kad vidi da mu nesto fali, a on zna da je kupio "svih" 5 delova. :p
Wastelander00
6.6.2011, 21:10
Ala sad nemogu da docekam 9. epizodu...:)
Steta sto nisu malo vise pratili radnju Arje i njenog ucitelja.
Marti Misterija
6.6.2011, 21:16
Za Sirija Forela je mozda i bolje sto su u ovom slucaju ostavili ovako kako je, nakon onih njegovih reci "Not today".
Cisto neizvesnosti radi, da se svi koji nisu citali knjigu zapitaju sta se desilo sa njim - jel stradao ili je ipak uspeo da pretekne. Inace Bravosanin mi je i u knjizi bio bas gotivan lik a tako je docaran i u seriji.
A Feast for Crows i A Dance with Dragons su jedna knjiga, samo je izdavač naterao Martina da je podeli u 2 toma. Sam je rekao da ih slobodno možeš iseći na poglavlja i pomešati da sastaviš jednu... dakle, to nisu 4. i 5. već 4. u dva toma. ;)
Dobro, to je istina ali ovde pricamo samo o knjigama koje su izasle ili ce izaci i njhovoj zvanicnoj numeraciji, da bi se potencijalni citaoci lakse snasli
Inace ne bi me zacudilo da sledeca sezona, za jadnu i lako zbunjivu americku publiku, tj. pojedince koji jos uvek ne znaju da se serija radi po knjizi dobije naziv Game of Thrones: A Clash of Kings.
Apropo Irisinog opisa Sanse moram da kazem da se slazem sa svakom pojedinacnom recju iz spojlera jer sam i ja Sansu kroz knjige doziveo upravo takvom i strasno mi smeta sto su pokusali da je predstave kao drugacijom i manje odgovornom za sve sto se desava.
Možda kojim čudom stave "A Song of Ice and Fire: A Clash of Kings" ;D
Inače nadam se da će da izda sve knjige pre nego što umre, serija je kako sam se nadao, dobra za sada, mogle je to malo bolje, al ajde.
Inače što se tiče Sanse, a i Kejtlin i Deneris, u knjizi su predstavljene kao božanski lepe (Kejtlin manje više) A ovde je Kejtlin baba, Deneris je samo slatka i prćasta, a Sansu da ne spominjem... :paranoia:
Marti Misterija
6.6.2011, 22:27
Ali me zato za sada baba i vise nego prijatno iznenadila glumom.
A sto se tice tvog predloga za naslov "A Song of Ice and Fire: A Clash of Kings", nemam nista protiv, samo ne vidim kako bi to manje zbunjivalo one lahko zbunjive nego sto bi to cinio samo naslov "A Clash of Kings" a bez ikakvog pominjanja serije pod imenom na koje su vec navikli.
Verujem da vecini ljudi koji nisu dosli u dodir sa Martinovim delima, bilo da su citali knjige ili se delimicno susretali sa istim preko nekog foruma, sam naziv "A Song of Ice and Fire" malo znaci ili cak ne znaci nista. Taj utisak sam poprilicno stekao citajuci komentare gledalaca na nekim stranim forumima/sajtovima a koji se strasno bune i postavljaju pitanja zasto je nesto ovako a ne potpuno drugacije.
Ne smem ni da zamislim revoluciju kad kad ubiju Neda. ili kad se desi nesto slicno, sto ce reci prilicno disturbing za obicnog gledaoca.
Pa realnoJa sam Neda i zaboravio već u drugom delu, mnogo veći obrt radnje, mnogo više sam obraćao pažnju na Tiriona, Arju, Brena i Johna, kasnije i Jamie-a. :D
Marti Misterija
6.6.2011, 22:40
True, ali za one koji su se poistovetili sa njim ili za one koji ne mogu da zamisle da pozitivac strada tako lako, a cinjenica je da iako u knjigama nista nije belo, kao sto nista nije ni crno - Ned je u seriji predstavljen kao ultimate pozitivac...
Videcemo, ali kad se digla takva guzva u Americi oko stradanja Lady...
Mada, kad malo bolje razmislis - u citavoj toj guzvi oko ubijanja Lady, niko od tih puritanaca nije ni primetio (ili jeste ali who cares) da se koji minut nakon toga Pseto vratilo sa prepolovljenim (po knjizi) Mikah-om.
NISAM NESTO SMART
6.6.2011, 22:41
Serija je ekstra, bar meni koj nisam procitao ni jednu njegovu knjigu i stvarno poludecu dok sacekam celu nedelju da odgledam devetu epizodu.
A grdno sam se pokajo kad sam ko retard klikno da vidim ovaj spojler koji ste postavili, reakcija mi otprilike bila "neeeeeeeeeeeeeeeeeeee".
Pa nije džabe spojler. :kreza:
R.A.B, jeste Kejtlin kao baba, ali više to ni ne primećujem, žena zna da glumi... Kad sam videla Deneris, skoro da sam zinula, prelepa devojka, ne mogu reći da je slatka... Odlično su je odabrali, koga bi ti izabrao da možeš? Mislim da su je sasvim pogodili kao lik... Sansa mi je isto baš onako lepotica, ne znam što, ima mi neobičan izgled. :)
Btw. razmišljala sam nešto... Kakva bi vama bila ova u ulozi Kejtlin?
http://3.bp.blogspot.com/_11AuJtJtuWQ/TPlaA6YQ9lI/AAAAAAAACpw/XMr4D3jZzbs/s1600/Jennifer-Ehle.jpg
Marti Misterija
6.6.2011, 22:47
Pa zato i jeste spoiler i to iskljucivo za one koji su citali knjige i koje nista vise ne moze da iznenadi (da li?). ;)
Marti Misterija
6.6.2011, 22:49
Sansa mi je isto baš onako lepotica, ne znam što, ima mi neobičan izgled. :)
Sansa - prototip lepe i glupe/naivne/whatever else.
Btw. razmišljala sam nešto... Kakva bi vama bila ova u ulozi Kejtlin?
Lepsa.:kreza:
Da, Sansa mi je klasična lepotica, ali mislim da je dobro odabrana glumica... Nisam gledala sve epizode i baš me zanima da li su stigli do dela kad je zatočenica, i onda je Džofri često maltretira, uh, znam kako ću se tada nervirati kad budem gledala...
Džofri... Koliko je neverovatno da me taj lik nervira... Koliko znam, on bi trebalo da bude lep u knjigama, ili bar zgodan... A nešto ne bih rekla za ovog lika da je zgodan ili lep. U svakom slučaju, nervira me. Sersei mi se ne sviđa, nekako mi je previše umiljata, ne znam kako da objasnim... Glumica pokušava da iskaže Sersei kao emotivan lik ili šta već... Odlična serija, nisam očekivala da će mi se dopasti toliko. :)
Skenderevo
6.6.2011, 23:12
Kad sam videla Deneris, skoro da sam zinula, prelepa devojka
:tapsh:
:love::love::love:
Marti Misterija
6.6.2011, 23:13
Nisu stigli do tog dela. Inace cudi me sto bar u naznakama nisu vec poceli da prikazuju onaj specificni odnos izmedju Sanse i Pseta. Umesto toga, u ovoj epizodi smo videli samo jedan kez - i to je to.
A nesto bas nisam uspeo da primetim pokusaje da se Sersei prikaze kao emotivan lik - ona mi svakako, kako god okrenes deluje kao coldblooded bitch. Ili ja jednostavno ne mogu da je zamislim kao drugaciju.
Joffrey - nervirao bi me jos vise kad ne bih znao da ce i on da skikne. Na zalost ne u ovom serijalu ali hoce.
Molba - probajte da velike i bitne spojlere ipak dodatno naglasite, makar caps lock-om ili uzvičnicima, da ljudima koji nisu čitali knjige ne pokvarimo zabavu.
Što se izbora glumaca tiče, posebno kada je ekranizovanje fantasy štiva u pitanju, veoma je teško naći donekle poznatog glumca ili glumicu, koji će prodati film/seriju, a pritom izgledati - iole. Setite se samo na šta su ličili vilenjaci u Gospodaru Prstenova... neke stvari jednostavno morate prepustiti imaginaciji. Možda su mi zato ilustracije bolji način da se mašta otelotvori...
Već sam u nekom ranijem postu rekla da je (za mene) 70% izabranih glumaca za seriju potpuni promašaj, bar u fizičkom smislu. Zaboga, Ned i Catelyn su lord i gospođa in their prime, ne matori raspadi koji su decu pravili u četrdesetim godinama! Sad, koliko vam je bitno kako izgledaju, ili kako ste ih zamišljali, da li je najbitnije da mogu da vam predstave ličnost...? Personifikacija pojedinih likova je u potpunosti uspela u slučaju supporting roles, nije li to najinteresantije? Kladim se da to niko nije očekivao :D
Posebna poslastica je Petyr Baelish... koliko samo propuštaju oni koji nisu čitali knjige...
Highlander
6.6.2011, 23:57
coldblooded beach.
Hladnokrvna plaža? :kreza:
Dobra je i ova poslednja epizoda, postaje zanimljivije. Nego, nekako mi i dalje sve deluje sporo, mogla je epizoda da traje 15min kraće, ne bi se primetilo.
Zasto nisam saznao za ovu seriju tek za neke dve godine? :(
Period cekanja izmedju dve epizode je ipak preveliki za mene.Ovako bi lepo odgledao cele recimo dve sezone odjednom i milina. :D
Marti Misterija
7.6.2011, 10:58
Hladnokrvna plaža? :kreza:
It happened, narocito kad kucas na telefonu sa tastaturom na ekranu pa i ne obracas mnogo paznju jer ti je cilj da samo otkucas sto pre. Anyway thx.
Marti Misterija
7.6.2011, 11:06
Molba - probajte da velike i bitne spojlere ipak dodatno naglasite, makar caps lock-om ili uzvičnicima, da ljudima koji nisu čitali knjige ne pokvarimo zabavu.
Primljeno k znanju - sad ce nam za tako nesto sluziti GADNI SPOJLERI.
Već sam u nekom ranijem postu rekla da je (za mene) 70% izabranih glumaca za seriju potpuni promašaj, bar u fizičkom smislu. Zaboga, Ned i Catelyn su lord i gospođa in their prime, ne matori raspadi koji su decu pravili u četrdesetim godinama! Sad, koliko vam je bitno kako izgledaju, ili kako ste ih zamišljali, da li je najbitnije da mogu da vam predstave ličnost...? Personifikacija pojedinih likova je u potpunosti uspela u slučaju supporting roles, nije li to najinteresantije? Kladim se da to niko nije očekivao :D
Posebna poslastica je Petyr Baelish... koliko samo propuštaju oni koji nisu čitali knjige...
"Raspali" Catelyn i Ned su upravo posledica potrebe da se svi likovi iz knjige malo ostare za seriju (narocito deca) jer je bar meni malo zamislivo da Rob i Jon budu oko 20 godina stari a da Ned ostane u srednjim tridesetim godinama kao u knjizi.
Inace upravo ta Catelyn mi je daleko bolje predstavila lik iz knjige nego Cersei i jos neki likovi od kojih sam ocekivao daleko vise, i iako me njena gluma u pocetku bas i nije dojmila, mislim da sam kako serija odmice prilicno promenio misljenje o istoj.
Inace Bravosanin mi je i u knjizi bio bas gotivan lik a tako je docaran i u seriji.
Eto, otkrio si sta bi sa njim.
Inace, serija je sjajna. Od same glume i izbora glumaca (maestralno glume) do scenografije i pokusaja docaravanja atmosfere. Jednostavno kad gledam seriju, iskljucim se iz okolnog sveta i totalno se prepustim. Tako da za mene nema lose epizode.
Marti Misterija
7.6.2011, 11:49
Eto, otkrio si sta bi sa njim.
Naprotiv, uopste nisam otkrio sta je sa njim jer nisam ni mogao posto se do kraja cetvrte knjige pouzdano i ne zna sta je bilo sa njim, tj. jel' poginuo ili ne. Stavise ima pojedinih nagovestaja da je jedan drugi lik koji se pojavljuje upravo on ali ni to nije potvrdjeno tako da...
Ako si mislio da sam otkrio zbog onog "bio" - to je napisano zato jer sam knjige citao odavno pa sam zato i upotrebio to vreme.
Primljeno k znanju - sad ce nam za tako nesto sluziti GADNI SPOJLERI.
... Ili bilo šta slično :D
"Raspali" Catelyn i Ned su upravo posledica potrebe da se svi likovi iz knjige malo ostare za seriju (narocito deca) jer je bar meni malo zamislivo da Rob i Jon budu oko 20 godina stari a da Ned ostane u srednjim tridesetim godinama kao u knjizi.
I Robb i Jon imaju po 16 godina, tokom početka radnje :) Catelyn treba da ima 35. Ne zaboravi da se u Martinovom svetu (kao i u srednjevekovnoj Evropi uostalom) aristokrate rano žene, udaju i rađaju decu, već sa 14-15 godina. To nije nepoznato ni nenormalno ni u našoj istoriji. Sad, to što su se vremena promenila i što je društvo dijametralno drugačije nego što je bilo pre nekoliko vekova ne bi trebalo toliko da izmeni fikciju... mada jasno, Amerikanci bi dobili kolektivni šlog da im se tako nešto odvija ispred očiju :facepalm
Inace upravo ta Catelyn mi je daleko bolje predstavila lik iz knjige nego Cersei i jos neki likovi od kojih sam ocekivao daleko vise, i iako me njena gluma u pocetku bas i nije dojmila, mislim da sam kako serija odmice prilicno promenio misljenje o istoj.
Videćemo je kad njena gluma bude imala pravi ispit, kada bude postala undead :kreza: To je, po meni, prekretnica kada bi trebala da glumi ovako kao sada...
Sto se tice godina glavnih junaka - tacno je da su svi odreda mladji u knjigama ali postoje dobri razlozi zasto su oni u seriji stariji:
1. trebalo bi naci mladje glumce sto nije moguce (ili bar mladolike)
2. Ima scena eksplicitnog sexa (Denerys) koja u knjizi ima 13-14 godina na pocetku price, to jednostavno ne moze da prodje u seriji iz razumljivih razloga.
Kako je svet smesten u srednjevekovno okruzenje manje vise tj u taj milje - ljudi su se jako rano zenili i udavali tada, dobijali decu, umirali mladji tako da sve to uknjizi "pije vodu".
Mala Sansa je apsolutna megakatastrofa od glume a ni Cersei nije nista bolja. Sreca je da su smanjili prepricavanje dogadjaja u dijalozima tipa "u knjizi je Martin napisao sledece.."..tako su lose odradjeni. Imena mnogobrojnih vazala svih velikih kuca i njihove odnose nema sanse da pohvata bilo ko nije citao knjige a ima zaista vaznih. Serija cak i ne insistira na njima previse jer bi je onda bilo skoro nemoguce pratiti (verujem da oni koji nisu citali knjige nailaze na neke "rupe" na koje nemaju odgovore). u poslednjoj epizodi se u satoru kneza Tywina pojavljuje njegov rodjeni brat a stric Tyrionov ali to cak nije ni pomenuto... Stitonosa koji je kralju davao opojno vino (onaj plavi smotani iz prethodnih epizoda) je njegov sin (brat od strica Tyrionov, Cersein i Jaimeov) sto takodje nije ni pomenuto a smatram da je moglo biti.
Sto se tice godina glavnih junaka - tacno je da su svi odreda mladji u knjigama ali postoje dobri razlozi zasto su oni u seriji stariji:
1. trebalo bi naci mladje glumce sto nije moguce (ili bar mladolike)
2. Ima scena eksplicitnog sexa (Denerys) koja u knjizi ima 13-14 godina na pocetku price, to jednostavno ne moze da prodje u seriji iz razumljivih razloga.
1. To su mogli, davali smo ideje i predloge za re-casting na početnim stranicama ove teme.
2. Niko ih nije terao da snimaju scene eksplicitnog seksa. To što su se oni odlučili za fanservice (http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/Fanservice), pa su čak počeli da ubacuju scene seksa i gde originalno ne postoje ne bi smelo da opravdava izbor glumaca za seriju.
Marti Misterija
7.6.2011, 12:21
I Robb i Jon imaju po 16 godina, tokom početka radnje :)
U stvari, tokom pocetka radnje obojica imaju po 14 godina sto je u tom dobu znatno veca razlika u odnosu na 20 godina koliko imaju u seriji nego kalendarskih 6 godina.
... mada jasno, Amerikanci bi dobili kolektivni šlog da im se tako nešto odvija ispred očiju :facepalm
Narocito po pitanju scena izmedju Dani i Droga, obzirom da Deni u knjizi ima tek 13 godina.
EDIT: Scene eksplicitnog seksa pocinju da bivaju prilicno neumesne, narocito one nepotrebne ukljucujuci tu BJ izmedju Lorasa Tirela i Renlija gde je njihov odnos kroz knjigu napomenut da se moze nagadjati a ne tako direktno kako je prikazano, kao i scena sa maloprsticem i dve whores kog se nesto i ne secam u da je bio knjizi.
Anceloti`85
7.6.2011, 12:30
1. To su mogli, davali smo ideje i predloge za re-casting na početnim stranicama ove teme.
Ma djubrad jedna, kako se usudjuju da nas ne poslusaju! :mad:
Pogrešan izbor reči :o
Mislila sam na to da su mogli da angažuju mlađe glumce, ništa ih nije u tome sprečavalo.
Pogrešan izbor reči :o
Mislila sam na to da su mogli da angažuju mlađe glumce, ništa ih nije u tome sprečavalo.
Mogli su, ali naci takve glumce jeste teze a svakako je zahvalnije izabrati starije glumce sa kojima se moze identifikovati veci broj gledalaca. Serija ipak nije zamisljena da bude "Kockica" vec ekranizacija knjiga za uglavnom punoletnu publiku a tu deca od 13-14 godina nemaju sta da traze (kada se radi o ekranizaciji, u knjigama je ok). Ne zaboravimo da se televizijski sadrzaj prodaje u velikoj meri zahvaljujuci scenama nasilja i sexa - nije to nesto na sta savremena kinematografija treba da bude ponosna ali je, nazalost, tako.
Mislila sam - mlađe od 55 godina :rolleyes: Neda Starka je svakako mogao da glumi bar deset godina mlađi glumac, verujem da su mogli i da nađu glumicu od 37-38 godina da glumi njegovu ženu. Jaime je takođe mogao da bude neko u svojim tridesetim, ne četrdesetim godinama... itd, itd. Ovo je isto kao u svojevremeno popularnoj seriji Beverly Hills, 90210, kada su za uloge devojaka od 16 godina koje još uvek pohađaju srednju školu našli žene od 29-30 godina, a njihove očeve su glumili svega pet-šest godina stariji glumci :boodala:
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.