PDA

Prikaži potpunu verziju : Schneider Euro PC

gamer4life
15.3.2011, 14:46
Deda mi je imao ovo, možda ga i još ima, negde na tavanu. Sećam se da sam se igrao na tome dok ga moj rođak i ja nismo (skoro) polomili.
Bilo je tu svakakvih igara, od raznih šahova, preko neke otkačene igre sa nekim kao svemirskim brodom, do kung-fu tabačine. Igre su bile na kasetama, a ekran je bio monohromatski, zelen.
Ako iko zna šta je ovo, i ako zna gde mogu da nabavim neki emulator i igre, bio bih mu veoma zahvalan.

Nash Knight
15.3.2011, 16:13
Lol i ja sam se igrao na ovome, imao je komshija, i igrao sam na njemu neke bas cool igre nrp Head over heels i jednu sa gusarima koju sad uopste ne mogu da nadjem kako se zove. I mene interesuje sve o ovom kompjuteru.

CTOJAH
15.3.2011, 19:19
...
Ako iko zna šta je ovo, i ako zna gde mogu da nabavim neki emulator i igre, bio bih mu veoma zahvalan.

Izvolte (http://www.winape.net/)
...radi ko sat ;)
Sve igre ces naci ovde (http://planetemu.net/index.php?section=roms&dat=41)

pedjosav
15.3.2011, 21:24
Lol i ja sam se igrao na ovome, imao je komshija, i igrao sam na njemu neke bas cool igre nrp Head over heels i jednu sa gusarima koju sad uopste ne mogu da nadjem kako se zove. I mene interesuje sve o ovom kompjuteru.

Sa gusarima je bila interesantna igra po imenu ``Roland Ahoy!``
Mozda je ta koju si ti igrao...

Nash Knight
16.3.2011, 0:27
Sa gusarima je bila interesantna igra po imenu ``Roland Ahoy!``
Mozda je ta koju si ti igrao...

Znaci ne verujem, godinama trazim ovu igru, cak ni veterani sa GoK-a nisu uspeli da provale koja je! :) Hvala puno!

pedjosav
16.3.2011, 23:09
Schneider (amstrad) cpc464 smo imali u srednjoj skoli (masinski obrazovni centar iliti radnicki univerzitet) u novom beogradu.
Prof.matematike Ljubisa Bivolarevic je vodio sekciju, pa je posle predavao informatiku.
Ja zbrisem sa nekog casa i udjem kod njega na cas i kazem mu da gubim cas i trazim kjluc od kabineta informatike da vezbam basic (ustvari da igram igre; naravno)
Na casu matematike kad me prozvao da odgovaram a nisam bio spreman, slagao sam da ``mi juce stigao commodore 64 pa nisam imao vremena da ucim`` i ne da mi genije keca.
eto, lepe uspomene...

Rainman
18.3.2011, 13:08
Evo moje (jedne) uspomene vezane za ovaj moj racunar :)

Roditelji su mi ga kupili tipa 86 ili 87, ja sam tad imao 4-5 godina i naravno nisam znao mnogo toga. Medjutim, znao sam da ubacim kasetu i vrtim onaj dzojstik levo desno u pacmanu, rick dangerousu i ostalim zafrkancijama.

MEDJUTIM, kao i kod svakog kompjutera sa kasetofonom, morao sam non stop da pokrecem program AZIMUTH i da vrtim neki mali srafciger u kasetofonu "da planine budu manje" (tako sam ja to kapirao :)).

Vremenom mi se to smucilo, igrice su se sve teze ucitivale, ali sam imao one knjizice u kojoj su bili napisani programi u BASICU, a izmedju ostalog zapalo mi za oko ogroman zid texta za neku igru koja se zove KARATE. Obradujem se ja tu ko malo dete (sto i jesam bio doduse :)) i tako resim ti ja da prepisem od nule sve one linije:

5 start
10
20
30
...
i tako do hiljadu, mozda i jace. Kada sam posle ne znam koliko vremena napisao to (SAVE naravno NIJE POSTOJAO) pokusao sam da pokrenem, a basic me je uredno bacao na linije na kojima sam napravio greske.

Na kraju, kada je sve bilo ispravljeno i spremno - posle mukotrpnog visestrukog kucanja - sledilo je da uzivam u mojoj novoj rukom kucanoj igri "karate".

Medjutim (naravno medjutim) - igra se uopste nije zvala KARATE. Igra se zvala KARTE :D Mom razocarenju nije bilo kraja. Mislim da sam stajao u neverici sa vilicom do poda i suzama u ocima :). Evo sad se smejem, a tad sam hteo da placem, moje prvo pravo razocarenje, i dokaz da se trud ipak ponekad i ne isplati.

Al eto, taj Amstrad Schenider je bio moj prvi racunar i stvarno mi je zao sto smo ga u nekom trenutku onih kriznih 90-ih prodali. Doduse, tad je vec bio mator (386 je bio tad bio pojam), ali i tad mi je bilo krivo, a i sad bih bas voleo da ga imam negde u sobi, cisto kao uspomenu iz detijnjstva.