PDA

Prikaži potpunu verziju : Partition magic

miki98
19.3.2011, 11:37
ko je koristio partition magic da li je imao problema?? jer da pitam ako nije imao da i ja probam sa njim. ako imate neke predloge kako da spojim dve particije bez problema slobodno recite. unapred hvala..

Picard
19.3.2011, 12:28
Nemoj njega da koristiš, uzmi Acronis Disk Director.

Bolton
19.3.2011, 12:48
Da, sa njim možeš da spojiš particije, ali samo ukoliko registruješ program. ;) Možeš i da koristiš GParted (http://gparted.sourceforge.net/download.php) koji je besplatan, ali sa njim ne možeš spojiti particije već im možeš promeniti veličinu.

Picard
19.3.2011, 13:03
EASEUS Partition Master Home Edition je free i može da radi merge:

http://www.partition-tool.com/personal.htm

Neoplantius
19.3.2011, 15:36
Partition Magic je star program, i nece ti praviti probleme u XPu. U Win 7 definitivno odbija da sljaka sem ako se malo ne cacka po pitanju kompatibilnosti. U svakom slucaju ako samo zelis da spojis particije a imas Win 7 imas mnogo boljih resenja, kao sto ti je receno vec.

Bolton
19.3.2011, 15:59
EASEUS Partition Master Home Edition je free i može da radi merge:

http://www.partition-tool.com/personal.htm
Bojim se da ta verzija ne može, ali zato može njegova Professional edicija (koja naravno nije besplatna) :)
Partition Magic je star program, i nece ti praviti probleme u XPu. U Win 7 definitivno odbija da sljaka sem ako se malo ne cacka po pitanju kompatibilnosti. U svakom slucaju ako samo zelis da spojis particije a imas Win 7 imas mnogo boljih resenja, kao sto ti je receno vec.
Da, za spajanje može da koristi njegovu noviju verziju Paragon Partition Manager. Najjednostvanije će mu biti da proširi tu C particiju i ne mora da razmišlja, a za to će mu poslužiti i navedeni besplatni programi. :ciao:

Picard
19.3.2011, 17:37
Bojim se da ta verzija ne može, ali zato može njegova Professional edicija (koja naravno nije besplatna) :)

Onda lažu na svom sajtu:

http://www.partition-tool.com/easeus-partition-manager/comparison.html

Bolton
21.3.2011, 14:39
Easus Partition Master Home Edition nema opciju za spajanje, već je to moguće izvesti korišćenjem Resize/Move opcije na sledeći način: pretpostavimo da imamo C i D particiju i želimo da ih spojimo u jednu. Prvo što je potrebno je pravljenje backup-a podataka sa particije koju ćemo obrisati. D particiju ćemo obrisati tako što ćemo je selektovati, kliknuti desnim tasterom miša i izabrati Delete, a zatim pritisnuti OK taster. Ovim ćemo stvoriti neraspoređen prostor koji ćemo dodeliti C particiji. To možemo izvesti na dva načina: selektovaćemo C particiju, kliknućemo desnim tasterom miša i izabrati Resize/Move, a zatim ćemo u novootvorenom prozoru u polju Partition Size da unesemo željenu veličinu particije u megabajtima (s obzirom da želimo da imamo samo jednu particiju koja će biti jednaka veličini hard diska ovde je potrebno uneti njegovu veličinu u MB). Ovde moram skrenuti pažnju na jednu nepravilnost - logično bi bilo da bi isti rezultat mogao biti postignut unošenjem nule u polja Unallocated space before i Unallocated space after, međutim program u tom slučaju pravi jednu particiju koja je jednaka broju koji je unet u polje Partition Size, a ostali prostor će ostati neraspoređen. Zbog toga je drugi način jednostavniji, a to je selektovanje C particije i prevlačenje do kraja grafikona (sve dok u polju Unallocated space after ne bude stajalo 0,0). Ovo je moguće i ostvariti u glavnom prozoru programa selektovanjem C particije i njenim prevlačenjem do kraja grafikona. Na kraju je potrebno kliknuti na taster Apply i sačekati da program završi sa operacijom nakon čega ćemo imati jednu veliku particiju. :ciao:

miki98
23.3.2011, 10:36
ali ja ne zelim da izbrisem particiju. da li mogu da jednu particiju smanjim npr. za 3 GB i da povecam drugu particiju za 3 GB, za koliko sam smanjio particiju za toliko da povecam drugu particiju. da li to mogu.

Picard
23.3.2011, 10:38
Možeš preko Acronisa.

Bolton
23.3.2011, 12:08
ali ja ne zelim da izbrisem particiju. da li mogu da jednu particiju smanjim npr. za 3 GB i da povecam drugu particiju za 3 GB, za koliko sam smanjio particiju za toliko da povecam drugu particiju. da li to mogu.
Isti je postupak samo što nećeš brisati particiju. Znači ako hoćeš da povećaš C particiju za tih 3GB (što znači da ćeš D particiju da smanjiš za toliko) selektuj D particiju, klikni desnim tasterom miša i izaberi Resize/Move, zatim u novootvorenom prozoru postavi kursor na početak grafikona gde se nalazi strelica klikni na nju i počni da prevlačiš na levo i za to vreme posmatraj polje Unallocated Space Before sve dok u njemu ne bude stajalo 3072,5MB (to ti je okruglo 3GB). Verovatno nećeš videti baš taj broj, pa možeš i ručno da ga uneseš, ali moraš pre toga da bar malo da izvršiš prevlačenje (jer u suprotnom se neće desiti nikakva promena bez obzira na to što si upisao broj). Nakon toga klikni na taster OK i dobićeš neraspoređen prostor između C i D particije. Sada selektuj C particiju na grafikonu, postavi kursor na njen sami kraj tako da ti se kursor pretvori u dve strelice i prevuci je do D particije. Na kraju ostaje još samo da pritisneš taster Apply kako bi primenio izmene koje si napravio i to je to. Za više detalja pogledaj slike. Ovakve operacije su rizične za onu particiju koja se smanjuje, pa ti opet predlažem da negde bekapuješ podatke koji su ti bitni, kao i da odradiš defragmentaciju pre ove operacije. :ciao:

miki98
25.3.2011, 20:15
hvala uspeo sam uspeo sam puno hvala bolton

Bolton
25.3.2011, 20:59
No problemo! Vidiš da nije teško. :ciao:

Levčanin
25.3.2011, 21:24
i ja bi da menjam veličine C i D particija jedne u odnosu na druge... imam običaj ovo češće da radim (par puta u godini ali nisam ni jednom na windows 7 ) Bitni su mi podaci i nemam mogućnost za bekap.
Jel rizično sve ovo , jel sigurnije to raditi sa Acronisom ako je u pitanju windows 7 :confused:

Bolton
27.3.2011, 13:18
Svakako je najsigurnije uraditi bekap podataka, ali ako nemaš mogućnosti za to a moraš da povećaš C particiju, obavezno uradi defragmentaciju D particije kako bi fajlovi bili raspoređeni jedan za drugim i neka na njoj bude dovoljno slobodnog prostora (barem onoliko koliko planiraš da je smanjiš, odnosno za koliko ćeš povećati C particiju) kako bi ovaj postupak što bezbolnije prošao. Za ovu operaciju sam koristio Paragon Partition Manager i na kraju bih dobijao folder sa fajlovima koji su se nalazili na delu D particije koji je dodeljen C particiji.