PDA

Prikaži potpunu verziju : Problem sa laptop rezačem

znemanja
25.3.2011, 17:00
Ima problem sa rezanjem DVD diskova na laptopu.Laptop koji koristim je malo stariji u pitanju je Fujitsu Computers Siemens AMILO Li11705.Rezač neće da reže neke DVD diskove.Naime obične CD reže bez problema, neke Verbatimove DVD diskove takođe reže bez problema, a neke neće da nareže.Prvo sam pomislio da je do brzine, uvek režem DVD sa brzinom od 6 ili 8x, međutim danas sam kupio 20 Verbatimovih DVD-R diskova sa brzinom rezanja 16x i nijedan neće da nareže.Prijavljuje sledeću grešku "Could not perform end of disc-at-once" i prijavljuje "Burn proces faild".Još da napomenem (pošto imam dualboot na laptopu windows XP i win7) probao sam različite programe na različutim OS.Na XP-u korstim nero 6, a na win7 nero 9 lite verziju. Nijedan program neće da nareže DVD disk.Nije problem ni do diska, jer taj isti disk bez problema narežem na drugom računaru.Da li je vreme da menjam DVD rezač?

znemanja
27.3.2011, 15:58
Niko nema ideju sta bi mogao da bude problem........

Marti Misterija
27.3.2011, 16:25
Riknjava ti rezac, vreme je za novi.

Isto se desava i meni na mojoj Toshibi, dok iste diskove sa istim stvarima na desktopu na prastarom Pioneer 117 rezacu nareze bez problema.

znemanja
27.3.2011, 18:50
Predpostavio sam da je rezač "odslužio svoj", međutim nameće se pitanje gde kupiti novi rezač.Raspitivao sam se u Gigatronu, WinWn-u i Pakomu, nigde nemaju rezač za laptop ni sa ATA ni sa SATA priključkom.Pošto laptop posedujem već nekih tri godine, predpostavlajm da imam ATA priključak, ali nisam siguran, kako to mogu da proverim?, da li možda neko ima informaciju gde mogu da se nabave novi rezači za laptop?

ZoNi
28.3.2011, 9:46
Ja sam imao sličan problem, koji sam rešio kupovinom onog CDa za čišćenje (300din) :) Sad rezač radi OK!

znemanja
28.3.2011, 12:44
Ja sam imao sličan problem, koji sam rešio kupovinom onog CDa za čišćenje (300din) :) Sad rezač radi OK!

Nikada nisam čuo za tako nešto, kako to funkcioniše i gde to može da se kupi?

Fickey
28.3.2011, 14:34
U bilo kom bolje opremeljenom servisu, cisti tako sto dole ima male cetkice koje ciste. Oko 500 din je... :ciao:

ZoNi
28.3.2011, 14:40
Nikada nisam čuo za tako nešto, kako to funkcioniše i gde to može da se kupi?
Izgled kao običan CD, samo odozdo ima male četkice. Ubaciš u DVD, pokrene se CD sa dve "pesme" (neki muzički semplovi valjda), i kad "odslušaš" CD, uređaj bi trebalo da je očišćen. Naravno, ovo ne pomaže uvek, ali vredi probati, kao najjetinije rešenje.

Inače, ja sam taj CD kupio u Metrou za oko 275din (~100 čišćenja). Probao sam kod mene i kod drugarice - u oba slučaja, rezultati su bili odlični.

EDIT: @ Fickey - bio si brži :) Ja otvorio tab, pa prešao na drugi, a ovaj zaboravio ;)

znemanja
31.3.2011, 20:52
Kupio sam danas CD za čišćenje.Dobio sam CD sa nekom četkicom i neku bočicu sa nekom tečnošću.Naravno nigde nema upustva, zanima me šta ja treba da radim sa tim, kako da upotrebim tu tečnost?, jel` se on nanosi na tu četkicu ili....?

water wizard
31.3.2011, 21:36
pa ja sam kapnuo jednu kap na četkicu i nije nešto pomoglo :(

aconi
31.3.2011, 21:54
Ako riknjava dzabe ti sve

JohnnyNT
31.3.2011, 22:03
kupio sam danas cd za čišćenje.dobio sam cd sa nekom četkicom i neku bočicu sa nekom tečnošću.naravno nigde nema upustva, zanima me šta ja treba da radim sa tim, kako da upotrebim tu tečnost?, jel` se on nanosi na tu četkicu ili....?

Минимална количина, кап по оној једној четкици.Наравно, може помоћи само ако је у питању прљавштина на сочиву.

znemanja
1.4.2011, 22:09
Meni je ovaj CD za čišćenje totalno upropastio DVD rezač.Naime, stavio sam jednu kap tečnosti na četkicu, ubacio u rezač.To je vrtelo par sekundi i izbacilo CD napolje.Nikavu pesma nije išla, ništa.Posle toga laptop neće da učita nijedan disk.Pre nego što sam stavio CD za čišćenje, rezač je rezao bez problema CD diskove i neke DVD diskove, a učitavao je sve.Sad, bilo koji disk da ubacim, ništa se ne dešava, ne čuje se ni da vrti disk, čuje se neko škljoćkanje, ali ništa.Ponovo sam ubacio CD za čišćenje i ništa, ista situacija......

ZoNi
2.4.2011, 10:05
Zato ja nisam hteo da uzimam te diskove sa tečnošću, delovali su mi sumnjivo.

Marti Misterija
3.4.2011, 12:28
Ja sam recimo koristio neki Hama CD za ciscenje koji naravno ima samo cetkice ali nigde niti pise da treba neka tecnost niti je ista dosla uz njega.

Jutros ga izvadio negde iz naftalina - cisto da proverim nesto, ubacio ga u rezac, odslusao pola minuta arije iz opere "Karmen" i za divno cudo one DVD DL koje nije hteo ni da primirise reze bez problema.

Znaci, ovi CD ne mogu da naprave cudo ako je rezac pred izdisajem ali ipak mogu da pomognu.

znemanja
3.4.2011, 12:38
Ja sam recimo koristio neki Hama CD za ciscenje koji naravno ima samo cetkice ali nigde niti pise da treba neka tecnost niti je ista dosla uz njega.

Jutros ga izvadio negde iz naftalina - cisto da proverim nesto, ubacio ga u rezac, odslusao pola minuta arije iz opere "Karmen" i za divno cudo one DVD DL koje nije hteo ni da primirise reze bez problema.

Znaci, ovi CD ne mogu da naprave cudo ako je rezac pred izdisajem ali ipak mogu da pomognu.

Naravno, slažem se, ali moj rezač nije bio pred izdisajem.Bez problem je rezao CD dikove, rezao je i neke DVD, a neke nije hteo.Učitavo se sve, kako CD tako i DVD, bez problema.Odmah pošto sam ubacio disk za čišćenje (da napoenem da nikakva opera nije išla u pozadini, ništa), vrteo je svega par sekundi i onda je jednostavno izbacio disk napolje.Posle toga nijedan disk neće da učita, ništa se ne dešava kada ubacim disk, ne čuje se ni da vrti disk, samo se čuje neko blago škljocanje.Da napomenem da je u pitanju rezač u laptopu.Kada sam tražio disk za čišćenje u Tehnomaniji, radnik mi je rekao da postoje posebni diskovi za čišćenje CD rezača, a posebni DVD rezača.Pošto nisu imali disk, otišao sam u ComTrade i pazario disk, međutim tamo mi nisu ništa napomenuli da postoji različiti diskovi za čišćenje CD rezača, a posebni za cišćenje DVD rezača, iako sam naglasio da mi treba za DVD.Da li uopšte postoji ova podela, ili mi je radnik u Tehnomaniji dao pogrešnu informaciju?

Marti Misterija
3.4.2011, 12:49
OK, sto se tice podele nisam siguran ali meni na pakovanju pise "for Compact Disc, DVD", sto znaci da bi trebao da cisti oba - inace i kod mene je u pitanju rezac na laptopu.

Ne bih da budem zloslutnica ali postoji verovatnoca da je tebi taj CD, odnosno ta tecnost, nesto zeznuli - e sad je samo pitanje da li je to privremeno ili trajno (nadam se da je samo privremeno). U prilog tome govori i sama cinjenica da se vrteo samo par sekundi, bez ikakve muzike.

Btw - jesi li tecnost dobio uz taj CD ili si je kupio posebno i jesi li radio po uputstvu?

znemanja
3.4.2011, 17:30
Btw - jesi li tecnost dobio uz taj CD ili si je kupio posebno i jesi li radio po uputstvu?

Da, tečnost sam dobio zajedno u pakovanju sa CD-om.Upustva nije bilo, već sam u ovoj temi dobio instrukciju da samo jednu kap stavim na četkicu i da ubacim CD.Na kutiji CD piše "Hama music & movie CD laser lens Cleaner", disk je plave boje sa jednom crnom i jednom belo četkicom na poleđini diska.

water wizard
3.4.2011, 17:42
pa, vidi da ti to neko popravi.. ili nov dvd od 30tak evra

znemanja
3.4.2011, 22:03
pa, vidi da ti to neko popravi.. ili nov dvd od 30tak evra

Najjednostavnije bi mi bilo da kupim novi dvd rezač, ali ne mogu da nađem nigde, pitao sam u WinWinu, Pakomu, kažu nemaju u prodaji.Gde bi mogao da nabavim rezač?

DeCoy
4.4.2011, 19:15
Za taj model laptopa ne verujem da ces igde naci. A i ne isplati se. Kupi eksterni rezac i vozi.

znemanja
4.4.2011, 20:32
Za taj model laptopa ne verujem da ces igde naci. A i ne isplati se. Kupi eksterni rezac i vozi.

O tome sam i razmišljao.On se spaja preko USB porta, jel on funkcionalan i na laptop i na desktop računarima?, Da li mogu eksterni rezač da koristim za instaliranje operativnog sistema, kako taj eksterni rezač BIOS "vidi"?, jel`pojavljuje taj eksterni rezač u BIOS meniju kao opcija sa mogućnošću setovanja kao prvog butabilnog uređaja?

water wizard
4.4.2011, 20:44
pa zavisi od biosa

BMLW
5.4.2011, 1:29
Ako u biosu postoji mogucnost bootovanja s usb-a, onda moze naravno :)

znemanja
6.4.2011, 11:58
Čačkao sam nešto po BIOS-u i primetio sam nekoliko opcija vezanih za USB koje mogu da se setuju kao butabilni uređaji (USB HDD, USB-ZIP, USBSD....)
Ali, da bi bio siguran pre nego što se odlučim za kupovinu eksternog DVD rezača, gde mogu da proverim da li nova verzija BIOS-a za moju ploču podržava takvu vrstu DVD čitača?

dbaja
21.4.2011, 8:45
Nemanja, te starije serije laptopova imale su rezače koji su zahtevali specifične medije. Ja sam imao takav i pomoglo je jedino kada sam u njega ubacivao medije poznatijih firmi ali obavezno one na kojima je deklarisana brzina 4x. Sve preko toga nije hteo da reže. Na netu nisam nikad uspeo da nađem noviji firmware za njega tako da sam morao da se pomirim s tim. Bio je neki Ricoh rezač (pri tom ne mislim da je Ricoh "neki" - šlj brend, šta više, vrlo cenim tu firmu, već je model bio neki ...).
Jednom sam "uočio" štap sa 100 diskova 4x, kupio ga i bio miran posle toga.
Na svu sreću, takvih rezača više (mislim) da nema u novijim serijama laptopova.
U mom laptopu (Amilo L6825) trenutno je drugi rezač - Samsungov model koji reže šta god hoćeš, i trebalo bi da možeš da zameniš i svoj, i to su standardni uređaji. Može da se desi da je prednja maska vrata kosa ili ravna pa treba na to gledati kako ti ne bi štrčala maska izvan laptopa ali u svakom slučaju može se naći. Pitanje je koliko je ta investicija isplativa.

znemanja
21.4.2011, 21:34
Nemanja, te starije serije laptopova imale su rezače koji su zahtevali specifične medije. Ja sam imao takav i pomoglo je jedino kada sam u njega ubacivao medije poznatijih firmi ali obavezno one na kojima je deklarisana brzina 4x. Sve preko toga nije hteo da reže. Na netu nisam nikad uspeo da nađem noviji firmware za njega tako da sam morao da se pomirim s tim. Bio je neki Ricoh rezač (pri tom ne mislim da je Ricoh "neki" - šlj brend, šta više, vrlo cenim tu firmu, već je model bio neki ...).
U mom laptopu (Amilo L6825) trenutno je drugi rezač - Samsungov model koji reže šta god hoćeš, i trebalo bi da možeš da zameniš i svoj, i to su standardni uređaji. Može da se desi da je prednja maska vrata kosa ili ravna pa treba na to gledati kako ti ne bi štrčala maska izvan laptopa ali u svakom slučaju može se naći. Pitanje je koliko je ta investicija isplativa.

Svakako da mi je najbolje rešenje da zamenim rezač, i dok je rezač bio funkcionalan nije hteo da reže sve diskove, predpostavio sam da je to zbog modela rezača jer ne podržava diskove veće brzine.Rezača jako slabo koristim, tako da osim instaliranja OS-a, za nešto drugo ga i ne koristim, sve obavim na desktop računaru, ali kada sam pitao u nekoliko radnji nigde nema na lageru rezača za laptop, plus kod mene ja ATA priključak, a ne SATA što dodatno otežava sutuaciju u nalaženju novog uređaja.

bilja3003
19.5.2013, 21:44
nemanja, te starije serije laptopova imale su rezače koji su zahtevali specifične medije. Ja sam imao takav i pomoglo je jedino kada sam u njega ubacivao medije poznatijih firmi ali obavezno one na kojima je deklarisana brzina 4x. Sve preko toga nije hteo da reže. Na netu nisam nikad uspeo da nađem noviji firmware za njega tako da sam morao da se pomirim s tim. Bio je neki ricoh rezač (pri tom ne mislim da je ricoh "neki" - šlj brend, šta više, vrlo cenim tu firmu, već je model bio neki ...).
U mom laptopu (amilo l6825) trenutno je drugi rezač - samsungov model koji reže šta god hoćeš, i trebalo bi da možeš da zameniš i svoj, i to su standardni uređaji. Može da se desi da je prednja maska vrata kosa ili ravna pa treba na to gledati kako ti ne bi štrčala maska izvan laptopa ali u svakom slučaju može se naći. pitanje je koliko je ta investicija isplativa.
Под претпоставком да је резач умро наскроз колико је исплатива - у питању је лаптоп Тошиба четири године стар?

water wizard
19.5.2013, 21:48
pa sama trebaš da proceniš dal ti baš tolko treba da režeš diskove i da koristiš DVD da daš nekoliko hiljada..

bilja3003
19.5.2013, 21:51
pa sama trebaš da proceniš dal ti baš tolko treba da režeš diskove i da koristiš DVD da daš nekoliko hiljada..

Доста га користим и ако је неколико хиљада моћи ћу да поднесем трошак :mad:!
А колика је цена екстерног?

cane.prebranac
19.5.2013, 22:16
Kako znas da je crko? Mozda se samo zaprljao.

bilja3003
19.5.2013, 22:36
У сваком случају мора у сервис :o !

cane.prebranac
19.5.2013, 22:38
Uzmi stapic za usi, umoci ga u malo nekog alkohola, i protriljam malo laser, moze i suvim stapicem.

bilja3003
19.5.2013, 23:59
Хвала ти али њему је ипак потребна генералка.
Па, преживећу без нета ;)!

cane.prebranac
20.5.2013, 0:03
Imas ovako nesto externo, ako se servis ne isplati http://itsvet.com/proizvod/asus-sdrw-08d2s-u/comp_comp_opticaldrv/20/470

cane.prebranac
20.5.2013, 21:06
Pa onda nije skroz crko, mozda je laser oslabio vremenom ili je prljav.

flamingos
20.5.2013, 23:05
Externi ti je daleko bolje resenje i prilicno jeftinije od internog slim laptop dvd rezaca,,em treba naci odgovarajuci,em su cene paprene za interne oko 40-50e. Uzmes nesto poput asus sdrw lite 08d2s, imas u crnoj i beloj bolji a bez Lite prefiksa ti dolazi sa postoljem i sve to za oko 3500 din,odlican rezac i jako tih,uz to i estetski veoma lep,diamond cut design. Licno posedujem jedan koji kacim i na laptop i na desktop,i nosim sa sobom kad negde idem bilo u goste bilo na neki put.

cane.prebranac
22.5.2013, 13:56
Sta si uradila? Pokusaj sa drugim programom za rezanje, takodje probaj drugi brend diska.