PDA

Prikaži potpunu verziju : Problem sa LAN-om

~Jandra~
5.8.2006, 16:27
Pre nekoliko dana kupio sam kabal za LAN za dva kompijutera.Kabal je OK ali nemogu da podesim mrezu.Mreza mi treba za igrice i za prebacivanje podataka.Ja sam sam pokusavao i kod mene primi IP adresu i Subnet mask ali kod njega nece.Ako moze neko da mi objasni kako da namestim nek napise.

Freško
5.8.2006, 23:12
Predpostavljam da koristis WinXP .... ako si na tom drugom racunaru ulogovan kao obican korisnik a ne kao korisnik sa administratorskim ovlascenjima onda nemas pravo da postavljas podesaavanja za mrezne adaptere (Mrezne kartice)

trenutno mi ne pada napamet sta bi jos mogao da promenis ako se setim javicu ti !:ciao:

~Jandra~
5.8.2006, 23:23
Na oba kompijutera sam se ulogovao kao administrator i oboje imamo WinXP SP 1.

Freško
6.8.2006, 3:15
Molim te malo blize objasni kako to nece da prihvati IP adresu na tom drugom kompu... sta nece kad ti ukucas ip adresu i kad pokusas da to potvrdis sa ok on ti prijavi nesto ili.... ili uopste nemas mogucnost da upisujes IP adrese u "masku" koja je za to namenjena ? aj malo objasni situaciju sa tim kompom :n_klanja: :ciao:

firefly
6.8.2006, 7:34
A zasto im ne dodelis ti adrese,nego cekas da to sami odrade?Ako neces da im manuelno dodajes adresu onda probaj da u servisima startujes servis DHCPclient.

~Jandra~
6.8.2006, 14:15
Molim te malo blize objasni kako to nece da prihvati IP adresu na tom drugom kompu... sta nece kad ti ukucas ip adresu i kad pokusas da to potvrdis sa ok on ti prijavi nesto ili.... ili uopste nemas mogucnost da upisujes IP adrese u "masku" koja je za to namenjena ? aj malo objasni situaciju sa tim kompom :n_klanja: :ciao:

Mogu da ukucam u "masku" IP adresu i tu potvrdim bez problema ali kada idem na status tamo gde treba da pise IP Address pa brojevi njemu pise IP Address <unavailable> i za sve ostalo pise isto.

milos_silni
6.8.2006, 14:51
Pre nekoliko dana kupio sam kabal za LAN za dva kompijutera.Kabal je OK ali nemogu da podesim mrezu.Mreza mi treba za igrice i za prebacivanje podataka.Ja sam sam pokusavao i kod mene primi IP adresu i Subnet mask ali kod njega nece.Ako moze neko da mi objasni kako da namestim nek napise.
Pozdrav,
pretpostavljam da si koristio uvrnuti UTP kabal jer za dva racunara ti se ne isplati da kupujes hub. OK. Potrebno je da pokrenes na oba racunara 'Set up home or small ...' to ti se nalazi u 'My Network. places'. Vazno je da WORKGROUP na oba racunara bude isti npr 'KUCA'. Potrebno je da podesis rucno ip adresu na oba racunara (npr. 1. 192.168.0.1 2. 192.168.0.2). To je to.

~Jandra~
6.8.2006, 18:36
Pozdrav,
pretpostavljam da si koristio uvrnuti UTP kabal jer za dva racunara ti se ne isplati da kupujes hub. OK. Potrebno je da pokrenes na oba racunara 'Set up home or small ...' to ti se nalazi u 'My Network. places'. Vazno je da WORKGROUP na oba racunara bude isti npr 'KUCA'. Potrebno je da podesis rucno ip adresu na oba racunara (npr. 1. 192.168.0.1 2. 192.168.0.2). To je to.

Ma djabe sve sam ja to uradio i opet nista.Za kabal sam siguran da je dobar jer su testirali u servisu i radio je.:D

Freško
7.8.2006, 13:55
Probaj da u PCI slot stavis niku mreznu karticu (pozajmi od nekog druga...)
ako i tada taj komp bude odbijao saradnju onda ti ne preostaje nista nego da reinstaliras windows....:dedica:

~Jandra~
7.8.2006, 14:16
Probaj da u PCI slot stavis niku mreznu karticu (pozajmi od nekog druga...)
ako i tada taj komp bude odbijao saradnju onda ti ne preostaje nista nego da reinstaliras windows....:dedica:

Hvala,pokusacu samo prvo da nadjem ko ima PCI karticu(sve koje znam imaju integrisanu karticu u maticnu plocu)

Freško
8.8.2006, 1:33
Hvala,pokusacu samo prvo da nadjem ko ima PCI karticu(sve koje znam imaju integrisanu karticu u maticnu plocu)

:)
Probaj da nadjes ko ima... al ako niko nema (vrlo moguce) vreme je integrisanih mreznih adaptera...
e u tom slucaju zrtvuj tih 300-350 din i kupi neku najobicniju mreznu i probaj da umrezis ta dva kompa .... ja imam par komada mreznih kartica ali sam malo podalje od bg...:opanachke poz javi sta si napravio...:ciao:

~Jandra~
8.8.2006, 15:22
OK,samo da se ortak vrati sa mora:mad:

~Jandra~
11.8.2006, 0:04
Danas sam nabavio WinXP SP 2 i SP 3 i zanimame da li ce moci da ridi mreza ako ja instaliram SP 3 a na drugom kompijuteru bude SP 1?

P.S. Jos nisam pukusao sa PCI karticom da napravim mrezu

firefly
11.8.2006, 10:44
Ima da radi i ako je na jednom sp1 a na drugom sp2,nema razloga zbog cega nece.
U vezi prethodnih tvojih pitanja:
Da niste kojim slucajem sje... TCP/IP protokole vezane za LAN konekciju?
Ako je sp2. u pitanju,mozda te firewall zeza.
pozz

korisnik
11.8.2006, 13:44
sp3? Beta neka?

~Jandra~
11.8.2006, 22:58
sp3? Beta neka?

To je neki dodatak za SP 2 (tako mi je ortak rekao)

Bryan Fury
12.8.2006, 15:15
SP3 je nekakav dodatak za Windows, naravno nije Microsoft-ov već ga je neko sklepao u sopstvenoj režiji, ne preporučujem njegovu instalaciju - SP2 je dovoljan.
Inače, šta ti to znači "kod njega neće da primi adresu"? Moraš imati crossover kabl (ispravan), potom dodeliti adrese kako je već rečeno (recimo 192.168.1.1/255.255.255.0 i 192.168.1.2/255.255.255.0) i probaj da pinguješ jedan i drugi kompjuter, pa javi kako ide.

korisnik
12.8.2006, 16:53
Kako to mislis ukucas u masku IP adresu. U masku kucas masku. Pusti radije sve na automatic i sami ce da dobiju IP brojeve iz rezervisanog IP prostora.
Ako ne dobiju i ako ti ne pise nikakav IP nakon toga (morao bi biti nesto 164.x.x.x ako se ne varam) onda je pitanje dali ti je hardwre dobro instaliran, ili dali ti nije koruptan IP stack. Ako je koruptan IP stack onda ga resetuj preko netsh komande.

Bryan Fury
12.8.2006, 17:09
Doh... pa naravno da neće kucati subnet masku u polje ip adrese... mislio sam da je razumljivo i bez crtanja. ;)
Ne treba da ide na automatska podešavanja jer ih neće dobiti (kad nema dhcp servera), dovoljno da je da ima odgovarajući kabl i da ukuca cela ona dva reda (ip: 192... subnet: 255...), stavi ih u isti workgroup i moralo bi da radi (naravno ako su mrežne kartice ispravne).

~Jandra~
13.8.2006, 1:14
Sve sam pokusavao,znaci mrezna kartica na nekom kompu ne radi.
Zanima me cemu sluzi onda "Set up a home or small office network" ?:D

korisnik
13.8.2006, 15:52
@bryan: Mislio sam na to sta je rekao Jandra "Mogu da ukucam u "masku" IP adresu i tu potvrdim bez problema "

Samo neka pusti automatska podesavanja na oba racunara i dobit ce IP bez DHCP servera. Tad ce sigurno raditi. Naravno ako su ispravne karte i ponavljam ako IP stack nije koruptiran. Ako je reset IP stacka preko netsh naredbe
netsh pa onda malo help pa je.

nsarke
16.8.2006, 9:48
Sve sam pokusavao,znaci mrezna kartica na nekom kompu ne radi.
Zanima me cemu sluzi onda "Set up a home or small office network" ?:D
Najbolje je da sam pokrenes taj carobnjak i ako i malo imas poznavanja engleskog jezika : Sve ce ti se reci samo od sebe.
Jedino sto to sve mozes da uradis i rucno i pravo da ti kazem ja taj nacin najvise volim.

~Jandra~
1.9.2006, 12:45
Ljudi,resio sam problem tako sto sam kupio jednu PCI mreznu karticu u ubacioje u njegov kompijuter i sad sve radi savrseno!
Hvala svima na pomoci!:aplauz: :n_klanja: :alealeee: