PDA

Prikaži potpunu verziju : UPS za male pare

Erdeljan Boris
7.8.2006, 22:01
Struja mi je milion puta napravila havarije na racunara (trafo na monitoru, vise napajanja, maticna, memorija...) i odlucio sam se da kupim konacno UPS. Znam da je preporuka APC, ali ja nemam toliko para. Planirao sam da uzmem neki tu oko 50 eura (recimo Mustek ili Trust). Imam 19" CRT monitor, i Chieftec 360W u kucistu.
Prijatelj je pre godinu dana kupio Trustov 600VA i nikad nije imao problema sa strujom, padovima i skokovima napona, itd. Ocigledno je da i ti jeftiniji UPS-ovi rade svoj posao. U surge-protectore sam se uverio da ne sluze nicemu. Mnogi su mi rekli da mi treba neki od 800VA, ali naglasicu da mi je bitno da mi sacuva kompjuter i da mi da dovoljno vremena da ga ugasim (~2min bi bilo dovoljno).
Sta mislite o Mustek-u i Trust-u, ili recimo da jos malo dodam para pa uzmem PCM Black Knight 600VA?

holodoc
7.8.2006, 23:32
Surge-protector kablovi uopšte nisu glupost ukoliko se izabere pravi tip ;)
Ukoliko misliš na kablove koji se kod nas prodaju kao surge-protectori a koji imaju jednostavan automatski osigurač koji se isključi pri većem protoku struje onda si u pravu i ovo je poprilično jadna zaštita. Ono što tebi treba je kabal koji ima varistorsku zaštitu jer jedino takva vrsta zaštite može pravovremeno da deluje i na vreme optereti osigurače na liniji viškom struje. Najbolje je inače ovakav tip kabla koristiti sa automatskim osiguračem a inače ovakvu kombinaciju varistorske zaštite i automatskog osigurača imaš u APC surge-protector kablovima. Da ne bulaznim, evo pročitaj nekoliko mojih postova na početku ove teme http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=6795 ako već nisi i tu ćeš naći još neke korisne informacije.

Inače baci pogled i na ove teme:

http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=6486

http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=3724

http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=1886

http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=2330

Poz. :ciao:

Djordje81
7.8.2006, 23:57
Имам Mustek 1000, а пре сам имао неки мањи Mustek који је имао баш малу аутономију. Овај је дужине око 35 цм, има свој кулер, и може да напаја и 15 минута. Једино што нисам инсталирао софтвер који није ни потребан. Овог лета ми је струја нестајала тридесетак пута, тако да не смем ни да помислим шта би било без UPS-а. Боље је да може да држи и више од пет минута јер се понекад деси да струја дође после неколико минута. И ја имам монитор од 19 инча и исто напајање, тако да мислим да би ти овај UPS био сасвим добар.

Rocker
8.8.2006, 0:34
I mene zanima neki fin UPS. Nemam varijacije napona i česte nestanke struje, ali čisto preventive radi! Pošto je neki solidan APC ili neki drugi "brendovani" UPS. Ne tražim neku autonomiju (5 min mi je sasvim OK), ali imam komponente koje troše sigurno 800W tako da mi treba neka malo jača zverka.

holodoc
8.8.2006, 1:15
Ljudi ako nije baš moranje izbegavajte kačenje monitora i ostalih gluposti na UPS uređaje, bez obzira na njihovu snagu. Nije problem u tome što UPS neće izdržati jer monitori nisu neki veliki potrošači. Problem je što monitor prilikom uključivanja i isključivanja "vuče" poprilično veliku aperažu (što se uglavnom veoma lepo vidi kada svetlo koje je prikačeno na istoj fazi "žmirne" kad uključujete monitor). U zavisnosti od toga koliko je UPS opterećen u trenutku brzih oscilacija napona (ovo zavisi od prividne snage date u (VA) volt-amperima) dolazi do situacija kada UPS zbog kratkotrajnog preopterećenja (koje ima uticaj na vreme prebacivanja modova rada uređaja) UPS jednostavno prebaci veliku oscilaciju napona na uređaje koje napaja!

Ovo takođe JAKO utiče na rok trajanja baterije UPS-a pa može recimo u zavisnosti od intenziteta nestajanja struje da dođe do toga da baterija "prsne" već posle par meseci.

Ako već kačite ovakve uređaje nakačite ih na neki kvalitetniji surge-protector kabal i nema problema a UPS ipak rezervišite za kućište i znatno slabije potrošače.

@Rocker
Jel to neki Kirby čim vuče 800W? Pa šta si leba ti nakačio na njega kad troši struju ko prosečan kuhinjski bojler? :)

Samo još jedna mala preporuka Erdeljijan Borisu.
Ako možeš odluči se ipak za neki model od minimalno 800VA a da ne bih ulazio ponovo u priču zbog čega i kako pretraži forum i videćeš da sam negde objasnio zašto.

Inače lično koristim Mustek PowerMust 800VA i mogu reći da je hm, hm, upotrebljiv.

Rocker
8.8.2006, 2:58
@Rocker
Jel to neki Kirby čim vuče 800W? Pa šta si leba ti nakačio na njega kad troši struju ko prosečan kuhinjski bojler? :)

Napajanje: preko 400W kad se nešto ozbiljnije radi (samo proc vuče oko 110W), monitor oko 200W, ozvučenje oko 100W, štampač i još neke pizd@rije nemaju stotku sigurno, ali eto...da ne sitničarim i pazarim nešto što je "knap", nek ima malo fore! Mislim, neću koristiti komp sa odvrnutim zvučnicima do kraja i igrati igru kad nestane struje, ali nek se nađe malo više snage. Nešto nisam pratio preterano priču o UPS-evima, ali znam da ima 2-3 vrste. Neki koji "svičuju" napajanje kad nestane struje i neki koji konstantno napajaju iz baterije tako da komp nema tih sitnih trzalica. Zanimaju me ovi potonji!:to_care: Ne žurim sa kupovinom, kad skupim kintu za neki solidan, tada ću i da pazarim. Preporuke?

holodoc
8.8.2006, 3:09
Pa za sada mi je jedina preporuka da pročitaš post iznad tvog ;)

Ajde da sada ne pišem ko sumanut još i o UPS-evima pretraži malo forum pa ako ne uspeš da nađeš postaviću sutra par linkova gde možeš da se informišeš o svemu šta te interesuje.

Erdeljan Boris
8.8.2006, 13:15
A sta kazete za PCM Black Knight 600VA???

holodoc
8.8.2006, 21:14
Što se tiče branda PCM Black Knight mislim da je to jedan od retkih sa kojim nikada nisam došao u kontakt ;)

dejobar
8.8.2006, 22:37
Moje iskustvo.
Ja zivim u zgradi gdje je stabilna struja neko cudo koje se rijetko dogadja. Znaci samo APC. Pzajmi pare, ali uzmi APC. Ja imam APC surge protector i APC UPS. Padali su naponi, udarali gromovi, nestajalo struje, ali je sve funkcionisalo savrseno. Moja preporuka.

Orvel
8.8.2006, 23:00
@Rocker
Nemoj da kacis stampac i zvucnike na UPS (hipoteticki,jer ga jos nemas).To bi ga ubilo.

Rocker
8.8.2006, 23:46
@Rocker
Nemoj da kacis stampac i zvucnike na UPS (hipoteticki,jer ga jos nemas).To bi ga ubilo.
Dobro, za zvučnike još i mogu da shvatim zašto, ali zašto ne štampač? Nije laserski nego Ink Jet.

Orvel
9.8.2006, 1:06
Nisam neki strucnjak za elektrotehniku pa ti ne mogu prepricati sta mi je objasnio lik u jednom servisu.Samo mi je ostalo u glavi da niposto ne kacim stampac.Mozda ce ti neko ko se razume u elektrotehniku bolje objasniti.

holodoc
9.8.2006, 1:33
Štampači definitivno spadaju u grupu no-no uređaja koji ne bi trebali da se priključuju na UPS uređaje. Neki od najvažnijih razloga su sledeći.

1. Aktivna snaga štampača. Ovo se prevashodno odnosi na laserske štampače koji pored motora koji pokreće valjak imaju i jedno grejno telo koje treba da dovede štampač do radne temperature. Znači saberi snagu motora štampača i grejnog tela i biće ti jasno da će tvojih par stotina vati biti pojedeno za tili čas a već smo rekli da je dobro imati i rezervu. Ponekad je upravo problem u tome što neki stariji modeli štampača uopšte na sebi nemaju vrednost snage koja uključuje i grejno telo pa je situacija donekle još gora. Kod ovih štampača takođe postoji još jedan problem koji se dešava kada se papir zaglavi u njima a elektronika ne isključuje motor (recimo neki štampači iz HP-ove serije 1XXX). U ovakvoj situaciji konzumirana snaga se povećava i kao što je rečeno veoma brzo može da "pojede" onih par stotina vati ;)

2. Već jedanput pomenuta amperaža je drugi razlog. Bilo koji motor da je u pitanju, pa i oni koji se nalaze u štampačima, radi se o uređajima koji prilikom zaletanja (uključivanja) povlače veliku struju (tzv. struju kratkog spoja) iz "mreže" (čitaj UPS u ovom slučaju) koja može da bude i u opsegu od 5-8 puta nominalne vrednosti, odnosno vrednosti struje koju motor "konzumira" za vreme stabilnog rada. Znači, ovaj problem spada u onu grupu "štrecanja" baterije pa u nekim slučajevima čak i propterećenja dela UPS-a koji je zadužen za regulaciju napona koji pod ovakvom torturom veoma lako može da strada ;)

Da ne zalazim u detalje, još jednom. Sve osim kućišta vezujte na surge-protector kabal. Džaba vam UPS koji zbog "special features-a" uređaja koje ste na njih priključili ne radi svoj posao. Posle će da bude ono "ma onaj krš od Mustek-a mi spalio komp i celu menažeriju" ;)

Rocker
9.8.2006, 1:46
Znam da laserski štampač ume da povuče mnogo struje kad ga uključiš i zato nije poželjno da ga kačiš na UPS. Ink Jet uopšte nije neki zahtevan potrošač.

holodoc
9.8.2006, 2:05
Nije u pitanju trenutak uključenja štampača (ono na dugme) nego trenutak kada štampač kreće sa štampanjem i "dogrevanjem" grejnog tela ako je potrebno. Znači svaki put kada kreće sa štampanjem motor se upali i to užasno zna da "štrecne" mrežu ;)

Ink-jet štampač zbog već pomenutog motora koji je ugrađen u njemu takođe može da povuče popriličnu struju u trenutku uključenja što kada se pomnoži sa naponom na kojem motor radi daje previše vati u jednom trenutku. Konkretna vrednost zavisi od tipa i modela ali budi uveren da sigurno par stotina vati mora da "izleti" iz UPSa svaki put kada tvoj ink-jet počne sa štampom ;) Dodaj tu snagu na ukupnu (aktivnu, datu u vatima, ne prividnu, datu u volt-amperima) snagu i videćeš da ćeš doći u situaciju kada UPS maltene postaje preopterećen. Pošto zaletanje motora traje inače malo duže (uglavnom duže od vremena za koje je UPS deklarisan da se "svičuje" u mod napajanja sa baterije zbog opterećenja) doći ćeš u situaciju da ti se računar recimo restartuje ;) Naravno malo bolje napajanje u računaru ovo može da spreči ali što da se igraš ako već možeš lepo ko čovek da prikačiš sve "teškaše" na surge-protector? ;)

Rocker
9.8.2006, 2:21
Naravno malo bolje napajanje u računaru ovo može da spreči ali što da se igraš ako već možeš lepo ko čovek da prikačiš sve "teškaše" na surge-protector? ;)
Ali šta ako mi treba da nešto odštampam a struja je nestala i komp se napaja sa UPS-a a hitno je? (sad već kenj@m:to_care: ) Zaštitu od udara već ionako imam a UPS mi treba kao baterija. Mada, stvarno me čudi da pljuckavac može da posisa "par stotina W".:confused:

holodoc
9.8.2006, 2:33
Ali šta ako mi treba da nešto odštampam a struja je nestala i komp se napaja sa UPS-a a hitno je? (sad već kenj@m )
Naravno sačekaš da dođe struja ili ako ti je baš hitno sačekaš da dođe struja ;)
Mada, stvarno me čudi da pljuckavac može da posisa "par stotina W".
YUP;) Ovo važi za trenutak kada štampač "poleće" (kreće u rad) a inače kada se normalizuje rad (posle par desetina milisekundi) onda naravno troši manje. Caka je u "paljenju" i "gašenju" motora. Motori su uvek gadni kada se stavljaju u mrežu jer je potrebno dobro poznavati karakteristiku njihovog rada da bi se tako nešto izvelo. Takođe, gadna osobina motora je i da umeju da unesu ogromnu količinu "šuma" u mrežu što je donekle sa savremenim uređajima poprilično kompenzovano pa nema potrebe brinuti o ovom problemu. Sigurno se svi sećaju starih fenova koji su "zatrpavali" sliku televozora "snegom" ukoliko bi se isti našao na istoj "fazi" kao i fen. Danas, primenom filtera i prigušnica ovo već stvarno nije problem ;)

Zaštitu od udara već ionako imam a UPS mi treba kao baterija.
E pa ti onda nabavi neki pravi pretvarač-invertor 12V-220V i par čeličnih akumulatora sa pozamašnim brojem amper-časova i eto ti pouzdan izvor napajanja za "da se ne skidaš sa njega" ;)

Eh stara dobra vremena:qliranje:

sokratbg
10.8.2006, 12:23
Имам Mustek 1000, а пре сам имао неки мањи Mustek који је имао баш малу аутономију. Овај је дужине око 35 цм, има свој кулер, и може да напаја и 15 минута.

Mustek je *****e ja ga imam kad nestane struje izlazni napon mu je max 175v
licno sam merio posto nisam poverovao :n-cc2: kad su mi rekli.
moze samo da posluzi da ugasis komp normalno kad nestane struje
pod uslovom da ti ne crkne napajanje od shoka
cim skupim pare kupujem apc

Mean_Machine
10.8.2006, 15:28
Necu da mnogo pametujem, ali pre par dana sam nasao garanciju od kompa i tamo pise dozvoljene varijacije napona su do 15% a to vam je za 0.85*220=187V sto ce reci ako UPS isporucije 190V to izgleda uopste nije tako lose. Hm da li je neko ikada izmerio koliko napon daje APC?

Mozda sam totalno pogresio ali evo moj komp radi vec 5 godinu (prvo je bilo JNC napajanje, a sada neki Rex) preziveo je cak i kvar starog napajanja (self restart).

Merjadok
10.8.2006, 21:52
Ako neki Mustek SPS zaštiti od većih varijacija napona, svaka im čast. Stvarno su napravili čudo. Ko hoće pravu zaštitu stabilizator napona je jedino što radi. Solidni su 120-200e, a ekstremna stvar je jedan ruski koji "drži" 220V sa rasponom na ulazu 75-1000V i daje 2 odnosno 4KW snage u zavisnosti od modela, ali ima cenu od 2 odnosno 6Ke i zauzima kubik prostora. Sa tim i može da se koristi SPS, inače bolje koristiti ne-skwich aninteraptabl suplaj baj Mastek.
EDIT: Pošto je tema UPS za male pare, onda bolje bez njega.

Djordje81
11.8.2006, 0:44
По питању сваке теме постоје различита мишљења али мислим да Мустек
за ово тржиште закон, за однос цена и могућности. Зна се већ да је APC
најбољи, али то се види и голим оком на слици, да је направљен од друга-
чије пластике, а много су му све те унутрашње компоненете квалитетније.
И цена му је у складу са квалитетом, али на основу сопственог искуства
тврдим да је Мустек сасвим ОК. Једна година од како имам Мустек 1000
неколико десетина пута је нестала струја, издржавао је и дуже напајање
и није било никаквих проблема. За цену од 100 евра мислим да је сасвим
добар.

Garson
11.8.2006, 0:54
По питању сваке теме постоје различита мишљења али мислим да Мустек
за ово тржиште закон, за однос цена и могућности. Зна се већ да је APC
најбољи, али то се види и голим оком на слици, да је направљен од друга-
чије пластике, а много су му све те унутрашње компоненете квалитетније.
И цена му је у складу са квалитетом, али на основу сопственог искуства
тврдим да је Мустек сасвим ОК. Једна година од како имам Мустек 1000
неколико десетина пута је нестала струја, издржавао је и дуже напајање
и није било никаквих проблема. За цену од 100 евра мислим да је сасвим
добар.
Za 105e moze da se kupi APC Back-UPS 650VA (400W) koji je sigurno bolji od Musteka 1000.

Merjadok
11.8.2006, 21:50
Neka ispravi Mustek kratak prekid napona ili uključenje i isključenje nekog lošeg motora velike snage, pri čemu se često javlja napon od 350-500V i ja ga kupujem odmah.

holodoc
11.8.2006, 22:02
Neka ispravi Mustek kratak prekid napona ili uključenje i isključenje nekog lošeg motora velike snage, pri čemu se često javlja napon od 350-500V i ja ga kupujem odmah.

Ovde se govori o UPS uređajima a ne o malim elektranama ;) E sad kad si se već uhvatio u zamku kaži mi koliko je vreme reagovanja ("switch time") tog tvog uređaja pretvarača i dobro razmisli pre nego što odgovoriš jer ako budeš dao pogrešan odgovor dobićeš tačan odgovor zbog čega ne možeš da pominješ vreme isključivanja reda milisekunde i snagu od "par kilovata" ;)

ne-skwich aninteraptabl suplaj baj Mastek

Šta ti je bre ovo :)

Merjadok
11.8.2006, 22:11
Od kad stabilizatori napona imaju switch time?

holodoc
11.8.2006, 22:48
Od kad stabilizatori napona imaju swich time?

Moja greška.:D Pročitao sam tvoj post sa karakteristikama tri puta i nisam video reč "stabilizator" u njemu. Izvini. Mislio sam da pričaš o UPS uređaju sa tim karaktersitikama koji ni u snu ne bi mogao da se realizuje. Previše sam obratio pažnju na ono 75-1000V koje mi je na ovom mestu malo sumnjivo al ajd da preskočimo tu stavku.

U svakom slučaju običan stabilizator ne može da zameni funkcije UPS uređaja od kojih je najvažnija da poseduje bateriju koja ti omogućava da premostiš kratke pauze u napajanju koje veoma često traju samo par minuta. Koliko god da je dobro konstruisan stabilizator može u vrh glave da premosti par stotina milisekundi i to je to. Čak štaviše višestruko (čitaj bar deset puta) skuplji uređaj nije potreban da se "potera" računar. Sasvim dobra zaštita (sa malim vremenom) reagovanja je kombinacija varistorske zaštite i automatskog osigurača. Ovako nešto svako može da napravi po šemi i sve to može da ga košta 400-500 dinara. To je naravno prvi stepen zaštite. Drugi bi bio bilo koji UPS pa čak i Mustek koji nije baš toliko loš ;) Najveći problemi kod UPS uređaja proizilaze iz činjenice da su namenjeni da štite od napada iz mreže ali ne i od napada sa strane njegovih potrošača koji uglavnom nastaju nepravilnom upotrebom i kačenjem svega i svačega.

Merjadok
11.8.2006, 23:06
Ma, ovo služi za celu elektro radionicu na Polju D u Kolubari. Ko sem državnih preduzeća ima pare za tako nešto. Hteo sam da kažem da SPS može da pomogne kod nestanka struje i to ne sporim, ali za ono što se dešava na mreži pogotovo po selima potreban je stabilizator napona. Ljudi kupuju Masteka misleći da im ni armagedon ne može ništa. Tako je komšiju cvrcnuo ventilator 12cm 220V. Peak koji je napravio prilikom isključivanja prošao je kroz UPS i zagoreo ploču i napajanje. Zato sam i rekao ili ne-skwitch UPS ili stabilizator i skwitch UPS. A što se ovog ruskog tiče, oduševljeno su ga je#$vali da vide šta sve može da ispravi, pa je izgoreo. Sredili su ga ali daje 180V. Sad imaju dve budže stabilizator i trafo da digne na 220V, ali ulazni pragovi su zaista toliki i bili i ostali.

Erdeljan Boris
12.8.2006, 13:06
Totalno ste skrenuli sa teme!
Ja sam trazio savet za kupovinu UPS-a! Sta od ovoga uzeti?
1.) PCM Black Knight 600 VA (PowerCom)
2.) Mustek 600 ili 800 VA
3.) Trust 600 ili 800 VA
APC namerno nisam naveo jer za njega nemam para, tako da ga u ovom topicu preskocite.

holodoc
12.8.2006, 19:30
Već sam rekao da ako si se baš nameračio da kupiš UPS od ponuđenih modela bih ti pre preporučio Mustek 800VA nego Trust. Za BlackKnight sam već rekao da nemam nikakvih informacija a inače lično imam Mustek 800VA i u suštini nije loš ako se izuzmu par bubica koje realno ne utiču na njegovu funkcionalnost.

Orvel
12.8.2006, 19:48
I moj predlog ti je da uzmes isti Mustek bez obzira na sve receno o njemu;) .

mad_skillz
12.8.2006, 19:55
Totalno ste skrenuli sa teme!
Ja sam trazio savet za kupovinu UPS-a! Sta od ovoga uzeti?
1.) PCM Black Knight 600 VA (PowerCom)
2.) Mustek 600 ili 800 VA
3.) Trust 600 ili 800 VA
APC namerno nisam naveo jer za njega nemam para, tako da ga u ovom topicu preskocite.
uzmi Mustek i uzivaj.Nema potrebe za daljim komplikovanjem.

Erdeljan Boris
18.8.2006, 17:45
uzmi Mustek i uzivaj.Nema potrebe za daljim komplikovanjem.
Zasto mislis da je Mustek bolji od PCM-a???
Pa PCM je firma koja se bavi prvenstveno proizvodnjom UPS-ova, ima vise od 10 godina iskustva... a Mustek je bedan brend koji prave sve i svasta. To sto je Musteka lakse nabaviti ne znaci da je bolji. Pogledaj sta na elitesecurity kazu za tog Musteka.

Djordje81
5.9.2006, 16:19
Pošto zadnjih dana imam čudnih problema sa strujom, da li neko zna da li mogu pored Musteka 1000 staviti kao dodatnu zaštitu nešto od onog što se može videti u jednom od dodataka u najnovijem SK, npr. neki od APC essential surge arestova, UPS+surge arest, da li je to neko praktikovao ?