PDA

Prikaži potpunu verziju : Max. 3 particije -> Kako napraviti 4.

miša topola
23.4.2011, 13:40
Kako da napravim 4. particiju ako je to uopšte moguće? Pokušavao sam iz disk management-a ali mi ne dozvoljava da to uradim, kaže da je maksimum 3 particije. Pokušao sam i iz Ubuntu-a da to uradim ali i tamo prijavljuje isto obaveštenje.

U pitanju je mašina iz profila.
Kažite ako treba još nešto od podataka.

davidhaker26
23.4.2011, 15:05
Acronis Disk Director, najbolji alat za upravljanje HDD-ovima :)

P.S. Nije besplatan :kreza:

Pjanovic
23.4.2011, 15:17
Pusti te qrac palac najbolje programe.

Ako nece iz Disc Managmenta, onda ne moze.

A zasto ne moze vise od 3, ne znam, dal zavisi od ploce ili od samog hard diska.

Btw, sta ce ti uopste 4 particije za tako mali hard disk od 320GB ?

miša topola
23.4.2011, 15:19
Treba mi jedna od 30 GB za neki Linux sistem.

Pjanovic
23.4.2011, 15:23
Pa opet pitam, sta ce ti 4 particije.

Jedna za XP, druga za linux i treca za podatke :).

Il ti to pokusavas napraviti particiju novu, uz vec postojece tri.
Ako je tako, e to nece da moze preko Disc Managmenta.

Preko njega je moguce praviti nove particije, tek od nule, znaci kada obrises sve particije, pa onda krenes da pravis 1., 2., 3.,...

blast beat
23.4.2011, 15:27
Trebalo bi da moze iz Gparteda u Ubuntu-u. Smanji postojece i od slobodnog prostora koji ostane napravi novu.

miša topola
23.4.2011, 15:46
Pa opet pitam, sta ce ti 4 particije.

Jedna za XP, druga za linux i treca za podatke :).

Il ti to pokusavas napraviti particiju novu, uz vec postojece tri.
Ako je tako, e to nece da moze preko Disc Managmenta.

Preko njega je moguce praviti nove particije, tek od nule, znaci kada obrises sve particije, pa onda krenes da pravis 1., 2., 3.,...

Pa trebaju mi 4 :p
Ja sam već napravio 2 nove particije iz Disk Management-a kada sam dobio laptop, tj. smanjio postojeću od 320 GB i od tog slobodnog prostora napravio još 2 particije.
Ako ne može da se napravi 4. particija moraću nekako da izpremestam podatke i da oslobodim jednu za Linux.

Trebalo bi da moze iz Gparteda u Ubuntu-u. Smanji postojece i od slobodnog prostora koji ostane napravi novu.

Neće. Kaže da ima max. broj particija.

blast beat
23.4.2011, 18:18
A jesi li probao sa extended partition da napravis?

miša topola
23.4.2011, 19:33
Ne može :(

JohnnyNT
24.4.2011, 10:39
Partition Magic?

miša topola
24.4.2011, 11:26
Neće ni to. Nema veze, odustao sam od pravljenja četvrte particije. Napraviću neku kombinaciju sa ove tri.

blast beat
24.4.2011, 12:08
Ako gparted ne moze onda definitivno nece da moze ni jedan drugi program. :kreza:

miša topola
24.4.2011, 12:10
Ako gparted ne moze onda definitivno nece da moze ni jedan drugi program. :kreza:

Tako sam i mislio.
Isprobao sam nekoliko Partition menadžera i kada napraim četvrtu particiju traži restart što je normalno, i prilikom uključivanja računara krene kreiranje particije stigne do 50% i tu stoji 15-20min.

blast beat
24.4.2011, 13:45
Tako sam i mislio.
Isprobao sam nekoliko Partition menadžera i kada napraim četvrtu particiju traži restart što je normalno, i prilikom uključivanja računara krene kreiranje particije stigne do 50% i tu stoji 15-20min.

U gpartedu ti sve odradi odmah, bez restarta. Kako ide u winu se vec ne secam, davno sam to radio. Ima neko ogranicenje i to ti je to.

dacajak
24.4.2011, 14:15
Ja sam vec do sad mislio da ste shvatili da hard disk ne moze da se podeli na vise od 3 primarne particije!
Cetvrta particija je extended i ona moze da se deli na kolko god ima engleske ABCD.

Znaci imas HDD od 500GB, primarnoj sistemskoj particiji ( C: ) dodelis npr. 50GB, drugoj primarnoj dodelis 100GB (D: ), trecoj (E: ) 100GB i iz unalocated 250GB ostatka napravis extended particiju koju mozes da podelis na ( H I J K L M N...Z).

Znaci HDD mozes da podelis na 4 particije, tu je kraj.

blast beat
24.4.2011, 17:49
Ja sam vec do sad mislio da ste shvatili da hard disk ne moze da se podeli na vise od 3 primarne particije!
Cetvrta particija je extended i ona moze da se deli na kolko god ima engleske ABCD.

Znaci imas HDD od 500GB, primarnoj sistemskoj particiji ( C: ) dodelis npr. 50GB, drugoj primarnoj dodelis 100GB (D: ), trecoj (E: ) 100GB i iz unalocated 250GB ostatka napravis extended particiju koju mozes da podelis na ( H I J K L M N...Z).

Koliko sam ja upoznat, moze na 4 primarne. Ali ocigledno kod njega nije slucaj, kao sto neko rece gore, mozda je do harda ili maticne.

miša topola
24.4.2011, 19:37

Uspelo je. Nove particije mogu da pravim samo iz extended particije. Samo sam se zeznuo pa sam extended particiji dodao samo 50 GB, pa sada da li znaš kako da promenim extended particiju ako je to moguće?
Veliko hvala :n_klanja:

dacajak
24.4.2011, 20:13
Uspelo je. Nove particije mogu da pravim samo iz extended particije. Samo sam se zeznuo pa sam extended particiji dodao samo 50 GB, pa sada da li znaš kako da promenim extended particiju ako je to moguće?
Veliko hvala :n_klanja:

Ne znam tacno sta si radio, gde si sta dodelio. Uslikaj SS od "Disk management"-a i postuj i reci jesi li vec instalirao ubuntu?
Ako nisi, da obrises tu particiju sto si napravio da se taj prostor doda unallocated-u? Samo C: da ne deras, jer onda gubis ceo windows, jelte.

A ako ti je puno slobodnog prostora na C:, to mozes da smanjis tako sto ides desni klik na C particiju u "Disk Management"-u i izaberes "Shrink volume" i kompjuter ce da izracuna koliko prostora mozes da oduzmes a da ne obrises sistemske ili bilo koje druge instalirane fileove na C. Ukucas odgovarajucu vrednost u MB (ne moze GB) i on ce to da mu oduzme.

Al ako ne mozes da se snadjes, postuj prvo taj SS, pa da pokusamo nesto da izracunamo, oduzmemo...

miša topola
24.4.2011, 20:49
Evo SS pa vidi šta može da se uradi -> http://www.dodaj.rs/f/1X/zb/1bBTUeuW/untitled.png

dacajak
24.4.2011, 21:07
Mozes da obrises D, H i E, pa da kliknes na C: i uradis shrink volume i obrisi sto vise MB-a mozes (koliko ti dozvoljava). Tako ces imati oko 150GB od D ,H i E + dodatnih GB od C: ako to windows dozvoljava. To ce biti unallocated.
Od toga mozes da podelis kako ti odgovara. Npr. napravi D za Ubuntu, E stavi da bude treca primarna particija (ako ti uopste treba) ili jednostavno napravi da E bude extended particija i nju deli kako hoces, koliko ima ABCD-a.
Ako imas vaznih podataka na tih 13 GB koji se nalaze na tvojoj D particiji napravi backup njih na slobodnom prostoru od C:.
Ako ti je ubuntu instaliran moraces da se posavetujes sa Ubuntu korisnicima kako da napravis backup ili sta vec, posto ga ja nisam koristio.

Kad sve to zavrsis odradis format novih particija, C: ne diras, i trebalo bi da bude OK.

miša topola
24.4.2011, 23:30
Uradio sam backup podataka sa D particije pa sam uradio kako si mi rekao, ostavio C, a sve ostale obrisao i napravio novu veliku extended particiju za deljenje prostora za manje particije.
Hvala još jednom. Problem rešen.