Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : Mala pomoć

SaT|WarLord
29.3.2011, 17:02
Skoro sam ovde trazio konfiguraciju racunara (za druga) i danas me je zamolio da podjem sa njim u kupovinu zato sto se od svih nas najbolje razumem u racunare (ne znam nista posebno,al i to je nesto).
U prodavnici naravno pocne prica:"nemamo ovaj procesor,ali uzmi ovaj,slicni su,nemamo tu graficku ali dacu ti jos bolju nego tu koju su ti preporucili za istu cenu."
Zatim je poceo da preporucuje gotove konfiguracije: "zasto ne bi uzeo ovaj za istu cenu,jos je bolji nego to sto sklapas,jer je uvek sklapanje skuplje..."
Posto su me racunari oduvek zanimali i hteo sam da se time bavim (ali igrom slucaja i mojom lenjoscu,nisam uspeo),zamislio sam se: " E ima da naucim sve ovo,pa da ne moze bilo ko da me prevesla,a i cisto da mi ubuduce ne treba pomoc oko odabira konfiguracije".

Posle duge i nebitne price koju sam ipak napisao,dolazim do poente:
1.Mozete li da me uputite do nekih sajtova gde bih mogao da naucim sve sto je bitno u vezi hardware-a,tj. pri njegovom odabiru,po cemu je neka komponenta bolja od druge/po cemu se ocenjuje kvalitet monitora,miseva itd...sve znanje koje je potrebno pri odabiru racunara.
2.Da li je zaista bolje uzeti gotovu konfiguraciju ili sastavljati custom od pojedinih komponenti?
Hvala unapred :ciao:

Luka.
29.3.2011, 18:33
1. Pa ovaj forum je pravo mesto za to. Mozes da posetis i komsijski, Bench, ja sam ovde naucio dosta stvari koje nisam znao...
Od stranih, hardwareluxx, tomshardware, xbitlabs, techpowerup, eventualno jos neki, ne mogu trenutno da se setim.
2. Naravno da je uvek bolje sastavljati od "custom" komponenti racunar, u gotovim konfiguracijama se obicno nalaze losa napajanja i lose maticne ploce, i sama cena te sklopljene konfiguracije je dosta skuplja nego kada bi ti sam kupovao jednu po jednu komponentu iz te konfiguracije.
Taj neko ko ti je rekao da je sklapanje uvek skuplje nije u pravu, zeli da se otarasi nekih stvari sa lagera, neki ljudi sa manje iskustva ce uvek pasti na tu pricu.

SaT|WarLord
29.3.2011, 19:51
Hvala na odgovoru,pogledao sam hardware odeljak ovde,ali nigde nisam nasao neki tutorial/guide/ kako god nazovi u ono sto sam napisao gore.
Da ne bih pitao stalno za svaki deo,trebaju mi sva objasnjenja na jednom mestu: npr osnovne karakteristike komponenata koje se uporedjuju,stavke zasto je jedan procesor/graficka/memorija/hard disk bolji od drugog...

neko_drugi
29.3.2011, 21:28
All in one tutorijal ne možeš nigde da nadješ. Najbolje ceš da naučiš ako pratiš teme i postove u vezi onoga što te zanima. Karakteristike hardvera svako tumači na svoj način, najbolje je da ovde pratiš šta pišu iskusniji kompjuteraši, pa onda izvučes neki prosek toga.

SaT|WarLord
30.3.2011, 17:33
aha,kapiram,hvala

water wizard
30.3.2011, 19:04
ukratko, treba da pratiš hardwersku scenu, pa kad nešto izađe onda čitaš kolko je to dobro šta ima novo, kolko troši i koliko košta, i tako za svaki deo, i onda ćeš moći da sklapaš sam preporuke za kupovinu/upgrade..
plus moraš i cene da pratiš da bi znao šta je best buy :D

SaT|WarLord
30.3.2011, 20:17
Da,znam,ali ne razumem se najbolje u sve delove,pa citam specifikacije za neke delove i onda su izlistani socketi,chipsetovi,DDR3,DDR5 itd. a ne znam sta je sta,a verujem da kad se uporedjuju dve komponente gledaju se te karakteristike,

todos
30.3.2011, 20:27
Imaš vremena do penzije da sve do tančina naučiš.;)

SaT|WarLord
31.3.2011, 17:59
Hahaha kakav odgovor,hvala :n_klanja::rofl: